Ancheta săptămânii
Primărie executată silit de un IFN din celălalt capăt al țării cu care nu a avut vreun contract de credit: Ne-au dat toate planurile peste cap

Întruniți în ședință extraordinară pe data de 17 septembrie 2021, consilierii județeni au hotărât să aloce 219.000 de lei Primăriei Viișoara. Dacă la alte proiecte de hotărâre care vizează repartizarea unor fonduri unităților administrativ-teritoriale apar discuții aprinse cu acuzații privind atribuirea banilor pe criterii politice, de această dată proiectul propus de conducerea Consiliului Județean a fost aprobat în unanimitate.

Executare de peste 200.000 de lei


Aleșii de la Județ au fost convinși să facă asta probabil datorită raportului de specialitate anexat proiectului de hotărâre în care se detalia necesitatea direcționării sumei menționate spre localitatea din nord-estul județului.  


În actul respectiv se menționa că Primăria Viișoara a solicitat pe 8 august sprijinul CJ întrucât se afla în pericol de executare silită.


Cu o lună înainte, administrația comunei menționate a primit o somație de plată din partea Biroului Executorului Judecătoresc Sarmis Cîmpulungeanu pentru nici mai mult, nici mai puțin de 219.689,82 de lei.


Somația a fost emisă conform sentinței civile 1.038/2020 pronunțată de Judecătoria Suceava, care era executorie.


Și a hotărârii Judecătoriei Darabani din 30 iunie 2021 prin care s-a încuviințat executarea silită.

 

Primar amendat


Hotărârea magistraților din județul vecin a fost emisă după un proces deschis în 2018 cu SC Rocredit IFN SA în calitate de creditor, cu SC Tehnoserv Foraj SRL drept debitor, și Primăria Viișoara ca terț poprit.


Administrația comunei botoșănene a fost obligată de instanță încă de la începutul judecății să depună o copie certificată după actul în baza căruia datora bani firmei specializată în foraj și sondaj pentru construcții. Judecătorul a mai cerut de încă trei ori să se aducă respectivul document, pentru ca la un moment dat să îi aplice două amenzi primarului de Viișoara de la acea dată.


Dinu Moroșanu a fost sancționat pecuniar cu 100, respectiv 200 de lei în baza Codului de Procedură Civilă pentru ”refuzul sau omisiunea unei autorități ori a altei persoane de a comunica, din motive imputabile ei, la cererea instanței și la termenul fixat în acest scop, datele care rezultă din actele și evidențele ei”.

 

Primăria a făcut apel la care nu s-a apărat


Pe 19 martie 2020 Judecătoria Suceava, oraș în care își are sediul SC Tehnoserv Foraj SRL, s-a pronunțat.


”Admite în parte cererea de validare a popririi formulată de petenta – creditoare SC Rocredit IFN SA, în contradictoriu cu debitorul S.C. Tehnoserv Foraj SRL, terț poprit fiind Primăria Comunei Viișoara. Dispune validarea popririi”,


Hotărâre Judecătoria Suceava.


În cadrul aceluiași proces, SC Rocredit IFN SA a solicitat și amendarea Primăriei Viișoara, acțiune respinsă însă de instanță.


Administrația locală a comunei botoșănene a formulat apel, însă Tribunalul Suceava i-a respins pe 20 august 2020 acțiunea chiar de la primul termen.


Aceasta poate și pentru că instituția pur și simplu nu s-a mai apărat în apel, potrivit actualului edil șef.


Astfel, punerea în aplicare a sentinței care prevedea plata a peste 210.000 lei a devenit inevitabilă.

 

Executare pe axa Baia Mare – Suceava - Viișoara


Dar cum s-a ajuns aici? În realitate, Primăria Viișoara nu a avut vreo datorie la SC Rocredit IFN SA, dar totuși a ajuns să fie executată silit de această companie cu sediul în Baia Mare.


Administrația comunei botoșănene avea de fapt un litigiu cu SC Tehnoserv Foraj SRL. Firma din Suceava contractase niște lucrări pe care le-a facturat, însă fostul primar Dinu Moroșanu a refuzat să le plătească, motivând că nu ar fi fost efectuate în întregime.


SC Tehnoserv Foraj SRL contractase un împrumut de la IFN-ul menționat pe care nu l-a mai achitat, iar pentru a-și recupera banii firma de creditare s-a îndreptat împotriva celor care înregistrau debite către societatea comercială din Suceava, printre datornici regăsindu-se și Primăria Viișoara.


”Ne-am trezit cu somația aceasta de plată”


Noul primar de la Viișoara a aflat abia în luna iulie a acestui an de litigiu astfel că în bugetul pe 2021 nu a fost inclusă vreo sumă pentru stingerea debitului. Și chiar dacă ar fi știut i-ar fi fost imposibil să plătească deoarece amintita sumă reprezintă aproximativ jumătate din totalul încasărilor pe care Primăria le are într-un an din taxe și impozite locale. Primarul Laurențiu Rîmbu s-a adresat Consiliului Județean și Administrației Județene a Finanțelor Publice, găsind înțelegere la CJ .


”Este un proces de pe timpul fostului primar. Noi am fost terță parte și am devenit debitori direcți către IFN-ul Rocredit de la Baia Mare. Raporturile contractuale erau între Primărie și o firmă de la Suceava pentru niște foraje executate în 2019. Firma trebuie să facă o anumită documentație și domnul fost primar a avut o divergență cu firma respectivă și s-a ajuns la proces. Iar la Suceava, pe 20 august 2020 am avut ultima cale de atac, apelul, și s-a pierdut. Nu s-a prezentat domnul fost primar. Și ne aflăm în situația de a ne bloca conturile. Am vorbit cu dl executor judecătoresc de la Suceava și el trebuie să urmeze procedura”,


Laurențiu Rîmbu, primar Viișoara.


32.000


de lei este suma pe care inițial Primăria Viișoara o datora către SC Tehnoserv Foraj SRL, potrivit actualului primar.


”Noi ne-am trezit cu somația aceasta de plată, cu încuviințarea chiar de la instanță. Hotărârea este fără cale de atac (...) Ne-au dat toate planurile peste cap. Noi avem acum proiecte, trebuie să le implementăm, trebuie să plătim, iar o executare silită de genul acesta...”,


Laurențiu Rîmbu, primar Viișoara.

 

O firmă cu mai mulți acționari decât locuitori are comuna


Primăria Viișoara este doar una dintre cele împotriva cărora s-au îndreptat creditorii SC Tehnoserv Foraj SRL.


Pe 24 septembrie 2021 Consiliul Local Viișoara a aprobat rectificarea bugetară în care a fost inclusă suma repartizată de Consiliul Județean.


IFN-urile sunt instituții financiare nebancare ce pot acorda, printre altele, credite de consum, credite ipotecare și credite imobiliare.


Pe propria pagină web, RoCredit IFN SA se prezintă drept o companie înființată în 2007, cu acționariat român, care în proporție de 92% este alcătuit din persoane fizice și 8% din persoane juridice. Are peste 2.000 de acționari și un capital social de peste 6,8 milioane de euro.


1.953


de locuitori avea Viișoara când s-a realizat ultimul recensământ, în 2011.

 

loading...
Ultima comună cu centru din pământ : Licitație pentru un DJ de vreo 100 de miliarde de lei vechi
Botoșani în pragul colapsului: Primăria executată silit pentru aproape 20 de milioane de euro după falimentul Termica - Situația este dramatică - VIDEO

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL

Femeie paralizată din copilărie, obligată de Casa de Pensii să își demonstreze handicapul cu acte medicale din urmă cu 3-4 decenii ca să îi acorde pensie de urmaș
Larisa are 43 de ani... patru decenii și ceva de chin. Este țintuită de mică într-un scaun cu rotile. Rănită aprig de destin, primește și o lovitură din partea unui sistem pe cât de absurd, pe atât de lipsit de orice urmă de empatie.
Ruslan, un moldovean născut peste Prut, a ajuns cel mai mare afacerist din Botoșani într-un business cu iz de clonă
Să înființezi o companie în 2015 și cinci ani mai târziu să ajungi pe primul loc în Topul Județean al Firmelor întocmit de Camera de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA) Botoșani, aceasta este o performanță care ani la rând nu a fost la îndemâna vreunui om de afaceri născut în România. Ceea ce nu au putut însă românii, a fost la îndemâna unui basarabean.
Proces de-o încâlceală uluitoare: ALDE cere un spațiu ultracentral de la Locativa și daune de 100 de lei pe zi, alt partid acuză falsuri în acte
Alianța Liberalilor și Democraților (ALDE) a deschis un proces la Judecătoria Botoșani împotriva SC Locativa SA pentru un spațiu din zona ultracentrală a orașului. Primul termen s-a judecat pe 5 octombrie, la cinci luni și jumătate de la înregistrarea dosarului, și scoate la iveală o încurcătură definitorie pentru politica botoșăneană.
ANALIZĂ: Pandemia dă cu virgulă la Botoșani: avem de peste 4 ori mai multe îmbolnăviri decât anul trecut pe vremea asta
10, 12, 5, 9, 3, 11, 0și...13, 26, 20, 27, 35, 20, 40Ce e cu aceste numere? Sunt noile cazuri zilnice din prima săptămână a lunii septembrie, de anul trecut și de anul acesta.
Laptopurile de aproape 1.000 de euro bucata ale aleșilor de la Județ, numai bune de pus milieuri pe ele: Niște bani aruncați aiurea - GALERIE FOTO
21 aprilie 2021, Consiliul Județean Botoșani... După un an în care atât fostul, cât și actualul președinte al CJ au invocat pandemia pentru a nu organiza ședințe de plen în format fizic, consilierii județeni primesc laptopuri pentru a le facilita munca în slujba comunității.
Partidul Amploiaților?! Liberalismul botoșănean pe mâna unei găști de bugetari și directori la stat în care privații sunt suprimați
”Prin noi înșine... dar mai ales cu statul”, aceasta pare să fie noua deviză a marii mase a liberalilor botoșăneni. Partidul care, în teorie, își bazează politicile publice așezând antreprenorul la loc de cinste s-a transformat la Botoșani într-o grupare aproape în exclusivitate a bugetarilor și a lucrătorilor la unitățile de stat.
Sensul giratoriu care mai mult încurcă decât ajută! Accidente cu victime sau fără, în zona care înnebunește conducătorii auto – GALERIE FOTO
17 iulie 2021. Colonelul Narcis Jachel din cadrul ISU Botoșani este implicat alături de soție într-un accident rutier care s-a produs exact în fața instituției unde lucrează aproape de-o viață. Pe un drum pe care l-a parcurs probabil de sute de ori. Un drum pe care-l cunoștea extrem de bine. Dar asta până la amenajarea noului sens giratoriu care se dovedește a fi de fapt o brambrureală de indicatoare și reguli rutiere, care nu au neapărat logică. 
Noii șefi de la Nova Apaserv și-au pus în cap să demaște furturile de apă! Angajați în comisia de disciplină, se aduc controlori din alte județe
Legende sau realități, la Botoșani circulă tot felul de povești cu conducte ascunse sub pământ pe care le folosesc ilegal anumiți utilizatori, cea oficială fiind conectată la un apometru pentru care se face plata lunară. Prin aceste tertipuri s-ar umple piscine, s-ar desfășura activități în spălătorii (auto, mai ales) și tot felul de alte lucruri. Și, evident, aceleași voci arată că aceste duble branșamente nu au putut fi făcute fără ajutor de la angajați tocmai din cadrul operatorului de apă și canalizare.
DOCUMENT: Lucrările la Botoșani – Tg. Frumos avizate pe bucăți, mai mult pe partea ieșeană! „Strategicul” nostru din beton lăsat la urmă – FOTO&VIDEO
Asta reiese din documentul de avizare pentru lucrările efectuate la DN 28B Târgu Frumos – Botoșani, fiind dată undă verde doar pentru o distanță de 51,2, din totalul de 71,50 de kilometri. Cel mai mare tronson pentru care NU s-au obținut autorizațiile necesare efectuării lucrărilor este pe teritoriul județului Botoșani.
Loading...
Clădirea cu două instituții în interior pasată între miniștri botoșăneni! Pesediștii și-au arătat mușchii și au „omorât” un proiect de modernizare
Marius Budăi și Raluca Turcan. Doi botoșăneni care au reușit, datorită partidului, să acceadă în funcții de miniștri. Ambii la același minister, cel al Muncii.
Fosta casă a PDL-ului, interzisă prin hotărâre la PNL, a început bătaia pe imobilul din buricul târgului – GALERIE FOTO
Strada Teatrului nr.16, undeva în spatele fostului restaurant ”Pod de Piatră”, pe frontispiciul unei clădiri stă scris ”Partidul Național Liberal – Filiala Teritorială Botoșani”.Aleea Maxim Gorki nr.2, în vecinătatea fostei Case a Corpului Didactic, un alt imobil la intrarea căruia este afișată o emblemă generoasă: ”Partidul Național Liberal – filiala Botoșani”.
DOCUMENT Casa tuturor posibilităților: Județul și Municipiul s-au zbătut să cumpere o casă monument care nu era de vânzare și pe care, de fapt, au refuzat să o achiziționeze când au avut prilejul
Se spune deseori că ”România este țara tuturor posibilităților”. Și cum Botoșani face parte din această țară, nu poate constitui o excepție. Mai ales atunci când discutăm despre administrația publică locală.
O fuziune cum n-a mai fost: USR a ras PLUS la Botoșani, o treime dintre delegații de la municipiu sunt rude între ei
”Miercuri și joi, 105 delegați ai filialelor partidelor proaspăt fuzionate USR și PLUS din întreg județul au ales prin vot direct conducerea județeană a USR Botoșani pentru următorii 4 ani”.
Plan secret pus la cale de 6 luni – cum a ajuns Dan Nechifor la 10 voturi de președinția PNL Botoșani
Intrarea prefectului în lupta pentru funcția de președinte al PNL Botoșani s-a făcut pe 27 iunie 2021, în ultima zi de depunere a candidaturilor pentru alegerile interne. Deși impresia creată a fost aceea a unei decizii luată ”pe ultima sută de metri”, în realitate a fost rezultatul unui plan minuțios pregătit cu jumătate de an înaintea scrutinului.
Loading...
Noul șef de la ”Apă” a plecat de la ANIF după ce Agenția Națională i-a scos postul de director la concurs, se pregătește un ”liberal pe viață”
Pe 26 mai 2021, cu două săptămâni înainte de ședința consiliului de administrație în care Liviu Ștefan a fost numit director interimar la SC Nova Apaserv SA, Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare (ANIF) a scos la concurs posturile de directori de la 13 filiale teritoriale din țară, inclusiv cea de la Botoșani. Examentul începe chiar astăzi.
Jumătate dintre agenții de la Poliția Rutieră reținuți de DNA sunt plini de datorii la bănci, unii nu au nici măcar mașină
O ștersătură sau un grup de trei hashtag-uri, asta se regăsește la rubrica ”venituri din salarii” din declarațiile de avere ale polițiștilor de la Serviciul Rutier reținuți la începutul lunii iunie de Direcția Națională Anticorupție. Mai exact, vorbim strict de subofițerul și cei nouă agenți pentru care DNA a dispus reținerea. Aceștia și-au secretizat veniturile din salarii. Prin lege!
Politica... vaccinului: Județele cele mai sărace și care au votat cel mai mult AUR la parlamentare au cei mai puțini vaccinați, Botoșani e cap de afiș
Harta națională a vaccinării scoate la iveală o coincidență politică și sanitară în care județul Botoșani este unul dintre capetele de afiș. Comparația cu rezultatele înregistrate la alegerile parlamentare arată că refuzul imunizării provine cu precădere din unitățile administrativ-teritoriale în care Partidul Alianța pentru Unirea Românilor a obținut cele mai bune scoruri electorale.
Nu execută doar Primăria! Lichidatorul a vândut de la Termica păcură, țevi, coturi, puncte termice, o cale ferată și o... locomotivă. Și mai are de vândut!
Executarea silită a Primăriei Botoșani în urma proceselor pierdute la Curtea de Apel Suceava cu Cabinetul Individual de Insolvență (CII) Constantin Lulu Dascălu reprezintă cheia de boltă a activității pe care lichidatorul judiciar al SC Termica SA o desfășoară de zece ani la fosta societate de termoficare a orașului.
Cum a ajuns UE să pună umărul la politizarea masivă a concursurilor din România! Candidați secreți, rezultate secrete, a murit și ultima fărâmă de bun simț
Accederea pe tot felul de funcții publice, de execuție sau conducere, a unor persoane susținute politic și fără prea mare pregătire profesională, în cele mai multe dintre cazuri, a devenit extrem de facilă și are loc sub ochii noștri, ai tuturor, într-o semi-transparență care le convine de minune politicienilor, mai ales. 
Aleșii care au luat pandemia în brațe: Pe ”roșu” ședințele erau în sală, pe ”verde” au redevenit online... la ”televizorul cu lămpi”
De un an și două luni aproape toate instituțiile se folosesc fără jenă de situația sanitară pentru a nu permite intrarea publicului în sedii, pentru a bloca accesul la informațiile de interes public și pentru a limita pe cât posibil să dea socoteală populației și agenților economici care le plătesc practic salariile demnitarilor și celorlalți bugetari pentru ceea ce (nu) fac când stau baricadați în birouri.
Acest Sarmis trebuia de foarte mult timp sa fi intrat in ochii autoritatilor,fost om a lui Cuciureanu si cu cele mai ciudate executari.Poate acum va citi cineva si se va autosesiza
4 octombrie 2021, 12:48
Sondaj
Sunteți de acord cu accesarea de către Primăria Botoșani a unui credit de 13 milioane de euro pentru cofinanțarea proiectului european privind refacerea căii de rulare și cumpărarea unor tramvaie noi?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
”Mă pregătesc cu emoție pentru ziua de întâi decembrie, singura zi din an în care mai creez poezie. Dacă înainte scriam constant, acum ce mi-a rămas e această zi în care îmi amintesc și reînvii conglomeratul unic de tră ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
acum 2 zile
EUR
Euro
4.9487 lei
USD
Dolarul SUA
4.3767 lei
CHF
Francul elveţian
4.7595 lei
GBP
Lira sterlină
5.8121 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.8642 lei
XAU
Gramul de aur
249.2179 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2460 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3605 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0868 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.4089 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1948 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6655 lei
Vremea
astăzi
Botosani
0.0 o C
Dorohoi
0.5 o C
Bucecea
-0.6 o C
Darabani
-2.2 o C
Saveni
0.6 o C
Ştefăneşti
3.6 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.