Ancheta săptămânii
Fosta casă a PDL-ului, interzisă prin hotărâre la PNL, a început bătaia pe imobilul din buricul târgului – GALERIE FOTO

Strada Teatrului nr.16, undeva în spatele fostului restaurant ”Pod de Piatră”, pe frontispiciul unei clădiri stă scris ”Partidul Național Liberal – Filiala Teritorială Botoșani”.
Aleea Maxim Gorki nr.2, în vecinătatea fostei Case a Corpului Didactic, un alt imobil la intrarea căruia este afișată o emblemă generoasă: ”Partidul Național Liberal – filiala Botoșani”.

Singura diferență: primul sediu este văruit în galben-albastru, al doilea în alb-portocaliu.


Greu de înțeles pentru o persoană aflată doar în trecere prin oraș, dificil de priceput chiar și pentru botoșănenii cu mai puține conexiuni în lumea politică.

 

Un partid cu două case: una galbenă, cealaltă portocalie


Pe 26 iulie 2014, congresul comun al Partidul Național Liberal și Partidului Democrat Liberal a aprobat fuziunea celor două formațiuni. Aproape șapte ani mai târziu, PNL și PDL sunt unificate doar pe hârtie la Botoșani. Aceasta și pentru că una dintre grijile principale ale liderilor celor două foste partide a fost în tot acest timp să se anihileze unii pe ceilalți pentru a câștiga puterea în cadrul organizației. La alegerile interne din 2017 s-au luptat practic două mari tabere: a vechilor liberali și a foștilor pedeliști. Primii au câștigat atât județul, cât și municipiul reședință. Bătălia s-a repetat și în 2021, doar că data aceasta ex-PNL – iștii au izbândit la județ, iar foștii PDL-iști la municipiu, diferențele fiind infime.


În toți acești șapte ani, PNL a funcționat practic ca două partide, unul al liberalilor tradiționali, care și-au desfășurat activitatea în clădirea din strada Teatrului, și celălalt al foștilor democrat-liberali, care au rămas tot la fostul sediu al PDL.

 

sediul pnl botosani

 

Vechii liberali au rămas la sediul PNL, ex-pedeliștii în casa PDL


Oficial, fostul sediu al PDL a devenit casa organizației municipale PNL, însă din inscripțiile de la intrare nu reiese acest lucru. Costel Șoptică a convocat ședințe în strada Teatrului, Cătălin Flutur a pregătit ședințele de Consiliu Local în Aleea Maxim Gorki. Costel Șoptică și-a deschis cabinet parlamentar la vechiul sediu al PNL, Cristian Achiței în fosta casă a PDL.

 

Dar elocvent este ceea ce s-a întâmplat în noaptea alegerilor locale, când staff-ul lui Costel Șoptică, pe atunci candidat la președinția Consiliului Județean, a centralizat rezultatele în clădirea din strada Teatrului, în timp ce echipa de campanie a lui Cătălin Flutur, pretendent la Primăria Botoșani, a contabilizat datele de la secții în imobilul din Aleea Maxim Gorki.

 

sediu pdl botosani

 

Caz unicat la Botoșani


Nu mai există vreun partid în Botoșani la care să se fi întâmplat așa ceva. Da, pe hârtie și PSD are un sediu al organizației municipale și unul la județ, numai că primul este situat în Centrul Vechi și este părăsit, nu se desfășoară acolo vreo activitate.

 

Și ALDE are două sedii, unul pentru județ și celălalt pentru municipiul reședință, numai că ambele sunt în aceeași clădire din Centrul Vechi, la același etaj, sunt despărțite de câțiva metri și în ambele lucrează aceiași oameni.

 

USR are un singur sediu, Pro România la fel, iar AUR a fost adăpostit în campanie la o reprezentanță auto.

 

cabinet parlamentar costel soptica

 

sediul pdl botosani

 

Hotărârile adoptate la fostul sediu al PDL, scoase în afara partidului


Povestea partidului împărțit între două sedii pare însă să se apropie de final. La doar șase zile după scrutinul intern, la prima întrunire în noua componență stabilită prin vot, Biroul Politic Județean al PNL Botoșani a aprobat o hotărâre care prevede că ședințele tuturor forurilor statuare ”se vor desfășura doar în sediul județean, din strada Teatrului nr.16”.


În hotărâre au fost menționate ședințele Biroului Politic Județean, Biroului Politic Local al municipiului Botoșani, dar și cele de la Organizația Femeilor Liberale, Tineretul Național Liberal, Organizația de Seniori și Organizația Oamenilor de Afaceri.


”S-a tot discutat că sunt două partide, două sedii și am spus că punem capăt acestui lucru. De acum înainte, orice hotărâre care se adoptă la un alt sediu decât cel din strada Teatrului este nulă”,


Costel Șoptică, președinte PNL Botoșani.


În condițiile în care vechii liberali au obținut o victorie clară la alegerile județene prin prisma numărului de posturi câștigate, hotărârea a fost votată cu o largă majoritate. Doar trei membri ai BPJ au votat împotrivă - Cristian Achiței, Cătălin Flutur și Gabriel Alecsandru – adică tocmai președintele și prim-vicepreședinții filialei municipale, direct afectați de decizie și, în plus, toți trei proveniți din fostul PDL.

 

S-a activat Țurcanu


Hotărârea a fost adoptată de BPL pe 9 iulie, însă marea surpriză a venit abia cinci zile mai târziu. Pe 14 iulie, Alianța Liberalilor și Democraților – filiala Botoșani, a depus la Primăria Botoșani o adresă în atenția lui Cosmin Andrei prin care solicită să i se acorde în folosință tocmai clădirea din Aleea Maxim Gorki nr.2, adică fostul sediu al PDL și care oficial adăpostește filiala municipală a PNL.


Și mai interesant este motivul prezentat de Roxana Țurcanu, președinte ALDE Botoșani, în cererea depusă la Primăria Botoșani:


”În urma discuțiilor avute cu liderii Filialei Partidului Național Liberal Botoșani, aceștia și-au exprimat intenția de a renunța în perioada următoare la spațiul mai sus menționat, deoarece dețin două sedii în municipiul Botoșani”.


Deputatul care a propus în BPJ al PNL organizarea tuturor ședințelor în strada Teatrului, lăsând practic fără rost imobilul din Maxim Gorki, susține că nu este vorba de vreo înțelegere cu liderii ALDE.    


”Eu nu știam ceva despre o asemenea solicitare a celor de la ALDE, de la voi aflu, acum”,


Costel Șoptică, președinte PNL Botoșani.

 

Ciuperca de care au fugit funcționarii nu omoară politicieni


Problema sediului fostului PDL a fost abordată și în ziua conferinței organizației municipale, când într-o discuție cu jurnaliștii Cătălin Flutur a justificat menținerea acestuia prin faptul că ”și PSD are două sedii” și că imobilul din strada Teatrului este pur și simplu prea mic, având o singură sală de ședințe, iar cel din Maxim Gorki este mai mare.  


Deși l-a cerut ALDE, fostul sediu al PDL ar putea ajunge, de exemplu, la USR, fiindcă Salvați România a tot cerut Consiliului Local repartizarea unui spațiu din patrimoniul municipalității, însă nu l-a primit. Și tocmai consilierii locali sunt cei care votează și, de la precedenta respingere, USR a reușit să pătrundă în deliberativul local cu doi membri care înclină mai mereu balanța spre PSD sau PNL la proiectele de maximă importanță.


Pedeliștii au închiriat clădirea din Aleea Maxim Gorki 2 după ce Trezoreria s-a mutat în Palatul Finanțelor, graba strămutării fiind justificată la acea dată prin existența unei ciuperci care ar îmbolnăvi funcționarii. Imobilul nu a avut parte între timp de vreo reparație capitală, dar în ciuda acestui lucru nu s-a auzit de vreun lider marcant de partid care să fie îmbolnăvit de ciuperca ucigașă din pereții clădiri.

 

loading...
Noaptea de coșmar din PNL care a pus capăt teatrului Șoptică - Flutur: S-au căutat degeaba unul pe celălalt – GALERIE FOTO
ŞOC : Sediul PD-L spart noaptea trecută

 

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
DOCUMENT: Lucrările la Botoșani – Tg. Frumos avizate pe bucăți, mai mult pe partea ieșeană! „Strategicul” nostru din beton lăsat la urmă – FOTO&VIDEO
Asta reiese din documentul de avizare pentru lucrările efectuate la DN 28B Târgu Frumos – Botoșani, fiind dată undă verde doar pentru o distanță de 51,2, din totalul de 71,50 de kilometri. Cel mai mare tronson pentru care NU s-au obținut autorizațiile necesare efectuării lucrărilor este pe teritoriul județului Botoșani.
Clădirea cu două instituții în interior pasată între miniștri botoșăneni! Pesediștii și-au arătat mușchii și au „omorât” un proiect de modernizare
Marius Budăi și Raluca Turcan. Doi botoșăneni care au reușit, datorită partidului, să acceadă în funcții de miniștri. Ambii la același minister, cel al Muncii.
DOCUMENT Casa tuturor posibilităților: Județul și Municipiul s-au zbătut să cumpere o casă monument care nu era de vânzare și pe care, de fapt, au refuzat să o achiziționeze când au avut prilejul
Se spune deseori că ”România este țara tuturor posibilităților”. Și cum Botoșani face parte din această țară, nu poate constitui o excepție. Mai ales atunci când discutăm despre administrația publică locală.
O fuziune cum n-a mai fost: USR a ras PLUS la Botoșani, o treime dintre delegații de la municipiu sunt rude între ei
”Miercuri și joi, 105 delegați ai filialelor partidelor proaspăt fuzionate USR și PLUS din întreg județul au ales prin vot direct conducerea județeană a USR Botoșani pentru următorii 4 ani”.
Plan secret pus la cale de 6 luni – cum a ajuns Dan Nechifor la 10 voturi de președinția PNL Botoșani
Intrarea prefectului în lupta pentru funcția de președinte al PNL Botoșani s-a făcut pe 27 iunie 2021, în ultima zi de depunere a candidaturilor pentru alegerile interne. Deși impresia creată a fost aceea a unei decizii luată ”pe ultima sută de metri”, în realitate a fost rezultatul unui plan minuțios pregătit cu jumătate de an înaintea scrutinului.
Noul șef de la ”Apă” a plecat de la ANIF după ce Agenția Națională i-a scos postul de director la concurs, se pregătește un ”liberal pe viață”
Pe 26 mai 2021, cu două săptămâni înainte de ședința consiliului de administrație în care Liviu Ștefan a fost numit director interimar la SC Nova Apaserv SA, Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare (ANIF) a scos la concurs posturile de directori de la 13 filiale teritoriale din țară, inclusiv cea de la Botoșani. Examentul începe chiar astăzi.
Jumătate dintre agenții de la Poliția Rutieră reținuți de DNA sunt plini de datorii la bănci, unii nu au nici măcar mașină
O ștersătură sau un grup de trei hashtag-uri, asta se regăsește la rubrica ”venituri din salarii” din declarațiile de avere ale polițiștilor de la Serviciul Rutier reținuți la începutul lunii iunie de Direcția Națională Anticorupție. Mai exact, vorbim strict de subofițerul și cei nouă agenți pentru care DNA a dispus reținerea. Aceștia și-au secretizat veniturile din salarii. Prin lege!
Politica... vaccinului: Județele cele mai sărace și care au votat cel mai mult AUR la parlamentare au cei mai puțini vaccinați, Botoșani e cap de afiș
Harta națională a vaccinării scoate la iveală o coincidență politică și sanitară în care județul Botoșani este unul dintre capetele de afiș. Comparația cu rezultatele înregistrate la alegerile parlamentare arată că refuzul imunizării provine cu precădere din unitățile administrativ-teritoriale în care Partidul Alianța pentru Unirea Românilor a obținut cele mai bune scoruri electorale.
Nu execută doar Primăria! Lichidatorul a vândut de la Termica păcură, țevi, coturi, puncte termice, o cale ferată și o... locomotivă. Și mai are de vândut!
Executarea silită a Primăriei Botoșani în urma proceselor pierdute la Curtea de Apel Suceava cu Cabinetul Individual de Insolvență (CII) Constantin Lulu Dascălu reprezintă cheia de boltă a activității pe care lichidatorul judiciar al SC Termica SA o desfășoară de zece ani la fosta societate de termoficare a orașului.
Loading...
Cum a ajuns UE să pună umărul la politizarea masivă a concursurilor din România! Candidați secreți, rezultate secrete, a murit și ultima fărâmă de bun simț
Accederea pe tot felul de funcții publice, de execuție sau conducere, a unor persoane susținute politic și fără prea mare pregătire profesională, în cele mai multe dintre cazuri, a devenit extrem de facilă și are loc sub ochii noștri, ai tuturor, într-o semi-transparență care le convine de minune politicienilor, mai ales. 
Aleșii care au luat pandemia în brațe: Pe ”roșu” ședințele erau în sală, pe ”verde” au redevenit online... la ”televizorul cu lămpi”
De un an și două luni aproape toate instituțiile se folosesc fără jenă de situația sanitară pentru a nu permite intrarea publicului în sedii, pentru a bloca accesul la informațiile de interes public și pentru a limita pe cât posibil să dea socoteală populației și agenților economici care le plătesc practic salariile demnitarilor și celorlalți bugetari pentru ceea ce (nu) fac când stau baricadați în birouri.
Și directori, și consilieri: Magnificii de la municipiu care centrează și dau cu capul peste milioane de lei
Miercuri, 28 aprilie 2021, ședință a Consiliului Local Botoșani... Unul dintre cele mai importante proiecte de hotărâre de pe ordinea de zi îl reprezintă bugetul pe 2021 de la SC Urban Serv SA. Gabriel Tanasă, chiar președinte de ședință, ia cuvântul și anunță că se abține.
PNL și USR și-au împărțit cu scântei șefia instituțiilor, ”Salvați România” pune mâna pe câteva unități de stat cheie – LISTA
Votarea de către ambii consilieri locali ai Uniunii Salvați România a amendamentului la bugetul orașului prin care s-au suplimentat cu 597.000 de lei alocațiile către Direcția Servicii Publice Sport și Agrement (DSPSA) condusă de liberalul Eugen Țurcanu nu este una întâmplătoare. Opțiunea pro PNL a celor doi useriști survine unei întâlniri tensionate
Un botoșănean a dat statul român în judecată după ce a stat nevinovat la pușcărie timp de 3 luni
Acest lucru se întâmplă la aproape 3 ani de când a fost ridicat de pe stradă pentru o faptă de tâlhărie pe care se presupunea că ar fi comis-o.
Loading...
Voleibalistul, drumarul, d-na de la construcții și inginerul economist de la restaurant – (ne)specialiștii numiți politic să salveze ”Apa” la Botoșani
Târgul PSD – ALDE privitor la compania de apă și canalizare la care Consiliul Județean este acționar principal a fost desăvârșit în prima săptămână din aprilie. Adunarea Generală a Acționarilor (AGA) de la SC Nova Apaserv SA a votat completarea consiliului de administrație cu încă patru membri, doi sprijiniți de PSD, iar ceilalți doi de ALDE.
Ședințele secrete ale consilierilor și cele cu fețele ascunse ne-au costat peste un milion de lei într-un singur an
În această lună se împlinește un an de când accesul la ședințele Consiliului Județean și Consiliului Local este zădărnicit tocmai de oamenii trimiși acolo de botoșăneni să le reprezinte interesele. Folosindu-se de pandemie, atât aleșii de la județ, cât și cei de la municipiu respectă parțial sau deloc Codul Administrativ care prevede fără echivoc că întrunirile de plen se desfășoară în regim deschis.
Marea păcăleală a noilor restricții – Situația în Botoșani și România este în realitate mult mai bună decât înaintea alegerilor, noile măsuri sunt contrazise flagrant chiar de cifrele oficiale
Duminică seară, în România au intrat în vigoare noi restricții concomitent cu prelungirea stării de alertă. La jumătatea lunii martie, țara noastră împlinește un an de când se află în stare de urgență sau stare de alertă, iar marea problemă care însoțește noua serie de restrângere a drepturilor cetățenești este că nu are acoperire în situația faptică.
Directorul ar trebui să își oprească singur banii pe statul de plată: Urban Serv refuză să recupereze daunele plătite fostului administrator
Fostul președinte al consiliului de administrație de la SC Urban Serv SA și-a încasat toți banii pe care Curtea de Apel Suceava a decis că societatea trebuie să îi plătească după ce judecătorii au concluzionat că a fost destituit nelegal din funcție.
Bătrânii din azilul CJ-ului tratați cu medicamente și materiale sanitare de 13 bani pe zi
La ședința ordinară a Consiliului Județean care a avut loc pe data de 25 februarie și care, asemeni aproape tuturor celorlalte din pandemie, s-a desfășurat cu încălcarea Codului Administrativ, nefiind publică, pe ordinea zi a fost introdus și un proiect referitor la Căminul pentru Persoane Vârstnice Trușești.
200 de milioane de euro – Cel mai mare proiect din istoria Botoșanilor în pericol din cauza meciurilor politice interminabile de la ”Apă”
Situația gravă în care se află operatorul licențiat de apă și canalizare poate avea consecințe dezastruoase pentru întreg mediul economic și social de la Botoșani. SC Nova Apaserv SA ar putea pierde o finanțare de circa 200 de milioane de euro dacă nu reușește să se echilibreze financiar și, mai ales, dacă intră în insolvență.
melimeloparis.ro%20
astratex.ro
Sondaj
Cine are dreptate în conflictul PNL - USR-PLUS?
PNL
USR-PLUS
Nici PNL, nici USR-PLUS
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
“Ne gândim la vaccinare sau testare săptămânală. Acestea sunt opiniile pe care eu, ca și consilier onorific, le promovez la nivelul primului ministru, în care fac o evaluare a stării actuală. Din punctul meu de vedere, stimulă ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9481 lei
USD
Dolarul SUA
4.1843 lei
CHF
Francul elveţian
4.5619 lei
GBP
Lira sterlină
5.7879 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.8274 lei
XAU
Gramul de aur
242.4488 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2376 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4173 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0684 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3026 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1954 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6654 lei
Vremea
astăzi
Botosani
25.6 o C
Dorohoi
23.2 o C
Bucecea
23.8 o C
Darabani
22.3 o C
Saveni
23.2 o C
Ştefăneşti
30.3 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.