Ancheta săptămânii
Femeie paralizată din copilărie, obligată de Casa de Pensii să își demonstreze handicapul cu acte medicale din urmă cu 3-4 decenii ca să îi acorde pensie de urmaș

Larisa are 43 de ani... patru decenii și ceva de chin. Este țintuită de mică într-un scaun cu rotile. Rănită aprig de destin, primește și o lovitură din partea unui sistem pe cât de absurd, pe atât de lipsit de orice urmă de empatie.

Paralizată din copilărie, a rămas și fără tată


”Sechele encefalopatie cronică infantilă”, ”tetrapareză spastică” și ”deficiență mintală medie/gravă”, acestea sunt bolile de care suferă conform certificatului de încadrare într-o categorie de persoane cu dizabilități care necesită protecție specială.


În luna aprilie a acestui an i-a murit tatăl. A rămas doar cu mama și cu sora sa, cea din urmă înțepenită la rândul ei într-un pat după un atac vascular suferit în urmă cu câțiva ani.


De jumătate de an tot încearcă, fără succes, să obțină pensia de urmaș. Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice prevede trei situații în care copiii pot beneficia de acest venit:


-    Dacă au până la vârsta de 16 ani;


-    Dacă își continuă studiile într-o formă de învățământ organizată potrivit legii, până la terminarea acestora, fără a depăși vârsta de 26 de ani;


-    Pe toată durata invalidității de orice grad, dacă aceasta s-a ivit în perioada în care se aflau în una dintre situațiile prevăzute mai sus.


Despre boala Larisei în certificatul de handicap se specifică foarte clar că este ”cronică infantilă”, așa că ar trebui fără probleme să se încadreze în ultima categorie prevăzută de actul normativ menționat.

 

Casa de Pensii îi solicită să demonstreze că a dobândit boala în copilărie deși afecțiunea parafată de medic este ”cronic infantilă”


De la ”Ar trebui” până la ”trebuie” este însă o distanță abisală în Botoșani, România, 2021, atunci când este vorba de sistemul de asistență socială.


Casa Județeană de Pensii (CJP), instituție unde oricum prioritatea conducerii de luni și luni de zile este ca nu cumva să intre oamenii în sediul din Calea Națională, îi solicită Larisei să dovedească faptul că a dobândit boala în copilărie, adică să aducă un act medical cu diagnosticul menționat dinainte de a împlini 16 ani.


Solicitarea ar putea fi catalogată drept aberantă atât timp cât afecțiunea este de ”Sechele encefalopatie cronică infantilă”. Lăsând la o parte că Dicționarul Explicativ al Limbii Române definește ”infantil” drept ”care ține de copii, pentru copii, referitor la copii, al copiilor”, cel puțin la fel de elocventă este definiția pe care medicii o dau bolii de care suferă Larisa:


”Encefalopatia infantilă sechelară reprezintă un grup de suferințe ale creierului dobândite în perioada ante-, peri- sau postnatala (până la 3,5 - 4 ani). Reprezintă o patologie veche, stinsă, neevolutivă, care are la baza o cicatrice a unei suferințe anterioare. Granița de 4 ani este determinată de elementele de imaturitate care există înainte de această vârstă și care pot marca simptomatologia”.

 

”Casa de Pensii Botoșani dorește un document oficial din copilărie”


Așadar, boala de care suferă Larisa se face până la vârsta de maximum 4 ani. Este deci practic un non-sens să îi soliciți unui om care are o asemenea afecțiune să dovedească printr-un certificat că a dobândit-o din copilărie atât timp cât o astfel de boală doar în copilărie se face.


Asociația IHTIS este cea care de câteva luni întreprinde demersuri pentru ca Larisa să primească pensia de urmaș și care a constatat prin reprezentanții săi că tot ce ar trebui să fie logic și normal este ilogic și anormal pentru instituțiile de pe circuitul acordării acestui drept bănesc.


”Casa de Pensii Botoșani dorește un document oficial din copilărie, sub 16 ani. Aceste documente pot fi DOAR gradele de handicap primite de Larisa în primii ani când a intrat legea in vigoare, 1993-1995, când era chemată anual, în luna iulie, la comisii de evaluare, alternativ Dorohoi și Botoșani”,


Mihaela Mihăescu, voluntar Asociația IHTIS.

 

”Știu că este absurd, dar asta prevede legislația”


Aceasta a discutat cu directorul adjunct al CJP Botoșani, care ulterior a recunoscut pentru Botoșăneanul că solicitarea de a aduce un act medical din copilărie poate fi considerată absurdă, însă susține că este nevoit să facă asta.


”Legislația spune că trebuie un act care să dovedească invaliditatea înainte de 16 ani. Știu că este absurd, dar asta prevede legislația. Asta îmi cere și mie controlul de fond când vine de la Casa Națională de Pensii. Am mai avut probleme de genul acesta”,


Narcis Drețcanu, director adjunct CJP Botoșani.


Șeful de la ”Pensii” a adăugat că s-a mai confruntat cu astfel de cazuri, în jur de 10 – 15, în care bolnavii au reușit până la urmă să aducă documentele necesare de la Secția de Pediatrie a Spitalului Județean sau de la medicul de familie.


Doar că, potrivit Mihaelei Mihăescu, ”în copilărie, Larisa nu a fost niciodată spitalizată”, iar ”medicul de familie din sat a plecat de mulți ani în Franța, dosarul ei fiind gol”.


Și chiar dacă ar fi fost spitalizată în perioada apariției manifestărilor bolii, asta s-ar fi întâmplat în urmă cu vreo 40 de ani, fiind greu de crezut că se mai găsește printr-o unitate medicală acte din urmă cu patru decenii.

 

Are certificat din 1998, dar este... prea nou


Comisia de evaluare și încadrare în grad de handicap este organismul care, după cum îi spune și numele, recunoaște oficial unei persoane existența unei dizabilități, eliberându-i un certificat în baza căruia poate obține anumite drepturi bănești.


Cel mai vechi certificat pe care ni l-a transmis Asociația IHTIS pentru Larisa datează din 1998, pe când avea deja 20 de ani, ori CJP dorește unul de când avea maxim 16 ani.


În cel eliberat în 1998 de ”Cabinetul de expertiză medicală și recuperarea capacității de muncă” Dorohoi se precizează că boala este ”cronică infantilă”, că persoana în cauză are capacitatea de muncă pierdută în totalitate și că certificatul este permanent.

 

certificat medical

 


Comisia de evaluare și încadrare în grad de handicap funcționează în cadrul Direcției Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC).


”Vorbesc cu colegii să caute, dacă este persoană cu handicap o găsim în sistem și vedem ce găsim în arhivă. De fapt, problema dumneaei este la Casa de Pensii, noi putem eventual să o ajutăm. Noi avem arhivă și prin centre și prin direcție, putem verifica, mai ales că ne-am mai organizat arhiva pentru că avem acum mai multe spații”,


Alexandru Colbu, director adjunct DGASPC Botoșani.


Larisei i se cer documente eliberate de instituții care NU mai există


Un obstacol în procurarea actelor necesare îl reprezintă însă multiplele reorganizări ale instituțiilor implicate de-a lungul timpului în eliberarea certificatelor de handicap și mai departe în acordarea drepturilor bănești.


În 1998, de când datează amintitul certificat, ”Cabinetul de expertiză medicală și recuperarea capacității de muncă” funcționa în cadrul Direcției de Muncă și Protecția Socială, spartă în patru între timp.


Pe acel certificat se menționa că îi este dat pentru a-i servi la Inspectoratul de Stat Teritorial pentru Persoanele cu Handicap, altă instituție care între timp a dispărut.


În 1998 abia se înființa în cadrul Consiliului Județean Serviciul de Protecție a Copilului, care apoi s-a transformat în direcție. Abia în 2004 această direcție a fuzionat cu Direcția de Asistență Socială, formându-se actuala DGASPC, care a preluat astfel și activitatea privitoare la persoanele cu dizabilități.

 

”Diagnosticat de când avea 11 luni cu diagnosticul SECHELE ENCEFALOPATIE CRONICĂ INFANTILĂ...”


În tot acest hățiș birocratic, Larisa a fost transportată la începutul lui octombrie la Centrul Medical Ecomed de un voluntar venit cu o mașină adaptată tocmai din comuna Marginea, județul Suceava.


”Caut răspuns, dar nu pentru mine, deși am și eu o dizabilitate. Încerc să deslușesc de ce unui tânăr frumos, sobru și credincios, diagnosticat de când avea 11 luni cu diagnosticul SECHELE ENCEFALOPATIE CRONICĂ INFANTILĂ i se pune la îndoială proveniența bolii ca fiind dobândită în copilărie și... TREBUIE SĂ ADUCĂ «DOVEZI» solicitate de Casa de Pensii, pentru a beneficia de DREPTUL LA PENSIE DE URMAȘ.


Cea mai puternică dovadă o descoperim nespus de simplu – în denumirea clară a diagnosticului amintit mai sus, precizat în ultimul grad de handicap primit la 20 de ani, orice DEX traducând termenul «cronic» = «care are o evoluție lentă, care are un caracter de durată», iar cuvântul «infantil» = «care este specific copiilor »”,


Mihaela Mihăescu, voluntar Asociația IHTIS.

 

Și toate acestea se întâmplă pentru 50% din pensia tatălui decedat, pentru că atât ar putea primi Larisa.

 

800


de lei este pensia mamei sale, în vârstă de 73 de ani

 

raspuns administratia prezidentiala

 

În disperare de cauză, Asociația IHTIS i-a scris și președintelui Klaus Iohannis, iar Administrația Prezidențială i-a transmis că a redirecționat adresa spre Consiliul Județean Botoșani, căruia i se subordonează DGASPC.

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
DRAMA prin care trec doi frați din Botoșani, imobilizați la pat după un accident produs de un șofer beat: ”La spital nu au făcut nimic pentru el, deoarece au crezut că va muri”
Au dat-o-n mintea copiilor : UITE locul în care pe oameni îi chema X sau Y : GALERIE FOTO

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL

 

Cătălin Flutur în vizită la AUR-ul condus de George Simion: Suntem prieteni de ani de zile - CULISELE unei întâlniri pentru o brățară (a)politică
În săptămâna 15 - 21 august, fostul primar al municipiului Botoșani a vizitat sediul Alianței pentru Unirea Românilor (AUR).Cătălin Flutur susține că a mers la partidul menționat doar ca să ridice o invitație la nuntă.
Recensământ 2022: Pentru prima dată după 30 de ani municipiul Botoșani scade sub 100.000 de locuitori. Orașul riscă să-și piardă rangul, o parte din consilierii și polițiștii locali, inclusiv bani de la buget
Este cea mai gravă depopulare de la cel de-al Doilea Război Mondial, în care pierderile omenești au fost puse pe seama luptelor.Recensământul populației a oficializat practic fenomenul migrației la adevărata-i amploare, cu orașe din România părăsite masiv de locuitori.
O adolescentă din municipiu a obținut ordin de protecție împotriva propriei mame!
În cele mai multe dintre cazuri, divorțul dintre părinți se răsfrânge asupra copiilor care devin, în mod nefericit, o armă între foștii parteneri care caută răzbunare reciprocă.O încheiere de căsnicie din municipiul Botoșani se consumă în aceste zile cu lupte grele la Poliție și în instanță, după ce copilul a obținut ordin de protecție împotriva mamei.
Luptă până la Tribunal și Parchet pe direcția ”unicului șef” de la municipiu, primarul îi face prefectului plângere penală: S-a făcut sluj
Un nou conflict politico-administrativ se creionează în administrația publică locală de la Botoșani, în contextul animozității accentuate dintre filialele PNL și PSD, formațiuni care la nivel național se află în coaliția de guvernare. Nu și pe plan local.
Prietenie ruptă în două de AUR: Povestea unei candidaturi sprijinite de o organizație văzută ca o continuatoare a legionarilor - VIDEO
15 august 2020 – Bogdan Cărăușu își lansează candidatura la Consiliul Local pe platoul Sălii Polivalente din mijlocul mai multor reprezentanți ai Frăției Ortodoxe, inclusiv a președintelui Dan Grăjdeanu.7 iulie 2022 – invitat la Botoșăneanul TV, Bogdan Cărăușu face public că a întrerupt colaborarea cu organizația religioasă în ciuda sprijinului care i-a fost acordat atunci.
Viorica Dăncilă, dezvăluiri la Botoșani după pierderea șefiei Guvernului: Nici Doina, nici Marius nu au dat un telefon / Nimeni nu se aștepta că o să-l aresteze pe Liviu Dragnea – VIDEO
În toată istoria sa, România a avut un singur prim-ministru femeie: Viorica Dăncilă. A condus Guvernul în perioada 29 ianuarie 2018 – 4 noiembrie 2019, perioadă marcată de proteste de stradă și de o luptă la baionetă cu Justiția.
E jale! Investiția la drumul Botoșani – Târgu-Frumos, doar la un sfert după jumătate din contract, pentru o mulțime de lucrări încă nu s-au obținut nici măcar avizele
Avem parte de anunțuri triumfaliste din partea unor demnitari botoșăneni cu poze în care apare asfaltul, dar în realitate situația de pe drumul Botoșani – Târgu-Frumos este una cel puțin îngrijorătoare. Asta reiese dintr-o situație primită de Prefectură de la Secția Drumuri Naționale (SDN), practic reprezentantul din județ al beneficiarului, adică al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) în Botoșani.
ALARMĂ: S-a cerut oficial suspendarea autorizației de mediu pentru rampa de deșeuri a județului, Botoșani riscă să fie îngropat în gunoaie
Comisariatul Județean Botoșani al Gărzii Naționale de Mediu a solicitat Agenției pentru Protecția Mediului (APM) suspendarea Autorizației Integrate de Mediu (AIM) emisă pentru Centrul Integrat de Management al Deșeurilor (CMID) Stăuceni. Mai direct spus, noua groapă de gunoi a județului riscă să rămână fără autorizație de mediu, ceea ce înseamnă că nu ar mai putea să își desfășoare activitatea, iar operatorii de salubrizare din întreg județul nu ar mai avea unde să ducă deșeurile.
Sătul să aștepte apa, un fost luptător în Legiunea Străină își vinde pensiunea din Botoșani: Chiar e strigător la cerVIDEO & GALERIE FOTO
Nici mai mult, nici mai puțin de 16 ani a luptat în instanță pentru a dobândi dreptul de proprietate asupra unui conac naționalizat de comuniști. L-a transformat în pensiune, a avut 50.000 de turiști, însă după opt ani de activitate dorește să renunțe la afacere. Iar motivul nu ar trebui să existe într-o țară membră a Uniunii Europene.
Val de procese deschise de Primărie pentru tranzacții cu locuințe din Centrul Vechi: Sume derizorii / Poate ne trezim și cu apartamentele noastre că devin nule
Primarul Cosmin Andrei susține că a intrat în posesia unor documente din care reiese că au fost vândute 15 apartamente din Centrul Istoric, iar contractele de vânzare – cumpărare nu au fost perfectate la notar. Drept pentru care toate aceste înțelegeri contractuale vor fi contestate în instanță.
Patru foști și actuali șefi ai Filarmonicii dați pe mâna Poliției, suspiciuni de luare de mită, abuz și neglijență în serviciu
Sesizarea organelor de cercetare a venit în urma unui audit efectuat la Filarmonica de Stat „George Enescu” Botoșani.Vizează patru angajați care au fost implicați în organizarea unui concurs pentru ocuparea poziției de concert maestru.
”Reforma de la Apă” a născut până la urmă mai mulți șefi, instalatorii au fost rebotezați ”operatori circuite rețea apă” poate-poate vine cineva să se angajeze
Pe 20 aprilie, cu câteva zile înaintea Paștelui, Adunarea Generală a Asociației de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) ”Aqua Botoșani”, structură constituită de Consiliul Județean și 73 de consilii locale, a avizat modificarea organigramei și statului de funcții la SC Nova Apaserv SA. După ce, în ianuarie, s-au redus directorii de la patru la doi, în aprilie numărul total al șefilor a crescut cu patru. În același timp, se găsesc foarte greu oameni pentru munca de jos.
Coșmar pe drumul Botoșani - Flămânzi: pietre, pământ, șanțuri și mult praf: Oamenii au rămas fără poduri, este disconfortul cu piatra, cu praful, cu penele... VIDEO & GALERIE FOTO
Pe 2 august 2021, Direcția Regională de Drumuri și Poduri (DRDP) anunța deschiderea șantierului de lucrări pe DN 28 B, Botoșani – Târgu Frumos.Odată frontul de lucru ajuns aproape de limita orașului Botoșani, pentru șoferi parcurgerea unui drum către Iași sau spre sudul țării a devenit un calvar.
Gata negocierile pe directori PNL - PSD: Doi liberali grei lăsați fără funcție, social-democrații au aplicat din nou tactica ”oricine, numai el nu”
Așa cum am anunțat spre finele săptămânii trecute, una dintre „victimele” negocierilor s-a nimerit a fi Ada Macovei, șefa educației botoșănene pe care, și de această dată, o urmărește trecutul.Negocierile au fost în cele din urmă închise și la Botoșani după intervenția unor șefi de la București.
DEZVĂLUIRI explozive despre „faimoasele autobuze” : Eltrans plătește taxă pentru fiecare kilometru suplimentar și are deja peste 100.000 km în plus - VIDEO
3.600 de euro plătește Eltrans pe lună pentru fiecare autobuz închiriat de la compania turcească cu care s-a încheiat un contract de leasing operațional.Autobuzele s-au defectat de 200 de ori în mai puțin de doi ani și sunt limitate și la numărul de kilometri parcurși.
Femeia comisar de la Protecția Consumatorilor reținută de procurori este pensionară de doi ani, Parchetul și boala au înjumătățit comisarii de la Botoșani
Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Botoșani funcționează doar cu jumătate din personal după arestarea a doi comisari și îmbolnăvirea șefului. CJPC era condusă de Mirel Rogalschi, care oficial are funcția de comisar șef adjunct, pentru că postul de comisar șef este deținut la nivelul Comisariatului Regional pentru Protecția Consumatorilor Nord – Est (CRPC) Iași, căruia i se subordonează și unitatea de la Botoșani.
Îngrijitoare de lux la Spitalul Mavromati: Lefuri în plată de 6.000 - 9.000 de lei
Nu există posturi mai bine sau mai prost remunerate. În România angajatorii sunt cei care provoacă discrepanțele uriașe între mediul privat și cel bugetar.Și se ajunge astfel ca două persoane care prestează practic aceeași activitate, dar în locuri diferite, să aibă salarii diametral opuse, ca valoare.
După 31 de ani, Primăria Botoșani a înregistrat la OSIM „Premiul Național de Poezie Eminescu”: Eminescu este al nostru, al tuturor / Dacă dorește să-l provincializeze, să-l facă de nivel local, să implice și aprozarul nu știu care...
După trei decenii în care manifestările dedicate Zilelor Eminescu au fost organizate de Fundația Culturală Hyperion, de anul viitor organizatorii ar putea fi alții.Primăria municipiului Botoșani, finanțatorul principal al acestor evenimente culturale, a devenit proprietară pe titulatura premiului.
Lichidare până la capăt: S-a scos la vânzare și o cale ferată din ograda orașului - O să vină romii până la urmă să o cumpereGALERIE FOTO
Cabinetul Individual de Insolvență (CII) ”Dascălu Constantin Lulu” continuă încercarea de recuperare a datoriilor SC Termica SA. La 11 ani de la intrarea în faliment a fostei societăți de termoficare a orașului, în patrimoniul acesteia încă se mai găsesc bunuri care pot fi valorificate.
Marea ”pilăreală”: Statul a uitat de concursuri, puzderie de instituții conduse de interimarii cu pile la partid
”Exercită cu caracter temporar”, ”promovare temporară”, ”delegare atribuții”, ”preluare sarcini”, toate aceste expresii sofisticate nu fac altceva decât să ascundă la Botoșani un fenomen care a luat amploare în pandemie. La conducerile a tot mai multe instituții sunt propulsați oameni fără concurs, dar cu carnetul potrivit de partid.
Da..., corectitudine maxima la cei de la aceasta comisie! Cu mare usurinta isi acorda unul altuia gradele de handicap! In cazul lor, documentele justificative sunt simple de procurat! De..., cine-mparte, parte-si face! Ba chiar unii nu ar avea drept de conducere auto din cauza afectiunilor de care sufera (reale sau inchipuite - stenturi, probleme ale membrelor), dar conduc cu frenezie, nederanjati de nimeni, chiar daca au handicap cu acte pe aceeasi afectiune, si sunt scutiti de impozitele pe vile... Celor cu ceva relatii le mai sunt ingaduite ceva exceptii. In rest, strasnicie maxima, comisia taie si spanzura, nu mai stiu pe cine sa compenseze exceptiile!
25 octombrie 2021, 18:34
Casa de Pensii are și director? Că nu văd nicio reacție de la domnia sa... Sau pacienta nu e din partid?
25 octombrie 2021, 16:03
Asta e n-are fata acte nu ia pensie, tovarăşii cu pensii de 40 şi 70 de mii lei aveau acte beton aşa că au păpat banii. Nici mama mea nu a luat despăgubiri de refugiat, navea acte, cică a căzut bomba pe vagonul cu arhiva care se repatria. Cum toţi consătenii mamei au primit despăgubiri conform actelor de la arhivă am ajuns la concluzia că vagonul respectiv a fost numai cu actele mamei, vă daţi seama, a avut mama un vagon de acte, mamă ce boier Bibescu mai eram, ghâţii mamei ei de bombă!!
25 octombrie 2021, 09:32
Sondaj
Credeți că trebuie limitată la 30 km/h viteza pe șoseaua de la Lebăda?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
De Sfântul Nicolae copiii vor primi un pachețel simbolic cu dulciuri din partea mea. Le-am cumpărat biscuiți, bombonele, ciocolățică și o napolitană. De Crăciun vor primi un dar din partea Primăriei. Așa că, nu vom mai strâ ...
Curs valutar
29 noiembrie 2022
EUR
Euro
4.9184 lei
USD
Dolarul SUA
4.7383 lei
CHF
Francul elveţian
4.9890 lei
GBP
Lira sterlină
5.6933 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.4339 lei
XAU
Gramul de aur
267.3958 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2427 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2093 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1941 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.5228 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2021 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6614 lei
Vremea
astăzi
Botosani
-0.4 o C
Dorohoi
0.0 o C
Bucecea
-0.6 o C
Darabani
-0.4 o C
Saveni
0.2 o C
Ştefăneşti
1.4 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.