Ancheta săptămânii
Ruslan, un moldovean născut peste Prut, a ajuns cel mai mare afacerist din Botoșani într-un business cu iz de clonă

Să înființezi o companie în 2015 și cinci ani mai târziu să ajungi pe primul loc în Topul Județean al Firmelor întocmit de Camera de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA) Botoșani, aceasta este o performanță care ani la rând nu a fost la îndemâna vreunui om de afaceri născut în România. Ceea ce nu au putut însă românii, a fost la îndemâna unui basarabean.

Francezul a predat ștafeta...


CCIA a programat pentru sfârșitul acestei luni Balul Oamenilor de Afaceri, la care va fi lansat oficial și amintitul top.


Câteva date au fost însă făcute deja publice și scot la iveală o schimbare importantă în clasamentul celor mai performante companii din județ.


La ultimul bal organizat de CCIA, cel din 2019, în care topul s-a alcătuit pe baza datelor financiare din 2018, în absolut toate clasamentele concepute primul loc a fost ocupat de SC Formens SRL, societatea comercială controlată de francezul Gerard Losson.


În topul din 2021, întocmit pe situațiilor financiare din 2020, la cele mai importante două secțiuni firma de confecții și-a pierdut supremația în favoarea unui agent economic relativ tânăr.

 

...Un moldovean a preluat-o


SC Doly-Com Distribuție SRL a fost înființată în 2015 pentru ca în 2020 să se claseze pe primul loc în Topul Județean al Firmelor atât după cifra de afaceri, cât și după profit.


274.333.744 de lei


a fost cifra de afaceri a agentului economic menționat în anul 2020. La cursul leu-euro din ziua redactării acestui articol înseamnă 55,4 milioane de euro.


Pe pozițiile următoare regăsim câteva firme de tradiție, obișnuite cu poziții înalte în topul CCIA: Formens, Grupul de Distribuție ETA, Samcom AS, Cornell’s Floor, Electro-Alfa Internațional, Elsaco Electronic, Dadycom, Ovisim Impex, Proagro.

 

20.969.745 de lei


a fost profitul brut din exploatare înregistrat de SC Doly-Com Distribuție SRL în 2020, echivalentul a 4,2 milioane de euro.


De la locul al doilea în jos regăsim companii cu nume sonore din Botoșani: Electro-Alfa Internațional, Prodalcom, Formens, Vestra Industry, Big Conf, Cornell’s Floor, Ovisim Impex, Diaconu Agriplant, Cereal Bac.

 

Sediu la Botoșani, punct de lucru la Roma


”Prelucrarea și conservarea cărnii” este domeniul principal de activitate al SC Doly-Com Distribuție SRL. Sediul declarat la Oficiul Registrului Comerțului este strada Vârnav 29 E din Botoșani, adică acea stradelă din spatele parcului Mihai Eminescu.


Ne-am deplasat prin zonă în încercarea de identificare a sediului acestei societăți. O plăcuță cu ”Vârnav 29 E” nu există însă pe amintita stradă, iar pe unde ar trebui să fie acest număr sunt deoparte niște vile impunătoare, fără a exista, cel puțin la vedere, sigla vreunei firme, iar de cealaltă niște blocuri.


În schimb, SC Doly-Com Distribuție SRL are deschis punct de lucru și sediu secundar în satul Roma din comuna cu același nume, acolo unde are declarate o mulțime de activități, de la ”prelucrarea și conservarea cărnii” și ”comerț cu ridicata al animalelor vii” la ”comerț cu ridicata al cărnii și produselor din carne” și ”alte servicii de alimentație”.


Succes fulminant venit de peste Prut


Dacă de Valeriu Iftime, Gheorghe Ciubotaru, Tonino Boldea, Cornel Șfaițer a auzit probabil orice botoșănean, nu neapărat afacerist, câți oare dintre dumneavoastră știți cine este Ruslan Balîc? Ei bine, aflați de la noi că, în acte, este cel mai mare afacerist din Botoșani. Pentru că, potrivit informațiilor oficiale furnizate de Oficiul Registrului Comerțului, el este unic asociat al SC Doly-Com Distribuție SRL. După cum și numele lasă să se înțeleagă, Ruslan Balîc s-a născut în Căușeni, Republica Moldova. El este administratorul companiei în cauză până în anul 2114. Da, ați citit bine, anul 2114, când omul nostru își va fi sărbătorit de mult centenarul.


Ruslan Balîc a devenit administratorul SC Doly-Com Distribuție SRL încă din anul înființării firmei și s-a bucurat de un succes fulminant.


Iată evoluția business-ului:

 

ANCIFRĂ DE AFACERIPROFIT BRUT
2018267.101.7077.491.218  
2019260.421.8544.118.668  
2020274.333.74420.497.704


 

”Nu văd nici un impact al HoReCa asupra cifrei de afaceri”


La nivelul CCIA Botoșani nu s-a studiat în amănunt situația Doly-Com.


”Eu știu ce este acolo, prima oară aflu asta. Important este că face o afacere în Botoșani și că este foarte mare în condiții de criză. Nu văd nici un impact al HoReCa asupra cifrei de afaceri, aceasta înseamnă că ori funcționează HoReCa, ori nu funcționează, nu contează. Nu știu dacă nu este o chestiune care ține de faptul că nu se raportează tot ce se întâmplă în HoReCa. Nu doar la noi, cred că peste tot. Atât timp cât HoReCa tot este închisă și nu se văd minusuri, nu se văd scăderi, înseamnă că partea aceasta de business, la Botoșani cel puțin, nu este extrem de importantă”,


Valeriu Iftime, președinte CCIA Botoșani.


Liderul oamenilor de afaceri din Botoșani crede însă că mai există încă cel puțin o explicație pentru ascensiunea agentului economic în cauză. Companii mari din Botoșani și-au despărțit direcțiile de business pe societăți diferite astfel încât firmei mame i-a scăzut nivelul afacerilor. În schimb, dacă s-ar calcula cifra de afaceri la nivel de grup probabil SC Doly-Com Distribuție SRL nu ar mai fi lider.


”De exemplu, la Elsaco am divizat activitatea pe mai multe companii din grup. Dacă adunăm cifrele de afaceri de la Elsaco, Vestra și celelalte, cred că avem cea mai mare cifră de afaceri. Am împărțit activitățile în funcție de specificul lor, în așa fel încât comerțul să fie comerț, softul soft și partea de antreprenoriat general. Să fie fiecare pe un domeniu cumva limitat, mai bine și mai ușor de gestionat și de condus”,


Valeriu Iftime, președinte CCIA Botoșani.

 

SC Doly-Com SRL în faliment, SC Doly-Com Distribuție SRL pe primul loc


SC Doly-Com SRL (deci fără ”Distribuție”) este o firmă înființată în 1997 care l-a avut mulți ani administrator pe Iulian Căzăcuț. Dincolo de asemănarea izbitoare a numelui, are același cod CAEN ca firma ajunsă lider în Botoșani și, de asemenea, avea puncte de lucru în comuna Roma.


Cel puțin la fel de interesant este că după înființarea SC Doly-Com Distribuție SRL, afacerile celeilalte companii, adică SC Doly-Com SRL, pur și simplu s-au prăbușit, de la peste 148 milioane de lei cifră de afaceri în 2015 la doar ceva peste 100.000 de lei în 2017. De altfel, în 2015, an în care s-a constituit SC Doly-Com Distribuție SRL, cealaltă companie, SC Doly-Com SRL, și-a cerut intrarea în insolvență, pentru ca în 2016 Tribunalul Botoșani să dispună intrarea în faliment în procedură generală.


După cinci ani procesul de faliment continuă, următorul termen fiind stabilit pentru luna decembrie 2021. ANAF și Primăria Roma se regăsesc printre debitori.

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
Cum a fost posibil? A șaptea firmă a județului în insolvență după afaceri de 31 milioane euro într-un an
Ăsta afacerist frate! În primul an a făcut peste 18 milioane de euro și a ajuns lângă Electroalfa și Prodalcom

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL
 

Bătălia revelioanelor pe axa Botoșani – Suceava: Anda Adam e cap de afiș în ambele orașe, prețul total e de trei ori mai mare ”dincolo”
După doi ani în care, din cauza pandemiei, administrațiile publice locale nu au mai organizat concerte de revelion, anul acesta se revine la situația dinaintea restricțiilor.
Singur împotriva sistemului! Un botoșănean a învins statul după ce a făcut pușcărie nevinovat
Era ridicat de pe stradă fiind suspectat că ar fi lovit o femeie și i-ar fi furat lanțul de aur de la gât. Din cauza unui tatuaj a petrecut trei luni într-o celulă, pentru ca ulterior să fie achitat, fapta de tâlhărie nefiind dovedită de procurori.
Angajatul Primăriei scos cu Poliția de la locul de muncă, repus pe post de judecători: Trebuie să i se plătească și toate salariile
Magistrații Tribunalului Botoșani s-au pronunțat în acest dosar vineri, 11 noiembrie 2022.
PSD-iștii din fruntea Urban Serv, doi deja pensionari, încearcă să obțină încă patru ani de mandat FĂRĂ CONCURS 
Membrii consiliului de administrație de la compania de salubrizare a Consiliului Local Botoșani încearcă să rămână încă patru ani în funcție fără să mai susțină vreun concurs. 
Nesimțire în stare pură: Tentativă de majorare a pensiilor speciale ale parlamentarilor, peste 10.000 de lei lună pentru două mandate
Sunt foști deputați și senatori care au făcut parte din Parlamentul României în urmă chiar și cu două decenii și care încă beneficiază de majorările salariale făcute la limita bunului simț de actualii componenți ai Legislativului.
6 oameni din ALDE intră șefi ”consultativi” la PNL – Povestea unei fuziuni prin... demisie colectivă
Intrarea Roxanei Țurcanu la sfârșitul săptămânii trecute în PNL nu a fost o decizie de moment. Între liberali și liberalii-democrați s-au purtat discuții de mai multe săptămâni privind o fuziune pe plan județean.
Cătălin Flutur în vizită la AUR-ul condus de George Simion: Suntem prieteni de ani de zile - CULISELE unei întâlniri pentru o brățară (a)politică
În săptămâna 15 - 21 august, fostul primar al municipiului Botoșani a vizitat sediul Alianței pentru Unirea Românilor (AUR).Cătălin Flutur susține că a mers la partidul menționat doar ca să ridice o invitație la nuntă.
Recensământ 2022: Pentru prima dată după 30 de ani municipiul Botoșani scade sub 100.000 de locuitori. Orașul riscă să-și piardă rangul, o parte din consilierii și polițiștii locali, inclusiv bani de la buget
Este cea mai gravă depopulare de la cel de-al Doilea Război Mondial, în care pierderile omenești au fost puse pe seama luptelor.Recensământul populației a oficializat practic fenomenul migrației la adevărata-i amploare, cu orașe din România părăsite masiv de locuitori.
O adolescentă din municipiu a obținut ordin de protecție împotriva propriei mame!
În cele mai multe dintre cazuri, divorțul dintre părinți se răsfrânge asupra copiilor care devin, în mod nefericit, o armă între foștii parteneri care caută răzbunare reciprocă.O încheiere de căsnicie din municipiul Botoșani se consumă în aceste zile cu lupte grele la Poliție și în instanță, după ce copilul a obținut ordin de protecție împotriva mamei.
Luptă până la Tribunal și Parchet pe direcția ”unicului șef” de la municipiu, primarul îi face prefectului plângere penală: S-a făcut sluj
Un nou conflict politico-administrativ se creionează în administrația publică locală de la Botoșani, în contextul animozității accentuate dintre filialele PNL și PSD, formațiuni care la nivel național se află în coaliția de guvernare. Nu și pe plan local.
Prietenie ruptă în două de AUR: Povestea unei candidaturi sprijinite de o organizație văzută ca o continuatoare a legionarilor - VIDEO
15 august 2020 – Bogdan Cărăușu își lansează candidatura la Consiliul Local pe platoul Sălii Polivalente din mijlocul mai multor reprezentanți ai Frăției Ortodoxe, inclusiv a președintelui Dan Grăjdeanu.7 iulie 2022 – invitat la Botoșăneanul TV, Bogdan Cărăușu face public că a întrerupt colaborarea cu organizația religioasă în ciuda sprijinului care i-a fost acordat atunci.
Viorica Dăncilă, dezvăluiri la Botoșani după pierderea șefiei Guvernului: Nici Doina, nici Marius nu au dat un telefon / Nimeni nu se aștepta că o să-l aresteze pe Liviu Dragnea – VIDEO
În toată istoria sa, România a avut un singur prim-ministru femeie: Viorica Dăncilă. A condus Guvernul în perioada 29 ianuarie 2018 – 4 noiembrie 2019, perioadă marcată de proteste de stradă și de o luptă la baionetă cu Justiția.
E jale! Investiția la drumul Botoșani – Târgu-Frumos, doar la un sfert după jumătate din contract, pentru o mulțime de lucrări încă nu s-au obținut nici măcar avizele
Avem parte de anunțuri triumfaliste din partea unor demnitari botoșăneni cu poze în care apare asfaltul, dar în realitate situația de pe drumul Botoșani – Târgu-Frumos este una cel puțin îngrijorătoare. Asta reiese dintr-o situație primită de Prefectură de la Secția Drumuri Naționale (SDN), practic reprezentantul din județ al beneficiarului, adică al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) în Botoșani.
ALARMĂ: S-a cerut oficial suspendarea autorizației de mediu pentru rampa de deșeuri a județului, Botoșani riscă să fie îngropat în gunoaie
Comisariatul Județean Botoșani al Gărzii Naționale de Mediu a solicitat Agenției pentru Protecția Mediului (APM) suspendarea Autorizației Integrate de Mediu (AIM) emisă pentru Centrul Integrat de Management al Deșeurilor (CMID) Stăuceni. Mai direct spus, noua groapă de gunoi a județului riscă să rămână fără autorizație de mediu, ceea ce înseamnă că nu ar mai putea să își desfășoare activitatea, iar operatorii de salubrizare din întreg județul nu ar mai avea unde să ducă deșeurile.
Sătul să aștepte apa, un fost luptător în Legiunea Străină își vinde pensiunea din Botoșani: Chiar e strigător la cerVIDEO & GALERIE FOTO
Nici mai mult, nici mai puțin de 16 ani a luptat în instanță pentru a dobândi dreptul de proprietate asupra unui conac naționalizat de comuniști. L-a transformat în pensiune, a avut 50.000 de turiști, însă după opt ani de activitate dorește să renunțe la afacere. Iar motivul nu ar trebui să existe într-o țară membră a Uniunii Europene.
Val de procese deschise de Primărie pentru tranzacții cu locuințe din Centrul Vechi: Sume derizorii / Poate ne trezim și cu apartamentele noastre că devin nule
Primarul Cosmin Andrei susține că a intrat în posesia unor documente din care reiese că au fost vândute 15 apartamente din Centrul Istoric, iar contractele de vânzare – cumpărare nu au fost perfectate la notar. Drept pentru care toate aceste înțelegeri contractuale vor fi contestate în instanță.
Patru foști și actuali șefi ai Filarmonicii dați pe mâna Poliției, suspiciuni de luare de mită, abuz și neglijență în serviciu
Sesizarea organelor de cercetare a venit în urma unui audit efectuat la Filarmonica de Stat „George Enescu” Botoșani.Vizează patru angajați care au fost implicați în organizarea unui concurs pentru ocuparea poziției de concert maestru.
”Reforma de la Apă” a născut până la urmă mai mulți șefi, instalatorii au fost rebotezați ”operatori circuite rețea apă” poate-poate vine cineva să se angajeze
Pe 20 aprilie, cu câteva zile înaintea Paștelui, Adunarea Generală a Asociației de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) ”Aqua Botoșani”, structură constituită de Consiliul Județean și 73 de consilii locale, a avizat modificarea organigramei și statului de funcții la SC Nova Apaserv SA. După ce, în ianuarie, s-au redus directorii de la patru la doi, în aprilie numărul total al șefilor a crescut cu patru. În același timp, se găsesc foarte greu oameni pentru munca de jos.
Coșmar pe drumul Botoșani - Flămânzi: pietre, pământ, șanțuri și mult praf: Oamenii au rămas fără poduri, este disconfortul cu piatra, cu praful, cu penele... VIDEO & GALERIE FOTO
Pe 2 august 2021, Direcția Regională de Drumuri și Poduri (DRDP) anunța deschiderea șantierului de lucrări pe DN 28 B, Botoșani – Târgu Frumos.Odată frontul de lucru ajuns aproape de limita orașului Botoșani, pentru șoferi parcurgerea unui drum către Iași sau spre sudul țării a devenit un calvar.
Gata negocierile pe directori PNL - PSD: Doi liberali grei lăsați fără funcție, social-democrații au aplicat din nou tactica ”oricine, numai el nu”
Așa cum am anunțat spre finele săptămânii trecute, una dintre „victimele” negocierilor s-a nimerit a fi Ada Macovei, șefa educației botoșănene pe care, și de această dată, o urmărește trecutul.Negocierile au fost în cele din urmă închise și la Botoșani după intervenția unor șefi de la București.
Autoritățile ce fac?,se iau de cei care vind semințe că le este mai ușor la calculat
18 octombrie 2021, 16:31
"Ceea ce nu au putut însă românii, a fost la îndemâna unui basarabean." Basarabean, nu există aşa naţionalitate. Este o denumire dată de ruşi, nici ca provincie nu există. Nu ne mai botezaţi cu tot felul de nume de împrumut. Suntem moldoveni şi atât. Nu vă convine uitaţi de noi.
18 octombrie 2021, 15:54
Pai da, dupa ce musiu Cazacut a "uitat" sa plateasca catre stat vreo 40 milioane de euro, a bagat firma in faliment, a deschis alta si l-a bagat la inaintare pe respectivul. Tipic romanesc. Problema e ca sunt niste prosti, recte noi, care vom plati suma respectiva. Intre timp, musiu Cazacut, si-a mai construit un palat.
18 octombrie 2021, 13:17
Sondaj
Ați dat până acum ”atenții” la doctor?
Da
Nu
Nu am ajuns la doctor
Declaraţia zilei
”A fost o tensiune la nivel municipal, în cadrul organizației, în mijlocul organizației. Adică eu aveam două lupte, trebuia să fiu extrem de abil să pot să limitez luptele interne și să mă ocup de extern și mi-a mâncat ...
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9036 lei
USD
Dolarul SUA
4.5570 lei
CHF
Francul elveţian
4.9186 lei
GBP
Lira sterlină
5.4789 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.4457 lei
XAU
Gramul de aur
274.4439 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2392 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2569 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1404 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3896 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2057 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6587 lei
Vremea
astăzi
Botosani
-1.7 o C
Dorohoi
-1.7 o C
Bucecea
-2.0 o C
Darabani
-2.1 o C
Saveni
-0.9 o C
Ştefăneşti
1.4 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.