Ancheta săptămânii
Primărie executată silit de un IFN din celălalt capăt al țării cu care nu a avut vreun contract de credit: Ne-au dat toate planurile peste cap

Întruniți în ședință extraordinară pe data de 17 septembrie 2021, consilierii județeni au hotărât să aloce 219.000 de lei Primăriei Viișoara. Dacă la alte proiecte de hotărâre care vizează repartizarea unor fonduri unităților administrativ-teritoriale apar discuții aprinse cu acuzații privind atribuirea banilor pe criterii politice, de această dată proiectul propus de conducerea Consiliului Județean a fost aprobat în unanimitate.

Executare de peste 200.000 de lei


Aleșii de la Județ au fost convinși să facă asta probabil datorită raportului de specialitate anexat proiectului de hotărâre în care se detalia necesitatea direcționării sumei menționate spre localitatea din nord-estul județului.  


În actul respectiv se menționa că Primăria Viișoara a solicitat pe 8 august sprijinul CJ întrucât se afla în pericol de executare silită.


Cu o lună înainte, administrația comunei menționate a primit o somație de plată din partea Biroului Executorului Judecătoresc Sarmis Cîmpulungeanu pentru nici mai mult, nici mai puțin de 219.689,82 de lei.


Somația a fost emisă conform sentinței civile 1.038/2020 pronunțată de Judecătoria Suceava, care era executorie.


Și a hotărârii Judecătoriei Darabani din 30 iunie 2021 prin care s-a încuviințat executarea silită.

 

Primar amendat


Hotărârea magistraților din județul vecin a fost emisă după un proces deschis în 2018 cu SC Rocredit IFN SA în calitate de creditor, cu SC Tehnoserv Foraj SRL drept debitor, și Primăria Viișoara ca terț poprit.


Administrația comunei botoșănene a fost obligată de instanță încă de la începutul judecății să depună o copie certificată după actul în baza căruia datora bani firmei specializată în foraj și sondaj pentru construcții. Judecătorul a mai cerut de încă trei ori să se aducă respectivul document, pentru ca la un moment dat să îi aplice două amenzi primarului de Viișoara de la acea dată.


Dinu Moroșanu a fost sancționat pecuniar cu 100, respectiv 200 de lei în baza Codului de Procedură Civilă pentru ”refuzul sau omisiunea unei autorități ori a altei persoane de a comunica, din motive imputabile ei, la cererea instanței și la termenul fixat în acest scop, datele care rezultă din actele și evidențele ei”.

 

Primăria a făcut apel la care nu s-a apărat


Pe 19 martie 2020 Judecătoria Suceava, oraș în care își are sediul SC Tehnoserv Foraj SRL, s-a pronunțat.


”Admite în parte cererea de validare a popririi formulată de petenta – creditoare SC Rocredit IFN SA, în contradictoriu cu debitorul S.C. Tehnoserv Foraj SRL, terț poprit fiind Primăria Comunei Viișoara. Dispune validarea popririi”,


Hotărâre Judecătoria Suceava.


În cadrul aceluiași proces, SC Rocredit IFN SA a solicitat și amendarea Primăriei Viișoara, acțiune respinsă însă de instanță.


Administrația locală a comunei botoșănene a formulat apel, însă Tribunalul Suceava i-a respins pe 20 august 2020 acțiunea chiar de la primul termen.


Aceasta poate și pentru că instituția pur și simplu nu s-a mai apărat în apel, potrivit actualului edil șef.


Astfel, punerea în aplicare a sentinței care prevedea plata a peste 210.000 lei a devenit inevitabilă.

 

Executare pe axa Baia Mare – Suceava - Viișoara


Dar cum s-a ajuns aici? În realitate, Primăria Viișoara nu a avut vreo datorie la SC Rocredit IFN SA, dar totuși a ajuns să fie executată silit de această companie cu sediul în Baia Mare.


Administrația comunei botoșănene avea de fapt un litigiu cu SC Tehnoserv Foraj SRL. Firma din Suceava contractase niște lucrări pe care le-a facturat, însă fostul primar Dinu Moroșanu a refuzat să le plătească, motivând că nu ar fi fost efectuate în întregime.


SC Tehnoserv Foraj SRL contractase un împrumut de la IFN-ul menționat pe care nu l-a mai achitat, iar pentru a-și recupera banii firma de creditare s-a îndreptat împotriva celor care înregistrau debite către societatea comercială din Suceava, printre datornici regăsindu-se și Primăria Viișoara.


”Ne-am trezit cu somația aceasta de plată”


Noul primar de la Viișoara a aflat abia în luna iulie a acestui an de litigiu astfel că în bugetul pe 2021 nu a fost inclusă vreo sumă pentru stingerea debitului. Și chiar dacă ar fi știut i-ar fi fost imposibil să plătească deoarece amintita sumă reprezintă aproximativ jumătate din totalul încasărilor pe care Primăria le are într-un an din taxe și impozite locale. Primarul Laurențiu Rîmbu s-a adresat Consiliului Județean și Administrației Județene a Finanțelor Publice, găsind înțelegere la CJ .


”Este un proces de pe timpul fostului primar. Noi am fost terță parte și am devenit debitori direcți către IFN-ul Rocredit de la Baia Mare. Raporturile contractuale erau între Primărie și o firmă de la Suceava pentru niște foraje executate în 2019. Firma trebuie să facă o anumită documentație și domnul fost primar a avut o divergență cu firma respectivă și s-a ajuns la proces. Iar la Suceava, pe 20 august 2020 am avut ultima cale de atac, apelul, și s-a pierdut. Nu s-a prezentat domnul fost primar. Și ne aflăm în situația de a ne bloca conturile. Am vorbit cu dl executor judecătoresc de la Suceava și el trebuie să urmeze procedura”,


Laurențiu Rîmbu, primar Viișoara.


32.000


de lei este suma pe care inițial Primăria Viișoara o datora către SC Tehnoserv Foraj SRL, potrivit actualului primar.


”Noi ne-am trezit cu somația aceasta de plată, cu încuviințarea chiar de la instanță. Hotărârea este fără cale de atac (...) Ne-au dat toate planurile peste cap. Noi avem acum proiecte, trebuie să le implementăm, trebuie să plătim, iar o executare silită de genul acesta...”,


Laurențiu Rîmbu, primar Viișoara.

 

O firmă cu mai mulți acționari decât locuitori are comuna


Primăria Viișoara este doar una dintre cele împotriva cărora s-au îndreptat creditorii SC Tehnoserv Foraj SRL.


Pe 24 septembrie 2021 Consiliul Local Viișoara a aprobat rectificarea bugetară în care a fost inclusă suma repartizată de Consiliul Județean.


IFN-urile sunt instituții financiare nebancare ce pot acorda, printre altele, credite de consum, credite ipotecare și credite imobiliare.


Pe propria pagină web, RoCredit IFN SA se prezintă drept o companie înființată în 2007, cu acționariat român, care în proporție de 92% este alcătuit din persoane fizice și 8% din persoane juridice. Are peste 2.000 de acționari și un capital social de peste 6,8 milioane de euro.


1.953


de locuitori avea Viișoara când s-a realizat ultimul recensământ, în 2011.

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
Ultima comună cu centru din pământ : Licitație pentru un DJ de vreo 100 de miliarde de lei vechi
Botoșani în pragul colapsului: Primăria executată silit pentru aproape 20 de milioane de euro după falimentul Termica - Situația este dramatică - VIDEO

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL

Bătălia revelioanelor pe axa Botoșani – Suceava: Anda Adam e cap de afiș în ambele orașe, prețul total e de trei ori mai mare ”dincolo”
După doi ani în care, din cauza pandemiei, administrațiile publice locale nu au mai organizat concerte de revelion, anul acesta se revine la situația dinaintea restricțiilor.
Singur împotriva sistemului! Un botoșănean a învins statul după ce a făcut pușcărie nevinovat
Era ridicat de pe stradă fiind suspectat că ar fi lovit o femeie și i-ar fi furat lanțul de aur de la gât. Din cauza unui tatuaj a petrecut trei luni într-o celulă, pentru ca ulterior să fie achitat, fapta de tâlhărie nefiind dovedită de procurori.
Angajatul Primăriei scos cu Poliția de la locul de muncă, repus pe post de judecători: Trebuie să i se plătească și toate salariile
Magistrații Tribunalului Botoșani s-au pronunțat în acest dosar vineri, 11 noiembrie 2022.
PSD-iștii din fruntea Urban Serv, doi deja pensionari, încearcă să obțină încă patru ani de mandat FĂRĂ CONCURS 
Membrii consiliului de administrație de la compania de salubrizare a Consiliului Local Botoșani încearcă să rămână încă patru ani în funcție fără să mai susțină vreun concurs. 
Nesimțire în stare pură: Tentativă de majorare a pensiilor speciale ale parlamentarilor, peste 10.000 de lei lună pentru două mandate
Sunt foști deputați și senatori care au făcut parte din Parlamentul României în urmă chiar și cu două decenii și care încă beneficiază de majorările salariale făcute la limita bunului simț de actualii componenți ai Legislativului.
6 oameni din ALDE intră șefi ”consultativi” la PNL – Povestea unei fuziuni prin... demisie colectivă
Intrarea Roxanei Țurcanu la sfârșitul săptămânii trecute în PNL nu a fost o decizie de moment. Între liberali și liberalii-democrați s-au purtat discuții de mai multe săptămâni privind o fuziune pe plan județean.
Cătălin Flutur în vizită la AUR-ul condus de George Simion: Suntem prieteni de ani de zile - CULISELE unei întâlniri pentru o brățară (a)politică
În săptămâna 15 - 21 august, fostul primar al municipiului Botoșani a vizitat sediul Alianței pentru Unirea Românilor (AUR).Cătălin Flutur susține că a mers la partidul menționat doar ca să ridice o invitație la nuntă.
Recensământ 2022: Pentru prima dată după 30 de ani municipiul Botoșani scade sub 100.000 de locuitori. Orașul riscă să-și piardă rangul, o parte din consilierii și polițiștii locali, inclusiv bani de la buget
Este cea mai gravă depopulare de la cel de-al Doilea Război Mondial, în care pierderile omenești au fost puse pe seama luptelor.Recensământul populației a oficializat practic fenomenul migrației la adevărata-i amploare, cu orașe din România părăsite masiv de locuitori.
O adolescentă din municipiu a obținut ordin de protecție împotriva propriei mame!
În cele mai multe dintre cazuri, divorțul dintre părinți se răsfrânge asupra copiilor care devin, în mod nefericit, o armă între foștii parteneri care caută răzbunare reciprocă.O încheiere de căsnicie din municipiul Botoșani se consumă în aceste zile cu lupte grele la Poliție și în instanță, după ce copilul a obținut ordin de protecție împotriva mamei.
Luptă până la Tribunal și Parchet pe direcția ”unicului șef” de la municipiu, primarul îi face prefectului plângere penală: S-a făcut sluj
Un nou conflict politico-administrativ se creionează în administrația publică locală de la Botoșani, în contextul animozității accentuate dintre filialele PNL și PSD, formațiuni care la nivel național se află în coaliția de guvernare. Nu și pe plan local.
Prietenie ruptă în două de AUR: Povestea unei candidaturi sprijinite de o organizație văzută ca o continuatoare a legionarilor - VIDEO
15 august 2020 – Bogdan Cărăușu își lansează candidatura la Consiliul Local pe platoul Sălii Polivalente din mijlocul mai multor reprezentanți ai Frăției Ortodoxe, inclusiv a președintelui Dan Grăjdeanu.7 iulie 2022 – invitat la Botoșăneanul TV, Bogdan Cărăușu face public că a întrerupt colaborarea cu organizația religioasă în ciuda sprijinului care i-a fost acordat atunci.
Viorica Dăncilă, dezvăluiri la Botoșani după pierderea șefiei Guvernului: Nici Doina, nici Marius nu au dat un telefon / Nimeni nu se aștepta că o să-l aresteze pe Liviu Dragnea – VIDEO
În toată istoria sa, România a avut un singur prim-ministru femeie: Viorica Dăncilă. A condus Guvernul în perioada 29 ianuarie 2018 – 4 noiembrie 2019, perioadă marcată de proteste de stradă și de o luptă la baionetă cu Justiția.
E jale! Investiția la drumul Botoșani – Târgu-Frumos, doar la un sfert după jumătate din contract, pentru o mulțime de lucrări încă nu s-au obținut nici măcar avizele
Avem parte de anunțuri triumfaliste din partea unor demnitari botoșăneni cu poze în care apare asfaltul, dar în realitate situația de pe drumul Botoșani – Târgu-Frumos este una cel puțin îngrijorătoare. Asta reiese dintr-o situație primită de Prefectură de la Secția Drumuri Naționale (SDN), practic reprezentantul din județ al beneficiarului, adică al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) în Botoșani.
ALARMĂ: S-a cerut oficial suspendarea autorizației de mediu pentru rampa de deșeuri a județului, Botoșani riscă să fie îngropat în gunoaie
Comisariatul Județean Botoșani al Gărzii Naționale de Mediu a solicitat Agenției pentru Protecția Mediului (APM) suspendarea Autorizației Integrate de Mediu (AIM) emisă pentru Centrul Integrat de Management al Deșeurilor (CMID) Stăuceni. Mai direct spus, noua groapă de gunoi a județului riscă să rămână fără autorizație de mediu, ceea ce înseamnă că nu ar mai putea să își desfășoare activitatea, iar operatorii de salubrizare din întreg județul nu ar mai avea unde să ducă deșeurile.
Sătul să aștepte apa, un fost luptător în Legiunea Străină își vinde pensiunea din Botoșani: Chiar e strigător la cerVIDEO & GALERIE FOTO
Nici mai mult, nici mai puțin de 16 ani a luptat în instanță pentru a dobândi dreptul de proprietate asupra unui conac naționalizat de comuniști. L-a transformat în pensiune, a avut 50.000 de turiști, însă după opt ani de activitate dorește să renunțe la afacere. Iar motivul nu ar trebui să existe într-o țară membră a Uniunii Europene.
Val de procese deschise de Primărie pentru tranzacții cu locuințe din Centrul Vechi: Sume derizorii / Poate ne trezim și cu apartamentele noastre că devin nule
Primarul Cosmin Andrei susține că a intrat în posesia unor documente din care reiese că au fost vândute 15 apartamente din Centrul Istoric, iar contractele de vânzare – cumpărare nu au fost perfectate la notar. Drept pentru care toate aceste înțelegeri contractuale vor fi contestate în instanță.
Patru foști și actuali șefi ai Filarmonicii dați pe mâna Poliției, suspiciuni de luare de mită, abuz și neglijență în serviciu
Sesizarea organelor de cercetare a venit în urma unui audit efectuat la Filarmonica de Stat „George Enescu” Botoșani.Vizează patru angajați care au fost implicați în organizarea unui concurs pentru ocuparea poziției de concert maestru.
”Reforma de la Apă” a născut până la urmă mai mulți șefi, instalatorii au fost rebotezați ”operatori circuite rețea apă” poate-poate vine cineva să se angajeze
Pe 20 aprilie, cu câteva zile înaintea Paștelui, Adunarea Generală a Asociației de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) ”Aqua Botoșani”, structură constituită de Consiliul Județean și 73 de consilii locale, a avizat modificarea organigramei și statului de funcții la SC Nova Apaserv SA. După ce, în ianuarie, s-au redus directorii de la patru la doi, în aprilie numărul total al șefilor a crescut cu patru. În același timp, se găsesc foarte greu oameni pentru munca de jos.
Coșmar pe drumul Botoșani - Flămânzi: pietre, pământ, șanțuri și mult praf: Oamenii au rămas fără poduri, este disconfortul cu piatra, cu praful, cu penele... VIDEO & GALERIE FOTO
Pe 2 august 2021, Direcția Regională de Drumuri și Poduri (DRDP) anunța deschiderea șantierului de lucrări pe DN 28 B, Botoșani – Târgu Frumos.Odată frontul de lucru ajuns aproape de limita orașului Botoșani, pentru șoferi parcurgerea unui drum către Iași sau spre sudul țării a devenit un calvar.
Gata negocierile pe directori PNL - PSD: Doi liberali grei lăsați fără funcție, social-democrații au aplicat din nou tactica ”oricine, numai el nu”
Așa cum am anunțat spre finele săptămânii trecute, una dintre „victimele” negocierilor s-a nimerit a fi Ada Macovei, șefa educației botoșănene pe care, și de această dată, o urmărește trecutul.Negocierile au fost în cele din urmă închise și la Botoșani după intervenția unor șefi de la București.
Acest Sarmis trebuia de foarte mult timp sa fi intrat in ochii autoritatilor,fost om a lui Cuciureanu si cu cele mai ciudate executari.Poate acum va citi cineva si se va autosesiza
4 octombrie 2021, 12:48
Sondaj
Ați dat până acum ”atenții” la doctor?
Da
Nu
Nu am ajuns la doctor
Declaraţia zilei
”A fost o tensiune la nivel municipal, în cadrul organizației, în mijlocul organizației. Adică eu aveam două lupte, trebuia să fiu extrem de abil să pot să limitez luptele interne și să mă ocup de extern și mi-a mâncat ...
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9036 lei
USD
Dolarul SUA
4.5570 lei
CHF
Francul elveţian
4.9186 lei
GBP
Lira sterlină
5.4789 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.4457 lei
XAU
Gramul de aur
274.4439 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2392 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2569 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1404 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3896 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2057 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6587 lei
Vremea
astăzi
Botosani
-1.7 o C
Dorohoi
-1.7 o C
Bucecea
-2.0 o C
Darabani
-2.1 o C
Saveni
-1.2 o C
Ştefăneşti
1.9 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.