Ancheta săptămânii
Comitetul de Urgență ne obligă să purtăm măști și afară, dar Bruxelles-ul tocmai a exclus Botoșaniul din zona roșie a Covid-ului

Hotărârea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) prin care se instituie purtarea obligatorie a măștii în mai multe zone din municipiul Botoșani și din alte localități este contrazisă tocmai din capitala Uniunii Europene.

După ce chiar datele despre răspândirea coronavirusului în România făcute publice de Grupul de Comunicare Strategică (GCS) au intrat în contradicție cu măsura adoptată de CJSU Botoșani, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) din Belgia a adoptat o decizie care pune din nou sub semnul întrebării oportunitatea hotărârii CJSU Botoșani.

 

24 de județe roșii, Botoșani nu este printre ele


Pe 1 august, exact ziua din care purtatul măștii în unele spații deschise nu mai reprezintă doar o opțiune a botoșănenilor, MAE de la Bruxelles a publicat lista cu zonele din șase țări în care sunt interzise călătoriile, în contextul creșterii numărului de cazuri de infecție cu coronavirus.


Nici mai mult, nici mai puțin de 24 de județe din România se înscriu în lista zonelor roșii stabilită de autoritățile belgiene. Iată regiunile și județele ale căror cetățeni, dacă ajung pe teritoriul Regatului Belgiei, vor fi nevoiți să intre în autoizolare și să efectueze un test molecular de tip PCR:  


Centru (Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș, Sibiu);


Sud-Est (Brăila, Buzău, Constanța, Galați, Tulcea, Vrancea);


Sud-Muntenia (Argeș, Călărași, Dâmbovița, Giurgiu, Ialomița, Prahova, Teleorman);


Sud-Vest Oltenia (Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt, Vâlcea).


„Astfel, toate persoanele care sosesc de la 1 august în Regatul Belgiei din regiunile incluse în zona roșie trebuie să intre în autoizolare și să efectueze un test molecular (tip PCR) pentru depistarea infecției cu COVID-19. Testul este efectuat de autoritățile belgiene, la sosirea în această țară”,


Comunicat MAE România.

 


Regiunea Nord-Est e portocalie, cea mai bună clasare din România

 


Așadar, cândva pol național al îmbolnăvirilor, întreaga regiune de Nord-Est a României este exclusă de pe lista zonelor roșii de către Guvernul din Regatul Belgiei.


Practic, este o recunoaștere a MAE de la Bruxelles că Botoșani nu reprezintă un teritoriu din prima grupă de pericol cu privire la Covid-19. Botoșani a fost inclus în seria celor 17 județe din zona portocalie.

 

MAE reamintește că, persoanelor care intră în Belgia din state/regiuni incluse în zona portocalie, autoritățile belgiene le recomandă monitorizarea stării de sănătate, iar în cazul apariției unor simptome specifice infecției cu Covid-19 să se adreseze medicului în vederea efectuării testării și autoizolării la domiciliu.

 

Cifrele nu trag cu masca


Sâmbătă, în ziua în care masca a devenit obligatorie în mai multe zone din Botoșani, județul nostru a avut doar două noi cazuri de Covid-19 la 137 de teste, situându-se astfel pe penultimul loc din România, rata infectării fiind de peste trei ori sub media pe țară.


Duminică, la Botoșani s-au raportat 9 noi îmbolnăviri, însă chiar și în aceste condiții județul nostru ocupă abia locul 30 la nivel național.


De asemenea, dacă în urmă cu două luni Botoșani se afla pe locurile 3-4 din România ca număr totul de persoane infectate, duminică 2 august ocupa abia poziția 16.


Nici sâmbătă și nici duminică Botoșani nu s-a regăsit pe lista județelor în care s-au consemnat decese.

 

Județe cu situație mult mai gravă decât Botoșani nu își obligă cetățenii să poarte mască


CJSU-urile din Arad, Argeș, Botoșani, Brașov, Buzău, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Galați, Giurgiu, Gorj, Hunedoara, Iași, Prahova, Satu Mare, Teleorman, Timiș, Vâlcea și Vrancea au adoptat hotărâri prin care purtarea măștii de protecție este obligatorie și în spațiile publice deschise.


Sunt deci 19 județe, printre care se regăsește și Botoșani, în condițiile în care județul nostru a ocupat sâmbătă locul 40 la noile îmbolnăviri, iar duminică poziția 30.


Ce caută Botoșani în rândul județelor cu asemenea restricții este și mai greu de înțeles dacă ne gândim că Suceava, care ocupă locul al doilea din România ca număr total de cazuri și care duminică a raportat 31 de noi infecții, nu a introdus obligativitatea purtării măștii în anumite spații libere.


Nici CJSU Neamț, județ care atât ca număr total de persoane depistate cu coronavirus, cât și ca noi cazuri, se situează considerabil deasupra Botoșaniului, nu obligă cetățenii să poarte mască și afară.

 


Comitetul Județean pentru Situații de Urgență... Secrete?


Care au fost argumentele ce au stat la baza adoptării de către CJSU Botoșani a unei asemenea hotărâri este mai greu de spus pentru că, așa cum am mai arătat, invocându-se pandemia, toate ședințele acestui for condus de prefectul Dan Nechifor se țin cu ușile închise.


Hotărârile adoptate de CJSU fac câteodată obiectul unor comunicate de presă, transmise uneori la ore bune după întrunirea comitetului și care nu conțin și motivele care au stat la baza votării lor.

 

CJSU BOTOSANI


Iar elocventă este tocmai hotărârea privind purtarea măștii, în care nu se prezintă vreo cifră ori statistică pe baza căreia a fost adoptată, ci doar faptul că survine adoptării unor acte normative la nivel național și ”în urma actualizării Planului de măsuri de protecție, obligații și restricții ce trebuie respectate de către populație, la propunerea Grupului de Suport Tehnic la epidemii”.


Demn de menționat este că, de exemplu, atunci când viceprim-ministrul Raluca Turcan și ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, au venit săptămâna trecută la Botoșani în campanie electorală mascată și au anunțat proiecte fantasmagorice de peste 200 de milioane de euro, aceleași reguli pentru care accesul presei este interzis la CJSU au fost date uitării.

 

loading...
Penultimul loc din România!!! Doar două noi cazuri de Covid în ziua când botoșănenii sunt obligați să poarte mască și afară
Județul Botoșani NU este zonă roșie! Cazuri în ultima lună cât Bucureștiul într-o singură zi - DOCUMENT

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL

download from google play download from apple store
Elevii fără tablete pentru școală, 3 milioane de euro cheltuite însă la Botoșani pe alegerile locale pentru ca trei sferturi din primari să rămână în funcții
Alegerile locale din anul istoric 2020 pot fi trecute în categoria „dezmățurilor financiare” în condițiile în care au costat dublu față de alte scrutine anterioare. Vorbim la nivel național de un total de peste 200 de milioane de euro pentru organizarea și desfășurarea alegerilor locale. Iar costurile suplimentare au fost cauzate de criza sanitară care a lovit mapamondul.Și dezmățul, continuă.
Candidații care s-au făcut de rușine la locale: Pe unul nu l-a votat nici nevasta, alții n-au „păcălit” alegătorii chiar dacă aveau același nume cu... primarul
Peste 7.000 de candidați s-au înscris în lupta electorală pentru județul Botoșani, majoritatea depunându-și candidaturile pe listele pentru consiliile locale din cele 78 de unități administrativ-teritoriale. Câteva sute au candidat pentru funcția de primar, unii fără a avea în spate culorile unui partid, preferând postura de independenți.
Femeia e la putere în noua conducere a CJ, vom avea și cea mai tânără doamnă vicepreședinte din istoria Consiliului – CINE sunt noii vicepreședinți
Liderii PSD și cei ai ALDE s-au întâlnit joi la sediul social-democraților și au stabilit încă de atunci crearea unei coaliții pentru asigurarea majorității în Consiliul Județean.
Candidat bogat, candidat sărac la Primăria Botoșani! AVERILE aspiranților la fotoliul de primar al municipiului reședință de județ - GALERIE FOTO
O imagine în ansamblu a declarațiilor de avere ale candidaților la funcția de primar al municipiului Botoșani indică faptul că, în 2020, în rândul competitorilor predomină persoane din pătura socială de mijloc. Există și câțiva candidați mai „avuți” care au agonisit de-a lungul anilor din venituri private sau publice. Și o a treia categorie, a celor care nu se pot lăuda nici măcar cu un loc de muncă stabil.
Șoferul care a produs accidentul dramatic din Bulevard este LIBER! Victimele rămase cu sechele și amenințate cu moartea, șocate de decizia judecătorilor – DOCUMENT
Seara de 1 iunie a anului 2020 a fost marcată la Botoșani de unul dintre cele mai grave accidente rutiere produse în municipiul reședință de județ, bilanțul fiind unul apropiat de tragedie: trei autoturisme distruse, șase oameni răniți grav sau extrem de grav, dintre care doi încarcerați. Șoferul vinovat se afla în plin live la volan, în momentul producerii accidentului. Era băut și, la analiza toxicologică, în sânge i-a fost depistat și canabis.
În numele fratelui! Demisie șoc în PSD plecată de la o primărie de oraș și o negociere eșuată cu un primar independent cu frate social-democrat
Marea surpriză de la lansarea candidaților Alianței Liberalilor și Democraților la alegerile locale, care a avut loc în urmă cu exact o săptămână, a fost constituită de prezența fostului comisar șef de Poliție, Gheorghe Nazare. Acesta a obținut în 2016 un mandat de consilier județean pe lista PSD, formațiune care ulterior l-a susținut și pentru una dintre cele mai râvnite funcții de la Consiliul Județean, cea de președinte al Autorității Teritoriale de Ordine Publică (ATOP).
Elev din Botoșani exmatriculat la liceu, în SUA milionar! Școala din România care pregătește copiii pentru trecut: Ai ieșit pe poarta liceului în 2020 perfect pregătit pentru anul 1990 - VIDEO
80% din elevii din România ies de pe băncile școlii fără să știe cu adevărat care le este drumul în viață.40% dintre elevii din sistemul educațional românesc sunt considerați analfabeți funcționali și nu din vina lor, ci pentru că sunt practic obligați să tocească la materii care nu au aplicabilitate și în viața reală. Ani de domnie, ani de apariție a unor opere sau puncte de vedere ale unor critici. Acești elevi sunt practic forțați să îmbrățișeze ideile altora, fără a le fi permis să le aibă pe ale lor, proprii.
Marea alianță s-a copt în capitală și s-a spart la Botoșani: PSD pe cale să piardă candidatura la CJ sau Primăria Botoșani - Un taliban politic
Pasul înapoi făcut de Lucian Borfotină în privința candidaturii la funcția de primar al municipiului Botoșani ar putea fi doar una dintr-o serie de manevre de anvergură care vor avea loc până la startul oficial al campaniei electorale. Iar totul este legat de rezultatul negocierilor pe care PSD și ALDE le poartă la București.
Botoșănean cu sechele pe viață dintr-un accident! A fost abandonat de un jandarm care a fugit! CLASARE de la Parchetul Militar, victima lăsată în agonie, scoasă vinovată – VIDEO&DOCUMENT
O noapte de petrecere între trei prieteni s-a terminat aproape tragic pentru unul dintre ei, rămas marcat pe viață. Accidentul care a urmat nu a trecut neobservat, mai ales după ce unul dintre cei aflați în autoturism a fugit, abandonându-și prietenul în agonie și plin de sânge, întins pe asfalt. Un al treilea, care nu apare în ancheta care a rezultat ulterior, i-ar fi urmat exemplul. Evenimentul rutier a provocat o undă de șoc în comunitate.
Loading...
Acuzații GRAVE la adresa unui medic! Ar fi scăpat un bebeluș în cap și i s-a fracturat clavicula, război prin avocat și cu legiștii - DOCUMENT & FOTO
Familia Lulciuc trăiește în comuna Cândești, din județul Botoșani. S-a întregit cu un al patrulea membru care s-a născut în data de 16 mai 2020. Gheorghe Ionuț, tatăl în vârstă de 32 de ani, are împreună cu Liliana Andreea, de 25 de ani, doi copii. O fetiță de doi ani și jumătate și un băiețel, Ionuț Andrei, de o lună și jumătate.
Statul a secretizat ”puțin” morțile de Covid, decedații intră în pământ cu tot istoricul cazului
Istoria se repetă și în pandemie: la mai puțin de trei luni după ce Grupul de Comunicare Strategică (GCS) a îngrădit dreptul la informare al tuturor românilor și a restricționat accesul la datele privind numărul de persoane infectate din fiecare județ, s-a luat o măsură asemănătoare referitoare la decese.
ANALIZĂ: Cifrele NU mint – Românii se îmbolnăvesc mai tare de Covid-19 de fiecare dată când Iohannis cere prelungirea Stării de Urgență sau de Alertă
Pe 9 iunie președintele României anunță prelungirea Stării de Alertă cu păstrarea mai multor restricții, de la cinematografe și locuri de joacă închise la restaurante deschise doar pentru terase. Apar imediat proteste din partea mai multor asociații, patronate și politicieni, iar unele partide amenință că nu vor vota încă 30 de zile de Stare de Alertă.
Hotelieri puși să alerge după bani! Botoșănenii băgați FORȚAT în carantină așteptați să-și plătească cazarea și masa... de bunăvoie
În Ordonanța Militară cu numărul 4, ministrul Marcel Vela anunța o serie de măsuri pentru românii care nu respectă izolarea la domiciliu. Aceștia au fost introduși în carantină instituționalizată, adică într-un loc aflat sub paza Ministerului Afacerilor Interne (MAI). Iar mai apoi obligați să plătească și costurile cu cazarea și masa pentru 14 zile.
Violența domestică la noi! Mamă a trei copii cu gâtul tăiat de la o banală salată! Agresorul lăsat liber să meargă acasă, după doar o noapte
Campaniile împotriva violenței domestice rămân doar acțiuni prin care se cheltuiesc mulți bani pe tot felul de pliante și pe ședințe cu oameni cu talent  oratoric, care expun întâmplări pe care probabil că nu le-au trăit vreodată. Pentru că întotdeauna viața bate filmul, iar realitatea este trăită doar de victime. Toți ceilalți rămân simpli spectatori. 
Loading...
O trăim și pe asta: administrator de grădiniță trimis șef la instituția care gestionează apele
La adăpostul pandemiei în unele instituții din România continuă să se întâmple lucruri necurate. Iar astăzi facem referire la o numire scandaloasă de șef la una dintre cele mai importante unități de stat.
Pandemia pare desprinsă dintr-un film devenit celebru: Botoșani în fruntea țării și la decese cu 42 de înmormântări ”made in Covid”
Viața trăită de botoșăneni în ultimele două luni, transpusă într-un tablou creionat pe întreg globul pământesc, a semănat izbitor cu un scenariu de film. Un paradox, am putea spune, având în vedere că în trecut, fără excepții, viața reală era sursa principală de inspirație a cinematecii.
Asta nu v-o spune vreo instituție! Suntem de fapt pe locul 3 în România la Covid-19, după Suceava și Arad
La ora redactării acestui articol este data de 7 mai, iar pe la amiază Grupul de Comunicare Strategică (GCS) transmite obișnuitul comunicat de presă privind evoluția pandemiei în România. Cu 560 de cazuri, Botoșani se află din nou pe locurile fruntașe. Suntem pe 6 între toate județele țării.
Dosarul de la Botoșani care ajunge la CEDO, după un proces plecat de la o simplă... Dacie, în urmă cu 8 ani
Opt ani de zile s-au scurs de când a început calvarul pentru un bărbat și o femeie, ajunși în prezent dușmani legali, protagoniști în procese înregistrate pe rolurile instanțelor de judecată sau în dosare instrumentate de organele de cercetare penală, polițiști și procurori.
Dezastrul de la ”Mavromati”: Oameni intrați cu alte boli și infectați cu coronavirus - Am ținut bomba cu ceas fix în Spitalul Județean
Dimensiunile dezastrului de la Spitalul Județean Botoșani sunt mai mari decât le arată statisticile pe care autoritățile le fac publice, mai ales la insistențele jurnaliștilor. Unitatea care ar trebui să însănătoșească oamenii a ajuns să îi îmbolnăvească de cel mai temut virus al momentului.
Coronavirus 2020: Ziua în care dintr-un pix ne-au lăsat pradă infectării ca la Cernobâl
La 34 de ani de la explozia centralei de la Cernobâl, cel mai mare dezastru din istorie provocat de om, întreaga planetă se află din nou într-o situație disperată. Deși pe 26 aprilie 1986 a explodat o centrală nucleară, iar în 2020 ne confruntăm cu o pandemie, între cele două evenimente de proporții gigantice există câteva asemănări izbitoare. Și acestea țin de modul în care se comportă autoritățile din România.
Eu nu voi merge la vot dacă tot este pandemie, ii voi pedepsi astfel sa nu mai aibă curaj sa dea măsuri fără logica și fără sens.
3 august 2020, 12:19
astia vor sa stam doar in casa, sa nu mai mergem la biserica, sa nu mai mergem la terasa, sa nu mai avem concediu decat pana la ora 23, dar in schimb sa putem merge la jocuri de noroc si la alegeri, pe dansii ii intereseaza doar alegerile
3 august 2020, 11:18
Aici ne-a adus CIUMA ROȘIE prin tergiversarea legilor sanitare. Oare mai scăpăm vreodată de leprele astea? Ieșiți la vot!
3 august 2020, 10:22
"Comitetul de Urgență ne obligă....." Ce calitate morală. profesională. etc şi amd au indivizii care formează comitetul pentru a ne obliga? Au nume aceste personaje? Măcar să știm şi noi cine ia hotărâri în numele interesului de partid nu a cetățenilor că de papagali suntem sătui. Am văzut un papagal din ăsta care a învățat lecția pe de rost, la market vine cu căruțul din urmă, te depășește după care întoarce capul şi-ţi strigă mârlănește: păstrează băă distanța socială. Cam asta e covidul o nouă dictatură preluată din mers pe repede înainte de toate putorile care se fac că muncesc (adică au grijă de viaţa noastră). A murit cacamunismul, trăiască covidul!!
3 august 2020, 07:29
astratex.ro
Sondaj
Cu cine votați la alegerile parlamentare?
Partidul Mișcarea Populară
Partidul Național Liberal
Partidul Pro România
Partidul Social Democrat
Uniunea Salvați România
Altul
Declaraţia zilei
„V-as putea da răspunsul PSD-ului care spune că instituția lor nu rezolvă asemenea cereri acum nici nu știu ce să înțeleg. Nu au înțeles că este vorba despre un protocol sau nu înțeleg ce înseamnă o cerere că noi în ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
27 noiembrie 2020
EUR
Euro
4.8735 lei
USD
Dolarul SUA
4.0875 lei
CHF
Francul elveţian
4.5081 lei
GBP
Lira sterlină
5.4471 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.9287 lei
XAU
Gramul de aur
237.6576 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2376 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3462 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0148 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1463 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1862 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6549 lei
Vremea
astăzi
Botosani
-3.5 o C
Dorohoi
-2.6 o C
Bucecea
-3.6 o C
Darabani
-1.7 o C
Saveni
-3.3 o C
Ştefăneşti
1.0 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.