Ancheta săptămânii
Luptă până la Tribunal și Parchet pe direcția ”unicului șef” de la municipiu, primarul îi face prefectului plângere penală: S-a făcut sluj

Un nou conflict politico-administrativ se creionează în administrația publică locală de la Botoșani, în contextul animozității accentuate dintre filialele PNL și PSD, formațiuni care la nivel național se află în coaliția de guvernare. Nu și pe plan local.

Toți pentru unul...

 

Totul a pornit de la o plângere prealabilă din partea prefectului prin care se solicită revocarea Hotărârii de Consiliu Local adoptată în ședință extraordinară în data de 15 iunie 2022 care a avut ca obiect ”aprobarea studiului de fundamentare privind reorganizarea unor servicii publice de interes local”.

 

Vizată direct este Direcția de Servicii Publice, Sport și Agrement (DSPSA), aflată în subordinea Consiliului Local (CL) Botoșani și condusă încă de la înființare de același om: penelistul ex-PDL și ex-PRM Eugen Țurcanu. 

 

Plângerea, potrivit primarului Cosmin Andrei, care este inițiatorul hotărârii, este...

 

„întemeiată pe argumente derizorii, puerile, trase de păr, doar ca să întârzie această procedură a noastră, ca să nu sufere dl Eugen Țurcanu, colegul de partid al prefectului care a avut sarcină să blocheze cu orice preț această hotărâre. Nu este niciun argument juridic pertinent care să ne determine să revocăm această hotărâre pentru că așa cum facem organizare cu serviciile publice, putem face și reorganizare, acesta fiind principalul motiv pe care-și întemeiază argumentația prefectul”.

 

 

 

„I-a trasat sarcină prefectului, care s-a făcut sluj în fața colegului de partid și atacă hotărârile de CL”

 

Scopul principal al demersului Prefecturii, susține mai departe Cosmin Andrei, nu este neapărat încadrat în cerințele legislative, cât o intenție de a se ataca hotărârea în instanța de contencios administrativ pentru a fi întârziată reorganizarea DSPSA și a-i salva postul lui Eugen Țurcanu.

 

Practic, prin transferul „intervențiilor edilitare” și „serviciului de amenajare spații verzi” de la DSPSA către Serviciul Public de Administrare a Piețelor, Oborului și Cimitirelor (SPAPOC) din cadrul Primăriei, gestiunea activității directorului Eugen Țurcanu se reduce considerabil.

 

Și se pierde controlul asupra unor activități vizibile pentru locuitorii orașului.

 

„Dacă aceste servicii nu sunt prestate, bine își închipuie acoliții dlui Țurcanu că eu voi suferi electoral. Și vă dau câteva exemple unde lucrurile nu se mișcă așa cum ar trebui în municipiul Botoșani: solicitări de toaletare arbori întârziate de trei ani de zile, intervenții edilitare întârziate după ce am finalizat proiectele de investiții în municipiul Botoșani, cum ar fi străzi unde întârzie băncile, locuri de joacă unde întârzie echipamentele și alte comenzi care sunt pur și simplu cenzurate de dl director pe diverse motive”,

Cosmin Andrei, primar

 

Nu în ultimul rând, pe străzile orașului se poate observa că a crescut și numărul câinilor fără adăpost, serviciul de ecarisaj funcționând tot în cadrul DSPSA, menționează edilul șef.

 

Ori, consideră primarul, pierderea de către liberalul de la DSPSA a acestor servicii cu impact la botoșăneni, indirect ar însemna capital electoral pentru edilul-șef PSD în exercițiu, a cărei imagine se dorește a fi asociată cu ineficiența.

 

Cosmin Andrei consideră că prefectul ar fi fost supus unor presiuni din interiorul partidului pentru ca DSPSA să nu piardă din activități ”cheie” și, pe termen lung, funcția de primar să fie recâștigată de liberali, chiar și cu alt candidat decât Cătălin Flutur, eventual chiar Sorin Cornilă.

 

„I-a trasat sarcină prefectului care s-a făcut sluj în fața colegului de partid și atacă hotărârile de CL. Pentru acest motiv analizez varianta să-i fac plângere penală pentru abuz în serviciu. Pentru că nu se poate să iei decizii eminamente politice din poziția de prefect și să nu duci la îndeplinire conform jurământului, atribuțiile pe care le ai în Codul Administrativ. Prefectul poate să facă politică, dar să facă în sediul din strada Teatrului, nu la Prefectură cu hotărârile de CL. Și în interesul cetățeanului”,

Cosmin Andrei, primar

 

Prefectura: Consiliul Local poate doar să înființeze un serviciu public, dar nu îl poate și reorganiza

 

În plângerea prealabilă, Prefectura apreciază ”că Hotărârea nr. 250 din 15.06.2022 a fost adoptată cu nerespectarea (încălcarea) prevederilor legale”.

 

 

Juriștii Prefecturii arată, printre altele, că legislația specifică nu face niciun fel de trimiteri la reorganizări de servicii publice.

 

Deși consultându-se legislația de specialitate s-a considerat necesar un studiu de fundamentare pentru reorganizarea DSPSA la prima intenție a primarului în acest sens, după efectuarea lui, Prefectura susține că este inutil întrucât, ”necesitatea întocmirii unor studii de fundamentare este prevăzută în vederea înființării și organizării serviciilor publice de administrare a domeniului public și privat de interes local, iar nu în vederea reorganizării unor servicii publice deja înființate”.

 

 

Mai departe, în aceeași plângere este consemnat faptul că ”Legiuitorul, pe de o parte, a stabilit în competența Consiliului Local atribuții privind aprobarea înființării, organizării și funcționării serviciilor de administrare a domeniului public și privat, nu și atribuții privind reorganizarea acestora. Pe de altă parte, legiuitorul nu a stabilit în competența Consiliului Local atribuții privind aprobarea studiilor de fundamentare”.

 

Problema este însă că însăși entitatea pusă în discuție, respectiv DSPSA, a fost constituită în 2011 prin aceeași procedură, respectiv reorganizarea fostului Serviciu Public de Administrare Baze Sportive şi Zone de Agrement (SPABSZA). Prin votul aceluiași Consiliu Local, dar cu altă componență politică, bineînțeles. Iar la acea dată Prefectura nu a mai atacat hotărârea, adică a considerat-o legală. Ce-i drept, atunci prefectul era susținut de același partid din care făcea parte și primarul, nu proveneau din formațiuni politice diferite, ca în 2022.

 

Și nu în ultimul rând, juriștii Prefecturii Botoșani consemnează că „legile administrației publice nu reglementează posibilitatea reorganizării”. Doar că asta ar însemna că nicăieri în țară, niciodată, vreun CL nu și-a reorganizat vreun serviciu public, un lucru pur și simplu imposibil atât timp cât inclusiv la Botoșani s-a întâmplat acest lucru și nu o singură dată.

 

 

„Este josnică atitudinea prefectului care a dat curs acestei solicitări și pe care a evaluat-o din punct de vedere politic și pur și simplu duce în derizoriu imaginea Instituției Prefectului. Trebuie să se gândească de două ori când merge și salută la manifestări oficiale cu respect militarii, dacă este mândru de ceea ce face acum”,

Cosmin Andrei, primar

 

Ce se întâmplă mai departe?

 

Primarul susține că probabil prefectul va ataca hotărârea privitoare la reorganizarea DSPSA în instanța de contencios administrativ, ceea ce înseamnă că nu se va aplica și că DSPSA, cel puțin până la terminarea procesului, va rămâne în forma actuală, cu Eugen Țurcanu director. 

 

Iar asta pentru că...

 

„Bineînțeles că nu vom revoca Hotărârea de Consiliu Local pentru că este adoptată cu respectarea prevederilor legale și acest lucru îl vom arăta și în instanță. Între timp, am cerut colegilor argumente pentru formularea unei plângeri penale la adresa prefectului”.

 

Primul reprezentant al Guvernului în județ a confirmat emiterea plângerii prealabile, însă s-a ferit să detalieze conținutul documentului, afirmând doar că...

 

„Juriștii din cadrul Instituției Prefectului au invitat secretarul Primăriei, dl Apostu, au discutat pe marginea hotărârii și i-au adus la cunoștință motivele invocate pentru care s-a formulat plângere cu solicitare de revocare pentru acea HCL. Prefectul prin Instituția Prefectului este garantul respectarii legii în județul Botoșani”,

Sorin Cornilă, prefect

 

Administrația la ora de Politică: Eu te-am făcut, eu NU pot să te omor 


Din argumentele invocate de Prefectură ar reieși că aleșii de la municipiu nu pot niciodată să mai reorganizeze un serviciu public din subordine, ceea ce ar însemna că proprietarul nu poate decât să înființeze o astfel de structură, dar nu o mai poate modifica vreodată. 


Ori acest lucru s-a făcut de nenumărate ori. De exemplu, în legislatura 2000 – 2004, Consiliul Local a aprobat înființarea Direcției de Servicii Publice prin preluarea unor activități de la SC Locativa SA și SC Urban Serv SA. Doar că atunci prefectul Costică Macaleți și primarul Florin Egner erau ambii din același partid, PSD, și nu s-a considerat că HCL-ul ar fi nelegal. Ulterior, tot consilierii locali au pus capăt activității direcției menționate, bineînțeles fără ca prefectul să atace respective hotărâre. 


De asemenea, tot CL a înființat societăți comerciale și a făcut de-a lungul timpului o mulțime de lucruri cu ele. De exemplu, a hotărât să fuzioneze SC CET SA cu SC Termodistribuție SA și să creeze SC Termica SA, companie care apoi tot prin hotărâri adoptate de CL a fost practic împinsă spre faliment. 


Dar câți își mai amintesc oare că tot CL a înființat SC Conterm SA, o altă firmă desprinsă din termoficare care în bunul obicei al locului a fost băgată în faliment? 


În realitate, avem de-a face cu aceeași luptă politică dintre PNL și PSD, primul partid prin deținerea funcției de prefect cenzurând hotărârile care afectează directorii liberali, cazul SC Eltrans SA, în care fostul prefect Dan Nechifor a atacat în cascadă hotărârile prin care PSD și USR și-au impus reprezentanții în detrimentul celor de la PNL, fiind deja unul de notorietate. 

 

Din cauza luptelor dintre liberali și social-democrați suferă botoșănenii, însă nici unii și nici ceilalți nu par a fi afectați de asta, adevărata preocupare a ambilor fiind aceea de a pune mâna pe cât mai multe direcții, companii, unități cu tot bugetul, directorimea și influențele aferente. 
 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
Liberalii de la municipiu forțează schimbarea viceprimarului Liviu Toma ca să-și salveze directorii, ședință cu scântei provocată de foștii PDL-iști
Eltrans în pragul desființării după ultimul atac al Prefecturii, Nechifor aruncă vina pe consilieri: Sunt obligat să atac - VIDEO

 

Angajatul Primăriei scos cu Poliția de la locul de muncă, repus pe post de judecători: Trebuie să i se plătească și toate salariile
Magistrații Tribunalului Botoșani s-au pronunțat în acest dosar vineri, 11 noiembrie 2022.
PSD-iștii din fruntea Urban Serv, doi deja pensionari, încearcă să obțină încă patru ani de mandat FĂRĂ CONCURS 
Membrii consiliului de administrație de la compania de salubrizare a Consiliului Local Botoșani încearcă să rămână încă patru ani în funcție fără să mai susțină vreun concurs. 
Nesimțire în stare pură: Tentativă de majorare a pensiilor speciale ale parlamentarilor, peste 10.000 de lei lună pentru două mandate
Sunt foști deputați și senatori care au făcut parte din Parlamentul României în urmă chiar și cu două decenii și care încă beneficiază de majorările salariale făcute la limita bunului simț de actualii componenți ai Legislativului.
6 oameni din ALDE intră șefi ”consultativi” la PNL – Povestea unei fuziuni prin... demisie colectivă
Intrarea Roxanei Țurcanu la sfârșitul săptămânii trecute în PNL nu a fost o decizie de moment. Între liberali și liberalii-democrați s-au purtat discuții de mai multe săptămâni privind o fuziune pe plan județean.
Cătălin Flutur în vizită la AUR-ul condus de George Simion: Suntem prieteni de ani de zile - CULISELE unei întâlniri pentru o brățară (a)politică
În săptămâna 15 - 21 august, fostul primar al municipiului Botoșani a vizitat sediul Alianței pentru Unirea Românilor (AUR).Cătălin Flutur susține că a mers la partidul menționat doar ca să ridice o invitație la nuntă.
Recensământ 2022: Pentru prima dată după 30 de ani municipiul Botoșani scade sub 100.000 de locuitori. Orașul riscă să-și piardă rangul, o parte din consilierii și polițiștii locali, inclusiv bani de la buget
Este cea mai gravă depopulare de la cel de-al Doilea Război Mondial, în care pierderile omenești au fost puse pe seama luptelor.Recensământul populației a oficializat practic fenomenul migrației la adevărata-i amploare, cu orașe din România părăsite masiv de locuitori.
O adolescentă din municipiu a obținut ordin de protecție împotriva propriei mame!
În cele mai multe dintre cazuri, divorțul dintre părinți se răsfrânge asupra copiilor care devin, în mod nefericit, o armă între foștii parteneri care caută răzbunare reciprocă.O încheiere de căsnicie din municipiul Botoșani se consumă în aceste zile cu lupte grele la Poliție și în instanță, după ce copilul a obținut ordin de protecție împotriva mamei.
Prietenie ruptă în două de AUR: Povestea unei candidaturi sprijinite de o organizație văzută ca o continuatoare a legionarilor - VIDEO
15 august 2020 – Bogdan Cărăușu își lansează candidatura la Consiliul Local pe platoul Sălii Polivalente din mijlocul mai multor reprezentanți ai Frăției Ortodoxe, inclusiv a președintelui Dan Grăjdeanu.7 iulie 2022 – invitat la Botoșăneanul TV, Bogdan Cărăușu face public că a întrerupt colaborarea cu organizația religioasă în ciuda sprijinului care i-a fost acordat atunci.
Viorica Dăncilă, dezvăluiri la Botoșani după pierderea șefiei Guvernului: Nici Doina, nici Marius nu au dat un telefon / Nimeni nu se aștepta că o să-l aresteze pe Liviu Dragnea – VIDEO
În toată istoria sa, România a avut un singur prim-ministru femeie: Viorica Dăncilă. A condus Guvernul în perioada 29 ianuarie 2018 – 4 noiembrie 2019, perioadă marcată de proteste de stradă și de o luptă la baionetă cu Justiția.
E jale! Investiția la drumul Botoșani – Târgu-Frumos, doar la un sfert după jumătate din contract, pentru o mulțime de lucrări încă nu s-au obținut nici măcar avizele
Avem parte de anunțuri triumfaliste din partea unor demnitari botoșăneni cu poze în care apare asfaltul, dar în realitate situația de pe drumul Botoșani – Târgu-Frumos este una cel puțin îngrijorătoare. Asta reiese dintr-o situație primită de Prefectură de la Secția Drumuri Naționale (SDN), practic reprezentantul din județ al beneficiarului, adică al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) în Botoșani.
ALARMĂ: S-a cerut oficial suspendarea autorizației de mediu pentru rampa de deșeuri a județului, Botoșani riscă să fie îngropat în gunoaie
Comisariatul Județean Botoșani al Gărzii Naționale de Mediu a solicitat Agenției pentru Protecția Mediului (APM) suspendarea Autorizației Integrate de Mediu (AIM) emisă pentru Centrul Integrat de Management al Deșeurilor (CMID) Stăuceni. Mai direct spus, noua groapă de gunoi a județului riscă să rămână fără autorizație de mediu, ceea ce înseamnă că nu ar mai putea să își desfășoare activitatea, iar operatorii de salubrizare din întreg județul nu ar mai avea unde să ducă deșeurile.
Sătul să aștepte apa, un fost luptător în Legiunea Străină își vinde pensiunea din Botoșani: Chiar e strigător la cerVIDEO & GALERIE FOTO
Nici mai mult, nici mai puțin de 16 ani a luptat în instanță pentru a dobândi dreptul de proprietate asupra unui conac naționalizat de comuniști. L-a transformat în pensiune, a avut 50.000 de turiști, însă după opt ani de activitate dorește să renunțe la afacere. Iar motivul nu ar trebui să existe într-o țară membră a Uniunii Europene.
Val de procese deschise de Primărie pentru tranzacții cu locuințe din Centrul Vechi: Sume derizorii / Poate ne trezim și cu apartamentele noastre că devin nule
Primarul Cosmin Andrei susține că a intrat în posesia unor documente din care reiese că au fost vândute 15 apartamente din Centrul Istoric, iar contractele de vânzare – cumpărare nu au fost perfectate la notar. Drept pentru care toate aceste înțelegeri contractuale vor fi contestate în instanță.
Patru foști și actuali șefi ai Filarmonicii dați pe mâna Poliției, suspiciuni de luare de mită, abuz și neglijență în serviciu
Sesizarea organelor de cercetare a venit în urma unui audit efectuat la Filarmonica de Stat „George Enescu” Botoșani.Vizează patru angajați care au fost implicați în organizarea unui concurs pentru ocuparea poziției de concert maestru.
”Reforma de la Apă” a născut până la urmă mai mulți șefi, instalatorii au fost rebotezați ”operatori circuite rețea apă” poate-poate vine cineva să se angajeze
Pe 20 aprilie, cu câteva zile înaintea Paștelui, Adunarea Generală a Asociației de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) ”Aqua Botoșani”, structură constituită de Consiliul Județean și 73 de consilii locale, a avizat modificarea organigramei și statului de funcții la SC Nova Apaserv SA. După ce, în ianuarie, s-au redus directorii de la patru la doi, în aprilie numărul total al șefilor a crescut cu patru. În același timp, se găsesc foarte greu oameni pentru munca de jos.
Coșmar pe drumul Botoșani - Flămânzi: pietre, pământ, șanțuri și mult praf: Oamenii au rămas fără poduri, este disconfortul cu piatra, cu praful, cu penele... VIDEO & GALERIE FOTO
Pe 2 august 2021, Direcția Regională de Drumuri și Poduri (DRDP) anunța deschiderea șantierului de lucrări pe DN 28 B, Botoșani – Târgu Frumos.Odată frontul de lucru ajuns aproape de limita orașului Botoșani, pentru șoferi parcurgerea unui drum către Iași sau spre sudul țării a devenit un calvar.
Gata negocierile pe directori PNL - PSD: Doi liberali grei lăsați fără funcție, social-democrații au aplicat din nou tactica ”oricine, numai el nu”
Așa cum am anunțat spre finele săptămânii trecute, una dintre „victimele” negocierilor s-a nimerit a fi Ada Macovei, șefa educației botoșănene pe care, și de această dată, o urmărește trecutul.Negocierile au fost în cele din urmă închise și la Botoșani după intervenția unor șefi de la București.
DEZVĂLUIRI explozive despre „faimoasele autobuze” : Eltrans plătește taxă pentru fiecare kilometru suplimentar și are deja peste 100.000 km în plus - VIDEO
3.600 de euro plătește Eltrans pe lună pentru fiecare autobuz închiriat de la compania turcească cu care s-a încheiat un contract de leasing operațional.Autobuzele s-au defectat de 200 de ori în mai puțin de doi ani și sunt limitate și la numărul de kilometri parcurși.
Femeia comisar de la Protecția Consumatorilor reținută de procurori este pensionară de doi ani, Parchetul și boala au înjumătățit comisarii de la Botoșani
Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Botoșani funcționează doar cu jumătate din personal după arestarea a doi comisari și îmbolnăvirea șefului. CJPC era condusă de Mirel Rogalschi, care oficial are funcția de comisar șef adjunct, pentru că postul de comisar șef este deținut la nivelul Comisariatului Regional pentru Protecția Consumatorilor Nord – Est (CRPC) Iași, căruia i se subordonează și unitatea de la Botoșani.
Îngrijitoare de lux la Spitalul Mavromati: Lefuri în plată de 6.000 - 9.000 de lei
Nu există posturi mai bine sau mai prost remunerate. În România angajatorii sunt cei care provoacă discrepanțele uriașe între mediul privat și cel bugetar.Și se ajunge astfel ca două persoane care prestează practic aceeași activitate, dar în locuri diferite, să aibă salarii diametral opuse, ca valoare.
Din dspsa: până ce nu ajunge Turcanu pe mâna DNA-ului, nu va fi liniște. Face toate tâmpeniile după cum îl duce capul. Trece din abuz în abuz ca ceilalți țurcanei. Nu-l mai țineți domnule primar DELOC în primărie. Este un pericol public și o rușine pentru primărie.
18 iulie 2022, 17:32
Întrebarea corecta ar fi cu ce ii are la mana pe Cornila și.pe Soptica de au făcut așa porcărie pentru penalul Eugen, că dragoste de partid sigur nu e.
18 iulie 2022, 16:03
Primarul este obligat prin lege sa si faca ordine in unitatile subordonate primariei iar prefectul are obligatia, tot prin lege sa nu incalce independenta unitatilor administrativ teritoriale care au autonomie si conducere aleasa de catre cetateni prin vot. Prefectii pot fi schimbati in orice clipa daca nu executa ordinele celor care i au cocotat pe scaunelul din prefectura.
18 iulie 2022, 14:26
Faceti-va fiecare instituție treabă pentru care sunteți plătiți din banii contribuabililor și lăsați procesele, plângerile!
18 iulie 2022, 12:40
Până nu intra DNA-ul in grupul organizat de la DSPSA, condus de nasul țurcanu, nu va fi liniște. Țurcanu va intra la puscarie după ce nu va mai putea să emită acte false ,garantat.
18 iulie 2022, 07:44
Sondaj
Cine ar trebui să organizeze Premiul Național de Poezie Mihai Eminescu?
Primăria Botoșani pentru că este principalul finanțator al evenimentului și l-a înregistrat la OSIM
Fundația Culturală Hyperion împreună cu Uniunea Scriitorilor din România pentru că au inițiat manifestarea în urmă cu 32 de ani
Primăria alături de Fundația Culturală Hyperion și Uniunea Scriitorilor din România, așa cum a avut loc timp de 31 de ani
Declaraţia zilei
„Aseară mi s-a împlinit un vis, acela de a vedea județul Botoșani pe harta meteo de la ProTV. Le mulțumesc tuturor celor care au făcut posibil acest lucru pentru mine și pentru botoșăneni. Sunt fericit!”,Rareș ...
fashiondays.ro
Curs valutar
27 ianuarie 2023
EUR
Euro
4.8922 lei
USD
Dolarul SUA
4.4928 lei
CHF
Francul elveţian
4.8793 lei
GBP
Lira sterlină
5.5612 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.4620 lei
XAU
Gramul de aur
278.5647 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2384 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2615 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1965 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3738 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2053 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6577 lei
Vremea
astăzi
Botosani
-4.5 o C
Dorohoi
-3.4 o C
Bucecea
-5.0 o C
Darabani
-3.8 o C
Saveni
-3.5 o C
Ştefăneşti
-3.2 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.