Reportaj
FOTOREPORTAJ Și boschetarii sunt oameni : adăpostiți de ger de Primărie, goliți de sentimente de către oameni 
Și ei sunt parte din societate și eu au iubit cândva, au fost fericiți,au râs din suflet. Și ei au devenit mame sau tați și ei și-au serbatzilele de naștere alături de prieteni și ei au fost în concedii. Au avutalbume de familii și au visat pentru ei și pentru copiii lor la unviitor mai bun, împreună. N-a fost să fie așa pentru că destinul le-ahărăzit altceva: să devină boschetari. Sau și-au hărăzit singuri, fiindprea slabi, prea obosiți să mai lupte.

”Am fost gonită de mama mea”

Boschetar = vagabond care se adăpostește în timpul nopții în parcuri, sub poduri. Trecem indiferenți, nu le aruncăm nici măcar o privire. De ce-am face-o?
Gabriela Balan este o botoșăneancă de 59 de ani. I-a împlinit în a doua zi de Crăciun. Singură, pe un pat improvizat într-un spațiu al Primăriei care se numește Adăpost temporar de urgență. Are cârjele lângă ea, fiind suferindă de coxartroză bilaterală. Casa ei e pe străzi, însă nu a fost așa dintotdeauna.
”Am fost gonită de mama mea, eu am fost înfiată de copilă și după ce m-a înfiat a făcut copii și de la un timp de când m-am îmbolnăvit nu mă mai suportă și toamna asta m-a gonit. Am locuit în Botoșani, aici sunt născută și crescută. M-a gonit în septembrie, am lucrurile acolo, mobilă, aragaz, tot ce-mi trebuie, și mi le-a pus într-un garaj. Am locuit pe stradă, acolo unde e clădirea părăsită din parc, acolo am locuit din septembrie
”, povestește femeia amar. Când gerul năprasnic de afară se mai domolește ajunge din nou pe străzi.

”Un trecut și un viitor foarte...”

Asemenea ei și Vasile Alexa se adăpostește pe unde apucă. Este fost profesor și povestește că s-a autodistrus. Sau alcoolul l-a distrus pe el.
Sincer să vă spun nu pot să rezist temperaturilor de afară că sunt cu minus. Când e cald, dacă mă pun pe bancă mă ia ambulanța. Am avut un trecut și-un viitor foarte… m-am distrus singur, am două fete, una e plecată în Scoția și am luat-o cu alcoolul. Fosta mea soție m-a părăsit, a plecat în Italia, s-a recăsătorit, are un copil. Eu deocamdată locuiesc aici, am avut un apartament și l-am vândut. Era al părinților iar eu sincer, mi-am cam făcut de cap, am luat-o cu băutura”, spune fostul cadru didactic care acum se încadrează în categoria persoanelor fără adăpost.
Lângă patul lui stă cu capu-n mâini Corneliu Hliban de 50 de ani. Era un stâlp de casă pe care te puteai baza în urmă cu trei ani. Locuia pe Aleea Curcubeului cu soția. Muncea în străinătate și toți bani-i trimitea acasă. A petrecut trei ani în Praga, Cehia.

”Am locuit în Parcul Mihai Eminescu, pe o bancă”

Soția plecată în Torino, Italia, mi-au spus copiii, tată du-te la matale în cameră și uită-te pe masă. Am găsit actele de divorț în lipsă. Eu i-am trimis 500 de euro din Praga și când am venit acasă de sărbători, acum trei ani, asta am găsit. Copiii au terminat facultățile, am vândut apartamentul le-am luat garsoniere în Iași și eu m-am dus în gazdă. După 6 luni proprietarul a vândut garsoniera. Și de atunci am locuit în Parcul Mihai Eminescu, pe o bancă. În clădirea veche a fostului ștrand”, a povestit botoșăneanul. S-a adăpostit în clădirea părăsită din Parcul Mihai Eminescu unde și-a amenajat o cameră. Acolo era casa lui până a fost ridicat de polițiștii locali și dus la adăpost.

Când trece frigul, casa lor va fi peste tot

”Municipalitatea a pus la dispoziție un spațiu pentru persoanele fără adăpost, aceste persoane sunt identificate de Poliția Locală împreună cu SPLAS și SVSU, am creat facilitățile pentru adăpostirea pe timpul nopții atunci când temperaturile sunt extrem de scăzute astfel încât să preîntâmpinăm eventualele incidente”, a declarat Cosmin Andrei, viceprimarul municipiului Botoșani.
Adăpostul a fost amenajat în cartierul de lângă Biserica Sfântul Ilie, într-un spațiu care s-a dorit a fi club al pensionarilor. Găzduiește 17 persoane fără adăpost care beneficiază de o masă caldă la amiază și alte două reci dimineața și seara. Când trece frigul, casa lor va fi din nou peste tot și nicăieri.
Gabriela ERDIC
[[galerie-foto]]
CITEȘTE:
Nopți mai călduroase pentru oamenii străzii: nu vor dormi sub cerul liber de sărbători – GALERIE FOTO

ACASĂ la Leon Dănăilă: Copiii de la ţară trebuie să vadă că nu trebuie să ai antecedente foarte elevate ca să ajungi în Academie - FOTO&VIDEO
Academicianul speră ca modelul său să inspire, să dea speranţă copiilor şi părinţilor care trec pragul casei sale din Darabani.
Un botoșănean a mutat o casă din Bucovina în Botoșani și a făcut un colț de rai pe care-l pune la dispoziție GRATUITGALERIE FOTO & VIDEO
Gheorghe Iavorenciuc, sensibilul incurabil care s-a regăsit mai degrabă printre iubitorii de frumos, decât în politică. A ieșit din viața publică și a rămas în umbră lucrând la visul lui care i-a devenit realitate după trei ani de muncă.
REPORTAJ: Casa de copii cu piscină - distracție în apă, dar și camping cu cortul – GALERIE FOTO
Ideea a pornit de la o străfulgerare de moment: ce ar fi dacă…? A prins contur și după câteva telefoane s-a concretizat în poate unul dintre cele mai frumoase cadouri ce putea fi făcut unor copii speciali. Fetele de la Centrul Prietenia din municipiul Botoșani au din această vară o piscină în curte în care se distrează și se răcoresc în zilele caniculare.
O zi în MAȘINA Poliției pentru un civil! MISIUNE de patrulare în orașul liniștit, cu miros de tutun, de la furt la apel pentru geamuri sparte la mașină – GALERIE FOTO VIDEO
Majoritatea oamenilor dezvoltă aproape involuntar o atitudine ostilă când văd uniforma albastră a polițiștilor. În trafic cu precădere, pentru că în alte situații oamenii legii sunt percepuți drept salvatori. Sunt cei sunați întotdeauna atunci când ceva merge rău.
REPORTAJ în bucătăria unde se gătesc TONE de ciorbe pentru sute de botoșăneni– GALERIE FOTO
În timp ce unii gătesc doar în familie, există și persoane care o fac în cantități industriale. Iar cei care se hrănesc din aceste bucate sunt de ordinul sutelor.
Jumătate de viață în rulotă - omul care aduce bâlciul de 50 de ani: De la o mașină de vată de zahăr la un parc de distracții de calibru
George avea vreo 16 ani când în Brăila, oraș în care se mutase tatăl său grec, venise circul Kratel din Cehia. A fost vrăjit de lumea magică a acrobaților și animalelor dresate că nu a mai vrut să plece de acolo și s-a angajat. Era extrem de pasionat, dar probabil că nu a bănuit vreodată că din mintea și mâinile sale va ieși un parc de distracții care va marca Botoșaniul și o bună parte a României.
Noaptea de Înviere în camera de gardă cu fel și fel de bolnavi: FĂRĂ ouă roșii si cu Lumină adusă uneori chiar de pacienți
Sărbătorile Pascale înseamnă pentru mulți dintre noi timp petrecut cu familia, mers la Înviere,  ciocnit ouă roșii. În schimb, pentru personalul din Unitatea de Primiri Urgențe (UPU), sărbătorile sunt o perioadă dificilă și asta pentru că sute de persoane ajung la spital din varii motive, unele mai întemeiate, altele ilare.
REPORTAJ: Femeile (ne)observate din spitale care sunt cel mai aproape de bolnavi: Una a fost luată acasă de-un pacient
Nu de puține ori dăm importanța cuvenită doar medicilor sau asistenților și uităm de unele persoane care zilnic au grijă de pacienți chiar dacă în mod diferit, muncesc din greu și poate nu se bucură de aprecierea celorlalți. Astăzi, este despre ele, infirmierele de la Spitalul Județean Mavromati.
Zeci de sri lankezi aduși la Botoșani de un om de afaceri italian: Le-a dat loc de muncă, casă și masă, dar și câte un nume românesc – FOTO & VIDEO
Sri Lanka. O privire rapidă pe Wikipedia, pentru că numele sună cunoscut, dar detaliile lipsesc. Este o țară insulară asiatică, situată în sudul Asiei, în Oceanul Indian cu capitala în Colombo. Țara are o populație de aproximativ 21 de milioane de locuitori. 44 dintre sri lankezi au ajuns tocmai la Botoșani, la 10.000 de kilometri distanță de casă aduși, într-un paradox dulce-amărui, de un italian. Iar de aici, începe farmecul acestui articol.
inpuff.ro
Loading...
REPORTAJ: Ambulanța a ajuns bătaia de joc a unora: Medici chemați să salveze saci de gunoi, agresați sau confundați cu taximetriștii: Veniți și vi-l luați că e mort
Botoșănenii, fie că sunt bolnavi sau nu, sună cu încredere la 112. Vorbim despre o încredere dusă uneori la extrem. Și astfel, din nefericire, medicii botoșăneni se confruntă cu tot mai multe afecțiuni închipuite ale pacienților.
IATĂ mâinile unui copil din Botoșani! POVESTEA puștiului care la 11 ani culege urzici pentru a-și ajuta mama și frații orfani de tată - GALERIE FOTO
Unii copii își doresc cel mai nou telefon apărut pe piață, alții nici măcar nu știu cum arată. Unii copii muncesc pentru a se întreține, alții nici nu știu ce înseamnă asta. Sunt copii și copii, unii mai fericiți decât alții, ”cu sau fără copilărie”.
REPORTAJ în comuna păzită de cadrele MAI de cel mai feroce dușman invizibil: oamenii stau treji noaptea, animalele băgate în „groapa comună” – FOTO&VIDEO
Comuna „maternitate” de unde a pornit primul focar de pestă porcină africană din județul Botoșani este în continuare sub asediu. Cei care o apără sunt vizibili de la depărtare, dușmanul este însă unul nevăzut, sperie localnicii, fie că vorbim despre pădurile cu copaci anemici sau propriile cotețe unde oamenii și-au crescut porcii.
CÂT de mult te schimbă pușcăria: de la trafic de persoane, la quilling și lecții pentru adolescenți – REPORTAJ din Penitenciarul Botoșani – GALERIE FOTO
Penitenciarul Botoșani este locul unde se descoperă multe talente, abilități, aptitudini. Da, desigur, este și un loc al oamenilor răi, dar care se pot transforma în ființe umane altruiste, conștiente de ceea ce au făcut în trecut… sau nu. Astăzi am ales să ne concentrăm pe partea pozitivă a poveștii despre tot ce înseamnă detenție.
Eminescu? – „Nu știm cine a fost…” REPORTAJ în orașul poetului nepereche „uitat” de tinerii botoșăneni
15 ianuarie 2019 - Ziua Culturii Naționale, dar și ziua în care se împlinesc 169 de ani de la nașterea la Botoşani a poetului nepereche, Mihai Eminescu. Poate pare surprinzător, dar există botoșăneni și mai cu seamă tineri care habar nu au cine a fost Mihai Eminescu.
Loading...
Lacrimi, îmbrățișări lungi, dar și încurajări, căci STRĂINĂTATEA îi așteaptă: Sute de botoșăneni pleacă spre alte țări după sărbători – GALERIE FOTO
Orașul nostru rămâne din ce în ce mai gol și trist. Sute de botoșăneni au plecat spre Italia, Germania sau Anglia după sărbători, pentru a-și croi un trai mai bun. În fiecare an, luna ianuarie este cea mai tristă pentru botoșănenii care sunt nevoiți să se despartă de casă pentru a-și relua activitatea la locul de muncă, care din păcate, este la mii de kilometri de cei dragi.
REPORTAJ dinăuntrul durerii: Drama pacienților de la Mavromati loviți de cea mai grea boală - Forța trebuie să vină din tine
Dimineața zilei de 21 noiembrie 2018, Secția de Oncologie a Spitalului Județean Mavromati... O liniște apăsătoare domnește pe holuri și în saloane. Pentru cei mai mulți dintre pacienți este liniștea dinaintea furtunii. În timp ce un bărbat tocmai și-a dat sfârșitul în salon, alți zeci de pacienți se luptă cu o boală nemiloasă – cancerul. 
Liceul „din provincie” care a făcut 500.000 de euro în trei ani: Trebuie să supravieţuim, dacă nu facem ceva, în câţiva ani noi dispărem - GALERIE FOTO
Veste mare pentru liceul din cel mai sudic orăşel al judeţului: proiectul „Optimizarea instruirii practice în context european” depus în cadrul Programului Erasmus Plus a fost admis la finanţare.
Omul – spectacol: peste 1.000 de show-uri de la Botoşani şi până la Venezia, din comunism şi până în mileniul 3 cu cei mai mari artiști ai României
Spre sfârşitul anilor ’80 făcea cursuri la Şcoala Populară de Arte. Aşa l-a cunoscut pe Ion Ilie, pe atunci director al Filarmonicii de Stat Botoşani, care observându-i ideile de spectacole şi simţindu-i înclinaţia spre impresariat i-a propus să vină pe acest post la prestigioasa instituţie de cultură.
Afaceri cu cerul! Preotul faianțar - electrician care a ridicat o casă nouă unei familii rămasă fără acoperiș deasupra capului - VIDEO & GALERIE FOTO
O poveste emoționată vine de la capătul județului. În comuna Călărași o familie a rămas fără casă în primăvara acestui an din cauza unu incendiu.
Aventură la spălătoria care-ți curăță mașina până te apucă nervii: ori interior, ori exterior că-i greu amândouă
S-a încălzit brusc, de la zăpadă am trecut repejor la ”mâneci scurte”, așa că merg și eu ca tot omul să schimb anvelopele. Și zic apoi, ”hai să o și spăl”. Gravă eroare!
Loading...
ecco-shoes.ro%20
Loading...
inpuff.ro
Sondaj
Credeți că se va găsi vaccin contra coronavirusului?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Știți cum e cu a crede sau nu... E cam așa, până nu am eu, e foarte greu, boală grea, etc. Dar în momentul când devii Pozitiv se cam oprește  ceasul câteva momente și te întrebi dacă chiar e adevărat. Și e chiar ...
starshiners.ro%20
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
22 mai 2020
EUR
Euro
4.8422 lei
USD
Dolarul SUA
4.4424 lei
CHF
Francul elveţian
4.5692 lei
GBP
Lira sterlină
5.4112 lei
JPY
100 de yeni japonezi
4.1337 lei
XAU
Gramul de aur
247.7333 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2483 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3856 lei
AUD
Dolarul Australian
2.8989 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1686 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1774 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6493 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.