Reportaj
Noaptea în care s-a trezit Botoșaniul, cea mai mare demonstrație din ultimii 15 ani: Nu plecăm acasă, morţii nu ne lasă! - VIDEO & GALERIE FOTO

„Botoşaniul a apărut pe harta României”, strigat, cu ultimele puteri, de o voce răguşită prin megafon, aşa s-a sfârşit ieri seară un eveniment istoric pentru Botoşani, de la care toată lumea a plecat cu zâmbetul pe chip şi cu mai multă determinare. Nu i-a mulţumit demisia lui Ponta. Şi nu-i vor mulţumi nici alte demisii. Sunt împortiva întregii clase politice. De la 1989 încoace. 

Cei mai mulți oameni din 2000 încoace

 
Oficial, a fost un protest, legal, cu aprobare de la Primărie şi escortă de la Jandarmerie. Dar din mijlocul celor puţin sub 1.000 de suflete tinere ale oamenilor de toate vârstele, veniţi in Piaţa Revoluţiei, nu s-a simţit aşa. A fost mai degrabă o manifestare de solidaritate, înflăcărată, plină de energie şi bucurie, îndreptată împotriva corupţilor şi a corupţiei, cum municipiul nu a mai văzut de peste 15 ani, de prin 2000, când zona industrială își dădea obștescul sfârșit. Nici măcar atunci însă nu a avut o asemenea înflăcărare. Și totul a început în publicațiile online și printr-o pagină de Facebook.
 

Sătui să lupte doar alții pentru noi

 
Câţiva tineri care au ales să rămână în Botoşani, când majoritatea semenilor lor se îndreaptă către oportunităţile din Bucureşti, Cluj sau Iaşi ori din alte țări, au deschis o pagină numită „Azi în capitală, mâine în ţară!”, anunţând că au de gând să iasă în stradă.
"Nu pot doar cei din capitală să lupte pentru noi! Să ieşim în toată ţara, în fiecare oraş!!!", au fost cuvintele scrise pe reţeaua de socializare. Vorba s-a dus repede. Invitaţiile, distribuirile, share-urile şi like-urile au ajuns la ordinul miilor în câteva zile. Aproape 2.000 de botoşăneni s-au arătat interesaţi şi 1.000 au spus că vor participa. Şi s-au ţinut de cuvânt. Începând cu ora 19:00, oamenii, cei mai mulţi tineri şi adulţi, dar şi câţiva pensionari, au umplut Piaţa Revoluţiei. S-au adunat în jur de o 700-800 în mai puţin de o oră. Ceialalţi pe parcurs. Unii au avut bannere în mâini, alţii tobe improvizate, steaguri sau pancarte încropite de ei înşişi cu carioca. Nici măcar nu a fost nevoie să se pună de acord dinainte cu privire la ce să strige sau scandeze. Mânaţi de aceeaşi nemulţumire şi daceeașo isperare generalizată, empirică sau însuşită, botoşănenii nu au mai suportat în tăcere. Au arătat că s-au săturat de minciuni. Au făcut zgomot ca să fie auziţi. Au ţipat cât au putut. Au cântat Imnul României, au scandat lozinci la unison timp de peste două ore şi au aplaudat curajul şi pasiunea de care s-a dat dovadă. Şi-au pierdut vocile şi li s-a uscat gâtul strigând: "Pătaţi de sângele vărsat!", "Nu plecăm acasă, morţii nu ne lasă!", "Colectiv" , "Afară, afară, javră ordinară!", "Unitate naţională" sau "Noi nu avem bani de pâine, dar ei au bani de vile!"
 

Moment de reculegere Colectiv(ă)

 
La 20:00 au pornit în marş prin oraş, îndemnând şi mai mulţi botoşăneni să li se alăture. Au scandat cât de tare au putut: „Ieşiţi din casă dacă vă pasă”, în timp ce mărşăluiau sub luminile galbene ale becurilor. Pe stradă, pe Calea Naţională, au mers până la Carrefour. Au luat-o apoi la stânga pe Sucevei şi mai departe pe Bulevard. De mult nu a mai vuit oraşul de nemulţumire. Chiar şi cei care au rămas ieri în casă au părut că le sunt alături, privindu-i şi  încurajându-i de la geamuri şi balcoane.
Singurul loc unde a fost linişte a fost la Muzeul Judeţean. Acolo au făcut linişte un minut. Atât, în rest doar cât să-şi tragă sufletul. Au ţinut un moment de reculegere în memoria victimelor din Colectiv şi au pornit iar, în jos, pe Unirii. La 21:00 au ajuns înapoi în Piaţa Revoluţiei, tot atât de mulţi câţi erau la început. 
Câteva zeci de minute mai târziu, când megafoanele tinerilor urcaţi pe propriile maşini anunţau că au de gând să iasă şi azi, de-abia atunci au început să plece, mândri că, în sfârşit, „Botoşaniul a apărut pe harta României”. Atât cât a putut.
 
VEZI ȘI:
 
Marian HOLDEA
Anii 80 nu ajung la Botoșani nici în... 2020: cum să faci un concert retro cu 10.000 de oameni din toată țara și încasări de 2 milioane – VIDEO & GALERIE FOTO
Peste 10.000 de români, majoritatea clujeni, dar și directori și oameni de afaceri din Botoșani, s-au întors în anii 80, preţ de o seară, ajutaţi de o Sabrina ilegal de  sexy pentru cei 51 de ani ai săi, un gentleman de la Modern Talking, un Milli Vanilli în mare formă, un Ottawan plin de energie și un Silent Circle ca la prima tinerețe.
„Italianul”, băiatul nimănui și al tuturor, înmormântat de Primărie și de câteva persoane cu suflet bun, condus pe ultimul drum de sărmani – GALERIE FOTO & VIDEO
Băiatul care purta haine femeiești și făcea pe oricine să zâmbească avea nume de sfânt. Botoșănenii îl știau după poreclă, italianul de pe Bulevardul Mihai Eminescu, însă numele lui real era Constantin Vîrlan. Povestea lui o știu puțini oameni, care l-au cunoscut îndeaproape și au avut grijă de el, pe vremea în care trăia. S-au preocupat ca acest băiat al străzii să fie îngropat creștinește, așa cum merită fiecare persoană din lumea asta.
FOTOREPORTAJ pe secția cea mai sensibilă de la Mavromati, bebeluși născuți cât o sticlă – GALERIE FOTO
Sunt extrem de mici, gingași și necesită o atenție deosebită din partea cadrelor medicale de pe Secția de Neonatologie. Sunt ei, bebelușii prematuri, ținuți în incubator și câteva luni în șir.
ACASĂ la Leon Dănăilă: Copiii de la ţară trebuie să vadă că nu trebuie să ai antecedente foarte elevate ca să ajungi în Academie - FOTO&VIDEO
Academicianul speră ca modelul său să inspire, să dea speranţă copiilor şi părinţilor care trec pragul casei sale din Darabani.
Un botoșănean a mutat o casă din Bucovina în Botoșani și a făcut un colț de rai pe care-l pune la dispoziție GRATUITGALERIE FOTO & VIDEO
Gheorghe Iavorenciuc, sensibilul incurabil care s-a regăsit mai degrabă printre iubitorii de frumos, decât în politică. A ieșit din viața publică și a rămas în umbră lucrând la visul lui care i-a devenit realitate după trei ani de muncă.
REPORTAJ: Casa de copii cu piscină - distracție în apă, dar și camping cu cortul – GALERIE FOTO
Ideea a pornit de la o străfulgerare de moment: ce ar fi dacă…? A prins contur și după câteva telefoane s-a concretizat în poate unul dintre cele mai frumoase cadouri ce putea fi făcut unor copii speciali. Fetele de la Centrul Prietenia din municipiul Botoșani au din această vară o piscină în curte în care se distrează și se răcoresc în zilele caniculare.
O zi în MAȘINA Poliției pentru un civil! MISIUNE de patrulare în orașul liniștit, cu miros de tutun, de la furt la apel pentru geamuri sparte la mașină – GALERIE FOTO VIDEO
Majoritatea oamenilor dezvoltă aproape involuntar o atitudine ostilă când văd uniforma albastră a polițiștilor. În trafic cu precădere, pentru că în alte situații oamenii legii sunt percepuți drept salvatori. Sunt cei sunați întotdeauna atunci când ceva merge rău.
REPORTAJ în bucătăria unde se gătesc TONE de ciorbe pentru sute de botoșăneni– GALERIE FOTO
În timp ce unii gătesc doar în familie, există și persoane care o fac în cantități industriale. Iar cei care se hrănesc din aceste bucate sunt de ordinul sutelor.
Jumătate de viață în rulotă - omul care aduce bâlciul de 50 de ani: De la o mașină de vată de zahăr la un parc de distracții de calibru
George avea vreo 16 ani când în Brăila, oraș în care se mutase tatăl său grec, venise circul Kratel din Cehia. A fost vrăjit de lumea magică a acrobaților și animalelor dresate că nu a mai vrut să plece de acolo și s-a angajat. Era extrem de pasionat, dar probabil că nu a bănuit vreodată că din mintea și mâinile sale va ieși un parc de distracții care va marca Botoșaniul și o bună parte a României.
Loading...
Noaptea de Înviere în camera de gardă cu fel și fel de bolnavi: FĂRĂ ouă roșii si cu Lumină adusă uneori chiar de pacienți
Sărbătorile Pascale înseamnă pentru mulți dintre noi timp petrecut cu familia, mers la Înviere,  ciocnit ouă roșii. În schimb, pentru personalul din Unitatea de Primiri Urgențe (UPU), sărbătorile sunt o perioadă dificilă și asta pentru că sute de persoane ajung la spital din varii motive, unele mai întemeiate, altele ilare.
REPORTAJ: Femeile (ne)observate din spitale care sunt cel mai aproape de bolnavi: Una a fost luată acasă de-un pacient
Nu de puține ori dăm importanța cuvenită doar medicilor sau asistenților și uităm de unele persoane care zilnic au grijă de pacienți chiar dacă în mod diferit, muncesc din greu și poate nu se bucură de aprecierea celorlalți. Astăzi, este despre ele, infirmierele de la Spitalul Județean Mavromati.
Zeci de sri lankezi aduși la Botoșani de un om de afaceri italian: Le-a dat loc de muncă, casă și masă, dar și câte un nume românesc – FOTO & VIDEO
Sri Lanka. O privire rapidă pe Wikipedia, pentru că numele sună cunoscut, dar detaliile lipsesc. Este o țară insulară asiatică, situată în sudul Asiei, în Oceanul Indian cu capitala în Colombo. Țara are o populație de aproximativ 21 de milioane de locuitori. 44 dintre sri lankezi au ajuns tocmai la Botoșani, la 10.000 de kilometri distanță de casă aduși, într-un paradox dulce-amărui, de un italian. Iar de aici, începe farmecul acestui articol.
REPORTAJ: Ambulanța a ajuns bătaia de joc a unora: Medici chemați să salveze saci de gunoi, agresați sau confundați cu taximetriștii: Veniți și vi-l luați că e mort
Botoșănenii, fie că sunt bolnavi sau nu, sună cu încredere la 112. Vorbim despre o încredere dusă uneori la extrem. Și astfel, din nefericire, medicii botoșăneni se confruntă cu tot mai multe afecțiuni închipuite ale pacienților.
IATĂ mâinile unui copil din Botoșani! POVESTEA puștiului care la 11 ani culege urzici pentru a-și ajuta mama și frații orfani de tată - GALERIE FOTO
Unii copii își doresc cel mai nou telefon apărut pe piață, alții nici măcar nu știu cum arată. Unii copii muncesc pentru a se întreține, alții nici nu știu ce înseamnă asta. Sunt copii și copii, unii mai fericiți decât alții, ”cu sau fără copilărie”.
Loading...
REPORTAJ în comuna păzită de cadrele MAI de cel mai feroce dușman invizibil: oamenii stau treji noaptea, animalele băgate în „groapa comună” – FOTO&VIDEO
Comuna „maternitate” de unde a pornit primul focar de pestă porcină africană din județul Botoșani este în continuare sub asediu. Cei care o apără sunt vizibili de la depărtare, dușmanul este însă unul nevăzut, sperie localnicii, fie că vorbim despre pădurile cu copaci anemici sau propriile cotețe unde oamenii și-au crescut porcii.
CÂT de mult te schimbă pușcăria: de la trafic de persoane, la quilling și lecții pentru adolescenți – REPORTAJ din Penitenciarul Botoșani – GALERIE FOTO
Penitenciarul Botoșani este locul unde se descoperă multe talente, abilități, aptitudini. Da, desigur, este și un loc al oamenilor răi, dar care se pot transforma în ființe umane altruiste, conștiente de ceea ce au făcut în trecut… sau nu. Astăzi am ales să ne concentrăm pe partea pozitivă a poveștii despre tot ce înseamnă detenție.
Eminescu? – „Nu știm cine a fost…” REPORTAJ în orașul poetului nepereche „uitat” de tinerii botoșăneni
15 ianuarie 2019 - Ziua Culturii Naționale, dar și ziua în care se împlinesc 169 de ani de la nașterea la Botoşani a poetului nepereche, Mihai Eminescu. Poate pare surprinzător, dar există botoșăneni și mai cu seamă tineri care habar nu au cine a fost Mihai Eminescu.
Lacrimi, îmbrățișări lungi, dar și încurajări, căci STRĂINĂTATEA îi așteaptă: Sute de botoșăneni pleacă spre alte țări după sărbători – GALERIE FOTO
Orașul nostru rămâne din ce în ce mai gol și trist. Sute de botoșăneni au plecat spre Italia, Germania sau Anglia după sărbători, pentru a-și croi un trai mai bun. În fiecare an, luna ianuarie este cea mai tristă pentru botoșănenii care sunt nevoiți să se despartă de casă pentru a-și relua activitatea la locul de muncă, care din păcate, este la mii de kilometri de cei dragi.
REPORTAJ dinăuntrul durerii: Drama pacienților de la Mavromati loviți de cea mai grea boală - Forța trebuie să vină din tine
Dimineața zilei de 21 noiembrie 2018, Secția de Oncologie a Spitalului Județean Mavromati... O liniște apăsătoare domnește pe holuri și în saloane. Pentru cei mai mulți dintre pacienți este liniștea dinaintea furtunii. În timp ce un bărbat tocmai și-a dat sfârșitul în salon, alți zeci de pacienți se luptă cu o boală nemiloasă – cancerul. 
Liceul „din provincie” care a făcut 500.000 de euro în trei ani: Trebuie să supravieţuim, dacă nu facem ceva, în câţiva ani noi dispărem - GALERIE FOTO
Veste mare pentru liceul din cel mai sudic orăşel al judeţului: proiectul „Optimizarea instruirii practice în context european” depus în cadrul Programului Erasmus Plus a fost admis la finanţare.
si ce s-a facut?? o schimbare in mai "bine"??? deja se vad schimbarile....
17 decembrie 2015, 08:50
La FLAMANZI sa nascut istoria MOLDOVEI
5 noiembrie 2015, 14:17
Un protesc pasnic, cu jandarmerie si politie in spate si in fata. Mi-a placut atitudinea tinerilor prezenti si ii felicit pe aceasta cale. VENI, VIDI, VICI !!!P.S. : Era o doamna de vreo 60 de ani aseara , probabil beata, care injura ne facea in tot felul. Citez : "Nu aveti nici par la c.. si nu stiti sa va spalati la p.... Ce cautati aici ?!"Nu am inteles atitudinea dumneaei , insa , probabil , e doar o pensionara de pe vremea securistilor care scanda fara ca nimeni sa o bage in seama. Am vrut sa precizez acest lucru in speranta ca cineva isi va da seama de ce si cum exista astfel de oameni " trecuti " si ce vor cu adevarat de la tineret. Raspuns : "SA STEA ACASA!" Lucru pe care nu il vom tolera.RESPECT tuturor celor ce au fost prezenti, respect Jandarmeriei , Politiei Romane care au fost alaturi de noi si au inghetat de frig alaturi de noi !
5 noiembrie 2015, 13:51
Trebuie sa iesim in strada sa-i speriem pe toti politicienii pentru ca nu se mai poate ! Toate partidele sunt pline de ticalosi ordinari! Parlamentul este plin de sobolani !!!!!!
5 noiembrie 2015, 13:06
Trebuie sa iesim in strada sa-i speriem pe toti politicienii pentru ca nu se mai poate ! Toate partidele sunt pline de ticalosi ordinari! Parlamentul este plin de sobolani !!!!!!
5 noiembrie 2015, 13:05
Acesta este huliganism nu protest, acestia sunt tineri chemati de opozitie, sa faca mai multa galagie, dupa cum se poate vedea ca au si fetele acoperite, ei nu au habar ce vor.
5 noiembrie 2015, 13:05
Am iesit aseara pentru a vedea la fata locului ce si cum se intampla.Am fost impresionat de mobilizarea si participarea liceenilor.A fost o progrmare buna,cu adunarea la film in Cinema Unirea.Filmul s-a terminat fix la ora 19,cand elevii grupati oarecum pe clase,au iesit cu lozincile gata scrise pe coli de hartie si s-au alaturat celor din fata Primariei.Pe Unirii,dinspre Bulevard veneau alte clase de liceeni,unele si cu dirigintele in frunte,la fel cu loincile pregatite.A fost bine,ca parintii le-au dat copiilor bani de film si pentru acele coli mari de hartie.Totusi la acea adnare si-au arata mtrele si cativa membri de partid care filmau si pozau de zor si mai sugerau ce sa se strige.Si cand te gandesti ca toate s-au intamplat spontan si aiesit asa de bine...!!!
5 noiembrie 2015, 12:07
Am trăit "revolutia" din 1989 in bucuresti , aveam 20 si ceva de ani , cam vârsta celor care mor acum prin spitalele capitalei fiindcă le cedează organismul. Acum după 20 si ceva de ani ce-mi este dat sa vad din nou, o alta generatie doreste altceva. Si eu îmi doresc altceva pentru mine si pentru copii generatiei mele, dar ce ? Asta nu prea stiu asa cum nu am stiut nici in 1989 si de aceea am stat deoparte lasandu-i pe altii. Si asa au apărut REVOLUTIONARII de profesie cei care din spatele unei hârtii sunt mai egali in drepturi decât noi dar nu au nici o obligatie. Acum am asa o senzatie ca după 26 ani trăiesc din nou niste vremuri din care unii vor sa rescrie istoria , aceste vremuri au fost deschise de campania electorala mizerabila de la prezidentialele din 2014. Oare asa va fi !!! Poate vom inventa din nou o alta democratie originala sau poate nu ....... Ne vedem peste 20 si ceva de ani si atunci sper ca voi putea citi un comentariu al unui tânăr care in 2015 spera sa poata schimba ceva in bine fără ca el personal sa calce pe cadavre si poate va fi reusit acest lucru.
5 noiembrie 2015, 11:23
Pentru mine e un semn mare de intrebare , ce cautau tineri din structurile politice a celor din opozitie si nu numai , sunt multe de zis dar toate la timpul lor.
5 noiembrie 2015, 11:09
Sondaj
Pe cine votați la Primăria Botoșani?
Gheorghe Ciubotaru - PMP
Cosmin Andrei - PSD
Liviu Toma - Pro România
Roxana Țurcanu - ALDE
Cătălin Flutur - PNL
Corina Dănuță - PPUSL
Marcel Gheorghiță – USR-PLUS
Cătălin Silegeanu - independent
Altul
Declaraţia zilei
„Dacă mai urmează încă un an la fel de secetos, atunci lucrurile se complică foarte mult. Dacă urmează doi ani la fel de secetoşi şi noi suntem la acelaşi nivel al infrastructurii de irigaţie, lucrurile se complică foarte ...
starshiners.ro%20
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.8582 lei
USD
Dolarul SUA
4.0972 lei
CHF
Francul elveţian
4.5132 lei
GBP
Lira sterlină
5.3220 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.9261 lei
XAU
Gramul de aur
257.4245 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2476 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3490 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9944 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1126 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1821 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6530 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.