Ancheta săptămânii
Ruslan, un moldovean născut peste Prut, a ajuns cel mai mare afacerist din Botoșani într-un business cu iz de clonă

Să înființezi o companie în 2015 și cinci ani mai târziu să ajungi pe primul loc în Topul Județean al Firmelor întocmit de Camera de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA) Botoșani, aceasta este o performanță care ani la rând nu a fost la îndemâna vreunui om de afaceri născut în România. Ceea ce nu au putut însă românii, a fost la îndemâna unui basarabean.

Francezul a predat ștafeta...


CCIA a programat pentru sfârșitul acestei luni Balul Oamenilor de Afaceri, la care va fi lansat oficial și amintitul top.


Câteva date au fost însă făcute deja publice și scot la iveală o schimbare importantă în clasamentul celor mai performante companii din județ.


La ultimul bal organizat de CCIA, cel din 2019, în care topul s-a alcătuit pe baza datelor financiare din 2018, în absolut toate clasamentele concepute primul loc a fost ocupat de SC Formens SRL, societatea comercială controlată de francezul Gerard Losson.


În topul din 2021, întocmit pe situațiilor financiare din 2020, la cele mai importante două secțiuni firma de confecții și-a pierdut supremația în favoarea unui agent economic relativ tânăr.

 

...Un moldovean a preluat-o


SC Doly-Com Distribuție SRL a fost înființată în 2015 pentru ca în 2020 să se claseze pe primul loc în Topul Județean al Firmelor atât după cifra de afaceri, cât și după profit.


274.333.744 de lei


a fost cifra de afaceri a agentului economic menționat în anul 2020. La cursul leu-euro din ziua redactării acestui articol înseamnă 55,4 milioane de euro.


Pe pozițiile următoare regăsim câteva firme de tradiție, obișnuite cu poziții înalte în topul CCIA: Formens, Grupul de Distribuție ETA, Samcom AS, Cornell’s Floor, Electro-Alfa Internațional, Elsaco Electronic, Dadycom, Ovisim Impex, Proagro.

 

20.969.745 de lei


a fost profitul brut din exploatare înregistrat de SC Doly-Com Distribuție SRL în 2020, echivalentul a 4,2 milioane de euro.


De la locul al doilea în jos regăsim companii cu nume sonore din Botoșani: Electro-Alfa Internațional, Prodalcom, Formens, Vestra Industry, Big Conf, Cornell’s Floor, Ovisim Impex, Diaconu Agriplant, Cereal Bac.

 

Sediu la Botoșani, punct de lucru la Roma


”Prelucrarea și conservarea cărnii” este domeniul principal de activitate al SC Doly-Com Distribuție SRL. Sediul declarat la Oficiul Registrului Comerțului este strada Vârnav 29 E din Botoșani, adică acea stradelă din spatele parcului Mihai Eminescu.


Ne-am deplasat prin zonă în încercarea de identificare a sediului acestei societăți. O plăcuță cu ”Vârnav 29 E” nu există însă pe amintita stradă, iar pe unde ar trebui să fie acest număr sunt deoparte niște vile impunătoare, fără a exista, cel puțin la vedere, sigla vreunei firme, iar de cealaltă niște blocuri.


În schimb, SC Doly-Com Distribuție SRL are deschis punct de lucru și sediu secundar în satul Roma din comuna cu același nume, acolo unde are declarate o mulțime de activități, de la ”prelucrarea și conservarea cărnii” și ”comerț cu ridicata al animalelor vii” la ”comerț cu ridicata al cărnii și produselor din carne” și ”alte servicii de alimentație”.


Succes fulminant venit de peste Prut


Dacă de Valeriu Iftime, Gheorghe Ciubotaru, Tonino Boldea, Cornel Șfaițer a auzit probabil orice botoșănean, nu neapărat afacerist, câți oare dintre dumneavoastră știți cine este Ruslan Balîc? Ei bine, aflați de la noi că, în acte, este cel mai mare afacerist din Botoșani. Pentru că, potrivit informațiilor oficiale furnizate de Oficiul Registrului Comerțului, el este unic asociat al SC Doly-Com Distribuție SRL. După cum și numele lasă să se înțeleagă, Ruslan Balîc s-a născut în Căușeni, Republica Moldova. El este administratorul companiei în cauză până în anul 2114. Da, ați citit bine, anul 2114, când omul nostru își va fi sărbătorit de mult centenarul.


Ruslan Balîc a devenit administratorul SC Doly-Com Distribuție SRL încă din anul înființării firmei și s-a bucurat de un succes fulminant.


Iată evoluția business-ului:

 

ANCIFRĂ DE AFACERIPROFIT BRUT
2018267.101.7077.491.218  
2019260.421.8544.118.668  
2020274.333.74420.497.704


 

”Nu văd nici un impact al HoReCa asupra cifrei de afaceri”


La nivelul CCIA Botoșani nu s-a studiat în amănunt situația Doly-Com.


”Eu știu ce este acolo, prima oară aflu asta. Important este că face o afacere în Botoșani și că este foarte mare în condiții de criză. Nu văd nici un impact al HoReCa asupra cifrei de afaceri, aceasta înseamnă că ori funcționează HoReCa, ori nu funcționează, nu contează. Nu știu dacă nu este o chestiune care ține de faptul că nu se raportează tot ce se întâmplă în HoReCa. Nu doar la noi, cred că peste tot. Atât timp cât HoReCa tot este închisă și nu se văd minusuri, nu se văd scăderi, înseamnă că partea aceasta de business, la Botoșani cel puțin, nu este extrem de importantă”,


Valeriu Iftime, președinte CCIA Botoșani.


Liderul oamenilor de afaceri din Botoșani crede însă că mai există încă cel puțin o explicație pentru ascensiunea agentului economic în cauză. Companii mari din Botoșani și-au despărțit direcțiile de business pe societăți diferite astfel încât firmei mame i-a scăzut nivelul afacerilor. În schimb, dacă s-ar calcula cifra de afaceri la nivel de grup probabil SC Doly-Com Distribuție SRL nu ar mai fi lider.


”De exemplu, la Elsaco am divizat activitatea pe mai multe companii din grup. Dacă adunăm cifrele de afaceri de la Elsaco, Vestra și celelalte, cred că avem cea mai mare cifră de afaceri. Am împărțit activitățile în funcție de specificul lor, în așa fel încât comerțul să fie comerț, softul soft și partea de antreprenoriat general. Să fie fiecare pe un domeniu cumva limitat, mai bine și mai ușor de gestionat și de condus”,


Valeriu Iftime, președinte CCIA Botoșani.

 

SC Doly-Com SRL în faliment, SC Doly-Com Distribuție SRL pe primul loc


SC Doly-Com SRL (deci fără ”Distribuție”) este o firmă înființată în 1997 care l-a avut mulți ani administrator pe Iulian Căzăcuț. Dincolo de asemănarea izbitoare a numelui, are același cod CAEN ca firma ajunsă lider în Botoșani și, de asemenea, avea puncte de lucru în comuna Roma.


Cel puțin la fel de interesant este că după înființarea SC Doly-Com Distribuție SRL, afacerile celeilalte companii, adică SC Doly-Com SRL, pur și simplu s-au prăbușit, de la peste 148 milioane de lei cifră de afaceri în 2015 la doar ceva peste 100.000 de lei în 2017. De altfel, în 2015, an în care s-a constituit SC Doly-Com Distribuție SRL, cealaltă companie, SC Doly-Com SRL, și-a cerut intrarea în insolvență, pentru ca în 2016 Tribunalul Botoșani să dispună intrarea în faliment în procedură generală.


După cinci ani procesul de faliment continuă, următorul termen fiind stabilit pentru luna decembrie 2021. ANAF și Primăria Roma se regăsesc printre debitori.

 

loading...
Cum a fost posibil? A șaptea firmă a județului în insolvență după afaceri de 31 milioane euro într-un an
Ăsta afacerist frate! În primul an a făcut peste 18 milioane de euro și a ajuns lângă Electroalfa și Prodalcom

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL
 

Femeie paralizată din copilărie, obligată de Casa de Pensii să își demonstreze handicapul cu acte medicale din urmă cu 3-4 decenii ca să îi acorde pensie de urmaș
Larisa are 43 de ani... patru decenii și ceva de chin. Este țintuită de mică într-un scaun cu rotile. Rănită aprig de destin, primește și o lovitură din partea unui sistem pe cât de absurd, pe atât de lipsit de orice urmă de empatie.
Proces de-o încâlceală uluitoare: ALDE cere un spațiu ultracentral de la Locativa și daune de 100 de lei pe zi, alt partid acuză falsuri în acte
Alianța Liberalilor și Democraților (ALDE) a deschis un proces la Judecătoria Botoșani împotriva SC Locativa SA pentru un spațiu din zona ultracentrală a orașului. Primul termen s-a judecat pe 5 octombrie, la cinci luni și jumătate de la înregistrarea dosarului, și scoate la iveală o încurcătură definitorie pentru politica botoșăneană.
Primărie executată silit de un IFN din celălalt capăt al țării cu care nu a avut vreun contract de credit: Ne-au dat toate planurile peste cap
Întruniți în ședință extraordinară pe data de 17 septembrie 2021, consilierii județeni au hotărât să aloce 219.000 de lei Primăriei Viișoara. Dacă la alte proiecte de hotărâre care vizează repartizarea unor fonduri unităților administrativ-teritoriale apar discuții aprinse cu acuzații privind atribuirea banilor pe criterii politice, de această dată proiectul propus de conducerea Consiliului Județean a fost aprobat în unanimitate.
ANALIZĂ: Pandemia dă cu virgulă la Botoșani: avem de peste 4 ori mai multe îmbolnăviri decât anul trecut pe vremea asta
10, 12, 5, 9, 3, 11, 0și...13, 26, 20, 27, 35, 20, 40Ce e cu aceste numere? Sunt noile cazuri zilnice din prima săptămână a lunii septembrie, de anul trecut și de anul acesta.
Laptopurile de aproape 1.000 de euro bucata ale aleșilor de la Județ, numai bune de pus milieuri pe ele: Niște bani aruncați aiurea - GALERIE FOTO
21 aprilie 2021, Consiliul Județean Botoșani... După un an în care atât fostul, cât și actualul președinte al CJ au invocat pandemia pentru a nu organiza ședințe de plen în format fizic, consilierii județeni primesc laptopuri pentru a le facilita munca în slujba comunității.
Partidul Amploiaților?! Liberalismul botoșănean pe mâna unei găști de bugetari și directori la stat în care privații sunt suprimați
”Prin noi înșine... dar mai ales cu statul”, aceasta pare să fie noua deviză a marii mase a liberalilor botoșăneni. Partidul care, în teorie, își bazează politicile publice așezând antreprenorul la loc de cinste s-a transformat la Botoșani într-o grupare aproape în exclusivitate a bugetarilor și a lucrătorilor la unitățile de stat.
Sensul giratoriu care mai mult încurcă decât ajută! Accidente cu victime sau fără, în zona care înnebunește conducătorii auto – GALERIE FOTO
17 iulie 2021. Colonelul Narcis Jachel din cadrul ISU Botoșani este implicat alături de soție într-un accident rutier care s-a produs exact în fața instituției unde lucrează aproape de-o viață. Pe un drum pe care l-a parcurs probabil de sute de ori. Un drum pe care-l cunoștea extrem de bine. Dar asta până la amenajarea noului sens giratoriu care se dovedește a fi de fapt o brambrureală de indicatoare și reguli rutiere, care nu au neapărat logică. 
Noii șefi de la Nova Apaserv și-au pus în cap să demaște furturile de apă! Angajați în comisia de disciplină, se aduc controlori din alte județe
Legende sau realități, la Botoșani circulă tot felul de povești cu conducte ascunse sub pământ pe care le folosesc ilegal anumiți utilizatori, cea oficială fiind conectată la un apometru pentru care se face plata lunară. Prin aceste tertipuri s-ar umple piscine, s-ar desfășura activități în spălătorii (auto, mai ales) și tot felul de alte lucruri. Și, evident, aceleași voci arată că aceste duble branșamente nu au putut fi făcute fără ajutor de la angajați tocmai din cadrul operatorului de apă și canalizare.
DOCUMENT: Lucrările la Botoșani – Tg. Frumos avizate pe bucăți, mai mult pe partea ieșeană! „Strategicul” nostru din beton lăsat la urmă – FOTO&VIDEO
Asta reiese din documentul de avizare pentru lucrările efectuate la DN 28B Târgu Frumos – Botoșani, fiind dată undă verde doar pentru o distanță de 51,2, din totalul de 71,50 de kilometri. Cel mai mare tronson pentru care NU s-au obținut autorizațiile necesare efectuării lucrărilor este pe teritoriul județului Botoșani.
Loading...
Clădirea cu două instituții în interior pasată între miniștri botoșăneni! Pesediștii și-au arătat mușchii și au „omorât” un proiect de modernizare
Marius Budăi și Raluca Turcan. Doi botoșăneni care au reușit, datorită partidului, să acceadă în funcții de miniștri. Ambii la același minister, cel al Muncii.
Fosta casă a PDL-ului, interzisă prin hotărâre la PNL, a început bătaia pe imobilul din buricul târgului – GALERIE FOTO
Strada Teatrului nr.16, undeva în spatele fostului restaurant ”Pod de Piatră”, pe frontispiciul unei clădiri stă scris ”Partidul Național Liberal – Filiala Teritorială Botoșani”.Aleea Maxim Gorki nr.2, în vecinătatea fostei Case a Corpului Didactic, un alt imobil la intrarea căruia este afișată o emblemă generoasă: ”Partidul Național Liberal – filiala Botoșani”.
DOCUMENT Casa tuturor posibilităților: Județul și Municipiul s-au zbătut să cumpere o casă monument care nu era de vânzare și pe care, de fapt, au refuzat să o achiziționeze când au avut prilejul
Se spune deseori că ”România este țara tuturor posibilităților”. Și cum Botoșani face parte din această țară, nu poate constitui o excepție. Mai ales atunci când discutăm despre administrația publică locală.
O fuziune cum n-a mai fost: USR a ras PLUS la Botoșani, o treime dintre delegații de la municipiu sunt rude între ei
”Miercuri și joi, 105 delegați ai filialelor partidelor proaspăt fuzionate USR și PLUS din întreg județul au ales prin vot direct conducerea județeană a USR Botoșani pentru următorii 4 ani”.
Plan secret pus la cale de 6 luni – cum a ajuns Dan Nechifor la 10 voturi de președinția PNL Botoșani
Intrarea prefectului în lupta pentru funcția de președinte al PNL Botoșani s-a făcut pe 27 iunie 2021, în ultima zi de depunere a candidaturilor pentru alegerile interne. Deși impresia creată a fost aceea a unei decizii luată ”pe ultima sută de metri”, în realitate a fost rezultatul unui plan minuțios pregătit cu jumătate de an înaintea scrutinului.
Loading...
Noul șef de la ”Apă” a plecat de la ANIF după ce Agenția Națională i-a scos postul de director la concurs, se pregătește un ”liberal pe viață”
Pe 26 mai 2021, cu două săptămâni înainte de ședința consiliului de administrație în care Liviu Ștefan a fost numit director interimar la SC Nova Apaserv SA, Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare (ANIF) a scos la concurs posturile de directori de la 13 filiale teritoriale din țară, inclusiv cea de la Botoșani. Examentul începe chiar astăzi.
Jumătate dintre agenții de la Poliția Rutieră reținuți de DNA sunt plini de datorii la bănci, unii nu au nici măcar mașină
O ștersătură sau un grup de trei hashtag-uri, asta se regăsește la rubrica ”venituri din salarii” din declarațiile de avere ale polițiștilor de la Serviciul Rutier reținuți la începutul lunii iunie de Direcția Națională Anticorupție. Mai exact, vorbim strict de subofițerul și cei nouă agenți pentru care DNA a dispus reținerea. Aceștia și-au secretizat veniturile din salarii. Prin lege!
Politica... vaccinului: Județele cele mai sărace și care au votat cel mai mult AUR la parlamentare au cei mai puțini vaccinați, Botoșani e cap de afiș
Harta națională a vaccinării scoate la iveală o coincidență politică și sanitară în care județul Botoșani este unul dintre capetele de afiș. Comparația cu rezultatele înregistrate la alegerile parlamentare arată că refuzul imunizării provine cu precădere din unitățile administrativ-teritoriale în care Partidul Alianța pentru Unirea Românilor a obținut cele mai bune scoruri electorale.
Nu execută doar Primăria! Lichidatorul a vândut de la Termica păcură, țevi, coturi, puncte termice, o cale ferată și o... locomotivă. Și mai are de vândut!
Executarea silită a Primăriei Botoșani în urma proceselor pierdute la Curtea de Apel Suceava cu Cabinetul Individual de Insolvență (CII) Constantin Lulu Dascălu reprezintă cheia de boltă a activității pe care lichidatorul judiciar al SC Termica SA o desfășoară de zece ani la fosta societate de termoficare a orașului.
Cum a ajuns UE să pună umărul la politizarea masivă a concursurilor din România! Candidați secreți, rezultate secrete, a murit și ultima fărâmă de bun simț
Accederea pe tot felul de funcții publice, de execuție sau conducere, a unor persoane susținute politic și fără prea mare pregătire profesională, în cele mai multe dintre cazuri, a devenit extrem de facilă și are loc sub ochii noștri, ai tuturor, într-o semi-transparență care le convine de minune politicienilor, mai ales. 
Aleșii care au luat pandemia în brațe: Pe ”roșu” ședințele erau în sală, pe ”verde” au redevenit online... la ”televizorul cu lămpi”
De un an și două luni aproape toate instituțiile se folosesc fără jenă de situația sanitară pentru a nu permite intrarea publicului în sedii, pentru a bloca accesul la informațiile de interes public și pentru a limita pe cât posibil să dea socoteală populației și agenților economici care le plătesc practic salariile demnitarilor și celorlalți bugetari pentru ceea ce (nu) fac când stau baricadați în birouri.
Autoritățile ce fac?,se iau de cei care vind semințe că le este mai ușor la calculat
18 octombrie 2021, 16:31
"Ceea ce nu au putut însă românii, a fost la îndemâna unui basarabean." Basarabean, nu există aşa naţionalitate. Este o denumire dată de ruşi, nici ca provincie nu există. Nu ne mai botezaţi cu tot felul de nume de împrumut. Suntem moldoveni şi atât. Nu vă convine uitaţi de noi.
18 octombrie 2021, 15:54
Pai da, dupa ce musiu Cazacut a "uitat" sa plateasca catre stat vreo 40 milioane de euro, a bagat firma in faliment, a deschis alta si l-a bagat la inaintare pe respectivul. Tipic romanesc. Problema e ca sunt niste prosti, recte noi, care vom plati suma respectiva. Intre timp, musiu Cazacut, si-a mai construit un palat.
18 octombrie 2021, 13:17
Sondaj
Sunteți de acord cu accesarea de către Primăria Botoșani a unui credit de 13 milioane de euro pentru cofinanțarea proiectului european privind refacerea căii de rulare și cumpărarea unor tramvaie noi?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
”Mă pregătesc cu emoție pentru ziua de întâi decembrie, singura zi din an în care mai creez poezie. Dacă înainte scriam constant, acum ce mi-a rămas e această zi în care îmi amintesc și reînvii conglomeratul unic de tră ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
acum 2 zile
EUR
Euro
4.9487 lei
USD
Dolarul SUA
4.3767 lei
CHF
Francul elveţian
4.7595 lei
GBP
Lira sterlină
5.8121 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.8642 lei
XAU
Gramul de aur
249.2179 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2460 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3605 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0868 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.4089 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1948 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6655 lei
Vremea
astăzi
Botosani
-0.8 o C
Dorohoi
-0.6 o C
Bucecea
-1.4 o C
Darabani
-4.7 o C
Saveni
-0.2 o C
Ştefăneşti
2.5 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.