Interviuri
INTERVIU Cosmin Andrei la 8 luni de mandat - Evaluarea corectă o facem după 4 ani / Am o problemă și o frustrare cu... - VIDEO

Municipiul Botoșani are parte de un primar tânăr și determinat să facă lucruri notabile pentru comunitate. Sau, cel puțin, asta ne-a promis Cosmin Andrei în campania electorală, una total atipică, predominată de încrâncenare politică pe fondul unei crize sanitare fără precedent.

A ieșit câștigător la o diferență menită să zdruncine minți, cocarda rămânându-i la piept după câteva luni în care i-a fost contestată victoria în instanță.

 

Promisiunile și speranțele deopotrivă au fost în campanie la o cotă ridicată și continuă să se mențină la același nivel.

 

Străzi de la periferie cu asfalt, teatrul redat botoșănenilor, stadion modern, echipă în Primărie cu viziuni deschise, pachete sociale și altele. Lista cu promisiuni îl urmărește și obligă în același timp, pentru că la finalul celor patru ani, cât stă în fotoliul de primar, va trebui să răspundă cum și-a onorat-o.

 

Debutul de mandat pare că îi este mai potrivnic decât s-ar fi așteptat, într-un context în care Primăria are executorul la intrare, orașul așteaptă investiții palpabile, iar banii, așa cum ne-au obișnuit deja edilii în discursurile adresate cetățenilor, sunt limitați.

 


”Chiar dacă este dorința oricărui primar să-și facă un colectiv așa cum își dorește, birocrația nu-i permite acest lucru”

 

-    Spuneți-mi vă rog frumos cum se face că aveți aproximativ 8 luni de zile de când sunteți primar și conduceți Primăria cu aceiași oameni din vremea fostului primar Cătălin Flutur?

-    Chiar dacă este dorința oricărui primar să-și facă un colectiv așa cum își dorește, birocrația nu-i permite acest lucru. Sunt niște reguli foarte clare, colegii sunt angajați prin concurs și nu pot fi schimbați decât în urma unei cercetări disciplinare care se sancționează, se termină, cu destituirea din funcție. Lucru care nu se poate întâmpla atât de ușor, chiar dacă mi-aș dori, pentru unele persoane. Am făcut unele schimbări atunci când colegii au ajuns la vârsta pensionării și au solicitat o parte dintre ei, prelungirea contractelor de muncă, lucru cu care nu am fost de acord, în unele situații.


-    S-ar impune o cercetare disciplinară la vreunul dintre directorii cu care lucrați?

-    În acest moment aș face o cercetare administrativă cu ceea ce s-a întâmplat cu situația de la societatea Termica, lucru care a condus la plata unor sume foarte mari de bani, de la Primărie.

 

-    De la Modern Calor...

-    Când s-a făcut transferul bunurilor de la Termica, către municipalitate, pentru a fi predate societății Modern Calor, în vederea accesării fondurilor europene.

 


”Serviciile avocațiale pe care le-a contractat Primăria au fost externalizate către o casă de avocatură și (...) nu am luat la cunoștință prin documentele pe care le-am avut, de întinderea prejudiciului”

 


-    Și dl Florin Sandu a avut o dublă calitate acolo, director la Modern Calor și administrator special la Termica...

-    Primesc de multe ori, petiții, sesizări, reclamații din partea cetățenilor în ceea ce privește activitatea societăților comerciale. Dar cetățenii nu înțeleg că aceste societăți comerciale sunt în subordinea Consiliului Local, altă autoritate publică pe care eu nu o conduc. Eu doar duc la îndeplinire hotărârile pe care le adoptă CL și nu am pârghii decât pentru verificarea activității acestor societăți comerciale. Deci nu pot decide în mod direct cine conduce societățile comerciale sau să interferez cu managementul de acolo.

 

interviu primar cosmin andrei

 

-    Pentru că ați amintit de societatea Termica, cum se face că în perioada de când sunteți în Primărie, peste șapte ani, nu ați știut despre ceea ce se întâmplă acolo și nu ați anticipat cumva momentul cu care v-ați confruntat acum, când sunteți primar?


-    Am avut atribuții de viceprimar în cele două mandate pe care le-am avut în perioada 2012 – 2020 foarte clare. Nu am gestionat activitățile care privesc patrimoniul Primăriei, nu am interferat foarte mult cu serviciul juridic. De altfel, serviciile avocațiale pe care le-a contractat Primăria au fost externalizate, către o casă de avocatură și atunci nu s-a adus în discuție în ședințele de permanență la care am participat sau nu am luat la cunoștință prin documentele pe care le-am avut, de întinderea prejudiciului. Știam că există o problemă cu patrimoniul acestei societăți comerciale pentru că am pierdut punctele termice și aveam cunoștință de acest lucru. Dar nu știam de decizia instanței care privește o despăgubire în echivalent în lei, cu penalități atât de mari. Iar acest lucru nu a fost adus la cunoștință nici de cei care au condus Primăria la momentul pierderii procesului.

 

”Am delegat și viceprimarilor dar lucrurile cu adevărat importante le-am păstrat într-o gestiune directă”

 

-    Apropos de atribuții, că ați amintit, spre deosebire de ceilalți primari, majoritatea atribuțiilor le-ați păstrat pentru dvs. și nu le-ați delegat celor doi viceprimari. La fel, de fapt, a procedat și președintele Consiliului Județean, Doina Federovici. Este o sarcină de partid? Pentru că e greu de crezut că e o simplă coincidență?

-    Nu este nicio sarcină de partid, așa am hotărât, consider că pot duce la îndeplinire foarte bine atribuțiile pe care le-am păstrat. Știu că sunt direct răspunzător pentru ceea ce se întâmplă în municipiu cu impact mare asupra vieții botoșănenilor. Am capacitatea să duc la bun sfârșit aceste sarcini, cunosc foarte bine ceea ce trebuie să fac. Am delegat și viceprimarilor, dar lucrurile cu adevărat importante le-am păstrat într-o gestiune directă tocmai pentru că oamenii văd un singur răspunzător: primarul. Oamenii văd un responsabil pentru ceea ce se întâmplă în oraș și nu este în sarcina Primăriei. Și aici mă refer la intervenții pe care le fac societățile comerciale, care intervin pe domeniul public. Tot primarul este vinovat pentru că Nova Apaserv nu-și repară gropile din carosabil. Și atunci, pentru că sunt direct răspunzător, vreau să o gestionez foarte bine și să duc la îndeplinire aceste sarcini, într-un mod direct, fără a interfera cu viceprimarii și pentru a scurta circuitul decizional.


-    Dar delegându-le atribuții la nivel minimal nu i-ați lăsat cumva fără obiectul muncii pe cei doi viceprimari? Nu se plictisesc la serviciu?

-    Au treburi de făcut, de altfel nici aceste atribuții pe care le-am delegat nu sunt puține, sunt lucruri importante atât în sarcina dlui Toma cât și a dlui viceprimar Buhăianu. Sunt atribuții importante din punctul meu de vedere și dacă vor să facă treabă nu se pot prevala de numărul acestor atribuții. Să le ducă la bun sfârșit pe cele pe care le au și le mai pot delega din atribuțiile mele pe parcurs.

 

”Sunt mult mai deschis decât au fost cred, primarii din celelalte mandate”

 


-    În interviul din campania electorală aferentă alegerilor locale din 27 septembrie 2020 spuneați că vreți să fiți un primar altfel precum precedentul, fiind convins că botoșănenii „așteaptă de la un primar lucruri importante, investiții mari, nu să schimbe table de șah în Parcul Mihai Eminescu sau să taie buruieni din cimitir”...

-    Puteați să spuneți foarte bine „frunze la câini”...

 

-    V-am citat pe dvs. din ceea ce ne-ați declarat, pentru publicația Botoșăneanul, în interviul din campania electorală.

-    Așa este.

 

interviu primar cosmin ionut andrei

 

-    Credeți că acum vă ridicați la înălțimea așteptărilor botoșănenilor, așteptări pe care le au de la dvs.?

-    Atunci când am spus că vreau să fiu un primar altfel, m-am referit la faptul că vreau să fiu mai aproape de botoșăneni, vreau să fiu foarte mult pe teren și vreau să fac lucruri cu adevărat importante. Consider că știu care sunt lucrurile cu adevărat importante, mă refer la investiții majore în infrastructură și un dialog permanent cu cetățenii pornind de la nivelul cel mai de jos. Sunt mereu în cartiere, am dovedit acest lucru prin comunicările pe care le-am făcut, am audiențe aici la Primărie, primesc pe toată lumea, sunt mult mai deschis decât au fost cred, primarii din celelalte mandate tocmai pentru a lua pulsul nevoilor botoșănenilor. Dar evaluarea corectă, o facem după patru ani de zile, atunci când demnitarii răspund în fața electoratului și fac acest lucru, prin vot. Dacă ceea ce voi face va fi apreciat pozitiv, voi primi încrederea botoșănenilor, dacă nu, nu.


”Am o problemă și o frustrare cu...”


-    Dvs. sincer, vă place cum arată municipiul Botoșani?

-    Îmi place cum arată municipiul Botoșani dar mai sunt multe de rezolvat. Am o problemă și o frustrare cu...

 

Răspunsul primarului despre cum arată municipiul Botoșani și dacă este cel pe care și l-a dorit să-l conducă poate fi văzut de la minutul 7:55 al acestui video interviu.

 

Cosmin Andrei a fost întrebat și dacă și-ar lăsa copiii la plimbare în Centrul Istoric al orașului, una dintre zonele ocolite de botoșăneni? Sau câți kilometri din 60 câți sunt de pământ sau cu piatră spartă, a reușit să asfalteze?

 

Câte vouchere pentru femei însărcinate a oferit în primul an de mandat? Și cum a gândit programul „student la Botoșani”, la facultățile la care înscrierile încep din toamna acestui an, cu doar două specializări și cu învățământ la distanță?

 

Toate răspunsurile la întrebările adresate primarului Cosmin Andrei pot fi urmărite în materialul video, de pe canalul youtube: TV Botoșăneanul.

 

loading...
”VREAU PRIMAR” - INTERVIU Cosmin Andrei – PSD: Botoșănenii așteaptă de la un primar investiții mari, nu să schimbe table de șah în parc, nu să taie buruienile din cimitir VIDEO
INTERVIU Cosmin Andrei: Ne-au ameninţat, ne-au insultat & Sunt cu ochii pe ei!

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL

 

download from google play download from apple store
Olimpicul din Botoșani care nu a dat Bac-ul, dar va studia la Paris: Nu diplomele sunt trebuințele necesare, ci anii de muncă asiduă, de studiu, de învățare
La 19 ani, are o viziune asupra vieții și a lumii pe care și-o asumă cu înțelegerea celui care știe că viitorul aparține îndrăzneților.
Vocea parlamentarului: Alexandra Huțu, deputat la 32 de ani între (ne)secrete și ascensiune fulminantă în carieră: Trebuie să fac anumite compromisuri / La momentul acela efectiv îmi tremurau mâinile VIDEO
Botoșăneanul începe un ciclu de interviuri despre activitatea parlamentarilor botoșăneni. Știm că foarte mulți dintre dvs. vă întrebați, și pe bună dreptate, ”ce fac senatorii și deputații pe care i-am trimis la București”.
Radu Ciobănașu: Ca artist, la Londra m-am simțit foarte protejat, respectat, mi s-au creat toate condițiile pentru ca eu să pot face performanțăFOTO&VIDEO
În luna iunie, Radu Ciobănașu s-a aflat în Londra, pe platourile de filmare ale unui celebru serial de televiziune, ”The Power”, realizat după cartea cu același nume a autoarei Naomi Alderman. Prilej de taifas și de mărturisiri. Despre film și teatru în pandemie, despre artă ca terapie și descătușare sufletească, povești cu Improvisneyland, dar și despre România care pulsează în inima Londrei.  
CULISELE negocierilor viceprimarului pentru care un singur vot a făcut diferența: Am plecat din PSD pe ușa din față / A fost o înțelegere pentru funcții VIDEO
Alegerile locale din 27 septembrie 2020 vor rămâne în memoria colectivă a electoratului botoșănean prin mai multe premiere, primarul fiind ales la o diferență de 16 voturi față de principalul competitor și ”politicieni de meserie” devansați de persoane abia intrate în poltitică. Dar mai avem și un consilier local intrat în plen grație unui singur alegător din municipiu. Și propulsat viceprimar într-un plan gândit pe termen lung și eșuat la scurt timp după negocierile de culise.
Raluca Curelariu, consilierul USR cu loc important la masa negocierilor: Nu avem o majoritate clară în CL și sunt încântată de acest aspect / Nu trebuie să îi transmit eu lui Andrei că nu votez într-un fel FOTO&VIDEO
Uniunea Salvați România – Filiala Județeană Botoșani a obținut pentru prima dată în istoria județului două locuri la masa dezbaterilor, în Consiliul Local Botoșani, forul care practic adoptă hotărâri cu impact pentru municipiul reședință de județ.
Diana, frumoasa botoșăneancă cu gropițe, care s-a hotărât să fie actriță: M-am aruncat în marea asta și m-am rugat să iasă ceva GALERIE FOTO
Diana Rotaru este o tânără de 23 de ani care a plecat prin țară și ai cărei părinți încă se întreabă când le-a crescut fata.
Mircea CARP, martor al unei fabuloase istorii: Tot orașul era într-o mare agitație, temutul și faimosul Coroiu dispăruse fără urmă cu o noapte în urmă
Povești din Botoșanii de odinioară cu fostul director de la Europa Liberă.
Claudia ȚILIA: Dacă societatea ne stigmatizează, e pentru că alții înaintea noastră au întărit această atitudine prin felul în care s-au comportat
Supranumele care i se potrivește ar fi acela de învingătoare. A studiat Psihologia, iar în prezent urmează un master la Psihologie Judiciară, dar în paralel este și studentă la Filosofie. A scris o carte care va deveni, de bună seamă, un instrument pentru literatura de specialitate. Pentru că, înainte de a ne preda lecții, Claudia Țilia ni se oferă drept exemplu.
Prof.univ.dr. Corneliu IAȚU: Familia Pillat a fost ca o aură pentru Miorcani / Tatăl meu a fost primul salvator miner cu atestat din județul Botoșani
Vă oferim astăzi o călătorie. Prin viața unui om, prin locuri de aproape și de departe. Vă oferim, de asemenea, o perspectivă nouă asupra unui Botoșani care mai poate încă exploata uriașele bogății, de la pământ și apă, până la trecutul atât de prețios. Nu în ultimul rând, aducem prin acest interviu un omagiu poetului Ion Pillat, de la a cărui naștere se împlinesc astăzi, 31 martie, 130 de ani.
Loading...
Monica PILLAT: Norocul meu a fost să mă nasc într-o familie ale cărei doamne mi-au devenit modele de nobleţe sufletească, dar şi de imaginaţie creatoare
Destinul familiei Pillat se identifică, din multe puncte de vedere, cu istoria dureroasă a ultimului veac românesc, dar se înscrie și într-o jertfelnicie creștină care, trebuie să recunoaștem, cu greu mai poate fi înțeleasă în zilele noastre.
Maria Cristina Nicolau: Cea mai frumoasă femeie este cea naturală, să fii tu și să nu pari altceva decât ești – GALERIE FOTO
Cântă de aproape 20 de ani și o face cu îndrăzneală, cu încredere și cu o forță artistică ieșită din comun, o forță care a impresionat juriile, fie că vorbim despre competițiile adolescenței, fie că ne amintim de scena de la X Factor.
”Mama” lui Mircea Bravo s-a născut la Botoșani, actrița din spatele unui personaj care a cucerit milioane de români: E o formă de umor de mare bun simț - GALERIE FOTO&VIDEO
”Am văzut și am lucrat cu mari talente. Dar așa ceva n-am mai întâlnit. E talent în stare brută", spunea despre ea unul dintre cei mai mari regizori români.
LIVIU ȘOPTELEA - 55: Îngerii suntem noi. Eu pentru tine, tu pentru altul - GALERIE FOTO
Astăzi, 24 ianuarie, pictorul Liviu Șoptelea împlinește 55 de ani. O vârstă a maturității artistice, a trăirilor asumate și chiar exteriorizate în culoare și în formă de îngeri. Îngeri din era covidiană.
Gellu DORIAN: Manageri improvizaţi au împins Botoşanii, din punct de vedere cultural, pe ultimul loc din ţară
Ziua Culturii Naționale este ”o improvizaţie cu iz facil”, spune Gellu Dorian, ”o tinichea de aur fals la numele poetului”, scriitorul vorbind totodată și despre datoria pe care botoșănenii o au față de Mihai Eminescu, o datorie pe care urmașii Poetului nu doar că o ignoră, dar o și marginalizează sau minimalizează.
Loading...
”Crimă la Grădina Botanică” sau cum a devenit un uriaș savant botoșănean personaj într-un roman polițist: Îmi place ca din orice experiență să învăț lucruri noi
Cine și-ar fi imaginat vreodată că un botanist născut în Botoșani, cu o biografie de excepție, ar putea deveni personajul unui roman polițist, și chiar acel personaj în jurul căruia se țes intrigi și care oferă, în final, și mobilul unei crime.
INTERVIU: Daniel, tânărul care a făcut mii de copii fericiți, singur în viața reală: Nu mă așteaptă nimeni acasă / Am luat legătura cu un psihoterapeut, la prima cădere
Notorietatea pe care a dobândit-o tânărul Daniel Câșlariu, care conduce Asociația Grup Civic Botoșani, este una de trecut în manuale. Într-un timp extrem de scurt tânărul voluntar a reușit să deschidă multe uși, de la demnitari la oameni de afaceri, magistrați, directori de instituții sau primari.
Microbiologul Vania Atudorei: Nu moare nimeni de Covid, ci moare de complicațiile pe care acest virus le dă / La Botoșani, atmosfera este mult mai tensionată decât în Canada
Consideră pandemia de coronavirus o ”tragedie internațională”, însă mai periculoase decât COVID-19, spune microbiologul Vania Atudorei, sunt ”psihoza și paranoia”.
FLASH INTERVIU Deputatul AUR de 78 de ani: Am fost consilier al ministrului / Ce ministru? / Nu mai țin minte
După zeci de ani de politică, la vârsta la care mulți se îngrijesc de creșterea nepoților, Lucian Feodorov a reușit pentru prima dată în viață să ajungă parlamentar. A făcut-o pe lista Partidului Alianței pentru Unirea Românilor, formațiune în care a ajuns de puțină vreme, după ce a trecut de-a lungul timpului prin alte șase partide.
INTERVIU Cătălin Silegeanu: ”Nu pot să zic că de pe 7 decembrie voi fi deputat”, dar... ”dinozaurii care sunt momentan pe fotolii, trebuie să dispară” VIDEO & GALERIE FOTO
Într-un an total ciudat pentru Botoșani, ca de altfel pentru România și întreaga lume, oamenii din nord-estul Moldovei au avut parte de un candidat cel puțin atipic... Care până anul trecut nu exista în lumea politică și care în 2020 este probabil autorul celor mai multe comunicate, postări pe rețelele de socializare și al celor mai directe și violente atacuri la liderii partidelor de calibru.
INTERVIU Raluca Rogojină, despre Foametea din Moldova și Botoșani: Să-ți sacrifici copilul nou-născut, să-l fierbi și să-l oferi hrană celorlalți 5 ca să rămână în viață...FOTO&VIDEO
Mâncau câteva boabe de grâu pe zi. Apoi s-au mulțumit și cu câteva frunze de iarbă uneori fiartă, alteori mărunțită între dinții tot mai sfărâmicioși. Pe măsură ce lunile treceau, în castroanele sărmanilor ajungeau și vrăbii, șobolani, șoareci, pisici și câini. În timpul Marii Foamete, dincolo de Prut, oamenii și-au mâncat propriii copii, alții au dezgropat cadavrele din cimitire și au mai supraviețuit astfel câteva ore, zile, luni.
Un promisiunile electorale si alta e politica primarului si a echipei sale care al inconjoara in activitatea ce se deruleaza de la alegeri si pana la final de mandat . daca stati bine si analizati activitate din campania electorala si cei care erau le lista PSD , o parte din ei nu se mai regasesc dandusi demisia dupa validarea acestora . De ce daca primarul avea in campania electorala o parte din actuali consilieri locani nu castiga , campania , de ce o parte din actuali consilieri locali li se promisese un loc in consiliul local intrucat sau implicat in lipirea de afise ,distribuire pliantelor prin scarile de bloc . Asta e o realitate daca nu executi ordinile nu esti competent , dar asta e o alta problema la intrebarile puse domnului primar dar e important sa ai in jurul tau consilieri care sa si citeasca hotararile ce se vor dezbate ,si sa nu astepte sa le spuna primarul ce si cum sa voteze . Penibil dar aste e realitatea .
11 iunie 2021, 19:50
Scoateți prostia de la DSPSA, Turcanu e de o prostie inimaginabilă cu tot cu slugile lui. Dacă nu poți tu cere consiliului local , ca la ce face sigur pleacă la debarasat mesele.
11 iunie 2021, 10:37
Domnule primar, deja ai terminat rucsacul de promisiuni? V-ati vanturat prin zona noastra (Deumul Tatarilor) atunci cand se turna covorul asfaltic, inainte de alegeri ca sa demonstrati ca faceti ceva! De ce nu continuati cu zona? S-au tras conductele pentru pomparea apei menajere, s-a facut bazinul colector, de ce nu se continua cu tragerea canalizarii pe strazile Ciresoaia, Cernavoda, Grigore Antipa? Sau aieptam pana in 2024 la noile alegeri. Taxele ni le incasati la fel ca celor care beneficiaza de toate utilitatile ! Tare imi pare mie ca sunteti la fel de demagog ca precedentii !
11 iunie 2021, 09:34
Chiar nu se pot lua masuri cu masinile scoala care incurca traficul exact la orele de vârf? Trebuie obligatoriu sa circule la orele de varf? Cred ca merg intentionat cu 10 km /h si stau la semafoare blocand circulatia. Motoarele li se opresc fix in intersectie spre disperarea soferilor si se formează coloane kilometrice.
11 iunie 2021, 07:49
melimeloparis.ro%20
astratex.ro
starshiners.ro%20
Sondaj
Pe 27 septembrie 2021 se împlinește un an de la alegerile locale. Dacă ar fi astăzi din nou alegeri, pe cine ați vota?
Cosmin Andrei
Cătălin Flutur
Marcel Gheorghiță
Cătălin Silegeanu
Liviu Toma
Altul
Declaraţia zilei
„Eu și în București, merg pe jos sau mă duc cu autobuzul sau cu taxiul câteodată. Dar în general merg cu autobuzul sau cu metroul la Parlament și am fost găsit și de control. Și se mirau, dle, dar dumneata ești parlamentar? ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.9481 lei
USD
Dolarul SUA
4.2382 lei
CHF
Francul elveţian
4.5670 lei
GBP
Lira sterlină
5.7829 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.8068 lei
XAU
Gramul de aur
236.8761 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2388 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3773 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0744 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3509 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1938 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6654 lei
Vremea
astăzi
Botosani
12.2 o C
Dorohoi
12.3 o C
Bucecea
11.5 o C
Darabani
11.9 o C
Saveni
12.7 o C
Ştefăneşti
14.2 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.