Ancheta săptămânii
   Un milion de euro îngropat într-un drum care a dispărut odată cu firma - GALERIE FOTO
Cum să bagi aproape un milion de euro din fonduri UE într-un drum, apoi încă ceva miliarde de lei vechi din fonduri proprii ca să îl refaci, iar ceea ce ar trebui să fie o şosea practic să nu existe? Întrebaţi pe undeva pe la Corni fiindcă acolo este posibil aşa ceva. Drumul asfaltat prin SAPARD care străbate comuna există, dar lipseşte cu desăvârşire, unde ar fi trebuit să fie o cale lină de rulare sunt doar pietre şi gropi imense.
DC 55 A Vladeni Corni Vorona

Aproape un milion de euro pentru un drum asfaltat care a intrat în pământ

Încă de prin 2003 primăriile Vlădeni, Corni şi Vorona s-au asociat pentru a moderniza DC 55 A, un drum care porneşte din Huţani şi trece prin Corni – Hruba – Icuşeni şi Joldeşti, având o lungime de 22,1 kilometri. Exact 986.564 de euro a costat modernizarea căii rutiere prin SAPARD, lucrările fiind efectuate în 2006. La şase ani de la executarea investiţiei şoseaua arată… incredibil. Adică pe teritoriul localităţilor Vlădeni şi Vorona este ca nouă, numai că teribil de îngustă, doar ceva peste doi metri, iar din când în când apar ca din senin nişte parapeţi de ciment, dispuşi pe părţile laterale, care îngustează şi mai mult calea de rulare. La fel de brusc, la Corni asfaltul practic dispare. Deşi SAPARD a alocat fonduri pentru asfaltare, drumul nu este altceva decât o uliţă pietruită, cu gropi şi şanţuri enorme. Ba mai mult, la un moment dat, drumul se termină dintr-o dată, pe direcţia de mers se află un morman de pământ, iar în mijloc o… anvelopă. Dacă te încumeţi să ocoleşti ajungi în cele din urmă la Joldeşti, unde, ca prin minune, asfaltul reapare.

Mai cheltuie şi Primăria Corni câteva miliarde lei vechi, drumul tot nu se vede

Incredibil este şi că suma de aproape un milion de euro alocată prin SAPARD, din care aproximativ un sfert a reprezentat contribuţia statului român, n-a fost suficientă. Anul trecut Consiliul Local Corni şi-a inclus în buget alţi 600.000 de lei pentru refacerea DC 55 A. Conform bugetului trimis la Trezoreria Botoşani, 580.000 de lei au fost repartizaţi pentru „reparaţii asfaltice”, iar 20.000 de lei pentru „servicii de consultanţă şi servicii de asistenţă în domeniul lucrărilor publice la reparaţii asfaltice”. După ce s-au mai cheltuit şi aceste şase miliarde de lei vechi, în care a fost nevoie inclusiv de consultanţă şi, culmea, pentru „reparaţii asfaltice”, asfaltul practic nu mai există. Şi asta la doar un an după ce s-au alocat bani pentru aşa ceva. Pe drumul care pe teritoriul comunei Corni măsoară 7,83 kilometri când şi când mai trece un autoturism, în schimb este tranzitat masiv de camioane cu material de la balastiera din Joldeşti.

buget Corni trimis la Trezoreria Botosani
buget Corni trimis la Trezoreria Botosani  cu bani pentru DC 55 A Vladeni Corni Vorona

La Primăria Corni "totu-i perfect", "totu-i bun"

Primarul de Corni este însă liniştit. De ce? Fiindcă anul trecut DC 55 A tocmai a ieşit din perioada de garanţie care a durat cinci ani. Ei bine, aici este şi una dintre cheile poveştii atât de ciudate a drumului. Reprezentanţii fostei agenţi SAPARD au inspectat şoseaua şi au trasat dispoziţii clare ca la expirarea celor cinci ani de garanţie să arate ca la inaugurare. Ca atare, Consiliul Local Corni a repartizat anul trecut în buget cele 600.000 de lei pentru refacerea căii de rulare, care a ţinut cât să vină din nou cei de la SAPARD să îl vadă, după care s-a deteriorat înapoi. Dialogul purtat cu Dorel Dorneanu, primarul de Corni, din care redăm mai jos un pasaj elocvent, a fost unul savuros:
-    Nu prea mai există drumul şi vroiam să vă întreb ce s-a întâmplat?
-    Cum să nu existe, cum nu există drumul? Drumul s-a făcut, s-a predat, este recepţionat, este făcut de anul trecut la noi, nu mai avem nici o treabă cu drumul. Drumul este al comunei, este un an de zile de când s-a predat.
-    Dar nu mai este asfalt deloc.
-    Este asfalt, dar nu este pe doi kilometri.
Explicaţiile ulterioare ale primarului au fost în acelaşi registru. Drumul este ieşit din garanţie, „totu-i perfect”, „totu-i bun”, asfaltul există doar că s-a pus balast deasupra „ca să nu se strice asfaltul de tot” şi de asta nu se vede. Starea mai degradată a şoselei este explicată prin faptul că pe aici s-a deviat circulaţia camioanelor care tranzitează zona spre balastiera de la Joldeşti pentru că oamenii din comună au strâns semnături pentru a nu le mai trece maşinile de mare tonaj pe drumul din faţa caselor deoarece, asemenea celor din Vorona, le afecta structura de rezistenţă a imobilelor. Dincolo de toate acestea, Dorel Dorneanu susţine însă că, de fapt, drumul a fost refăcut în 2010, deci când el nu era primar, deşi, după cum se poate observa chiar şi în fotocopiile de mai sus, chiar el a fost cel care pe 21 februarie 2011, la câteva zile după ce a devenit primar, a trimis Trezoreriei Botoşani bugetul local pe respectivul an, în care, la secţiunea de dezvoltare, la capitolul cheltuielilor de capital erau menţionate şi cele 600.000 de lei pentru repararea DC 55 A care fusese modernizat prin SAPARD. În aceste condiţii primarul Dorel Dorneanu nu îşi aminteşte nici numele firmei care a executat reparaţiile.

Şi Vlădeni a refăcut drumul, dar aici măcar există

Şi Consiliul Local Vlădeni a repartizat anul trecut fonduri pentru repararea drumului, iar primarul Voicu Murariu nu ştie şi nici nu-l interesează cum se face încât pe teritoriul comunei pe care o conduce şoseaua este ca nouă, iar la Corni arată într-un asemenea hal. „Nu ştiu, fiecare îşi vede de porţiunea care îi aparţine, nu ştiu ce se întâmplă la Corni, nici nu mă interesează. Chiar dacă l-am făcut în asociere, am preluat investiţia pe lungimea de drum care ne aparţine teritorial, administrativ. Eu răspund de cei şase kilometri ai mei, Corni răspunde de cei şase şi ceva ai lui, Vorona de ceilalţi şi aşa mai departe. Nu ştiu ce se întâmplă, nici n-am fost încolo, n-am mai fost nici nu mai ştiu de când pentru că nu este o rută pe care o frecventez”, ne-a declarat Voicu Murariu, primar de Corni. Acesta a mai spus că anul precedent DC 55 A a ieşit din perioada de monitorizare şi a trebui adus la forma în care era când a fost modernizat cu fonduri SAPARD şi de aceea s-au repartizat 740.000 de lei cu care s-a făcut o reparaţie capitală.

Şi la Flămânzi un drum a fost înghiţit de pământ

Ceea ce s-a întâmplat la Corni nu este însă unic la nivel judeţean. DC 47 Flămânzi – Prisăcani – Balta Roşie – Odaia Veche, alt drum executat prin SAPARD, în lungime de 15 kilometri, a împărtăşit aceeaşi soartă. Asfaltul pur şi simplu a fost înghiţit de pământ şi a dispărut. Mai mult, aici şoseaua a început să se prăbuşească în anul recepţiei. În ambele cazuri problema a derivat din faptul că fondurile alocate au fost insuficiente pentru o modernizare conform normelor tehnice din domeniu. SAPARD nu accepta decât asfaltare, drumurile înainte erau pietruite şi s-a ajuns la o soluţie de compromis. Astfel, s-a pus asfalt doar pe un sens de circulaţie şi într-o cantitate redusă, improvizaţii care s-au dovedit nefericite. ALDP Iaşi, firma care a lucrat prima dată la drumul Vlădeni – Corni – Vorona a intrat în faliment, aceasta după ce într-un an a contractat şi deszăpezirea drumurilor naţionale din Botoşani, provocând mari nemulţumiri autorităţilor locale.

Sergiu BĂLĂŞCĂU

VEZI ŞI:

 REPORTAJ: Campanie electorală la sate, cu zahăr, ulei, cartofi, 50 de lei, voturi „pe nume” şi candidaţi fotogenici - FOTOGALERIE & VIDEO


Drumul la Vlădeni

DC 55 A Vladeni Corni Vorona 2
DC 55 A Vladeni Corni Vorona 3

Drumul la Corni

Drumul la Vorona

DC 55 A Vladeni Corni Vorona 4
DC 55 A Vladeni Corni Vorona 5VEZI ŞI:
 Drum de 2 milioane euro „pentru Băsescu”, prăbuşit după inaugurare - VIDEO
Elev din Botoșani exmatriculat la liceu, în SUA milionar! Școala din România care pregătește copiii pentru trecut: Ai ieșit pe poarta liceului în 2020 perfect pregătit pentru anul 1990 - VIDEO
80% din elevii din România ies de pe băncile școlii fără să știe cu adevărat care le este drumul în viață.40% dintre elevii din sistemul educațional românesc sunt considerați analfabeți funcționali și nu din vina lor, ci pentru că sunt practic obligați să tocească la materii care nu au aplicabilitate și în viața reală. Ani de domnie, ani de apariție a unor opere sau puncte de vedere ale unor critici. Acești elevi sunt practic forțați să îmbrățișeze ideile altora, fără a le fi permis să le aibă pe ale lor, proprii.
Marea alianță s-a copt în capitală și s-a spart la Botoșani: PSD pe cale să piardă candidatura la CJ sau Primăria Botoșani - Un taliban politic
Pasul înapoi făcut de Lucian Borfotină în privința candidaturii la funcția de primar al municipiului Botoșani ar putea fi doar una dintr-o serie de manevre de anvergură care vor avea loc până la startul oficial al campaniei electorale. Iar totul este legat de rezultatul negocierilor pe care PSD și ALDE le poartă la București.
Botoșănean cu sechele pe viață dintr-un accident! A fost abandonat de un jandarm care a fugit! CLASARE de la Parchetul Militar, victima lăsată în agonie, scoasă vinovată – VIDEO&DOCUMENT
O noapte de petrecere între trei prieteni s-a terminat aproape tragic pentru unul dintre ei, rămas marcat pe viață. Accidentul care a urmat nu a trecut neobservat, mai ales după ce unul dintre cei aflați în autoturism a fugit, abandonându-și prietenul în agonie și plin de sânge, întins pe asfalt. Un al treilea, care nu apare în ancheta care a rezultat ulterior, i-ar fi urmat exemplul. Evenimentul rutier a provocat o undă de șoc în comunitate.
Acuzații GRAVE la adresa unui medic! Ar fi scăpat un bebeluș în cap și i s-a fracturat clavicula, război prin avocat și cu legiștii - DOCUMENT & FOTO
Familia Lulciuc trăiește în comuna Cândești, din județul Botoșani. S-a întregit cu un al patrulea membru care s-a născut în data de 16 mai 2020. Gheorghe Ionuț, tatăl în vârstă de 32 de ani, are împreună cu Liliana Andreea, de 25 de ani, doi copii. O fetiță de doi ani și jumătate și un băiețel, Ionuț Andrei, de o lună și jumătate.
Statul a secretizat ”puțin” morțile de Covid, decedații intră în pământ cu tot istoricul cazului
Istoria se repetă și în pandemie: la mai puțin de trei luni după ce Grupul de Comunicare Strategică (GCS) a îngrădit dreptul la informare al tuturor românilor și a restricționat accesul la datele privind numărul de persoane infectate din fiecare județ, s-a luat o măsură asemănătoare referitoare la decese.
ANALIZĂ: Cifrele NU mint – Românii se îmbolnăvesc mai tare de Covid-19 de fiecare dată când Iohannis cere prelungirea Stării de Urgență sau de Alertă
Pe 9 iunie președintele României anunță prelungirea Stării de Alertă cu păstrarea mai multor restricții, de la cinematografe și locuri de joacă închise la restaurante deschise doar pentru terase. Apar imediat proteste din partea mai multor asociații, patronate și politicieni, iar unele partide amenință că nu vor vota încă 30 de zile de Stare de Alertă.
Hotelieri puși să alerge după bani! Botoșănenii băgați FORȚAT în carantină așteptați să-și plătească cazarea și masa... de bunăvoie
În Ordonanța Militară cu numărul 4, ministrul Marcel Vela anunța o serie de măsuri pentru românii care nu respectă izolarea la domiciliu. Aceștia au fost introduși în carantină instituționalizată, adică într-un loc aflat sub paza Ministerului Afacerilor Interne (MAI). Iar mai apoi obligați să plătească și costurile cu cazarea și masa pentru 14 zile.
Violența domestică la noi! Mamă a trei copii cu gâtul tăiat de la o banală salată! Agresorul lăsat liber să meargă acasă, după doar o noapte
Campaniile împotriva violenței domestice rămân doar acțiuni prin care se cheltuiesc mulți bani pe tot felul de pliante și pe ședințe cu oameni cu talent  oratoric, care expun întâmplări pe care probabil că nu le-au trăit vreodată. Pentru că întotdeauna viața bate filmul, iar realitatea este trăită doar de victime. Toți ceilalți rămân simpli spectatori. 
O trăim și pe asta: administrator de grădiniță trimis șef la instituția care gestionează apele
La adăpostul pandemiei în unele instituții din România continuă să se întâmple lucruri necurate. Iar astăzi facem referire la o numire scandaloasă de șef la una dintre cele mai importante unități de stat.
Loading...
Pandemia pare desprinsă dintr-un film devenit celebru: Botoșani în fruntea țării și la decese cu 42 de înmormântări ”made in Covid”
Viața trăită de botoșăneni în ultimele două luni, transpusă într-un tablou creionat pe întreg globul pământesc, a semănat izbitor cu un scenariu de film. Un paradox, am putea spune, având în vedere că în trecut, fără excepții, viața reală era sursa principală de inspirație a cinematecii.
Asta nu v-o spune vreo instituție! Suntem de fapt pe locul 3 în România la Covid-19, după Suceava și Arad
La ora redactării acestui articol este data de 7 mai, iar pe la amiază Grupul de Comunicare Strategică (GCS) transmite obișnuitul comunicat de presă privind evoluția pandemiei în România. Cu 560 de cazuri, Botoșani se află din nou pe locurile fruntașe. Suntem pe 6 între toate județele țării.
Dosarul de la Botoșani care ajunge la CEDO, după un proces plecat de la o simplă... Dacie, în urmă cu 8 ani
Opt ani de zile s-au scurs de când a început calvarul pentru un bărbat și o femeie, ajunși în prezent dușmani legali, protagoniști în procese înregistrate pe rolurile instanțelor de judecată sau în dosare instrumentate de organele de cercetare penală, polițiști și procurori.
Dezastrul de la ”Mavromati”: Oameni intrați cu alte boli și infectați cu coronavirus - Am ținut bomba cu ceas fix în Spitalul Județean
Dimensiunile dezastrului de la Spitalul Județean Botoșani sunt mai mari decât le arată statisticile pe care autoritățile le fac publice, mai ales la insistențele jurnaliștilor. Unitatea care ar trebui să însănătoșească oamenii a ajuns să îi îmbolnăvească de cel mai temut virus al momentului.
Coronavirus 2020: Ziua în care dintr-un pix ne-au lăsat pradă infectării ca la Cernobâl
La 34 de ani de la explozia centralei de la Cernobâl, cel mai mare dezastru din istorie provocat de om, întreaga planetă se află din nou într-o situație disperată. Deși pe 26 aprilie 1986 a explodat o centrală nucleară, iar în 2020 ne confruntăm cu o pandemie, între cele două evenimente de proporții gigantice există câteva asemănări izbitoare. Și acestea țin de modul în care se comportă autoritățile din România.
Loading...
AFACERE în plină pandemie la Răchiți! Primăria cumpără de peste 10.000 de euro bănci de la un (fost) angajat, abia devenit patron – DOCUMENT
Dedesubturile acestei afaceri pot fi lesne de înțeles. Un asistent comunitar despre care nu se poate spune foarte clar dacă mai lucrează sau nu la Primăria Răchiți a încheiat un contract cu administrația publică locală pentru a furniza… bănci. Totul s-a făcut în doar zece minute, pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice, la o valoare de 49.500 de lei.
38.000 de lei!! Cei mai mulți bani dați unui medic de familie, alții se chinuiesc să supraviețuiască! Criza epidemică îi pune la treabă
Deși medicina de familie este considerată Cenușăreasa sistemului sanitar, există și cadre medicale care câștigă sume substanțiale, în unele cazuri chiar și de peste 35.000 de lei pe lună.
70 de copii și 50 de salariați la mâna unor birocrați de la București! Un complex care arată ca-n reviste, la un pas de închidere – GALERIE FOTO
Povestea începe în urmă cu 30 de ani, născută dintr-un gând al unei doamne orfane. În traducere liberă, denumirea englezească poate însemna o mână de ajutor oferită celor în nevoie. Vizualizând Hand of Help în interior, se poate spune fără exagerare că acolo este mâna lui Dumnezeu pe creștetul copiilor care s-au născut în familiile nepotrivite. Iar puntea dintre Dumnezeu și acești copii o reprezintă două familii, cei care au creat această poveste: misiunea Hand of Help.
PSD-iștii și-au lăsat singuri ditamai vicepreședintele fără postul de director, pur și simplu l-au... eliminat
Conflictul mocnit dintre cele două mari tabere din PSD Botoșani a mai făcut o victimă: vicepreședintele Consiliului Județean, Liviu Toma, a rămas fără postul de conducere de la SC Urban Serv SA, care pur și simplu a fost scos din organigramă.
METODA ideală pentru a scăpa de un director PSD, în favoarea unui văr de ministru – FOTOGALERIE
Directorii promovați cu concurs pe posturile publice de conducere, în teorie, ar trebui să-și desfășoare activitatea relaxați, fără teama că ar putea fi atinși de vântul schimbării. În practică, însă, oamenii politici mai ales, găsesc tot felul de metode „de a scăpa de ei”. Nu o fac doar social-democrații. Sau doar liberalii. O face toată lumea, la fiecare schimbare de guvernare, într-un tradițional firesc al mersurilor din sistemul bugetar.
1 milion de euro pe lună pentru cei 1.156 de botoșăneni care și-au păstrat pensiile speciale!
Disproporția flagrantă la salarizarea unor categorii profesionale se perpetuează și la apusul vieții, când este menținută aceeași inechitate între pensiile unor foști salariați, în comparație cu alții. Desigur, fericiții care s-au bucurat întreaga viață de venituri de vis și continuă aceeași fericire financiară și la pensie, nu sunt mulți. Și totuși nu sunt nici puțini.
13 noiembrie 2012, 19:34
Veniti si la Flamanzi sa vedeti drumul spre Odaia veche, tot cu fonduri SAPARD. Si nimeni nu este vinovat, totul este OK numai drumul e mai rau ca inainte de constructie si asat la un an sau doi dupa ce a fost semnata receptia.
12 noiembrie 2012, 20:42
asta-i romania. tara tuturor posibilitatilor
12 noiembrie 2012, 18:31
Cei 7 miliarde cheltuiti in 2011 pentru intretinerea drumului s-au evaporat in buzunarul primarului.Pentru DNA este foarte simplu sa depisteze infractorul si sa recupereze banii statului.(si ai nostri)
12 noiembrie 2012, 18:06
Ce e greu de priceput! Acest imbecile de primar s-a îmbogîţit de pe urma balastierelor din zona Corni. Când a intrat primar era dator vândut , acum are casă cu încălzire centrală. Ce face DNA -ul? Să caute afacerile PDL-iştilor că la Corni este raiul lor. Balastierele sunt de fapt vaca de muls a tuturor celor din conducerea Primăriei Corni.La Vlădeni şi Vorona sunt primari nu cimilituri adunate în urma morţilor.
12 noiembrie 2012, 17:07
Din cite inteleg eu, problema este ca s-au alocat o groaza de bani de la CJ ptr reparatii (pentru receptia SAPARD), iar acesti bani s-au evaporat in buzunarele constructorului si ale celor care au facut o asa receptie (banuiesc eu). Primarul nu este nci pe departe un sfint departe de aceasta problema si va raspunde cinva cu capul pentru toate matrapalzicurile pe care le face!
12 noiembrie 2012, 16:57
cati bani au fost alocati anual pentru intretinerea lui de cand s-a receptionat ? degeaba construim daca nu intretinem. Documentele contabile se pastreaza 10 ani la arhiva iar la sapard se faceau si fotografii la verificarile decontarilor de transe. se pot face o sumedenie de verificari......
12 noiembrie 2012, 15:50
LA FEL SE INTAMPLA SI CU DRUMUL JUDETEAN CARE STRABATE CORNIUL. MOTIVUL, ACELEASI CAMIOANE CARE TREC SUPRAINCARCATE DIN BALASTIERA. SI NIMENI NU ARE NIMIC DE SPUS SAU, MAI ALES, DE FACUT.
12 noiembrie 2012, 12:19
Programul Sapard dateaza din 2002-2003, cat ati vrea sa tina un drum, care consuma bani pt intretinere? e un subiect fals si cu adresa.
12 noiembrie 2012, 12:01
Sondaj
Credeți că o vom duce mai bine după alegerile din 27 septembrie?
Da
Nu
Va fi la fel
Declaraţia zilei
„Consider că dl primar a intrat într-o etapă în care se victimizează și aduce tot felul de argumente care nu sunt adevărate, pentru a susține faptul că nu a pierdut această bătălie. În loc să fie bărbat și să recunoasc ...
starshiners.ro%20
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.8698 lei
USD
Dolarul SUA
4.1617 lei
CHF
Francul elveţian
4.5043 lei
GBP
Lira sterlină
5.3406 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.9382 lei
XAU
Gramul de aur
252.1123 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2456 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3330 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9625 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1050 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1791 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6540 lei
Vremea
astăzi
Botosani
11.5 o C
Dorohoi
11.6 o C
Bucecea
11.4 o C
Darabani
12.6 o C
Saveni
11.5 o C
Ştefăneşti
11.5 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.