Reportaj
REPORTAJ Școală cu paznici înarmați: Zeci de bărbați de 40 – 50 de ani învață să scrie și să citească în regim special, la Botoșani – GALERIE FOTO

Există o serie de cursuri școlare de care majoritatea botoșănenilor aproape că nu au auzit. Elevii au vârste trecute de copilărie și a adolescență, iar mare parte dintre ei abia după câteva decenii de viață învață să scrie.

Există școală și în cadrul unităților de detenție din România

 

Orele se fac aproape ca în învățământul de masă, cu profesor la catedră, tablă și cursuri predate în funcție de nivelul de școlarizare al fiecărui deținut în parte.

 

În Penitenciarul Botoșani sunt cazate în regim de detenție peste 800 de persoane, exclusiv bărbați, fiind o unitate destinată acestui gen. Sunt persoane condamnate de instanțe de judecată din județele Botoșani, Suceava și Iași. Penitenciarul Botoșani funcționează în regim semi-deschis.

 

100 de elevi – deținuți la Botoșani

 

Aceștia au optat pentru cursuri de alfabetizare sau de școlarizare. Cursurile de alfabetizare sunt destinate acelora care ajunși la o vârstă înaintată încă nu știu să scrie. Sau să citească. Media de vârstă în cazul acestor persoane este de 40 – 50 de ani. Profesorii care intră în Penitenciar pentru aceste ore îi învață practic de la zero literele și fac inclusiv caligrafie.

 

Profesorul de limba și literatura română Mihai Scutariu este unul dintre cei care au avut acest curajul de a oferi educație unei categorii de persoane în general evitată. Povestește că i-au rămas în minte deținuți care i-au cerut caietul pe care au exersat literele din alfabet pentru a le arăta copiiilor, care învățau la școală același lucru. Iar faptul că părintele învăța odată cu copilul să scrie și să citească este un motiv de mândrie pentru adult. „Unii scriau de tipar și nu știau să scrie de mână, legat”, își amintește profesorul Mihai Scutariu.

 

 

14 cadre didactice,

intră zilnic în Penitenciarul Botoșani pentru a face ore cu deținuții.

 

Populația școlară a ajuns la 100 de persoane, în condițiile în care în trecut numărul era sub 50. Din ce în ce mai mulți bărbați din detenție își doresc să meargă la școală. Unii pentru continuarea studiilor, din momentul în care le-au abandonat. Oameni în toată firea sunt acum în clasa a IV-a sau mai sus, până la a VIII-a.

 

Rezolvă ecuații și tot felul de exerciții din matematică. Participă chiar la concursuri școlare și își dau silința să nu-și dezamăgească profesorii. La vârsta maturității, după gratii, își retrăiesc propria copilărie pierdută din tot felul de motive, Pentru ei nu există sintagma: „prea târziu”.

 

„Se va ajunge la selecția deținuților care vor să urmeze o formă de învățământ”, explică valul uriaș de interes pentru educație din partea persoanelor private de libertate, Ionela Steluța Nițuleac, subinspector de Poliție Penitenciară.

 

 

Diplome obținute după gratii

 

Fiecare elev deținut este certificat în studiile absolvite după gratii. Mai mult, în diplome nu se specifică locul în care a fost efectuată școlarizarea. Există și deținuți care au susținut „capacitatea” după gratii și chiar examenul de bacalaureat. Clasele de elevi deținuți sunt arondate la Școala Specială „Sfântul Stelian” care se află în subordinea Consiliului Județean.

 

Concursuri interpenitenciare

 

Există și așa ceva. Un fel de olimpiade ale deținuților care își evaluează cunoștințele obținute după gratii în fața celor din alte penitenciare din țară. „Pot fi dați exemple către învățământul de masă. Poți spune oricând unui elev: dacă ăla din închisoare poate merge la olimpiadă, poți și tu”, povestește și Loredana Secrieru, profesor și director al Școlii Speciale Sfântul Stelian.

 

Există și concursuri la care participă deținuții, unul dintre acestea fiind „Scrisoare către libertate”, unde evaluatori sunt elevii din învățământul de masă, în baza unor protocoale încheiate cu școli și licee din județul Botoșani.

 

Cei peste 100 de elevi deținuți de la Botoșani învață în patru săli de clasă, în două schimburi, iar ciclurile de învățământ sunt pentru clase I – IV, V – VIII și clase de-a IX-a și a X-a. De altfel, Penitenciarul Botoșani este singura unitate pe zona Moldovei care a reușit să organizeze clase de-a IX-a și a X-a.

 

În afara școlii, deținuții își fac temele. Sau frecventează cluburile din incinta unității de detenție, pentru că există un atelier de activități lucrative cu specific meșteșugăresc, un altul de pictură, un club al învățătorului, dar și o secție a Bibliotecii Județene Mihai Eminescu, cu acces la cărți de toate genurile. „Știți care e cea mai citită carte de aici? Biblia”, informează directorul adjunct pe integrare socială al Penitenciarului, cms. șef de Poliție Penitenciară, Adriana Docea.

 

Toate spațiile de recreere sau studiu au fost prezentate inspectorului școlar general de la Botoșani, Bogdan Suruciuc, de către profesorii Loredana Secrieru și Mihai Scutariu de la Școala Specială Sfântul Stelian și conducerea unității penitenciare formată din cms. șef de poliție penitenciară Dumitru Daniel Pânzaru, în calitate de director, cms. șef Adriana Docea, în calitate de director adjunct, precum și Ionela Steluța Nițuleac, subinspector de Poliție Penitenciară.

 

Școală cu săli de curs pentru deținuți

 

Este unul dintre obiectivele directorului Dumitru Daniel Pînzariu: să amenajeze o școală la modul fizic în incinta Penitenciarului Botoșani.

 

La acest moment deținuții au amenajate săli de curs în mod dispersat, pe secțiile unității. Într-o anexă în care momentan este un atelier dezafectat de tâmplărie și-a propus să amenajeze din fonduri proprii săli de curs pentru elevii – deținuți.

 

„Am ales să facem aici școală, vreau să compartimentăm și să creăm o mică sală de sport, cancelarie, bibliotecă și grupuri sanitare”, a povestit cms. șef Dumitru Daniel Pînzariu.

 

În acest fel, elevii de după gratii vor învăța în același loc și vor putea fi supravegheați într-un mod mai facil. Și nu ar mai exista risc de chiul, a glumit directorul Penitenciarului Botoșani.

 

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
Din Legiunea Străină în Poliţia penitenciară a Franței: Campionul din Botoșani care a transformat sportul în victorie - FOTOGALERIE
Ce pedeapsă a primit criminalul tatuat din Botoșani, după ce a vrut să evadeze din Penitenciar - FOTO

 

REPORTAJ: Padocul orașului aproape plin, câinii strânși de pe străzi cu Poliția, au fost aplicate și amenzi – VIDEO & GALERIE FOTO
Pe 19 februarie 2023 un copil de 10 ani era aproape sfârtecat de trei câini care evadaseră dintr-o curte. Știrea plecată de la Botoșani s-a răspândit imediat în toată țara. Un val de ură la adresa câinilor s-a făcut resimțit în municipiu, apărând și primele animale otrăvite.
REPORTAJ: Armenii de la Botoșani sărbătoresc Crăciunul în același timp cu Boboteaza, un copil a scos crucea din apa sfințită – VIDEO & GALERIE FOTO
Este mare sărbătoare în comunitatea armenilor de la Botoșani care sărbătoresc în aceste zile Nașterea Domnului Iisus Hristos dar și Boboteaza.
REPORTAJ: Educația în nordul țării prin laboratoare încropite din donații în unități cu aproape 1.000 de copii – VIDEO & GALERIE FOTO
Unul dintre cele cinci orașe ale județului unde condițiile de trai sunt împărțite între rural și urban este Ștefăneștiul, o localitate din est, poziționată pe malul lacului de acumulare Stânca Costești.
Ziua în care a plecat doamna Daniela, între lacrimile părintelui protopop și oamenii care n-au părăsit-o până la mormântul de lângă eroi – VIDEO & GALERIE FOTO
”Îmi cer iertare dacă vorbele mele sunt prea sărace și nepricepute pentru a cuprinde o viață a unui om care mult s-a străduit. În primul rând să se țină de cuvânt. Apoi să iubească și să facă cât mai mult bine”...
Copiii din școlile botoșănene aduși la ore cu „masa caldă” a Guvernului: Încercăm prin toate metodele să-i atragemVIDEO & GALERIE FOTO
Nouă unități de învățământ din județul Botoșani sunt beneficiare ale programului guvernamental „Masa Caldă”, unul introdus de câțiva ani în sistemul educațional românesc și încă aflat în testare.
Hlipiceni, inima credinței! Sute de credincioși și pelerini la una dintre cele mai impresionate slujbe: Doamne, învață-ne să ne rugămVIDEO & GALERIE FOTO
Probabil că nicicând centrul comunei Hlipiceni nu a fost într-atât de animat precum în dimineața zilei de 15 septembrie 2022 care va rămâne în memoria colectivă ca o pagină în istoria credinței creștine.
Muncitorii care părăsesc Botoșaniul fugăriți tocmai de patronii care se plâng că le mor afacerile - REPORTAJ în trenul spre munca răsplătită pe merit
Sunt deja ani la rând de când mediul de afaceri din județul Botoșani suferă din cauza deficitului de forță de muncă. Întreaga vină a căzut asupra statului sau a prezumtivilor angajați care vânează mirajul străinătății. Realitatea arată lucrurile într-o lumină diferită. Meseriașii nu mai pleacă peste granițe în căutarea respectului pentru munca lor. Trec doar granițele dintre județele țării.
REPORTAJ: Sute de oameni la Mănăstirea Vorona, ceremonial religios impresionant săvârșit de Nichifor Botoșăneanul: De acum Dumnezeu ne-a rămas și Maica Sfântă VIDEO & GALERIE FOTO
Este zi de mare sărbătoare pentru creștini. Prima sărbătoare din noul an bisericesc are loc pe 8 septembrie de Sfânta Maria Mică sau Nașterea Maicii Domnului.
Prefectul Sorin Cornilă i-a deranjat pe „directorii fără chip”! A intrat neanunțat în birouri și a dat de lacrimi la un șef: Ne-a îmbolnăvit / Deci, plâng, dacă vreți vă spun... VIDEO & GALERIE FOTO
Într-o probabilitate extrem de ridicată puțini sunt botoșănenii care cunosc abrevierile acestor instituții: OSPA, ITCSMS sau OJZ. Aceste unități de stat există și funcționează din bani publici.Și sunt conduse de directori care sunt deranjați la fața locului extrem de rar de către jurnaliști sau șefi ierarhici.
REPORTAJ din perla montană a țării, acolo unde Briliantu' României se produce la terasă, iar oamenii care aruncă gunoaie ajung în iad – GALERIE FOTO 
Au curs vara aceasta valuri-valuri-valuri articolele, postările și indignările aferente despre ceea ce se întâmplă pe litoral, de la carnea expirată de acum câțiva ani și până la parcarea de o sută de lei pe zi din Mamaia. Bineînțeles, neuitând de episodul cu băiatul care și-a transferat celebritatea de la TV în online și a reușit să trezească la viață o țară cum nu au putut să o facă nici măcar prețurile aberante la gaze, electricitate și carburanți. 
REPORTAJ în județ! Chipul pe care-l arată războiul! Botoșani primește ucraineni cu ochii în lacrimi: Vin, se uită... nu pun mâna pe nimic, sunt foarte traumatizațiVIDEO & GALERIE FOTO 
Țara noastră a devenit un pansament al suferinței pentru zecile de mii de ucraineni care ne-au trecut deja granițele și care au statut de refugiat. Războiul și-a arătat fața la Botoșani prin valul de oameni care fac cunoștință cu noi cu lacrimi în ochi și înconjurați de copii și bagaje. 
Instituția de la Botoșani cu ușa aproape întotdeauna închisă! În interior, o profesie moare încet, ultimii „doctori ai pământului” lucrează mai degrabă din pasiune – GALERIE FOTO
Oficiul de Studii Pedologice și Agrochimice (OSPA). Există o astfel de instituție la Botoșani, (mai puțin cunoscută sau chiar deloc) și vizitată preponderent de persoanele care dezvoltă afaceri în domeniul agricol. Însă numai dacă sunt obligate, în demersul birocratic.
Bătrânul Măr care a făcut minuni ”odihnește” lângă gard, Sfinte Moaște ascunse de Securitate în zidul bisericii: De ce nu iei oasele acelea să le arunci în pârâu? - GALERIE FOTO
Botoșanii sunt asemenea unui tărâm încă nedescoperit, cu minuni purtate din gură în gură de pustnici sau de pelerinii care, an de an, bat potecile dintre mănăstiri.
REPORTAJ în Ucraina! CreaFuture a ajuns la Cernăuți într-un proiect cu educație non-formală, laborator de creativitate și legende cu străzi măturate cu trandafiri – FOTO & VIDEO
Cernăuți – Ucraina. Vineri, 18 iunie 2021, o zi frumoasă cu un soare arzător, diferit de cel care se ascunde după norii încărcați de ploaie ai municipiului Botoșani. Într-un cotidian alert, echipa de implementare a proiectului a ajuns în acest frumos oraș al țării vecine pentru mai multe momente de interes într-un parteneriat educațional, cu rezultate în ambele țări.
Drumul de aproape 100 de milioane de euro reparat cu ceremonii, primar ”omorât” și soț de primăriță pus la zid. Pentru că... ”oamenii sunt pe primul loc”VIDEO & GALERIE FOTO
Agitând în mână o mască, primarul de Todireni se plimbă de colo-colo prin bifurcația Trușești - Răuseni și privește în gol spre drumul de unde nu vine nimeni. Sigur, ”drum” este prea mult spus pentru chestia aceea care, când o privești, îți dă impresia că ai mai degrabă șanse să termini de numărat oile când suferi de insomnie decât gropile din așa-zisa șosea.
”Zare de vânzare”, locul din Botoșani care s-a născut dintr-un MIRACOL: Și peste toată ecuația asta este Dumnezeu – GALERIE FOTO
Există două moduri de a-ţi trăi viaţa: ca şi cum nu ar exista miracole sau ca şi cum totul ar fi un miracol. Cuvintele îi aparțin lui Albert Einstein, geniul care, deloc întâmplător, își găsește loc și în povestea noastră.
DARUL unui preot pentru cei loviți de soartă: Locul unde oamenii străzii sunt îmbrăcați, spălați, tunși și fac și masaj – VIDEO & GALERIE FOTO
Într-un apartament micuț situat la parterul unui bloc de pe Aleea Zorilor „a luat naștere” Centrul Social „Strop de Alinare”. Sunt ajutați oamenii nimănui, care își duc viața pe străzile Botoșanilor.
S-au săturat de restricții! Revoltă în Piața Revoluției, sute de oameni în stradă, jandarmii au interzis accesul și altora, s-au ars măști și fumigene – GALERIE FOTO & VIDEO
După șase ani de zile de la ultimul protest „al străzii” organizat în municipiu, Botoșaniul a dat în clocot iarăși. Cei mai mulți dintre cei care au ieșit să protesteze față de măsurile și restricțiile pandemice care parcă nu se mai opresc, s-au organizat pe rețele de socializare. Protestul a fost autorizat pentru 100 de persoane, în realitate în Piața Revoluției au ajuns de cinci ori mai multe.
Parlamentar „sub acoperire”! Președintele PNL „deghizat”, raid prin instituții: Unități încuiate cu paznic în trening, acces interzis, oamenii ținuți în frig pe afară – VIDEO & FOTO
Din birourile persoanelor cu funcții din județ sau de pe la București, realitatea de zi cu zi pe care o trăiesc oamenii când se confruntă cu diverse probleme în instituțiile publice este mai puțin cunoscută. Sau deloc. Iar ceea ce Botoșăneanul, cel puțin, a arătat în nenumărate rânduri, și anume că pandemia convine de minune aparatului de stat, chiar se reflectă în realitate.
La ”Buletine” e DEFECT de mână: să nu permiți cărții să expire că te plimbă funcționărimea până dai de acru
Să nu îndrăzniți zilele acestea să vă faceți buletin nou! Încercați doar dacă vreți să vă bateți joc de timpul vostru. Sau, mai bine spus, numai în cazul în care sunteți dispuși să (re)deveniți mingea de ping-pong a autorităților.
Sondaj
La clasa copiilor dvs. s-au cerut bani pentru fondul clasei?
Declaraţia zilei
La mare, am luat struguri de pe marginea drumului. M-am lăsat păcălit. M-am lăsat păcălit. Știam că mă păcălește” Vasile Trofinov, șeful Serviciului Județean de Metrologie Legală (SJML) Botoșani.& ...
answear.ro%20
flanco.ro/
inpuff.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.9745 lei
USD
Dolarul SUA
4.7430 lei
CHF
Francul elveţian
5.1499 lei
GBP
Lira sterlină
5.7323 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.1651 lei
XAU
Gramul de aur
278.5272 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2589 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2860 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9934 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.4556 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2033 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6670 lei
Vremea
astăzi
Botosani
23.4 o C
Dorohoi
23.7 o C
Bucecea
22.3 o C
Darabani
22.3 o C
Saveni
23.8 o C
Ştefăneşti
22.5 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.