Știrea zilei
400.000 de lei – Drumul spre Ipotești străjuit de o cruce de peste 20 de metri: Dacă tot se numește Dealul Crucii, atunci am hotărât să facem și acea cruce giganticăGALERIE FOTO

Șoseaua care face legătură între satul Ipotești și drumul național Botoșani – Dorohoi este străjuită de câteva zile de, probabil, cea mai mare cruce din județ. Construcția acesteia se apropie de final.

”O să se vadă foarte frumos pe timp de noapte, o să se vadă în aproape toată comuna”


”Monumentul exponențial”, așa cum figurează ca obiectiv în scriptele Primăriei Mihai Eminescu, a fost ridicat în cel mai înalt punct al dealului de pe drumul comunal care asigură accesul spre această instituție și spre Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii Mihai Eminescu.


Investiția aparține administrației locale din comuna vecină municipiului reședință și se ridică la circa 400.000 de lei, inclusiv TVA.


Are 22 de metri înălțime cu tot cu soclu și va fi iluminată pe timp de noapte pe baza unor leduri, din rețeaua publică de electricitate.


La început s-a intenționat ca energia să fie asigurată prin panouri fotovoltaice, însă dublarea prețurilor a determinat executarea branșamentelor din structura E.ON.


”O să se vadă foarte frumos pe timp de noapte, o să se vadă în aproape toată comuna. Toponimic, acolo se cheamă «Dealul Crucii», așa îi spune din cele mai vechi timpuri pentru că drumurile acolo se intersectau înainte de a apărea CAP-ul. Acolo cândva a existat un sat, «La Movilă 2», este «Movilă 1» mai spre Loești. O biută încă se mai vede de pe timpuri, când veneau hunii, tătarii, se dădea foc pentru semnalizare. Și dacă tot se numește Dealul Crucii, atunci am hotărât să facem și acea cruce gigantică, dacă tot este și sit arheologic în zona respectivă, să-i dăm și o greutate istorică locului”,


Verginel Gireadă, primarul comunei Mihai Eminescu.

 

Consultări cu preoții


La construcție s-a utilizat fier zincat, care a fost fabricat pe segmente și montat la fața locului, la final fiind placat cu alucobond.


În decizie s-a ținut cont și de faptul că 90% dintre locuitorii comunei Mihai Eminescu sunt creștini-ortodocși.


De altfel, în faza de proiect reprezentanții Primăriei au discutat cu toți preoții din comună.


”Sigur că m-am consultat cu ei, am dispus-o nord-sud, așa cum trebuie, cu fața la răsărit (...) Când s-a încălzit, la sfârșitul lunii martie, i-am dat drumul din nou la treabă, dar se lucrează foarte migălos. Este și înălțime, pe exterior se lucrează la partea electrică, la leduri. De joi a început deja să se placheze fațada”,


 Verginel Gireadă, primarul comunei Mihai Eminescu.

 

O săptămână și treaba-i gata


Investiția a fost inclusă în bugetul pe 2021, însă cum acesta a fost aprobat târziu, lucrările au început abia în octombrie întrucât au durat procedurile de achiziție care au fost câștigate de o firmă din grupul ”Tridex”.


1 kilometru


este distanța dintre cruce și Memorialul Ipotești  


3 metri


are crucea pe fiecare latură


Într-o săptămână se preconizează ca lucrările vor fi gata.

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
Troiță restaurată și sfințită la Botoșani: Fiecare dintre noi avem identitate și un destin - GALERIE FOTO
Enervat că oamenii aruncă aiurea gunoiul, primarul unei comune a decis dublarea taxei de salubrizare: Vă bateți joc, luați în derâdereFOTO

 

Moare și ultima rămășiță PDL-istă din municipiu, fosta casă „portocalie” a fost eliberată! Primăria cu ochii pe partidele „în moarte clinică” – FOTOGALERIE
Partidul Democrat Liberal (PDL), fostul Partid Democrat (PD) a fost un partid politic parlamentar din România. PD a luat ființă în 1993 din fostul Front al Salvării Naționale, când Petre Roman s-a despărțit de Ion Iliescu. Iar PDL în 2007. A dispărut cu totul în 2014 când a fuzionat cu PNL.
OFICIAL: Mită de 400 de lei pentru „a închide ochii” la produsele expirate, comisarii de la Protecția Consumatorilor trimiși în judecată
Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoșani i-au trimis în judecată pe cei doi comisari de la Protecția Consumatorilor cercetați pentru luare de mită.
O nouă funcție de șef apare la Botoșani! Povestea unei unități închisă de 13 ani și resuscitată de zbuciumul războiului
Au fost 13 ani în care am asistat la un concurs al eșecurilor și al neputinței din partea autorităților a două state.Peste un deceniu în care cetățenii și-au pierdut prioritatea în fața unor interese care au rămas în culisele politicului.
Adolescenți din Botoșani distruși de droguri și alcool, val de prezentări la UPU Botoșani: Sunt tineri care au muritVIDEO
Consumul de substanțe psihoactive dar și de alcool sunt mai răspândite printre adolescenții botoșăneni decât ar părea la prima vedere.„Urgențele” sunt practic asaltate de cazuri cu tineri care ajung băuți sau drogați la spital, după ce li s-a făcut rău în urma consumului.
Reorganizare la Nova Apaserv: S-a mai inventat o funcție de șef, partidul coace și un nou director
Spre finele anului trecut membrii Consiliului de Administrație au dezbătut o nouă propunere de organigramă. Prin această modificare s-au mai suplimentat pe alocuri o serie de posturi. Și s-a mai înființat o funcție de șef.
Președintele PNL Bacău a pus mâna pe telefon când a aflat că-i vine în oraș director de la ”Apa” Botoșani: A feștelit-o de tot, a pus-o pe burtă
Plecarea neașteptată a directorului adjunct de la SC Nova Apaserv SA după numai un an a luat pe neașteptate atât mediul politic din Botoșani, cât și cel din Bacău. Aceasta pentru că Doru Constantin a câștigat concursul de director pentru Compania Regională de Apă Bacău (CRAB).
Un polițist local de la Botoșani a scris 13 cărți în 4 ani: Vreau să ajung să scriu poezii cu adevărat / Mi s-a spus că plagiezVIDEO&FOTO
Povestește că și-a descoperit pasiunea din tinerețe, însă abia prin 2018 și-a găsit timpul sau curajul pentru a o aprofunda.
Școală spartă în toiul nopții, hoții au distrus mai multe bunuri și au plecat cu tabletele elevilor – FOTOGALERIE
Incidentul s-a petrecut în noaptea de luni spre marți, la o unitate de învățământ gimnazial. Deocamdată nu se știe dacă autorii au fost identificați sau măcar există un cerc de suspecți.
Blocuri inundate din decembrie în cartierul Primăverii, adăposturi antiaeriene pline cu apă, gunoaie și excremente – VIDEO & GALERIE FOTO
Sute de botoșăneni care locuiesc în cartierul Primăverii, la blocurile de pe Aleea Elie Radu, au de mai bine de două săptămâni subsolurile inundate. Oamenii se plâng că, deși au sesizat încă din decembrie problema, nu sunt băgați în seamă.
Basm de Anul Nou la Filarmonică: Spectacolul a început pe esplanadă, a continuat în foaier și s-a desăvârșit pe scenă – VIDEO & GALERIE FOTO
Într-un decor desprins parcă dintr-o poveste de iarnă, Filarmonica George Enescu a pășit în 2023. A făcut-o vineri și sâmbătă cu tradiționalele concerte dedicate Anului Nou.
Povestea (ne)spusă a plecării numărului 2 de la ”Apă”: Nu am știut / Am aflat din presă! I s-ar fi cerut demisia din toate funcțiile - VIDEO
În seara zilei de miercuri, 11 ianuarie 2023, un link din presa băcăuană circula intens în anumite cercuri social-democrate botoșănene. Încă directorul adjunct al SC Nova Apaserv SA era anunțat în structura de conducere a companiei similare din Bacău.
Nova Apaserv în risc de insolvență pentru o datorie de 1 milion de lei către o firmă cu angajați staționari
 2023 a început pentru SC Nova Apaserv SA cu risc de insolvență, după un contract denunțat de o firmă din București.
55.000 de lei pentru un salariat plătit de Primărie să stea acasă aproape un an – DOCUMENT
Un fost angajat al unei direcții din cadrul Primăriei municipiului Botoșani, dat afară în urmă cu 11 luni, are de primit o sumă uriașă care reprezintă echivalentul salariilor din această perioadă.
Fiecare cu premiul lui: Primăria și Hyperion-ul fac gale ”Eminescu” separate cu laureați diferiți – DOCUMENT
Manifestările prilejuite de „Zilele Eminescu” din acest an vor fi profund diferite față de precedentele. Pentru prima dată după 31 de ani, Primăria Botoșani este unic organizator al acestui eveniment.
Construim școli, dar n-avem elevi! Comuna care a rămas cu o singură unitate de învățământ: Măcar să ne menținem...VIDEO & FOTO
Depopularea României este resimțită inclusiv în sistemul educațional românesc. Eforturile pentru realizarea de investiții în infrastructura școlară, în foarte multe dintre cazuri, nu se justifică din punctul de vedere al beneficiarilor finali. Elevii.
”Tatăl Nostru” în două limbi la o sărbătoare plină de emoție care a adunat la Botoșani armeni din Constanța și până la Suceava – VIDEO & GALERIE FOTO
Au fost momente emoționante sâmbătă la sucursala Botoșani a Uniunii Armenilor din România (UAR). Tot mai puțini de la un an la altul, oamenii care se trag din neamul de la Erevan au ținut însă ca, în a doua zi de Crăciun a comunității lor, să sărbătorească împreună.
Un om de afaceri din Săveni ar vrea să „sufle” Consiliului Județean fosta Uzină Electrică a orașului
Deși are peste 100 de ani vechime, clădirea respectivă rămâne una emblematică pentru Botoșani și cu o încărcătură istorică aparte.
Prefectul Sorin Cornilă își caută birou prin clădirile din Botoșani – FOTOGALERIE
Întregul aparat de specialitate din cadrul Instituției Prefectului, inclusiv echipa de conducere urmează să se mute în alt sediu. Iar asta pentru că Palatul Administrativ se închide.
Criminalul copilei de 14 ani a încercat să se sinucidă în arest, măsuri suplimentare luate de polițiști
Cătălin Rățușcă, tânărul de 20 de ani care a înjunghiat mortal o adolescentă care abia și-a scos buletinul, se află în custodia Poliției.
ULTIMELE clipe din viața fetei de 14 ani, criminalul i-a cerut să-l ure și a răsplătit-o cu bani
Nimic din ce s-a petrecut pe podul din Trușești înaintea crimei nu anunța cruzimea care urma să aibă loc, în mijlocul zilei.Cătălin Rățușcă a fost urat de copila de 14 ani și fratele ei.
deci numele locului nu are nicio conotatie religioasa, dar el a bagat 80 mii euro intr-un simbol crestin... bravo tata!
7 mai 2022, 20:39
Ati luat comisioane si de la acesta lucrare? Primarul ar fi trebuit sa construiasca pe banii lui crucea sa-si mai spele din pacate.
7 mai 2022, 12:42
Ușor ușor se pune cruce la tot județul, un județ mort din punct de vedere al creierii locurilor de munca plătite corespunzător cheltuielilor pt un standard normal de viata. Toți cei buni de munca pleacă din județ și rămân doar pensionarii și bugetarii.În fiecare an primarul va face praznuire cu mulți fotografi la cruce și bieții oameni care trăiesc din mila copiilor plecați din tara.
7 mai 2022, 09:55
De ce pe google maps obiectivul se numește "Crucea lui Verginel?"
7 mai 2022, 08:22
Sondaj
Ați dat până acum ”atenții” la doctor?
Da
Nu
Nu am ajuns la doctor
Declaraţia zilei
”A fost o tensiune la nivel municipal, în cadrul organizației, în mijlocul organizației. Adică eu aveam două lupte, trebuia să fiu extrem de abil să pot să limitez luptele interne și să mă ocup de extern și mi-a mâncat ...
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9036 lei
USD
Dolarul SUA
4.5570 lei
CHF
Francul elveţian
4.9186 lei
GBP
Lira sterlină
5.4789 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.4457 lei
XAU
Gramul de aur
274.4439 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2392 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2569 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1404 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3896 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2057 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6587 lei
Vremea
astăzi
Botosani
-1.7 o C
Dorohoi
-1.7 o C
Bucecea
-2.0 o C
Darabani
-2.1 o C
Saveni
-1.2 o C
Ştefăneşti
1.9 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.