Interviuri
Vocea parlamentarului: Alexandra Huțu, deputat la 32 de ani între (ne)secrete și ascensiune fulminantă în carieră: Trebuie să fac anumite compromisuri / La momentul acela efectiv îmi tremurau mâinile VIDEO

Botoșăneanul începe un ciclu de interviuri despre activitatea parlamentarilor botoșăneni. Știm că foarte mulți dintre dvs. vă întrebați, și pe bună dreptate, ”ce fac senatorii și deputații pe care i-am trimis la București”.

Ce fac aleșii noștri la București?

 

 

Și tocmai de aceea ne-am gândit să realizăm aceste video-interviuri cu aleșii noștri, axate pe activitatea lor din Casa Poporului. Și pentru că avem o singură d-nă în această legislatură, începem cu ea.

 

Alexandra Huțu.

 

Are 32 de ani și este cea de-a opta femeie din istoria județului care accede în Parlamentul României. Probabil și cea mai tânără. Alexandra Huțu este de departe modelul de succes al ascensiunii rapide de pe rampa politicii. Numele său a apărut în spațiul public relativ recent și nici bine nu a fost învățat că Alexandra a bifat câteva funcții importante în administrația publică de la Botoșani. De la director al Cancelariei Prefectului la o cochetare cu cea de administrator public la Consiliul Județean.

 

S-a oprit la Camera Deputaților.

 

Este printre puținele femei din Parlamentul României în actuala legislatură, în care sexul frumos este slab reprezentat în Legislativ. Din 466 de deputați sau senatori doar 82 sunt doamne.

 

Alexandra Huțu este și ea acolo.

 

 

Care este secretul Alexandrei Huțu, în urmă cu 4 ani aproximativ, nimeni nu cunoștea acest nume, acum sunteți deputat în Parlamentul României? Cărui fapt se datorează acest lucru?

 

 

Alexandra Huțu: Nu cred că putem vorbi despre un secret în mod deosebit. E vorba despre foartă multă muncă la mijloc și de seriozitate și când aplici aceste principii în orice domeniu ai activa, este imposibil să nu te faci remarcat. Mai mult decât atât, primarii și președinții noștri de organizații din cadrul PSD mă cunosc de 8 ani, de când sunt membru foarte activ al PSD și vin în permanență la sediul nostru, pentru că am colaborat foarte bine în ceea ce privește probleme identificate, statutare, de organizare, inclusiv cele legate de alegerile care au loc o dată la 4 ani. Și cred că și de aici se trage sprijinul pe care l-am avut anul trecut când s-a votat ordinea pe listă în interiorul partidului nostru.

 

A început cu munca „de jos”

 

Deci, se poate spune că Alexandra Huțu a pornit în politică de la munca de jos până la accederea pe funcția de secretar executiv al PSD Botoșani?

 

Alexandra Huțu: Sigur. Evident. Am început cu organizarea echipelor sau făcând parte de fapt și de drept, din echipele de campanie din teritoriu, din județ, cu plecările noastre dimineața în campanii și ușor, ușor lecturând foarte mult legislația în vigoare, am ajuns să coordonez în anul 2020 ambele tururi de scrutin. În 2019, la fel, să coordonez organizarea în ceea ce privește partea asta legislativă, juridică, sesizări, contestații șa.m.d... dosarele de candidatură...

 

 

Cariera politică a mamei dv poate fi un motiv pentru care ați ales cumva aceeași cale?

 

 

Alexandra Huțu: Trebuie să recunosc că, atunci când am ales specializarea la facultate, când mi-am dorit specializarea Administrație publică, ceea ce făcea mama mea și ceea ce am văzut că desfășoară în viața ei profesională, a fost o influență suficient de mare. Ulterior mi-a plăcut foarte și din simpatizant am devenit membru de partid, deși erau anumite aspecte care nu prea îmi conveneau la partidele politice și criticam la un moment dat...

 

Ce anume?

 

Alexandra Huțu: Trebuie să fac anumite compromisuri ca lucrurile să funcționeze. Însă, de când sunt în PSD am înțeles despre ce compromisuri este vorba și despre faptul că, dacă un membru acceptă mai greu unele decizii, acestea sunt până la urmă luate de majoritate. Și atât timp cât faci parte dintr-o echipă, dacă vrei să ai succes trebuie să rămâi în acea echipă. De unul singur nimeni nu face nimic.

 

 

Și ce compromisuri a făcut Alexandra Huțu?

 

 

 

Alexandra Huțu: Cred că cel mai important lucru de spus aici este faptul că mi-am dedicat foarte mult timp, din timpul liber până la urmă, pentru partid.

 

 

O altă enigmă, ca să-i spunem așa, ar fi obținerea mandatului de parlamentar prin demisia colegului Costel Pătrăuceanu, o premieră am putea spune în politica botoșăneană și chiar românească, pentru că rar se întâmplă ca un parlamentar să renunțe la mandat prin demisie. Ați aflat până la urmă care a fost motivul acestei renunțări la calitatea de parlamentar, când toată lumea vizează să ajungă în Parlamentul României?

 

„Am fost un pic speriată de noua funcție”

 

Alexandra Huțu: Sigur, eu am purtat discuții cu colegul meu Costel Pătrăuceanu, am înțeles că este o chestiune personală, nu a vrut să intre în detalii, am observat că a dat unele declarații în presă și motivul doar dlui poate să-l justifice. Eu personal am privitor-o cu oarecare teamă pentru că după luna de la alegeri, un coleg își dă demisia și mai mult decât atât, urma să fiu eu cea care să depună jurământul în Parlament. Am fost un pic speriată de noua funcție pe care urma să o ocup. În ce-l privește pe colegul meu, acceptăm și am acceptat decizia dlui, este o decizie personală. Avem o relație foarte bună, colaborăm în continuare. Costel Pătrăuceanu este în continuare vicepreședinte al PSD la nivel județean și nu aș putea să spun că e o enigmă. Nu cred că sunt în spate niște interese ascunse, mai mult decât atât și dv ați spus că oricine accede pe o poziție de acest gen, își dorește să rămână acolo.

 

 

Și nu a fost cumva o negociere de culise pentru a vă face dv. loc în Parlament?

 

 

Alexandra Huțu: Nu, nu a fost cazul de așa ceva.

 

 

Cum a fost primul contact cu Parlamentul, cu Camera Deputaților, cu activitatea de acolo?

 

 

Alexandra Huțu: Prima și prima dată am intrat în sala de plen în ziua în care a trebuit să depun jurământul și vreau să vă spun că am avut niște emoții colosale înțelegând că jurământul de credință față de țară și popor nu trebuie să se rezume doar la a citi un articol dintr-o lege. Ci că acesta reprezintă mai mult decât o expresie, o citire, o lectură efectivă a unor cuvinte. Și îmi amintesc așa ca prin vis cum eram în fața tuturor viitorilor mei colegi la momentul acela și că efectiv îmi tremurau mâinile la momentul depunerii jurământului. Ulterior mi-am făcut o cruce așa cum ne facem noi ortodocșii și am spus un „Doamne ajută” pentru că e o luptă grea și trebuie să te adaptezi continuu la viața aceasta politică și mai ales în Parlament unde abia te adaptezi la o situație și apare alta

 

 

Ați depus jurământul undeva la începutul lunii februarie 2021 și în aproape 4 luni de activitate am văzut că ați avut 13 luări de cuvânt, din care 6 declarații au fost politice. Vă apare numele pe 5 propuneri de inițiative legislative, ați avut 19 interpelări și 3 moțiuni. Printre inițiativele legislative unde sunt semnatar am văzut ceva cu executarea unor lucrări de construcții și o altă modificare legislativă care mie cel puțin mi se pare interesantă este referitoare la achizițiile publice din România unde anumite investiții sunt blocate de contestații care sunt depuse de constructori, de termene foarte largi prin care se pot pierde fondurile europene. Ce anume intenționați să aduceți nou aici?

 

 

Alexandra Huțu: Ce ne dorim noi să schimbăm, deși PSD în mandatul anterior 2016 – 2020 a mai modificat legea achizițiilor publice și a introdus acea garanție în cuantum mai mare pentru contestatari tocmai ca să descurajeze contestațiile făcute cu rea intenție... Acum ne dorim într-adevăr să mai scurtăm din termene pentru că rămân investiții blocate din cauza acestor lucruri. Cum de altfel se întâmplă și la nivelul județului nostru, din nefericire, cu acele investiții foarte importante în infrastructura rutieră unde contestatarii uneori fac contestații doar de dragul de a face o contestație, și încercăm să limităm aceste manifestări ale constructorilor de rea credință.

 

„Liberalii și le asumă fără a fi sinceri”

 

Aveți un proiect major pentru Botoșani prin care să vă uniți toți parlamentarii de Botoșani și să susțineți acea investiție care ar fi benefică județului?

 

 

Alexandra Huțu: Noi am încercat inclusiv la construcția bugetului de stat să avem un dialog și să susținem investițiilor majore. Nu doar continuarea celor două drumuri naționale pe care liberalii acum și le asumă în integralitate deși au fost deblocate de colegii noștri parlamentari din mandatul trecut. Nu am primit susținerea acestora, mai mult decât atât, s-a văzut în sala de plen o atitudine să-i spunem ușor sfidătoare în momentul în care noi, toți colegii parlamentari PSD din Botoșani am citit amendamentele pentru investițiile majore ca și cum barajul, Acumularea Vf. Cîmpului ar fi o nimica toată. Ca și cum drumurile județene nu ar conta, decât cele două drumuri naționale pe care, din păcate, liberalii și le asumă fără a fi sinceri 100%, că nimeni nu se supără că le continuă, din contră, ne bucurăm...

 

 

Dar, de ce contează pentru politicieni, de exemplu, cui îi este atribuită o anumită investiție, liberalilor sau social-democraților? Pentru că până la urmă alegătorii nu fac distincția. Alegătorul apreciază de exemplu faptul că s-a modernizat Botoșani – Suceava. Sau că se va face drumul Botoșani – Tg. Frumos. Dar nu știu dacă rămâne în memoria colectivă a alegătorilor de la Botoșani că PSD sau PNL a făcut acest drum...

 

 

De ce contează pentru politicieni cine și cum se laudă cu o anume investiție? Alexandra Huțu răspunde la această întrebare în materialul video de mai jos, de la minutul 11:56

 

Tânăra deputat mai dezvăluie și de ce crede că Doina Federovici este unul dintre cei mai remarcabili politicieni ai României.

Și răspunde la întrebările:

De care investiție majoră își leagă Doina Federovici numele?”

În cariera sa profesională a activat vreodată în mediul privat sau doar la stat?

Unde ar fi fost astăzi Alexandra Huțu dacă mama sa nu era primar PSD?

 

Urmăriți interviul integral pe canalul de YouTube ”TV Botoșăneanul”https://www.youtube.com/watch?v=Svrvg5DWyQk

 

loading...
loading...
Cea mai tânără femeie parlamentar de la Botoșani a depus azi jurământul – GALERIE FOTO
Fosta ”cancelară” a prefectului și-a găsit deja de lucru: Mulți vor fi invidioși

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Povestea impresionantă a Alexandrei, ”Fata cu cărțile”: Din Botoșani în Cipru și înapoi în România, pentru a ajuta copiii bolnavi – GALERIE FOTO
A visat mereu în cuvinte. Să le scrie, să ademenească poveștile și să le redea vieții. Cu timpul, între ea și cuvânt a apărut o sfiiciune de neînțeles, un soi de teamă, de neîncredere. Atunci a avut curajul să pună punct și să o ia de la capăt. Nu știa că, într-un alt fel, într-o altă lume, se va întoarce la cuvânt. Cuvântul din carte.
Elena Cardaș, viața printre meteoriți și destinul ”dulce-amărui” al unui medic scriitor: Pentru mine cancerul a fost o mare lecție / Nu cred în familiile perfecte, nici în profesioniștii perfecți
Pe Elena Cardaș o cunoaște multă lume. Mai ales de când și-a asumat în comunitate roluri care multora le-au fost incomode. Este omul care a luptat cu birocrații și cu mentalități învechite. Este scriitorul care s-a salvat de propriul destin scriind în trei săptămâni un roman ”în mare parte” autobiografic. Este medicul care a învățat lecția pacientului atunci când cancerul i-a arătat că ”limita e cerul”.
Roxana Gherasim: Am învățat să apreciez mai mult oamenii care vin pentru o scurtă perioadă în viața mea / Sărbătorile vor fi mereu cu un ochi care plânge și cu unul care râde
A fost profesoară, dar s-a implicat și în tot ce înseamnă cultură, voluntariat, jurnalism. Chiar dacă trăiește de ani buni în Germania, nu s-a desprins niciodată cu adevărat de Botoșani. Revine acasă de câte ori se ivește prilejul. Primul drum îl face mereu la părintele duhovnic, apoi se oprește la mormântul mamei. Și-a păstrat prietenii, pășește pe aceleași alei și se bucură de oamenii orașului după care va tânji mereu.
Tânără referent de la Centrul de Creație și arta încondeierii ouălor: Așa ar fi corect să fie de culoare roșie / Tehnica cu ciorapul este cea mai cunoscută
Ouăle încondeiate nu lipsesc de pe masa românilor în zilele de Paști. De toate culorile sau doar roșii fac parte mereu din meniul pascal. Majoritatea gospodinelor păstrează cu sfințenie tradițiile și își arată măiestria în fiecare an.
INTERVIU Constantin Boștină, fost secretar personal al lui Ceaușescu și ex-prim-vicepreședinte al Consiliului Popular Botoșani: Ceaușescu trebuia înlocuit, dar nu așa, nu prin împușcare / M-am simțit foarte bine și în perioada de dinainte de 1989 și mă simt bine și acum - VIDEO
După 32 de ani în care s-a manifestat aproape exclusiv ca un capitalist, Constantin Boștină a reapărut în atenția publică din postura de fost demnitar în regimul totalitar. Aceasta după ce a scos pe piață cartea ”În ochii ciclonului, am fost secretarul personal al lui Nicolae Ceaușescu” plină cu dezvăluiri din intimitatea cuplului dictatorial.
Istoricul Remus Tanasă: Locuitorii Botoșanilor par să trăiască doar cu regretul că orașul a pierdut rolul (mai) însemnat pe care l-a avut în trecut
Născut în Botoșani, cu trei ani înainte de căderea regimului comunist, Remus Tanasă este astăzi – la doar 36 de ani - nu doar un apreciat istoric, ci și unul care are curajul de a aduce din trecut valori la care societatea, nu doar cea românească, pare să fi renunțat de mult.
INTERVIU premieră cu Doru Constantin, administratorul șef de la „Apă”! Nova Apaserv își schimbă direcția: Era o delăsare, un dezinteres VIDEO 
Povestea oamenilor care s-au autodeclarat „salvatorii” companiei Nova Apaserv de la Botoșani a fost răsfoită de botoșăneni de prea multe ori. Și nu a fost una cu happy-end. Planuri, strategii, obiective, reforme și schimbări de paradigmă. Suntem în fața unui nou „punct și de la capăt”, care poate însemna o călătorie într-un sentiment de deja-vu. Sau poate direcția corectă. 
INTERVIU în oglindă: Paula Berențan – Tiberiu Manolache, noii subprefecți ai Botoșanilor: De ce s-a considerat că sunt persoana potrivită? / Întâi trebuie să ne așezăm la locurile noastre VIDEO
Suflu proaspăt în două importante funcții de la județ: doi tineri cu mai puțină notorietate în viața publică și administrativă botoșăneană au intrat în echipa de conducere a Prefecturii alături de „veteranul” Dan Nechifor, prefectul județului.
În OGLINDĂ, de la cititor la autor: Cărţile au un fel anume de a te chema, ele îşi aleg cititorii / Să scriem ceea ce e purtător de conținut, nu doar conținut purtător de mesaj
Botoșăneanul.ro vă aduce astăzi în Oglindă doi autori. Doi creatori care, înainte de a semna pe copertă, au fost cititori-scotocitori de carte. O călătorie pe care le-o propunem și pe care o dorim de folos multor cititori care visează ca, într-o zi, să devină autori.
INTERVIU Mirel Manea: Destinul eu mi l-am făcut / Muzica nu are bariere și nici granițe - VIDEO
Ce s-ar mai putea spune despre un botoșănean care a cântat în orașe pe care mulți dintre noi nu le vedem decât prin filme? Ce am mai putea afla nou după sute de articole și emisiuni? Și totuși, între un concert la Atena și unul al Filarmonicii ”George Enescu” Botoșani, am încercat să îl descoasem pe Mirel Manea, prim-trompetistul care a cântat de la Vatican până la New York și de la Roma până la Monte Carlo. Ce am aflat puteți vedea în interviul de mai jos.
Florentin Țuca: Nu avem de-a înfrunta un ”anti-Eminescu” fățiș, dar, în atmosferă, se simte că Eminescu deranjează în continuare
Florentin Țuca este avocat, dar mai presus de toate este un om de Cuvânt. Format în școala românească de Drept, perfecționat printre rafturile literaturii de calitate, și-a probat omenia și deopotrivă prietenia cu o osârdie rar întâlnită în instanțele românești, fără a se abate de la litera și, vom vedea, nici de la spiritul legii.
Gellu Dorian: Eminescu înseamnă în primul rând Botoșani, orașul în care s-a născut, a fost botezat, a făcut primii pași, a spus primele cuvinte
"La ce bun Cultura în vreme de restriște spirituală?", ne-am putea întreba astăzi, parafrazând celebra zicere a lui Friedrich Hölderlin, de acum mai bine de un secol și jumătate.
Contestată sau admirată, Iustina Irimia Cenușă, din postura de director: Singura afiliere pe care o am este dragostea față de cultura tradiționalăVIDEO & FOTO
Pentru unii observatori mai fini, numirea cântăreței de muzică populară pe postul de director interimar al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani a fost cumva previzibilă.Alții, în schimb, au asociat saltul în carieră al artistei drept înregimentare politică.
Ada D'Albon, nepoata lui Sadoveanu, între debutul de la Botoșani și viața în exil: Nimeni nu a îndrăznit să trăiască ce am trăit noi / Am fost foarte singură la Botoșani, extrem de singură! - FOTOGALERIE
O poveste de viață fascinantă, construită pe un fir care se confundă deseori cu istoria unui timp greu încercat.
INTERVIU Andreea Cujbă, designerul vestimentar de la Botoșani care ne menține în tendințe: Ce purtăm în seara de Revelion? Care este culoarea anului 2022? Ce aruncăm din dulap?GALERIE FOTO
Este tânără, frumoasă și elegantă. Este un etalon vestimentar pentru multe dintre doamnele și domnișoarele din Botoșani care țin la imaginea lor. Andreea Cujbă este creatorul de modă botoșănean cu o ascensiune rapidă în ultimii cinci ani.
INTERVIU Oana Pușcașu: Botoșani este un oraș magnific, cu valori în domeniul artelor, cu oameni pe care îi iubesc - VIDEO concert de Crăciun Cheia Sol
La 35 de ani, Oana Pușcașu își păstrează proaspătă copilăria, construind în Botoșani o poveste care împletește inocența cu talentul, disciplina cu performanța.
INTERVIU Simona Radiș: Mai este nevoie de un aur olimpic pentru a deveni cunoscută la nivelul pe care mi-l doresc VIDEO
În luna iulie a acestui an botoșăneanca Simona Radiș a câștigat medalia de aur la Jocurile Olimpice de la Tokyo. În aceste zile sportiva cu care întreg județul se mândrește se află în cantonament, se pregătește din greu pentru a triumfa din nou.
FLASH INTERVIU Botoșăneanca Raluca Olaru, în fața elevilor de la Liceul Sportiv: Mă gândesc că o să câștig și atât  - FOTOGALERIE
Cu multă ambiție, Raluca Olaru a reușit să câștige trei medalii de aur la Campionatele Mondiale de haltere din luna mai.
Povestea fascinantă a dirijorului Victor Dumănescu: Fiu de preot, născut în refugiu, căsătorit cu o botoșăneancă și îndrăgostit iremediabil de muzică
Vineri, 17 decembrie, sub bagheta dirijorului Victor Dumănescu, pe scena Filarmonicii ”George Enescu” din Botoșani se va cânta Rachmaninov. Iar melomanii vor avea parte și de o primă audiție a unei lucrări excepționale.
Octavian Lup: Publicul este interesat de ceea ce se ascunde în spatele sunetelor, să vadă ce are omul acela în inimă atunci când cântă - FOTO&VIDEO
De-a lungul anilor a revenit constant pe scena de la Botoșani. A cântat alături de orchestra Filarmonicii ”George Enescu”, sub bagheta celor mai cunoscuți dirijori români: Tiberiu Oprea, Cristian Oroșanu, Petronius Negrescu, Bogdan Chiroșcă, Ilarion Ionescu-Galați, Matei Pop.
Dintre cei tineri pusi pe functii nu iese in evidenta nimeni cu nimic. Puteti sa ne dati un exemplu de initiativa cu impact pentru comunitate la originea careia se afla unul dintre acesti tineri? Cred ca PSD are cea mai slaba reprezentare la Bucuresti din toate timpurile. Pacat, erau si oameni mai capabili dar pentru ei nu s-a gasit loc.
22 iulie 2021, 17:05
Mi se pare un om ok și muncitor . Trebuie să înțelegem că mandatul ei se desfășoară în opoziție, deci greu. Problema PSD din Botoșani, o constituie faptul că a pus toți lipitorii de afișe în funcții mari ,care cer experienta ( Magdalena ,șofer de tir pus adm la municipiu,Beilic prin toate CA din instituții ,Deleanu sef la apă etc. Pentru dezvoltarea județului ar trebui să pună oameni cu experiență
22 iulie 2021, 16:52
Aceasta duduie se poate compara cu dr Ciofu ? Vai mama lor de psd-isti ce fraieri sunt ca promovează asemenea valori :-( ! Bravo FA DOINO !!!
22 iulie 2021, 16:11
Nu cred că-i un exemplu de urmat. Ce-a realizat ,notabil, în cariera ei profesională înainte ca Doina s-o facă deputat? Nimic. Doar fata mamei care a știut s-o orienteze și uite că le-a ieșit.Dacă ne uităm la ea cu atenție, o și copiază pe Doina în tot ce face. V-ați face și ne-ați face un mare serviciu dacă ați înceta s-o tot promovați
22 iulie 2021, 15:28
Asemenea articole nu trebuie sa apara in Botosaneanul din moment ce toata lumea stie cum s-a lansat in politica onorabila doamna.Rusinica!
22 iulie 2021, 11:21
Daca o asemenea vietate a trimis judetul nostru in Parlament, nu ar mai trebui sa se mai mire cineva ca suntem ultimii din tara. Criteriul principal e acela de a nu depasi cumva IQ-ul menajerei.
22 iulie 2021, 09:45
Un exemplu de om și politician la categoria AȘA NU !!! România a ajuns pe mâna oportuniștilor și fripturistilor care fără politica sunt muritori de foame.
22 iulie 2021, 08:37
Cu mamica de la Varfu Campului care face multe.....si cu Doinita langa poto face cariera asa cum au facut si fac toti parlamentarii.Sa ne lase cu aburerile.....
22 iulie 2021, 08:23
Sondaj
Credeți că se vor termina la timp lucrările la drumul Botoșani - Târgu-Frumos, adică la data de 12 mai 2023?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Din punctul de vedere al educației este total nerecomandabil, chiar interzis prin lege, și avem și mecanisme, să faci meditații cu propriii elevi de la clasă. Este pentru prima oară când avem și mecanisme prin care putem să ...
starshiners.ro%20
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.8793 lei
USD
Dolarul SUA
4.8008 lei
CHF
Francul elveţian
5.0325 lei
GBP
Lira sterlină
5.7839 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.5491 lei
XAU
Gramul de aur
272.7882 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2495 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2051 lei
AUD
Dolarul Australian
3.3341 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.7222 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1985 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6560 lei
Vremea
astăzi
Botosani
27.2 o C
Dorohoi
24.1 o C
Bucecea
26.9 o C
Darabani
23.5 o C
Saveni
24.3 o C
Ştefăneşti
27.4 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.