Reportaj
Viaţa în pampers la 18 ani - GALERIE FOTO
Dimineaţa - pâine cu ou fiert şi măsline; lapte. Prânz - ciorbă de zarzavat dreasă cu smântână, pilaf cu friptură pasăre, plăcintă cu brânză. Ora 16:00 napolitane. Cină - păstăi cu sos, pâine cu conservă carne, ceai. Pe hârtie mâncarea e suficientă... Mai ales că nu e vorba de adulţi, ci de copii. Dar nu sunt chiar orice fel de copii…
complex servicii copii cu dizabilitati Botosani   2

Casa de copii este… acasă

Pentru ceva peste 20 de minori din Botoşani, de la câţiva anişori până spre majorat, casa de copii e… acasă. Undeva la marginea oraşului, cu sprijinul Asociaţiilor SERA Franţa şi România, s-a amenajat o oază de linişte şi verdeaţă. Două case desprinse parcă din poveste adăpostesc… poveştile triste a unor micuţi care rămân la acest stadiu toată viaţa. Complexul de case tip familial „Sfânta Mina” este locul în care sunt îngrijiţi câţiva dintre copiii cu dizabilităţi. Abandonaţi de familii, proveniţi din medii paupere ori chiar apăruţi pe lume în urma unor contacte sexuale forţate, micuţii n-au avut vreodată parte de o zi de copilărie normală, cu adevărat fericită. Au intrat deja bolnavi în această lume şi vor pleca în acelaşi mod fiindcă bolile de care suferă sunt incurabile.

Când orice femeie care te ia în braţe este mama

„Ma-ma, ma-ma!” este singurul cuvânt pe care îl pronunţă un blonduţ de vreo doi-trei anişori. Pentru el orice femeie care îl ia în braţe, fie că-i angajată a complexului, fie că-i o botoşăneancă venită în vizită, e… „ma-ma”. Alţii ştiu mai multe cuvinte decât „mama”, unul dintre ei chiar cântă în faţa vizitatorilor. Sigur, vocea-i cam stinsă, e nevoie de o linişte mormântală pentru a-i auzi glăsciorul. Un altuia braţul i se termină prea devreme, altul pare împins de un resort interior în acele mişcări mecanice cu aplecatul capului, specifice minorilor instituţionalizaţi. Şi asta nu e tot... „Şapte dintre copii suferă de incontinenţă”, spune Oana Burghelea, director Complexul de case tip familial „Sfânta Mina”.

Viaţă raportată la pamperşi

Pentru copiii la care făcea referire viaţa se raportează la… pamperşi, de care nu au scăpat şi nici nu sunt prea multe speranţe că vor scăpa vreodată, chiar dacă unii dintre ei sunt trecuţi de ani buni de vârsta la care respectivii ar fi trebuit să devină amintire. Pentru ei pamperşii fac parte din… meniul zilnic. Pe acesta nu-l mai semnează însă nimeni, nu mai există nici sigla Consiliului Judeţean, nici ştampila cu „se aprobă” a Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC), nici măcar semnătura medicului pediatru. Deşi pare greu de crezut, într-un centru înfiinţat anul trecut cu banii francezilor, românii nu au găsit până acum niciodată fonduri nici măcar pentru pamperşi. Mai are rost în aceste condiţii să vorbim despre haine? Despre prosoape? Despre obiecte de uz personal, de igienă? Copiii chinuiţi de destin sunt chinuiţi de un stat incapabil să le ofere o periuţă de dinţi. Din acest punct de vedere, micuţii pentru care „acasă” înseamnă traiul la un loc cu alţi 23 colegi de suferinţă undeva prin IC Brătianu 59, trăiesc din mila publică.

„Orice ajutor este oportun”

Orice vizită a unui om din afara centrului pentru ei constituie o bucurie, iar de o astfel de mângâiere au avut parte chiar de ziua care este a lor. Sau ar trebui să fie… Pe 1 Iunie le-au trecut pragul câţiva oameni cu inimă mare. Unul dintre ei a aflat de dificultăţile cât se poate de… materiale pe care le traversează complexul, le-a popularizat în grupul de prieteni şi cunoştinţe, au pus mână de la mână şi au adus copiilor de la tort şi pufuleţi, la saci de haine şi… pamperşi. Pentru un complex până unde şi o sticlă de clor reprezintă o mare realizare ajutorul a fost unul cât se poate de binevenit. „Vrem ca oamenii să înţeleagă faptul că aici există reale dificultăţi chiar în condiţiile în care vorbim de o unitate a statului. Copiii au nevoie de hainuţe, de obiecte de igienă şi orice ajutor este oportun”, spune Andreea Buiuc, tânăra care a mobilizat lumea pentru a sprijini micuţii din complex.

Daţi uitării de părinţi

E nevoie de ajutorul botoşănenilor inimoşi şi pentru că, aşa cum arătam, părinţii acestor copii există mai multe pe hârtie. „Foarte puţini primesc vizitele rudelor, patru-cinci copii mai sunt vizitaţi”, afirmă Oana Burghelea. Dincolo de jucării, aceasta încearcă să le ocupe copiilor viaţa fadă cooptându-i la grădinărit, pe lângă cele două case nou construite şi inaugurate în 2012 fiind amenajate câteva straturi cu tot felul de legume şi fructe, de la dovlecei la căpşuni. Dar dovleceii şi căpşunile nu sunt nici pantalonaşi, nici… pamperşi, tot aşa cum nici pantalonaşii şi nici pamperşii nu vor face niciodată cât îmbrăţişarea de la „ma-ma, ma-ma” cea adevărată.
MAI MULTE DESPRE COMPLEXUL SFÂNTUL MINA:
Cămine noi pentru copiii orfani inaugurate de şeful judeţului - GALERIE FOTO
[[galerie-foto]]
CITEŞTE ŞI:
Direcţia Copilului fără bani pe final de an la utilităţi sau bunuri materiale
Liceul „din provincie” care a făcut 500.000 de euro în trei ani: Trebuie să supravieţuim, dacă nu facem ceva, în câţiva ani noi dispărem - GALERIE FOTO
Veste mare pentru liceul din cel mai sudic orăşel al judeţului: proiectul „Optimizarea instruirii practice în context european” depus în cadrul Programului Erasmus Plus a fost admis la finanţare.
Omul – spectacol: peste 1.000 de show-uri de la Botoşani şi până la Venezia, din comunism şi până în mileniul 3 cu cei mai mari artiști ai României
Spre sfârşitul anilor ’80 făcea cursuri la Şcoala Populară de Arte. Aşa l-a cunoscut pe Ion Ilie, pe atunci director al Filarmonicii de Stat Botoşani, care observându-i ideile de spectacole şi simţindu-i înclinaţia spre impresariat i-a propus să vină pe acest post la prestigioasa instituţie de cultură.
Afaceri cu cerul! Preotul faianțar - electrician care a ridicat o casă nouă unei familii rămasă fără acoperiș deasupra capului - VIDEO & GALERIE FOTO
O poveste emoționată vine de la capătul județului. În comuna Călărași o familie a rămas fără casă în primăvara acestui an din cauza unu incendiu.
Aventură la spălătoria care-ți curăță mașina până te apucă nervii: ori interior, ori exterior că-i greu amândouă
S-a încălzit brusc, de la zăpadă am trecut repejor la ”mâneci scurte”, așa că merg și eu ca tot omul să schimb anvelopele. Și zic apoi, ”hai să o și spăl”. Gravă eroare!
REPORTAJ în România nimănui și copiii sacrificați ai județului: Două fete care vor să învețe, retrase de mamă de la școală – GALERIE FOTO
La fix 40 de kilometri distanță de municipiul Botoșani se află comuna Cordăreni. Undeva dincolo de Dorohoi, drumul cu mașina este unul anevoios, nu din cauza a cine știe ce obstacole, ci doar a gropilor care fac distanța până acolo să fie parcursă în mai bine de o oră.
Paradisul din orașul mort
Oamenii curg valuri pe poarta fabricii, iar într-o parcare imensă zeci de autocare şi microbuze îi aşteaptă să îi ducă acasă. Pare o scenă desprinsă de pe fostele platforme industriale comuniste, când la ora schimburilor totul era un furnicar, muncitorii abia aveau loc să treacă unul de celălalt, iar autobuzele aveau călători şi pe scări. Doar că aici tabloul este totuşi diferit.
REPORTAJ: Cel mai frumos moment pe Bulevardul Mihai Eminescu, câinele Basil adus la Botoșani pentru un băiat – GALERIE FOTO & VIDEO
Ceea ce s-a petrecut joi dimineață pe Bulevardul Mihai Eminescu din municipiul Botoșani a fost un moment plin de emoție și o lecție dureroasă de viață, deopotrivă.
Orașul în care trăiesc de 36 de ani! ... Și care chinuiește nevăzătorii: șoferi ignoranți , lucrări nesemnalizate, agresiuni
Reluăm astăzi publicarea textelor scrise de nevăzătorii botoșăneni în cadrul concursului „Botoșani, orașul în care trăiesc!” organizat de filiala județeană a Asociației Nevăzătorilor din România (ANR). După ce am inaugurat serialul cu un text scris de cea mai tânără participantă la proiect și l-am continuat cu ”veteranul” competiției, astăzi a venit rândul președintelui ANR Botoșani.
INEDIT: Statui cu Mihai Eminescu și Veronica Micle în mărime naturală dezvelite de fostul șef al Poliției cu primar și afaceriști – FOTO & VIDEO
Moment deosebit petrecut de Sfântul Dumitru la o aruncătură de băț de municipiul reședință de județ. Fostul șef al Poliției Rutiere, Dumitru Zmău este cel care a făcut posibil ca județul Botoșani să aibă statuile poetului nepereche și a femeii pe care a iubit-o.
La drum, la braț cu ecoul bastonului alb: Strigau „chiorul, chiorul” și mă orientau în direcții greșite
Botoșăneanul continuă proiectul unicat în mass-media din această parte a țării și derulat în colaborare cu filiala județeană a Asociației Nevăzătorilor din România (ANR) publicând texte scrise de nevăzătorii botoșăneni pentru Concursul „Botoșani, orașul în care trăiesc!”.
TULBURĂTOR: Botoșaniul văzut prin ochii unei tinere... nevăzătoare: Botoşani, oraşul copilăriei mele
În colaborare cu filiala județeană a Asociației Nevăzătorilor din România (ANR), Botoșăneanul demarează astăzi un proiect unicat în mass-media din această parte a țării. Timp de mai bine de o lună, în fiecare week-end, vom publica articole despre oraș scrise de persoane pentru care ”lumina ochilor” este doar o metaforă.
REPORTAJ: Altar de vară sfințit cu mii de oameni și un sobor de preoți care l-a mirat pe ÎPS Teofan: FOTO&VIDEO
Biserica este locul în care cerul se întâlnește cu pământul, locul unde Dumnezeu ajunge în sufletul oamenilor, luminându-le chipurile de pace duhovnicească. Mii de botoșăneni s-au adunat miercuri dimineață într-un astfel de loc, un colț de rai, pentru a fi parte la una dintre cele mai impresionante Sfinte Liturghii ce au avut loc la Botoșani.
Bijuteria altora, cadavrul nostru - 7 milioane de euro cheltuiți pentru paraziți - GALERIE FOTO
”Am cafeaua pusă la bar de dimineață, este 4 după-amiaza și încă nu am avut timp să mă ating de ea. Am avut continuu clienți, n-am stat o clipă”. O chelneriță bronzată, în pantaloni scurți, se plânge unei cunoștințe. N-are timp şi de alte lamentări şi nici să culeagă eventuale „compasiuni” fiindcă la terasa Centrului Vechi din Bistriţa la care lucrează tocmai au mai sosit doi oameni la o masă şi trebuie să le ia comanda.
Aventuri de ministru prin judeţ: Haine mai groase; ca să te apleci… înseamnă efort VIDEO & GALERIE FOTO
Venit în judeţ ca să îl ajute pe candidatul PSD la Primăria Vlăsineşti, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale nu s-a dezminţit. Devenit celebru pentru perlele pe care le debitează, Petre Daea nu a ”dezamăgit” nici la Botoşani.
Ce nu s-a văzut la vizita ministrului de la Botoșani, de la poale-n brâu la un decor îngrozitor – GALERIE FOTO & VIDEO
Ministrul transporturilor, Răzvan Cuc a ajuns ieri în nordul țării, la Botoșani. Oficial a tot repetat că s-a decis să vină după ce a auzit de protestul de la Manoleasa. Tot oficial, colegii de la PSD Botoșani îi anunțaseră deja prezența, cu câteva zile înainte de a se ști de protest.
Revelion de legendă în Moldova unde limba română doare sub ”talpa protectoare” de la răsărit - VIDEO & GALERIE FOTO
Sub picioarele a mii de oameni, covorul roşu, care a căpătat déjà forma pavelelor în care este îndesat de ghetele domnilor şi cizmele doamnelor, rezistă totuşi cu stoicism. Că de aia e covor, să fie călcat în picioare… Ce te faci însă cu poporul care este ţinut sub “talpa protectoare” de atâta amar de ani? El nu este covor, dar pare totuşi că se cam face… preş. Şi cum spuneam, asta nu-i de azi, de ieri.
REPORTAJ : Cultură la preț modic la Muzeul Județean Botoșani - FOTOGALERIE
Istoria Muzeului Județean Botoșani începe la sfârșitul anului 1955, mai precis, pe data de 23 decembrie, cand s-a semnat “actul său de naștere”. Așa se implinea una dintre dorințele locuitorilor acestui oraș, aceea de a avea un muzeu.
”Traseul groazei” - trenul ”navetiștilor” care oprește în gări unde se omoară oameni - GALERIE FOTO
Trenul căruia unii botoşăneni îi spun ,,Căruţa” străbate jumătatea de sud a judeţului Botoşani transportând în mare parte naveşti, începând de la Dorohoi şi până la Iaşi. Şi invers. Călătorii fac parte din diverse categorii: profesori, doctori, studenţi, elevi, muncitori în diverse domenii.
Când viaţa-i floare la ureche te prinde cutremurul şi te bagă în pământ pentru totdeauna – VIDEO & GALERIE FOTO
Te-ai fi gândit că „plâng şi pietrele”, numai că în acest colţ de Românie nu prea-s pietre, drumul de la casă şi până la Biserica Sfântul Dimitrie e de-un asfalt cum tare l-ar mai vrea botoşănenii pe Primăverii. Şi pietrele oricum nu plâng, iar figura asta de stil a devenit o banalitate de când a fost băgată în atâtea texte. Iar lacrimile sunt cu precădere la căpătâiul Maricicăi Iosub, acolo unde veghează tatăl, cei trei fraţi şi cele două surori.
kalapod.net%20
REPORTAJ : Moment istoric? Prima mașină de gunoi care-a descărcat la rampa ecologică – IMAGINI în premieră din interior – VIDEO
La ora 7:30 în dimineața zilei de 1 septembrie, deja două mașini încărcate cu gunoi stăteau aliniate în fața porții Centrului Integrat de Management al Deșeurilor de la Stăuceni. Erau utilajele celor de la Deea Cleaning, operator de salubrizare botoșănean. Pe drum, alunecau spre a bifa această premieră la Botoșani și camioanele firmei Pavra Com. Singurii care au achitat avansul solicitat conform contractului, pentru a fi primiți pe rampă.
pt.ella-ghinion pentru tine ca esti batuta in cap,stim cine esti...
11 iunie 2013, 19:45
Este trista soarta acestor copii, dar, totusi locuiesc in acele case care arata bine ingrijite... Asta spune ceva, despre cei care lucreaza acolo si despre institutie... Intr-adevar, intotdeauna este loc de mai mult si de mai bine.
11 iunie 2013, 19:05
FELICITARI PT ARTICOL!!! Impresionant! Ma bucur sa vad ca... mai sunt oameni cu adevarate valori.Numai simpla lor prezenta a contat enorm pt aceste suflete minunate....si faptul ca au mai si primit multe cadouri va fi pt ei o zi de neuitat.:)
11 iunie 2013, 16:44
Noroc de Buiuca ca s-a inscris in PSD
11 iunie 2013, 15:29
missgrey.ro
StarShinerS.ro
Sondaj
Ce fel de transport public vă doriți în municipiul Botoșani?
Cu tramvaie noi
Cu autobuze electrice
Cu microbuze
O combinație între primele trei variante
Declaraţia zilei
„Eu vreau să spun că este foarte trist ce facem astăzi aici. Nu ne mai încap morții. Și discutăm despre faptul că trebuie să distrugem niște morminte, în condițiile în care avem hectare întregi de vreo patru ani de zile. De ...
StarShinerS.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.7559 lei
USD
Dolarul SUA
4.1941 lei
CHF
Francul elveţian
4.1867 lei
GBP
Lira sterlină
5.4795 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.7885 lei
XAU
Gramul de aur
180.0916 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2450 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4983 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9815 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1792 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1853 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6374 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
web site traffic statistics
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2019 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.