Ancheta săptămânii
DEZVĂLUIRI explozive despre „faimoasele autobuze” : Eltrans plătește taxă pentru fiecare kilometru suplimentar și are deja peste 100.000 km în plus - VIDEO

3.600 de euro plătește Eltrans pe lună pentru fiecare autobuz închiriat de la compania turcească cu care s-a încheiat un contract de leasing operațional.

Autobuzele s-au defectat de 200 de ori în mai puțin de doi ani și sunt limitate și la numărul de kilometri parcurși.

Autobuzele care consumă din banii orașului (?!)

 

 

Un contract păgubos pentru oraș și implicit pentru compania de transport public a orașului. Așa descrie această înțelegere contractuală consilierul local USR Raluca Curelariu. A atins acest subiect în direct la Botoșăneanul TV, această societate fiind în directa subordonare a Consiliului Local Botoșani.

 

 

 

Raluca Curelariu a dorit să-și justifice votul din plen, care a fost pentru schimbarea fostei conduceri a companiei, sprijinită de PNL: „Am susținut că trebuie schimbată conducerea Eltrans și dacă mâine ar trebui să votez din nou același lucru, aș vota la fel”.

 

 

„Am văzut de ce este capabilă conducerea PNL”

 

 

Evident că au existat o serie de negocieri la numirea șefilor care au urmat, atât din Consiliul de Administrație, cât și din structura directorială. USR a negociat un post de director adjunct și două de membri în CA-ul de la Etrans.

 

„Am văzut ce a fost capabilă să facă conducerea susținută politic de către PNL în Eltrans și discuția a fost extrem de simplă: au făcut bine sau au făcut nu? Răspunsul a fost nu. OK, atunci trebuie schimbată, atât. Pentru că, ce aveam în față era menținerea conducerii respective”,

Raluca Curelariu, consilier local USR

 

 

De ce nu au fost buni liberalii?

 

„Nu am uitat de tramvaiele care deraiau în fiecare săptămână, nu am uitat de faptul că nu am mai avut blocări de mașini timp de un an de zile, dacă nu mai bine, și era un haos în tot orașul. Nu mai zic de ridicări de mașini. Lucrurile astea s-au ameliorat odată cu noua conducere. Și având în vedere presiunea care a fost pusă în momentul acela atât pe mine, cât și pe colegul meu Marcel Gheorghiță la Eltrans, pentru a vota într-un fel sau altul, era evident că vom descoperi acolo lucruri cât se poate de serioase. Lucru care s-a și întâmplat”,

Raluca Curelariu, consilier local USR

 

 

 

Raluca Curelariu susține că negocierile au fost de bun augur.

 

 

Pentru că odată ajunși la Eltrans, noii șefi ar fi analizat contractul de leasing operațional aflat în plină derulare și ar fi identificat inclusiv o taxă reziduală care este percepută la depășirea numărului de kilometri parcurși de fiecare autobuz, pe an.

 

„Este extrem de dăunător pentru oraș. În momentul ăsta, contractul de leasing operațional, așa cum a fost susținut el de conducerea de la PNL, include taxă suplimentară pentru fiecare kilometru suplimentar făcut de autobuze. Contractul va expira la un moment dat, în 2025 dacă nu mă înșel. Știți cât vom plăti în plus conform calculalelor actuale? 14 miliarde de lei vechi”,

Raluca Curelariu, consilier local USR

 

 

Contractul a fost încheiat cu BCR Fleet Management, furnizorul autobuzelor fiind compania Anadolu din Turcia care a livrat 9 autobuze Isuzu Citybus.

 

 

Acestea se află la Botoșani cu titlu de chirie, la final fiind returnate primei firme menționate.

 

 

Autobuze cu număr limitat de kilometri

 

 

Pentru fiecare dintre cele 9 autobuze s-a stabilit un număr maxim de 50.000 de kilometri pe an, pentru a fi parcurși în limitele contractuale.

 

 

Care au fost depășiți deja.

 

 

Pentru a reduce din numărul total de kilometri, Eltrans și-a exprimat deja intenția în Sistemul Electronic de Achiziții Publice pentru perfectarea unui nou contract de leasing operațional. Pentru a aduce la Botoșani încă două autobuze, pe același principiu.

 

„În momentul în care s-a făcut contractul, noi am primit un număr de 50.000 de km pe an, per autobuz. La finalul contractului fiecare autobuz trebuie să fie predat cu o sumă de 250.000 de km. Orice kilometru în plus va fi taxat cu prețul de 2,5 lei. Într-un an și ceva avem mai mult de 100.000 de km peste. Tocmai de aceea vrem să luăm încă două autobuze, pentru a mai reduce din numărul de km”,

Andrei Turcoman, director SC Eltrans SA

 

 

65.000 de km

 

ar fi fost un număr ideal pentru fiecare mijloc de transport în comun.

 

 

Actualul director pune această „scăpare” pe seama lipsei de experiență a fostei conduceri în transportul cu autobuzele.

 

„Nu avea experiență deloc pe transport cu autobuze. Domnii s-au raportat la tramvaie care merg pe linie fixă, mergeau pe electricitate, service-ul se făcea aici, la noi. După încheierea acestui contract de leasing operațional cei de la Fleet Management și Anadolu au găsit ca partener de mentenanță Apetrans care se află la 14 km de sediul Eltrans, respectiv 10 km de unde ținem noi acum autobuzele, la gară”,

Andrei Turcoman, director SC Eltrans SA

 

 

Ori, la service-ul de reparații s-au făcut deja 200 de deplasări în mai puțin de doi ani. La acestea se adaugă drumurile la stațiile de carburanți, care au mărit numărul de kilometri parcurși. Această a doua problemă a fost rezolvată printr-o nouă licitație pentru achiziția de carburant, fiind agreată o stație PECO aflată pe traseele Eltrans.

 

 

Lipsă de experiență?

 

 

Greșit, răspunde Victor Ivănescu, fost director al SC Eltrans SA.

 

 

 

În leasing operațional se merge pe uzură și numărul de kilometri era normal să fie stabilit, explică fostul director situația.

 

 

Dacă s-ar fi trecut în contract un număr mai mare de kilometri și rata lunară ar fi fost mai mare, într-o logică antreprenorială, susține Victor Ivănescu: „La numărul acela de kilometri sunt calculate costurile de uzură. Dacă noi treceam 100.000 de km pe an, evident costurile erau de două ori mai mari. Este logic”.

 

 

S-a ținut cont de această texă reziduală, doar că viziunea conducerii din 2020 era ca după livrarea primelor 9 autobuze să mai fie închiriate încă trei.

 

„Noi inițial trebuia să luăm 12 autobuze. Am pornit cu 9 autobuze, fiindcă la pachet au venit, cu pandemie cu tot. Și am zis că după ce trece pandemia intervenim și mai luăm trei. În septembrie, noi avem memoriu făcut să mai cumpărăm trei autobuze. Am rămas fără Consiliu de Administrație și s-a suspendat tot. Cine să mai cumpere autobuze? Am circulat pe graficul aprobat în iulie 2020”,

Victor Ivănescu, fostul director al SC Eltrans SA

 

 

 

Restul... e poveste. Pentru că se cunoaște foarte bine istoria Consiliului de Administrație de la Eltrans care s-a soldat cu trei procese aflate în acest moment pe rol, pentru că atât PSD cât și PNL au urmărit să-și impună propriii oameni în funcțiile de conducere. Și cum nu s-au înțeles s-a uitat de priorități.

 

 

45.000 km pe an,

 

efectua un tramvai care circula însă pe linie fixă.

 

 

S-a mers astfel pe o marjă estimată de 5.000 km în plus pentru fiecare autobuz. Și s-a ajuns la numărul de 50.000 de km pe an care nu ar fi fost depășiți în cazul în care întreg demersul ar fi fost finalizat și flota ar fi fost mărită.

 

 

3.600 de euro

 

este rata lunară plătită de Eltrans pentru fiecare autobuz.

 

 

Contractul de leasing operațional a fost încheiat pe o perioadă de 5 ani, iar la final societatea trebuie să predea flota de autobuze în stare perfectă și cu numărul de kilometri agreați.

 

 

Victor Ivănescu susține că nu s-a optat pentru un contract de leasing financiar, adică autobuzele să fie efectiv cumpărate, pentru că teoretic, la acea vreme se așteptau noile tramvaie.

 

 

loading...
Eltrans vinde spații publicitare pe autobuzele de pe traseele orașului - FOTO
Misiune imposibilă: Ori face, ori nu face uriașul proiect cu liniile și tramvaiele noi, Primăria devine datoare vândută pe o mulțime de ani

 

 

Patru foști și actuali șefi ai Filarmonicii dați pe mâna Poliției, suspiciuni de luare de mită, abuz și neglijență în serviciu
Sesizarea organelor de cercetare a venit în urma unui audit efectuat la Filarmonica de Stat „George Enescu” Botoșani.Vizează patru angajați care au fost implicați în organizarea unui concurs pentru ocuparea poziției de concert maestru.
”Reforma de la Apă” a născut până la urmă mai mulți șefi, instalatorii au fost rebotezați ”operatori circuite rețea apă” poate-poate vine cineva să se angajeze
Pe 20 aprilie, cu câteva zile înaintea Paștelui, Adunarea Generală a Asociației de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) ”Aqua Botoșani”, structură constituită de Consiliul Județean și 73 de consilii locale, a avizat modificarea organigramei și statului de funcții la SC Nova Apaserv SA. După ce, în ianuarie, s-au redus directorii de la patru la doi, în aprilie numărul total al șefilor a crescut cu patru. În același timp, se găsesc foarte greu oameni pentru munca de jos.
Coșmar pe drumul Botoșani - Flămânzi: pietre, pământ, șanțuri și mult praf: Oamenii au rămas fără poduri, este disconfortul cu piatra, cu praful, cu penele... VIDEO & GALERIE FOTO
Pe 2 august 2021, Direcția Regională de Drumuri și Poduri (DRDP) anunța deschiderea șantierului de lucrări pe DN 28 B, Botoșani – Târgu Frumos.Odată frontul de lucru ajuns aproape de limita orașului Botoșani, pentru șoferi parcurgerea unui drum către Iași sau spre sudul țării a devenit un calvar.
Gata negocierile pe directori PNL - PSD: Doi liberali grei lăsați fără funcție, social-democrații au aplicat din nou tactica ”oricine, numai el nu”
Așa cum am anunțat spre finele săptămânii trecute, una dintre „victimele” negocierilor s-a nimerit a fi Ada Macovei, șefa educației botoșănene pe care, și de această dată, o urmărește trecutul.Negocierile au fost în cele din urmă închise și la Botoșani după intervenția unor șefi de la București.
Femeia comisar de la Protecția Consumatorilor reținută de procurori este pensionară de doi ani, Parchetul și boala au înjumătățit comisarii de la Botoșani
Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Botoșani funcționează doar cu jumătate din personal după arestarea a doi comisari și îmbolnăvirea șefului. CJPC era condusă de Mirel Rogalschi, care oficial are funcția de comisar șef adjunct, pentru că postul de comisar șef este deținut la nivelul Comisariatului Regional pentru Protecția Consumatorilor Nord – Est (CRPC) Iași, căruia i se subordonează și unitatea de la Botoșani.
Îngrijitoare de lux la Spitalul Mavromati: Lefuri în plată de 6.000 - 9.000 de lei
Nu există posturi mai bine sau mai prost remunerate. În România angajatorii sunt cei care provoacă discrepanțele uriașe între mediul privat și cel bugetar.Și se ajunge astfel ca două persoane care prestează practic aceeași activitate, dar în locuri diferite, să aibă salarii diametral opuse, ca valoare.
După 31 de ani, Primăria Botoșani a înregistrat la OSIM „Premiul Național de Poezie Eminescu”: Eminescu este al nostru, al tuturor / Dacă dorește să-l provincializeze, să-l facă de nivel local, să implice și aprozarul nu știu care...
După trei decenii în care manifestările dedicate Zilelor Eminescu au fost organizate de Fundația Culturală Hyperion, de anul viitor organizatorii ar putea fi alții.Primăria municipiului Botoșani, finanțatorul principal al acestor evenimente culturale, a devenit proprietară pe titulatura premiului.
Lichidare până la capăt: S-a scos la vânzare și o cale ferată din ograda orașului - O să vină romii până la urmă să o cumpereGALERIE FOTO
Cabinetul Individual de Insolvență (CII) ”Dascălu Constantin Lulu” continuă încercarea de recuperare a datoriilor SC Termica SA. La 11 ani de la intrarea în faliment a fostei societăți de termoficare a orașului, în patrimoniul acesteia încă se mai găsesc bunuri care pot fi valorificate.
Marea ”pilăreală”: Statul a uitat de concursuri, puzderie de instituții conduse de interimarii cu pile la partid
”Exercită cu caracter temporar”, ”promovare temporară”, ”delegare atribuții”, ”preluare sarcini”, toate aceste expresii sofisticate nu fac altceva decât să ascundă la Botoșani un fenomen care a luat amploare în pandemie. La conducerile a tot mai multe instituții sunt propulsați oameni fără concurs, dar cu carnetul potrivit de partid.
Loading...
„Omul care mânca două pâini” la companiile orașului, dat afară de la societatea în faliment care a îngropat Primăria în datorii
S-au câștigat și se câștigă bani frumoși la societățile Consiliului Local Botoșani, indiferent de situația lor financiarăDirectorul cu două salarii din termie și-a încheiat contractele de șef și a rămas doar cu statutul de angajat la Modern Calor
TRAGEDIA de la Huțani reprodusă după 41 de ani! Cât de pregătit e Botoșaniul să intervină la un accident de o asemenea amploare? – VIDEO 
Seria articolelor privitoare la cea mai mare tragedie rutieră a României se încheie cu un exercițiu de imaginație. Colonelul Decebal Muraru, inspectorul-șef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) „Nicolae Iorga”, a participat alături de Botoșăneanul la acest demers după un salt în trecut, pornind de la momentul în care s-a aflat de accident. 
Afaceri cu șomeri anchetate de Poliție și Agenția de Integritate, angajați de la AJOFM prinși în morișca subvențiilor
Polițiștii botoșăneni desfășoară o anchetă care vizează modul în care mai multe societăți comerciale și o organizație neguvernamentală au încercat, și unele chiar au și reușit, să obțină subvenții de la bugetul de stat și cel european prin Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM).
Femeia aruncată printre cadavre care a înviat la morgă: Mama, tu ai fost moartă și ești vie, ce ai văzut acolo?VIDEO & FOTOGALERIE
Aproape 42 de ani trecuți din ziua accidentului de la Huțani nu au fost nici pe departe suficienți pentru ca Virgina Varvarei, astăzi pensionară, să uite clipele îngrozitoare prin care a fost nevoită să treacă. Povestea acesteia este probabil cea mai tulburătoare dintre toate cele ale supraviețuitorilor pe care Botoșăneanul a reușit să îi găsească și să îi intervieveze.
”Șoferii iadului”, vinovații de serviciu în ”epoca de aur”: Mergeai non-stop până picai, mai ațipeai... / Când porneai motorul scotea o fumăraie că autogara nu se mai vedeaVIDEO & FOTOGALERIE
Despre modul inuman, un veritabil atentat la siguranța vieții, în care se circula în perioada comunistă...
Loading...
Șoferul din autobuzul groazei a murit sub ochii soției și a lăsat orfani trei copii, două amenzi – singurele pedepse pentru 48 de morți
Cea mai mare tragedie rutieră din istoria României a avut eroul său negativ. Pentru că în comunism sistemul nu putea fi decât perfect, cei care greșeau erau doar oamenii. Chiar dacă, atunci când vorbim despre șoferi de exemplu, erau nevoiți să circule cu autobuze vechi, pline de improvizații și cu anvelope noi, dar cu defecte de fabricație.
OMAGIU adus după 41 de ani de la tragedia în care au murit aproape 50 de botoșăneni - Troiță ridicată de Consiliul Județean și Primărie – VIDEO
Seria articolelor realizate de publicația Botoșăneanul despre tragedia care a avut loc la Huțani în urmă cu mai bine de patru decenii se aproapie de final. Atât cât s-a putut în condițiile date, am încercat să călătorim într-un trecut mai mult sau mai puțin îndepărtat pentru a readuce în atenție accidentul care rămâne pe primul loc în România, în privința numărului ridicat de morți.
Tragedia de la Huțani, dezvăluită în presa comunistă doar la anunțurile de condoleanțe: A fost tratat drept un accident de muncă
Tragedia de la Huțani nu a existat și totul a fost doar un vis urât dacă ar fi să ne luăm după presa botoșăneană din acea perioadă. Presă ce însemna de fapt un singur ziar care nu a pomenit ceva despre cel mai mare accident rutier din istoria României.
Adevărul făcut scrum! Dosarul accidentului de la Huțani TOPIT de Parchet și Poliție – GALERIE FOTO singurele IMAGINI de la tragedia rutieră
Autoritățile au distrus toate dosarele și documentele cu fotografii anexate, declarații de martori, expertize sau rezultate ale cercetărilor penale care au existat în urma celei mai mari tragedii rutiere din țara noastră.Accidentul rutier cu morți colective a avut loc la Huțani pe 29 iunie 1980, când un autobuz s-a răsturnat cu roțile în sus într-o mlaștină, iar în jur de 50 de oameni și-au pierdut viața.
PREMIERĂ: Colonelul Vasile Botezatu, dezvăluiri amănunțite despre ancheta celei mai mari tragedii rutiere a României: Era o situație de război! VIDEO
Jumătatea vieții i-a fost marcată colonelului botoșănean Vasile Botezatu de cea mai mare tragedie rutieră care s-a petrecut vreodată în România, la Huțani – Botoșani.A avut implicare directă în cercetarea ulterioară și, acum, la venerabila vârstă de 81 de ani, își amintește clar modul în care s-a derulat ziua de 29 iunie 1980.
Dezvăluiri după 4 decenii: Anvelopa care a explodat era nouă, ”autobuzul morții” avea doar o ușă și transporta oameni pe... motor
A doua zi după accidentul din 29 iunie 1980 de la Huțani s-a constituit o comisie de constatare tehnică a condițiilor în care s-a produs tragedia. Autobuzul a fost scos din apă cu o macara și transportat la garajul IJTL – Întreprinderea Județeană de Transport Local Botoșani.
gogule, ai greșit. este contractul făcut de cosminel al tău....asa ca plimba ursul...și tot cosminel al tău renunță la tramvaie, folosite peste tot în lumea asta civilizata, pentru a face o "afacere" cu autobuze...gogule
2 mai 2022, 17:41
Nu vreți vă rog să cântați acea melodie pe care ați cântat-o cu toții, după rezultatul alegerilor (din mai 2019 - pe la etajul 1 pe undeva central).Noapte târziu se auzea în tot cartierul "bucuria" ...acea melodie parcă compusa de BUG MAFIA...Acum ne dați lecții!
2 mai 2022, 16:47
Abia aștept să văd noile tramvaie la Botoșani!!
2 mai 2022, 15:11
Pai din cate vad se pricepe doamna consiliera USR la tramvaie și autobuze ca baba la mitraliera. Părerea mea este ca nu are nici o treaba.
2 mai 2022, 14:27
ce descoperire importanta......daca nu finalizati ancheta / SENZATIONALA / sunteti nimeni in drum!.........poate anchetati si angajarile pe mii de euro din acelasi aparat.
2 mai 2022, 14:25
Este contractul făcut de Fluturașul cel isteț!
2 mai 2022, 08:51
Aoleu! E jumuleală! Domn primarele, când vor fi gata lucrările de reabilitare a căii de rulare a tramvaiului??
2 mai 2022, 08:27
De cand se pricepe la toate tanti fosta sef la pacanele? Banuiesc ca de cand pupa inelul primarului pentru niscaiva functii ! Asa se intampla cand politicul se amesteca in administrativ! Nu era mai simplu sa se gaseasca solutii la probleme si daca exista suspiciuni sa se fac sesizari la organele in drept?
2 mai 2022, 08:03
Sondaj
Credeți că se vor termina la timp lucrările la drumul Botoșani - Târgu-Frumos, adică la data de 12 mai 2023?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Dna Ada Macovei nu trebuia schimbată de acolo. Dacă tot am schimbat-o trebuia să pui PSD și era PSD. Să schimbăm cu un liberal de-al nostru, nu trebuia să acceptăm acest lucru pentru că ea chiar și-a făcut treaba acolo la ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.9449 lei
USD
Dolarul SUA
4.8088 lei
CHF
Francul elveţian
4.9770 lei
GBP
Lira sterlină
5.7845 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.5413 lei
XAU
Gramul de aur
278.6640 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2473 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2170 lei
AUD
Dolarul Australian
3.2642 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.7184 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1998 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6647 lei
Vremea
astăzi
Botosani
34.6 o C
Dorohoi
34.7 o C
Bucecea
33.9 o C
Darabani
24.1 o C
Saveni
35.1 o C
Ştefăneşti
29.2 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.