Interviuri
Ada Lupu: Rolul din serialul ”Vlad” mi-a adus multă bucurie / Nu joc nimic în viață, e o prejudecată oribilă că actorii sunt buni mincinoși

Are carismă, prospețime, dar și un aer ușor desuet care o duce, într-un fel fermecător și incitant, către un ludic neprelucrat, autentic și simplu. Ada Lupu este o apariție care stârnește privirea, indiferent că o vezi pe scenă sau pe aleile vreunui oraș tomnatic.

Surprinde la Ada Lupu amestecul de inefabil și forță, de inocență și maturitate, un spectaculos în realul cotidian care se transformă la limita cu personajul și îi conferă celui din urmă un firesc rar întâlnit în teatru.

 

S-a născut la Botoșani, în urmă cu 30 de ani. A prins drag de teatru alături de colegii din Atelierul coordonat de Lenuș Teodora Moraru și Gelu Rîșca, la Colegiul Național ”Mihai Eminescu”. În 2013 finaliza cursurile Facultății de Teatru, specializarea Arta Actorului și Arta actorului mânuitor de păpuși, în cadrul Universității de Arte ”George Enescu” din Iași. Tot aici a urmat Masterul în Arta Actorului, în prezent fiind și doctorandă.

 

La finalul facultății, obținea Marele Premiu ”Ștefan Iordache” pentru cea mai bună actriță la Gala Hop, dar și Premiul Publicului la categoria Cea mai bună actriță, secțiunea Individual. Iar în 2018, pentru rolul din ”Măcelăria lui Iov”, a fost distinsă cu Premiul UNITER „Cea mai bună actriţă în rol secundar“.

 

Fire aparent plăpândă, într-o firavă unduire ce îi adaugă încă un plus de farmec, Ada Lupu impresionează prin forță și  maturitate artistică, dublate de o modestie rară. Într-o vreme în care mulți artiști se depărtează de scenă, Ada Lupu joacă. Se joacă. În teatru sau film.

 

Și se bucură de fiecare dar primit. Așa cum este Zenovia, rolul din serialul ”Vlad”, unde joacă alături de mari actori ai României.

 

 

”Echipa nu concurează cu performanța individuală, ci, dimpotrivă, o stimulează”

 

 

"Voi stați toată ziua pe scaun? Mie-mi place să caut. Cum stau prea mult într-un loc, cum nu e bine. Dar dacă n-ai un cuib al tău, nu va ști nimeni unde să te găsească".

 

-Dragă Ada Lupu, în 2019 te aflai la Botoșani, cu spectacolul ”Povestea păsării fără cuib”, din care am selectat fragmentul citat, și din care voi extrage și prima întrebare: Are Ada Lupu, astăzi, un cuib al ei? Unde te găsește publicul?

-Cuibul meu e acum la Teatrul Național din Iași, unde sunt angajată din 2015. Însă nu mi-am stins încă dorul de a zbura, îmi doresc să lucrez și în altă parte.
 

 

-Pe 25 septembrie ai împlinit 30 de ani, din care jumătate înseamnă scenă, începând cu Atelierul de Teatru de la Colegiul Național ”Mihai Eminescu” din Botoșani (coordonatori Lenuș Teodora Moraru și Gelu Rîșca). O jumătate de viață de roluri, festivaluri, competiții, repetiții, deplasări, castinguri… Însă până a vorbi despre toate acestea, ce a fost înainte de teatru?

-Dacă-ți vine să crezi, încă visez uneori că sunt într-un meci de handbal și mă trezesc sufocată de nostalgie. Nu-mi pot imagina cum ar fi fost viața mea dacă deveneam handbalistă, pentru că nu s-a pus niciodată problema asta până la capăt.
 

Eu mi-aș fi dorit, poate. Însă toată lumea, familia, prietenii, colegii, chiar profesorii de la Liceul cu Program Sportiv mă sfătuiau să plec de acolo, să mă duc la Eminescu (unde se intra cu cele mai mari medii), eu plângeam, nu voiam să mă despart de ei, mă atașasem enorm, îmi era și frică, până când directorul liceului mi-a zis să încerc, că dacă nu-mi place la Eminescu mă pot întoarce oricând. Și dacă n-o să mai fie locuri (problemă pe care am adus-o în discuție doar ca o scuză pentru a rămâne, știam că dacă plec nu mă mai întorc, orice ar fi), mi-a promis că înființează o clasă pentru mine. La 14 ani l-am crezut. Și m-am dus la Eminescu. Am fost singura din generația mea (eram trei clase) care a plecat la un alt liceu. Toți ceilalți au rămas. Toți. Doar cei care-au picat sau au avut medii prea mici n-au continuat acolo.
 

 

-Cum ar fi arătat ”rolurile” din sport (dacă ai fi continuat la Liceul cu Program Sportiv) ale Adei Lupu? Ce a contat mai mult acolo (și poate mai contează și azi): echipa sau performanța individuală?

-
Anii aceia au fost unii dintre cei mai intenși, echipa conta, bineînțeles, dar, dacă stau să mă gândesc, echipa nu e nimic altceva decât punerea împreună a performanțelor individuale. Echipa nu concurează cu performanța individuală, ci, dimpotrivă, o stimulează.
 

Poate cea mai de preț lecție pe care am învățat-o din sport este că a fi fair-play e mai presus decât a fi câștigător. Trebuie să știi să și pierzi. Dar să-ți dorești, totuși, să câștigi... Să lupți! Să lupți corect.

 

 

”Nu mă pot dezbrăca de sufletul meu”

 

“Scriu şi şterg. Nu mă pot hotărî. Mi se pare mereu că e incomplet. Într-o perioadă scriam poezie, dar nu cu gândul de a şi publica. Acum mă tentează scriitura dramaturgică, poezia a început să mi se pară "neîncăpătoare". E greu să esenţializezi, să găseşti măsura...”.

 

-În 2016, primeai Premiul I la Concursul de Dramaturgie-Monodramă de la Bacău. Vorbim despre ”Povestea păsării fără cuib”, textul amintit mai sus. Text care a devenit spectacol, în regia lui Iris Spiridon. Ce s-a mai întâmplat de atunci în acest univers intim? Ce mai scrie Ada Lupu, a căpătat mai multă încredere, a prins ”măsura” cuvintelor?

-Scrisul e parte din mine, nu mă pot imagina fără a scrie, dar nu am deloc ambiții literare. Și nici nu mi se pare că altcineva în afară de mine are, cu adevărat, nevoie de scrisul meu. Eu scriu cu un fel de retard, scriu ca un copil mare și nu știu dacă voi putea vreodată să-mi trag scrisul după mine, în prezent. Parc-aș scrie mereu cu sufletul din trecut. Poezii, scenarii am încercat, am început și un roman...
 

 

-Există o graniță clară între Ada de acasă și Ada de pe scenă? Ai simțit vreodată că ”joci” în viață și că pe scenă te ”trăiești” pe tine, cea adevărată?

-Nu există graniță și nu cred că ar trebui să existe. Cred că totul este fluid. Și impur. Ne contaminăm... Eu sunt mereu în scenă, uneori mai mult, alteori mai puțin, dar nu mă pot dezbrăca de sufletul meu. De aceea, același personaj arată complet diferit în interpretările mai multor actori. Nu joc nimic în viață, e o prejudecată oribilă că actorii sunt buni mincinoși. Eu nu cred că e așa. Cred că omul, cu cât e mai incapabil să mintă în viața de zi cu zi, cu atât nu va putea face asta nici pe scenă. Și va fi nevoit să caute adevărul.

 

 

”Uneori mă întreb dacă nu cumva e un vrăjitor”

 

 

”L-am întâlnit la începutul drumului, nici nu învățasem să merg, abia îmi țineam echilibrul. M-a luat de mână și m-a ajutat, mi-a încredințat niște personaje la care nici nu ar fi îndrăznit să visez. A fost așa de bun și de generos cu mine în toți anii aceștia, încât îl consider îngerul meu păzitor în meseria asta. Trăiesc senzația unui vis împlinit, teatrul e așa cum mi-l imaginam și lumea din jur își pierde încet-încet din farmec pentru că universul în care ne invită el să pășim e hipnotic și ademenitor. Cel mai mult îmi doresc să îi aduc și eu bucurie prin personajele pe care reușesc să le ofer la repetiție sau în spectacol”.

 

-Radu Afrim. Un regizor care aproape a devenit un fenomen în teatrul românesc. Să mai amintim că Radu Afrim, pe care, după cum spuneai, ”l-am asimilat în definiția mea ca actor”, te-a însoțit constant de-a lungul drumului, de la Hilde (Femeia mării, 2014), la Trei piese triste (2021). Trecând prin roluri nu mai puțin excepționale marca Afrim (Fiica, în Măcelăria lui Iov – 2017, Ecaterina, în Dansul Delhi – 2019, Mura, în Orașul cu fete sărace – 2020). Ce are special Radu Afrim, cum reușește să transforme un actor într-un personaj atât de credibil, de special, de… spectaculos?

-Are har. Are o imaginație uriașă, e atât de atent la detalii, crede și te face să crezi în  lumea în care te aruncă în asemenea hal încât nu ai cum să mai ieși de acolo. Așa că rămâi. Și te adaptezi la noua ta viață.  Cu o altă adresă, cu un  alt nume, cauți, totuși, să găsești ce-a rămas neschimbat... și trăiești ce ți-e dat să trăiești acolo. Până la capăt.
 

Este plin de fantezie, e generos, oferă foarte mult actorilor cu care lucrează. Aduce-n scenă oameni, nu personaje. Și are o capacitate de înțelegere a vieții fabuloasă. Uneori mă întreb dacă nu cumva e un vrăjitor care umblă pe aici de vreo 973 de ani, altfel, cum ar putea să le știe pe toate. Apoi mă gândesc că, de fapt, nu cred că le știe. Simte. Are o intuiție fantastică.

 

 

”Zenovia mi-e foarte dragă”

 

-De câteva săptămâni, iubitorii unuia dintre cele mai vizionate filme - și vorbim aici de serialul ”Vlad” - au făcut cunoștință cu Zenovia, fiica procurorului Toteanu, cel din urmă în interpretarea actorului Marius Manole. Cum a intrat Zenovia în viața ta? Cum este experiența aceasta față de cele de până acum, și amintim aici de alte roluri în cinematografie, de la Ada în ”Ecce Homo” (regia Dimitar Kutmanov) la Adelina Marinescu din ”Crucifixion” (regia Xavier Gens) sau Nicoleta Danciu din ”Hackerville” (regia Igor Cobileanski și Miruna Lăzărescu).

-Zenovia mi-e foarte dragă. Vedeam spectacolele Liei Bugnar, pe care o admir enorm, e o artistă superbă și-mi doream să joc și eu într-o bună zi un personaj scris de ea. Nu știam când, dar simțeam că se va-ntâmpla asta. Sau mi se părea că simt, pentru că-mi doream. Și, uite, ce-a fost pentru mine a venit și nu putea fi mai potrivit decât este. Mă bucur că Lia a scris-o pe Zenovia exact așa cum a făcut-o. Mă bucur că această fată e fiica lui Toteanu. Speram demult să joc cu Marius Manole. E un actor fabulos.
 

Minunat cum mi s-au legat dorințele astea două! Sunt foarte bucuroasă și sper ca întâlnirile astea să se prelungească într-un fel... M-am bucurat mult și de întâlnirea frumoasă cu Adi Nartea, cu care am avut cele mai multe secvențe.
 

În definitiv, rolul din serialul ”Vlad” mi-a adus multă bucurie.

 

 

-Cuvântul. Cum îl modelezi, cum lucrezi, cum te raportezi la cuvânt, Ada Lupu? Cum este cuvântul Adei Lupu în ”Povestea păsării fără cuib” față de cel rostit pe scenă? Cum se transformă (el, cuvântul) în fața camerei de filmat?

-Cuvântul mă exprimă. Așa că e foarte important pentru mine. Nu caut să-l teoretizez, uneori scriu sau rostesc cuvintele mele, uneori ale altora, cred că felul în care alăturăm cuvintele ne descrie esența. Indiferent că e vorba de viața de zi cu zi, de scenă sau de un platou de filmare, încerc să nu  rostesc cuvintele din vârful buzelor, ci din adâncul sufletului.
 

 

-Unde poate fi văzută Ada Lupu în această perioadă?

-Acum repet pentru următoarea premieră de la Teatrul Național Iași, în regia lui Cristian Hadji Culea, iar până la finalul stagiunii mă voi regăsi și în alte distribuții ale proiectelor viitoare. Publicul mă poate vedea, momentan, în spectacolele ”Trei piese triste” și ”Orașul cu fete sărace”, ambele în regia lui Radu Afrim, ”Unchiul Vanea”, în regia lui Claudiu Goga, și ”Colivia”, în regia lui Cristian Hadji Culea. 

 

 

(Foto: Facebook / Ada Lupu)

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Între Covid și (can)Cer, ultimul INTERVIU cu Gelu Tofan, cu moartea pe umeri: Omul care plănuia o mare sărbătoare, scotocea arhive și lucra la cartea neamului său
Entuziast, neobosit, încrezător. Așa era, la finalul lunii mai, omul de afaceri Gelu Tofan. Trecuse printr-o formă dură de Covid, dar nu știa atunci că trupul îi fusese invadat de un dușman și mai crunt: cancerul. Avea să afle în august. Iar în octombrie s-a stins. Discret, fără zarvă, așa cum i-a fost viața din ultimii ani, ani petrecuți mai mult în aerul sătucului natal.
INTERVIU Liviu Ștefan, director Nova Apaserv: Nu vom scăpa foarte repede de avarii, practic nu avem cum / Situația este mult, mult mai complicată decât pare din afară
Apa curge paradoxal la SC Nova Apaserv SA. O companie aflată luni la rând aproape de intrarea în faliment reprezintă în continuare un fel de perlă a coroanei pentru mediul politic botoșănean, partidele încercând să își bage prin tot felul de metode oameni în funcțiile de conducere.
Diana Turcu, de la fetița cu trompetă la violonista îndrăgostită de Enescu: Sufletul rămâne întotdeauna acolo unde te-ai născut / Suntem sclavii muzicii, de aceea avem degetele rupte, chinuite, diforme…
Botoșani, Iași, Weimar, Zürich. Fiica unui artist trompetist și a unei soliste talentate. Îndrăgostită de Enescu și de perfecțiunea lui Heifetz, cu al cărui elev și-a perfecționat tehnica mâinii stângi.
INTERVIU Răzvan Rotaru, dezvăluiri din postura de lider de partid: Sunt câțiva primari care deja ne-au căutat / Era supărarea asta, asta-mi spusese Doina în partid, că dacă facem acum stadionul câștigă Flutur PrimăriaGALERIE FOTO 
Pe 19 septembrie 2021 se naște oficial Alianța pentru Patrie (APP), un nou partid în România asumat public de Codrin Ștefănescu, dar condus de facto de Liviu Dragnea. Ambii plecați din PSD. Pe 11 octombrie 2021, botoșăneanul Răzvan Rotaru anunța pe Facebook că pune umărul la înființarea APP Botoșani, alături de Tamara Ciofu și Costică Macaleți. Toți trei plecați din PSD. 
Urmașul lui Grigore Antipa, academicianul din Ungurenii Botoșanilor: Astăzi ”ne-am democratizat”, iar dascălul trebuie să fie foarte atent, să nu ajungă să i se ”interzică” intrarea la ore
S-a născut pe 21 septembrie 1940, într-un sat cu oameni destoinici, demni și harnici. Este membru al Academiei Române și conduce Institutul de Biologie al celui mai înalt for academic. A fost, vreme de un sfert de secol, directorul celui mai mare muzeu de științe naturale din țară, care poartă și numele savantului Grigore Antipa.
Ștefan Teișanu: Diferența dintre discursul iubitor de cultură și realitate e uriașă / Faptul că Botoșaniul nu are nicio strategie culturală este de neînțeles
De opt ani, în România se vorbește despre Nord. De opt ani, sfârșitul verii adună în Nord turiști din toate zările. Concerte, conferințe, ateliere, ciclism, tenis, teatru, filme, tur ghidat, campanii de răsunet național, istorii și perspective, lansări de carte și recuperări culturale…
Botoșănean de 23 de ani, ofițer în Forțele Navale Române! A absolvit Academia șef de promoție, unul dintre cei mai tineri ingineri în electromecanică navală, din România – VIDEO
Un tânăr care strălucește la propriu. Primul contact înseamnă o strângere fermă de mână, o privire pătrunzătoare din care răzbate inteligența și un șuvoi de energie pozitivă.
Claudia Țilia, tânăra care (ne) vede cu ochii minții: Pe străzile din Botoșani, șoferii nu sunt familiarizați să dea prioritate bastonului alb
Claudia Țilia este nevăzătoare, însă a dezvoltat un altfel de văz. Curajul și determinarea, dar mai ales firea artistică au făcut-o să înțeleagă viața mai repede și poate mai dur decât noi, cei care nu mai știm să acordăm vederii frumusețea pe care o merită.
Olimpicul din Botoșani care nu a dat Bac-ul, dar va studia la Paris: Nu diplomele sunt trebuințele necesare, ci anii de muncă asiduă, de studiu, de învățare
La 19 ani, are o viziune asupra vieții și a lumii pe care și-o asumă cu înțelegerea celui care știe că viitorul aparține îndrăzneților.
Loading...
Vocea parlamentarului: Alexandra Huțu, deputat la 32 de ani între (ne)secrete și ascensiune fulminantă în carieră: Trebuie să fac anumite compromisuri / La momentul acela efectiv îmi tremurau mâinile VIDEO
Botoșăneanul începe un ciclu de interviuri despre activitatea parlamentarilor botoșăneni. Știm că foarte mulți dintre dvs. vă întrebați, și pe bună dreptate, ”ce fac senatorii și deputații pe care i-am trimis la București”.
Radu Ciobănașu: Ca artist, la Londra m-am simțit foarte protejat, respectat, mi s-au creat toate condițiile pentru ca eu să pot face performanțăFOTO&VIDEO
În luna iunie, Radu Ciobănașu s-a aflat în Londra, pe platourile de filmare ale unui celebru serial de televiziune, ”The Power”, realizat după cartea cu același nume a autoarei Naomi Alderman. Prilej de taifas și de mărturisiri. Despre film și teatru în pandemie, despre artă ca terapie și descătușare sufletească, povești cu Improvisneyland, dar și despre România care pulsează în inima Londrei.  
INTERVIU Cosmin Andrei la 8 luni de mandat - Evaluarea corectă o facem după 4 ani / Am o problemă și o frustrare cu... - VIDEO
Municipiul Botoșani are parte de un primar tânăr și determinat să facă lucruri notabile pentru comunitate. Sau, cel puțin, asta ne-a promis Cosmin Andrei în campania electorală, una total atipică, predominată de încrâncenare politică pe fondul unei crize sanitare fără precedent.
CULISELE negocierilor viceprimarului pentru care un singur vot a făcut diferența: Am plecat din PSD pe ușa din față / A fost o înțelegere pentru funcții VIDEO
Alegerile locale din 27 septembrie 2020 vor rămâne în memoria colectivă a electoratului botoșănean prin mai multe premiere, primarul fiind ales la o diferență de 16 voturi față de principalul competitor și ”politicieni de meserie” devansați de persoane abia intrate în poltitică. Dar mai avem și un consilier local intrat în plen grație unui singur alegător din municipiu. Și propulsat viceprimar într-un plan gândit pe termen lung și eșuat la scurt timp după negocierile de culise.
Raluca Curelariu, consilierul USR cu loc important la masa negocierilor: Nu avem o majoritate clară în CL și sunt încântată de acest aspect / Nu trebuie să îi transmit eu lui Andrei că nu votez într-un fel FOTO&VIDEO
Uniunea Salvați România – Filiala Județeană Botoșani a obținut pentru prima dată în istoria județului două locuri la masa dezbaterilor, în Consiliul Local Botoșani, forul care practic adoptă hotărâri cu impact pentru municipiul reședință de județ.
Loading...
Diana, frumoasa botoșăneancă cu gropițe, care s-a hotărât să fie actriță: M-am aruncat în marea asta și m-am rugat să iasă ceva GALERIE FOTO
Diana Rotaru este o tânără de 23 de ani care a plecat prin țară și ai cărei părinți încă se întreabă când le-a crescut fata.
Mircea CARP, martor al unei fabuloase istorii: Tot orașul era într-o mare agitație, temutul și faimosul Coroiu dispăruse fără urmă cu o noapte în urmă
Povești din Botoșanii de odinioară cu fostul director de la Europa Liberă.
Claudia ȚILIA: Dacă societatea ne stigmatizează, e pentru că alții înaintea noastră au întărit această atitudine prin felul în care s-au comportat
Supranumele care i se potrivește ar fi acela de învingătoare. A studiat Psihologia, iar în prezent urmează un master la Psihologie Judiciară, dar în paralel este și studentă la Filosofie. A scris o carte care va deveni, de bună seamă, un instrument pentru literatura de specialitate. Pentru că, înainte de a ne preda lecții, Claudia Țilia ni se oferă drept exemplu.
Prof.univ.dr. Corneliu IAȚU: Familia Pillat a fost ca o aură pentru Miorcani / Tatăl meu a fost primul salvator miner cu atestat din județul Botoșani
Vă oferim astăzi o călătorie. Prin viața unui om, prin locuri de aproape și de departe. Vă oferim, de asemenea, o perspectivă nouă asupra unui Botoșani care mai poate încă exploata uriașele bogății, de la pământ și apă, până la trecutul atât de prețios. Nu în ultimul rând, aducem prin acest interviu un omagiu poetului Ion Pillat, de la a cărui naștere se împlinesc astăzi, 31 martie, 130 de ani.
Monica PILLAT: Norocul meu a fost să mă nasc într-o familie ale cărei doamne mi-au devenit modele de nobleţe sufletească, dar şi de imaginaţie creatoare
Destinul familiei Pillat se identifică, din multe puncte de vedere, cu istoria dureroasă a ultimului veac românesc, dar se înscrie și într-o jertfelnicie creștină care, trebuie să recunoaștem, cu greu mai poate fi înțeleasă în zilele noastre.
Maria Cristina Nicolau: Cea mai frumoasă femeie este cea naturală, să fii tu și să nu pari altceva decât ești – GALERIE FOTO
Cântă de aproape 20 de ani și o face cu îndrăzneală, cu încredere și cu o forță artistică ieșită din comun, o forță care a impresionat juriile, fie că vorbim despre competițiile adolescenței, fie că ne amintim de scena de la X Factor.
Sondaj
Sunteți de acord cu accesarea de către Primăria Botoșani a unui credit de 13 milioane de euro pentru cofinanțarea proiectului european privind refacerea căii de rulare și cumpărarea unor tramvaie noi?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
”Mă pregătesc cu emoție pentru ziua de întâi decembrie, singura zi din an în care mai creez poezie. Dacă înainte scriam constant, acum ce mi-a rămas e această zi în care îmi amintesc și reînvii conglomeratul unic de tră ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
acum 2 zile
EUR
Euro
4.9487 lei
USD
Dolarul SUA
4.3767 lei
CHF
Francul elveţian
4.7595 lei
GBP
Lira sterlină
5.8121 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.8642 lei
XAU
Gramul de aur
249.2179 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2460 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3605 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0868 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.4089 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1948 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6655 lei
Vremea
astăzi
Botosani
-0.8 o C
Dorohoi
-0.6 o C
Bucecea
-1.4 o C
Darabani
-4.7 o C
Saveni
-0.2 o C
Ştefăneşti
2.5 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.