Ancheta săptămânii
Tânără botoșăneancă infectată cu HIV din dragoste, iubitul a anunțat-o prin telefon că i-a dat virusul! CUM ne protejăm de această boală mortală

În luna martie a acestui an, un botoșănean de 32 de ani era trimis în judecată de procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoșani pentru că a făcut sex cu o fată, fără a-i spune că este seropozitiv. Botoșăneanul a dat dovadă de o cruzime izvorâtă probabil din frustrarea propriei suferințe și și-a anunțat iubita de starea sa medicală, după ce a încheiat relația amoroasă cu ea.

„Bună, ți-am dat SIDA.... adio”

 

Ar fi făcut-o printr-un telefon, sec. Speriată și șocată fata și-ar fi făcut analizele însă rezultatul a fost negativ. Specialiștii arată că, în caz de infectare, virusul poate să apară într-un interval de 3 până la 6 luni.

 

"Persoana respectivă a întreţinut mai multe raporturi sexuale cu partenera sa, dar aceasta nu a fost infectată, nu a dobândit virusul. Legea penală pedepseşte şi în forma tentativei fapta respectivă, iar procurorii au dispus trimiterea în judecată a autorului",

spunea la vremea trimiterii în judecată, prim-procurorul Valeriu Chihaia de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoșani

 

Procesul a început la Tribunalul Botoșani însă, la ultimul termen, fosta iubită a bărbatului de 32 de ani nu a fost prezentă.

Fostul ei iubit riscă și până la 10 ani de închisoare dacă instanța constată că este vinovat de infectarea cu intenție a fetei cu acest virus mortal.

 

 

Pornind de la acest nefericit exemplu și extrapolând, la Botoșani trăiesc probabil câteva sute de persoane seropozitive.

 

*Foto - Botosaniul meu

 

Au parteneri de viață? Lucrează în medii, cu orice om normal? Fac parte din societate fără că persoanele din jur să aibă cunoștință de situația lor medicală?

 

Ei bine, da.

 

Pentru că există și o lege prin care aceste persoane sunt protejate din punct de vedere social, pentru a fi evitat riscul de marginalizare. Mai mult decât atât, faptul că sunt infectate cu HIV este confidențial, nici măcar medicul de familie nu are voie să divulge acest diagnostic.

 

Nu este informată nicio instituţie, cum ar fi inspectoratul pentru muncă, oficiul pentru străini, poliția, parchetul, angajatorul şi nici familia, despre identitatea persoanelor seropozitive.

 

Nici măcar la angajare.

 

Pentru că nici angajatorul nu are voie să pună întrebări legale de HIV. În cazul în care șeful află acest lucru, nu are voie să comunice mai departe celorlalți angajați.

 

Legea nr. 584/29 octombrie 2002 arată că:

 

art. 3: ”persoanele infectate cu HIV sau bolnave de SIDA beneficiază de protecție socială, tratament nediscriminatoriu în ceea ce privește dreptul la învățătură, dreptul la muncă și protecția socială a muncii și la promovarea profesională a muncii, iar starea sănătății lor nu poate constitui un criteriu de concediere”.

 

 

 

Și de aici izvorăște o nouă întrebare: De ce?

 

Simplu!

 

Pentru că acest virus nu se transmite decât în anumite condiții, extrem de clare, iar persoanele seropozitive se pot integra în orice colectiv, fără a exista riscul de transmitere a bolii.

 

 

„Nu se transmite doar că pui mâna pe clanța ușii, că folosești același WC. Nu este risc. Riscul este reprezentat de cei trei S: sperma, secreții vaginale din sfera sexuală și sângele. Nu saliva. Dacă o persoană are leziuni sângerânde în cavitatea bucală, adică ți-au mușcat buza, limba, ți-ai scos o măsea, chiar și prin sărut se poate transmite. Chiar dacă folosești prezervativul. Saliva singură nu, ci doar dacă există urme de sânge”

Corneliu Saradan, medic compartimentul de prevenire și promovare a sănătății

 

 

Și evident, laptele matern, în cazuri specifice, unde deja se știe de existența acestui virus.

 

Cei mai expuși contaminării cu HIV sunt membrii din comunitatea LGBT care practică sexul neprotejat. Bărbații, mai ales.

 

„Rectul este mult mai fragil decât vaginul. La rect ai epiteliu unistratificat, la vagin ai epiteliu pluristratificat. Vaginul este pentru relații sexuale, anusul este pentru alte treburi. Și atunci o relație homosexuală practic forțează micro leziuni în rect și atunci riscul de transmitere este mult mai mare prin homosexualitate”,

Corneliu Saradan, medic compartimentul de prevenire și promovare a sănătății

 

De altfel, medicul botoșănean vine cu precizări suplimentare și arată că înainte de 1980 nu se știa de SIDA la nivel mondial.

 

Și cumva, în educația medicală mondială din punctul de vedere al cercetării acestui virus, încă suntem pionieri. Primele cazuri de persoane infectate cu HIV – SIDA au apărut în 1981 la homosexuali de prin California.

 

Doi ani mai târziu, în 1983 s-a descoperit virusul iar în 1985 a fost pusă la punct tehnica de depistare a virusului.

 

Societatea autohtonă, în anii scurși, a bătut pasul pe loc. Persoanele seropozitive sunt privite cu suspiciune și frică în continuare, iar colectivitățile nu manifestă toleranță sau deschidere față de acest persoane. Deși lucrurile au evoluat și se știu mai multe informații despre HIV, unii oameni încă mai cred că virusul se ia dacă respiră cineva lângă ei.

 

 

Așadar, pentru conștientizarea riscurilor care sunt oricum scăzute față de tuberculoză sau alte forme de hepatită, spre exemplu, specialiștii vin cu alte precizări clare:

 

Nu poți lua HIV:

 

• Prin atingerea persoanei care are HIV;

• Sărut sau îmbrățisări;

• Transpirație, lacrimi, urină sau fecale;

• Masturbare reciprocă;

• Mușcături de insecte;

• Pe calea aerului;

• La piscină, ștrand sau duș;

• Scaune de toaletă, mânerele ușilor, tacâmuri, veselă sau prosoape

• Alimente

 

HIV apare la sex neprotejat, astfel că, în cazul relațiilor de început, partenerii trebuie să insiste pentru folosirea prezervativului.

 

Inclusiv sau exclusiv pentru a se proteja și de astfel de virusuri mortale.

 

În cazul transmiterii, prin sânge, chiar și persoanele dependente de droguri, trebuie să manifeste atenție în a NU folosi aceeași seringă cu alții din anturaj.

 

 

Infecția cu HIV este răspunsul organismului la infectare, apariția de anticorpi în sânge, iar SIDA este boala produsă de infecție.

 

Persoana seropozitivă este în primul stadiu asimptomatică, nu se văd semne vizibile de boală, se comportă ca un om normal.

 

Și rămâne așa, la acest stadiu până când numărul de leucocite din sânge, în scădere, nu mai reușește să facă față microbilor și atunci organisumul, cu imunitatea la pământ este expus la pneumonii, tuberculoză severă, hepatită, boli diareice, infecții cutanate. Și chiar cancer.

 

Tratamentul administrat prelungește practic etapa asimptomatică care este de 5 până la 10 ani.

 

Ziua Mondială Anti – SIDA este marcată, prin activități de conștientizare, în fiecare an pe 1 decembrie. Fiind și Ziua Națională a României, aceste evenimente se pierd printre cele dedicate zilei naționale.

 

Persoanele seropozitive sunt reprezentate de Uniunea Națională a Organizațiilor Persoanelor Afectate de HIV – SIDA (UNOPA), la Botoșani Asociația Tereza, reprezentată prin președinte Carmen Alexa. Am încercat să luăm legătură cu președintele acestui ONG însă fără succes.

 

loading...
Virusul HIV lovește din nou la Botoșani: Botoșănean cu SIDA mort, alte două persoane infectate
Situaţie CRITICĂ: Botoşăneni rămași fără medicamentele care îi țin în viață
Sexul neprotejat i-a infectat cu HIV pe unii botoșăneni

DESCARCÃ APLICATIA BOTOSÃNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Filmul unei morți dureroase! Viața unui om a stat într-un simplu lacăt, sfârșitul i-a venit în trei secunde
Se spune că una dintre cele mai chinuitoare morți este cea prin electrocutare când curentul electric străbate corpul uman....Timp de trei secunde. Doar de atât este nevoie.
27 de milioane de euro, poate cel mai mare și scandalos cadou politic din istoria județului, dat înaintea moțiunii și a campaniei electorale
Cu câteva zeci de ore înainte de a se discuta în Parlament moțiunea de cenzură, Guvernul Dăncilă și-a amintit brusc de Fondul de Dezvoltare și Investiții (FDI). Prin Legislativ, acolo unde se hotăra dacă Executivul PSD va rămâne sau nu în continuare în funcție, a apărut subit așa-numita ”Lista proiectelor aprobate pentru finanțare din FDI”. Care oficial fusese adoptată încă de pe 2 octombrie.  
31.000 de lei! Cel mai bine plătit medic de la Mavromati, salarii exorbitante în sănătate, munca de jos plătită în continuare prost - DOCUMENT
Dacă, în urmă cu mulți ani, medicii și asistenți de la Botoșani erau nemulțumiți de salariile pe care le aveau pe fluturași, acum lucrurile stau cu totul altfel. S-a ajuns astfel ca un cadru medical în anul 2019 să câștige cu tot cu sporuri peste 31.000 de lei.
Business american cu miros de sfeclă, zeci de mii de euro stau într-o… grindină
Southern Harvest Partner România este un fond de investiții american care a cumpărat la Botoșani companii agricole și loturi întregi de suprafețe de teren agricol și a ajuns astfel la o suprafață de circa 10.000 de hectare.
Președintele polițiștilor destituit de Tribunal, câțiva oameni ai legii și-au călcat în picioare propriul regulament
Finalul în disputa privind alegerile de la Biroul Teritorial Botoșani al Corpului Național al Polițiștilor (CNP) a venit poate mai repede decât se preconiza și confirmă suspiciunile ivite încă din ziua scrutinului. Oamenii legii și-au încălcat practic propriul regulament de organizare și funcționare.
Cea mai grea boală pune stăpânire pe botoșăneni, tot mai mulți oameni mor în spitale, motivele sunt (ne)cunoscute  
Auzim adeseori în jurul nostru cuvântul cancer și ne înspăimântă. Oricât ne-am feri să recunoaștem. Ne gândim că nouă nu ni se poate întâmpla, suferim deopotrivă atunci când cineva drag este diagnosticat cu această boală grea și ne vin în minte o mie de întrebări care nu-și găsesc totdeauna răspuns. Un lucru este cert: tot mai mulți botoșăneni aud acest diagnostic dur din partea medicilor.
Clubul care a rupt lumea în două: scandal de la Primărie până la conducerea Poliției – Se aude pe o rază de 1 kmVIDEO & GALERIE FOTO
Deschiderea unui club într-una dintre cele mai mare comune ale județului a provocat un scandal care a ajuns până la Primărie, Consiliul Local și conducerea Inspectoratului Județean de Poliție. Iar disputele sunt departe de a se fi încheiat chiar și după ce autoritățile au fost sesizate și au dezbătut problema.
Afacerea GARAJUL de la Botoșani: Țepe imobiliare pe terenurile statului, oferte care depășesc și 10.000 de euro
Site-urile de profil sunt pline de anunțuri de vânzare a unor așa-zise proprietăți considerate de marea masă a fi chilipiruri. În general, vânzătorii vor să scape de o serie de proprietăți pentru care anual trebuie să scoată din buzunar sume consistente, mai puțin accesibile botoșănenilor care trăiesc la nivel mediu.
Botoșaniul câștigă războiul cu asistații sociali dar primarii (nu) mai au cu cine să muncească – TOPUL comunelor fără puturoși
În urmă cu câțiva ani, Botoșaniul era printre județele fruntașe când venea vorba despre statistici cu privire la asistații sociali. Între timp, lucrurile s-au schimbat iar la nivelul județului vorbim doar de aproape 3.200 de botoșăneni care primesc bani de la stat și nu muncesc.
Partidul SPERANȚĂ de la Botoșani secretizat de persoane acuzate de „legături pesediste”, noul lider REFUZĂ dialogul cu mass media
Tandemul politic aflat pe val prin prisma rezultatelor alegerilor europarlamentare a fost Alianța 2020 USR – PLUS, o uniune de partide care promitea schimbarea și insufla speranță. USR, un partid care aduce nume noi și cu CV-uri importante în propriile domenii de activitate. PLUS, partidul înființat de ex-premierul tehnocrat care „nu a fost lăsat” să ducă România spre progres.
Pensionarii de lux ai județului Botoșani, mii de lei intrate în casă lună de lună, case de vacanță, votanții lor TRĂIESC cu câteva sute de lei
„Ban la ban trage și păduche la păduche” spune o vorbă din popor și cât de luminată i-a fost mintea celui care a spus-o cel dintâi, de-a rămas exemplu și azi. Pentru că trăim vremuri în care păduchii sunt tot unii lângă alții, iar cei cu bani, delimitați de aceștia pe care-i detestă, însă de care au nevoie. La fiecare patru ani.
Șeful educației botoșănene cu „sabia deasupra capului” după ce a fost acuzat că a trimis date FALSE la minister, un alt „general” a fost deja demis
Se prea poate ca abia acum social democrații botoșăneni să încerce să-l înlăture din funcție pe inspectorul școlar general, Gabriel Hîrtie, considerat în trecut un apropiat al Mihaelei Huncă. Cum predecesoarea sa a părăsit barca PSD pentru Pro România, postul de șef al Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) ar putea fi râvnit de altcineva.
Final de anchetă în scandalul prefect – Nicuță din Palatul Administrativ: filmul incredibil al disputei, apar dezvăluiri despre ședințe la PSD
Disputa dintre prefectul Dan Șlincu și fostul director adjunct al SC Urban Serv SA, pornită de la un loc de parcare din Piața Revoluției, s-a terminat nedecis. Parchetul de pe lângă Judecătoria Botoșani a finalizat cercetările în dosarul constituit în luna ianuarie emițând ordonanță de clasare pentru plângerile depuse de ambii combatanți.
Un botoșănean cu cetățenie americană acuză un paznic de la ”Mavromati” că i-a agresat fetița pentru că vorbea cu mama ei pe FaceTime – VIDEO & FOTOGALERIE
Evenimentul regretabil a avut loc pe holul Unității de Primiri Urgențe (UPU) a Spitalului Județean Mavromati în dimineața zilei de sâmbătă, 6 iulie 2019.
Baronii PSD de Moldova sparg Regionala de Drumuri, Botoșaniul rămâne iarăși de căruță
În timp ce de mai bine de doi ani anunță iminența demarării investiției la drumul Botoșani – Târgu-Frumos fără ca măcar să fie în stare să atribuie contractul, reprezentanții Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) au în realitate cu totul alte preocupări: reorganizarea unității în teritoriu.
5 lei X 2 declarația unică!!! O firmă de apartament vinde fișe fiscale în sediul Finanțelor, contribuabilii constrânși să le cumpere
O afacere cu declarații fiscale înflorește chiar în sediul Administrației Județene a Finanțelor Publice (AJFP) fără ca vreun reprezentant al instituției, dintre toți cei contactați de Botoșăneanul, să poată explica ce se întâmplă acolo. Contribuabilii ajung să plătească pentru formulare care ar trebui oferite gratuit de Statul Român.
Tânăr de 18 ani OMORÂT cu mașina de un șofer băut: Mama își plânge fiul și cere 50.000 de euro pentru viața lui
Mihai Boariu avea doar 18 ani și toată viața înainte. Destinul lui însă s-a frânt brusc într-o nefastă noapte de 12 aprilie 2015, când a fost călcat de o mașină. A lăsat în urmă părinți îndurerați și o comunitate întreagă șocată de ceea ce s-a întâmplat.
Peste 400 de botoșăneni au luat bani frumoși pentru alegeri fără să miște un deget
Cele peste 900 de voturi obținute de UDMR nu reprezintă singura ciudățenie a alegerilor europarlamentare de la Botoșani. Scrutinul din 26 mai a avut parte și de un aspect financiar greu de explicat și care a presupus o cheltuială importantă din partea statului.
Șoferii, singurii vinovați! Nici măcar o amendă în doi ani pentru gropile din drumuri care pun în pericol viața oamenilor – DOCUMENT
”A încercat să evite o groapă”, ”din cauza stării proaste a carosabilului”, ”ca urmare a unei porțiuni de drum fără asfalt”, sunt doar câteva formulări din zeci sau poate chiar sute de articole din presă referitoare la cauzele producerii unor accidente. Deși într-o mulțime de evenimente rutiere starea proastă a drumurilor reprezintă un factor determinant în producerea acestora, responsabili în final sunt doar șoferii. Iar acest lucru este confirmat chiar de către Poliția Română.
ASFALT pentru primarii „la putere”, GROPI pentru aleșii din opoziție – CERC politic vicios cu împărțeala banilor la drumuri, Dorohoiul ia aproape tot
Cu PSD la guvernare, în județul Botoșani polul de atragere de fonduri, guvernamentale mai ales, pare să fie cel de-al doilea municipiu al județului. Primarul Dorin Alexandrescu de la Dorohoi, pe lângă sumele de la bugetul de stat de care beneficiază frecvent, s-a luptat și pentru a avea oameni pe funcții cheie, de la directori de instituții până la prefect.
kurtmann.ro%20
Sondaj
Se va schimba România în bine după votul de la prezidențiale?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
 ”Fiecare ministru va veni cu schema lui, pe care o va prezenta primului-ministru şi va spune: acesta este aparatul de lucru pe care noi îl vrem. Cei care sunt clienţi politici, nepoţi, iubite sau alte legături cu demnitarii vor ...
fashiondays.ro
inpuff.ro%20
astratex.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.7794 lei
USD
Dolarul SUA
4.3124 lei
CHF
Francul elveţian
4.3785 lei
GBP
Lira sterlină
5.6715 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.9683 lei
XAU
Gramul de aur
203.4229 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2485 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4459 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9476 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.2578 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1873 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6396 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2019 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.