Știrea zilei
A lăsat Botoșaniul pentru cel mai izolat cătun din România: Sunt primul preot care a venit și a stat mai mult printre ei / Părintele ista a nostru nu pleacă - GALERIE FOTO&VIDEO

Și-a închinat viața Domnului, dar nu a ales calea ușoară. A lăsat în urmă familia din Botoșani și a ajuns, la propriu, mai aproape de cer.

La peste 700 de metri altitudine. Fără drumuri, curent electric sau medic. Și nu mai puțin de 100 de metri pe scările de lemn prinse de stâncă urcă părintele Nectarie Câșlariu pentru a ajunge la creștinii care îl așteaptă cu inima deschisă.

 

 

”Părintele Nectarie Câșlariu, un botoșănean dârz”

 

Ineleț este unul dintre cele mai izolate cătune din România. Acolo, în munții din Caraș-Severin, părintele Nectarie Câșlariu păstorește o mână de creștini. O comunitate ruptă de lume, care nu a auzit de Covid sau de binefacerile lumești, unde civilizația este încă în mare parte necunoscută.

 

Fără drumuri, fără curent electric, fără medic. Este o minune atunci când oamenii pot aprinde un bec într-o singură cameră, alimentat de la panouri solare, de la vreo moară pe râu sau un generator. Cei mai norocoși țin un televizor, însă nici vorbă de un frigider sau o mașină de spălat.

 

Dar cel mai greu le este oamenilor de aici din pricina drumurilor. Sau, mai degrabă, a lipsei acestora.

 

Situat la cam 20 de km de Băile Herculane, ca să ajungi la Ineleț iei muntele pieptiș, apoi urci pe scările de lemn prinse pe stâncă. Mai exact: patru scări de lemn cu o lungime de 100 de metri, prinse pe un perete vertical de calcar.

 

Este un adevărat Athos românesc. Ridicarea bisericii s-a terminat în 1973, iar sfințirea s-a făcut în 1975. În 2012 s-au efectuat lucrări de reparație începute de pr. Cristian Rădulescu și terminate de ieromonahul Nectarie Câșlariu.

 

La 1 februarie 2013, bisericuța a fost transformată în schit și dată în administrare ieromonahului Nectarie Câșlariu, care ulterior s-a îngrijit și de pictarea ei.

 

Însă nu este singura misiune pe care părintele Nectarie o are. El a primit spre păstorire și administrare și Mănăstirea Băile Herculane, acolo unde a adus un suflu nou. A reușit să închege o comunitate care îl solicită tot mai des. Astfel că, de o vreme, la Ineleț urcă atunci când este chemat.

 

O echipă a televiziunii Trinitas a ajuns la Ineleț de mai multe ori, urcând scările de pe stâncă alături de părintele Nectarie.

 

 

 

 

”Părintele Nectarie Câșlariu, un botoșănean dârz, îndrăgostit de cumințenia și așezarea oamenilor de aici, dar și de sălbăticia și liniștea aproape dureroasă a naturii. Oamenii l-au adoptat ca pe unul de-al lor, răsplătindu-i astfel statornicia. Atunci când sarcinile de administrator al Mănăstirii Băile Herculane îi permit, părintele Nectarie lasă orașul și devine chivernisitor de suflete rătăcite prin munți”,

Trinitas TV

 

La Ineleț, oamenii îl așteaptă cu bucurie pe părintele cu ochi calzi, care are mereu un zâmbet pentru fiecare suflet întâlnit, dar mai ales pe preotul cu inimă bună și milă creștinească.

 

”Sunt primul preot care a venit și a stat mai mult printre ei”, spune părintele Nectarie.

 

 

 

 

Preotul botoșănean a fost impresionat nu doar de credința oamenilor din vârf de munte, ci și de viața grea pe care aceștia sunt nevoiți să o ducă din pricina lipsurilor, pornind de la drumuri.

 

A filmat și a făcut publice imaginile care aveau să stârnească uimire în întreaga țară: o înmormântare la Ineleț.

 

De fapt drumul cu sicriul până la cimitir (vezi video).

 

”Eu am filmat. E firesc să duci mortul legat pe sanie, în pătură, așa s-a făcut dintotdeauna, dar e nefiresc să nu ai un drum. Nu vreau să supăr pe cineva, dar ca să deschizi o exploatare forestieră pentru câteva sute de hectare permiți în parc să se facă drum, și pentru noi, de aici, nu permiți să se lărgească și să se modernizeze drumul vechi, străvechi. Dacă ne-ar lăsa autoritățile, probabil că am reuși să facem noi drumul”,

Pr. Nectarie Câșlariu

 

De Covid nu prea au auzit la Ineleț. Războiul e, și el, undeva foarte departe. Frumusețea locurilor, atât de căutată de turiști, pălește pentru localnici în fața nevoințelor.

 

”Ai impresia că trăiești în alte timpuri. La țară oamenii sunt cumva veșnici, nu au presiunea timpului. Frumusețea locului este deosebită, dar din cauza greutății oamenii nu mai pot vedea frumusețea. Înțelegi ce înseamnă să fii în mâna lui Dumnezeu. Cei moderni, de astăzi, nu o mai fac”,

Pr. Nectarie Câșlariu

 

Dacă cei de la oraș, cu toate beneficiile pe care civilizația le oferă, au început să se retragă către sate, mai ales în pandemie, oamenii din Ineleț aleg să își ducă mai departe greul în vârf de munte.

 

Îl așteaptă pe părintele lor care le alină sufletele. Chiar dacă ajunge mai greu la ei, știu că părintele va fi de fiecare dată acolo când este nevoie de el.

 

”Părintele ista a nostru nu pleacă. Nu ne ia niciun ban”, spune o bătrână cu ochii lucind de lacrimă. ”Este un preot foarte bun cu noi”, completează un om al muntelui.

 

 

 

 

Iar părintele își umple din nou chipul de zâmbet. Știe și el că nu va pleca. Pentru că acolo, la Ineleț, simte mai mult ca oriunde ce înseamnă credința.

 

”Mi se pare mie că aici dragostea încă nu s-a pierdut. Omul te primește cu toată inima, este sincer. Satul românesc este același peste tot. Dar aici am regăsit totul ca la bunici. Și mi-a plăcut felul oamenilor de a fi. Tihna copilăriei o regăsesc aici. Orașul te provoacă și te ispitește în toate felurile, când vii aici parcă e un răgaz, un respiro. Oamenii de aici nu au măsură în dragoste”,

 Pr. Nectarie Câșlariu

 

Plecat din Botoșani, părintele Nectarie își duce misiunea în celălalt capăt de țară. Unde satul miroase a copilărie și unde credința înseamnă mai presus de toate dragoste.

 

”Unii oameni au vocația ineditului și al călătoriilor, al schimbărilor de loc. Precum un botoșănean stabilit pe diagonala țării. Alții văd scările ca un obstacol și un impediment, iar alții ca ascensiune și imitare a lui Avraam. Iubitori de înălțime, ospitalieri, curajoși și tari în credință”, spun despre părintele Nectarie jurnaliștii de la Trinitas.

 

 

 

 

S-a dus să le fie părinte, învățător, dar știe că înainte de toate are a învăța de la oamenii munților mai mult decât le poate el oferi.

 

”Încerc să fiu și eu tot ca ei. Să fii deschis față de ei, sincer, și atunci omul simte. Ține de inteligența sufletului. Am venit aici și am descoperit o altfel de viață”, spune părintele Nectarie.

 

loading...
Momente de emoție în comuna natală pentru călugărul numit ”chirurgul sufletelor” – GALERIE FOTO
Călugărul din Muntele Athos: Născut la Vorniceni într-o zi de 22 septembrie, izvor de înțelepciune pentru creștini din lumea întreagă

 

 

LUCRURILE care nu s-au văzut în procesul care a decis soarta orașului: Eram puși în fața faptului de a săvârși o infracțiune / A fost o muncă acerbă, am avut ore nedormite VIDEO
Alegerile locale din 2020, anul în care s-a stabilit componența legislativului local, dar și primarul pentru patru ani, au avut un caracter aparte. Între cei doi principali candidați la postul de edil-șef au fost doar 16 voturi. Cu o diferență atât de mică, evident că lucrurile au degenerat și a fost nevoie de deciziile judecătorilor.
Iftime scos din fotbal 6 luni de federație și amendat cu o sumă amețitoare – DOCUMENT 
Comisia de Disciplină și Etică (CDE) a Federației Române de Fotbal a adoptat vineri o hotărâre extrem de dură la adresa omului de afaceri care controlează FC Botoșani. Valeriu Iftime a fost sancționat cu măsura interzicerii oricărei activități legate de fotbal pentru șase luni și, în plus, i s-a aplicat și o amendă de 20.000 lei. 
Doamna din Botoșani care a căutat afacerea perfectă! De la broker de credite la litigii sau activități de înfrumusețare din care a ieșit din cauza evaziunii din dormitor – VIDEO
Gabriela Ciobanu este antreprenor din 2004 și se poate spune că a încercat mereu să-și adapteze afacerile în funcție de cererea pieței. În unele cazuri a reușit, din greșeli a învățat. A deschis uși, altele i s-au închis fără să se descurajeze nicicum.
Un funcționar de la Casa de Asigurări s-a aruncat în gol din apartamentul în care se mutase de puțină vreme
Bărbatul lucra de mai mulți ani în cadrul Casei Județene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Botoșani, la compartimentul decontări și servicii.
25 de tone de mere aruncate pe câmp la marginea orașului, în piețe se vând fructe cu proveniență mincinoasă: Cine să ia măsuri? Noi avem țară? Avem Guvern, avem guvernanți? GALERIE FOTO
În vremuri în care campaniile pentru o alimentație sănătoasă ne invadează și într-un context în care conviețuim într-un județ cu profil preponderent agricol, consumăm fructe și legume din import, iar producția din Botoșani se strică pe câmpuri.
RAZIE uriașă pe Calea Națională! Polițiștii rutieri dar și criminaliștii au percheziționat mașini: au găsit un șofer drogat, fițe pe mașini scumpe și altele – VIDEO & GALERIE FOTO
Au participat probabil la această acțiune preventivă toate echipajele Biroului Rutier de la Botoșani, pe Calea Națională, pentru că strada s-a umplut de polițiști și autospeciale de Poliție. Și, un lucru mai inedit, au luat parte la razie și ofițerii de la Serviciul Investigații Criminale, dar și polițiști din cadrul Serviciului de Ordine Publică.
A trecut un an de când Primăria a preluat Cinematograful Unirea: NU s-a difuzat nici măcar un singur film
Prin protocolul prin care Regia Autonomă de Distribuție și Exploatare a Filmelor RomâniaFilm (RADEF) a cedat Cinematograful Unirea către administrația publică locală condiția principală a fost continuarea difuzării de film la Botoșani.
Elevul care la 13 ani a strâns mașini pline de ajutoare pentru cei aflați în suferință – VIDEO & FOTOGALERIE 
Trăim într-o societate în care ajung să fie apreciați cu precădere oamenii care își fac publicitate agresivă pe spatele nevoiașilor în detrimentul celor care le rezolvă problemele fără să popularizeze în exces acest lucru. 
Primăria vrea să ia în administrare „fosta casă a PDL-iștilor” și să mute acolo un serviciu important: Cad dosarele pe ei, nu încap în birouri
Inițiativa ar urma să fie supusă dezbaterii și votului în ședința ordinară din data de 28 iulie 2022.
Din seria furturilor de apă: Fost polițist depistat cu branșament ilegal pentru livadă, seră și piscină – FOTOGALERIE
Serviciul de Control și Antifraudă din cadrul SC Nova Apaserv SA continuă să identifice situații de furturi de proporții din rețeaua publică.
Gata și nu prea: Recensământul populației și locuințelor NU s-a terminat la Botoșani, recenzorii încă bat la uși închise
Săptămâna trecută, în urma unui anunț al Institutului Național de Statistică (INS), presa națională, dar și cea locală, scria că județul Botoșani este primul din România care a terminat de numărat populația. Ba mai mult, o mulțime de politicieni care au simțit că ar avea de câștigat ceva capital electoral din asta s-au ”lipit” rapid la postări pe această temă. 
Aventurile modernizării drumului spre Târgu-Frumos: Botoșănean blocat în curte fiindcă era plecat de acasă – VIDEO & GALERIE FOTO
Una dintre multiplele vizite ale prefectului pe șantierul de pe drumul Botoșani – Târgu-Frumos l-a găsit din cale afară de nervos pe un botoșănean din satul Zăicești. 
De la atelierul de teatru al liceului, pe covorul roșu de la Cannes – POVESTEA studentului de 22 de ani distribuit deja în filme de anvergură internațională – VIDEO & GALERIE FOTO 
Au trecut deja vreo 50 de zile de când a pășit pe covorul roșu al Festivalului Internațional de Film de la Cannes, însă uneori încă mai are impresia că a fost doar un vis. Din fericire pentru el, pentru botoșăneni și pentru români, chiar s-a întâmplat: la 22 de ani Șerban Lazarovici a jucat într-un lungmetraj premiat în orașul – stațiune de pe Coasta de Azur. 
Minunile de la o conferință AUR: Netflix-ul molestează copiii și-i spală pe cap, războiul distruge vegetația, România ”să producă apă” - VIDEO & GALERIE FOTO
Campania „Ce vor românii”, așa, fără semnul întrebării, inițiată de liderii Alianței pentru Unirea Românilor (AUR) a ajuns și la Botoșani în după-amiaza zilei de miercuri, 13 iulie 2022. Evenimentul la care au participat susținătorii AUR de la Botoșani s-a desfășurat în sala Eminescu a complexului Rapsodia, cu începere de la ora 17:00.
Contabilii și-au sărbătorit ziua cu un tort pe măsură, ”doamna de fier a contabilității” premiată de trei ori – VIDEO & GALERIE FOTO 
Oamenii cu cifrele și calculele din economia românească au fost sărbătoriți miercuri în toată țara, inclusiv la Botoșani, acolo unde a fost marcată Ziua Națională a Contabilului Român (ZNCR). 
Turista din Botoșani care a făcut scufundări în același loc în care și-a pierdut viața suceveanca atacată de rechin: Am făcut baie fix acoloVIDEO
A vizitat în total 85 de țări de pe cinci continente, iar șirul orașelor prin care a trecut aproape că este interminabil. Este pasionată de călătorii încă din perioada liceului când, deși era comunism, reușea să treacă granițele țării, o dată la doi ani, cum erau permis pe atunci.
Iazul fantomă de la Ipotești a consumat într-o singură zi apa pe o lună de la 100 de apartamente
În urma scandalului izbucnit la Ipotești, unde a fost descoperită o conductă ilegală conectată la un hidrant, tehnicienii de la SC Nova Apaserv SA au revenit pe malul iazului.
Jurnalista de la TVR cu rădăcini botoșănene care s-a îmbolnăvit după o investigație despre foamete: Cazurile de necrofagie și canibalism, să ajungi să-ți mănânci propriul copil VIDEO
Raluca Rogojină și-a început activitatea jurnalistică în anul 2003 la TVR Cultural. În anii care au urmat a fost jurnalist de investigație și mai apoi s-a ocupat de documentare istorice. Este producător și realizator la Televiziunea Română și face parte din categoria jurnaliștilor care „ard” pentru profesie.
Poliția Locală dată în judecată de un angajat pentru mai puțin de 200 de lei
Cazurile în care angajații din sistemul bugetar sunt sancționați disciplinar sunt mai rare la Botoșani.
Povestea reglării de conturi dintre două găști: trei înjunghiați, polițiștii au tras cu arma într-un Passat și au dat peste un Mercedes plin cu săbii – FOTOGALERIE
S-a întâmplat în centrul orașului în urmă cu două nopți, când liniștea a fost spartă de scandaluri și focuri de armă, lucruri mai rare pentru Botoșani.
Acest articol de presa este cel mai bun din ultimii 2 ani publicat de voi , merită un premiu grandios...Asupra partidelor sau asupra vieții noastre sociale zilnice nu mai scriu nimic...nu are sens...cei pomeniți în articole gen primari , deputați....etc nici nu au minimul bun sa răspundă la comentarii , deși ei citesc toate articolele de presa zonale...În Norvegia dacă scrii un comentariu la un articol de presa sigur apare și răspunsul referitor la persoana respectiva scris de el sau de o secretara...La noi nimeni nu are tupeu sa vorbească cu populația...nimeni...La câte comentarii a răspuns Budai sau presedinta CJ , sau primarul Andrei în ultimii 2 ani ? ..sa zicem
13 iunie 2022, 12:57
Sondaj
Credeți că se vor termina la timp lucrările la drumul Botoșani - Târgu-Frumos, adică la data de 12 mai 2023?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Sunt momente în viața de zi cu zi când e foarte civilizat Marius Croitoru, dar își pierde rezistența asta în timpul meciurilor. Am avut și aici la Botoșani câteva situații, se certa cu presa. Încercam să-l calmez, dar nu ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9264 lei
USD
Dolarul SUA
4.8175 lei
CHF
Francul elveţian
5.0450 lei
GBP
Lira sterlină
5.8439 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.6196 lei
XAU
Gramul de aur
276.7076 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2503 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2481 lei
AUD
Dolarul Australian
3.3478 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.7386 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2003 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6620 lei
Vremea
astăzi
Botosani
18.4 o C
Dorohoi
17.8 o C
Bucecea
17.9 o C
Darabani
17.3 o C
Saveni
18.2 o C
Ştefăneşti
24.7 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.