Știrea zilei
Adio, tramvaie! Primarul Cosmin Andrei scoate dalele de pe strada Primăverii și pregătește proiect pentru 10 autobuze electrice – VIDEO & GALERIE FOTO
  • Proiectul privitor la reabilitarea infrastructurii rutiere pentru tramvai a devenit oficial istorie.
  • Primăria Botoșani a cerut derogare de la ADRNE Piatra Neamț pentru a scoate dalele de pe strada Primăverii, o arteră extrem de afectată a orașului.

Tramvaiele înlocuite (pe hârtie) cu autobuze electrice

 

Luni, primarul Cosmin Andrei, alături de mai mulți șefi din Primăria Botoșani, s-a deplasat la Piatra Neamț, la sediul Agenției de Dezvoltare Regională Nord – Est (ADRNE).

 

Principalul subiect discutat a fost privitor tocmai la acel proiect european care viza modernizarea liniilor 101 și 102 și la care s-a renunțat.

 

 

„Am reușit să-i convingem pe responsabilii de acolo că avem posibilitatea să scoatem dalele de pe strada Primăverii, să asfaltăm strada așa cum mi-au cerut botoșănenii în nenumărate rânduri. Astfel că, în perioada imediat următoare, după ce închidem șantierele pe care le avem acum în oraș, pe Nicolae Iorga, Ion Simionescu și Bulevardul Mihai Eminescu, intrăm cu înlăturarea dalelor de tramvai de pe strada Primăverii, pentru început”,

Cosmin Andrei, primar

 

Având în vedere că strada este a orașului, de ce era nevoie ca ADR Nord – Est să dea voie Primăriei să intervină pentru dezafectarea dalelor? Primarul a explicat: „Au fost prevăzuți bani în bugetul proiectului pentru reabilitarea infrastructurii tramvaielor, inclusiv pentru scoaterea dalelor existente și pentru dezafectarea scuarurilor. Cu alte cuvinte, aceste intervenții erau cuprinse în proiectul semnat de către Primăria Botoșani”.

 

Ulterior scoaterii dalelor de pe Primăverii, vor urma și celelalte zone ale orașului unde există o astfel de infrastructură. Însă Calea Națională, spre exemplu, nu este la fel de degradată.

 

Primăverii, în schimb, din cauza dalelor de tramvai, întinde nervii conducătorilor auto la maximum deoarece sunt nevoiți să efectueze un veritabil slalom pentru evitarea gropilor.

 

 

Luna viitoare, primarul dorește să deschidă șantierul de pe Primăverii. Mai ales că...

 

„avem bani pentru această lucrare, sunt prevăzuți în capitolul «reparații străzi», iar pentru acest demers mai avem nevoie de o hotărâre de Consiliu Local pe care o adoptăm la sfârșitul lunii acesteia astfel încât în luna aprilie să începem această lucrare pe care au cerut-o botoșănenii și care este foarte importantă, pe una dintre cele mai aglomerate artere de circulație din Botoșani”,

Cosmin Andrei, primar

 

Soluții?

 

Dacă se renunță la tramvaie, un subiect care a împărțit orașul în două tabere (cei care le vor și cei care nu), cu ce soluție vine Primăria Botoșani?

 

Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) pare să fie un fel de colac de salvare de care se agață Primăria în efortul de asigurare a unui transport public local civilizat.

 

În acest sens, Primăria a deschis „o aplicație prin care să achiziționăm autobuze electrice. Și facem acest lucru, lucrăm la cererea de finanțare, astfel încât pe 1 aprilie depunem o solicitare pentru zece autobuze electrice pe care le va gestiona societatea Eltrans, cu care vom efectua transport public local înlocuind autobuzele Diesel care sunt poluante și care au costuri foarte mari, astăzi”.

 

 

Proiectul privitor la achiziția autobuzelor electrice are un orizont larg de implementare, asemenea tuturor programelor europene, însă Cosmin Andrei a explicat că nu a dorit să rateze această oportunitate.

 

 

Ce se întâmplă cu actualele autobuze?

 

Cele 9 autobuze care sunt utilizate în transportul public local au fost aduse la Botoșani printr-un leasing operațional.

 

Ce înseamnă asta?

 

Că sunt închiriate de la un operator privat, iar rata lunară plătită de Primărie pentru utilizarea lor este de 160.000 de lei.

 

Sau, dacă vreți, echivalentul a 32.000 de euro într-o lună, adică 384.000 de euro în decursul unui an.

 

Vorbim despre...

 

„un contract care poate fi denunțat și avem condiții mai bune, cu cât perioada asta minimă care a fost stabilită de către Consiliul Local trece sau ne apropiem de final. El poate fi denunțat și astăzi, dar sunt unele penalități care nu fac atractivă renunțarea la aceste autobuze Diesel, dar nici nu avem astăzi alternativă”,

Cosmin Andrei, primar

 

Proiectul prin PNRR presupune și amenajarea de stații de încărcare pentru cele zece autobuze electrice care urmează a fi achiziționate.

 

Ce se întâmplă cu Microbuzul?

 

Autobuzele electrice atunci când (sau dacă) vor fi achiziționate, pot circula doar pe liniile 101 și 102, pentru care societatea Etrans deține licență.

 

„Serviciul efectuat cu microbuze este delegat către un operator și nu putem rezilia mai devreme de 2026 acest contract, așa cum a hotărât Consiliul Local. Dacă nu aveam acest contract de delegare a gestiunii, compania Eltrans putea solicita licență și pe alte trasee. Dar în acest moment s-a făcut licitație și este un contract stabilit care nu poate fi denunțat înainte de parcurgerea acestui termen”,

Cosmin Andrei, primar

 

La expirarea contractului actual, în 2026, administratorul Microbuzul poate solicita o prelungire de încă 3 ani. Dar asta numai cu condiția să fi făcut investiții în transportul public și să poată demonstra că plătește rate pentru acestea.

 

 

loading...
Ministrul a rămas fără cuvinte când a auzit de problema proiectului cu tramvaiele de la Botoșani, dar a făcut o PROMISIUNE
Botoșani DECIDE: Primarul întreabă botoșănenii - Împrumutăm sau nu 13 milioane de euro pentru tramvaie noi? - VIDEO
VESTE ȘOC! Primăria ar putea renunța la licitația pentru tramvaie: „Există și această posibilitate”

 

”Tragedia de la Huțani” – mărturii cutremurătoare - Prima carte despre cel mai mare accident din istoria României: Scriam și plângeamVIDEO & FOTOGALERIE
”Până a venit Armata am văzut o femeie, îmi aduc aminte și acum, se zbătea ca peștele, o femeie voinică, chiar în partea aia înspre Huțani. Eu nu am știut că un om poate să se zbată ca peștele pe uscat, mi-a rămas înscris în memorie”.
RECENSĂMÂNT în municipiu: Recenzori înjurați, refuzuri și la persoane „cu funcții”: Poliția chemată în ajutor & se trece la amenzi
Etapa a doua din recensământul populației merge mai greu în mediul urban. Unii recenzori se confruntă pe teren cu amenințări și injurii, oamenii refuzând uneori chiar să iasă din locuințe pentru a răspunde la întrebări. 
UNICAT: Primăria din Botoșani care a rămas fără primar și viceprimar! NIMENI nu mai semnează acte, nu se mai pot oficia căsătorii
Situația este unicat cel puțin la nivel regional. O comunitate botoșăneană care numără în jur de 2.000 de suflete a rămas efectiv fără conducere.
Dezvăluiri făcute în premieră de artista de la Botoșani, cel mai bun fotograf al României: Lumea îmi spunea că din artă nu se fac bani VIDEO & GALERIE FOTO
Ea este Cristina Venedict, fata care are un portofoliu impresionant de fotografii ce au făcut înconjurul lumii, au suscitat interes într-o sumedenie de state și mulți cunoscători de artă au plătit pentru a avea în colecție una dintre creațiile sale.
Mii de botoșăneni stau fără apă de săptămâni întregi, șefii de la „Apă” cer ajutorul Poliției pentru a păzi rețeaua: Domnule, dar chiar vă bateți joc de mine?
Operatorul de servicii de apă și canalizare se adâncește tot mai mult în probleme, în ciuda reorganizărilor și reformelor implementate prin schimbarea directorilor sau a șefilor de servicii.Vara a adus, pe lângă temperaturi ridicate, și perioade îndelungate de timp în care robinetele a mii de botoșăneni se încăpățânează să ofere măcar un strop de apă.
Liberalii de la municipiu forțează schimbarea viceprimarului Liviu Toma ca să-și salveze directorii, ședință cu scântei provocată de foștii PDL-iști
A doua zi după ce, în ciuda boicotului aleșilor liberali, Consiliul Local Botoșani a aprobat o hotărâre privind divizarea Direcției Servicii Publice, Sport și Agrement (DSPSA), Biroul Politic Local (BPL) al organizației municipale s-a întrunit în ședință.
Primarul și Poliția Locală au început demolarea boxelor și magaziilor cu tot felul de acareturi din Centrul Vechi: Nu au autorizații de construcțieVIDEO & GALERIE FOTO
În intenția sa de schimbare a imaginii Centrului Istoric al municipiului Botoșani, primarul Cosmin Andrei a încercat să mai „repare” o serie de nelegalități din zonă.
Procurorii DNA Suceava, a doua descindere la sediul DSVSA pentru cumpărături făcute în mandatul lui Mihai Țurcanu
La o lună și o zi de la primele descinderi care au fost efectuate la sediul Direcției Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA), procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) Suceava au revenit la Botoșani.
Coșmarul durează toată vara! Control prin praf, pietre și pământ la drumul Botoșani – Târgu-Frumos, prefectul s-a enervat, drumarii găsesc greu până și apă & motorină – VIDEO & GALERIE FOTO
Exasperat de plângerile venite din partea botoșănenilor pe seama lucrărilor la drumul Botoșani – Târgu-Frumos, prefectul Sorin Cornilă, care și-a spart parbrizul la o deplasare pe DN 28 B, a mers personal vineri dimineață pe această șosea. De fapt, acest cuvânt este unul mincinos întrucât, cel puțin până la Copălău, șoseaua a devenit o amintire.
Loading...
Dați afară de pe computer: Restanțierii la partid, excluși automat la Botoșani printr-o platformă electronică – VIDEO
Membrii Uniunii Salvați România vor fi scoși automat în afara partidului dacă nu își plătesc cotizația. Și asta nu o va face vreun contabil, trezorier sau mandatar financiar, ci un soft.
Dependente de bărbații violenți: Locuință gratuită a statului ocolită de botoșănencele bătute, după o scăpare stupidă: Nu erau primite cu copiii - MESAJUL Direcției Copilului
În continuare botoșănencele par să se complacă în situații în care sunt supuse la bătăi și umilințe din partea partenerilor de viață. Deși sunt emise frecvent ordine de protecție împotriva agresorilor, femeile sunt cele care își iartă soții sau iubiții și aleg să rămână în acel mediu toxic. Dar asta poate și pentru că depind material de acei oameni.
Un domn și o doamnă: Luptă în taină pentru șefia unei instituții de la Botoșani rămasă cu doar cinci angajați
Concursul va avea loc la începutul săptămânii viitoare, la București, în cursă fiind înscriși doi candidați.
Candidat liberal la președinția CJ pregătit din afara partidului: Nu ar mai dori d-na președinte să candideze la un viitor mandat și atunci se deschid altfel jocurile - VIDEO
Actualul vicepreședinte ALDE al Consiliului Județean ar avea prima șansă să obțină în 2024 nominalizarea pentru candidatura la președinția CJ din partea PNL. Cel puțin asta susține liderul ”de facto” al liberalilor – democrați.
Poate cel mai sărac director din istoria municipalității: N-are vreun bun, doar datorii și a făcut zero lei într-un an întreg
Case, terenuri, mașini plus eventual o vilă pe la munte, bunuri deseori întâlnite în declarațiile de avere ale aleșilor sau directorilor de la Botoșani, ar putea fi catalogate drept visuri de unul dintre noii șefi ai unităților subordonate municipalității.
Loading...
Botoșănean mort la „Mavromati”, găsit la morgă cu o lovitură la cap: Acuzații din partea familiei - Sunt izbiți de calorifer, de noptieră?
Rudele pacientului acuză că lovitura la cap ar fi avut loc pe secția unde a stat internat și, ca atare, își caută dreptatea la Colegiul Medicilor pentru a afla ce anume s-a întâmplat.
Directoarea Sănătății Publice își pierde postul de director după un concurs incredibil de împrejurări
La ceva peste doi ani de la numirea în funcția de director interimar al Direcției de Sănătate Publică (DSP), Monica Adăscăliței va fi înlocuită. S-a ajuns în această situație din cauza unui concurs nefericit de împrejurări pentru medicul de la Unitatea de Primiri Urgențe.
A lăsat Botoșaniul pentru cel mai izolat cătun din România: Sunt primul preot care a venit și a stat mai mult printre ei / Părintele ista a nostru nu pleacă - GALERIE FOTO&VIDEO
Și-a închinat viața Domnului, dar nu a ales calea ușoară. A lăsat în urmă familia din Botoșani și a ajuns, la propriu, mai aproape de cer.
Viorica Dăncilă și-a făcut partid și la Botoșani, un colonel abia trecut în rezervă este președinte interimar: N-am făcut politică până acum, dar sper ca acum să-mi iasă - VIDEO
De săptămâna trecută, la Botoșani a apărut o nouă filială de partid. Națiune – Oameni – Împreună, pe scurt NOI, este formațiunea politică prezidată la nivel național de Viorica Dăncilă, fost prim-ministru al României în perioada 29 ianuarie 2018 - 4 noiembrie 2019.
Furt de pomină la mall: A sustras un pachet gol de țigări, s-a tăiat la o mână și a lăsat urme de sânge pe vitrine
S-a întâmplat la sfârșitul săptămânii precedente, alarma fiind dată de paznicul complexului comercial. Polițiștii ajunși la fața locului au deschis dosar penal pentru furt calificat.
Magie la Festivalul „Floare Albastră”, Irina Rimes a ajuns pentru prima dată la Botoșani și a făcut adolescentele să plângă – VIDEO & GALERIE FOTO
Câteva sute de oameni s-au transformat în cele din urmă în câteva mii la cea de-a XIII-a ediții a Festivalului „Floare Albastră” de la Ipotești, reluat în 2022 după doi ani de pandemie.Lidia Buble și Irina Rimes au urcat pe scenă. Două artiste, una mai desăvârșită decât cealaltă, au oferit publicului botoșănean calitate.
Studiul de mobilitate realizat de către o firmă de prestigiu indică faptul că la Botoșani tramvaiele sunt soluția de viitor pentru asigurarea unui transport public eficient și fără noxe. De ce primarul Andrei face această schimbare, deși știe despre această soluție ? Pentru că nu are bani pentru implementarea proiectului și atunci a găsit o soluție de moment: înlocuirea tramvaielor cu autobuzele electrice. Ce înseamnă asta? Costuri mari în perioada exploatării autobuzelor, majorări ale biletelor de transport, stații de încărcare a bateriilor, disfuncții în mersul zilnic etc. S-ar putea ca Andrei să nu mai fie ales primar, așa cum a pățit Egner.
3 aprilie 2022, 12:03
Mare pas inapoi .....zic! De ce comparati tramvaiul cu masinile electrice? Masinile electrice pot fi comparate cu SUV-urile voastre, ale acelora care nu incapeti pe Primaverii de scuarurile de tramvai. Ce-as mai vrea sa va vad intr-o ZOE.... pe voi ....puternicii ce nu mai incapeti pe strazile orasului.... sa va vad cum stati 2-3 ore la o alimentare.... Desigur, multi comentatori care au mers cu tramvaiul doar in City Breack la Viena sau Roma...nu inteleg nimic. Neputinciosilor. Va scrie pe fruntea voastra vesnic ce faceti....Vor veni altii sa construiasca din nou ce voi distrugeti....
25 martie 2022, 19:51
Tot dădeau membrii de partid că tramvaiele trebuie, fiindcă autobuzele electrice poluează. Atunci de ce suntem încurajați să cumpărăm automobile electrice? De ce sunt acestea subvenționate?
25 martie 2022, 12:20
Felicitari!Faceti un mare pas inapoi! MARE!Asta arata incompetenta si neputinta. Vorbim de lucruri total diferite. Tramvaiele sunt pentru cetateni, chiar si pentru pensionari, chiar si bune de facut o forma de protectie sociala.... si elevi etc,. etc. Trotinetele sunt pentru unii domni, probabil din categoria tanara. Cu tramvaiul se merge la serviciu... cu trotineta .... nu cred. Autobuzele electrice nu sunt o solutie de inlocuire a tramvaiului. Cine pe cine respecta? Urmeaza sa demolati si Teatrul pentru ca nu au cei cu SUV-uri, din partidul dumneavoastra, unde parca langa primarie?Daca nu intelegeti ce inseamna tramvaiul pentru Botosani, macar nu-l demolati. Poate sunt altii care inteleg.
25 martie 2022, 07:11
Felicitări. O decizie îndrăzneață, este de un real ajutor pentru transportul pe două roti, liniile de tramvai, indiferent de starea lor tehnica, sunt un pericol real pentru astfel de vehicule.
24 martie 2022, 22:50
Felicitări domnului primar ! Sustin aceasta idee !trebuie aduse autobuze electrice si sa scapam definitiv de sinele de tramvai si de scuarurile din oras ! Pana la finalul acestui mandat sper sa reusiti sa realizati tot ce v-ati propus! Mult succes!
24 martie 2022, 19:14
Scoate tramvaiele si aduce trotinetele, tramvaiele avand infrastructura, iar piste pentru trotinete nu..parintii viitorilor donatori ce vor zice? Astia ori sunt cazuri medicale, ori de nino-nino..
24 martie 2022, 19:13
Sunt un dobitoc notoriu.
24 martie 2022, 19:11
Dacă face asta cred ca votez toată viata cu PSD, și așa aia de la USR vad ca vorbesc doar nimicuri în ultima vreme
24 martie 2022, 19:03
Minunat! Chiar ma intrebam ce rost mai au acele scuaruri pentru tramvai ! Mai mult incurcau circulatia ! Sa se scoata si sa se fluiduzeze circulația !
24 martie 2022, 18:59
Perfect ! Fără tramvaie!!!
24 martie 2022, 18:54
Felicitari! Suflu tânăr pentru oraș! Și și asa municipiul e prea mic pentru tramvaie și acestea sunt limitate ca și transport
24 martie 2022, 18:46
Perfect, intram și noi în rand cu lumea! Ma bucur ca acest tânăr încearcă sa ne scoate din neolitic. Autobuzele electrice sunt de viitor, sunt de inițiativă! Doar pupincuriștii lui Flutur sunt aici cu gândirea lor indoctrinată.
24 martie 2022, 18:40
Se vede initiativa tânără, Flutur nu a fost în stare sa facă în 12 ani cate a realizat acest tânăr în 2 ani. Bravo !
24 martie 2022, 18:38
Propun să ne întoarcem la transportul cu căruța. Pentru primarele, aducem o șaretă. Diiiii!!!....
24 martie 2022, 18:28
Acest individ vede viitorul transportului botosanean ca fiind efectuat cu duba. Gândire îngustă, realizări pe măsură.Sper că va răspunde penal pentru distrugere!
24 martie 2022, 17:58
Autobus ele electrice sunt soluția! Infrastructura stradala e prea mica pt altceva!
24 martie 2022, 17:47
Nu mai votez in viața mea primar de la pesede.
24 martie 2022, 17:46
Felicitari noului primar! Se apluca de treaba
24 martie 2022, 17:00
Foarte bine! Plin de hateri pe aici. Unii cer analize, altii plang din cauza trotinetelor, cornel plange dupa tramvaie.Mult succes! Tot inainte! Felicitari.
24 martie 2022, 16:59
De cand a plecat Flutur totul e o debandada in Botosani si urmasii lui dragnea isi fac de cap pe spinarea oamenilor in bataia de joc a legii.
24 martie 2022, 16:37
In sfarsit, daca face asta il votez fara discutii. De mult trebuia facut asta. In sfarsit pare ca se misca treaba la Botosani.
24 martie 2022, 16:30
Domnule, in sfarsit parca se cunoaste ceva bun in orasul asta! Bravo primarului!
24 martie 2022, 15:57
Bravo, ceea ce trebuia făcut de la inceput. S-a ales praful din tâmpeniile fluturiste impotriva botosanenilio! Felicitari Cosmin!
24 martie 2022, 15:48
Pe scurt o decizie buna! BRAVO!
24 martie 2022, 15:41
bafta la inlocuit baterii!
24 martie 2022, 14:46
Am scapat de tramvaie si am dat de trotinete. Sunt pline strazile și trotuarele. Coboara turbatii in sir indian pe Onicescu. Cat de curind o sa numaram mortii si ranitii. Un idiot care nu gandeste, cum sa pui trotinete daca nu ai piste pentru ele. Urmeaza familii care se vor nenoroci, soferi cu dosare penale si donatorii de organe
24 martie 2022, 11:40
Sper ca asfaltati strada pe toata latimea ei nu doar pe zona unde era linia de tramvai. Nici nu cred ca v-ati gandit altfel. Legat de microbuze, inteleg ca aveti contract pana in 2026 dar nu ati putea sa cereti niste mijloace de transport moderne intre timp? Si politia locala n-ar putea face un efort supraomenesc sa goleasca statiile de mijloace de transport in comun de masini parcate aiurea?
24 martie 2022, 11:03
S-a făcut o analiză comparativă privind cele două sisteme de transport pentru a se vedea impactul socio-economic și eficiența financiară pe termen mediu și lung? Botoșănenii ar dori să fie informați.
24 martie 2022, 10:40
In sfârșit o decizie înțeleaptă. Autobuze și microbuze electrice. Acesta este viitorul. Cu rute de transport modificate și adaptate în funcție de necesitățile cetățenilor.
24 martie 2022, 09:46
Acest mascarici cu acolitii lui distrug orasul.Tramvaiele sunt necesare.
24 martie 2022, 08:41
Sondaj
Credeți că se vor termina la timp lucrările la drumul Botoșani - Târgu-Frumos, adică la data de 12 mai 2023?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„În bazele noastre de date pe care le gestionăm apare un UAT care nu generează deșeuri, nu generează. Deci, operatorul care acționează pe zonă spune că zero. Este vorba despre comuna Concești. E singura comună care nu ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
acum 2 zile
EUR
Euro
4.9461 lei
USD
Dolarul SUA
4.7286 lei
CHF
Francul elveţian
4.9311 lei
GBP
Lira sterlină
5.7088 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.4869 lei
XAU
Gramul de aur
273.0029 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2489 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2398 lei
AUD
Dolarul Australian
3.2198 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.6612 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1999 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6650 lei
Vremea
astăzi
Botosani
22.2 o C
Dorohoi
20.6 o C
Bucecea
21.8 o C
Darabani
20.1 o C
Saveni
21.0 o C
Ştefăneşti
21.4 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.