Ancheta săptămânii
Fosta casă a PDL-ului, interzisă prin hotărâre la PNL, a început bătaia pe imobilul din buricul târgului – GALERIE FOTO

Strada Teatrului nr.16, undeva în spatele fostului restaurant ”Pod de Piatră”, pe frontispiciul unei clădiri stă scris ”Partidul Național Liberal – Filiala Teritorială Botoșani”.
Aleea Maxim Gorki nr.2, în vecinătatea fostei Case a Corpului Didactic, un alt imobil la intrarea căruia este afișată o emblemă generoasă: ”Partidul Național Liberal – filiala Botoșani”.

Singura diferență: primul sediu este văruit în galben-albastru, al doilea în alb-portocaliu.


Greu de înțeles pentru o persoană aflată doar în trecere prin oraș, dificil de priceput chiar și pentru botoșănenii cu mai puține conexiuni în lumea politică.

 

Un partid cu două case: una galbenă, cealaltă portocalie


Pe 26 iulie 2014, congresul comun al Partidul Național Liberal și Partidului Democrat Liberal a aprobat fuziunea celor două formațiuni. Aproape șapte ani mai târziu, PNL și PDL sunt unificate doar pe hârtie la Botoșani. Aceasta și pentru că una dintre grijile principale ale liderilor celor două foste partide a fost în tot acest timp să se anihileze unii pe ceilalți pentru a câștiga puterea în cadrul organizației. La alegerile interne din 2017 s-au luptat practic două mari tabere: a vechilor liberali și a foștilor pedeliști. Primii au câștigat atât județul, cât și municipiul reședință. Bătălia s-a repetat și în 2021, doar că data aceasta ex-PNL – iștii au izbândit la județ, iar foștii PDL-iști la municipiu, diferențele fiind infime.


În toți acești șapte ani, PNL a funcționat practic ca două partide, unul al liberalilor tradiționali, care și-au desfășurat activitatea în clădirea din strada Teatrului, și celălalt al foștilor democrat-liberali, care au rămas tot la fostul sediu al PDL.

 

sediul pnl botosani

 

Vechii liberali au rămas la sediul PNL, ex-pedeliștii în casa PDL


Oficial, fostul sediu al PDL a devenit casa organizației municipale PNL, însă din inscripțiile de la intrare nu reiese acest lucru. Costel Șoptică a convocat ședințe în strada Teatrului, Cătălin Flutur a pregătit ședințele de Consiliu Local în Aleea Maxim Gorki. Costel Șoptică și-a deschis cabinet parlamentar la vechiul sediu al PNL, Cristian Achiței în fosta casă a PDL.

 

Dar elocvent este ceea ce s-a întâmplat în noaptea alegerilor locale, când staff-ul lui Costel Șoptică, pe atunci candidat la președinția Consiliului Județean, a centralizat rezultatele în clădirea din strada Teatrului, în timp ce echipa de campanie a lui Cătălin Flutur, pretendent la Primăria Botoșani, a contabilizat datele de la secții în imobilul din Aleea Maxim Gorki.

 

sediu pdl botosani

 

Caz unicat la Botoșani


Nu mai există vreun partid în Botoșani la care să se fi întâmplat așa ceva. Da, pe hârtie și PSD are un sediu al organizației municipale și unul la județ, numai că primul este situat în Centrul Vechi și este părăsit, nu se desfășoară acolo vreo activitate.

 

Și ALDE are două sedii, unul pentru județ și celălalt pentru municipiul reședință, numai că ambele sunt în aceeași clădire din Centrul Vechi, la același etaj, sunt despărțite de câțiva metri și în ambele lucrează aceiași oameni.

 

USR are un singur sediu, Pro România la fel, iar AUR a fost adăpostit în campanie la o reprezentanță auto.

 

cabinet parlamentar costel soptica

 

sediul pdl botosani

 

Hotărârile adoptate la fostul sediu al PDL, scoase în afara partidului


Povestea partidului împărțit între două sedii pare însă să se apropie de final. La doar șase zile după scrutinul intern, la prima întrunire în noua componență stabilită prin vot, Biroul Politic Județean al PNL Botoșani a aprobat o hotărâre care prevede că ședințele tuturor forurilor statuare ”se vor desfășura doar în sediul județean, din strada Teatrului nr.16”.


În hotărâre au fost menționate ședințele Biroului Politic Județean, Biroului Politic Local al municipiului Botoșani, dar și cele de la Organizația Femeilor Liberale, Tineretul Național Liberal, Organizația de Seniori și Organizația Oamenilor de Afaceri.


”S-a tot discutat că sunt două partide, două sedii și am spus că punem capăt acestui lucru. De acum înainte, orice hotărâre care se adoptă la un alt sediu decât cel din strada Teatrului este nulă”,


Costel Șoptică, președinte PNL Botoșani.


În condițiile în care vechii liberali au obținut o victorie clară la alegerile județene prin prisma numărului de posturi câștigate, hotărârea a fost votată cu o largă majoritate. Doar trei membri ai BPJ au votat împotrivă - Cristian Achiței, Cătălin Flutur și Gabriel Alecsandru – adică tocmai președintele și prim-vicepreședinții filialei municipale, direct afectați de decizie și, în plus, toți trei proveniți din fostul PDL.

 

S-a activat Țurcanu


Hotărârea a fost adoptată de BPL pe 9 iulie, însă marea surpriză a venit abia cinci zile mai târziu. Pe 14 iulie, Alianța Liberalilor și Democraților – filiala Botoșani, a depus la Primăria Botoșani o adresă în atenția lui Cosmin Andrei prin care solicită să i se acorde în folosință tocmai clădirea din Aleea Maxim Gorki nr.2, adică fostul sediu al PDL și care oficial adăpostește filiala municipală a PNL.


Și mai interesant este motivul prezentat de Roxana Țurcanu, președinte ALDE Botoșani, în cererea depusă la Primăria Botoșani:


”În urma discuțiilor avute cu liderii Filialei Partidului Național Liberal Botoșani, aceștia și-au exprimat intenția de a renunța în perioada următoare la spațiul mai sus menționat, deoarece dețin două sedii în municipiul Botoșani”.


Deputatul care a propus în BPJ al PNL organizarea tuturor ședințelor în strada Teatrului, lăsând practic fără rost imobilul din Maxim Gorki, susține că nu este vorba de vreo înțelegere cu liderii ALDE.    


”Eu nu știam ceva despre o asemenea solicitare a celor de la ALDE, de la voi aflu, acum”,


Costel Șoptică, președinte PNL Botoșani.

 

Ciuperca de care au fugit funcționarii nu omoară politicieni


Problema sediului fostului PDL a fost abordată și în ziua conferinței organizației municipale, când într-o discuție cu jurnaliștii Cătălin Flutur a justificat menținerea acestuia prin faptul că ”și PSD are două sedii” și că imobilul din strada Teatrului este pur și simplu prea mic, având o singură sală de ședințe, iar cel din Maxim Gorki este mai mare.  


Deși l-a cerut ALDE, fostul sediu al PDL ar putea ajunge, de exemplu, la USR, fiindcă Salvați România a tot cerut Consiliului Local repartizarea unui spațiu din patrimoniul municipalității, însă nu l-a primit. Și tocmai consilierii locali sunt cei care votează și, de la precedenta respingere, USR a reușit să pătrundă în deliberativul local cu doi membri care înclină mai mereu balanța spre PSD sau PNL la proiectele de maximă importanță.


Pedeliștii au închiriat clădirea din Aleea Maxim Gorki 2 după ce Trezoreria s-a mutat în Palatul Finanțelor, graba strămutării fiind justificată la acea dată prin existența unei ciuperci care ar îmbolnăvi funcționarii. Imobilul nu a avut parte între timp de vreo reparație capitală, dar în ciuda acestui lucru nu s-a auzit de vreun lider marcant de partid care să fie îmbolnăvit de ciuperca ucigașă din pereții clădiri.

 

loading...
Noaptea de coșmar din PNL care a pus capăt teatrului Șoptică - Flutur: S-au căutat degeaba unul pe celălalt – GALERIE FOTO
ŞOC : Sediul PD-L spart noaptea trecută

 

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Îngrijitoare de lux la Spitalul Mavromati: Lefuri în plată de 6.000 - 9.000 de lei
Nu există posturi mai bine sau mai prost remunerate. În România angajatorii sunt cei care provoacă discrepanțele uriașe între mediul privat și cel bugetar.Și se ajunge astfel ca două persoane care prestează practic aceeași activitate, dar în locuri diferite, să aibă salarii diametral opuse, ca valoare.
După 31 de ani, Primăria Botoșani a înregistrat la OSIM „Premiul Național de Poezie Eminescu”: Eminescu este al nostru, al tuturor / Dacă dorește să-l provincializeze, să-l facă de nivel local, să implice și aprozarul nu știu care...
După trei decenii în care manifestările dedicate Zilelor Eminescu au fost organizate de Fundația Culturală Hyperion, de anul viitor organizatorii ar putea fi alții.Primăria municipiului Botoșani, finanțatorul principal al acestor evenimente culturale, a devenit proprietară pe titulatura premiului.
Lichidare până la capăt: S-a scos la vânzare și o cale ferată din ograda orașului - O să vină romii până la urmă să o cumpereGALERIE FOTO
Cabinetul Individual de Insolvență (CII) ”Dascălu Constantin Lulu” continuă încercarea de recuperare a datoriilor SC Termica SA. La 11 ani de la intrarea în faliment a fostei societăți de termoficare a orașului, în patrimoniul acesteia încă se mai găsesc bunuri care pot fi valorificate.
Marea ”pilăreală”: Statul a uitat de concursuri, puzderie de instituții conduse de interimarii cu pile la partid
”Exercită cu caracter temporar”, ”promovare temporară”, ”delegare atribuții”, ”preluare sarcini”, toate aceste expresii sofisticate nu fac altceva decât să ascundă la Botoșani un fenomen care a luat amploare în pandemie. La conducerile a tot mai multe instituții sunt propulsați oameni fără concurs, dar cu carnetul potrivit de partid.
„Omul care mânca două pâini” la companiile orașului, dat afară de la societatea în faliment care a îngropat Primăria în datorii
S-au câștigat și se câștigă bani frumoși la societățile Consiliului Local Botoșani, indiferent de situația lor financiarăDirectorul cu două salarii din termie și-a încheiat contractele de șef și a rămas doar cu statutul de angajat la Modern Calor
TRAGEDIA de la Huțani reprodusă după 41 de ani! Cât de pregătit e Botoșaniul să intervină la un accident de o asemenea amploare? – VIDEO 
Seria articolelor privitoare la cea mai mare tragedie rutieră a României se încheie cu un exercițiu de imaginație. Colonelul Decebal Muraru, inspectorul-șef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) „Nicolae Iorga”, a participat alături de Botoșăneanul la acest demers după un salt în trecut, pornind de la momentul în care s-a aflat de accident. 
Afaceri cu șomeri anchetate de Poliție și Agenția de Integritate, angajați de la AJOFM prinși în morișca subvențiilor
Polițiștii botoșăneni desfășoară o anchetă care vizează modul în care mai multe societăți comerciale și o organizație neguvernamentală au încercat, și unele chiar au și reușit, să obțină subvenții de la bugetul de stat și cel european prin Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM).
Femeia aruncată printre cadavre care a înviat la morgă: Mama, tu ai fost moartă și ești vie, ce ai văzut acolo?VIDEO & FOTOGALERIE
Aproape 42 de ani trecuți din ziua accidentului de la Huțani nu au fost nici pe departe suficienți pentru ca Virgina Varvarei, astăzi pensionară, să uite clipele îngrozitoare prin care a fost nevoită să treacă. Povestea acesteia este probabil cea mai tulburătoare dintre toate cele ale supraviețuitorilor pe care Botoșăneanul a reușit să îi găsească și să îi intervieveze.
”Șoferii iadului”, vinovații de serviciu în ”epoca de aur”: Mergeai non-stop până picai, mai ațipeai... / Când porneai motorul scotea o fumăraie că autogara nu se mai vedeaVIDEO & FOTOGALERIE
Despre modul inuman, un veritabil atentat la siguranța vieții, în care se circula în perioada comunistă...
Loading...
Șoferul din autobuzul groazei a murit sub ochii soției și a lăsat orfani trei copii, două amenzi – singurele pedepse pentru 48 de morți
Cea mai mare tragedie rutieră din istoria României a avut eroul său negativ. Pentru că în comunism sistemul nu putea fi decât perfect, cei care greșeau erau doar oamenii. Chiar dacă, atunci când vorbim despre șoferi de exemplu, erau nevoiți să circule cu autobuze vechi, pline de improvizații și cu anvelope noi, dar cu defecte de fabricație.
OMAGIU adus după 41 de ani de la tragedia în care au murit aproape 50 de botoșăneni - Troiță ridicată de Consiliul Județean și Primărie – VIDEO
Seria articolelor realizate de publicația Botoșăneanul despre tragedia care a avut loc la Huțani în urmă cu mai bine de patru decenii se aproapie de final. Atât cât s-a putut în condițiile date, am încercat să călătorim într-un trecut mai mult sau mai puțin îndepărtat pentru a readuce în atenție accidentul care rămâne pe primul loc în România, în privința numărului ridicat de morți.
Tragedia de la Huțani, dezvăluită în presa comunistă doar la anunțurile de condoleanțe: A fost tratat drept un accident de muncă
Tragedia de la Huțani nu a existat și totul a fost doar un vis urât dacă ar fi să ne luăm după presa botoșăneană din acea perioadă. Presă ce însemna de fapt un singur ziar care nu a pomenit ceva despre cel mai mare accident rutier din istoria României.
Adevărul făcut scrum! Dosarul accidentului de la Huțani TOPIT de Parchet și Poliție – GALERIE FOTO singurele IMAGINI de la tragedia rutieră
Autoritățile au distrus toate dosarele și documentele cu fotografii anexate, declarații de martori, expertize sau rezultate ale cercetărilor penale care au existat în urma celei mai mari tragedii rutiere din țara noastră.Accidentul rutier cu morți colective a avut loc la Huțani pe 29 iunie 1980, când un autobuz s-a răsturnat cu roțile în sus într-o mlaștină, iar în jur de 50 de oameni și-au pierdut viața.
PREMIERĂ: Colonelul Vasile Botezatu, dezvăluiri amănunțite despre ancheta celei mai mari tragedii rutiere a României: Era o situație de război! VIDEO
Jumătatea vieții i-a fost marcată colonelului botoșănean Vasile Botezatu de cea mai mare tragedie rutieră care s-a petrecut vreodată în România, la Huțani – Botoșani.A avut implicare directă în cercetarea ulterioară și, acum, la venerabila vârstă de 81 de ani, își amintește clar modul în care s-a derulat ziua de 29 iunie 1980.
Loading...
Dezvăluiri după 4 decenii: Anvelopa care a explodat era nouă, ”autobuzul morții” avea doar o ușă și transporta oameni pe... motor
A doua zi după accidentul din 29 iunie 1980 de la Huțani s-a constituit o comisie de constatare tehnică a condițiilor în care s-a produs tragedia. Autobuzul a fost scos din apă cu o macara și transportat la garajul IJTL – Întreprinderea Județeană de Transport Local Botoșani.
Televiziunea Română a ajuns la Botoșani pentru cea mai mare tragedie rutieră din România: Sunt încă întrebări la care după 41 de ani nu se știe răspunsul GALERIE FOTO & VIDEO
Seria de articole inițiată de Botoșăneanul despre accidentul rutier care a avut loc la Huțani în 29 iunie 1980, când un autobuz cu circa 85 de persoane s-a răsturnat într-o mlaștină, a readus în atenția publică această tragedie unică în România prin proporțiile sale. Atunci când s-a produs, a fost înregistrat drept cel mai groaznic accident rutier de pe glob.
Dumitru Zmău în fața celei mai mari tragedii din carieră: Erau distruși. Oameni plângeau, țipau, răcneau. O nenorocire ca asta sper să nu mai prind în viața asta - VIDEO
Doar cei care au prins o bucată din comunism își pot aminti cum decurgeau călătoriile între localități sau cele interjudețene. Autobuzele plecau exclusiv din autogări, nu existau firme private, cum sunt în zilele noastre, pentru transportul călătorilor la orice destinație dorită. Nu erau bilete rezervate, aer condiționat sau altele de acest gen.
Pompierul care a intervenit la tragedia de la Huțani: Se scoteau oameni, intra unul, ieșea altul / Când vezi ce ai văzut acolo... nu-ți găsești cuvintele - VIDEO
Pe Liviu Adronic l-am cunoscut prin prisma activităților din ultimele două decenii, el dezvăluindu-și public sufletul sensibil îndrăgostit de cultură. A apărut și s-a poziționat firesc în mijlocul evenimentelor artistice ca și cum ar fi fost acolo dintotdeauna. Puțini cunosc faptul că Liviu Andronic a trăit o zi și o noapte în mijlocul celei mai mari tragedii rutiere care a lovit România. Și care l-a schimbat și pe el, pe viață. Deși, nu a pierdut pe nimeni drag. A preluat însă din durerea celorlalți, a celor care și-au plâns morții.
Eroul care OFICIAL nu există! Gheorghe Podaru, omul care într-o după-amiază de vară a salvat șase oameni din mlaștina de la Huțani: Totul s-a petrecut într-o tăcere de mormântVIDEO & GALERIE FOTO
Ne reîntoarcem în timp, în duminica zilei de 29 iunie 1980, în localitatea Huțani, unde a avut loc cea mai mare tragedie rutieră a României.Gheorghe Podaru a avut o implicare uriașă în partea a doua a evenimentului rutier, în ceea ce s-a înțeles pe atunci a fi misiunea de salvare.
Mărturiile femeii care a supraviețuit celei mai mari tragedii rutiere din România: Șoferul a strigat - ne răsturnăm / Fetițele alea au murit cu garoafele în mânăVIDEO & FOTO
Margareta Hergheligiu avea 27 de ani în anul care avea să marcheze iremediabil sute de oameni din trei județe ale Moldovei și este una dintre puținele persoane care a supraviețuit teribilului accident rutier din 29 iunie 1980.Își amintește fiecare detaliu extrem de clar, iar amintirile încă-i rănesc memoria pentru că, în cei 41 de ani care au trecut de atunci, nu s-a oprit din întrebările adresate Divinității: „De ce am trăit eu și nu unul dintre copiii care se aflau în autobuz? Sau una dintre familiile fericite care se aflau printre călători?”.
Sondaj
Ar trebui introduse uniformele școlare obligatorii?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Avem o creștere indiferent de fluctuație, veniți, plecați, pensionați, o creștere cu contract de muncă de 22 de medici. Și să nu uităm că mai avem în continuare concursuri în derulare. Avem două posturi la ATI, concursul ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
acum 2 zile
EUR
Euro
4.9477 lei
USD
Dolarul SUA
4.6725 lei
CHF
Francul elveţian
4.8048 lei
GBP
Lira sterlină
5.8325 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.6467 lei
XAU
Gramul de aur
277.4633 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2453 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2864 lei
AUD
Dolarul Australian
3.3027 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.6568 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2006 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6648 lei
Vremea
astăzi
Botosani
15.4 o C
Dorohoi
14.5 o C
Bucecea
14.8 o C
Darabani
14.0 o C
Saveni
14.9 o C
Ştefăneşti
14.5 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.