Interviuri
Vocea parlamentarului: Alexandra Huțu, deputat la 32 de ani între (ne)secrete și ascensiune fulminantă în carieră: Trebuie să fac anumite compromisuri / La momentul acela efectiv îmi tremurau mâinile VIDEO

Botoșăneanul începe un ciclu de interviuri despre activitatea parlamentarilor botoșăneni. Știm că foarte mulți dintre dvs. vă întrebați, și pe bună dreptate, ”ce fac senatorii și deputații pe care i-am trimis la București”.

Ce fac aleșii noștri la București?

 

 

Și tocmai de aceea ne-am gândit să realizăm aceste video-interviuri cu aleșii noștri, axate pe activitatea lor din Casa Poporului. Și pentru că avem o singură d-nă în această legislatură, începem cu ea.

 

Alexandra Huțu.

 

Are 32 de ani și este cea de-a opta femeie din istoria județului care accede în Parlamentul României. Probabil și cea mai tânără. Alexandra Huțu este de departe modelul de succes al ascensiunii rapide de pe rampa politicii. Numele său a apărut în spațiul public relativ recent și nici bine nu a fost învățat că Alexandra a bifat câteva funcții importante în administrația publică de la Botoșani. De la director al Cancelariei Prefectului la o cochetare cu cea de administrator public la Consiliul Județean.

 

S-a oprit la Camera Deputaților.

 

Este printre puținele femei din Parlamentul României în actuala legislatură, în care sexul frumos este slab reprezentat în Legislativ. Din 466 de deputați sau senatori doar 82 sunt doamne.

 

Alexandra Huțu este și ea acolo.

 

 

Care este secretul Alexandrei Huțu, în urmă cu 4 ani aproximativ, nimeni nu cunoștea acest nume, acum sunteți deputat în Parlamentul României? Cărui fapt se datorează acest lucru?

 

 

Alexandra Huțu: Nu cred că putem vorbi despre un secret în mod deosebit. E vorba despre foartă multă muncă la mijloc și de seriozitate și când aplici aceste principii în orice domeniu ai activa, este imposibil să nu te faci remarcat. Mai mult decât atât, primarii și președinții noștri de organizații din cadrul PSD mă cunosc de 8 ani, de când sunt membru foarte activ al PSD și vin în permanență la sediul nostru, pentru că am colaborat foarte bine în ceea ce privește probleme identificate, statutare, de organizare, inclusiv cele legate de alegerile care au loc o dată la 4 ani. Și cred că și de aici se trage sprijinul pe care l-am avut anul trecut când s-a votat ordinea pe listă în interiorul partidului nostru.

 

A început cu munca „de jos”

 

Deci, se poate spune că Alexandra Huțu a pornit în politică de la munca de jos până la accederea pe funcția de secretar executiv al PSD Botoșani?

 

Alexandra Huțu: Sigur. Evident. Am început cu organizarea echipelor sau făcând parte de fapt și de drept, din echipele de campanie din teritoriu, din județ, cu plecările noastre dimineața în campanii și ușor, ușor lecturând foarte mult legislația în vigoare, am ajuns să coordonez în anul 2020 ambele tururi de scrutin. În 2019, la fel, să coordonez organizarea în ceea ce privește partea asta legislativă, juridică, sesizări, contestații șa.m.d... dosarele de candidatură...

 

 

Cariera politică a mamei dv poate fi un motiv pentru care ați ales cumva aceeași cale?

 

 

Alexandra Huțu: Trebuie să recunosc că, atunci când am ales specializarea la facultate, când mi-am dorit specializarea Administrație publică, ceea ce făcea mama mea și ceea ce am văzut că desfășoară în viața ei profesională, a fost o influență suficient de mare. Ulterior mi-a plăcut foarte și din simpatizant am devenit membru de partid, deși erau anumite aspecte care nu prea îmi conveneau la partidele politice și criticam la un moment dat...

 

Ce anume?

 

Alexandra Huțu: Trebuie să fac anumite compromisuri ca lucrurile să funcționeze. Însă, de când sunt în PSD am înțeles despre ce compromisuri este vorba și despre faptul că, dacă un membru acceptă mai greu unele decizii, acestea sunt până la urmă luate de majoritate. Și atât timp cât faci parte dintr-o echipă, dacă vrei să ai succes trebuie să rămâi în acea echipă. De unul singur nimeni nu face nimic.

 

 

Și ce compromisuri a făcut Alexandra Huțu?

 

 

 

Alexandra Huțu: Cred că cel mai important lucru de spus aici este faptul că mi-am dedicat foarte mult timp, din timpul liber până la urmă, pentru partid.

 

 

O altă enigmă, ca să-i spunem așa, ar fi obținerea mandatului de parlamentar prin demisia colegului Costel Pătrăuceanu, o premieră am putea spune în politica botoșăneană și chiar românească, pentru că rar se întâmplă ca un parlamentar să renunțe la mandat prin demisie. Ați aflat până la urmă care a fost motivul acestei renunțări la calitatea de parlamentar, când toată lumea vizează să ajungă în Parlamentul României?

 

„Am fost un pic speriată de noua funcție”

 

Alexandra Huțu: Sigur, eu am purtat discuții cu colegul meu Costel Pătrăuceanu, am înțeles că este o chestiune personală, nu a vrut să intre în detalii, am observat că a dat unele declarații în presă și motivul doar dlui poate să-l justifice. Eu personal am privitor-o cu oarecare teamă pentru că după luna de la alegeri, un coleg își dă demisia și mai mult decât atât, urma să fiu eu cea care să depună jurământul în Parlament. Am fost un pic speriată de noua funcție pe care urma să o ocup. În ce-l privește pe colegul meu, acceptăm și am acceptat decizia dlui, este o decizie personală. Avem o relație foarte bună, colaborăm în continuare. Costel Pătrăuceanu este în continuare vicepreședinte al PSD la nivel județean și nu aș putea să spun că e o enigmă. Nu cred că sunt în spate niște interese ascunse, mai mult decât atât și dv ați spus că oricine accede pe o poziție de acest gen, își dorește să rămână acolo.

 

 

Și nu a fost cumva o negociere de culise pentru a vă face dv. loc în Parlament?

 

 

Alexandra Huțu: Nu, nu a fost cazul de așa ceva.

 

 

Cum a fost primul contact cu Parlamentul, cu Camera Deputaților, cu activitatea de acolo?

 

 

Alexandra Huțu: Prima și prima dată am intrat în sala de plen în ziua în care a trebuit să depun jurământul și vreau să vă spun că am avut niște emoții colosale înțelegând că jurământul de credință față de țară și popor nu trebuie să se rezume doar la a citi un articol dintr-o lege. Ci că acesta reprezintă mai mult decât o expresie, o citire, o lectură efectivă a unor cuvinte. Și îmi amintesc așa ca prin vis cum eram în fața tuturor viitorilor mei colegi la momentul acela și că efectiv îmi tremurau mâinile la momentul depunerii jurământului. Ulterior mi-am făcut o cruce așa cum ne facem noi ortodocșii și am spus un „Doamne ajută” pentru că e o luptă grea și trebuie să te adaptezi continuu la viața aceasta politică și mai ales în Parlament unde abia te adaptezi la o situație și apare alta

 

 

Ați depus jurământul undeva la începutul lunii februarie 2021 și în aproape 4 luni de activitate am văzut că ați avut 13 luări de cuvânt, din care 6 declarații au fost politice. Vă apare numele pe 5 propuneri de inițiative legislative, ați avut 19 interpelări și 3 moțiuni. Printre inițiativele legislative unde sunt semnatar am văzut ceva cu executarea unor lucrări de construcții și o altă modificare legislativă care mie cel puțin mi se pare interesantă este referitoare la achizițiile publice din România unde anumite investiții sunt blocate de contestații care sunt depuse de constructori, de termene foarte largi prin care se pot pierde fondurile europene. Ce anume intenționați să aduceți nou aici?

 

 

Alexandra Huțu: Ce ne dorim noi să schimbăm, deși PSD în mandatul anterior 2016 – 2020 a mai modificat legea achizițiilor publice și a introdus acea garanție în cuantum mai mare pentru contestatari tocmai ca să descurajeze contestațiile făcute cu rea intenție... Acum ne dorim într-adevăr să mai scurtăm din termene pentru că rămân investiții blocate din cauza acestor lucruri. Cum de altfel se întâmplă și la nivelul județului nostru, din nefericire, cu acele investiții foarte importante în infrastructura rutieră unde contestatarii uneori fac contestații doar de dragul de a face o contestație, și încercăm să limităm aceste manifestări ale constructorilor de rea credință.

 

„Liberalii și le asumă fără a fi sinceri”

 

Aveți un proiect major pentru Botoșani prin care să vă uniți toți parlamentarii de Botoșani și să susțineți acea investiție care ar fi benefică județului?

 

 

Alexandra Huțu: Noi am încercat inclusiv la construcția bugetului de stat să avem un dialog și să susținem investițiilor majore. Nu doar continuarea celor două drumuri naționale pe care liberalii acum și le asumă în integralitate deși au fost deblocate de colegii noștri parlamentari din mandatul trecut. Nu am primit susținerea acestora, mai mult decât atât, s-a văzut în sala de plen o atitudine să-i spunem ușor sfidătoare în momentul în care noi, toți colegii parlamentari PSD din Botoșani am citit amendamentele pentru investițiile majore ca și cum barajul, Acumularea Vf. Cîmpului ar fi o nimica toată. Ca și cum drumurile județene nu ar conta, decât cele două drumuri naționale pe care, din păcate, liberalii și le asumă fără a fi sinceri 100%, că nimeni nu se supără că le continuă, din contră, ne bucurăm...

 

 

Dar, de ce contează pentru politicieni, de exemplu, cui îi este atribuită o anumită investiție, liberalilor sau social-democraților? Pentru că până la urmă alegătorii nu fac distincția. Alegătorul apreciază de exemplu faptul că s-a modernizat Botoșani – Suceava. Sau că se va face drumul Botoșani – Tg. Frumos. Dar nu știu dacă rămâne în memoria colectivă a alegătorilor de la Botoșani că PSD sau PNL a făcut acest drum...

 

 

De ce contează pentru politicieni cine și cum se laudă cu o anume investiție? Alexandra Huțu răspunde la această întrebare în materialul video de mai jos, de la minutul 11:56

 

Tânăra deputat mai dezvăluie și de ce crede că Doina Federovici este unul dintre cei mai remarcabili politicieni ai României.

Și răspunde la întrebările:

De care investiție majoră își leagă Doina Federovici numele?”

În cariera sa profesională a activat vreodată în mediul privat sau doar la stat?

Unde ar fi fost astăzi Alexandra Huțu dacă mama sa nu era primar PSD?

 

Urmăriți interviul integral pe canalul de YouTube ”TV Botoșăneanul”https://www.youtube.com/watch?v=Svrvg5DWyQk

 

loading...
Cea mai tânără femeie parlamentar de la Botoșani a depus azi jurământul – GALERIE FOTO
Fosta ”cancelară” a prefectului și-a găsit deja de lucru: Mulți vor fi invidioși

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Claudia Țilia, tânăra care (ne) vede cu ochii minții: Pe străzile din Botoșani, șoferii nu sunt familiarizați să dea prioritate bastonului alb
Claudia Țilia este nevăzătoare, însă a dezvoltat un altfel de văz. Curajul și determinarea, dar mai ales firea artistică au făcut-o să înțeleagă viața mai repede și poate mai dur decât noi, cei care nu mai știm să acordăm vederii frumusețea pe care o merită.
Olimpicul din Botoșani care nu a dat Bac-ul, dar va studia la Paris: Nu diplomele sunt trebuințele necesare, ci anii de muncă asiduă, de studiu, de învățare
La 19 ani, are o viziune asupra vieții și a lumii pe care și-o asumă cu înțelegerea celui care știe că viitorul aparține îndrăzneților.
Radu Ciobănașu: Ca artist, la Londra m-am simțit foarte protejat, respectat, mi s-au creat toate condițiile pentru ca eu să pot face performanțăFOTO&VIDEO
În luna iunie, Radu Ciobănașu s-a aflat în Londra, pe platourile de filmare ale unui celebru serial de televiziune, ”The Power”, realizat după cartea cu același nume a autoarei Naomi Alderman. Prilej de taifas și de mărturisiri. Despre film și teatru în pandemie, despre artă ca terapie și descătușare sufletească, povești cu Improvisneyland, dar și despre România care pulsează în inima Londrei.  
INTERVIU Cosmin Andrei la 8 luni de mandat - Evaluarea corectă o facem după 4 ani / Am o problemă și o frustrare cu... - VIDEO
Municipiul Botoșani are parte de un primar tânăr și determinat să facă lucruri notabile pentru comunitate. Sau, cel puțin, asta ne-a promis Cosmin Andrei în campania electorală, una total atipică, predominată de încrâncenare politică pe fondul unei crize sanitare fără precedent.
CULISELE negocierilor viceprimarului pentru care un singur vot a făcut diferența: Am plecat din PSD pe ușa din față / A fost o înțelegere pentru funcții VIDEO
Alegerile locale din 27 septembrie 2020 vor rămâne în memoria colectivă a electoratului botoșănean prin mai multe premiere, primarul fiind ales la o diferență de 16 voturi față de principalul competitor și ”politicieni de meserie” devansați de persoane abia intrate în poltitică. Dar mai avem și un consilier local intrat în plen grație unui singur alegător din municipiu. Și propulsat viceprimar într-un plan gândit pe termen lung și eșuat la scurt timp după negocierile de culise.
Raluca Curelariu, consilierul USR cu loc important la masa negocierilor: Nu avem o majoritate clară în CL și sunt încântată de acest aspect / Nu trebuie să îi transmit eu lui Andrei că nu votez într-un fel FOTO&VIDEO
Uniunea Salvați România – Filiala Județeană Botoșani a obținut pentru prima dată în istoria județului două locuri la masa dezbaterilor, în Consiliul Local Botoșani, forul care practic adoptă hotărâri cu impact pentru municipiul reședință de județ.
Diana, frumoasa botoșăneancă cu gropițe, care s-a hotărât să fie actriță: M-am aruncat în marea asta și m-am rugat să iasă ceva GALERIE FOTO
Diana Rotaru este o tânără de 23 de ani care a plecat prin țară și ai cărei părinți încă se întreabă când le-a crescut fata.
Mircea CARP, martor al unei fabuloase istorii: Tot orașul era într-o mare agitație, temutul și faimosul Coroiu dispăruse fără urmă cu o noapte în urmă
Povești din Botoșanii de odinioară cu fostul director de la Europa Liberă.
Claudia ȚILIA: Dacă societatea ne stigmatizează, e pentru că alții înaintea noastră au întărit această atitudine prin felul în care s-au comportat
Supranumele care i se potrivește ar fi acela de învingătoare. A studiat Psihologia, iar în prezent urmează un master la Psihologie Judiciară, dar în paralel este și studentă la Filosofie. A scris o carte care va deveni, de bună seamă, un instrument pentru literatura de specialitate. Pentru că, înainte de a ne preda lecții, Claudia Țilia ni se oferă drept exemplu.
Loading...
Prof.univ.dr. Corneliu IAȚU: Familia Pillat a fost ca o aură pentru Miorcani / Tatăl meu a fost primul salvator miner cu atestat din județul Botoșani
Vă oferim astăzi o călătorie. Prin viața unui om, prin locuri de aproape și de departe. Vă oferim, de asemenea, o perspectivă nouă asupra unui Botoșani care mai poate încă exploata uriașele bogății, de la pământ și apă, până la trecutul atât de prețios. Nu în ultimul rând, aducem prin acest interviu un omagiu poetului Ion Pillat, de la a cărui naștere se împlinesc astăzi, 31 martie, 130 de ani.
Monica PILLAT: Norocul meu a fost să mă nasc într-o familie ale cărei doamne mi-au devenit modele de nobleţe sufletească, dar şi de imaginaţie creatoare
Destinul familiei Pillat se identifică, din multe puncte de vedere, cu istoria dureroasă a ultimului veac românesc, dar se înscrie și într-o jertfelnicie creștină care, trebuie să recunoaștem, cu greu mai poate fi înțeleasă în zilele noastre.
Maria Cristina Nicolau: Cea mai frumoasă femeie este cea naturală, să fii tu și să nu pari altceva decât ești – GALERIE FOTO
Cântă de aproape 20 de ani și o face cu îndrăzneală, cu încredere și cu o forță artistică ieșită din comun, o forță care a impresionat juriile, fie că vorbim despre competițiile adolescenței, fie că ne amintim de scena de la X Factor.
”Mama” lui Mircea Bravo s-a născut la Botoșani, actrița din spatele unui personaj care a cucerit milioane de români: E o formă de umor de mare bun simț - GALERIE FOTO&VIDEO
”Am văzut și am lucrat cu mari talente. Dar așa ceva n-am mai întâlnit. E talent în stare brută", spunea despre ea unul dintre cei mai mari regizori români.
LIVIU ȘOPTELEA - 55: Îngerii suntem noi. Eu pentru tine, tu pentru altul - GALERIE FOTO
Astăzi, 24 ianuarie, pictorul Liviu Șoptelea împlinește 55 de ani. O vârstă a maturității artistice, a trăirilor asumate și chiar exteriorizate în culoare și în formă de îngeri. Îngeri din era covidiană.
Loading...
Gellu DORIAN: Manageri improvizaţi au împins Botoşanii, din punct de vedere cultural, pe ultimul loc din ţară
Ziua Culturii Naționale este ”o improvizaţie cu iz facil”, spune Gellu Dorian, ”o tinichea de aur fals la numele poetului”, scriitorul vorbind totodată și despre datoria pe care botoșănenii o au față de Mihai Eminescu, o datorie pe care urmașii Poetului nu doar că o ignoră, dar o și marginalizează sau minimalizează.
”Crimă la Grădina Botanică” sau cum a devenit un uriaș savant botoșănean personaj într-un roman polițist: Îmi place ca din orice experiență să învăț lucruri noi
Cine și-ar fi imaginat vreodată că un botanist născut în Botoșani, cu o biografie de excepție, ar putea deveni personajul unui roman polițist, și chiar acel personaj în jurul căruia se țes intrigi și care oferă, în final, și mobilul unei crime.
INTERVIU: Daniel, tânărul care a făcut mii de copii fericiți, singur în viața reală: Nu mă așteaptă nimeni acasă / Am luat legătura cu un psihoterapeut, la prima cădere
Notorietatea pe care a dobândit-o tânărul Daniel Câșlariu, care conduce Asociația Grup Civic Botoșani, este una de trecut în manuale. Într-un timp extrem de scurt tânărul voluntar a reușit să deschidă multe uși, de la demnitari la oameni de afaceri, magistrați, directori de instituții sau primari.
Microbiologul Vania Atudorei: Nu moare nimeni de Covid, ci moare de complicațiile pe care acest virus le dă / La Botoșani, atmosfera este mult mai tensionată decât în Canada
Consideră pandemia de coronavirus o ”tragedie internațională”, însă mai periculoase decât COVID-19, spune microbiologul Vania Atudorei, sunt ”psihoza și paranoia”.
FLASH INTERVIU Deputatul AUR de 78 de ani: Am fost consilier al ministrului / Ce ministru? / Nu mai țin minte
După zeci de ani de politică, la vârsta la care mulți se îngrijesc de creșterea nepoților, Lucian Feodorov a reușit pentru prima dată în viață să ajungă parlamentar. A făcut-o pe lista Partidului Alianței pentru Unirea Românilor, formațiune în care a ajuns de puțină vreme, după ce a trecut de-a lungul timpului prin alte șase partide.
INTERVIU Cătălin Silegeanu: ”Nu pot să zic că de pe 7 decembrie voi fi deputat”, dar... ”dinozaurii care sunt momentan pe fotolii, trebuie să dispară” VIDEO & GALERIE FOTO
Într-un an total ciudat pentru Botoșani, ca de altfel pentru România și întreaga lume, oamenii din nord-estul Moldovei au avut parte de un candidat cel puțin atipic... Care până anul trecut nu exista în lumea politică și care în 2020 este probabil autorul celor mai multe comunicate, postări pe rețelele de socializare și al celor mai directe și violente atacuri la liderii partidelor de calibru.
Dintre cei tineri pusi pe functii nu iese in evidenta nimeni cu nimic. Puteti sa ne dati un exemplu de initiativa cu impact pentru comunitate la originea careia se afla unul dintre acesti tineri? Cred ca PSD are cea mai slaba reprezentare la Bucuresti din toate timpurile. Pacat, erau si oameni mai capabili dar pentru ei nu s-a gasit loc.
22 iulie 2021, 17:05
Mi se pare un om ok și muncitor . Trebuie să înțelegem că mandatul ei se desfășoară în opoziție, deci greu. Problema PSD din Botoșani, o constituie faptul că a pus toți lipitorii de afișe în funcții mari ,care cer experienta ( Magdalena ,șofer de tir pus adm la municipiu,Beilic prin toate CA din instituții ,Deleanu sef la apă etc. Pentru dezvoltarea județului ar trebui să pună oameni cu experiență
22 iulie 2021, 16:52
Aceasta duduie se poate compara cu dr Ciofu ? Vai mama lor de psd-isti ce fraieri sunt ca promovează asemenea valori :-( ! Bravo FA DOINO !!!
22 iulie 2021, 16:11
Nu cred că-i un exemplu de urmat. Ce-a realizat ,notabil, în cariera ei profesională înainte ca Doina s-o facă deputat? Nimic. Doar fata mamei care a știut s-o orienteze și uite că le-a ieșit.Dacă ne uităm la ea cu atenție, o și copiază pe Doina în tot ce face. V-ați face și ne-ați face un mare serviciu dacă ați înceta s-o tot promovați
22 iulie 2021, 15:28
Asemenea articole nu trebuie sa apara in Botosaneanul din moment ce toata lumea stie cum s-a lansat in politica onorabila doamna.Rusinica!
22 iulie 2021, 11:21
Daca o asemenea vietate a trimis judetul nostru in Parlament, nu ar mai trebui sa se mai mire cineva ca suntem ultimii din tara. Criteriul principal e acela de a nu depasi cumva IQ-ul menajerei.
22 iulie 2021, 09:45
Un exemplu de om și politician la categoria AȘA NU !!! România a ajuns pe mâna oportuniștilor și fripturistilor care fără politica sunt muritori de foame.
22 iulie 2021, 08:37
Cu mamica de la Varfu Campului care face multe.....si cu Doinita langa poto face cariera asa cum au facut si fac toti parlamentarii.Sa ne lase cu aburerile.....
22 iulie 2021, 08:23
melimeloparis.ro%20
astratex.ro
starshiners.ro%20
Sondaj
Pe 27 septembrie 2021 se împlinește un an de la alegerile locale. Dacă ar fi astăzi din nou alegeri, pe cine ați vota?
Cosmin Andrei
Cătălin Flutur
Marcel Gheorghiță
Cătălin Silegeanu
Liviu Toma
Altul
Declaraţia zilei
„Am discutat și cu președintele Camerei de Comerț. Singura problemă la Spitalul de Boli Paliative este punctul termic și el cu asta se ocupă. Ar fi de acord să grăbească realizarea acelui punct termic ca să putem da drumul pâ ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9467 lei
USD
Dolarul SUA
4.2501 lei
CHF
Francul elveţian
4.6354 lei
GBP
Lira sterlină
5.8655 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.7324 lei
XAU
Gramul de aur
244.9416 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2435 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3601 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1895 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.4449 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1928 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6648 lei
Vremea
astăzi
Botosani
12.5 o C
Dorohoi
11.7 o C
Bucecea
11.8 o C
Darabani
10.3 o C
Saveni
12.5 o C
Ştefăneşti
11.9 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.