Ancheta săptămânii
Tânără botoșăneancă infectată cu HIV din dragoste, iubitul a anunțat-o prin telefon că i-a dat virusul! CUM ne protejăm de această boală mortală

În luna martie a acestui an, un botoșănean de 32 de ani era trimis în judecată de procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoșani pentru că a făcut sex cu o fată, fără a-i spune că este seropozitiv. Botoșăneanul a dat dovadă de o cruzime izvorâtă probabil din frustrarea propriei suferințe și și-a anunțat iubita de starea sa medicală, după ce a încheiat relația amoroasă cu ea.

„Bună, ți-am dat SIDA.... adio”

 

Ar fi făcut-o printr-un telefon, sec. Speriată și șocată fata și-ar fi făcut analizele însă rezultatul a fost negativ. Specialiștii arată că, în caz de infectare, virusul poate să apară într-un interval de 3 până la 6 luni.

 

"Persoana respectivă a întreţinut mai multe raporturi sexuale cu partenera sa, dar aceasta nu a fost infectată, nu a dobândit virusul. Legea penală pedepseşte şi în forma tentativei fapta respectivă, iar procurorii au dispus trimiterea în judecată a autorului",

spunea la vremea trimiterii în judecată, prim-procurorul Valeriu Chihaia de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoșani

 

Procesul a început la Tribunalul Botoșani însă, la ultimul termen, fosta iubită a bărbatului de 32 de ani nu a fost prezentă.

Fostul ei iubit riscă și până la 10 ani de închisoare dacă instanța constată că este vinovat de infectarea cu intenție a fetei cu acest virus mortal.

 

 

Pornind de la acest nefericit exemplu și extrapolând, la Botoșani trăiesc probabil câteva sute de persoane seropozitive.

 

*Foto - Botosaniul meu

 

Au parteneri de viață? Lucrează în medii, cu orice om normal? Fac parte din societate fără că persoanele din jur să aibă cunoștință de situația lor medicală?

 

Ei bine, da.

 

Pentru că există și o lege prin care aceste persoane sunt protejate din punct de vedere social, pentru a fi evitat riscul de marginalizare. Mai mult decât atât, faptul că sunt infectate cu HIV este confidențial, nici măcar medicul de familie nu are voie să divulge acest diagnostic.

 

Nu este informată nicio instituţie, cum ar fi inspectoratul pentru muncă, oficiul pentru străini, poliția, parchetul, angajatorul şi nici familia, despre identitatea persoanelor seropozitive.

 

Nici măcar la angajare.

 

Pentru că nici angajatorul nu are voie să pună întrebări legale de HIV. În cazul în care șeful află acest lucru, nu are voie să comunice mai departe celorlalți angajați.

 

Legea nr. 584/29 octombrie 2002 arată că:

 

art. 3: ”persoanele infectate cu HIV sau bolnave de SIDA beneficiază de protecție socială, tratament nediscriminatoriu în ceea ce privește dreptul la învățătură, dreptul la muncă și protecția socială a muncii și la promovarea profesională a muncii, iar starea sănătății lor nu poate constitui un criteriu de concediere”.

 

 

 

Și de aici izvorăște o nouă întrebare: De ce?

 

Simplu!

 

Pentru că acest virus nu se transmite decât în anumite condiții, extrem de clare, iar persoanele seropozitive se pot integra în orice colectiv, fără a exista riscul de transmitere a bolii.

 

 

„Nu se transmite doar că pui mâna pe clanța ușii, că folosești același WC. Nu este risc. Riscul este reprezentat de cei trei S: sperma, secreții vaginale din sfera sexuală și sângele. Nu saliva. Dacă o persoană are leziuni sângerânde în cavitatea bucală, adică ți-au mușcat buza, limba, ți-ai scos o măsea, chiar și prin sărut se poate transmite. Chiar dacă folosești prezervativul. Saliva singură nu, ci doar dacă există urme de sânge”

Corneliu Saradan, medic compartimentul de prevenire și promovare a sănătății

 

 

Și evident, laptele matern, în cazuri specifice, unde deja se știe de existența acestui virus.

 

Cei mai expuși contaminării cu HIV sunt membrii din comunitatea LGBT care practică sexul neprotejat. Bărbații, mai ales.

 

„Rectul este mult mai fragil decât vaginul. La rect ai epiteliu unistratificat, la vagin ai epiteliu pluristratificat. Vaginul este pentru relații sexuale, anusul este pentru alte treburi. Și atunci o relație homosexuală practic forțează micro leziuni în rect și atunci riscul de transmitere este mult mai mare prin homosexualitate”,

Corneliu Saradan, medic compartimentul de prevenire și promovare a sănătății

 

De altfel, medicul botoșănean vine cu precizări suplimentare și arată că înainte de 1980 nu se știa de SIDA la nivel mondial.

 

Și cumva, în educația medicală mondială din punctul de vedere al cercetării acestui virus, încă suntem pionieri. Primele cazuri de persoane infectate cu HIV – SIDA au apărut în 1981 la homosexuali de prin California.

 

Doi ani mai târziu, în 1983 s-a descoperit virusul iar în 1985 a fost pusă la punct tehnica de depistare a virusului.

 

Societatea autohtonă, în anii scurși, a bătut pasul pe loc. Persoanele seropozitive sunt privite cu suspiciune și frică în continuare, iar colectivitățile nu manifestă toleranță sau deschidere față de acest persoane. Deși lucrurile au evoluat și se știu mai multe informații despre HIV, unii oameni încă mai cred că virusul se ia dacă respiră cineva lângă ei.

 

 

Așadar, pentru conștientizarea riscurilor care sunt oricum scăzute față de tuberculoză sau alte forme de hepatită, spre exemplu, specialiștii vin cu alte precizări clare:

 

Nu poți lua HIV:

 

• Prin atingerea persoanei care are HIV;

• Sărut sau îmbrățisări;

• Transpirație, lacrimi, urină sau fecale;

• Masturbare reciprocă;

• Mușcături de insecte;

• Pe calea aerului;

• La piscină, ștrand sau duș;

• Scaune de toaletă, mânerele ușilor, tacâmuri, veselă sau prosoape

• Alimente

 

HIV apare la sex neprotejat, astfel că, în cazul relațiilor de început, partenerii trebuie să insiste pentru folosirea prezervativului.

 

Inclusiv sau exclusiv pentru a se proteja și de astfel de virusuri mortale.

 

În cazul transmiterii, prin sânge, chiar și persoanele dependente de droguri, trebuie să manifeste atenție în a NU folosi aceeași seringă cu alții din anturaj.

 

 

Infecția cu HIV este răspunsul organismului la infectare, apariția de anticorpi în sânge, iar SIDA este boala produsă de infecție.

 

Persoana seropozitivă este în primul stadiu asimptomatică, nu se văd semne vizibile de boală, se comportă ca un om normal.

 

Și rămâne așa, la acest stadiu până când numărul de leucocite din sânge, în scădere, nu mai reușește să facă față microbilor și atunci organisumul, cu imunitatea la pământ este expus la pneumonii, tuberculoză severă, hepatită, boli diareice, infecții cutanate. Și chiar cancer.

 

Tratamentul administrat prelungește practic etapa asimptomatică care este de 5 până la 10 ani.

 

Ziua Mondială Anti – SIDA este marcată, prin activități de conștientizare, în fiecare an pe 1 decembrie. Fiind și Ziua Națională a României, aceste evenimente se pierd printre cele dedicate zilei naționale.

 

Persoanele seropozitive sunt reprezentate de Uniunea Națională a Organizațiilor Persoanelor Afectate de HIV – SIDA (UNOPA), la Botoșani Asociația Tereza, reprezentată prin președinte Carmen Alexa. Am încercat să luăm legătură cu președintele acestui ONG însă fără succes.

 

loading...
Virusul HIV lovește din nou la Botoșani: Botoșănean cu SIDA mort, alte două persoane infectate
Situaţie CRITICĂ: Botoşăneni rămași fără medicamentele care îi țin în viață
Sexul neprotejat i-a infectat cu HIV pe unii botoșăneni

DESCARCÃ APLICATIA BOTOSÃNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
22 de asistenți medicali pensionați forțat înainte de sărbători! Unii au primit deciziile la ieșirea din tura de noapte
Situație explozivă înregistrată la Spitalul Județean de Urgență Mavromati în ultima lună din anul 2019, fix înaintea sărbătorilor de iarnă. Un val de asistenți medicali a ieșit din sistem, mai mult forțat. Sindicaliștii se întreabă dacă există înlocuitori pentru acești oameni.
SUTE de pensionari de la Botoșani care au și SALARII trimiși acasă de Guvernul Orban, de la spitale și instituții la învățământ sau administrație
Una dintre măsurile anunțate de actuala guvernare liberală îi vizează pe pensionarii care cumulează pensiile cu salariile. La nivelul județului Botoșani aceste persoane sunt de ordinul sutelor. Ne referim la botoșăneni care au calitatea de pensionar și beneficiază de venituri suplimentare din sistemul public.
Cum sună 2.000 de euro? OPT foști deputați de la Botoșani primesc pensii speciale, un nou lot pășește pe drumul ”specialilor”
De-a lungul anilor, mai exact după 1990, în perioada postrevoluționară, județul Botoșani a fost reprezentat în Parlamentul României de 44 de deputați, votați pe liste la scrutinele electorale, din partea unor formațiuni care și-au schimbat numele în timp sau au dispărut cu totul, cum ar fi FSN, PDSR, PRM, PNTCD sau PDL.
Tramvaiele sar de pe șine de vechi ce sunt, Eltrans și-a tras mașină nouă de peste 16.000 de euro – GALERIE FOTO
Dacă mijloacele de transport pentru călători au ajuns să se dezintegreze prin oraș, în schimb parcul auto al SC Eltrans SA, la care restul botoșănenilor nu au acces, se îmbunătățește.
Scandal la nivel înalt după balul afaceriștilor: Vă trimit banii pentru meniu / O glumă proastă, impardonabil ce a făcut
Balul Oamenilor de Afaceri din acest an a provocat o reacție virulentă din partea parlamentarilor de Botoșani. Și aceasta după anunțul făcut de președintele Camerei de Comerț Industrie și Agricultură (CCIA), că i-a invitat pe toți la eveniment, dar că a acceptat unul singur să participe după ce li s-a cerut să își plătească meniul.
FENOMENUL anului 2019: Sute de femei din Botoșani au cerut ordin de protecție împotriva bărbaților lor, unele bătute cu pumnii, altele inspirate de… Acces Direct
Statistica pură de la Botoșani, fără cazurile prezentate în subsidiar, ar evidenția un fenomen îngrijorător care ar necesita măsuri clare din partea forțelor de ordine plătite să ne asigure liniștea.
Filmul unei morți dureroase! Viața unui om a stat într-un simplu lacăt, sfârșitul i-a venit în trei secunde
Se spune că una dintre cele mai chinuitoare morți este cea prin electrocutare când curentul electric străbate corpul uman....Timp de trei secunde. Doar de atât este nevoie.
27 de milioane de euro, poate cel mai mare și scandalos cadou politic din istoria județului, dat înaintea moțiunii și a campaniei electorale
Cu câteva zeci de ore înainte de a se discuta în Parlament moțiunea de cenzură, Guvernul Dăncilă și-a amintit brusc de Fondul de Dezvoltare și Investiții (FDI). Prin Legislativ, acolo unde se hotăra dacă Executivul PSD va rămâne sau nu în continuare în funcție, a apărut subit așa-numita ”Lista proiectelor aprobate pentru finanțare din FDI”. Care oficial fusese adoptată încă de pe 2 octombrie.  
31.000 de lei! Cel mai bine plătit medic de la Mavromati, salarii exorbitante în sănătate, munca de jos plătită în continuare prost - DOCUMENT
Dacă, în urmă cu mulți ani, medicii și asistenți de la Botoșani erau nemulțumiți de salariile pe care le aveau pe fluturași, acum lucrurile stau cu totul altfel. S-a ajuns astfel ca un cadru medical în anul 2019 să câștige cu tot cu sporuri peste 31.000 de lei.
Loading...
Business american cu miros de sfeclă, zeci de mii de euro stau într-o… grindină
Southern Harvest Partner România este un fond de investiții american care a cumpărat la Botoșani companii agricole și loturi întregi de suprafețe de teren agricol și a ajuns astfel la o suprafață de circa 10.000 de hectare.
Președintele polițiștilor destituit de Tribunal, câțiva oameni ai legii și-au călcat în picioare propriul regulament
Finalul în disputa privind alegerile de la Biroul Teritorial Botoșani al Corpului Național al Polițiștilor (CNP) a venit poate mai repede decât se preconiza și confirmă suspiciunile ivite încă din ziua scrutinului. Oamenii legii și-au încălcat practic propriul regulament de organizare și funcționare.
Cea mai grea boală pune stăpânire pe botoșăneni, tot mai mulți oameni mor în spitale, motivele sunt (ne)cunoscute  
Auzim adeseori în jurul nostru cuvântul cancer și ne înspăimântă. Oricât ne-am feri să recunoaștem. Ne gândim că nouă nu ni se poate întâmpla, suferim deopotrivă atunci când cineva drag este diagnosticat cu această boală grea și ne vin în minte o mie de întrebări care nu-și găsesc totdeauna răspuns. Un lucru este cert: tot mai mulți botoșăneni aud acest diagnostic dur din partea medicilor.
Clubul care a rupt lumea în două: scandal de la Primărie până la conducerea Poliției – Se aude pe o rază de 1 kmVIDEO & GALERIE FOTO
Deschiderea unui club într-una dintre cele mai mare comune ale județului a provocat un scandal care a ajuns până la Primărie, Consiliul Local și conducerea Inspectoratului Județean de Poliție. Iar disputele sunt departe de a se fi încheiat chiar și după ce autoritățile au fost sesizate și au dezbătut problema.
Afacerea GARAJUL de la Botoșani: Țepe imobiliare pe terenurile statului, oferte care depășesc și 10.000 de euro
Site-urile de profil sunt pline de anunțuri de vânzare a unor așa-zise proprietăți considerate de marea masă a fi chilipiruri. În general, vânzătorii vor să scape de o serie de proprietăți pentru care anual trebuie să scoată din buzunar sume consistente, mai puțin accesibile botoșănenilor care trăiesc la nivel mediu.
Loading...
Botoșaniul câștigă războiul cu asistații sociali dar primarii (nu) mai au cu cine să muncească – TOPUL comunelor fără puturoși
În urmă cu câțiva ani, Botoșaniul era printre județele fruntașe când venea vorba despre statistici cu privire la asistații sociali. Între timp, lucrurile s-au schimbat iar la nivelul județului vorbim doar de aproape 3.200 de botoșăneni care primesc bani de la stat și nu muncesc.
Partidul SPERANȚĂ de la Botoșani secretizat de persoane acuzate de „legături pesediste”, noul lider REFUZĂ dialogul cu mass media
Tandemul politic aflat pe val prin prisma rezultatelor alegerilor europarlamentare a fost Alianța 2020 USR – PLUS, o uniune de partide care promitea schimbarea și insufla speranță. USR, un partid care aduce nume noi și cu CV-uri importante în propriile domenii de activitate. PLUS, partidul înființat de ex-premierul tehnocrat care „nu a fost lăsat” să ducă România spre progres.
Pensionarii de lux ai județului Botoșani, mii de lei intrate în casă lună de lună, case de vacanță, votanții lor TRĂIESC cu câteva sute de lei
„Ban la ban trage și păduche la păduche” spune o vorbă din popor și cât de luminată i-a fost mintea celui care a spus-o cel dintâi, de-a rămas exemplu și azi. Pentru că trăim vremuri în care păduchii sunt tot unii lângă alții, iar cei cu bani, delimitați de aceștia pe care-i detestă, însă de care au nevoie. La fiecare patru ani.
Șeful educației botoșănene cu „sabia deasupra capului” după ce a fost acuzat că a trimis date FALSE la minister, un alt „general” a fost deja demis
Se prea poate ca abia acum social democrații botoșăneni să încerce să-l înlăture din funcție pe inspectorul școlar general, Gabriel Hîrtie, considerat în trecut un apropiat al Mihaelei Huncă. Cum predecesoarea sa a părăsit barca PSD pentru Pro România, postul de șef al Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) ar putea fi râvnit de altcineva.
Final de anchetă în scandalul prefect – Nicuță din Palatul Administrativ: filmul incredibil al disputei, apar dezvăluiri despre ședințe la PSD
Disputa dintre prefectul Dan Șlincu și fostul director adjunct al SC Urban Serv SA, pornită de la un loc de parcare din Piața Revoluției, s-a terminat nedecis. Parchetul de pe lângă Judecătoria Botoșani a finalizat cercetările în dosarul constituit în luna ianuarie emițând ordonanță de clasare pentru plângerile depuse de ambii combatanți.
Un botoșănean cu cetățenie americană acuză un paznic de la ”Mavromati” că i-a agresat fetița pentru că vorbea cu mama ei pe FaceTime – VIDEO & FOTOGALERIE
Evenimentul regretabil a avut loc pe holul Unității de Primiri Urgențe (UPU) a Spitalului Județean Mavromati în dimineața zilei de sâmbătă, 6 iulie 2019.
Loading...
Sondaj
Primarii ar trebui aleși:
Într-un singur tur, chiar dacă ocupantul primului loc nu are 50% din voturi
Din două tururi, astfel încât câștigătorul să aibă peste 50% din voturi
Declaraţia zilei
„Știu că viața ne-a împrăștiat în multe colțuri ale lumii, unii am rămas aici, alții ați plecat, dar cu ajutorul adminului ne-am strâns cu toții în grupul acesta! Astăzi vreau să vă rog să îl ajutăm pe Mihăiță, s ...
starshiners.ro%20
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
23 ianuarie 2020
EUR
Euro
4.7790 lei
USD
Dolarul SUA
4.3101 lei
CHF
Francul elveţian
4.4487 lei
GBP
Lira sterlină
5.6586 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.9337 lei
XAU
Gramul de aur
215.3851 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2442 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4187 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9606 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.2738 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1899 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6395 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.