Ancheta săptămânii
Tânără botoșăneancă infectată cu HIV din dragoste, iubitul a anunțat-o prin telefon că i-a dat virusul! CUM ne protejăm de această boală mortală

În luna martie a acestui an, un botoșănean de 32 de ani era trimis în judecată de procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoșani pentru că a făcut sex cu o fată, fără a-i spune că este seropozitiv. Botoșăneanul a dat dovadă de o cruzime izvorâtă probabil din frustrarea propriei suferințe și și-a anunțat iubita de starea sa medicală, după ce a încheiat relația amoroasă cu ea.

„Bună, ți-am dat SIDA.... adio”

 

Ar fi făcut-o printr-un telefon, sec. Speriată și șocată fata și-ar fi făcut analizele însă rezultatul a fost negativ. Specialiștii arată că, în caz de infectare, virusul poate să apară într-un interval de 3 până la 6 luni.

 

"Persoana respectivă a întreţinut mai multe raporturi sexuale cu partenera sa, dar aceasta nu a fost infectată, nu a dobândit virusul. Legea penală pedepseşte şi în forma tentativei fapta respectivă, iar procurorii au dispus trimiterea în judecată a autorului",

spunea la vremea trimiterii în judecată, prim-procurorul Valeriu Chihaia de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoșani

 

Procesul a început la Tribunalul Botoșani însă, la ultimul termen, fosta iubită a bărbatului de 32 de ani nu a fost prezentă.

Fostul ei iubit riscă și până la 10 ani de închisoare dacă instanța constată că este vinovat de infectarea cu intenție a fetei cu acest virus mortal.

 

 

Pornind de la acest nefericit exemplu și extrapolând, la Botoșani trăiesc probabil câteva sute de persoane seropozitive.

 

*Foto - Botosaniul meu

 

Au parteneri de viață? Lucrează în medii, cu orice om normal? Fac parte din societate fără că persoanele din jur să aibă cunoștință de situația lor medicală?

 

Ei bine, da.

 

Pentru că există și o lege prin care aceste persoane sunt protejate din punct de vedere social, pentru a fi evitat riscul de marginalizare. Mai mult decât atât, faptul că sunt infectate cu HIV este confidențial, nici măcar medicul de familie nu are voie să divulge acest diagnostic.

 

Nu este informată nicio instituţie, cum ar fi inspectoratul pentru muncă, oficiul pentru străini, poliția, parchetul, angajatorul şi nici familia, despre identitatea persoanelor seropozitive.

 

Nici măcar la angajare.

 

Pentru că nici angajatorul nu are voie să pună întrebări legale de HIV. În cazul în care șeful află acest lucru, nu are voie să comunice mai departe celorlalți angajați.

 

Legea nr. 584/29 octombrie 2002 arată că:

 

art. 3: ”persoanele infectate cu HIV sau bolnave de SIDA beneficiază de protecție socială, tratament nediscriminatoriu în ceea ce privește dreptul la învățătură, dreptul la muncă și protecția socială a muncii și la promovarea profesională a muncii, iar starea sănătății lor nu poate constitui un criteriu de concediere”.

 

 

 

Și de aici izvorăște o nouă întrebare: De ce?

 

Simplu!

 

Pentru că acest virus nu se transmite decât în anumite condiții, extrem de clare, iar persoanele seropozitive se pot integra în orice colectiv, fără a exista riscul de transmitere a bolii.

 

 

„Nu se transmite doar că pui mâna pe clanța ușii, că folosești același WC. Nu este risc. Riscul este reprezentat de cei trei S: sperma, secreții vaginale din sfera sexuală și sângele. Nu saliva. Dacă o persoană are leziuni sângerânde în cavitatea bucală, adică ți-au mușcat buza, limba, ți-ai scos o măsea, chiar și prin sărut se poate transmite. Chiar dacă folosești prezervativul. Saliva singură nu, ci doar dacă există urme de sânge”

Corneliu Saradan, medic compartimentul de prevenire și promovare a sănătății

 

 

Și evident, laptele matern, în cazuri specifice, unde deja se știe de existența acestui virus.

 

Cei mai expuși contaminării cu HIV sunt membrii din comunitatea LGBT care practică sexul neprotejat. Bărbații, mai ales.

 

„Rectul este mult mai fragil decât vaginul. La rect ai epiteliu unistratificat, la vagin ai epiteliu pluristratificat. Vaginul este pentru relații sexuale, anusul este pentru alte treburi. Și atunci o relație homosexuală practic forțează micro leziuni în rect și atunci riscul de transmitere este mult mai mare prin homosexualitate”,

Corneliu Saradan, medic compartimentul de prevenire și promovare a sănătății

 

De altfel, medicul botoșănean vine cu precizări suplimentare și arată că înainte de 1980 nu se știa de SIDA la nivel mondial.

 

Și cumva, în educația medicală mondială din punctul de vedere al cercetării acestui virus, încă suntem pionieri. Primele cazuri de persoane infectate cu HIV – SIDA au apărut în 1981 la homosexuali de prin California.

 

Doi ani mai târziu, în 1983 s-a descoperit virusul iar în 1985 a fost pusă la punct tehnica de depistare a virusului.

 

Societatea autohtonă, în anii scurși, a bătut pasul pe loc. Persoanele seropozitive sunt privite cu suspiciune și frică în continuare, iar colectivitățile nu manifestă toleranță sau deschidere față de acest persoane. Deși lucrurile au evoluat și se știu mai multe informații despre HIV, unii oameni încă mai cred că virusul se ia dacă respiră cineva lângă ei.

 

 

Așadar, pentru conștientizarea riscurilor care sunt oricum scăzute față de tuberculoză sau alte forme de hepatită, spre exemplu, specialiștii vin cu alte precizări clare:

 

Nu poți lua HIV:

 

• Prin atingerea persoanei care are HIV;

• Sărut sau îmbrățisări;

• Transpirație, lacrimi, urină sau fecale;

• Masturbare reciprocă;

• Mușcături de insecte;

• Pe calea aerului;

• La piscină, ștrand sau duș;

• Scaune de toaletă, mânerele ușilor, tacâmuri, veselă sau prosoape

• Alimente

 

HIV apare la sex neprotejat, astfel că, în cazul relațiilor de început, partenerii trebuie să insiste pentru folosirea prezervativului.

 

Inclusiv sau exclusiv pentru a se proteja și de astfel de virusuri mortale.

 

În cazul transmiterii, prin sânge, chiar și persoanele dependente de droguri, trebuie să manifeste atenție în a NU folosi aceeași seringă cu alții din anturaj.

 

 

Infecția cu HIV este răspunsul organismului la infectare, apariția de anticorpi în sânge, iar SIDA este boala produsă de infecție.

 

Persoana seropozitivă este în primul stadiu asimptomatică, nu se văd semne vizibile de boală, se comportă ca un om normal.

 

Și rămâne așa, la acest stadiu până când numărul de leucocite din sânge, în scădere, nu mai reușește să facă față microbilor și atunci organisumul, cu imunitatea la pământ este expus la pneumonii, tuberculoză severă, hepatită, boli diareice, infecții cutanate. Și chiar cancer.

 

Tratamentul administrat prelungește practic etapa asimptomatică care este de 5 până la 10 ani.

 

Ziua Mondială Anti – SIDA este marcată, prin activități de conștientizare, în fiecare an pe 1 decembrie. Fiind și Ziua Națională a României, aceste evenimente se pierd printre cele dedicate zilei naționale.

 

Persoanele seropozitive sunt reprezentate de Uniunea Națională a Organizațiilor Persoanelor Afectate de HIV – SIDA (UNOPA), la Botoșani Asociația Tereza, reprezentată prin președinte Carmen Alexa. Am încercat să luăm legătură cu președintele acestui ONG însă fără succes.

 

loading...
Virusul HIV lovește din nou la Botoșani: Botoșănean cu SIDA mort, alte două persoane infectate
Situaţie CRITICĂ: Botoşăneni rămași fără medicamentele care îi țin în viață
Sexul neprotejat i-a infectat cu HIV pe unii botoșăneni

DESCARCÃ APLICATIA BOTOSÃNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Dezastrul de la ”Mavromati”: Oameni intrați cu alte boli și infectați cu coronavirus - Am ținut bomba cu ceas fix în Spitalul Județean
Dimensiunile dezastrului de la Spitalul Județean Botoșani sunt mai mari decât le arată statisticile pe care autoritățile le fac publice, mai ales la insistențele jurnaliștilor. Unitatea care ar trebui să însănătoșească oamenii a ajuns să îi îmbolnăvească de cel mai temut virus al momentului.
Coronavirus 2020: Ziua în care dintr-un pix ne-au lăsat pradă infectării ca la Cernobâl
La 34 de ani de la explozia centralei de la Cernobâl, cel mai mare dezastru din istorie provocat de om, întreaga planetă se află din nou într-o situație disperată. Deși pe 26 aprilie 1986 a explodat o centrală nucleară, iar în 2020 ne confruntăm cu o pandemie, între cele două evenimente de proporții gigantice există câteva asemănări izbitoare. Și acestea țin de modul în care se comportă autoritățile din România.
AFACERE în plină pandemie la Răchiți! Primăria cumpără de peste 10.000 de euro bănci de la un (fost) angajat, abia devenit patron – DOCUMENT
Dedesubturile acestei afaceri pot fi lesne de înțeles. Un asistent comunitar despre care nu se poate spune foarte clar dacă mai lucrează sau nu la Primăria Răchiți a încheiat un contract cu administrația publică locală pentru a furniza… bănci. Totul s-a făcut în doar zece minute, pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice, la o valoare de 49.500 de lei.
38.000 de lei!! Cei mai mulți bani dați unui medic de familie, alții se chinuiesc să supraviețuiască! Criza epidemică îi pune la treabă
Deși medicina de familie este considerată Cenușăreasa sistemului sanitar, există și cadre medicale care câștigă sume substanțiale, în unele cazuri chiar și de peste 35.000 de lei pe lună.
70 de copii și 50 de salariați la mâna unor birocrați de la București! Un complex care arată ca-n reviste, la un pas de închidere – GALERIE FOTO
Povestea începe în urmă cu 30 de ani, născută dintr-un gând al unei doamne orfane. În traducere liberă, denumirea englezească poate însemna o mână de ajutor oferită celor în nevoie. Vizualizând Hand of Help în interior, se poate spune fără exagerare că acolo este mâna lui Dumnezeu pe creștetul copiilor care s-au născut în familiile nepotrivite. Iar puntea dintre Dumnezeu și acești copii o reprezintă două familii, cei care au creat această poveste: misiunea Hand of Help.
PSD-iștii și-au lăsat singuri ditamai vicepreședintele fără postul de director, pur și simplu l-au... eliminat
Conflictul mocnit dintre cele două mari tabere din PSD Botoșani a mai făcut o victimă: vicepreședintele Consiliului Județean, Liviu Toma, a rămas fără postul de conducere de la SC Urban Serv SA, care pur și simplu a fost scos din organigramă.
METODA ideală pentru a scăpa de un director PSD, în favoarea unui văr de ministru – FOTOGALERIE
Directorii promovați cu concurs pe posturile publice de conducere, în teorie, ar trebui să-și desfășoare activitatea relaxați, fără teama că ar putea fi atinși de vântul schimbării. În practică, însă, oamenii politici mai ales, găsesc tot felul de metode „de a scăpa de ei”. Nu o fac doar social-democrații. Sau doar liberalii. O face toată lumea, la fiecare schimbare de guvernare, într-un tradițional firesc al mersurilor din sistemul bugetar.
1 milion de euro pe lună pentru cei 1.156 de botoșăneni care și-au păstrat pensiile speciale!
Disproporția flagrantă la salarizarea unor categorii profesionale se perpetuează și la apusul vieții, când este menținută aceeași inechitate între pensiile unor foști salariați, în comparație cu alții. Desigur, fericiții care s-au bucurat întreaga viață de venituri de vis și continuă aceeași fericire financiară și la pensie, nu sunt mulți. Și totuși nu sunt nici puțini.
Trei luni până în vară, iar la Cornișa afaceriștii și-au scos la vânzare restaurantele neconstruite, unul singur adulmecă potențialul
Ceea ce s-a întâmplat sezonul trecut la Cornișa Aquapark & Sports cu clienți care au venit cu pachețelul alimentar de acasă sau cu cutii de pizza livrate peste gard s-ar putea repeta, la dimensiuni mai mici, și vara aceasta. Pentru că, până la acest moment, un singur om de afaceri din Botoșani care a câștigat prin licitație un loc de alimentație publică a început efectiv să se ocupe de deschiderea unui restaurant.
inpuff.ro
Loading...
Poveste de dragoste din Botoșani! O elevă virgină și-a acuzat tatăl vitreg de viol, bărbatul condamnat la 8 ani de închisoare
Dramele copiilor, acolo unde sunt, lasă urme adânci în inimile adulților și devin răni nevindecabile și pentru unii și pentru alții. Însă atunci când aceste drame sunt închipuite și generate de diferite angoase, viața adulților se schimbă radical și suferă deteriorări iremediabile.
UMILITOR! Filme 3D în sate cu oameni săraci și drumuri de pământ, cinematograful orașului ținut în „comunism”
În orice guvernare, de orice culoare politică, am fost martorii unui concurs de lăudăroșenii din partea politicienilor: care, cât și cum a făcut mai mult pentru popor. Nu știu cât a contat pentru acești oameni faptul că, poate, nevoile la nivel micro erau altele. Sau că la nivel macro, în programul de guvernare ar trebui să existe o logică a investițiilor, pliate și prioritizate în funcție de fiecare regiune în parte. De realitatea din teren.
SCANDAL național cu eliminarea pensiilor speciale – LISTA beneficiarilor de la Botoșani, cea mai mare pensie 40.000 de lei, cea mai mică 1.100 de lei
Decizia guvernării liberale de a elimina o parte din pensiile speciale achitate la acest moment unor categorii profesionale a rupt, din nou, România în două. Pe de o parte îi regăsim pe actualii sau potențialii viitori beneficiari ai acestor pensii de serviciu, iar în partea opusă, majoritatea cetățenilor care nu vor visa vreodată să beneficieze de astfel de venituri.
Conacul familiei Pillat de la Miorcani iese din hățișul licitațiilor: Aşteptăm ordinul - GALERIE FOTO
O şansă istorică, când părea că totul e fără speranţă, pentru ca o clădire monument din Botoşani să îşi recapete nu doar utilitatea socială, ci şi importanţa culturală pe care o merită.
Parcă e un vis! Proiect european gigant lansat la Primărie, de la asfalt în mahalale și scuaruri cu relaxare la magazine sociale și analize gratuite pentru nevoiași – VIDEO
GAL.Acronimul a fost auzit probabil de majoritatea botoșănenilor la nivel de informație, însă puțin conștientizat ca impact asupra orașului. Un impact care valorează 7 milioane de euro, bani care vor intra în municipiul Botoșani, în asfalt, în sensuri giratorii și spații verzi, locuri de joacă și magazine sociale pentru cei săraci.
Loading...
Pensii speciale pentru foști senatori de Botoșani! Peste 5.000 de euro la 4 oameni, numele ascunse sub regulamente europene, urmează și alții
Scopul principal al adoptării GDPR – Regulamentul de Prelucrare al Datelor cu Caracter Personal l-a reprezentat înlăturarea situațiilor în care o serie de informații duc la o persoana fizică identificată sau identificabilă. Intră în această categorie, din fericire pentru ei, și politicienii. Inclusiv cei care beneficiază de venituri de orice fel, din fonduri publice.
Botoșănenii care au MURIT în 1989: Ei sunt revoluționarii FĂRĂ carnet și privilegii
Pentru ei libertatea s-a sfârşit înainte de a începe. Chiar dacă în numele ei, al libertății, au sacrificat ceea ce aveau mai scump: propria viaţă.
22 de asistenți medicali pensionați forțat înainte de sărbători! Unii au primit deciziile la ieșirea din tura de noapte
Situație explozivă înregistrată la Spitalul Județean de Urgență Mavromati în ultima lună din anul 2019, fix înaintea sărbătorilor de iarnă. Un val de asistenți medicali a ieșit din sistem, mai mult forțat. Sindicaliștii se întreabă dacă există înlocuitori pentru acești oameni.
SUTE de pensionari de la Botoșani care au și SALARII trimiși acasă de Guvernul Orban, de la spitale și instituții la învățământ sau administrație
Una dintre măsurile anunțate de actuala guvernare liberală îi vizează pe pensionarii care cumulează pensiile cu salariile. La nivelul județului Botoșani aceste persoane sunt de ordinul sutelor. Ne referim la botoșăneni care au calitatea de pensionar și beneficiază de venituri suplimentare din sistemul public.
Cum sună 2.000 de euro? OPT foști deputați de la Botoșani primesc pensii speciale, un nou lot pășește pe drumul ”specialilor”
De-a lungul anilor, mai exact după 1990, în perioada postrevoluționară, județul Botoșani a fost reprezentat în Parlamentul României de 44 de deputați, votați pe liste la scrutinele electorale, din partea unor formațiuni care și-au schimbat numele în timp sau au dispărut cu totul, cum ar fi FSN, PDSR, PRM, PNTCD sau PDL.
Tramvaiele sar de pe șine de vechi ce sunt, Eltrans și-a tras mașină nouă de peste 16.000 de euro – GALERIE FOTO
Dacă mijloacele de transport pentru călători au ajuns să se dezintegreze prin oraș, în schimb parcul auto al SC Eltrans SA, la care restul botoșănenilor nu au acces, se îmbunătățește.
Loading...
zenda.ro
Loading...
inpuff.ro
Sondaj
Credeți că se va găsi vaccin contra coronavirusului?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
”Încă avem 100.000 de oameni fără job. 40% din români au venituri mai mici din cauza pandemiei și amâna anumite achiziții scumpe și vacanțe - consumul scade. Presiunea de lichiditate este la companii care așteaptă ÎNCĂ mă ...
starshiners.ro%20
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.8426 lei
USD
Dolarul SUA
4.3517 lei
CHF
Francul elveţian
4.5273 lei
GBP
Lira sterlină
5.3509 lei
JPY
100 de yeni japonezi
4.0583 lei
XAU
Gramul de aur
241.3579 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2496 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3886 lei
AUD
Dolarul Australian
2.8967 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1635 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1795 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6496 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.