Ancheta săptămânii
Buncărul secret al şefilor de la municipiu - La 7 metri sub pământ, acolo unde n-aţi fost niciodată : tunele subterane, sală de comandă, rezerve de apă –VIDEO & GALERIE FOTO
Nu trebuie să fii Adolf Hitler şi să fii dictator ca să ai un buncăr în care să te adăpostești dacă la suprafaţă este un dezastru, fie el nuclear, biologic sau chimic. Puţini dintre locuitorii municipiului cunosc despre existenţa a zeci de adăposturi antiaeriene. Şi mai puţini sunt cei care ar şti să se refugieze într-o astfel de locaţie construită sub pământ. Un lucru sigur este faptul că, în situaţii de calamitate, datorită acestor adăposturi, teoretic aproximativ 80% din populaţia municipiului ar avea unde să se refugieze.

Adăpostul şefimii oraşului, la şapte metri sub pământ

Adăposturile antiaeriene pot fi de mai multe tipuri: cele care aparţin Sistemului Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă (SNMSU), publice de protecţie civilă aflate în subordinea consiliilor locale şi private, realizate de operatori economici sau proprietari de imobile. La nivelul municipiului Botoşani există în jur de 50 de astfel de adăposturi.
Reporterul Botoşăneanul a reuşit să viziteze una dintre aceste locaţii, chiarpunctul de comandă pentru conducerea Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă (CLCU). Imaginile surprinse sunt exclusiv din interiorul acestuia dat fiind faptul că puţini sunt cei care cunosc locaţia exactă a acestuia.
„Înainte de Primul Război Mondial, din 1899 până în 1911, una din măsurile de siguranţă era adăpostirea. Adică să salvăm populaţia în caz de atac. Un adăpost are anumite componente, trebuie să aibă cameră de odihnă, cabinet sanitar. Un adăpost nu trebuie să aibă ţevi, de gaz sau de apă, se poate inunda”, explică Sorin Curcă, şeful birou pentru situaţii de urgenţă – protecţie civilă de la Primăria Botoşani.
Încă de la intrare, cei care pătrund în acest adăpost trebuie în prima fază să treacă de uşa grea de metal, iar mai apoi să coboare aproximativ şase, şapte metri până la adăpost. În faţă, primul lucru observat este un afişaj electronic pe diverse culori, care se aprind în cazuri extreme, adică portocaliu pentru pre-alarmă aeriană, roşu la alarmă aeriană, galben la alarmă chimică, verde la alarmă pentru calamităţi şi albastru la oprirea alarmei.


Bucătărie, rezervă de apă, centrală telefonică "antică"

Următoarea cameră cuprinde diverse elemente care pot fi necesare în cazul unor situaţii de urgenţă, de la veste reflectorizante până la barcă pneumatică folosită în misiuni şi de pompieri sau staţii de emisie recepţie.
Orice adăpost neapărat trebuie să aibă în componenţă încăperi de adăpostire, grup sanitar, bucătărie, instalaţii de filtro-ventilaţie, un grup electrogen, asigurarea legăturilor cu exteriorul, rezervă de apă, precum şi căi de ieşire în siguranţă. În cazul celui vizitat de reporterul Botoşăneanul, cele două căi de evacuare constau în două tunele lungi de aproximativ 30 de metri, unul ieşind în curtea unui locatar din apropiere, iar cel de-al doilea în subsolul unei alte scări de bloc.
Evident toate componentele enumerate mai sus se regăsesc şi în centrul de comandă pentru şefii de la municipiu. Pe lângă toate încăperile menţionate, acesta mai cuprinde şi o centrală telefonică, care datează deja de câteva decenii bune şi care este considerată a fi unică pe zona Moldovei.


"Îl iei după tine, e cu baterie şi dai la corbiţă până prinzi legătura”

„Nu se ştie din ce an datează, dar funcţionează cum erau înainte centralele telefonice. Cum se făceau legăturile înainte, suni unde vrei, vorbeşti cu Galaţi sau Brăila, vorbeşti cu cine vrei. Exista o telefonistă care făcea legăturile. În caz de situaţii de urgenţă, în care cad toate liniile, avem telefoane de campanie. Îl iei după tine, e cu baterie şi dai la corbiţă până prinzi legătura”, mai spune Sorin Curcă.
Din încăperea cu dotări pentru menţinerea legăturii cu exteriorul nu lipsesc nici un aparat radio, la fel de "antic" precum centrala telefonică sau un teletext pentru transmiterea telegramelor, care din nefericire nu mai este funcţional.
Pe unul dintre pereţii adăpostului subteran se află şi o hartă care arată exact locaţia celor 25 de alarme care fac parte din sistemul de alarmare de la Botoşani şi care sunt situate deasupra blocurilor.
„Înainte blocurile erau construite în aşa fel încât nu aveau şarpante. Şi acum dacă acoperă cineva o sirenă cu şarpantă, mergem imediat şi le spunem să descopere. Ele sunt puternice chiar dacă sunt din anii 80 – 82”, mai explică Sorin Curcă.


Iarna 2013, ultima acţiune în "buncăr"

Evident, una dintre cele mai importante camere cea în care se ţin şedinţele Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă unde primarul este preşedinte, iar viceprimarii sunt vicepreşedinţi. Din structură mai fac parte toate persoanele care pot ajuta în cazuri extreme şi anume secretarul şi directorul economic din Primăria Botoşani, şefi ai Poliţiei Locale, ai Serviciului de Asistenţă Socială, dar şi consultanţii care pot fi de la Inspectoratul în Construcţii pentru situaţii de cutremure sau Direcţia de Sănătate Publică pentru epidemii.
Sala are mai multe mese şi scaune, iar pereţii sunt acoperiţi de diverse hărţi, unele fiind desecretizate de-a lungul anilor şi care, la fel, datează de decenii bune. Nu lipsesc tablele, necesare pentru a explica pe înţelesul tuturor mesajul ce se doreşte a fi transmis.
Ultima dată punctul de comandă a fost folosit la finele anului 2012 – începutul anului 2013, când şefii de la Primăria Botoşani s-au deplasat în subteran pentru un comandament de iarnă.

Adăpostul şefimii oraşului este ţinut în mare secret

Adăpostul public al Primăriei Botoşani destinat CLSU are o suprafaţă totală de aproximativ 260 de metri pătraţi şi poate adăposti pentru o perioadă de maximum o săptămână câteva zeci de persoane. Construcţia lui a durat doi ani de zile. Punctul de comandă este singurul cu excepţia celui din SNMSU în cazul căruia nu se poate da o altă destinaţie.
„În tot oraşul avem 51 de adăposturi plus punctul de comandă şi în care intră 80 – 90% din populaţie. În caz de conflict armat aici vin doar şefii. Nu sunt cunoscute de toată lumea şi nici nu trebuie”, mai spune Sorin Curcă.
Celelalte însă pot fi utilizate şi în alte scopuri, cu anumite condiţii impuse pentru persoanele care se angajează să le aibă în grijă. Construcţia lor a început din perioada interbelică şi a continuat în timp.
„Am început să facem o serie de convenţii cu locatarul respectiv, îl punem şef de adăpostire, semnează că are grijă de el, îl lăsăm să-l folosească cu nişte condiţii. Să nu facă compartimentări, să nu dărâme, să nu dispară instalaţia sanitară iar în 24 de ore în caz că se dă alarma şi încep ostilităţile el trebuie să elibereze”, mai explică  Sorin Curcă 

Poveşti din Al Doilea Război Mondial

Am încercat să aflăm când şi dacă au fost folosite aceste adăposturi menite să protejeze populaţia de situaţii de atac sau calamitate naturală. Lucru aproape imposibil dat fiind faptul că în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial Botoşani nu ar fi fost ţinta unor atacuri aeriene.
„Botoşani probabil că nici nu avea pe atunci adăposturi aeriene fiindcă războiul a venit prea din scurt. Botoşani nu a fost un obiectiv important în cel de-Al Doilea Război Mondial, majoritatea bombardamentelor au vizat Ploieşti şi Bucureşti”, afirmă Daniel Botezatu, doctor în istorie, profesor la Colegiului Naţional Mihai Eminescu.
Potrivit Revistei Luceafărul, în primăvara anului 1944 Armata Sovietică „eliberatoare” intra în Botoşani, „eliberând” oraşul. La Moscova, evenimentul era marcat cu 15 salve de tun, Botoşani fiind prima mare localitate din România „eliberată” de Armata Roşie. În replică, a doua zi, Armata Germană (n.n.România fiind încă aliata Germaniei) bombarda Botoşanii, transformând în ruine mai multe edificii publice locale – Şcoala Primară de Băieţi „Marchian”, Spitalul „Mavromati” (n.n. clădirea aflându-se pe locul actualului Spital de Pediatrie) şi Teatrul „Mihai Eminescu”, puţin lipsind ca şi Liceul „A.T.Laurian” să aibă aceeaşi soartă.


Acum războiul este economic sau informaţional, noi avem adăposturi pentru atacuri aeriene

Adăposturile publice au fost ulterior construite cu scopul de a fi salvate cât mai multe vieţi omeneşti. De-a lungul anilor şi la câteva decenii bune distanţă, pericolul exterior nu mai are însă acelaşi numitor comun cu cel din Al Doilea Război Mondial, de exemplu.
Botoşănenii nu se mai regăsesc în pericolul unui atac militar pedestru sau aerian, acestea putând fi în 2014, într-un moment în care omenirea a evoluat semnificativ, mai  curând unul economic sau informaţional. Ca atare, nici aceste construcţii aflate sub pământ nu şi-ar mai justifica poate existenţa. Unele zvonuri arată că un motiv pentru care ar putea fi menţinute este acela ca unele persoane sus puse de prin capitală să-şi păstreze nişte locuri călduţe prin ministere, suficient de bine remunerate.
„După 60 de ani suntem într-un alt mediu de securitate şi la un alt fel de a rezolva conflictele interstatale sau interesele geopolitice care nu mai corespund deloc cu acea perioadă interbelică sau imediat după cel de-Al Doilea Război Mondial”, declară col. Radu Anton, inspector şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Nicolae Iorga.
Şeful ISU Botoşani consideră că ar fi total inutil să mai fie făcute eforturi financiare pentru menţinerea adăposturilor publice de protecţie civilă care în prezent nu îşi mai au rostul. Mai mult decât atât, acestea nu pot fi utilizate în alte scopuri neîndeplinind condiţiile igienico-sanitare şi existând riscul producerii unor infecţii sau epidemii.
„Din punctul nostru de vedere, în caz de substanţe toxice periculoase, în caz de inundaţii şi seism ar fi anormal ca populaţia să se afle într-o situaţie de risc, iar structurile de conducere să meargă în astfel de adăposturi. Nu!”, a încheiat col. Radu Anton.
Gabriela ERDIC
[[banner]]
CITEŞTE:
Se crapă pământul! În Grivița se cască un hău înfricoșător, măsuri urgente luate de autorități - VIDEO & GALERIE FOTO
[[galerie-foto]]
CITEŞTE ŞI:
REMEMBER : Ucişi în închisoarea comunistă de la Botoşani

Luptă până la Tribunal și Parchet pe direcția ”unicului șef” de la municipiu, primarul îi face prefectului plângere penală: S-a făcut sluj
Un nou conflict politico-administrativ se creionează în administrația publică locală de la Botoșani, în contextul animozității accentuate dintre filialele PNL și PSD, formațiuni care la nivel național se află în coaliția de guvernare. Nu și pe plan local.
Prietenie ruptă în două de AUR: Povestea unei candidaturi sprijinite de o organizație văzută ca o continuatoare a legionarilor - VIDEO
15 august 2020 – Bogdan Cărăușu își lansează candidatura la Consiliul Local pe platoul Sălii Polivalente din mijlocul mai multor reprezentanți ai Frăției Ortodoxe, inclusiv a președintelui Dan Grăjdeanu.7 iulie 2022 – invitat la Botoșăneanul TV, Bogdan Cărăușu face public că a întrerupt colaborarea cu organizația religioasă în ciuda sprijinului care i-a fost acordat atunci.
Viorica Dăncilă, dezvăluiri la Botoșani după pierderea șefiei Guvernului: Nici Doina, nici Marius nu au dat un telefon / Nimeni nu se aștepta că o să-l aresteze pe Liviu Dragnea – VIDEO
În toată istoria sa, România a avut un singur prim-ministru femeie: Viorica Dăncilă. A condus Guvernul în perioada 29 ianuarie 2018 – 4 noiembrie 2019, perioadă marcată de proteste de stradă și de o luptă la baionetă cu Justiția.
E jale! Investiția la drumul Botoșani – Târgu-Frumos, doar la un sfert după jumătate din contract, pentru o mulțime de lucrări încă nu s-au obținut nici măcar avizele
Avem parte de anunțuri triumfaliste din partea unor demnitari botoșăneni cu poze în care apare asfaltul, dar în realitate situația de pe drumul Botoșani – Târgu-Frumos este una cel puțin îngrijorătoare. Asta reiese dintr-o situație primită de Prefectură de la Secția Drumuri Naționale (SDN), practic reprezentantul din județ al beneficiarului, adică al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) în Botoșani.
ALARMĂ: S-a cerut oficial suspendarea autorizației de mediu pentru rampa de deșeuri a județului, Botoșani riscă să fie îngropat în gunoaie
Comisariatul Județean Botoșani al Gărzii Naționale de Mediu a solicitat Agenției pentru Protecția Mediului (APM) suspendarea Autorizației Integrate de Mediu (AIM) emisă pentru Centrul Integrat de Management al Deșeurilor (CMID) Stăuceni. Mai direct spus, noua groapă de gunoi a județului riscă să rămână fără autorizație de mediu, ceea ce înseamnă că nu ar mai putea să își desfășoare activitatea, iar operatorii de salubrizare din întreg județul nu ar mai avea unde să ducă deșeurile.
Sătul să aștepte apa, un fost luptător în Legiunea Străină își vinde pensiunea din Botoșani: Chiar e strigător la cerVIDEO & GALERIE FOTO
Nici mai mult, nici mai puțin de 16 ani a luptat în instanță pentru a dobândi dreptul de proprietate asupra unui conac naționalizat de comuniști. L-a transformat în pensiune, a avut 50.000 de turiști, însă după opt ani de activitate dorește să renunțe la afacere. Iar motivul nu ar trebui să existe într-o țară membră a Uniunii Europene.
Val de procese deschise de Primărie pentru tranzacții cu locuințe din Centrul Vechi: Sume derizorii / Poate ne trezim și cu apartamentele noastre că devin nule
Primarul Cosmin Andrei susține că a intrat în posesia unor documente din care reiese că au fost vândute 15 apartamente din Centrul Istoric, iar contractele de vânzare – cumpărare nu au fost perfectate la notar. Drept pentru care toate aceste înțelegeri contractuale vor fi contestate în instanță.
Patru foști și actuali șefi ai Filarmonicii dați pe mâna Poliției, suspiciuni de luare de mită, abuz și neglijență în serviciu
Sesizarea organelor de cercetare a venit în urma unui audit efectuat la Filarmonica de Stat „George Enescu” Botoșani.Vizează patru angajați care au fost implicați în organizarea unui concurs pentru ocuparea poziției de concert maestru.
”Reforma de la Apă” a născut până la urmă mai mulți șefi, instalatorii au fost rebotezați ”operatori circuite rețea apă” poate-poate vine cineva să se angajeze
Pe 20 aprilie, cu câteva zile înaintea Paștelui, Adunarea Generală a Asociației de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) ”Aqua Botoșani”, structură constituită de Consiliul Județean și 73 de consilii locale, a avizat modificarea organigramei și statului de funcții la SC Nova Apaserv SA. După ce, în ianuarie, s-au redus directorii de la patru la doi, în aprilie numărul total al șefilor a crescut cu patru. În același timp, se găsesc foarte greu oameni pentru munca de jos.
Coșmar pe drumul Botoșani - Flămânzi: pietre, pământ, șanțuri și mult praf: Oamenii au rămas fără poduri, este disconfortul cu piatra, cu praful, cu penele... VIDEO & GALERIE FOTO
Pe 2 august 2021, Direcția Regională de Drumuri și Poduri (DRDP) anunța deschiderea șantierului de lucrări pe DN 28 B, Botoșani – Târgu Frumos.Odată frontul de lucru ajuns aproape de limita orașului Botoșani, pentru șoferi parcurgerea unui drum către Iași sau spre sudul țării a devenit un calvar.
Gata negocierile pe directori PNL - PSD: Doi liberali grei lăsați fără funcție, social-democrații au aplicat din nou tactica ”oricine, numai el nu”
Așa cum am anunțat spre finele săptămânii trecute, una dintre „victimele” negocierilor s-a nimerit a fi Ada Macovei, șefa educației botoșănene pe care, și de această dată, o urmărește trecutul.Negocierile au fost în cele din urmă închise și la Botoșani după intervenția unor șefi de la București.
DEZVĂLUIRI explozive despre „faimoasele autobuze” : Eltrans plătește taxă pentru fiecare kilometru suplimentar și are deja peste 100.000 km în plus - VIDEO
3.600 de euro plătește Eltrans pe lună pentru fiecare autobuz închiriat de la compania turcească cu care s-a încheiat un contract de leasing operațional.Autobuzele s-au defectat de 200 de ori în mai puțin de doi ani și sunt limitate și la numărul de kilometri parcurși.
Femeia comisar de la Protecția Consumatorilor reținută de procurori este pensionară de doi ani, Parchetul și boala au înjumătățit comisarii de la Botoșani
Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Botoșani funcționează doar cu jumătate din personal după arestarea a doi comisari și îmbolnăvirea șefului. CJPC era condusă de Mirel Rogalschi, care oficial are funcția de comisar șef adjunct, pentru că postul de comisar șef este deținut la nivelul Comisariatului Regional pentru Protecția Consumatorilor Nord – Est (CRPC) Iași, căruia i se subordonează și unitatea de la Botoșani.
Îngrijitoare de lux la Spitalul Mavromati: Lefuri în plată de 6.000 - 9.000 de lei
Nu există posturi mai bine sau mai prost remunerate. În România angajatorii sunt cei care provoacă discrepanțele uriașe între mediul privat și cel bugetar.Și se ajunge astfel ca două persoane care prestează practic aceeași activitate, dar în locuri diferite, să aibă salarii diametral opuse, ca valoare.
După 31 de ani, Primăria Botoșani a înregistrat la OSIM „Premiul Național de Poezie Eminescu”: Eminescu este al nostru, al tuturor / Dacă dorește să-l provincializeze, să-l facă de nivel local, să implice și aprozarul nu știu care...
După trei decenii în care manifestările dedicate Zilelor Eminescu au fost organizate de Fundația Culturală Hyperion, de anul viitor organizatorii ar putea fi alții.Primăria municipiului Botoșani, finanțatorul principal al acestor evenimente culturale, a devenit proprietară pe titulatura premiului.
Lichidare până la capăt: S-a scos la vânzare și o cale ferată din ograda orașului - O să vină romii până la urmă să o cumpereGALERIE FOTO
Cabinetul Individual de Insolvență (CII) ”Dascălu Constantin Lulu” continuă încercarea de recuperare a datoriilor SC Termica SA. La 11 ani de la intrarea în faliment a fostei societăți de termoficare a orașului, în patrimoniul acesteia încă se mai găsesc bunuri care pot fi valorificate.
Marea ”pilăreală”: Statul a uitat de concursuri, puzderie de instituții conduse de interimarii cu pile la partid
”Exercită cu caracter temporar”, ”promovare temporară”, ”delegare atribuții”, ”preluare sarcini”, toate aceste expresii sofisticate nu fac altceva decât să ascundă la Botoșani un fenomen care a luat amploare în pandemie. La conducerile a tot mai multe instituții sunt propulsați oameni fără concurs, dar cu carnetul potrivit de partid.
„Omul care mânca două pâini” la companiile orașului, dat afară de la societatea în faliment care a îngropat Primăria în datorii
S-au câștigat și se câștigă bani frumoși la societățile Consiliului Local Botoșani, indiferent de situația lor financiarăDirectorul cu două salarii din termie și-a încheiat contractele de șef și a rămas doar cu statutul de angajat la Modern Calor
TRAGEDIA de la Huțani reprodusă după 41 de ani! Cât de pregătit e Botoșaniul să intervină la un accident de o asemenea amploare? – VIDEO 
Seria articolelor privitoare la cea mai mare tragedie rutieră a României se încheie cu un exercițiu de imaginație. Colonelul Decebal Muraru, inspectorul-șef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) „Nicolae Iorga”, a participat alături de Botoșăneanul la acest demers după un salt în trecut, pornind de la momentul în care s-a aflat de accident. 
Afaceri cu șomeri anchetate de Poliție și Agenția de Integritate, angajați de la AJOFM prinși în morișca subvențiilor
Polițiștii botoșăneni desfășoară o anchetă care vizează modul în care mai multe societăți comerciale și o organizație neguvernamentală au încercat, și unele chiar au și reușit, să obțină subvenții de la bugetul de stat și cel european prin Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM).
Sistemul evreiesc de beciuri intersecate si etajate din Botosani nu are legatura cu WW2, este mult mai vechi. Cele prezentate aici nu sunt o noutate, am reusit sa distrugem in Botosani chestii subterane de 10 ori mai interesante. Suntem dobitocii oficiali ai mapamondului in materie de distrugere a patrimoniului. In general Botosaniul si-a repudiat putinii gospodari care i-au stat la carma si s-a balacit in inepuizabila baie de prostie disponibila de cand s-a facut lumea.
28 aprilie 2015, 08:12
"Ultima dată punctul de comandă a fost folosit la finele anului 2013 – începutul anului 2013 "
17 februarie 2014, 18:15
Constat ca in primaria orasului nostrum se intampla si lucruri frumoase. Pacat ca noi le cunoastem foarte putin. Felicitari pentru acest articol care este foarte bine realizat.
17 februarie 2014, 15:26
Interesant. Surprinzatoare opinia profesionistilor, de inutilitate a acestei aparari pasive. In Sarajevo, din cate stim, au supravietuit fara pierderi ale membrilor familiile care s-au mutat in subsoluri. Cine n-a avut subsol, a fost vanat de lunetistii nocturni. E drept, la noi in Botosani, nu prea avem musulmani...Oricum, felicitari pentru articol!
17 februarie 2014, 10:26
Foarte bun artocol! Am intarziat la servici ca sa il termin de citit :)) Felicitari!
17 februarie 2014, 10:24
Felicitari pt articol. Ar trebui initiata o serie de astfel de reportaje din care populatia ar avea numai de invatat.
17 februarie 2014, 10:08
Un articol foarte bun! Felicitari!
17 februarie 2014, 00:57
Daca nu veneau nemtii in WW2 sa ne invete ce-s alea buncare, stateam in continuare cu degetu-n gura si dadeam cu chetre in avioane, in baza sovieticilor.
17 februarie 2014, 00:48
Sondaj
Ce alegeți între o deplasare cu un taxi și una cu un automobil Bolt?
Taxi
Bolt
Prefer altceva
Declaraţia zilei
„Nu vreau să fac niciun fel de comentariu, dar dacă minimul e de 50 de puncte și ei fac 15 puncte? Măcar să schițeze de bun simț, pentru comisia aia, trei prostii sau din aducere aminte. Au lăsat foaia goală. Și cu acea ...
starshiners.ro%20
Curs valutar
acum 2 zile
EUR
Euro
4.9490 lei
USD
Dolarul SUA
5.0469 lei
CHF
Francul elveţian
5.1652 lei
GBP
Lira sterlină
5.6367 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.4963 lei
XAU
Gramul de aur
270.7253 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2606 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.1728 lei
AUD
Dolarul Australian
3.2777 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.6857 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2013 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6655 lei
Vremea
astăzi
Botosani
18.3 o C
Dorohoi
17.8 o C
Bucecea
16.7 o C
Darabani
15.1 o C
Saveni
16.9 o C
Ştefăneşti
24.2 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.