Ancheta săptămânii
Femeie paralizată din copilărie, obligată de Casa de Pensii să își demonstreze handicapul cu acte medicale din urmă cu 3-4 decenii ca să îi acorde pensie de urmaș

Larisa are 43 de ani... patru decenii și ceva de chin. Este țintuită de mică într-un scaun cu rotile. Rănită aprig de destin, primește și o lovitură din partea unui sistem pe cât de absurd, pe atât de lipsit de orice urmă de empatie.

Paralizată din copilărie, a rămas și fără tată


”Sechele encefalopatie cronică infantilă”, ”tetrapareză spastică” și ”deficiență mintală medie/gravă”, acestea sunt bolile de care suferă conform certificatului de încadrare într-o categorie de persoane cu dizabilități care necesită protecție specială.


În luna aprilie a acestui an i-a murit tatăl. A rămas doar cu mama și cu sora sa, cea din urmă înțepenită la rândul ei într-un pat după un atac vascular suferit în urmă cu câțiva ani.


De jumătate de an tot încearcă, fără succes, să obțină pensia de urmaș. Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice prevede trei situații în care copiii pot beneficia de acest venit:


-    Dacă au până la vârsta de 16 ani;


-    Dacă își continuă studiile într-o formă de învățământ organizată potrivit legii, până la terminarea acestora, fără a depăși vârsta de 26 de ani;


-    Pe toată durata invalidității de orice grad, dacă aceasta s-a ivit în perioada în care se aflau în una dintre situațiile prevăzute mai sus.


Despre boala Larisei în certificatul de handicap se specifică foarte clar că este ”cronică infantilă”, așa că ar trebui fără probleme să se încadreze în ultima categorie prevăzută de actul normativ menționat.

 

Casa de Pensii îi solicită să demonstreze că a dobândit boala în copilărie deși afecțiunea parafată de medic este ”cronic infantilă”


De la ”Ar trebui” până la ”trebuie” este însă o distanță abisală în Botoșani, România, 2021, atunci când este vorba de sistemul de asistență socială.


Casa Județeană de Pensii (CJP), instituție unde oricum prioritatea conducerii de luni și luni de zile este ca nu cumva să intre oamenii în sediul din Calea Națională, îi solicită Larisei să dovedească faptul că a dobândit boala în copilărie, adică să aducă un act medical cu diagnosticul menționat dinainte de a împlini 16 ani.


Solicitarea ar putea fi catalogată drept aberantă atât timp cât afecțiunea este de ”Sechele encefalopatie cronică infantilă”. Lăsând la o parte că Dicționarul Explicativ al Limbii Române definește ”infantil” drept ”care ține de copii, pentru copii, referitor la copii, al copiilor”, cel puțin la fel de elocventă este definiția pe care medicii o dau bolii de care suferă Larisa:


”Encefalopatia infantilă sechelară reprezintă un grup de suferințe ale creierului dobândite în perioada ante-, peri- sau postnatala (până la 3,5 - 4 ani). Reprezintă o patologie veche, stinsă, neevolutivă, care are la baza o cicatrice a unei suferințe anterioare. Granița de 4 ani este determinată de elementele de imaturitate care există înainte de această vârstă și care pot marca simptomatologia”.

 

”Casa de Pensii Botoșani dorește un document oficial din copilărie”


Așadar, boala de care suferă Larisa se face până la vârsta de maximum 4 ani. Este deci practic un non-sens să îi soliciți unui om care are o asemenea afecțiune să dovedească printr-un certificat că a dobândit-o din copilărie atât timp cât o astfel de boală doar în copilărie se face.


Asociația IHTIS este cea care de câteva luni întreprinde demersuri pentru ca Larisa să primească pensia de urmaș și care a constatat prin reprezentanții săi că tot ce ar trebui să fie logic și normal este ilogic și anormal pentru instituțiile de pe circuitul acordării acestui drept bănesc.


”Casa de Pensii Botoșani dorește un document oficial din copilărie, sub 16 ani. Aceste documente pot fi DOAR gradele de handicap primite de Larisa în primii ani când a intrat legea in vigoare, 1993-1995, când era chemată anual, în luna iulie, la comisii de evaluare, alternativ Dorohoi și Botoșani”,


Mihaela Mihăescu, voluntar Asociația IHTIS.

 

”Știu că este absurd, dar asta prevede legislația”


Aceasta a discutat cu directorul adjunct al CJP Botoșani, care ulterior a recunoscut pentru Botoșăneanul că solicitarea de a aduce un act medical din copilărie poate fi considerată absurdă, însă susține că este nevoit să facă asta.


”Legislația spune că trebuie un act care să dovedească invaliditatea înainte de 16 ani. Știu că este absurd, dar asta prevede legislația. Asta îmi cere și mie controlul de fond când vine de la Casa Națională de Pensii. Am mai avut probleme de genul acesta”,


Narcis Drețcanu, director adjunct CJP Botoșani.


Șeful de la ”Pensii” a adăugat că s-a mai confruntat cu astfel de cazuri, în jur de 10 – 15, în care bolnavii au reușit până la urmă să aducă documentele necesare de la Secția de Pediatrie a Spitalului Județean sau de la medicul de familie.


Doar că, potrivit Mihaelei Mihăescu, ”în copilărie, Larisa nu a fost niciodată spitalizată”, iar ”medicul de familie din sat a plecat de mulți ani în Franța, dosarul ei fiind gol”.


Și chiar dacă ar fi fost spitalizată în perioada apariției manifestărilor bolii, asta s-ar fi întâmplat în urmă cu vreo 40 de ani, fiind greu de crezut că se mai găsește printr-o unitate medicală acte din urmă cu patru decenii.

 

Are certificat din 1998, dar este... prea nou


Comisia de evaluare și încadrare în grad de handicap este organismul care, după cum îi spune și numele, recunoaște oficial unei persoane existența unei dizabilități, eliberându-i un certificat în baza căruia poate obține anumite drepturi bănești.


Cel mai vechi certificat pe care ni l-a transmis Asociația IHTIS pentru Larisa datează din 1998, pe când avea deja 20 de ani, ori CJP dorește unul de când avea maxim 16 ani.


În cel eliberat în 1998 de ”Cabinetul de expertiză medicală și recuperarea capacității de muncă” Dorohoi se precizează că boala este ”cronică infantilă”, că persoana în cauză are capacitatea de muncă pierdută în totalitate și că certificatul este permanent.

 

certificat medical

 


Comisia de evaluare și încadrare în grad de handicap funcționează în cadrul Direcției Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC).


”Vorbesc cu colegii să caute, dacă este persoană cu handicap o găsim în sistem și vedem ce găsim în arhivă. De fapt, problema dumneaei este la Casa de Pensii, noi putem eventual să o ajutăm. Noi avem arhivă și prin centre și prin direcție, putem verifica, mai ales că ne-am mai organizat arhiva pentru că avem acum mai multe spații”,


Alexandru Colbu, director adjunct DGASPC Botoșani.


Larisei i se cer documente eliberate de instituții care NU mai există


Un obstacol în procurarea actelor necesare îl reprezintă însă multiplele reorganizări ale instituțiilor implicate de-a lungul timpului în eliberarea certificatelor de handicap și mai departe în acordarea drepturilor bănești.


În 1998, de când datează amintitul certificat, ”Cabinetul de expertiză medicală și recuperarea capacității de muncă” funcționa în cadrul Direcției de Muncă și Protecția Socială, spartă în patru între timp.


Pe acel certificat se menționa că îi este dat pentru a-i servi la Inspectoratul de Stat Teritorial pentru Persoanele cu Handicap, altă instituție care între timp a dispărut.


În 1998 abia se înființa în cadrul Consiliului Județean Serviciul de Protecție a Copilului, care apoi s-a transformat în direcție. Abia în 2004 această direcție a fuzionat cu Direcția de Asistență Socială, formându-se actuala DGASPC, care a preluat astfel și activitatea privitoare la persoanele cu dizabilități.

 

”Diagnosticat de când avea 11 luni cu diagnosticul SECHELE ENCEFALOPATIE CRONICĂ INFANTILĂ...”


În tot acest hățiș birocratic, Larisa a fost transportată la începutul lui octombrie la Centrul Medical Ecomed de un voluntar venit cu o mașină adaptată tocmai din comuna Marginea, județul Suceava.


”Caut răspuns, dar nu pentru mine, deși am și eu o dizabilitate. Încerc să deslușesc de ce unui tânăr frumos, sobru și credincios, diagnosticat de când avea 11 luni cu diagnosticul SECHELE ENCEFALOPATIE CRONICĂ INFANTILĂ i se pune la îndoială proveniența bolii ca fiind dobândită în copilărie și... TREBUIE SĂ ADUCĂ «DOVEZI» solicitate de Casa de Pensii, pentru a beneficia de DREPTUL LA PENSIE DE URMAȘ.


Cea mai puternică dovadă o descoperim nespus de simplu – în denumirea clară a diagnosticului amintit mai sus, precizat în ultimul grad de handicap primit la 20 de ani, orice DEX traducând termenul «cronic» = «care are o evoluție lentă, care are un caracter de durată», iar cuvântul «infantil» = «care este specific copiilor »”,


Mihaela Mihăescu, voluntar Asociația IHTIS.

 

Și toate acestea se întâmplă pentru 50% din pensia tatălui decedat, pentru că atât ar putea primi Larisa.

 

800


de lei este pensia mamei sale, în vârstă de 73 de ani

 

raspuns administratia prezidentiala

 

În disperare de cauză, Asociația IHTIS i-a scris și președintelui Klaus Iohannis, iar Administrația Prezidențială i-a transmis că a redirecționat adresa spre Consiliul Județean Botoșani, căruia i se subordonează DGASPC.

 

loading...
DRAMA prin care trec doi frați din Botoșani, imobilizați la pat după un accident produs de un șofer beat: ”La spital nu au făcut nimic pentru el, deoarece au crezut că va muri”
Au dat-o-n mintea copiilor : UITE locul în care pe oameni îi chema X sau Y : GALERIE FOTO

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL

 

Ruslan, un moldovean născut peste Prut, a ajuns cel mai mare afacerist din Botoșani într-un business cu iz de clonă
Să înființezi o companie în 2015 și cinci ani mai târziu să ajungi pe primul loc în Topul Județean al Firmelor întocmit de Camera de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA) Botoșani, aceasta este o performanță care ani la rând nu a fost la îndemâna vreunui om de afaceri născut în România. Ceea ce nu au putut însă românii, a fost la îndemâna unui basarabean.
Proces de-o încâlceală uluitoare: ALDE cere un spațiu ultracentral de la Locativa și daune de 100 de lei pe zi, alt partid acuză falsuri în acte
Alianța Liberalilor și Democraților (ALDE) a deschis un proces la Judecătoria Botoșani împotriva SC Locativa SA pentru un spațiu din zona ultracentrală a orașului. Primul termen s-a judecat pe 5 octombrie, la cinci luni și jumătate de la înregistrarea dosarului, și scoate la iveală o încurcătură definitorie pentru politica botoșăneană.
Primărie executată silit de un IFN din celălalt capăt al țării cu care nu a avut vreun contract de credit: Ne-au dat toate planurile peste cap
Întruniți în ședință extraordinară pe data de 17 septembrie 2021, consilierii județeni au hotărât să aloce 219.000 de lei Primăriei Viișoara. Dacă la alte proiecte de hotărâre care vizează repartizarea unor fonduri unităților administrativ-teritoriale apar discuții aprinse cu acuzații privind atribuirea banilor pe criterii politice, de această dată proiectul propus de conducerea Consiliului Județean a fost aprobat în unanimitate.
ANALIZĂ: Pandemia dă cu virgulă la Botoșani: avem de peste 4 ori mai multe îmbolnăviri decât anul trecut pe vremea asta
10, 12, 5, 9, 3, 11, 0și...13, 26, 20, 27, 35, 20, 40Ce e cu aceste numere? Sunt noile cazuri zilnice din prima săptămână a lunii septembrie, de anul trecut și de anul acesta.
Laptopurile de aproape 1.000 de euro bucata ale aleșilor de la Județ, numai bune de pus milieuri pe ele: Niște bani aruncați aiurea - GALERIE FOTO
21 aprilie 2021, Consiliul Județean Botoșani... După un an în care atât fostul, cât și actualul președinte al CJ au invocat pandemia pentru a nu organiza ședințe de plen în format fizic, consilierii județeni primesc laptopuri pentru a le facilita munca în slujba comunității.
Partidul Amploiaților?! Liberalismul botoșănean pe mâna unei găști de bugetari și directori la stat în care privații sunt suprimați
”Prin noi înșine... dar mai ales cu statul”, aceasta pare să fie noua deviză a marii mase a liberalilor botoșăneni. Partidul care, în teorie, își bazează politicile publice așezând antreprenorul la loc de cinste s-a transformat la Botoșani într-o grupare aproape în exclusivitate a bugetarilor și a lucrătorilor la unitățile de stat.
Sensul giratoriu care mai mult încurcă decât ajută! Accidente cu victime sau fără, în zona care înnebunește conducătorii auto – GALERIE FOTO
17 iulie 2021. Colonelul Narcis Jachel din cadrul ISU Botoșani este implicat alături de soție într-un accident rutier care s-a produs exact în fața instituției unde lucrează aproape de-o viață. Pe un drum pe care l-a parcurs probabil de sute de ori. Un drum pe care-l cunoștea extrem de bine. Dar asta până la amenajarea noului sens giratoriu care se dovedește a fi de fapt o brambrureală de indicatoare și reguli rutiere, care nu au neapărat logică. 
Noii șefi de la Nova Apaserv și-au pus în cap să demaște furturile de apă! Angajați în comisia de disciplină, se aduc controlori din alte județe
Legende sau realități, la Botoșani circulă tot felul de povești cu conducte ascunse sub pământ pe care le folosesc ilegal anumiți utilizatori, cea oficială fiind conectată la un apometru pentru care se face plata lunară. Prin aceste tertipuri s-ar umple piscine, s-ar desfășura activități în spălătorii (auto, mai ales) și tot felul de alte lucruri. Și, evident, aceleași voci arată că aceste duble branșamente nu au putut fi făcute fără ajutor de la angajați tocmai din cadrul operatorului de apă și canalizare.
DOCUMENT: Lucrările la Botoșani – Tg. Frumos avizate pe bucăți, mai mult pe partea ieșeană! „Strategicul” nostru din beton lăsat la urmă – FOTO&VIDEO
Asta reiese din documentul de avizare pentru lucrările efectuate la DN 28B Târgu Frumos – Botoșani, fiind dată undă verde doar pentru o distanță de 51,2, din totalul de 71,50 de kilometri. Cel mai mare tronson pentru care NU s-au obținut autorizațiile necesare efectuării lucrărilor este pe teritoriul județului Botoșani.
Loading...
Clădirea cu două instituții în interior pasată între miniștri botoșăneni! Pesediștii și-au arătat mușchii și au „omorât” un proiect de modernizare
Marius Budăi și Raluca Turcan. Doi botoșăneni care au reușit, datorită partidului, să acceadă în funcții de miniștri. Ambii la același minister, cel al Muncii.
Fosta casă a PDL-ului, interzisă prin hotărâre la PNL, a început bătaia pe imobilul din buricul târgului – GALERIE FOTO
Strada Teatrului nr.16, undeva în spatele fostului restaurant ”Pod de Piatră”, pe frontispiciul unei clădiri stă scris ”Partidul Național Liberal – Filiala Teritorială Botoșani”.Aleea Maxim Gorki nr.2, în vecinătatea fostei Case a Corpului Didactic, un alt imobil la intrarea căruia este afișată o emblemă generoasă: ”Partidul Național Liberal – filiala Botoșani”.
DOCUMENT Casa tuturor posibilităților: Județul și Municipiul s-au zbătut să cumpere o casă monument care nu era de vânzare și pe care, de fapt, au refuzat să o achiziționeze când au avut prilejul
Se spune deseori că ”România este țara tuturor posibilităților”. Și cum Botoșani face parte din această țară, nu poate constitui o excepție. Mai ales atunci când discutăm despre administrația publică locală.
O fuziune cum n-a mai fost: USR a ras PLUS la Botoșani, o treime dintre delegații de la municipiu sunt rude între ei
”Miercuri și joi, 105 delegați ai filialelor partidelor proaspăt fuzionate USR și PLUS din întreg județul au ales prin vot direct conducerea județeană a USR Botoșani pentru următorii 4 ani”.
Plan secret pus la cale de 6 luni – cum a ajuns Dan Nechifor la 10 voturi de președinția PNL Botoșani
Intrarea prefectului în lupta pentru funcția de președinte al PNL Botoșani s-a făcut pe 27 iunie 2021, în ultima zi de depunere a candidaturilor pentru alegerile interne. Deși impresia creată a fost aceea a unei decizii luată ”pe ultima sută de metri”, în realitate a fost rezultatul unui plan minuțios pregătit cu jumătate de an înaintea scrutinului.
Loading...
Noul șef de la ”Apă” a plecat de la ANIF după ce Agenția Națională i-a scos postul de director la concurs, se pregătește un ”liberal pe viață”
Pe 26 mai 2021, cu două săptămâni înainte de ședința consiliului de administrație în care Liviu Ștefan a fost numit director interimar la SC Nova Apaserv SA, Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare (ANIF) a scos la concurs posturile de directori de la 13 filiale teritoriale din țară, inclusiv cea de la Botoșani. Examentul începe chiar astăzi.
Jumătate dintre agenții de la Poliția Rutieră reținuți de DNA sunt plini de datorii la bănci, unii nu au nici măcar mașină
O ștersătură sau un grup de trei hashtag-uri, asta se regăsește la rubrica ”venituri din salarii” din declarațiile de avere ale polițiștilor de la Serviciul Rutier reținuți la începutul lunii iunie de Direcția Națională Anticorupție. Mai exact, vorbim strict de subofițerul și cei nouă agenți pentru care DNA a dispus reținerea. Aceștia și-au secretizat veniturile din salarii. Prin lege!
Politica... vaccinului: Județele cele mai sărace și care au votat cel mai mult AUR la parlamentare au cei mai puțini vaccinați, Botoșani e cap de afiș
Harta națională a vaccinării scoate la iveală o coincidență politică și sanitară în care județul Botoșani este unul dintre capetele de afiș. Comparația cu rezultatele înregistrate la alegerile parlamentare arată că refuzul imunizării provine cu precădere din unitățile administrativ-teritoriale în care Partidul Alianța pentru Unirea Românilor a obținut cele mai bune scoruri electorale.
Nu execută doar Primăria! Lichidatorul a vândut de la Termica păcură, țevi, coturi, puncte termice, o cale ferată și o... locomotivă. Și mai are de vândut!
Executarea silită a Primăriei Botoșani în urma proceselor pierdute la Curtea de Apel Suceava cu Cabinetul Individual de Insolvență (CII) Constantin Lulu Dascălu reprezintă cheia de boltă a activității pe care lichidatorul judiciar al SC Termica SA o desfășoară de zece ani la fosta societate de termoficare a orașului.
Cum a ajuns UE să pună umărul la politizarea masivă a concursurilor din România! Candidați secreți, rezultate secrete, a murit și ultima fărâmă de bun simț
Accederea pe tot felul de funcții publice, de execuție sau conducere, a unor persoane susținute politic și fără prea mare pregătire profesională, în cele mai multe dintre cazuri, a devenit extrem de facilă și are loc sub ochii noștri, ai tuturor, într-o semi-transparență care le convine de minune politicienilor, mai ales. 
Aleșii care au luat pandemia în brațe: Pe ”roșu” ședințele erau în sală, pe ”verde” au redevenit online... la ”televizorul cu lămpi”
De un an și două luni aproape toate instituțiile se folosesc fără jenă de situația sanitară pentru a nu permite intrarea publicului în sedii, pentru a bloca accesul la informațiile de interes public și pentru a limita pe cât posibil să dea socoteală populației și agenților economici care le plătesc practic salariile demnitarilor și celorlalți bugetari pentru ceea ce (nu) fac când stau baricadați în birouri.
Da..., corectitudine maxima la cei de la aceasta comisie! Cu mare usurinta isi acorda unul altuia gradele de handicap! In cazul lor, documentele justificative sunt simple de procurat! De..., cine-mparte, parte-si face! Ba chiar unii nu ar avea drept de conducere auto din cauza afectiunilor de care sufera (reale sau inchipuite - stenturi, probleme ale membrelor), dar conduc cu frenezie, nederanjati de nimeni, chiar daca au handicap cu acte pe aceeasi afectiune, si sunt scutiti de impozitele pe vile... Celor cu ceva relatii le mai sunt ingaduite ceva exceptii. In rest, strasnicie maxima, comisia taie si spanzura, nu mai stiu pe cine sa compenseze exceptiile!
25 octombrie 2021, 18:34
Casa de Pensii are și director? Că nu văd nicio reacție de la domnia sa... Sau pacienta nu e din partid?
25 octombrie 2021, 16:03
Asta e n-are fata acte nu ia pensie, tovarăşii cu pensii de 40 şi 70 de mii lei aveau acte beton aşa că au păpat banii. Nici mama mea nu a luat despăgubiri de refugiat, navea acte, cică a căzut bomba pe vagonul cu arhiva care se repatria. Cum toţi consătenii mamei au primit despăgubiri conform actelor de la arhivă am ajuns la concluzia că vagonul respectiv a fost numai cu actele mamei, vă daţi seama, a avut mama un vagon de acte, mamă ce boier Bibescu mai eram, ghâţii mamei ei de bombă!!
25 octombrie 2021, 09:32
Sondaj
Sunteți de acord cu accesarea de către Primăria Botoșani a unui credit de 13 milioane de euro pentru cofinanțarea proiectului european privind refacerea căii de rulare și cumpărarea unor tramvaie noi?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
”Mă pregătesc cu emoție pentru ziua de întâi decembrie, singura zi din an în care mai creez poezie. Dacă înainte scriam constant, acum ce mi-a rămas e această zi în care îmi amintesc și reînvii conglomeratul unic de tră ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
acum 2 zile
EUR
Euro
4.9487 lei
USD
Dolarul SUA
4.3767 lei
CHF
Francul elveţian
4.7595 lei
GBP
Lira sterlină
5.8121 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.8642 lei
XAU
Gramul de aur
249.2179 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2460 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3605 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0868 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.4089 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1948 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6655 lei
Vremea
astăzi
Botosani
-0.8 o C
Dorohoi
-0.6 o C
Bucecea
-1.4 o C
Darabani
-4.7 o C
Saveni
-0.2 o C
Ştefăneşti
2.5 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.