Ancheta săptămânii
Tânără botoșăneancă infectată cu HIV din dragoste, iubitul a anunțat-o prin telefon că i-a dat virusul! CUM ne protejăm de această boală mortală

În luna martie a acestui an, un botoșănean de 32 de ani era trimis în judecată de procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoșani pentru că a făcut sex cu o fată, fără a-i spune că este seropozitiv. Botoșăneanul a dat dovadă de o cruzime izvorâtă probabil din frustrarea propriei suferințe și și-a anunțat iubita de starea sa medicală, după ce a încheiat relația amoroasă cu ea.

„Bună, ți-am dat SIDA.... adio”

 

Ar fi făcut-o printr-un telefon, sec. Speriată și șocată fata și-ar fi făcut analizele însă rezultatul a fost negativ. Specialiștii arată că, în caz de infectare, virusul poate să apară într-un interval de 3 până la 6 luni.

 

"Persoana respectivă a întreţinut mai multe raporturi sexuale cu partenera sa, dar aceasta nu a fost infectată, nu a dobândit virusul. Legea penală pedepseşte şi în forma tentativei fapta respectivă, iar procurorii au dispus trimiterea în judecată a autorului",

spunea la vremea trimiterii în judecată, prim-procurorul Valeriu Chihaia de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoșani

 

Procesul a început la Tribunalul Botoșani însă, la ultimul termen, fosta iubită a bărbatului de 32 de ani nu a fost prezentă.

Fostul ei iubit riscă și până la 10 ani de închisoare dacă instanța constată că este vinovat de infectarea cu intenție a fetei cu acest virus mortal.

 

 

Pornind de la acest nefericit exemplu și extrapolând, la Botoșani trăiesc probabil câteva sute de persoane seropozitive.

 

*Foto - Botosaniul meu

 

Au parteneri de viață? Lucrează în medii, cu orice om normal? Fac parte din societate fără că persoanele din jur să aibă cunoștință de situația lor medicală?

 

Ei bine, da.

 

Pentru că există și o lege prin care aceste persoane sunt protejate din punct de vedere social, pentru a fi evitat riscul de marginalizare. Mai mult decât atât, faptul că sunt infectate cu HIV este confidențial, nici măcar medicul de familie nu are voie să divulge acest diagnostic.

 

Nu este informată nicio instituţie, cum ar fi inspectoratul pentru muncă, oficiul pentru străini, poliția, parchetul, angajatorul şi nici familia, despre identitatea persoanelor seropozitive.

 

Nici măcar la angajare.

 

Pentru că nici angajatorul nu are voie să pună întrebări legale de HIV. În cazul în care șeful află acest lucru, nu are voie să comunice mai departe celorlalți angajați.

 

Legea nr. 584/29 octombrie 2002 arată că:

 

art. 3: ”persoanele infectate cu HIV sau bolnave de SIDA beneficiază de protecție socială, tratament nediscriminatoriu în ceea ce privește dreptul la învățătură, dreptul la muncă și protecția socială a muncii și la promovarea profesională a muncii, iar starea sănătății lor nu poate constitui un criteriu de concediere”.

 

 

 

Și de aici izvorăște o nouă întrebare: De ce?

 

Simplu!

 

Pentru că acest virus nu se transmite decât în anumite condiții, extrem de clare, iar persoanele seropozitive se pot integra în orice colectiv, fără a exista riscul de transmitere a bolii.

 

 

„Nu se transmite doar că pui mâna pe clanța ușii, că folosești același WC. Nu este risc. Riscul este reprezentat de cei trei S: sperma, secreții vaginale din sfera sexuală și sângele. Nu saliva. Dacă o persoană are leziuni sângerânde în cavitatea bucală, adică ți-au mușcat buza, limba, ți-ai scos o măsea, chiar și prin sărut se poate transmite. Chiar dacă folosești prezervativul. Saliva singură nu, ci doar dacă există urme de sânge”

Corneliu Saradan, medic compartimentul de prevenire și promovare a sănătății

 

 

Și evident, laptele matern, în cazuri specifice, unde deja se știe de existența acestui virus.

 

Cei mai expuși contaminării cu HIV sunt membrii din comunitatea LGBT care practică sexul neprotejat. Bărbații, mai ales.

 

„Rectul este mult mai fragil decât vaginul. La rect ai epiteliu unistratificat, la vagin ai epiteliu pluristratificat. Vaginul este pentru relații sexuale, anusul este pentru alte treburi. Și atunci o relație homosexuală practic forțează micro leziuni în rect și atunci riscul de transmitere este mult mai mare prin homosexualitate”,

Corneliu Saradan, medic compartimentul de prevenire și promovare a sănătății

 

De altfel, medicul botoșănean vine cu precizări suplimentare și arată că înainte de 1980 nu se știa de SIDA la nivel mondial.

 

Și cumva, în educația medicală mondială din punctul de vedere al cercetării acestui virus, încă suntem pionieri. Primele cazuri de persoane infectate cu HIV – SIDA au apărut în 1981 la homosexuali de prin California.

 

Doi ani mai târziu, în 1983 s-a descoperit virusul iar în 1985 a fost pusă la punct tehnica de depistare a virusului.

 

Societatea autohtonă, în anii scurși, a bătut pasul pe loc. Persoanele seropozitive sunt privite cu suspiciune și frică în continuare, iar colectivitățile nu manifestă toleranță sau deschidere față de acest persoane. Deși lucrurile au evoluat și se știu mai multe informații despre HIV, unii oameni încă mai cred că virusul se ia dacă respiră cineva lângă ei.

 

 

Așadar, pentru conștientizarea riscurilor care sunt oricum scăzute față de tuberculoză sau alte forme de hepatită, spre exemplu, specialiștii vin cu alte precizări clare:

 

Nu poți lua HIV:

 

• Prin atingerea persoanei care are HIV;

• Sărut sau îmbrățisări;

• Transpirație, lacrimi, urină sau fecale;

• Masturbare reciprocă;

• Mușcături de insecte;

• Pe calea aerului;

• La piscină, ștrand sau duș;

• Scaune de toaletă, mânerele ușilor, tacâmuri, veselă sau prosoape

• Alimente

 

HIV apare la sex neprotejat, astfel că, în cazul relațiilor de început, partenerii trebuie să insiste pentru folosirea prezervativului.

 

Inclusiv sau exclusiv pentru a se proteja și de astfel de virusuri mortale.

 

În cazul transmiterii, prin sânge, chiar și persoanele dependente de droguri, trebuie să manifeste atenție în a NU folosi aceeași seringă cu alții din anturaj.

 

 

Infecția cu HIV este răspunsul organismului la infectare, apariția de anticorpi în sânge, iar SIDA este boala produsă de infecție.

 

Persoana seropozitivă este în primul stadiu asimptomatică, nu se văd semne vizibile de boală, se comportă ca un om normal.

 

Și rămâne așa, la acest stadiu până când numărul de leucocite din sânge, în scădere, nu mai reușește să facă față microbilor și atunci organisumul, cu imunitatea la pământ este expus la pneumonii, tuberculoză severă, hepatită, boli diareice, infecții cutanate. Și chiar cancer.

 

Tratamentul administrat prelungește practic etapa asimptomatică care este de 5 până la 10 ani.

 

Ziua Mondială Anti – SIDA este marcată, prin activități de conștientizare, în fiecare an pe 1 decembrie. Fiind și Ziua Națională a României, aceste evenimente se pierd printre cele dedicate zilei naționale.

 

Persoanele seropozitive sunt reprezentate de Uniunea Națională a Organizațiilor Persoanelor Afectate de HIV – SIDA (UNOPA), la Botoșani Asociația Tereza, reprezentată prin președinte Carmen Alexa. Am încercat să luăm legătură cu președintele acestui ONG însă fără succes.

 

loading...
Virusul HIV lovește din nou la Botoșani: Botoșănean cu SIDA mort, alte două persoane infectate
Situaţie CRITICĂ: Botoşăneni rămași fără medicamentele care îi țin în viață
Sexul neprotejat i-a infectat cu HIV pe unii botoșăneni

DESCARCÃ APLICATIA BOTOSÃNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Bătrânii din azilul CJ-ului tratați cu medicamente și materiale sanitare de 13 bani pe zi
La ședința ordinară a Consiliului Județean care a avut loc pe data de 25 februarie și care, asemeni aproape tuturor celorlalte din pandemie, s-a desfășurat cu încălcarea Codului Administrativ, nefiind publică, pe ordinea zi a fost introdus și un proiect referitor la Căminul pentru Persoane Vârstnice Trușești.
200 de milioane de euro – Cel mai mare proiect din istoria Botoșanilor în pericol din cauza meciurilor politice interminabile de la ”Apă”
Situația gravă în care se află operatorul licențiat de apă și canalizare poate avea consecințe dezastruoase pentru întreg mediul economic și social de la Botoșani. SC Nova Apaserv SA ar putea pierde o finanțare de circa 200 de milioane de euro dacă nu reușește să se echilibreze financiar și, mai ales, dacă intră în insolvență.
Urban Serv executată silit de Sînziana Secrieru: Compania orașului a impozitat daunele câștigate în instanță de fostul administrator
Fostul administrator și director adjunct al SC Urban Serv SA a declanșat executarea silită a societății după ce șefii acesteia i-au achitat doar o parte din suma câștigată în instanță pentru destituirea nelegală din funcția de membru al consiliului de administrație.
Primăria trambulină pentru ”Apele Române”, ținută închisă cu cheia: Pensionarul care face zilnic 5 ore pe drum numai pentru a lucra la Primăria Vatra Moldoviței – VIDEO & GALERIE FOTO
Vatra Moldoviței este o comună situată aproximativ la jumătatea distanței dintre Gura Humorului și Câmpulung Moldovenesc, însă nu pe drumul principal dintre cele două orașe turistice. Este necesar să te abați vreo 15 km de la șoseaua care leagă Moldova de Transilvania.
În numele fiului! Inspector șef pensionat, angajat la o altă instituție pe filiera chelneriței pusă inginer de tătucii din politică – VIDEO
Simona Iancu, fosta chelneriță angajată inginer la dispeceratul Administrației Bazinale Prut – Bârlad prin detașare de la Primăria Vatra Moldoviței, din județul Suceava, își are corespondent masculin la Botoșani.
Definitiv: Urban Serv obligată de judecători să îi plătească bani grei lui Nicuță după o demitere cu damf politic
Societatea de salubrizare a orașului este nevoită să îi plătească fostului director adjunct peste un sfert de miliard de lei vechi după ce a pierdut și la Suceava procesul intentat de Cezar Nicuță. Totul după niște decizii în care legea a fost ignorată pentru reglarea unor conturi politice.
Magazinul cu clienți selecți! Procurori sau judecători, foști polițiști sau militari care cumpără arme, sunt și femei cu pistol în Botoșani
Deși probabil zilnic botoșănenii trec pe această stradă, una dintre cele mai circulate ale orașului, puține au fost ocaziile în care mintea a procesat bannerul care anunță oferta acestui magazin: pistoale de tot felul, arme de vânătoare, arbalete, arcuri și alte obiecte menite să apere integritatea fizică a posesorului.
Consilieri cu case, apartamente și conturi bancare, patroni și „agricultori” de oraș: o d-nă cu 4 case și 3 mașini îi cam bate pe toți – AVERILE noilor aleși de la Județ
Jumătate dintre cei 32 de consilieri județeni aleși la scrutinul din septembrie 2020 sunt persoane care se află la primul mandat în Consiliul Județean. Cealaltă jumătate sunt politicieni care au fost aleși și în fosta legislatură.
Tocuri puține printre cravate, botoșănencele pătrund cu greu în lumea bărbaților! Doar ȘAPTE femei în Parlament în istoria județului, a opta a intrat printr-un mister
După recâștigarea cu sânge a democrației în țara noastră, la nivelul județului Botoșani cel puțin, butoanele au fost mai degrabă la îndemâna bărbaților. Femeile care au reușit să performeze în politică sunt puține și pot fi numărate pe degete. În schimb, bărbații care au avut funcții de înaltă demnitate publică sunt de ordinul zecilor.
Loading...
La Suceava și în stațiuni, Covidul și-a luat vacanță de sărbători și s-au ridicat restricțiile, la Botoșani a dat peste cei „mai catolici decât papa” și a rămas
Luna decembrie a fost una plină de ciudățenii în lupta autorităților cu coronavirusul. Deși este greu de crezut și dificil de înțeles, în majoritatea orașelor-stațiune din Suceava și Prahova, incomparabil mai aglomerate decât Botoșaniul, rata de infectare a scăzut exact când trebuia, adică în preajma sărbătorilor de iarnă. În schimb, la Botoșani, care poate fi orice numai oraș turistic nu, a rămas în continuare peste 3%.
Sărbători de iarnă în pandemie! Ce spun autoritățile de la Botoșani despre ce (NU) avem voie să facem: Copiii merg cu colinda? Primim cete de urători?  
Anul 2020 continuă să lase urme adânci în psihicul uman, această apăsare fiind mai greu de dus mai ales în preajma sărbătorilor de iarnă.
Botoșăneni tratați inuman în curtea spitalului, șefii județului se ceartă (in)conștient între ei, bolnavii tremură de frig ore lungi în fața Urgențelor – GALERIE FOTO
Umilințele pe care sute sau poate chiar mii de botoșăneni au fost nevoiți să le suporte în pandemie la Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) a Spitalului Județean s-au amplificat după venirea frigului. Iar soluția, dacă poate fi numită așa bătaia de joc la care au fost supuși oamenii, a reprezentat-o montarea a două corturi ale Armatei în curtea unității.
Rata Covid, calculată după o populație departe de ce a ieșit la recensământ: Două instituții invocate în obținerea numărului de locuitori, neagă furnizarea datelor
”Nr. Populație furnizat de IPJ Botoșani”, aceasta este formularea scrisă cu literă de o șchioapă care timp de mai multe săptămâni, inclusiv în prima parte a lunii noiembrie, încheia ”LISTA cu limitele de incidență cumulate a cazurilor pe ultimele 14 zile la nivelul Unităților Administrativ Teritoriale din județul Botoșani”. Cazuri de Covid, bineînțeles.
O piață nouă de peste 200.000 de euro stă închisă fiindcă e prea modernă în ”era Covid”: comercianții vând pe trotuare și în parcare – GALERIE FOTO
”Se suspendă activitatea piețelor agroalimentare în spații închise, târgurilor, bâlciurilor, piețelor mixte și volante și a talciocurilor, definite potrivit art.7 alin 1 din Hotărârea Guvernului nr. 348/2004 privind exercitarea comerțului cu produse și servicii de piață în unele zone publice, cu modificările și completările ulterioare (...) ÎNCEPÂND CU DATA DE 09.11.2020”.
Loading...
Concurs de poveste pentru un manager cu leafă de vreo 15.000 de lei, a început pe vremea lui Flutur, nu se știe dacă se mai termină cu Andrei
Consiliul de Administrație al Spitalului de Pneumoftiziologie Botoșani organizează concurs pentru funcția de manager. Aproape în orice altă perioadă a anului un astfel de anunț putea fi tratat ca oricare altul de acest gen. A fost însă demarat într-o situație specială pentru administrația publică locală și de aici au plecat și interpretările politice.
Propovăduitorii în halate albe ai Covidului, în prima linie a campaniei electorale la mai toate partidele parlamentare
La alegerile locale a putut fi considerată o coincidență. Sau o conjunctură. Ori un concurs de împrejurări. Numai că a venit campania electorală pentru scrutinul parlamentar și se întâmplă din nou. Și nu mai poate fi vorba nici de coincidență, nici de conjunctură, nici de un concurs de împrejurări.
Elevii fără tablete pentru școală, 3 milioane de euro cheltuite însă la Botoșani pe alegerile locale pentru ca trei sferturi din primari să rămână în funcții
Alegerile locale din anul istoric 2020 pot fi trecute în categoria „dezmățurilor financiare” în condițiile în care au costat dublu față de alte scrutine anterioare. Vorbim la nivel național de un total de peste 200 de milioane de euro pentru organizarea și desfășurarea alegerilor locale. Iar costurile suplimentare au fost cauzate de criza sanitară care a lovit mapamondul.Și dezmățul, continuă.
Candidații care s-au făcut de rușine la locale: Pe unul nu l-a votat nici nevasta, alții n-au „păcălit” alegătorii chiar dacă aveau același nume cu... primarul
Peste 7.000 de candidați s-au înscris în lupta electorală pentru județul Botoșani, majoritatea depunându-și candidaturile pe listele pentru consiliile locale din cele 78 de unități administrativ-teritoriale. Câteva sute au candidat pentru funcția de primar, unii fără a avea în spate culorile unui partid, preferând postura de independenți.
Femeia e la putere în noua conducere a CJ, vom avea și cea mai tânără doamnă vicepreședinte din istoria Consiliului – CINE sunt noii vicepreședinți
Liderii PSD și cei ai ALDE s-au întâlnit joi la sediul social-democraților și au stabilit încă de atunci crearea unei coaliții pentru asigurarea majorității în Consiliul Județean.
Candidat bogat, candidat sărac la Primăria Botoșani! AVERILE aspiranților la fotoliul de primar al municipiului reședință de județ - GALERIE FOTO
O imagine în ansamblu a declarațiilor de avere ale candidaților la funcția de primar al municipiului Botoșani indică faptul că, în 2020, în rândul competitorilor predomină persoane din pătura socială de mijloc. Există și câțiva candidați mai „avuți” care au agonisit de-a lungul anilor din venituri private sau publice. Și o a treia categorie, a celor care nu se pot lăuda nici măcar cu un loc de muncă stabil.
melimeloparis.ro%20
astratex.ro
Sondaj
Ce vaccin anti Covid preferați?
Pfizer/BioNTech
Moderna
AstraZeneca
Johnson & Johnson
Sputnik V
Altul
Declaraţia zilei
 „Am reluat o poveste mai veche, dacă nu mă înșel din 2016, la sistemul de supraveghere din municipiul Botoșani. Noi am trimis o adresă cu ajutorul colegilor de la Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) în baza Legii 333 ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.9226 lei
USD
Dolarul SUA
4.1180 lei
CHF
Francul elveţian
4.4688 lei
GBP
Lira sterlină
5.6719 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.7764 lei
XAU
Gramul de aur
230.7072 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2314 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3715 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1662 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.2818 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1897 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6619 lei
Vremea
astăzi
Botosani
5.5 o C
Dorohoi
5.4 o C
Bucecea
5.2 o C
Darabani
4.5 o C
Saveni
5.8 o C
Ştefăneşti
5.3 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.