Reportaj
Noaptea în care s-a trezit Botoșaniul, cea mai mare demonstrație din ultimii 15 ani: Nu plecăm acasă, morţii nu ne lasă! - VIDEO & GALERIE FOTO

„Botoşaniul a apărut pe harta României”, strigat, cu ultimele puteri, de o voce răguşită prin megafon, aşa s-a sfârşit ieri seară un eveniment istoric pentru Botoşani, de la care toată lumea a plecat cu zâmbetul pe chip şi cu mai multă determinare. Nu i-a mulţumit demisia lui Ponta. Şi nu-i vor mulţumi nici alte demisii. Sunt împortiva întregii clase politice. De la 1989 încoace. 

Cei mai mulți oameni din 2000 încoace

 
Oficial, a fost un protest, legal, cu aprobare de la Primărie şi escortă de la Jandarmerie. Dar din mijlocul celor puţin sub 1.000 de suflete tinere ale oamenilor de toate vârstele, veniţi in Piaţa Revoluţiei, nu s-a simţit aşa. A fost mai degrabă o manifestare de solidaritate, înflăcărată, plină de energie şi bucurie, îndreptată împotriva corupţilor şi a corupţiei, cum municipiul nu a mai văzut de peste 15 ani, de prin 2000, când zona industrială își dădea obștescul sfârșit. Nici măcar atunci însă nu a avut o asemenea înflăcărare. Și totul a început în publicațiile online și printr-o pagină de Facebook.
 

Sătui să lupte doar alții pentru noi

 
Câţiva tineri care au ales să rămână în Botoşani, când majoritatea semenilor lor se îndreaptă către oportunităţile din Bucureşti, Cluj sau Iaşi ori din alte țări, au deschis o pagină numită „Azi în capitală, mâine în ţară!”, anunţând că au de gând să iasă în stradă.
"Nu pot doar cei din capitală să lupte pentru noi! Să ieşim în toată ţara, în fiecare oraş!!!", au fost cuvintele scrise pe reţeaua de socializare. Vorba s-a dus repede. Invitaţiile, distribuirile, share-urile şi like-urile au ajuns la ordinul miilor în câteva zile. Aproape 2.000 de botoşăneni s-au arătat interesaţi şi 1.000 au spus că vor participa. Şi s-au ţinut de cuvânt. Începând cu ora 19:00, oamenii, cei mai mulţi tineri şi adulţi, dar şi câţiva pensionari, au umplut Piaţa Revoluţiei. S-au adunat în jur de o 700-800 în mai puţin de o oră. Ceialalţi pe parcurs. Unii au avut bannere în mâini, alţii tobe improvizate, steaguri sau pancarte încropite de ei înşişi cu carioca. Nici măcar nu a fost nevoie să se pună de acord dinainte cu privire la ce să strige sau scandeze. Mânaţi de aceeaşi nemulţumire şi daceeașo isperare generalizată, empirică sau însuşită, botoşănenii nu au mai suportat în tăcere. Au arătat că s-au săturat de minciuni. Au făcut zgomot ca să fie auziţi. Au ţipat cât au putut. Au cântat Imnul României, au scandat lozinci la unison timp de peste două ore şi au aplaudat curajul şi pasiunea de care s-a dat dovadă. Şi-au pierdut vocile şi li s-a uscat gâtul strigând: "Pătaţi de sângele vărsat!", "Nu plecăm acasă, morţii nu ne lasă!", "Colectiv" , "Afară, afară, javră ordinară!", "Unitate naţională" sau "Noi nu avem bani de pâine, dar ei au bani de vile!"
 

Moment de reculegere Colectiv(ă)

 
La 20:00 au pornit în marş prin oraş, îndemnând şi mai mulţi botoşăneni să li se alăture. Au scandat cât de tare au putut: „Ieşiţi din casă dacă vă pasă”, în timp ce mărşăluiau sub luminile galbene ale becurilor. Pe stradă, pe Calea Naţională, au mers până la Carrefour. Au luat-o apoi la stânga pe Sucevei şi mai departe pe Bulevard. De mult nu a mai vuit oraşul de nemulţumire. Chiar şi cei care au rămas ieri în casă au părut că le sunt alături, privindu-i şi  încurajându-i de la geamuri şi balcoane.
Singurul loc unde a fost linişte a fost la Muzeul Judeţean. Acolo au făcut linişte un minut. Atât, în rest doar cât să-şi tragă sufletul. Au ţinut un moment de reculegere în memoria victimelor din Colectiv şi au pornit iar, în jos, pe Unirii. La 21:00 au ajuns înapoi în Piaţa Revoluţiei, tot atât de mulţi câţi erau la început. 
Câteva zeci de minute mai târziu, când megafoanele tinerilor urcaţi pe propriile maşini anunţau că au de gând să iasă şi azi, de-abia atunci au început să plece, mândri că, în sfârşit, „Botoşaniul a apărut pe harta României”. Atât cât a putut.
 
VEZI ȘI:
 
Marian HOLDEA
”Zare de vânzare”, locul din Botoșani care s-a născut dintr-un MIRACOL: Și peste toată ecuația asta este Dumnezeu – GALERIE FOTO
Există două moduri de a-ţi trăi viaţa: ca şi cum nu ar exista miracole sau ca şi cum totul ar fi un miracol. Cuvintele îi aparțin lui Albert Einstein, geniul care, deloc întâmplător, își găsește loc și în povestea noastră.
DARUL unui preot pentru cei loviți de soartă: Locul unde oamenii străzii sunt îmbrăcați, spălați, tunși și fac și masaj – VIDEO & GALERIE FOTO
Într-un apartament micuț situat la parterul unui bloc de pe Aleea Zorilor „a luat naștere” Centrul Social „Strop de Alinare”. Sunt ajutați oamenii nimănui, care își duc viața pe străzile Botoșanilor.
S-au săturat de restricții! Revoltă în Piața Revoluției, sute de oameni în stradă, jandarmii au interzis accesul și altora, s-au ars măști și fumigene – GALERIE FOTO & VIDEO
După șase ani de zile de la ultimul protest „al străzii” organizat în municipiu, Botoșaniul a dat în clocot iarăși. Cei mai mulți dintre cei care au ieșit să protesteze față de măsurile și restricțiile pandemice care parcă nu se mai opresc, s-au organizat pe rețele de socializare. Protestul a fost autorizat pentru 100 de persoane, în realitate în Piața Revoluției au ajuns de cinci ori mai multe.
Parlamentar „sub acoperire”! Președintele PNL „deghizat”, raid prin instituții: Unități încuiate cu paznic în trening, acces interzis, oamenii ținuți în frig pe afară – VIDEO & FOTO
Din birourile persoanelor cu funcții din județ sau de pe la București, realitatea de zi cu zi pe care o trăiesc oamenii când se confruntă cu diverse probleme în instituțiile publice este mai puțin cunoscută. Sau deloc. Iar ceea ce Botoșăneanul, cel puțin, a arătat în nenumărate rânduri, și anume că pandemia convine de minune aparatului de stat, chiar se reflectă în realitate.
La ”Buletine” e DEFECT de mână: să nu permiți cărții să expire că te plimbă funcționărimea până dai de acru
Să nu îndrăzniți zilele acestea să vă faceți buletin nou! Încercați doar dacă vreți să vă bateți joc de timpul vostru. Sau, mai bine spus, numai în cazul în care sunteți dispuși să (re)deveniți mingea de ping-pong a autorităților.
REPORTAJ: Incursiune în noapte după oamenii nimănui, primarul a coborât într-un canal adânc, diversiune pentru „a scăpa” de echipajul Poliției Locale – GALERIE FOTO&VIDEO
Acțiunile prin care se încearcă convingerea persoanelor fără adăpost din municipiu să meargă într-un loc acoperit pe vremuri de ger nu au fost inventate sâmbătă seara, la finele săptămânii trecute. Au loc aproape an de an, echipajele Poliției Locale efectuând un periplu prin oraș, în locurile cunoscute, pentru a încerca să evite pierderi de vieți omenești din rândul oamenilor străzii.
30 de ani de la plecarea la Domnul a Părintelui Paisie, marele duhovnic al românilor: MĂRTURISIRI emoționante ale preoților botoșăneni – GALERIE FOTO
Astăzi, 18 octombrie, se împlinesc 30 de ani de când Părintele Paisie Olaru s-a mutat la cele veșnice.
Litoralul negru în pandemia albă: o japcă de patru stele de la plajă până la terasă - Pentru fete părăsite avem locuri gratuite VIDEO & GALERIE FOTO
Dacă vă gândiți să mergeți pe litoralul românesc ca să auziți marea, scoateți-vă rapid chestia asta din cap. Fiindcă pe mirobolantul mal românesc al Mării Negre se aude orice, numai valurile produse de Black Sea nu se fac auzite. Sunt acoperite de maneliști, vânzători ambulanți, motoare turate la maxim. Dar mai ales de multă nepăsare și nesimțire a unor oameni care au primit de la divinitate un cadou de neprețuit pe care își fac nevoile.
Viața fantastică a botoșăneanului născut într-un palat: Crescut de soldați, și-a adus acasă o prințesă și toată viața a trăit într-o poveste – FOTO & VIDEO
Pe 6 august împlinește 83 de ani. Este printre ultimii actori din Generația de Aur a teatrului botoșănean. Un destin care bate orice scenariu, o viață ca un spectacol, un actor care ne oferă o lecție de viață: dincolo de orice personaj de pe scenă există o poveste.
Loading...
Orașul ASCUNS: Locul misterios din urbea Botoșanilor, iazul de poveste de la marginea străzii, despre care botoșănenii nu știu mai nimic: ”Și acum este un beci acolo, nimeni nu știe de el…” – GALERIE FOTO & VIDEO
Pitit pe o stradă micuță din Botoșani, un iaz aproape necunoscut botoșănenilor păstrează amintirile a cel puțin trei generații. Povești care, din când în când, ies la suprafață asemenea unor mesaje în sticlă, spre a fi dăruite celor care nu au aflat încă.
Publicul are nevoie de povești, cultura de bani: O pandemie care unește, dar nu înlocuiește aplauzele
În cele două luni de izolare, instituțiile de cultură din Botoșani, ca peste tot în țară și în lume, au încercat să suplinească expozițiile, concertele, spectacolele de teatru, deschizând către public un culoar virtual.
Anii 80 nu ajung la Botoșani nici în... 2020: cum să faci un concert retro cu 10.000 de oameni din toată țara și încasări de 2 milioane – VIDEO & GALERIE FOTO
Peste 10.000 de români, majoritatea clujeni, dar și directori și oameni de afaceri din Botoșani, s-au întors în anii 80, preţ de o seară, ajutaţi de o Sabrina ilegal de  sexy pentru cei 51 de ani ai săi, un gentleman de la Modern Talking, un Milli Vanilli în mare formă, un Ottawan plin de energie și un Silent Circle ca la prima tinerețe.
„Italianul”, băiatul nimănui și al tuturor, înmormântat de Primărie și de câteva persoane cu suflet bun, condus pe ultimul drum de sărmani – GALERIE FOTO & VIDEO
Băiatul care purta haine femeiești și făcea pe oricine să zâmbească avea nume de sfânt. Botoșănenii îl știau după poreclă, italianul de pe Bulevardul Mihai Eminescu, însă numele lui real era Constantin Vîrlan. Povestea lui o știu puțini oameni, care l-au cunoscut îndeaproape și au avut grijă de el, pe vremea în care trăia. S-au preocupat ca acest băiat al străzii să fie îngropat creștinește, așa cum merită fiecare persoană din lumea asta.
FOTOREPORTAJ pe secția cea mai sensibilă de la Mavromati, bebeluși născuți cât o sticlă – GALERIE FOTO
Sunt extrem de mici, gingași și necesită o atenție deosebită din partea cadrelor medicale de pe Secția de Neonatologie. Sunt ei, bebelușii prematuri, ținuți în incubator și câteva luni în șir.
Loading...
ACASĂ la Leon Dănăilă: Copiii de la ţară trebuie să vadă că nu trebuie să ai antecedente foarte elevate ca să ajungi în Academie - FOTO&VIDEO
Academicianul speră ca modelul său să inspire, să dea speranţă copiilor şi părinţilor care trec pragul casei sale din Darabani.
Un botoșănean a mutat o casă din Bucovina în Botoșani și a făcut un colț de rai pe care-l pune la dispoziție GRATUITGALERIE FOTO & VIDEO
Gheorghe Iavorenciuc, sensibilul incurabil care s-a regăsit mai degrabă printre iubitorii de frumos, decât în politică. A ieșit din viața publică și a rămas în umbră lucrând la visul lui care i-a devenit realitate după trei ani de muncă.
REPORTAJ: Casa de copii cu piscină - distracție în apă, dar și camping cu cortul – GALERIE FOTO
Ideea a pornit de la o străfulgerare de moment: ce ar fi dacă…? A prins contur și după câteva telefoane s-a concretizat în poate unul dintre cele mai frumoase cadouri ce putea fi făcut unor copii speciali. Fetele de la Centrul Prietenia din municipiul Botoșani au din această vară o piscină în curte în care se distrează și se răcoresc în zilele caniculare.
O zi în MAȘINA Poliției pentru un civil! MISIUNE de patrulare în orașul liniștit, cu miros de tutun, de la furt la apel pentru geamuri sparte la mașină – GALERIE FOTO VIDEO
Majoritatea oamenilor dezvoltă aproape involuntar o atitudine ostilă când văd uniforma albastră a polițiștilor. În trafic cu precădere, pentru că în alte situații oamenii legii sunt percepuți drept salvatori. Sunt cei sunați întotdeauna atunci când ceva merge rău.
REPORTAJ în bucătăria unde se gătesc TONE de ciorbe pentru sute de botoșăneni– GALERIE FOTO
În timp ce unii gătesc doar în familie, există și persoane care o fac în cantități industriale. Iar cei care se hrănesc din aceste bucate sunt de ordinul sutelor.
Jumătate de viață în rulotă - omul care aduce bâlciul de 50 de ani: De la o mașină de vată de zahăr la un parc de distracții de calibru
George avea vreo 16 ani când în Brăila, oraș în care se mutase tatăl său grec, venise circul Kratel din Cehia. A fost vrăjit de lumea magică a acrobaților și animalelor dresate că nu a mai vrut să plece de acolo și s-a angajat. Era extrem de pasionat, dar probabil că nu a bănuit vreodată că din mintea și mâinile sale va ieși un parc de distracții care va marca Botoșaniul și o bună parte a României.
si ce s-a facut?? o schimbare in mai "bine"??? deja se vad schimbarile....
17 decembrie 2015, 08:50
La FLAMANZI sa nascut istoria MOLDOVEI
5 noiembrie 2015, 14:17
Un protesc pasnic, cu jandarmerie si politie in spate si in fata. Mi-a placut atitudinea tinerilor prezenti si ii felicit pe aceasta cale. VENI, VIDI, VICI !!!P.S. : Era o doamna de vreo 60 de ani aseara , probabil beata, care injura ne facea in tot felul. Citez : "Nu aveti nici par la c.. si nu stiti sa va spalati la p.... Ce cautati aici ?!"Nu am inteles atitudinea dumneaei , insa , probabil , e doar o pensionara de pe vremea securistilor care scanda fara ca nimeni sa o bage in seama. Am vrut sa precizez acest lucru in speranta ca cineva isi va da seama de ce si cum exista astfel de oameni " trecuti " si ce vor cu adevarat de la tineret. Raspuns : "SA STEA ACASA!" Lucru pe care nu il vom tolera.RESPECT tuturor celor ce au fost prezenti, respect Jandarmeriei , Politiei Romane care au fost alaturi de noi si au inghetat de frig alaturi de noi !
5 noiembrie 2015, 13:51
Trebuie sa iesim in strada sa-i speriem pe toti politicienii pentru ca nu se mai poate ! Toate partidele sunt pline de ticalosi ordinari! Parlamentul este plin de sobolani !!!!!!
5 noiembrie 2015, 13:06
Trebuie sa iesim in strada sa-i speriem pe toti politicienii pentru ca nu se mai poate ! Toate partidele sunt pline de ticalosi ordinari! Parlamentul este plin de sobolani !!!!!!
5 noiembrie 2015, 13:05
Acesta este huliganism nu protest, acestia sunt tineri chemati de opozitie, sa faca mai multa galagie, dupa cum se poate vedea ca au si fetele acoperite, ei nu au habar ce vor.
5 noiembrie 2015, 13:05
Am iesit aseara pentru a vedea la fata locului ce si cum se intampla.Am fost impresionat de mobilizarea si participarea liceenilor.A fost o progrmare buna,cu adunarea la film in Cinema Unirea.Filmul s-a terminat fix la ora 19,cand elevii grupati oarecum pe clase,au iesit cu lozincile gata scrise pe coli de hartie si s-au alaturat celor din fata Primariei.Pe Unirii,dinspre Bulevard veneau alte clase de liceeni,unele si cu dirigintele in frunte,la fel cu loincile pregatite.A fost bine,ca parintii le-au dat copiilor bani de film si pentru acele coli mari de hartie.Totusi la acea adnare si-au arata mtrele si cativa membri de partid care filmau si pozau de zor si mai sugerau ce sa se strige.Si cand te gandesti ca toate s-au intamplat spontan si aiesit asa de bine...!!!
5 noiembrie 2015, 12:07
Am trăit "revolutia" din 1989 in bucuresti , aveam 20 si ceva de ani , cam vârsta celor care mor acum prin spitalele capitalei fiindcă le cedează organismul. Acum după 20 si ceva de ani ce-mi este dat sa vad din nou, o alta generatie doreste altceva. Si eu îmi doresc altceva pentru mine si pentru copii generatiei mele, dar ce ? Asta nu prea stiu asa cum nu am stiut nici in 1989 si de aceea am stat deoparte lasandu-i pe altii. Si asa au apărut REVOLUTIONARII de profesie cei care din spatele unei hârtii sunt mai egali in drepturi decât noi dar nu au nici o obligatie. Acum am asa o senzatie ca după 26 ani trăiesc din nou niste vremuri din care unii vor sa rescrie istoria , aceste vremuri au fost deschise de campania electorala mizerabila de la prezidentialele din 2014. Oare asa va fi !!! Poate vom inventa din nou o alta democratie originala sau poate nu ....... Ne vedem peste 20 si ceva de ani si atunci sper ca voi putea citi un comentariu al unui tânăr care in 2015 spera sa poata schimba ceva in bine fără ca el personal sa calce pe cadavre si poate va fi reusit acest lucru.
5 noiembrie 2015, 11:23
Pentru mine e un semn mare de intrebare , ce cautau tineri din structurile politice a celor din opozitie si nu numai , sunt multe de zis dar toate la timpul lor.
5 noiembrie 2015, 11:09
Sondaj
Ați beneficiat de primă cu ocazia sărbătorilor de iarnă
Da
Nu
Nu lucrez
Declaraţia zilei
„Le oferim elevilor de clasa IX-a să aleagă între cele patru profiluri, la fiecare profil câte două clase, mai puțin matematică – informatică unde vor avea trei clase. Vă mulțumesc. Cred că am explicat suficient de clar pâ ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9452 lei
USD
Dolarul SUA
4.3585 lei
CHF
Francul elveţian
4.7614 lei
GBP
Lira sterlină
5.9366 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.8144 lei
XAU
Gramul de aur
257.4507 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2416 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3859 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1542 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.4893 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2039 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6645 lei
Vremea
astăzi
Botosani
-1.4 o C
Dorohoi
-2.1 o C
Bucecea
-1.9 o C
Darabani
-2.6 o C
Saveni
-1.2 o C
Ştefăneşti
0.9 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.