Ancheta săptămânii
O fuziune cum n-a mai fost: USR a ras PLUS la Botoșani, o treime dintre delegații de la municipiu sunt rude între ei

”Miercuri și joi, 105 delegați ai filialelor partidelor proaspăt fuzionate USR și PLUS din întreg județul au ales prin vot direct conducerea județeană a USR Botoșani pentru următorii 4 ani”.

Deputatul a adunat de șapte ori mai multe voturi decât subprefectul


Acesta este începutul unui anunț oficial pe care filiala Botoșani a Uniunii Salvați România l-a făcut a doua zi după alegerile interne, care au avut loc pe 23 și 24 iunie.  


Scrutinul ar fi trebuit să consfințească fuziunea dintre USR (Uniunea Salvați România) și PLUS (Partidul Libertate, Unitate și Solidaritate), însă în realitate a fost o operațiune prin care componenții formațiunii conduse la centru de Dacian Cioloș au fost lăsați fără reprezentare în noua structură de conducere.


Magda Oleniuc nu a atras decât puțin peste 10% din voturile exprimate în competiția pentru funcția de președinte, condiții în care Andrei Drancă a obținut o victorie zdrobitoare.


Mai exact, pentru președinția filialei județene a partidului rezultat din fuziune, denumit Uniunea Salvați România, au candidat liderii fostelor organizații, Andrei Drancă – USR, respectiv Magda Oleniuc - PLUS. Deputatul a adunat 83 de voturi, iar subprefectul numai 12.


95


de USR-iști și-au exprimat opțiunile la conferința județeană dintr-un total de 105 convocați

 

USR minus PLUS: nici măcar un singur membru al fostului partid condus de Cioloș nu a prins vreo funcție


Lucru fără precedent în istoria fuziunilor de partide parlamentare din Botoșani, absolut toate celelalte posturi de conducere au revenit vechilor useriști, ex-plusiștii neprinzând nici măcar un singur post de vicepreședinte sau de membru în Biroul Județean. Practic, foștii componenți ai PLUS au devenit cu toții simpli membri în USR, inclusiv subprefectul Magda Oleniuc aflându-se în această situație.


”Nici un fost coleg de la PLUS nu este prezent nici în organe de conducere, control și arbitraj, nici de la municipiu și nici de la județ”, confirmă Raluca Curelariu, vicepreședinte filiala municipală USR Botoșani.

 

Noroc cu pandemia care de fapt nu mai este la Botoșani


Iar acest lucru a fost posibil și prin modul de desfășurare a alegerilor. Nu a avut loc o conferință județeană propriu-zisă într-o anumită sală din Botoșani, așa cum fac celelalte partide parlamentare, ci s-a votat timp de două zile la sediul USR Botoșani.


De ce? De... pandemie. Organizatorii scrutinului intern s-au prelevat de aceasta, deși în realitate numărul de cazuri este infim, iar la Botoșani au loc deja evenimente cu sute de oameni. Astfel, pe 23 iunie, în prima zi a alegerilor din USR, la Botoșani s-au înregistrat doar două cazuri, ambele în mediul rural, la Hudești și Viișoara. Pentru data de 24 iunie, Direcția de Sănătate Publică nu a mai anunțat vreo îmbolnăvire.


Și totuși...


”Noi avem grupuri comune de discuții pe rețelele de socializare, am avut perioade de campanie internă, cine a vrut să-și facă campanie a avut ocazia să își facă campanie. Având în vedere că este pandemie și că avem delegați din județ, am mers pe varianta de două zile de vot. Dacă am fi făcut o conferință județeană cum fac colegii de la PNL, să îi adune pe toți la un loc, în primul rând nu ar fi fost sănătos din punct de vedere al situației sanitare și în al doilea rând am fi avut o prezență mai redusă decât acești 95 de oameni”,


Raluca Curelariu, vicepreședinte filiala municipală USR Botoșani.


Ca atare, timp de două zile s-a votat la sediul USR de la 10:00 la 20:00. Potrivit consilierei locale, scrutinul a fost supravegheat de o comisie formată din trei membri USR și trei de la PLUS, care au avut o ștampilă de control, un dulap încuiat și sigilat și o sală separată.

 


O mare familie


Cu sau fără conferință municipală fizică, alegerile au conținut și un important vot de familie, la care au excelat inclusiv cei doi consilieri municipali ai USR, Raluca Curelariu și Marcel Gheorghiță.


Astfel, printre cei 60 de delegați ai filialei municipale USR la alegerile din organizația județeană s-au regăsit Mihaela Axinte Crețu și Florin Crețu, adică verișoara și soțul verișoarei deputatului Andrei Drancă, Cristian, Carmen și Marcel Gheorghiță – familia consilierului local, Raluca, Cristina și Cătălin Curelariu – familia celuilalt consilier local, Ady, George și Elisabeta Hobjilă, Cezar și Paula Amitroaie, Ana Maria și Olimpia Hornaru, Bogdan și Diana Ilaș, Aurel și Tiberiu Maxim, Gabriel și Geanina Spoială, Ștefania și Cătălin Ursu.


Practic, mai mult de o treime dintre delegații la conferință sunt rude.


”Sunt membri în filiala municipală, au candidat, au fost votați de către membrii din filiala municipală ca să fie delegați. Într-adevăr, există membri în filiala municipală care sunt rude între ei, ar fi culmea dacă aș nega lucrul acesta, dar acest aspect îl găsești și la membri din USR-ul inițial și la membrii care vin din PLUS, este exact aceeași situație. Dacă ai să te uiți după numele Oleniuc o să găsești cel puțin trei, dintre membrii cu drept de vot mă refer. Sunt suficient familii și într-o parte și în cealaltă, persoane înrudite”,


Raluca Curelariu, vicepreședinte filiala municipală USR Botoșani.


Potrivit acesteia și candidatul PLUS la conducerea organizației municipale nu a fost tocmai lipsit de rude la scrutinul din filială, însă numele acestora și al neamurilor subprefectului nu apar printre delegații la conferința județeană ”fiindcă nici un PLUS-ist nu a fost votat să fie delegat”.

 

Un criteriu imposibil de pus în practică


Și totuși, cum s-a ajuns aici?


”Pe fiecare unitate administrativ-teritorială s-a stabilit numărul de delegați în funcție de rezultatele pe care le-a avut la alegerile parlamentare. A fost un calcul matematic și conform regulamentului intern ai oricum un delegat din oficiu pe fiecare UAT în care există o filială”,


Magda Oleniuc, fost președinte PLUS Botoșani.


Toate bune și frumoase, numai că la alegerile parlamentare USR și PLUS au avut liste comune la Botoșani astfel încât nu s-a putut ști câte din voturi le-a adus un partid și câte celălalt.


”Nu s-a calculat așa pentru că delegații s-au stabilit pe UAT și nu contează. A fost numărul total de voturi obținut pe alianță, așa s-a luat în calcul. Nu aveai cum să faci o departajare clară pentru că nu s-a candidat separat, ci în alianță, și automat numărul de delegați s-a stabilit în funcție de rezultate”,


Magda Oleniuc, fost președinte PLUS Botoșani.

 

Scrutinul de la județ s-a jucat la municipiu


Trimiterile la teritoriu sunt însă mai mult teoretice. În realitate, soarta alegerilor s-a decis la municipiu, care a avut 60 de delegați la alegeri dintr-un total de 105. Și toți cei 60 delegați ai organizației municipale proveneau din fostul USR. Ei au fost votați să reprezinte filiala la scrutinul intern de către Adunarea Generală, în care fostul PLUS a avut doar în jur de 135 de membri din ceva peste 400.


Toate aceste lucruri au făcut posibilă o unificare care pare de fapt o scădere sau mai exact o scoatere a PLUS-ului de pe scena politică botoșăneană.


USR-iștii susțin însă că nu au făcut altceva decât să respecte deciziile conducerilor centrale.


”Protocolul din fuziune a fost aprobat prin congres comun, regulamentul de alegeri național și procedura au fost stabilite de către Biroul Național reunit, unde PLUS a fost reprezentat. Noi am organizat alegerile în baza protocolului aprobat la nivel național și în baza regulamentului de alegeri aprobat național”,


Raluca Curelariu, vicepreședinte filiala municipală USR Botoșani.


Și totuși, în urma celor întâmplate, fie ele și conform hotărârilor adoptate la București, PLUS nu mai există, iar toți liderii acestuia au devenit cel mult simpli membri ai noului USR, care practică este același dinaintea unificării.


”Nu trebuie neapărat să fii reprezentat prin PLUS, că noi până la urmă am votat fuziunea, cel puțin PLUS Botoșani a fost una dintre filialele care a votat fuziunea, acceptând toate consecințele care vin la pachet cu fuziunea respectivă. Faptul că majoritatea celor din PLUS s-au înscris în partid pentru cu totul altceva, nu pentru funcții, îi face să rămână în continuare fideli unei cauze inițiale. Sperăm să ne identificăm cu strategia noi conduceri, că până la urmă așa se pune problema, dacă rezonezi sau nu cu noua conducere”,


Magda Oleniuc, fost președinte PLUS Botoșani.

 

La Prefectură se cântă ”Wind of change”


O primă consecință de calibru a fuziunii unicat USR – PLUS ar putea fi reprezentată de schimbarea subprefectului Magda Oleniuc. Varianta se discuta în mediul politic botoșănean încă dinaintea unificării și se preconiza a avea loc dacă USR reușește să își impună clar oamenii în noul partid, ori în realitate s-a ajuns chiar și mai departe, izbânda fiind una de sută la sută atât timp cât foștii plusiști nu au prins nici măcar un singur post. Rămasă fără sprijin politic consistent, Magda Oleniuc ar putea fi înlocuită cu un vechi membru USR, mai ales că posturile de prefect și subprefect au fost politizate și numirea unei persoane în această funcție a devenit mult mai simplă.

 

Noua conducere USR Botoșani


Președinte: Andrei Drancă


Vicepreședinți: Cristina Lăcătușu și Ady Hobjilă;


Membri ai Biroului Județean:


Marcel Gheorghiță, Vlad Romaniuc, Cristian Cîmpanu, Olimpiu Hornaru, Ciprian Grigoraș, Mirela Guleac, Marin Moruz, Cristian Babii, Alexandra Nastasiu și Cristian Bordianu;
Comisia de Arbitraj – Ioana Miclăuș, Adrian Petrariu, Lilioara Nastasiu, Andreea Leancă și Adrian Stîncă; Cenzori – Bogdan Balaoi, Cătălin Padurariu și Alexandru Roșca.

 

loading...
Andrei vs. Magda, duel de zile mari în USR-PLUS pentru șefia partidului la Botoșani
O lideră de la USR Botoșani, cu două facultăți, pregătită pentru o funcție de director la o unitate a Consiliului Local

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
”Reforma de la Apă” a născut până la urmă mai mulți șefi, instalatorii au fost rebotezați ”operatori circuite rețea apă” poate-poate vine cineva să se angajeze
Pe 20 aprilie, cu câteva zile înaintea Paștelui, Adunarea Generală a Asociației de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) ”Aqua Botoșani”, structură constituită de Consiliul Județean și 73 de consilii locale, a avizat modificarea organigramei și statului de funcții la SC Nova Apaserv SA. După ce, în ianuarie, s-au redus directorii de la patru la doi, în aprilie numărul total al șefilor a crescut cu patru. În același timp, se găsesc foarte greu oameni pentru munca de jos.
Coșmar pe drumul Botoșani - Flămânzi: pietre, pământ, șanțuri și mult praf: Oamenii au rămas fără poduri, este disconfortul cu piatra, cu praful, cu penele... VIDEO & GALERIE FOTO
Pe 2 august 2021, Direcția Regională de Drumuri și Poduri (DRDP) anunța deschiderea șantierului de lucrări pe DN 28 B, Botoșani – Târgu Frumos.Odată frontul de lucru ajuns aproape de limita orașului Botoșani, pentru șoferi parcurgerea unui drum către Iași sau spre sudul țării a devenit un calvar.
Gata negocierile pe directori PNL - PSD: Doi liberali grei lăsați fără funcție, social-democrații au aplicat din nou tactica ”oricine, numai el nu”
Așa cum am anunțat spre finele săptămânii trecute, una dintre „victimele” negocierilor s-a nimerit a fi Ada Macovei, șefa educației botoșănene pe care, și de această dată, o urmărește trecutul.Negocierile au fost în cele din urmă închise și la Botoșani după intervenția unor șefi de la București.
DEZVĂLUIRI explozive despre „faimoasele autobuze” : Eltrans plătește taxă pentru fiecare kilometru suplimentar și are deja peste 100.000 km în plus - VIDEO
3.600 de euro plătește Eltrans pe lună pentru fiecare autobuz închiriat de la compania turcească cu care s-a încheiat un contract de leasing operațional.Autobuzele s-au defectat de 200 de ori în mai puțin de doi ani și sunt limitate și la numărul de kilometri parcurși.
Femeia comisar de la Protecția Consumatorilor reținută de procurori este pensionară de doi ani, Parchetul și boala au înjumătățit comisarii de la Botoșani
Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Botoșani funcționează doar cu jumătate din personal după arestarea a doi comisari și îmbolnăvirea șefului. CJPC era condusă de Mirel Rogalschi, care oficial are funcția de comisar șef adjunct, pentru că postul de comisar șef este deținut la nivelul Comisariatului Regional pentru Protecția Consumatorilor Nord – Est (CRPC) Iași, căruia i se subordonează și unitatea de la Botoșani.
Îngrijitoare de lux la Spitalul Mavromati: Lefuri în plată de 6.000 - 9.000 de lei
Nu există posturi mai bine sau mai prost remunerate. În România angajatorii sunt cei care provoacă discrepanțele uriașe între mediul privat și cel bugetar.Și se ajunge astfel ca două persoane care prestează practic aceeași activitate, dar în locuri diferite, să aibă salarii diametral opuse, ca valoare.
După 31 de ani, Primăria Botoșani a înregistrat la OSIM „Premiul Național de Poezie Eminescu”: Eminescu este al nostru, al tuturor / Dacă dorește să-l provincializeze, să-l facă de nivel local, să implice și aprozarul nu știu care...
După trei decenii în care manifestările dedicate Zilelor Eminescu au fost organizate de Fundația Culturală Hyperion, de anul viitor organizatorii ar putea fi alții.Primăria municipiului Botoșani, finanțatorul principal al acestor evenimente culturale, a devenit proprietară pe titulatura premiului.
Lichidare până la capăt: S-a scos la vânzare și o cale ferată din ograda orașului - O să vină romii până la urmă să o cumpereGALERIE FOTO
Cabinetul Individual de Insolvență (CII) ”Dascălu Constantin Lulu” continuă încercarea de recuperare a datoriilor SC Termica SA. La 11 ani de la intrarea în faliment a fostei societăți de termoficare a orașului, în patrimoniul acesteia încă se mai găsesc bunuri care pot fi valorificate.
Marea ”pilăreală”: Statul a uitat de concursuri, puzderie de instituții conduse de interimarii cu pile la partid
”Exercită cu caracter temporar”, ”promovare temporară”, ”delegare atribuții”, ”preluare sarcini”, toate aceste expresii sofisticate nu fac altceva decât să ascundă la Botoșani un fenomen care a luat amploare în pandemie. La conducerile a tot mai multe instituții sunt propulsați oameni fără concurs, dar cu carnetul potrivit de partid.
Loading...
„Omul care mânca două pâini” la companiile orașului, dat afară de la societatea în faliment care a îngropat Primăria în datorii
S-au câștigat și se câștigă bani frumoși la societățile Consiliului Local Botoșani, indiferent de situația lor financiarăDirectorul cu două salarii din termie și-a încheiat contractele de șef și a rămas doar cu statutul de angajat la Modern Calor
TRAGEDIA de la Huțani reprodusă după 41 de ani! Cât de pregătit e Botoșaniul să intervină la un accident de o asemenea amploare? – VIDEO 
Seria articolelor privitoare la cea mai mare tragedie rutieră a României se încheie cu un exercițiu de imaginație. Colonelul Decebal Muraru, inspectorul-șef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) „Nicolae Iorga”, a participat alături de Botoșăneanul la acest demers după un salt în trecut, pornind de la momentul în care s-a aflat de accident. 
Afaceri cu șomeri anchetate de Poliție și Agenția de Integritate, angajați de la AJOFM prinși în morișca subvențiilor
Polițiștii botoșăneni desfășoară o anchetă care vizează modul în care mai multe societăți comerciale și o organizație neguvernamentală au încercat, și unele chiar au și reușit, să obțină subvenții de la bugetul de stat și cel european prin Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM).
Femeia aruncată printre cadavre care a înviat la morgă: Mama, tu ai fost moartă și ești vie, ce ai văzut acolo?VIDEO & FOTOGALERIE
Aproape 42 de ani trecuți din ziua accidentului de la Huțani nu au fost nici pe departe suficienți pentru ca Virgina Varvarei, astăzi pensionară, să uite clipele îngrozitoare prin care a fost nevoită să treacă. Povestea acesteia este probabil cea mai tulburătoare dintre toate cele ale supraviețuitorilor pe care Botoșăneanul a reușit să îi găsească și să îi intervieveze.
”Șoferii iadului”, vinovații de serviciu în ”epoca de aur”: Mergeai non-stop până picai, mai ațipeai... / Când porneai motorul scotea o fumăraie că autogara nu se mai vedeaVIDEO & FOTOGALERIE
Despre modul inuman, un veritabil atentat la siguranța vieții, în care se circula în perioada comunistă...
Loading...
Șoferul din autobuzul groazei a murit sub ochii soției și a lăsat orfani trei copii, două amenzi – singurele pedepse pentru 48 de morți
Cea mai mare tragedie rutieră din istoria României a avut eroul său negativ. Pentru că în comunism sistemul nu putea fi decât perfect, cei care greșeau erau doar oamenii. Chiar dacă, atunci când vorbim despre șoferi de exemplu, erau nevoiți să circule cu autobuze vechi, pline de improvizații și cu anvelope noi, dar cu defecte de fabricație.
OMAGIU adus după 41 de ani de la tragedia în care au murit aproape 50 de botoșăneni - Troiță ridicată de Consiliul Județean și Primărie – VIDEO
Seria articolelor realizate de publicația Botoșăneanul despre tragedia care a avut loc la Huțani în urmă cu mai bine de patru decenii se aproapie de final. Atât cât s-a putut în condițiile date, am încercat să călătorim într-un trecut mai mult sau mai puțin îndepărtat pentru a readuce în atenție accidentul care rămâne pe primul loc în România, în privința numărului ridicat de morți.
Tragedia de la Huțani, dezvăluită în presa comunistă doar la anunțurile de condoleanțe: A fost tratat drept un accident de muncă
Tragedia de la Huțani nu a existat și totul a fost doar un vis urât dacă ar fi să ne luăm după presa botoșăneană din acea perioadă. Presă ce însemna de fapt un singur ziar care nu a pomenit ceva despre cel mai mare accident rutier din istoria României.
Adevărul făcut scrum! Dosarul accidentului de la Huțani TOPIT de Parchet și Poliție – GALERIE FOTO singurele IMAGINI de la tragedia rutieră
Autoritățile au distrus toate dosarele și documentele cu fotografii anexate, declarații de martori, expertize sau rezultate ale cercetărilor penale care au existat în urma celei mai mari tragedii rutiere din țara noastră.Accidentul rutier cu morți colective a avut loc la Huțani pe 29 iunie 1980, când un autobuz s-a răsturnat cu roțile în sus într-o mlaștină, iar în jur de 50 de oameni și-au pierdut viața.
PREMIERĂ: Colonelul Vasile Botezatu, dezvăluiri amănunțite despre ancheta celei mai mari tragedii rutiere a României: Era o situație de război! VIDEO
Jumătatea vieții i-a fost marcată colonelului botoșănean Vasile Botezatu de cea mai mare tragedie rutieră care s-a petrecut vreodată în România, la Huțani – Botoșani.A avut implicare directă în cercetarea ulterioară și, acum, la venerabila vârstă de 81 de ani, își amintește clar modul în care s-a derulat ziua de 29 iunie 1980.
Dezvăluiri după 4 decenii: Anvelopa care a explodat era nouă, ”autobuzul morții” avea doar o ușă și transporta oameni pe... motor
A doua zi după accidentul din 29 iunie 1980 de la Huțani s-a constituit o comisie de constatare tehnică a condițiilor în care s-a produs tragedia. Autobuzul a fost scos din apă cu o macara și transportat la garajul IJTL – Întreprinderea Județeană de Transport Local Botoșani.
Degeaba boceste pe la presa si incearca sa isi spele rusinea unei infrangeri MERITATE. USR-istii nu au uitat nici minciunile nesfarsite, nici incercarea de sabotare a alegerilor interne la parlamentare, nici ca materialele la parlamentare au intarziat 10 zile din cauza ei, nici ca a boicotat call-centerul, nici ca a interzis membrilor plus doneze vreun ban in campanie, nici ca la numaratoarea voturilor a fost absenta, nici ca nu stie nici dracu ce face ea prin prefectura. Toate se platesc, iar ziua platii INCA nu a venit!
12 iulie 2021, 18:30
Neamuri ,neamuri ,Raluca NEAM cu Marcel .... Drancs cu alta și tot așa ...
12 iulie 2021, 16:42
"Lucru fără precedent în istoria fuziunilor de partide parlamentare din Botoșani" foarte bine! era "mai normal" sa primeasca cei din PLUS functii cadou pentru ca erau in conducere, nu? daca cineva din PLUS va dori functii de conducere are ocazia sa isi construiasca notorietate in urmatorii ani si sa fie ales de colegi. ce nu inteleg e treaba asta cu inscrierea familiei in partid pe care am vazut-o si la AUR. nu da deloc bine
12 iulie 2021, 14:53
Sondaj
Credeți că se vor termina la timp lucrările la drumul Botoșani - Târgu-Frumos, adică la data de 12 mai 2023?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
”Eu am o informare scrisă de la dl director, dar vreau să reiasă și din discuțiile pe care le avem: Copălău, până în perioada 30 iunie, estimăm că terminăm tronsonul acela, mai este tronsonul de la Botoșani până la Bălu ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.9457 lei
USD
Dolarul SUA
4.6715 lei
CHF
Francul elveţian
4.8931 lei
GBP
Lira sterlină
5.7258 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.4368 lei
XAU
Gramul de aur
274.0955 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2433 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2354 lei
AUD
Dolarul Australian
3.2446 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.6404 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2000 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6647 lei
Vremea
astăzi
Botosani
27.6 o C
Dorohoi
27.7 o C
Bucecea
26.9 o C
Darabani
21.7 o C
Saveni
28.1 o C
Ştefăneşti
19.4 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.