Ancheta săptămânii
Comitetul de Urgență ne obligă să purtăm măști și afară, dar Bruxelles-ul tocmai a exclus Botoșaniul din zona roșie a Covid-ului

Hotărârea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) prin care se instituie purtarea obligatorie a măștii în mai multe zone din municipiul Botoșani și din alte localități este contrazisă tocmai din capitala Uniunii Europene.

După ce chiar datele despre răspândirea coronavirusului în România făcute publice de Grupul de Comunicare Strategică (GCS) au intrat în contradicție cu măsura adoptată de CJSU Botoșani, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) din Belgia a adoptat o decizie care pune din nou sub semnul întrebării oportunitatea hotărârii CJSU Botoșani.

 

24 de județe roșii, Botoșani nu este printre ele


Pe 1 august, exact ziua din care purtatul măștii în unele spații deschise nu mai reprezintă doar o opțiune a botoșănenilor, MAE de la Bruxelles a publicat lista cu zonele din șase țări în care sunt interzise călătoriile, în contextul creșterii numărului de cazuri de infecție cu coronavirus.


Nici mai mult, nici mai puțin de 24 de județe din România se înscriu în lista zonelor roșii stabilită de autoritățile belgiene. Iată regiunile și județele ale căror cetățeni, dacă ajung pe teritoriul Regatului Belgiei, vor fi nevoiți să intre în autoizolare și să efectueze un test molecular de tip PCR:  


Centru (Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș, Sibiu);


Sud-Est (Brăila, Buzău, Constanța, Galați, Tulcea, Vrancea);


Sud-Muntenia (Argeș, Călărași, Dâmbovița, Giurgiu, Ialomița, Prahova, Teleorman);


Sud-Vest Oltenia (Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt, Vâlcea).


„Astfel, toate persoanele care sosesc de la 1 august în Regatul Belgiei din regiunile incluse în zona roșie trebuie să intre în autoizolare și să efectueze un test molecular (tip PCR) pentru depistarea infecției cu COVID-19. Testul este efectuat de autoritățile belgiene, la sosirea în această țară”,


Comunicat MAE România.

 


Regiunea Nord-Est e portocalie, cea mai bună clasare din România

 


Așadar, cândva pol național al îmbolnăvirilor, întreaga regiune de Nord-Est a României este exclusă de pe lista zonelor roșii de către Guvernul din Regatul Belgiei.


Practic, este o recunoaștere a MAE de la Bruxelles că Botoșani nu reprezintă un teritoriu din prima grupă de pericol cu privire la Covid-19. Botoșani a fost inclus în seria celor 17 județe din zona portocalie.

 

MAE reamintește că, persoanelor care intră în Belgia din state/regiuni incluse în zona portocalie, autoritățile belgiene le recomandă monitorizarea stării de sănătate, iar în cazul apariției unor simptome specifice infecției cu Covid-19 să se adreseze medicului în vederea efectuării testării și autoizolării la domiciliu.

 

Cifrele nu trag cu masca


Sâmbătă, în ziua în care masca a devenit obligatorie în mai multe zone din Botoșani, județul nostru a avut doar două noi cazuri de Covid-19 la 137 de teste, situându-se astfel pe penultimul loc din România, rata infectării fiind de peste trei ori sub media pe țară.


Duminică, la Botoșani s-au raportat 9 noi îmbolnăviri, însă chiar și în aceste condiții județul nostru ocupă abia locul 30 la nivel național.


De asemenea, dacă în urmă cu două luni Botoșani se afla pe locurile 3-4 din România ca număr totul de persoane infectate, duminică 2 august ocupa abia poziția 16.


Nici sâmbătă și nici duminică Botoșani nu s-a regăsit pe lista județelor în care s-au consemnat decese.

 

Județe cu situație mult mai gravă decât Botoșani nu își obligă cetățenii să poarte mască


CJSU-urile din Arad, Argeș, Botoșani, Brașov, Buzău, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Galați, Giurgiu, Gorj, Hunedoara, Iași, Prahova, Satu Mare, Teleorman, Timiș, Vâlcea și Vrancea au adoptat hotărâri prin care purtarea măștii de protecție este obligatorie și în spațiile publice deschise.


Sunt deci 19 județe, printre care se regăsește și Botoșani, în condițiile în care județul nostru a ocupat sâmbătă locul 40 la noile îmbolnăviri, iar duminică poziția 30.


Ce caută Botoșani în rândul județelor cu asemenea restricții este și mai greu de înțeles dacă ne gândim că Suceava, care ocupă locul al doilea din România ca număr total de cazuri și care duminică a raportat 31 de noi infecții, nu a introdus obligativitatea purtării măștii în anumite spații libere.


Nici CJSU Neamț, județ care atât ca număr total de persoane depistate cu coronavirus, cât și ca noi cazuri, se situează considerabil deasupra Botoșaniului, nu obligă cetățenii să poarte mască și afară.

 


Comitetul Județean pentru Situații de Urgență... Secrete?


Care au fost argumentele ce au stat la baza adoptării de către CJSU Botoșani a unei asemenea hotărâri este mai greu de spus pentru că, așa cum am mai arătat, invocându-se pandemia, toate ședințele acestui for condus de prefectul Dan Nechifor se țin cu ușile închise.


Hotărârile adoptate de CJSU fac câteodată obiectul unor comunicate de presă, transmise uneori la ore bune după întrunirea comitetului și care nu conțin și motivele care au stat la baza votării lor.

 

CJSU BOTOSANI


Iar elocventă este tocmai hotărârea privind purtarea măștii, în care nu se prezintă vreo cifră ori statistică pe baza căreia a fost adoptată, ci doar faptul că survine adoptării unor acte normative la nivel național și ”în urma actualizării Planului de măsuri de protecție, obligații și restricții ce trebuie respectate de către populație, la propunerea Grupului de Suport Tehnic la epidemii”.


Demn de menționat este că, de exemplu, atunci când viceprim-ministrul Raluca Turcan și ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, au venit săptămâna trecută la Botoșani în campanie electorală mascată și au anunțat proiecte fantasmagorice de peste 200 de milioane de euro, aceleași reguli pentru care accesul presei este interzis la CJSU au fost date uitării.

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
Penultimul loc din România!!! Doar două noi cazuri de Covid în ziua când botoșănenii sunt obligați să poarte mască și afară
Județul Botoșani NU este zonă roșie! Cazuri în ultima lună cât Bucureștiul într-o singură zi - DOCUMENT

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL

download from google play download from apple store
Dosarul șpăgilor: Doina Caba și-a tras soțul în infracțiuni, șefa de la ATI plină de datorii dar cu mașină de peste 100.000 de euro – AVERILE șefelor arestate de la spital
Spitalul este zguduit de arestările VIP-urilor care au ajuns în cătușe.Neașteptate în ancheta de la Spitalul Județean Mavromati aflată în derulare la DNA Suceava sunt mai degrabă numele unora dintre cei implicați.
”Descoperirea” din canal: Muncitorii de la ”Apă” NU ar avea, de fapt, salariul minim pe economie - Nimeni nu prea ia sub 3.000 de lei
Ideea salarizării muncitorilor din echipajele de intervenții ale Nova Apaserv la nivel minim care circulă pe piață de ani la rând este una falsă.O susține conducerea companiei județului prin calcule făcute cu titlu de exemplu dar și sindicaliștii de la nivelul unității.
Parada Erorilor de Ziua Națională a României: cine și de ce a furat startul, unde au dispărut avioanele
1 Decembrie 2023 va rămâne probabil în memoria colectivă a botoșănenilor ca fiind Ziua Națională în care erorile s-au ținut lanțBotoșăneanul a încercat să afle ce s-a întâmplat și a discutat cu șefii instituțiilor implicate în organizarea evenimentului
Magistrații și-au mărit salariile retroactiv! La Botoșani un fost procuror va primi 50.000 de euro: Îmi tremura pixul în mână
250.000 de lei sau 50.000 de euro este suma pe care urmează să o primească un fost procuror de la Botoșani, într-o singură tranșă.Asta alături de un alt „cadou” oferit de colegii magistrați activi: majorarea pensiei de serviciu, cunoscută publicului larg drept „specială”.
Mesajul care poate fi decisiv în dosarul morții Alexandra Ivanov: Tânăra a trimis zeci de SMS-uri, unul singur amintit în anchetă
Alexandra, tânăra mamă din Botoșani care a murit în Maternitate în dimineața zilei de 18 august 2023 a trimis numeroase mesaje în ultima noapte din viața sa.Familiei, doctorului curant dar și celui care se afla de gardă. Mesajele au fost identificate la percheziția informatică efectuată ulterior decesului.
Facturi de aproape 2.000 de lei la apă în comuna fără... apă: Se plătește apa din fântâni – DOCUMENT
Unele persoane juridice din comuna Blândești au primit toamna aceasta de la Administrația Bazinală de Apă (ABA) Prut – Bârlad documente privind actualizarea abonamentelor de utilizare / exploatare a resurselor de apă care prevăd scumpiri drastice.
Ordonanța lui Ciolacu strânge cureaua, dar nu prea: Oameni dați afară din primării doar „pe hârtie”! Primar: Trebuie să plec eu și cu vicele obligatoriu
Întâi a fost un proiect de ordonanță peste care s-a intervenit succesiv și care a paralizat practic activitatea din instituțiile publice vizate.Bugetarii erau mai degrabă preocupați să citească paragrafele care i-ar afecta direct și care i-ar fi lăsat fără o bună parte din salarii ori mai rău, chiar fără locul de muncă.
Este OFICIAL: Drumul Botoșani – Târgu-Frumos rămâne cu piatră spartă, gropi și alunecări de teren la granița dintre județe, se lucrează la un nou proiect
În timp ce prefectul, președintele Consiliului Județean și unii parlamentari ai Puterii își fac deja poze de la întâlniri pe tema autostrăzii Pașcani – Suceava, care ar urma să asigure conectivitatea județului cu Autostrada Moldovei (A7) și Autostrada Unirii (A8), la granița Botoșaniului cu Iașul este dezastru.
Angajații unei benzinării, la băut și fumat alături de alți oameni, la câțiva metri de un rezervor GPL, stația NU are autorizație de mediu – VIDEO & GALERIE FOTO
Mai mulți cetățeni din satul Hudum au reclamat autorităților că trăiesc cu teama unei tragedii din cauza unei stații GPL situate în apropierea drumului Botoșani – Suceava. Oamenii susțin că SKID-ul respectiv este amplasat ilegal și au solicitat ridicarea autorizației.
Reforma administrativă: CINCI instituții ar urma să dispară la Botoșani, cu tot cu directorii din fruntea lor
Proiectul legislativ privitor la unele măsuri fiscale aplicate în mediul privat, dar și cu o serie de măsuri care afectează aparatul de stat a intrat în transparență decizională.Mai multe instituții publice ar urma să dispară inclusiv la Botoșani prin desființare, comasare sau absorbție.
Procurorii de la Suceava, ”undă verde” pentru intrarea familiei cu cererea de peste 7 milioane de euro în dosarul decesului Alexandrei - MOTIVAȚII oficiale
Parchetul de pe lângă Curtea de Apel a preluat dosarul privitor la moartea Alexandrei Ivanov în data de 29 august 2023, la 11 zile de la deces. Suspect la acest moment în ancheta penală este medicul care se afla de gardă în noaptea de 17 spre 18 august 2023, în Maternitatea Botoșani.
Pietre, pământ și nori de praf pe Botoșani – Târgu-Frumos în ziua când drumul trebuia să fie gata, contractul se termină fără să se mai asfalteze la intrarea în județ – VIDEO & GALERIE FOTO
Promisă de trei decenii, reabilitarea drumului Botoșani – Târgu-Frumos nu este gata nici după ce s-au alocat fondurile necesare, s-a organizat o licitație, a fost desemnat un câștigător și a expirat și termenul, prelungit și el, de executare a lucrărilor.
Nu este vreo glumă! Firma cu explozia din Crevedia are sediu și la Botoșani și stație GPL într-o intersecție din centrul orașului – GALERIE FOTO
Compania căreia îi aparține stația GPL din Crevedia care a explodat sâmbătă seară are sediu secundar la Botoșani, într-un imobil pe care îl deține în baza unui contract de vânzare-cumpărare datat pe 20 ianuarie 2020.
Alexandra e peste tot! Caz tras la indigo: Mămică din Botoșani internată la Maternitate, mesaje fără răspuns către doctoriță! Copilul născut cu afecțiuni
Raluca și Andrei Bucșă sunt doi tineri din Botoșani care și-au dorit nespus să devină părinți.Ceea ce ar fi trebuit să fie cea mai frumoasă experiență din viața lor s-a transformat într-un coșmar. Iar povestea lor seamănă aproape identic cu ceea ce i s-a întâmplat Alexandrei. Doar că în cazul tinerilor Raluca și Andrei, din fericire, experiența din Maternitate nu s-a terminat cu o tragedie.
Botoșani, județul în care oamenii mor pe capete în șanțuri betonate adânci până la 2 metri: O să desenăm câte un cap de mort pe fiecare podeț VIDEO & GALERIE FOTO
16 iulie 2023 CerchejeniUn tânăr de 22 de ani a murit după ce s-a izbit într-un cap de pod...
Heliportul modern construit la Botoșani cu bani europeni a devenit muzeu, elicopterele SMURD aterizează tot pe coclauri
Cerut, obținut și... nefolosit. Este pe scurt povestea heliportului de la Botoșani unde teoretic ar fi trebuit să aterizeze deja elicopterul medical care preia cazurile grave cu pacienți botoșăneni. Într-un românism specific sistemului bugetar, este posibil ca acest lucru să se întâmple și în realitate. Dar peste vreo doi ani.
Dorohoianca demisă de la București pentru ”ororile din cămine” a ajuns în aceeași zi director la Botoșani și a plecat în concediu
Chiar dacă informația privind destituirea Cristinei Anton din funcția de director general al Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială (ANPIS) a fost făcută publică pe 10 iulie, social-democrata și-a pierdut postul încă din data de 7 iulie.
Scandal feminin în PNL pentru șefia grupului din Consiliul Județean, s-a lăsat cu vorbe grele
Totul ar fi pornit de la o interpelare politică pe care Mirela Saucă a avut-o în ultima ședință ordinară de Consiliu Județean, în care a reproșat că liberalii nu sunt invitați la tăieri de panglici la care participă pesediștii. În replică, Doina Federovici le-a transmis să-și desemneze un lider de grup cu care să se poată discuta din timp astfel de lucruri.
Primăria pregătește proces pentru a prelua Casa Sindicatelor: Clădirea nu are proprietar / Construită din banii botoșănenilorFOTOGALERIE
Va fi probabil unul dintre cele mai provocatoare procese în care va fi implicată Primăria Botoșani iar miza este una pe măsură.Precedentul a fost deja creat în urmă cu un deceniu când a fost pornit valul de litigii pentru stabilirea proprietarului de drept al acestor imobile.
Investiția la drumul Botoșani – Târgu Frumos a avansat cu numai 3% în două luni, după ce s-a mărit valoarea contractului cu statul, constructorul cere extinderea termenului de execuție – VIDEO & GALERIE FOTO
După doi ani în care teoretic au fost efectuate lucrări de modernizare, cel mai important drum național pentru Botoșani prezintă o imagine a neputinței și a modului în care sunt onorate contractele cu statul în România. Șansele ca această arteră să fie finalizată la termen sunt extrem de mici.
Eu nu voi merge la vot dacă tot este pandemie, ii voi pedepsi astfel sa nu mai aibă curaj sa dea măsuri fără logica și fără sens.
3 august 2020, 12:19
astia vor sa stam doar in casa, sa nu mai mergem la biserica, sa nu mai mergem la terasa, sa nu mai avem concediu decat pana la ora 23, dar in schimb sa putem merge la jocuri de noroc si la alegeri, pe dansii ii intereseaza doar alegerile
3 august 2020, 11:18
Aici ne-a adus CIUMA ROȘIE prin tergiversarea legilor sanitare. Oare mai scăpăm vreodată de leprele astea? Ieșiți la vot!
3 august 2020, 10:22
"Comitetul de Urgență ne obligă....." Ce calitate morală. profesională. etc şi amd au indivizii care formează comitetul pentru a ne obliga? Au nume aceste personaje? Măcar să știm şi noi cine ia hotărâri în numele interesului de partid nu a cetățenilor că de papagali suntem sătui. Am văzut un papagal din ăsta care a învățat lecția pe de rost, la market vine cu căruțul din urmă, te depășește după care întoarce capul şi-ţi strigă mârlănește: păstrează băă distanța socială. Cam asta e covidul o nouă dictatură preluată din mers pe repede înainte de toate putorile care se fac că muncesc (adică au grijă de viaţa noastră). A murit cacamunismul, trăiască covidul!!
3 august 2020, 07:29
Sondaj
Doriți comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale?
Da
Nu
Nu votez
Declaraţia zilei
„Pe Olga o cunosc de foarte mult timp. O cunosc de vreo 13 ani. Este o femeie absolut minunată și orice bărbat ar fi norocos să fie într-o relație cu ea. Îmi este o prietenă foarte bună și îmi aduce multă liniște în perioada ...
answear.ro%20
inpuff.ro
fashiondays.ro
Vremea
astăzi
Botosani
4.5 o C
Dorohoi
4.5 o C
Bucecea
3.1 o C
Darabani
3.2 o C
Saveni
4.8 o C
Ştefăneşti
2.5 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2024 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.