Ancheta săptămânii
DEZVĂLUIRI explozive despre „faimoasele autobuze” : Eltrans plătește taxă pentru fiecare kilometru suplimentar și are deja peste 100.000 km în plus - VIDEO

3.600 de euro plătește Eltrans pe lună pentru fiecare autobuz închiriat de la compania turcească cu care s-a încheiat un contract de leasing operațional.

Autobuzele s-au defectat de 200 de ori în mai puțin de doi ani și sunt limitate și la numărul de kilometri parcurși.

Autobuzele care consumă din banii orașului (?!)

 

 

Un contract păgubos pentru oraș și implicit pentru compania de transport public a orașului. Așa descrie această înțelegere contractuală consilierul local USR Raluca Curelariu. A atins acest subiect în direct la Botoșăneanul TV, această societate fiind în directa subordonare a Consiliului Local Botoșani.

 

 

 

Raluca Curelariu a dorit să-și justifice votul din plen, care a fost pentru schimbarea fostei conduceri a companiei, sprijinită de PNL: „Am susținut că trebuie schimbată conducerea Eltrans și dacă mâine ar trebui să votez din nou același lucru, aș vota la fel”.

 

 

„Am văzut de ce este capabilă conducerea PNL”

 

 

Evident că au existat o serie de negocieri la numirea șefilor care au urmat, atât din Consiliul de Administrație, cât și din structura directorială. USR a negociat un post de director adjunct și două de membri în CA-ul de la Etrans.

 

„Am văzut ce a fost capabilă să facă conducerea susținută politic de către PNL în Eltrans și discuția a fost extrem de simplă: au făcut bine sau au făcut nu? Răspunsul a fost nu. OK, atunci trebuie schimbată, atât. Pentru că, ce aveam în față era menținerea conducerii respective”,

Raluca Curelariu, consilier local USR

 

 

De ce nu au fost buni liberalii?

 

„Nu am uitat de tramvaiele care deraiau în fiecare săptămână, nu am uitat de faptul că nu am mai avut blocări de mașini timp de un an de zile, dacă nu mai bine, și era un haos în tot orașul. Nu mai zic de ridicări de mașini. Lucrurile astea s-au ameliorat odată cu noua conducere. Și având în vedere presiunea care a fost pusă în momentul acela atât pe mine, cât și pe colegul meu Marcel Gheorghiță la Eltrans, pentru a vota într-un fel sau altul, era evident că vom descoperi acolo lucruri cât se poate de serioase. Lucru care s-a și întâmplat”,

Raluca Curelariu, consilier local USR

 

 

 

Raluca Curelariu susține că negocierile au fost de bun augur.

 

 

Pentru că odată ajunși la Eltrans, noii șefi ar fi analizat contractul de leasing operațional aflat în plină derulare și ar fi identificat inclusiv o taxă reziduală care este percepută la depășirea numărului de kilometri parcurși de fiecare autobuz, pe an.

 

„Este extrem de dăunător pentru oraș. În momentul ăsta, contractul de leasing operațional, așa cum a fost susținut el de conducerea de la PNL, include taxă suplimentară pentru fiecare kilometru suplimentar făcut de autobuze. Contractul va expira la un moment dat, în 2025 dacă nu mă înșel. Știți cât vom plăti în plus conform calculalelor actuale? 14 miliarde de lei vechi”,

Raluca Curelariu, consilier local USR

 

 

Contractul a fost încheiat cu BCR Fleet Management, furnizorul autobuzelor fiind compania Anadolu din Turcia care a livrat 9 autobuze Isuzu Citybus.

 

 

Acestea se află la Botoșani cu titlu de chirie, la final fiind returnate primei firme menționate.

 

 

Autobuze cu număr limitat de kilometri

 

 

Pentru fiecare dintre cele 9 autobuze s-a stabilit un număr maxim de 50.000 de kilometri pe an, pentru a fi parcurși în limitele contractuale.

 

 

Care au fost depășiți deja.

 

 

Pentru a reduce din numărul total de kilometri, Eltrans și-a exprimat deja intenția în Sistemul Electronic de Achiziții Publice pentru perfectarea unui nou contract de leasing operațional. Pentru a aduce la Botoșani încă două autobuze, pe același principiu.

 

„În momentul în care s-a făcut contractul, noi am primit un număr de 50.000 de km pe an, per autobuz. La finalul contractului fiecare autobuz trebuie să fie predat cu o sumă de 250.000 de km. Orice kilometru în plus va fi taxat cu prețul de 2,5 lei. Într-un an și ceva avem mai mult de 100.000 de km peste. Tocmai de aceea vrem să luăm încă două autobuze, pentru a mai reduce din numărul de km”,

Andrei Turcoman, director SC Eltrans SA

 

 

65.000 de km

 

ar fi fost un număr ideal pentru fiecare mijloc de transport în comun.

 

 

Actualul director pune această „scăpare” pe seama lipsei de experiență a fostei conduceri în transportul cu autobuzele.

 

„Nu avea experiență deloc pe transport cu autobuze. Domnii s-au raportat la tramvaie care merg pe linie fixă, mergeau pe electricitate, service-ul se făcea aici, la noi. După încheierea acestui contract de leasing operațional cei de la Fleet Management și Anadolu au găsit ca partener de mentenanță Apetrans care se află la 14 km de sediul Eltrans, respectiv 10 km de unde ținem noi acum autobuzele, la gară”,

Andrei Turcoman, director SC Eltrans SA

 

 

Ori, la service-ul de reparații s-au făcut deja 200 de deplasări în mai puțin de doi ani. La acestea se adaugă drumurile la stațiile de carburanți, care au mărit numărul de kilometri parcurși. Această a doua problemă a fost rezolvată printr-o nouă licitație pentru achiziția de carburant, fiind agreată o stație PECO aflată pe traseele Eltrans.

 

 

Lipsă de experiență?

 

 

Greșit, răspunde Victor Ivănescu, fost director al SC Eltrans SA.

 

 

 

În leasing operațional se merge pe uzură și numărul de kilometri era normal să fie stabilit, explică fostul director situația.

 

 

Dacă s-ar fi trecut în contract un număr mai mare de kilometri și rata lunară ar fi fost mai mare, într-o logică antreprenorială, susține Victor Ivănescu: „La numărul acela de kilometri sunt calculate costurile de uzură. Dacă noi treceam 100.000 de km pe an, evident costurile erau de două ori mai mari. Este logic”.

 

 

S-a ținut cont de această texă reziduală, doar că viziunea conducerii din 2020 era ca după livrarea primelor 9 autobuze să mai fie închiriate încă trei.

 

„Noi inițial trebuia să luăm 12 autobuze. Am pornit cu 9 autobuze, fiindcă la pachet au venit, cu pandemie cu tot. Și am zis că după ce trece pandemia intervenim și mai luăm trei. În septembrie, noi avem memoriu făcut să mai cumpărăm trei autobuze. Am rămas fără Consiliu de Administrație și s-a suspendat tot. Cine să mai cumpere autobuze? Am circulat pe graficul aprobat în iulie 2020”,

Victor Ivănescu, fostul director al SC Eltrans SA

 

 

 

Restul... e poveste. Pentru că se cunoaște foarte bine istoria Consiliului de Administrație de la Eltrans care s-a soldat cu trei procese aflate în acest moment pe rol, pentru că atât PSD cât și PNL au urmărit să-și impună propriii oameni în funcțiile de conducere. Și cum nu s-au înțeles s-a uitat de priorități.

 

 

45.000 km pe an,

 

efectua un tramvai care circula însă pe linie fixă.

 

 

S-a mers astfel pe o marjă estimată de 5.000 km în plus pentru fiecare autobuz. Și s-a ajuns la numărul de 50.000 de km pe an care nu ar fi fost depășiți în cazul în care întreg demersul ar fi fost finalizat și flota ar fi fost mărită.

 

 

3.600 de euro

 

este rata lunară plătită de Eltrans pentru fiecare autobuz.

 

 

Contractul de leasing operațional a fost încheiat pe o perioadă de 5 ani, iar la final societatea trebuie să predea flota de autobuze în stare perfectă și cu numărul de kilometri agreați.

 

 

Victor Ivănescu susține că nu s-a optat pentru un contract de leasing financiar, adică autobuzele să fie efectiv cumpărate, pentru că teoretic, la acea vreme se așteptau noile tramvaie.

 

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
Eltrans vinde spații publicitare pe autobuzele de pe traseele orașului - FOTO
Misiune imposibilă: Ori face, ori nu face uriașul proiect cu liniile și tramvaiele noi, Primăria devine datoare vândută pe o mulțime de ani

 

 

Cătălin Flutur în vizită la AUR-ul condus de George Simion: Suntem prieteni de ani de zile - CULISELE unei întâlniri pentru o brățară (a)politică
În săptămâna 15 - 21 august, fostul primar al municipiului Botoșani a vizitat sediul Alianței pentru Unirea Românilor (AUR).Cătălin Flutur susține că a mers la partidul menționat doar ca să ridice o invitație la nuntă.
Recensământ 2022: Pentru prima dată după 30 de ani municipiul Botoșani scade sub 100.000 de locuitori. Orașul riscă să-și piardă rangul, o parte din consilierii și polițiștii locali, inclusiv bani de la buget
Este cea mai gravă depopulare de la cel de-al Doilea Război Mondial, în care pierderile omenești au fost puse pe seama luptelor.Recensământul populației a oficializat practic fenomenul migrației la adevărata-i amploare, cu orașe din România părăsite masiv de locuitori.
O adolescentă din municipiu a obținut ordin de protecție împotriva propriei mame!
În cele mai multe dintre cazuri, divorțul dintre părinți se răsfrânge asupra copiilor care devin, în mod nefericit, o armă între foștii parteneri care caută răzbunare reciprocă.O încheiere de căsnicie din municipiul Botoșani se consumă în aceste zile cu lupte grele la Poliție și în instanță, după ce copilul a obținut ordin de protecție împotriva mamei.
Luptă până la Tribunal și Parchet pe direcția ”unicului șef” de la municipiu, primarul îi face prefectului plângere penală: S-a făcut sluj
Un nou conflict politico-administrativ se creionează în administrația publică locală de la Botoșani, în contextul animozității accentuate dintre filialele PNL și PSD, formațiuni care la nivel național se află în coaliția de guvernare. Nu și pe plan local.
Prietenie ruptă în două de AUR: Povestea unei candidaturi sprijinite de o organizație văzută ca o continuatoare a legionarilor - VIDEO
15 august 2020 – Bogdan Cărăușu își lansează candidatura la Consiliul Local pe platoul Sălii Polivalente din mijlocul mai multor reprezentanți ai Frăției Ortodoxe, inclusiv a președintelui Dan Grăjdeanu.7 iulie 2022 – invitat la Botoșăneanul TV, Bogdan Cărăușu face public că a întrerupt colaborarea cu organizația religioasă în ciuda sprijinului care i-a fost acordat atunci.
Viorica Dăncilă, dezvăluiri la Botoșani după pierderea șefiei Guvernului: Nici Doina, nici Marius nu au dat un telefon / Nimeni nu se aștepta că o să-l aresteze pe Liviu Dragnea – VIDEO
În toată istoria sa, România a avut un singur prim-ministru femeie: Viorica Dăncilă. A condus Guvernul în perioada 29 ianuarie 2018 – 4 noiembrie 2019, perioadă marcată de proteste de stradă și de o luptă la baionetă cu Justiția.
E jale! Investiția la drumul Botoșani – Târgu-Frumos, doar la un sfert după jumătate din contract, pentru o mulțime de lucrări încă nu s-au obținut nici măcar avizele
Avem parte de anunțuri triumfaliste din partea unor demnitari botoșăneni cu poze în care apare asfaltul, dar în realitate situația de pe drumul Botoșani – Târgu-Frumos este una cel puțin îngrijorătoare. Asta reiese dintr-o situație primită de Prefectură de la Secția Drumuri Naționale (SDN), practic reprezentantul din județ al beneficiarului, adică al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) în Botoșani.
ALARMĂ: S-a cerut oficial suspendarea autorizației de mediu pentru rampa de deșeuri a județului, Botoșani riscă să fie îngropat în gunoaie
Comisariatul Județean Botoșani al Gărzii Naționale de Mediu a solicitat Agenției pentru Protecția Mediului (APM) suspendarea Autorizației Integrate de Mediu (AIM) emisă pentru Centrul Integrat de Management al Deșeurilor (CMID) Stăuceni. Mai direct spus, noua groapă de gunoi a județului riscă să rămână fără autorizație de mediu, ceea ce înseamnă că nu ar mai putea să își desfășoare activitatea, iar operatorii de salubrizare din întreg județul nu ar mai avea unde să ducă deșeurile.
Sătul să aștepte apa, un fost luptător în Legiunea Străină își vinde pensiunea din Botoșani: Chiar e strigător la cerVIDEO & GALERIE FOTO
Nici mai mult, nici mai puțin de 16 ani a luptat în instanță pentru a dobândi dreptul de proprietate asupra unui conac naționalizat de comuniști. L-a transformat în pensiune, a avut 50.000 de turiști, însă după opt ani de activitate dorește să renunțe la afacere. Iar motivul nu ar trebui să existe într-o țară membră a Uniunii Europene.
Val de procese deschise de Primărie pentru tranzacții cu locuințe din Centrul Vechi: Sume derizorii / Poate ne trezim și cu apartamentele noastre că devin nule
Primarul Cosmin Andrei susține că a intrat în posesia unor documente din care reiese că au fost vândute 15 apartamente din Centrul Istoric, iar contractele de vânzare – cumpărare nu au fost perfectate la notar. Drept pentru care toate aceste înțelegeri contractuale vor fi contestate în instanță.
Patru foști și actuali șefi ai Filarmonicii dați pe mâna Poliției, suspiciuni de luare de mită, abuz și neglijență în serviciu
Sesizarea organelor de cercetare a venit în urma unui audit efectuat la Filarmonica de Stat „George Enescu” Botoșani.Vizează patru angajați care au fost implicați în organizarea unui concurs pentru ocuparea poziției de concert maestru.
”Reforma de la Apă” a născut până la urmă mai mulți șefi, instalatorii au fost rebotezați ”operatori circuite rețea apă” poate-poate vine cineva să se angajeze
Pe 20 aprilie, cu câteva zile înaintea Paștelui, Adunarea Generală a Asociației de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) ”Aqua Botoșani”, structură constituită de Consiliul Județean și 73 de consilii locale, a avizat modificarea organigramei și statului de funcții la SC Nova Apaserv SA. După ce, în ianuarie, s-au redus directorii de la patru la doi, în aprilie numărul total al șefilor a crescut cu patru. În același timp, se găsesc foarte greu oameni pentru munca de jos.
Coșmar pe drumul Botoșani - Flămânzi: pietre, pământ, șanțuri și mult praf: Oamenii au rămas fără poduri, este disconfortul cu piatra, cu praful, cu penele... VIDEO & GALERIE FOTO
Pe 2 august 2021, Direcția Regională de Drumuri și Poduri (DRDP) anunța deschiderea șantierului de lucrări pe DN 28 B, Botoșani – Târgu Frumos.Odată frontul de lucru ajuns aproape de limita orașului Botoșani, pentru șoferi parcurgerea unui drum către Iași sau spre sudul țării a devenit un calvar.
Gata negocierile pe directori PNL - PSD: Doi liberali grei lăsați fără funcție, social-democrații au aplicat din nou tactica ”oricine, numai el nu”
Așa cum am anunțat spre finele săptămânii trecute, una dintre „victimele” negocierilor s-a nimerit a fi Ada Macovei, șefa educației botoșănene pe care, și de această dată, o urmărește trecutul.Negocierile au fost în cele din urmă închise și la Botoșani după intervenția unor șefi de la București.
Femeia comisar de la Protecția Consumatorilor reținută de procurori este pensionară de doi ani, Parchetul și boala au înjumătățit comisarii de la Botoșani
Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Botoșani funcționează doar cu jumătate din personal după arestarea a doi comisari și îmbolnăvirea șefului. CJPC era condusă de Mirel Rogalschi, care oficial are funcția de comisar șef adjunct, pentru că postul de comisar șef este deținut la nivelul Comisariatului Regional pentru Protecția Consumatorilor Nord – Est (CRPC) Iași, căruia i se subordonează și unitatea de la Botoșani.
Îngrijitoare de lux la Spitalul Mavromati: Lefuri în plată de 6.000 - 9.000 de lei
Nu există posturi mai bine sau mai prost remunerate. În România angajatorii sunt cei care provoacă discrepanțele uriașe între mediul privat și cel bugetar.Și se ajunge astfel ca două persoane care prestează practic aceeași activitate, dar în locuri diferite, să aibă salarii diametral opuse, ca valoare.
După 31 de ani, Primăria Botoșani a înregistrat la OSIM „Premiul Național de Poezie Eminescu”: Eminescu este al nostru, al tuturor / Dacă dorește să-l provincializeze, să-l facă de nivel local, să implice și aprozarul nu știu care...
După trei decenii în care manifestările dedicate Zilelor Eminescu au fost organizate de Fundația Culturală Hyperion, de anul viitor organizatorii ar putea fi alții.Primăria municipiului Botoșani, finanțatorul principal al acestor evenimente culturale, a devenit proprietară pe titulatura premiului.
Lichidare până la capăt: S-a scos la vânzare și o cale ferată din ograda orașului - O să vină romii până la urmă să o cumpereGALERIE FOTO
Cabinetul Individual de Insolvență (CII) ”Dascălu Constantin Lulu” continuă încercarea de recuperare a datoriilor SC Termica SA. La 11 ani de la intrarea în faliment a fostei societăți de termoficare a orașului, în patrimoniul acesteia încă se mai găsesc bunuri care pot fi valorificate.
Marea ”pilăreală”: Statul a uitat de concursuri, puzderie de instituții conduse de interimarii cu pile la partid
”Exercită cu caracter temporar”, ”promovare temporară”, ”delegare atribuții”, ”preluare sarcini”, toate aceste expresii sofisticate nu fac altceva decât să ascundă la Botoșani un fenomen care a luat amploare în pandemie. La conducerile a tot mai multe instituții sunt propulsați oameni fără concurs, dar cu carnetul potrivit de partid.
„Omul care mânca două pâini” la companiile orașului, dat afară de la societatea în faliment care a îngropat Primăria în datorii
S-au câștigat și se câștigă bani frumoși la societățile Consiliului Local Botoșani, indiferent de situația lor financiarăDirectorul cu două salarii din termie și-a încheiat contractele de șef și a rămas doar cu statutul de angajat la Modern Calor
gogule, ai greșit. este contractul făcut de cosminel al tău....asa ca plimba ursul...și tot cosminel al tău renunță la tramvaie, folosite peste tot în lumea asta civilizata, pentru a face o "afacere" cu autobuze...gogule
2 mai 2022, 17:41
Nu vreți vă rog să cântați acea melodie pe care ați cântat-o cu toții, după rezultatul alegerilor (din mai 2019 - pe la etajul 1 pe undeva central).Noapte târziu se auzea în tot cartierul "bucuria" ...acea melodie parcă compusa de BUG MAFIA...Acum ne dați lecții!
2 mai 2022, 16:47
Abia aștept să văd noile tramvaie la Botoșani!!
2 mai 2022, 15:11
Pai din cate vad se pricepe doamna consiliera USR la tramvaie și autobuze ca baba la mitraliera. Părerea mea este ca nu are nici o treaba.
2 mai 2022, 14:27
ce descoperire importanta......daca nu finalizati ancheta / SENZATIONALA / sunteti nimeni in drum!.........poate anchetati si angajarile pe mii de euro din acelasi aparat.
2 mai 2022, 14:25
Este contractul făcut de Fluturașul cel isteț!
2 mai 2022, 08:51
Aoleu! E jumuleală! Domn primarele, când vor fi gata lucrările de reabilitare a căii de rulare a tramvaiului??
2 mai 2022, 08:27
De cand se pricepe la toate tanti fosta sef la pacanele? Banuiesc ca de cand pupa inelul primarului pentru niscaiva functii ! Asa se intampla cand politicul se amesteca in administrativ! Nu era mai simplu sa se gaseasca solutii la probleme si daca exista suspiciuni sa se fac sesizari la organele in drept?
2 mai 2022, 08:03
Sondaj
Credeți că trebuie limitată la 30 km/h viteza pe șoseaua de la Lebăda?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
De Sfântul Nicolae copiii vor primi un pachețel simbolic cu dulciuri din partea mea. Le-am cumpărat biscuiți, bombonele, ciocolățică și o napolitană. De Crăciun vor primi un dar din partea Primăriei. Așa că, nu vom mai strâ ...
Curs valutar
29 noiembrie 2022
EUR
Euro
4.9184 lei
USD
Dolarul SUA
4.7383 lei
CHF
Francul elveţian
4.9890 lei
GBP
Lira sterlină
5.6933 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.4339 lei
XAU
Gramul de aur
267.3958 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2427 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2093 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1941 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.5228 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2021 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6614 lei
Vremea
astăzi
Botosani
0.2 o C
Dorohoi
0.1 o C
Bucecea
0.2 o C
Darabani
-0.4 o C
Saveni
0.4 o C
Ştefăneşti
1.4 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.