Știrea zilei
Adio, tramvaie! Primarul Cosmin Andrei scoate dalele de pe strada Primăverii și pregătește proiect pentru 10 autobuze electrice – VIDEO & GALERIE FOTO
  • Proiectul privitor la reabilitarea infrastructurii rutiere pentru tramvai a devenit oficial istorie.
  • Primăria Botoșani a cerut derogare de la ADRNE Piatra Neamț pentru a scoate dalele de pe strada Primăverii, o arteră extrem de afectată a orașului.

Tramvaiele înlocuite (pe hârtie) cu autobuze electrice

 

Luni, primarul Cosmin Andrei, alături de mai mulți șefi din Primăria Botoșani, s-a deplasat la Piatra Neamț, la sediul Agenției de Dezvoltare Regională Nord – Est (ADRNE).

 

Principalul subiect discutat a fost privitor tocmai la acel proiect european care viza modernizarea liniilor 101 și 102 și la care s-a renunțat.

 

 

„Am reușit să-i convingem pe responsabilii de acolo că avem posibilitatea să scoatem dalele de pe strada Primăverii, să asfaltăm strada așa cum mi-au cerut botoșănenii în nenumărate rânduri. Astfel că, în perioada imediat următoare, după ce închidem șantierele pe care le avem acum în oraș, pe Nicolae Iorga, Ion Simionescu și Bulevardul Mihai Eminescu, intrăm cu înlăturarea dalelor de tramvai de pe strada Primăverii, pentru început”,

Cosmin Andrei, primar

 

Având în vedere că strada este a orașului, de ce era nevoie ca ADR Nord – Est să dea voie Primăriei să intervină pentru dezafectarea dalelor? Primarul a explicat: „Au fost prevăzuți bani în bugetul proiectului pentru reabilitarea infrastructurii tramvaielor, inclusiv pentru scoaterea dalelor existente și pentru dezafectarea scuarurilor. Cu alte cuvinte, aceste intervenții erau cuprinse în proiectul semnat de către Primăria Botoșani”.

 

Ulterior scoaterii dalelor de pe Primăverii, vor urma și celelalte zone ale orașului unde există o astfel de infrastructură. Însă Calea Națională, spre exemplu, nu este la fel de degradată.

 

Primăverii, în schimb, din cauza dalelor de tramvai, întinde nervii conducătorilor auto la maximum deoarece sunt nevoiți să efectueze un veritabil slalom pentru evitarea gropilor.

 

 

Luna viitoare, primarul dorește să deschidă șantierul de pe Primăverii. Mai ales că...

 

„avem bani pentru această lucrare, sunt prevăzuți în capitolul «reparații străzi», iar pentru acest demers mai avem nevoie de o hotărâre de Consiliu Local pe care o adoptăm la sfârșitul lunii acesteia astfel încât în luna aprilie să începem această lucrare pe care au cerut-o botoșănenii și care este foarte importantă, pe una dintre cele mai aglomerate artere de circulație din Botoșani”,

Cosmin Andrei, primar

 

Soluții?

 

Dacă se renunță la tramvaie, un subiect care a împărțit orașul în două tabere (cei care le vor și cei care nu), cu ce soluție vine Primăria Botoșani?

 

Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) pare să fie un fel de colac de salvare de care se agață Primăria în efortul de asigurare a unui transport public local civilizat.

 

În acest sens, Primăria a deschis „o aplicație prin care să achiziționăm autobuze electrice. Și facem acest lucru, lucrăm la cererea de finanțare, astfel încât pe 1 aprilie depunem o solicitare pentru zece autobuze electrice pe care le va gestiona societatea Eltrans, cu care vom efectua transport public local înlocuind autobuzele Diesel care sunt poluante și care au costuri foarte mari, astăzi”.

 

 

Proiectul privitor la achiziția autobuzelor electrice are un orizont larg de implementare, asemenea tuturor programelor europene, însă Cosmin Andrei a explicat că nu a dorit să rateze această oportunitate.

 

 

Ce se întâmplă cu actualele autobuze?

 

Cele 9 autobuze care sunt utilizate în transportul public local au fost aduse la Botoșani printr-un leasing operațional.

 

Ce înseamnă asta?

 

Că sunt închiriate de la un operator privat, iar rata lunară plătită de Primărie pentru utilizarea lor este de 160.000 de lei.

 

Sau, dacă vreți, echivalentul a 32.000 de euro într-o lună, adică 384.000 de euro în decursul unui an.

 

Vorbim despre...

 

„un contract care poate fi denunțat și avem condiții mai bune, cu cât perioada asta minimă care a fost stabilită de către Consiliul Local trece sau ne apropiem de final. El poate fi denunțat și astăzi, dar sunt unele penalități care nu fac atractivă renunțarea la aceste autobuze Diesel, dar nici nu avem astăzi alternativă”,

Cosmin Andrei, primar

 

Proiectul prin PNRR presupune și amenajarea de stații de încărcare pentru cele zece autobuze electrice care urmează a fi achiziționate.

 

Ce se întâmplă cu Microbuzul?

 

Autobuzele electrice atunci când (sau dacă) vor fi achiziționate, pot circula doar pe liniile 101 și 102, pentru care societatea Etrans deține licență.

 

„Serviciul efectuat cu microbuze este delegat către un operator și nu putem rezilia mai devreme de 2026 acest contract, așa cum a hotărât Consiliul Local. Dacă nu aveam acest contract de delegare a gestiunii, compania Eltrans putea solicita licență și pe alte trasee. Dar în acest moment s-a făcut licitație și este un contract stabilit care nu poate fi denunțat înainte de parcurgerea acestui termen”,

Cosmin Andrei, primar

 

La expirarea contractului actual, în 2026, administratorul Microbuzul poate solicita o prelungire de încă 3 ani. Dar asta numai cu condiția să fi făcut investiții în transportul public și să poată demonstra că plătește rate pentru acestea.

 

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
Ministrul a rămas fără cuvinte când a auzit de problema proiectului cu tramvaiele de la Botoșani, dar a făcut o PROMISIUNE
Botoșani DECIDE: Primarul întreabă botoșănenii - Împrumutăm sau nu 13 milioane de euro pentru tramvaie noi? - VIDEO
VESTE ȘOC! Primăria ar putea renunța la licitația pentru tramvaie: „Există și această posibilitate”

 

Primarul, vizită neanunțată la instituția condusă de directorul fără birou: Am avut altă abordare în acest mandat VIDEO & GALERIE FOTO
În mai anul acesta erau publicate o serie de fotografii din care reieșeau condițiile infecte în care erau nevoiți să lucreze artiștii.
Biserica și oamenii ei: Preotul din Botoșani care slujește de 50 de ani în Sfântul Altar
Rugăciune, milostenie, bucurie creștină și recunoștință. Începând din această seară, o importantă biserică din municipiul Botoșani își cinstește hramul. Iar creștinii sunt așteptați, astăzi, și la pelerinajul cu sfinte moaște. 
Direcția 5 a scris ”Povestea Noastră” cu Filarmonica Botoșani în valuri de lumină: Fiți binecuvântați!VIDEO & GALERIE FOTO
O nouă seară de vineri, un nou concert magic organizat de Filarmonica ”George Enescu” Botoșani. După ”Carmina Burana” și ”Gheorghe Zamfir și prietenii”, pe 18 noiembrie a venit rândul trupei conduse de Marian Ionescu să ofere un spectacol de zile mari alături de muzicienii instituției municipalității botoșănene.
Primarul a mutat audiențele în Centrul Istoric și a primit un noian de probleme: de la pericol de explozii la ANL-uri până la înființare de sere cu mușcate – VIDEO
Pentru prima dată în ultimii zece ani cel puțin, audiențele cu cetățenii din municipiul Botoșani au avut loc în alt spațiu decât sediul Primăriei.
Din culisele pregătirii super spectacolului ”Simfonia Direcția 5”, biletele s-au epuizat de două săptămâni – VIDEO & GALERIE FOTO
Seria concertelor memorabile organizate de Filarmonica ”George Enescu” Botoșani în această toamnă continuă astăzi cu ”Simfonia Direcția 5”. De la ora 18:30, la Casa de Cultură a Sindicatelor rockul alternativ se întâlnește cu simfonia.
Lumea bună a orașului adunată la concertul fraților care sunt considerați genii în muzică – VIDEO & GALERIE FOTO
Un eveniment select care s-a adresat unei categorii de public restrânsă. Turneul internațional „Stradivarius Opera” a ajuns la Botoșani într-o zi mohorâtă de toamnă, un 17 noiembrie care a încălzit cel puțin, sufletele celor care i-au ascultat pe artiști.
A început demolarea panourilor publicitare ilegale din centrul orașului: Patronii care le dețin vor plăti dezafectarea din propriul buzunar – VIDEO & GALERIE FOTO
Hotărârea de Consiliu Local prin care au fost stabilite zonele în care este permis afișajul publicitar a fost adoptată în 2017. Operatorii economici au mai fost ulterior păsuiți un an, cu condiția să și le dezafecteze. Au trecut încă patru, iar panourile publicitare care au devenit între timp ilegale, au rămas tot acolo.
REVOLTĂ la căminul Textila, oamenii dârdâie în locuințe: Pun două plăpumi pe mine seara și tot e frig VIDEO & GALERIE FOTO
Sunt aproximativ 100 de familii în căminul de locuințe sociale cunoscut ca „Textila” care nu au nicio sursă de căldură cu două săptămâni înainte de venirea iernii. Revoltați, oamenii dau vina pe asociație și administratorul spațiului locativ.
New York, Paris, Sidney... Botoșani: Gheorghe Zamfir și prietenii săi, concert ca un miracol la Botoșani: Sunt momente istorice pentru cultura botoșăneanăVIDEO & GALERIE FOTO
Sunt momente în care simți că trebuie să lași muzica să vorbească și în care cuvintele nu își mai au rostul. Nici la ora spectacolului și nici la o zi sau două după ce luminile scenei s-au stins întrucât artiștii au avut o prestație care pur și simplu nu mai lasă loc de comentarii.
Meciuri grele la vizita ministrului: Județul nu este al d-nei Federovici; Pretext halucinant al oficialului guvernamental – VIDEO
Vizita pe care ministrul Culturii a efectuat-o vineri la Botoșani a încins spiritele în coaliția de guvernare la nivel de județ. Venit teoretic pentru un spectacol al Filarmonicii ”George Enescu”, Lucian Romașcanu și-a transformat ziua petrecută la Botoșani într-una cu un pronunțat caracter politic social-democrat.
Proiect imobiliar unicat la Botoșani: blocuri construite în jurul unei clădiri istorice salvată de la prăbușire – GALERIE FOTO
Documentația pentru această investiție se află în dezbatere publică din data de 10 octombrie a acestui an.
Șeful educației botoșănene a mers neanunțat în internat la Pedagogic să verifice condițiile pentru copii: După cum s-a putut vedea...VIDEO & FOTOGALERIE
Liceul Pedagogic „Nicolae Iorga” este unitatea de învățământ din municipiu înființată oficial în 1968, doar că educația pedagogică la Botoșani are ceva mai mult de un secol. În prezent, liceul are cea mai mare populație școlară din întreg județul, cu copii de la grădiniță până la clasa a XII - a. Deține și un internat unde sunt cazați aproape 100 de elevi. Fete în special, pentru că băieții au fost relocați într-un alt spațiu, din incinta Liceului Tehnologic ”Elie Radu”.
Directoarea uneia dintre cele mai mari fabrici a izbucnit: Am ajuns de râsul curcilor, să vină din Bangladesh să muncească în România și ai noștri să fugă
La întâlnirea care a avut loc p 26 octombrie la Camera de Comerț Industrie și Agricultură (CCIA) privind prețul la energie s-au abordat și alte teme. Managerii câtorva dintre cele mai mari companii din Botoșani au reclamat fiscalitatea excesivă pe care o practică Statul Român.
Ștabii târgului cer limită de 30 km/h și covoare antiderapante la Lebăda: Nu le convine partea pe care este pista de biciclete, nici linia continuă de pe mijloc nu-i bună – GALERIE FOTO & DOCUMENT
O adresă asumată de aproximativ 70 de persoane a fost transmisă către Prefectură, Consiliul Județean și Primăria Botoșani. Vine din partea locuitorilor vilelor din cartierul rezidențial construit pe Șoseaua Iașului după revoluție.
Fostul director de la „Apă” demisie din companie după o carieră de 26 de ani: A fost primul meu loc de muncă
Demisia și-a produs efectele de la data de 1 noiembrie 2022.
Lidera femeilor liberale a dezvăluit în direct cea mai mare decepție politică trăită: Noi chiar am iubit... VIDEO
Mirela Saucă, președintele Organizației Județene a Femeilor Liberale (OFL) a avut o serie de dezvăluiri în direct, la Botoșăneanul TV.
Clădirea importantă a orașului intră în modernizare! Va avea call-center, monitoare uriașe și ghișee moderne, prefectul a împăcat directorii – VIDEO & FOTO
Banii, adică aproape 2 milioane de euro vor fi obținuți grație PNRR-ului, adică a Planului Național de Redresare și Reziliență. Adică, fonduri europene acordate sub altă formă.Una dintre componentele programului a vizat reabilitarea energetică a clădirilor în care funcționează instituții de stat.
SCHIMBARE de ultim moment la o instituție de la Botoșani – DECIZIA care a surprins angajații care au intrat în weekend cu șef nou – FOTO
Documentul a fost transmis prin poșta electronică fără ca șefii de la București să intervină suplimentar în anunțarea faptului că instituția publică de la Botoșani are un nou șef.
Marii oameni de afaceri disperați din cauza prețului aberant al energiei: Murim în chinuri / Închidem acest an într-un dezastruFOTOGALERIE
Câteva dintre cele mai mari companii din Botoșani au participat prin acționari sau directori la o întâlnire care a avut loc la Camera de Comerț Industrie și Agricultură (CCIA) referitoare la prețurile uriașe pe care le-a atins energia.
AUR le face cu ochiul liberalilor! Tânăr antreprenor cu „viitor pe liste”, plecare din PNL pentru partidul lui Simion – FOTOGALERIE
Sunt deja câteva săptămâni de când s-a produs ruptura prin demisia din PNL și semnarea adeziunii la AUR.
Studiul de mobilitate realizat de către o firmă de prestigiu indică faptul că la Botoșani tramvaiele sunt soluția de viitor pentru asigurarea unui transport public eficient și fără noxe. De ce primarul Andrei face această schimbare, deși știe despre această soluție ? Pentru că nu are bani pentru implementarea proiectului și atunci a găsit o soluție de moment: înlocuirea tramvaielor cu autobuzele electrice. Ce înseamnă asta? Costuri mari în perioada exploatării autobuzelor, majorări ale biletelor de transport, stații de încărcare a bateriilor, disfuncții în mersul zilnic etc. S-ar putea ca Andrei să nu mai fie ales primar, așa cum a pățit Egner.
3 aprilie 2022, 12:03
Mare pas inapoi .....zic! De ce comparati tramvaiul cu masinile electrice? Masinile electrice pot fi comparate cu SUV-urile voastre, ale acelora care nu incapeti pe Primaverii de scuarurile de tramvai. Ce-as mai vrea sa va vad intr-o ZOE.... pe voi ....puternicii ce nu mai incapeti pe strazile orasului.... sa va vad cum stati 2-3 ore la o alimentare.... Desigur, multi comentatori care au mers cu tramvaiul doar in City Breack la Viena sau Roma...nu inteleg nimic. Neputinciosilor. Va scrie pe fruntea voastra vesnic ce faceti....Vor veni altii sa construiasca din nou ce voi distrugeti....
25 martie 2022, 19:51
Tot dădeau membrii de partid că tramvaiele trebuie, fiindcă autobuzele electrice poluează. Atunci de ce suntem încurajați să cumpărăm automobile electrice? De ce sunt acestea subvenționate?
25 martie 2022, 12:20
Felicitari!Faceti un mare pas inapoi! MARE!Asta arata incompetenta si neputinta. Vorbim de lucruri total diferite. Tramvaiele sunt pentru cetateni, chiar si pentru pensionari, chiar si bune de facut o forma de protectie sociala.... si elevi etc,. etc. Trotinetele sunt pentru unii domni, probabil din categoria tanara. Cu tramvaiul se merge la serviciu... cu trotineta .... nu cred. Autobuzele electrice nu sunt o solutie de inlocuire a tramvaiului. Cine pe cine respecta? Urmeaza sa demolati si Teatrul pentru ca nu au cei cu SUV-uri, din partidul dumneavoastra, unde parca langa primarie?Daca nu intelegeti ce inseamna tramvaiul pentru Botosani, macar nu-l demolati. Poate sunt altii care inteleg.
25 martie 2022, 07:11
Felicitări. O decizie îndrăzneață, este de un real ajutor pentru transportul pe două roti, liniile de tramvai, indiferent de starea lor tehnica, sunt un pericol real pentru astfel de vehicule.
24 martie 2022, 22:50
Felicitări domnului primar ! Sustin aceasta idee !trebuie aduse autobuze electrice si sa scapam definitiv de sinele de tramvai si de scuarurile din oras ! Pana la finalul acestui mandat sper sa reusiti sa realizati tot ce v-ati propus! Mult succes!
24 martie 2022, 19:14
Scoate tramvaiele si aduce trotinetele, tramvaiele avand infrastructura, iar piste pentru trotinete nu..parintii viitorilor donatori ce vor zice? Astia ori sunt cazuri medicale, ori de nino-nino..
24 martie 2022, 19:13
Sunt un dobitoc notoriu.
24 martie 2022, 19:11
Dacă face asta cred ca votez toată viata cu PSD, și așa aia de la USR vad ca vorbesc doar nimicuri în ultima vreme
24 martie 2022, 19:03
Minunat! Chiar ma intrebam ce rost mai au acele scuaruri pentru tramvai ! Mai mult incurcau circulatia ! Sa se scoata si sa se fluiduzeze circulația !
24 martie 2022, 18:59
Perfect ! Fără tramvaie!!!
24 martie 2022, 18:54
Felicitari! Suflu tânăr pentru oraș! Și și asa municipiul e prea mic pentru tramvaie și acestea sunt limitate ca și transport
24 martie 2022, 18:46
Perfect, intram și noi în rand cu lumea! Ma bucur ca acest tânăr încearcă sa ne scoate din neolitic. Autobuzele electrice sunt de viitor, sunt de inițiativă! Doar pupincuriștii lui Flutur sunt aici cu gândirea lor indoctrinată.
24 martie 2022, 18:40
Se vede initiativa tânără, Flutur nu a fost în stare sa facă în 12 ani cate a realizat acest tânăr în 2 ani. Bravo !
24 martie 2022, 18:38
Propun să ne întoarcem la transportul cu căruța. Pentru primarele, aducem o șaretă. Diiiii!!!....
24 martie 2022, 18:28
Acest individ vede viitorul transportului botosanean ca fiind efectuat cu duba. Gândire îngustă, realizări pe măsură.Sper că va răspunde penal pentru distrugere!
24 martie 2022, 17:58
Autobus ele electrice sunt soluția! Infrastructura stradala e prea mica pt altceva!
24 martie 2022, 17:47
Nu mai votez in viața mea primar de la pesede.
24 martie 2022, 17:46
Felicitari noului primar! Se apluca de treaba
24 martie 2022, 17:00
Foarte bine! Plin de hateri pe aici. Unii cer analize, altii plang din cauza trotinetelor, cornel plange dupa tramvaie.Mult succes! Tot inainte! Felicitari.
24 martie 2022, 16:59
De cand a plecat Flutur totul e o debandada in Botosani si urmasii lui dragnea isi fac de cap pe spinarea oamenilor in bataia de joc a legii.
24 martie 2022, 16:37
In sfarsit, daca face asta il votez fara discutii. De mult trebuia facut asta. In sfarsit pare ca se misca treaba la Botosani.
24 martie 2022, 16:30
Domnule, in sfarsit parca se cunoaste ceva bun in orasul asta! Bravo primarului!
24 martie 2022, 15:57
Bravo, ceea ce trebuia făcut de la inceput. S-a ales praful din tâmpeniile fluturiste impotriva botosanenilio! Felicitari Cosmin!
24 martie 2022, 15:48
Pe scurt o decizie buna! BRAVO!
24 martie 2022, 15:41
bafta la inlocuit baterii!
24 martie 2022, 14:46
Am scapat de tramvaie si am dat de trotinete. Sunt pline strazile și trotuarele. Coboara turbatii in sir indian pe Onicescu. Cat de curind o sa numaram mortii si ranitii. Un idiot care nu gandeste, cum sa pui trotinete daca nu ai piste pentru ele. Urmeaza familii care se vor nenoroci, soferi cu dosare penale si donatorii de organe
24 martie 2022, 11:40
Sper ca asfaltati strada pe toata latimea ei nu doar pe zona unde era linia de tramvai. Nici nu cred ca v-ati gandit altfel. Legat de microbuze, inteleg ca aveti contract pana in 2026 dar nu ati putea sa cereti niste mijloace de transport moderne intre timp? Si politia locala n-ar putea face un efort supraomenesc sa goleasca statiile de mijloace de transport in comun de masini parcate aiurea?
24 martie 2022, 11:03
S-a făcut o analiză comparativă privind cele două sisteme de transport pentru a se vedea impactul socio-economic și eficiența financiară pe termen mediu și lung? Botoșănenii ar dori să fie informați.
24 martie 2022, 10:40
In sfârșit o decizie înțeleaptă. Autobuze și microbuze electrice. Acesta este viitorul. Cu rute de transport modificate și adaptate în funcție de necesitățile cetățenilor.
24 martie 2022, 09:46
Acest mascarici cu acolitii lui distrug orasul.Tramvaiele sunt necesare.
24 martie 2022, 08:41
Sondaj
Credeți că trebuie limitată la 30 km/h viteza pe șoseaua de la Lebăda?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Am propus un proiect prin care Primăria Botoșani să semneze un protocol de colaborare cu ANFP care a planificat un program foarte bun prin care toate concursurile au subiecte trase la sorți în mod electronic. Acest poriect a fost ...
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9266 lei
USD
Dolarul SUA
4.7043 lei
CHF
Francul elveţian
4.9892 lei
GBP
Lira sterlină
5.6863 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.4163 lei
XAU
Gramul de aur
266.5349 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2447 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2063 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1556 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.5027 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2023 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6625 lei
Vremea
astăzi
Botosani
1.6 o C
Dorohoi
-0.0 o C
Bucecea
0.9 o C
Darabani
-0.4 o C
Saveni
0.4 o C
Ştefăneşti
3.0 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.