Blog
Când donațiile ating limita ridicolului

Ajung la redacție după activitatea matinală de teren, în căsuța electronică de la una dintre paginile de socializare mă așteaptă un mesaj. De un la cont anonim ce nu poate fi asociat unei persoane vii și reale. Cu o rugăminte nobilă de altfel, așa se face că răspund, pentru că în general mesajele la adresa jurnaliștilor sunt injurioase.  

Respectivul domn îmi transmite că dorește să doneze o imprimantă 3D către un liceu din municipiu. Pricep printre rânduri că ar dori eventual să aflu eu care ar fi liceul care ar avea o astfel de necesitate. După mai multe întrebări, aflu că de fapt, respectiva imprimantă a fost deja donată Colegiului Tehnic Gheorghe Asachi din municipiu. Donatorul insistă de mai multe ori că dorește anonimitate totală și dezvăluie doar numele profesorului fericit la care a ajuns donația.

 

... urmează expunerea „problemei” pe care o întâmpină. Echipamentul are nevoie și de o serie de auxiliare pentru a deveni funcțională la orele de curs. Și aici aș interveni eu. Să iau eventual legătura cu respectivul profesor și să scriu un „reportaj” despre donație și despre nevoile auxiliare. Un filament, spre exemplu.

 

- Bine, și cât costă un astfel de filament?

- Păi, în jur de 50 de lei. Însă prețul poate ajunge și la 30 de euro. Și eventual dv. ca și jurnalist ați putea trage un semnal de alarmă pentru ca botoșănenii să doneze....

 

(...)

 

Donatorul anonim mă sună cu apel pe Facebook, îi aud vocea masculină. Îmi povestește cum a stat el „prin afară” mulți ani de zile și despre diferențele dintre sistemul nostru educațional și cel din alte țări. Și cum acolo profesorii sunt susținuți 100% de stat și nu trebuie să aducă consumabile de acasă. Insistă să trag un semnal public pentru ca vrednicul profesor care a primit gratuit o imprimantă 3D să beneficieze și de cei 50 de lei pentru filamentul aferent.

 

Încerc să-i explic faptul că am întâlnit cadre didactice în municipiul reședință de județ care au adus de acasă tot felul de consumabile pentru a-și face orele atractive. Chiar anul trecut am întâlnit-o pe Gina Florentina Zală care lucrează de 17 ani în sistemul educațional și cumpără din banii proprii tot felul de lucruri pentru elevi. Iar ea este doar un singur exemplu. Cadre didactice asemenea ei sunt numeroase în sistem. Și cum profesorii, educatorii, învățătorii dedicați, chiar fac acest efort pentru profesie sau pentru copii.

 

Sau cum profesorul de la Asachi ar fi putut face un referat de necesitate către conducere prin care să primească sumele care-i sunt necesare. Sau cum unitățile de învățământ care au tot felul de nevoi, pot transmite solicitări către municipalitate. Sau despre faptul că liceul este condus de o soție de milionar.

 

(!!!)

 

Curând îmi pierd șirul exemplelor pentru că mă amuțește stupefacția.

 

Este ca și cum aș primi eu o mașină cadou de la cineva și apoi aș începe o întreagă campanie către comunitate să pot avea și carburantul aferent pentru a putea circula cu ea.

 

Donatorul, la rându-i lezat de avalanșa de vorbe cu care i-am „răsplătit” bunătatea îmi spune dezamăgit că avea încrederea că „aș fi putut achiesa” la idee, pentru a-i desăvârși actul de caritate anonim.

 

Probabil că va găsi alte soluții pentru a face rost de acei 50 de lei necesari pentru ca imprimanta 3D să prindă viață.

 

Ce se știe, dar nu (prea) se scrie

 

Rămân însă multe lucruri știute dar nespuse. Cum părinții au liste interminabile pentru copiii lor cu tot felul de consumabile necesare la orele de curs, într-un sistem educațional gratuit.

 

Cum unii părinți se ocupă, din banii lor, de igienizarea și chiar dotarea cu mobilier a unor clase întregi.

 

Cum la 8 Martie sau alte zile de acest gen, în școlile botoșănene (și nu doar) se dau adevărate competiții în privința cadourilor, care mai de care mai costisitoare, oferite „doamnelor”. Banalul buchet de flori nu mai face parte din era modernismului în care ne scăldăm cu ipocrizie, în condițiile în care școala are alte nevoi.

 

A fremătat orașul la zvonul despre un cadru didactic din municipiu care ar fi primit de la părinți cadou o mașină. Până acolo s-a ajuns. Bine, noi nu am putut proba zvonul care s-a perpetuat printre părinți. Neoficial am avut multe confirmări, însă cadoul a fost bine camuflat pentru a nu fi identificabil.

 

Între timp...

 

Un liceu primește o imprimantă 3D cu titlu de donație și se vrea colectă publică pentru enorma sumă de... 50 de lei.

 

A început școala!

 

loading...
ASTĂZI: Donație în valoare de 10.000 de dolari primită de DSP din partea armatei americane – FOTO & VIDEO
Fondul clasei (I)LEGAL, elevii botoșăneni au început deja să strângă bani

 

FC Botoșani, clienta nou promovatelor: Amenințări, geamuri sparte, campanie electorală, multe înjurături și puțin fotbal
De vreo cinci luni nu am mai câștigat un meci acasă. Am pierdut pe Municipal inclusiv cu nou promovatele UTA și FC Argeș.
Când te apucă greața de propria meserie
”Spre deosebire de alții eu am o meserie” este placa pe care am auzit-o de sute și sute de ori din partea unor parlamentari, prefecți, președinți și vicepreședinți de Consiliu Județean, primari și viceprimari. Este răspunsul standard pe care îl dau atunci când sunt întrebați: ”ce o să faceți dacă nu obțineți un nou mandat?”.
Nu v-ați mirat când 22.000 de botoșăneni au votat un ”senzațional” care le-a promis câte 20.000 de euro la fiecare și vă mirați acum?
Pentru cei care încă se mai miră de votul botoșănenilor...
Covid, partenerul meu de viață din ultimele două săptămâni
Primul contact
La 5 ani de la #Colectiv, 10 oameni au ars la urgențe, într-un spital... Singura speranță rămasă vine de la ”Flăcările iadului”
Tocmai s-au împlinit 5 ani de la tragedia din #Colectiv, în care au murit peste 60 de oameni și la câteva zeci de minute după incendiul de la spitalul din Piatra Neamț deja se discuta despre transportul pacienților arși în străinătate.
Mortul primar
La Botoșani, primarul PNL se plânge că i-au fost furate voturile la alegerile organizate chiar de Guvernul PNL.Și tot la Botoșani, PSD-iștii susțin că n-au furat nici măcar un vot, dar refuză renumărarea.
”Golaniada” și curiosul caz Valeriu Iftime: când trebuie să vorbească și când trebuie să tacă un om de afaceri
Avem câteva mii de candidați la alegerile locale din acest an, dar vedeta absolută pare să fie un om care nu a intrat în bătălia electorală, cel puțin din postura de candidat. Nici acum, nici în 2016 și nici în vreun alt an.
Talibanii vor iar la Primărie și CJ... după 20 de ani botoșănenii au de ales cam între aceiași oameni ca în anul 2000
Vă propun o scurtă întoarcere în timp pentru a înțelege mult mai bine ce se întâmplă astăzi și, mai ales, de ce nu se întâmplă mai nimic bun în Botoșani la nivel macro și de ce am ajuns să batem pasul pe loc de atâția ani și să privim cu jind la alte zone din România.
Vorbim puțin și despre numărul record de teste efectuate?
Discutăm zi de zi de noile recorduri de infectări. Nu se amintește însă aproape deloc sau se trece în plan secundar faptul că, aproape la fel de des se stabilesc și noi recorduri la numărul de teste efectuate.
Loading...
Corona-jurnal: Pandemia nesimțiților
Noi nu trebuie să uităm un lucru: La Botoșani avem al patrulea cel mai mare număr de infectări la nivel național. Dacă ne raportăm la numărul de locuitori suntem chiar pe 3 la nivel național. Nu se poate!
Corona-jurnal: Am ieșit din Starea de Urgență și am intrat în Starea de Demență
De obicei îl recunoști după rubrica ”studii”, unde se laudă cu ”Școala vieții”.Nu este nici epidemiolog, nici medic de vreun fel, nici biolog. Nu este nici profesor de biologie, fizică sau chimie și nici inginer în tehnologia informației.Schimbă vreo trei-patru locuri de muncă într-un an fiindcă nu a găsit încă patronul care să se ridice la înălțimea așteptărilor sale.
Corona-jurnal: Cum am devenit un județ plin de eroi
Au trecut vreo șapte săptămâni de la instituirea Stării de Urgență, iar Botoșani a devenit un veritabil județ al eroilor. De la primari la parlamentari și de la ei la o mulțime de oameni care au inițiat strângeri de fonduri, cu toții ne vorbesc despre ”eroi”. ”Eroi” în numele cărora se claxonează la ore fixe prin oraș, se fac colecte mai mult sau mai puțin publice, se fac achiziții directe în loc de licitații.
Corona-jurnal: Afacerea politică ”starea de urgență” - cum folosești Covid-ul ca să muți alegerile și să schimbi o directoare
Austria, cu de trei ori mai multe infectări decât România, începe să ridice restricțiile, Iohannis mai bagă o stare de urgență... haideți să vedem de ce.
Corona-jurnal: Stai la 5 METRI de mine!
Au început cu un metru, un singur metru. Apoi au zis că ar fi bine totuși să fie un metru și jumătate. S-au mai gândit vreo câteva zile și au ajuns la doi metri. Pentru ca astăzi niște minți luminate să ridice miza la CINCI METRI.
Loading...
S-au băgat 7 milioane de euro în Centrul Vechi ca să duduie manelele și să urinăm biserica lui Eminescu?
S-a întâmplat într-o zi de decembrie, pe la 16:30, când începea să se însereze. Câteva sute de oameni dansau în Centrul Vechi, o stradelă era blocată, parcarea așijderea, iar din boxele scoase pe trotuar răsunau manele de tremurau la propriu geamurile clădirilor din jur.
Pușcăria Botoșani
Caraș-Severin este unul dintre județele României aflate pe cale de dispariție. Asta cel puțin demografic. În cele trei decenii de după revoluție a pierdut peste 100.000 de locuitori și a ajuns să aibă o populație sub cea din 1930, adică dinaintea celui de-Al Doilea Război Mondial.
Când are interes își ridică fusta
”Asta e Dănuța, ca să ne înțelegem, când are interes își ridică fusta”. Este o frântură dintr-un dialog purtat de cumnata lui Eugen Orlando Teodorovici cu amanta acestuia, nimeni alta decât fosta noră a lui Văcătoroiu.
Botoșăneanul... ziua în care am împlinit 10 ani
În ziua aceasta cuvintele se adună neașteptat de greu. Nu, cu siguranță nu s-au epuizat după 3.650 de zile și 83.987 de articole. Doar că acum se sfiesc privind la ceea ce au făcut și gândindu-se că mâine ar putea fi sfârșitul ori că acest deceniu ar putea fi doar începutul.
O mare rugăminte pentru toți cu #ȘîEu care vor autostrăzi
Fraților, dacă tot v-ați hotărât să întrerupeți lucrul 15 minute, rupeți-vă 15 minute și în luna mai, când sunt primele alegeri din acest an, și mergeți la vot.
O întrebare de bun simț, ca de la finul Gigi la nașul Gică: L-ați vândut pe Oaidă ori ați vândut play-off - ul?
De ce mai cumpără Becali de la Iftime dacă își ia țeapă după țeapă?
melimeloparis.ro%20
astratex.ro
Sondaj
Cine are dreptate în conflictul PNL - USR-PLUS?
PNL
USR-PLUS
Nici PNL, nici USR-PLUS
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
“Ne gândim la vaccinare sau testare săptămânală. Acestea sunt opiniile pe care eu, ca și consilier onorific, le promovez la nivelul primului ministru, în care fac o evaluare a stării actuală. Din punctul meu de vedere, stimulă ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.9482 lei
USD
Dolarul SUA
4.2041 lei
CHF
Francul elveţian
4.5494 lei
GBP
Lira sterlină
5.8091 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.8419 lei
XAU
Gramul de aur
240.3689 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2369 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4167 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0753 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3262 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1957 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6654 lei
Vremea
astăzi
Botosani
27.6 o C
Dorohoi
24.9 o C
Bucecea
25.7 o C
Darabani
24.0 o C
Saveni
24.9 o C
Ştefăneşti
30.3 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.