Ancheta săptămânii
   Un milion de euro îngropat într-un drum care a dispărut odată cu firma - GALERIE FOTO
Cum să bagi aproape un milion de euro din fonduri UE într-un drum, apoi încă ceva miliarde de lei vechi din fonduri proprii ca să îl refaci, iar ceea ce ar trebui să fie o şosea practic să nu existe? Întrebaţi pe undeva pe la Corni fiindcă acolo este posibil aşa ceva. Drumul asfaltat prin SAPARD care străbate comuna există, dar lipseşte cu desăvârşire, unde ar fi trebuit să fie o cale lină de rulare sunt doar pietre şi gropi imense.
DC 55 A Vladeni Corni Vorona

Aproape un milion de euro pentru un drum asfaltat care a intrat în pământ

Încă de prin 2003 primăriile Vlădeni, Corni şi Vorona s-au asociat pentru a moderniza DC 55 A, un drum care porneşte din Huţani şi trece prin Corni – Hruba – Icuşeni şi Joldeşti, având o lungime de 22,1 kilometri. Exact 986.564 de euro a costat modernizarea căii rutiere prin SAPARD, lucrările fiind efectuate în 2006. La şase ani de la executarea investiţiei şoseaua arată… incredibil. Adică pe teritoriul localităţilor Vlădeni şi Vorona este ca nouă, numai că teribil de îngustă, doar ceva peste doi metri, iar din când în când apar ca din senin nişte parapeţi de ciment, dispuşi pe părţile laterale, care îngustează şi mai mult calea de rulare. La fel de brusc, la Corni asfaltul practic dispare. Deşi SAPARD a alocat fonduri pentru asfaltare, drumul nu este altceva decât o uliţă pietruită, cu gropi şi şanţuri enorme. Ba mai mult, la un moment dat, drumul se termină dintr-o dată, pe direcţia de mers se află un morman de pământ, iar în mijloc o… anvelopă. Dacă te încumeţi să ocoleşti ajungi în cele din urmă la Joldeşti, unde, ca prin minune, asfaltul reapare.

Mai cheltuie şi Primăria Corni câteva miliarde lei vechi, drumul tot nu se vede

Incredibil este şi că suma de aproape un milion de euro alocată prin SAPARD, din care aproximativ un sfert a reprezentat contribuţia statului român, n-a fost suficientă. Anul trecut Consiliul Local Corni şi-a inclus în buget alţi 600.000 de lei pentru refacerea DC 55 A. Conform bugetului trimis la Trezoreria Botoşani, 580.000 de lei au fost repartizaţi pentru „reparaţii asfaltice”, iar 20.000 de lei pentru „servicii de consultanţă şi servicii de asistenţă în domeniul lucrărilor publice la reparaţii asfaltice”. După ce s-au mai cheltuit şi aceste şase miliarde de lei vechi, în care a fost nevoie inclusiv de consultanţă şi, culmea, pentru „reparaţii asfaltice”, asfaltul practic nu mai există. Şi asta la doar un an după ce s-au alocat bani pentru aşa ceva. Pe drumul care pe teritoriul comunei Corni măsoară 7,83 kilometri când şi când mai trece un autoturism, în schimb este tranzitat masiv de camioane cu material de la balastiera din Joldeşti.

buget Corni trimis la Trezoreria Botosani
buget Corni trimis la Trezoreria Botosani  cu bani pentru DC 55 A Vladeni Corni Vorona

La Primăria Corni "totu-i perfect", "totu-i bun"

Primarul de Corni este însă liniştit. De ce? Fiindcă anul trecut DC 55 A tocmai a ieşit din perioada de garanţie care a durat cinci ani. Ei bine, aici este şi una dintre cheile poveştii atât de ciudate a drumului. Reprezentanţii fostei agenţi SAPARD au inspectat şoseaua şi au trasat dispoziţii clare ca la expirarea celor cinci ani de garanţie să arate ca la inaugurare. Ca atare, Consiliul Local Corni a repartizat anul trecut în buget cele 600.000 de lei pentru refacerea căii de rulare, care a ţinut cât să vină din nou cei de la SAPARD să îl vadă, după care s-a deteriorat înapoi. Dialogul purtat cu Dorel Dorneanu, primarul de Corni, din care redăm mai jos un pasaj elocvent, a fost unul savuros:
-    Nu prea mai există drumul şi vroiam să vă întreb ce s-a întâmplat?
-    Cum să nu existe, cum nu există drumul? Drumul s-a făcut, s-a predat, este recepţionat, este făcut de anul trecut la noi, nu mai avem nici o treabă cu drumul. Drumul este al comunei, este un an de zile de când s-a predat.
-    Dar nu mai este asfalt deloc.
-    Este asfalt, dar nu este pe doi kilometri.
Explicaţiile ulterioare ale primarului au fost în acelaşi registru. Drumul este ieşit din garanţie, „totu-i perfect”, „totu-i bun”, asfaltul există doar că s-a pus balast deasupra „ca să nu se strice asfaltul de tot” şi de asta nu se vede. Starea mai degradată a şoselei este explicată prin faptul că pe aici s-a deviat circulaţia camioanelor care tranzitează zona spre balastiera de la Joldeşti pentru că oamenii din comună au strâns semnături pentru a nu le mai trece maşinile de mare tonaj pe drumul din faţa caselor deoarece, asemenea celor din Vorona, le afecta structura de rezistenţă a imobilelor. Dincolo de toate acestea, Dorel Dorneanu susţine însă că, de fapt, drumul a fost refăcut în 2010, deci când el nu era primar, deşi, după cum se poate observa chiar şi în fotocopiile de mai sus, chiar el a fost cel care pe 21 februarie 2011, la câteva zile după ce a devenit primar, a trimis Trezoreriei Botoşani bugetul local pe respectivul an, în care, la secţiunea de dezvoltare, la capitolul cheltuielilor de capital erau menţionate şi cele 600.000 de lei pentru repararea DC 55 A care fusese modernizat prin SAPARD. În aceste condiţii primarul Dorel Dorneanu nu îşi aminteşte nici numele firmei care a executat reparaţiile.

Şi Vlădeni a refăcut drumul, dar aici măcar există

Şi Consiliul Local Vlădeni a repartizat anul trecut fonduri pentru repararea drumului, iar primarul Voicu Murariu nu ştie şi nici nu-l interesează cum se face încât pe teritoriul comunei pe care o conduce şoseaua este ca nouă, iar la Corni arată într-un asemenea hal. „Nu ştiu, fiecare îşi vede de porţiunea care îi aparţine, nu ştiu ce se întâmplă la Corni, nici nu mă interesează. Chiar dacă l-am făcut în asociere, am preluat investiţia pe lungimea de drum care ne aparţine teritorial, administrativ. Eu răspund de cei şase kilometri ai mei, Corni răspunde de cei şase şi ceva ai lui, Vorona de ceilalţi şi aşa mai departe. Nu ştiu ce se întâmplă, nici n-am fost încolo, n-am mai fost nici nu mai ştiu de când pentru că nu este o rută pe care o frecventez”, ne-a declarat Voicu Murariu, primar de Corni. Acesta a mai spus că anul precedent DC 55 A a ieşit din perioada de monitorizare şi a trebui adus la forma în care era când a fost modernizat cu fonduri SAPARD şi de aceea s-au repartizat 740.000 de lei cu care s-a făcut o reparaţie capitală.

Şi la Flămânzi un drum a fost înghiţit de pământ

Ceea ce s-a întâmplat la Corni nu este însă unic la nivel judeţean. DC 47 Flămânzi – Prisăcani – Balta Roşie – Odaia Veche, alt drum executat prin SAPARD, în lungime de 15 kilometri, a împărtăşit aceeaşi soartă. Asfaltul pur şi simplu a fost înghiţit de pământ şi a dispărut. Mai mult, aici şoseaua a început să se prăbuşească în anul recepţiei. În ambele cazuri problema a derivat din faptul că fondurile alocate au fost insuficiente pentru o modernizare conform normelor tehnice din domeniu. SAPARD nu accepta decât asfaltare, drumurile înainte erau pietruite şi s-a ajuns la o soluţie de compromis. Astfel, s-a pus asfalt doar pe un sens de circulaţie şi într-o cantitate redusă, improvizaţii care s-au dovedit nefericite. ALDP Iaşi, firma care a lucrat prima dată la drumul Vlădeni – Corni – Vorona a intrat în faliment, aceasta după ce într-un an a contractat şi deszăpezirea drumurilor naţionale din Botoşani, provocând mari nemulţumiri autorităţilor locale.

Sergiu BĂLĂŞCĂU

VEZI ŞI:

 REPORTAJ: Campanie electorală la sate, cu zahăr, ulei, cartofi, 50 de lei, voturi „pe nume” şi candidaţi fotogenici - FOTOGALERIE & VIDEO


Drumul la Vlădeni

DC 55 A Vladeni Corni Vorona 2
DC 55 A Vladeni Corni Vorona 3

Drumul la Corni

Drumul la Vorona

DC 55 A Vladeni Corni Vorona 4
DC 55 A Vladeni Corni Vorona 5VEZI ŞI:
 Drum de 2 milioane euro „pentru Băsescu”, prăbuşit după inaugurare - VIDEO
Cea mai grea boală pune stăpânire pe botoșăneni, tot mai mulți oameni mor în spitale, motivele sunt (ne)cunoscute  
Auzim adeseori în jurul nostru cuvântul cancer și ne înspăimântă. Oricât ne-am feri să recunoaștem. Ne gândim că nouă nu ni se poate întâmpla, suferim deopotrivă atunci când cineva drag este diagnosticat cu această boală grea și ne vin în minte o mie de întrebări care nu-și găsesc totdeauna răspuns. Un lucru este cert: tot mai mulți botoșăneni aud acest diagnostic dur din partea medicilor.
Clubul care a rupt lumea în două: scandal de la Primărie până la conducerea Poliției – Se aude pe o rază de 1 kmVIDEO & GALERIE FOTO
Deschiderea unui club într-una dintre cele mai mare comune ale județului a provocat un scandal care a ajuns până la Primărie, Consiliul Local și conducerea Inspectoratului Județean de Poliție. Iar disputele sunt departe de a se fi încheiat chiar și după ce autoritățile au fost sesizate și au dezbătut problema.
Afacerea GARAJUL de la Botoșani: Țepe imobiliare pe terenurile statului, oferte care depășesc și 10.000 de euro
Site-urile de profil sunt pline de anunțuri de vânzare a unor așa-zise proprietăți considerate de marea masă a fi chilipiruri. În general, vânzătorii vor să scape de o serie de proprietăți pentru care anual trebuie să scoată din buzunar sume consistente, mai puțin accesibile botoșănenilor care trăiesc la nivel mediu.
Botoșaniul câștigă războiul cu asistații sociali dar primarii (nu) mai au cu cine să muncească – TOPUL comunelor fără puturoși
În urmă cu câțiva ani, Botoșaniul era printre județele fruntașe când venea vorba despre statistici cu privire la asistații sociali. Între timp, lucrurile s-au schimbat iar la nivelul județului vorbim doar de aproape 3.200 de botoșăneni care primesc bani de la stat și nu muncesc.
Partidul SPERANȚĂ de la Botoșani secretizat de persoane acuzate de „legături pesediste”, noul lider REFUZĂ dialogul cu mass media
Tandemul politic aflat pe val prin prisma rezultatelor alegerilor europarlamentare a fost Alianța 2020 USR – PLUS, o uniune de partide care promitea schimbarea și insufla speranță. USR, un partid care aduce nume noi și cu CV-uri importante în propriile domenii de activitate. PLUS, partidul înființat de ex-premierul tehnocrat care „nu a fost lăsat” să ducă România spre progres.
Pensionarii de lux ai județului Botoșani, mii de lei intrate în casă lună de lună, case de vacanță, votanții lor TRĂIESC cu câteva sute de lei
„Ban la ban trage și păduche la păduche” spune o vorbă din popor și cât de luminată i-a fost mintea celui care a spus-o cel dintâi, de-a rămas exemplu și azi. Pentru că trăim vremuri în care păduchii sunt tot unii lângă alții, iar cei cu bani, delimitați de aceștia pe care-i detestă, însă de care au nevoie. La fiecare patru ani.
Șeful educației botoșănene cu „sabia deasupra capului” după ce a fost acuzat că a trimis date FALSE la minister, un alt „general” a fost deja demis
Se prea poate ca abia acum social democrații botoșăneni să încerce să-l înlăture din funcție pe inspectorul școlar general, Gabriel Hîrtie, considerat în trecut un apropiat al Mihaelei Huncă. Cum predecesoarea sa a părăsit barca PSD pentru Pro România, postul de șef al Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) ar putea fi râvnit de altcineva.
Final de anchetă în scandalul prefect – Nicuță din Palatul Administrativ: filmul incredibil al disputei, apar dezvăluiri despre ședințe la PSD
Disputa dintre prefectul Dan Șlincu și fostul director adjunct al SC Urban Serv SA, pornită de la un loc de parcare din Piața Revoluției, s-a terminat nedecis. Parchetul de pe lângă Judecătoria Botoșani a finalizat cercetările în dosarul constituit în luna ianuarie emițând ordonanță de clasare pentru plângerile depuse de ambii combatanți.
Un botoșănean cu cetățenie americană acuză un paznic de la ”Mavromati” că i-a agresat fetița pentru că vorbea cu mama ei pe FaceTime – VIDEO & FOTOGALERIE
Evenimentul regretabil a avut loc pe holul Unității de Primiri Urgențe (UPU) a Spitalului Județean Mavromati în dimineața zilei de sâmbătă, 6 iulie 2019.
Baronii PSD de Moldova sparg Regionala de Drumuri, Botoșaniul rămâne iarăși de căruță
În timp ce de mai bine de doi ani anunță iminența demarării investiției la drumul Botoșani – Târgu-Frumos fără ca măcar să fie în stare să atribuie contractul, reprezentanții Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) au în realitate cu totul alte preocupări: reorganizarea unității în teritoriu.
5 lei X 2 declarația unică!!! O firmă de apartament vinde fișe fiscale în sediul Finanțelor, contribuabilii constrânși să le cumpere
O afacere cu declarații fiscale înflorește chiar în sediul Administrației Județene a Finanțelor Publice (AJFP) fără ca vreun reprezentant al instituției, dintre toți cei contactați de Botoșăneanul, să poată explica ce se întâmplă acolo. Contribuabilii ajung să plătească pentru formulare care ar trebui oferite gratuit de Statul Român.
Tânăr de 18 ani OMORÂT cu mașina de un șofer băut: Mama își plânge fiul și cere 50.000 de euro pentru viața lui
Mihai Boariu avea doar 18 ani și toată viața înainte. Destinul lui însă s-a frânt brusc într-o nefastă noapte de 12 aprilie 2015, când a fost călcat de o mașină. A lăsat în urmă părinți îndurerați și o comunitate întreagă șocată de ceea ce s-a întâmplat.
Peste 400 de botoșăneni au luat bani frumoși pentru alegeri fără să miște un deget
Cele peste 900 de voturi obținute de UDMR nu reprezintă singura ciudățenie a alegerilor europarlamentare de la Botoșani. Scrutinul din 26 mai a avut parte și de un aspect financiar greu de explicat și care a presupus o cheltuială importantă din partea statului.
Șoferii, singurii vinovați! Nici măcar o amendă în doi ani pentru gropile din drumuri care pun în pericol viața oamenilor – DOCUMENT
”A încercat să evite o groapă”, ”din cauza stării proaste a carosabilului”, ”ca urmare a unei porțiuni de drum fără asfalt”, sunt doar câteva formulări din zeci sau poate chiar sute de articole din presă referitoare la cauzele producerii unor accidente. Deși într-o mulțime de evenimente rutiere starea proastă a drumurilor reprezintă un factor determinant în producerea acestora, responsabili în final sunt doar șoferii. Iar acest lucru este confirmat chiar de către Poliția Română.
ASFALT pentru primarii „la putere”, GROPI pentru aleșii din opoziție – CERC politic vicios cu împărțeala banilor la drumuri, Dorohoiul ia aproape tot
Cu PSD la guvernare, în județul Botoșani polul de atragere de fonduri, guvernamentale mai ales, pare să fie cel de-al doilea municipiu al județului. Primarul Dorin Alexandrescu de la Dorohoi, pe lângă sumele de la bugetul de stat de care beneficiază frecvent, s-a luptat și pentru a avea oameni pe funcții cheie, de la directori de instituții până la prefect.
Marea trădare roșie: Primari și directori PNL la conferința PSD. Afaceriști de calibru la ședința cu Dragnea - GALERIE FOTO
Conferința județeană a PSD Botoșani desfășurată vinerea trecută în prezența capilor naționali ai partidului, în realitate un miting electoral pentru alegerile europarlamentare, s-a dorit a fi și o demonstrație de forță a social-democraților în preajma scrutinului din luna mai.
Copiii cu valiza în mână așteptați la muncă, concurs cu salariu atrăgător la Primăria Botoșani, n-a venit nimeni
Odată deveniți majori și fără intenții de a învăța la o facultate, copiii care au fost în sistemul de protecție al statului se trezesc în stradă, cu valiza în mână și cu o lume mare care abia așteaptă să-i înghită. Dacă în familiile normale, majorii au parte în continuare de susținerea părinților, orfanii statului trebuie să se descurce singuri.
Circul foamei de la Botoșani LOVEȘTE și în copii: 8 ani de bătut pasul pe loc, bucăți din școli ajung ruine și aproape cad peste elevi – GALERIE FOTO
Patru ani în care municipiul Botoșani a avut primar PSD (Ovidiu Portariuc 2012 - 2016) și Consiliul Local într-o bună parte a timpului a fost majoritar PNL - PDL (odată cu destrămarea USL-ului). Următorii patru ani a avut loc rocada politică, primarul a devenit liberal (Cătălin Flutur), iar Consiliul Local este al PSD-ului. Vara viitoare se vor împlini opt ani în care și-au pus piedici unii altora, s-au stopat proiecte mai mici sau mai mari pentru Botoșani, iar lupta a fost una aproape exclusiv politică și mai deloc pentru botoșăneni. Opt ani în care nu s-a întâmplat ceva notabil.
RADIOGRAFIA unui județ sărac… dar fudul: Numai 1 din 4 botoșăneni merg la muncă, restul ajung slugi la străini, iar statul își omoară fabricile
1 din 4 botoșăneni apți de muncă merg la serviciu în prezent la Botoșani. Este drept, mare parte dintre oamenii aflați în floarea vârstei care pot munci, o fac, dar în alte țări. Iar cei rămași sunt fie copii, fie pensionari sau bolnavi. Și botoșănenii care pur și simplu NU vor să muncească, în ciuda văicărelilor, de pe rețelele de socializare mai ales.
Alegerile de la Corpul Polițiștilor ANULATE după contestația unei femei subcomisar, mare șef din Poliție AMENDAT
După un proces început în urmă cu un an și trei luni, Tribunalul Botoșani s-a pronunțat marți, 26 martie 2019, în dosarul privind alegerile desfășurate la Corpul Național al Polițiștilor (CNP) Botoșani și a hotărât anularea scrutinului.
13 noiembrie 2012, 19:34
Veniti si la Flamanzi sa vedeti drumul spre Odaia veche, tot cu fonduri SAPARD. Si nimeni nu este vinovat, totul este OK numai drumul e mai rau ca inainte de constructie si asat la un an sau doi dupa ce a fost semnata receptia.
12 noiembrie 2012, 20:42
asta-i romania. tara tuturor posibilitatilor
12 noiembrie 2012, 18:31
Cei 7 miliarde cheltuiti in 2011 pentru intretinerea drumului s-au evaporat in buzunarul primarului.Pentru DNA este foarte simplu sa depisteze infractorul si sa recupereze banii statului.(si ai nostri)
12 noiembrie 2012, 18:06
Ce e greu de priceput! Acest imbecile de primar s-a îmbogîţit de pe urma balastierelor din zona Corni. Când a intrat primar era dator vândut , acum are casă cu încălzire centrală. Ce face DNA -ul? Să caute afacerile PDL-iştilor că la Corni este raiul lor. Balastierele sunt de fapt vaca de muls a tuturor celor din conducerea Primăriei Corni.La Vlădeni şi Vorona sunt primari nu cimilituri adunate în urma morţilor.
12 noiembrie 2012, 17:07
Din cite inteleg eu, problema este ca s-au alocat o groaza de bani de la CJ ptr reparatii (pentru receptia SAPARD), iar acesti bani s-au evaporat in buzunarele constructorului si ale celor care au facut o asa receptie (banuiesc eu). Primarul nu este nci pe departe un sfint departe de aceasta problema si va raspunde cinva cu capul pentru toate matrapalzicurile pe care le face!
12 noiembrie 2012, 16:57
cati bani au fost alocati anual pentru intretinerea lui de cand s-a receptionat ? degeaba construim daca nu intretinem. Documentele contabile se pastreaza 10 ani la arhiva iar la sapard se faceau si fotografii la verificarile decontarilor de transe. se pot face o sumedenie de verificari......
12 noiembrie 2012, 15:50
LA FEL SE INTAMPLA SI CU DRUMUL JUDETEAN CARE STRABATE CORNIUL. MOTIVUL, ACELEASI CAMIOANE CARE TREC SUPRAINCARCATE DIN BALASTIERA. SI NIMENI NU ARE NIMIC DE SPUS SAU, MAI ALES, DE FACUT.
12 noiembrie 2012, 12:19
Programul Sapard dateaza din 2002-2003, cat ati vrea sa tina un drum, care consuma bani pt intretinere? e un subiect fals si cu adresa.
12 noiembrie 2012, 12:01
Sondaj
Ați fost vara ce s-a încheiat la Parcul Cornișa?
Declaraţia zilei
„Un aliment incorect administrat unui bolnav spre exemplu poate ucide. Există posibilitatea ca alimentul să fie medicament și să vindece persoana respectivă sau să fie dușman, un fel de toxină mai ales dacă are o afecțiune ...
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.7536 lei
USD
Dolarul SUA
4.3072 lei
CHF
Francul elveţian
4.3279 lei
GBP
Lira sterlină
5.4061 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.9826 lei
XAU
Gramul de aur
206.8906 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2451 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4328 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9096 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.2569 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1842 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6365 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2019 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.