Ancheta săptămânii
Apa curge pe bani grei la ”Nova”, peste un milion de euro profit într-un an

Compania de apă şi canalizare a judeţului a devenit a 11 – a cea mai profitabilă firmă din Botoşani. SC Nova Apaserv SA a fost introdusă de Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură (CCIA) Botoşani pe această poziţie ţinând cont de rezultatele financiare de anul trecut.

Peste Elsaco, Electroalfa, Anca Farm, Serconf, Prodalcom


Unitatea la care acţionar principal este Consiliul Judeţean se află, ca sumă, în imediata apropiere a SC Carreman România SRL şi SC Five Continents Group SRL. În schimb, a reuşit să devanseze nume mari din economia botoşăneană, precum Elsaco Electronic, Electroalfa Internaţional, Prodalcom Distribution, Spicul, Grupul de Distribuţie ETA, Anca Farm, Castilio, Prodalcom SA, Serconf, Comcereal, Combustibilul, Artsana, Agraria, Transporturi Auto.


6


milioane de lei, adică echivalentul a 1,28 milioane de euro a fost profitul înregistrat anul trecut de SC Nova Apaserv SA.


Rezultatul financiar de excepţie pare neverosimil în condiţiile sumedeniei de avarii din reţea, a multitudinii de reclamaţii, a mai multor acţiuni de protest ale unor angajaţi şi a salariilor foarte mici a unei bune părţi a lucrătorilor.

 

„Pe hârtie apare frumos orice lucru”


Iar unul dintre reprezentanţii societăţii susţine că, de fapt, profitul ar fi mai mult teoretic.


„Sunt cifre contabile. Aceasta este cifra de afaceri, aceasta am facturat, dar dacă iei cât am încasat şi cât avem creanţe de încasat, debite, apare o diferenţă. Pe hârtie însă totdeauna apare frumos orice lucru”,


Simion Drelciuc, membru Consiliul de Administraţie SC Nova Apaserv SA.


simion drelciucMai exact, cifra de afaceri (din care practic se scad cheltuielile şi se obţine profitul) se calculează pe baza facturilor emise. Ori, furnizorul de apă ar fi eliberat facturi care nu au fost plătite.


„Este doar profitul scriptic, problema la «Apă» sunt banii. Este lipsa de cash-flow. Legea 51 a fost modificată şi are următoarea prevedere la încasarea sumelor conform prestaţiilor: până pe data de 15 a lunii următoare operatorul este obligat să emită factură pentru serviciile prestate în luna anterioară, după care într-o perioadă de 15 zile de la emitere beneficiarul are obligaţia să plătească serviciile respective, deci 30 de zile de la data de 1 a lunii, după care mai are o marjă de 15 zile după care prestatorul poate aplica penalităţi. Deci, un cetăţean poate sta 45 de zile să nu plătească prestatorul de servicii fără să aibă vreo repercusiune”,


Simion Drelciuc, membru Consiliul de Administraţie SC Nova Apaserv SA.

 

Cine mănâncă profitul


Preşedintele Consiliului Judeţean, instituţie care controlează SC Nova Apaserv SA, este aproximativ de aceeaşi părere: câştigul este mai mult teoretic, iar ceea ce se regăseşte şi în realitate nu prea poate fi costica macaletiredirecţionat spre investiţii din cauza unor obligaţii bancare şi judecătoreşti ale unităţii.


„Nu ştiu care sunt criteriile de la Camera de Comerţ, dar ei sunt într-o stare de echilibru, la Nova Apaserv, şi nu-i singura din ţară, nu că asta ne-ar încălzi cu ceva. Am mai spus-o, singurii operatori de apă care funcţionează cu profit sunt cei unde sunt aglomerări mari, precum Bucureşti, Iaşi, Cluj, Constanţa, Ploieşti, în rest toţi sunt într-o stare de echilibru în ceea ce priveşte bugetul. Profitul este mâncat de deciziile judecătoreşti legate de salarii plus ratele care trebuie să le dea la împrumuturile bancare pe care le au”,


Costică Macaleţi, preşedinte CJ Botoşani.

 

Profitul creşte, „scafandrii de la IGO” rămân cu o leafă mizerabilă


Culmea este că directorul general al societăţii, dar nu numai el, a refuzat creşterea salariilor angajaţilor, promiţând că o va face dacă va ploua mai mult şi se vor amplifica încasările din apa meteorică, lucru care la prima vedere pare mai greu de înţeles în condiţiile obţinerii unui asemenea profit.


„Aia este o aberaţie, că salarizarea depinde ploaie. E un non-sens”,


Cristian Sadovei, preşedinte Sindicatul din Servicii Comunitare și Utilități Publice.


Pe de altă parte, liderul Sindicatului din Servicii Comunitare și Utilități Publice (SSCUP), care grupează majoritatea angajaţilor de la SC Nova Apaserv SA, cunoaşte la rândul său cifrele excelente obţinute de operator, cristian sadoveidar recunoaşte asemenea conducerii că lefurile nu pot fi mărite în ciuda profitului considerabil înregistrat de societate.


„Deşi Nova Apaserv a terminat pe profit, are posibilitatea financiară, are de unde să ridice salariile, este o legislaţie care interzice. Aici îi dau dreptate directorului, prin prisma aceasta. Bugetul de stat se aplică şi nouă, unităţilor care nu suntem bugetare, că aşa este regula în Statul Român. Există faimoasa ordonanţă 26 care spune că societăţile cu capital de stat, cum este şi SC Nova Apaserv SA, nu au voie să aibă măriri salariile decât dacă a crescut productivitatea muncii”,


Cristian Sadovei, preşedinte Sindicatul din Servicii Comunitare și Utilități Publice.

 

O aberaţie cum doar în România este posibil să existe


Și acesta ar fi doar un impediment. În legea bugetului de stat se tot specifică din 2015 că societățile comerciale cu capital de stat nu pot avea bugetul de salarizare decât maxim la valoarea celui din anul precedent, iar excepţie fac doar activele normative privind creşterea salariului minim pe economie. Astfel, la SC Nova Apaserv SA, în ciuda profitului, lefurile s-au majorat doar când a ridicat Guvernul salariul minim şi numai la cei care sediul nova apaserverau plătiţi la acest nivel.

 

De bine, de rău, aceştia au beneficiat astfel de nişte creşteri, în schimb ceilalţi angajaţi nu, ajungându-se la situaţia paradoxală în care un muncitor să câştige la fel ca un maistru sau chiar un inginer. Potrivit preşedintelui SSCUP Botoşani, după noua majorare a salariului minim care se va produce în decembrie, circa 400 din cei 493 de angajaţi ai SC Nova Apaserv SA vor fi plătiţi doar cu minimum pe economie.


SSCUP a trimis adrese atât la Prefectură, cât şi direct la Guvern pe această temă, solicitând schimbarea legislaţiei care naşte o situaţie aberantă precum înregistrarea unui profit de 1,28 milioane de euro într-un an, dar interzicerea practic a majorării salariilor. Şi culmea, asta se întâmplă în timp ce directorii de la SC Nova Apaserv SA au beneficiat de o creştere salarială inclusiv în acest an. Ei însă sunt plătiţi după altă lege, muncitorii de rând după altele, că aşa-i în România.

 

40,8


milioane de lei a fost cifra de afaceri a SC Nova Apaserv SA în 2017, cu care ocupă locul 24 în Topul Judeţean al Firmelor.

 

loading...
Directorii de la „Apă” își roagă frumos șefii să dea înapoi banii imputați de ANAF: A fost o interpretare deplasată
Nu este glumă! La Nova Apaserv creșterile salariale chiar vin din cer

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL

download from google playdownload from apple store
Anchetă unicat în educaţie: Inspector şcolar acuzat că a luat 3 ANI bani pentru cursuri cu un copil bolnav fără să fi ţinut o singură oră
Un inspector şcolar de la Botoşani este acuzat că a primit bani pentru a ţine ore cu un copil cu dizabilităţi fără ca în realitate să le fi făcut. Şi aceasta nu s-ar fi întâmplat printr-o conjunctură nefericită, ci timp de trei ani.
Vendetă polițienească(?) Șef din Poliție surprins băut la volan, în uniforma de serviciu, scăpat de proces de avocat
Un veritabil „episod CSI Botoșani” s-a consumat în sânul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ), unde doi agenți s-au regăsit în situația în care trebuiau să-și cerceteze șeful direct. Martori la incidentul care l-a avut în centru pe șeful din Poliție au fost funcționarii unei primării din județ.
Tinerelul parașutat de PSD în capitală să găsească securiştii, descoperit de “americani”: Mă recomandă tinereţea, entuziasmul și puterea de muncă
În ultimii ani, când în Colegiul CNSAS încă nu pătrunseseră consilieri locali de prin orășele din sudul României, anonimi din nordul ţării recomandaţi de personaje precum Costică Macaleţi sau foști magazineri la Dacia (!), instituţia a ţinut să se afirme precum o cutie ermetică din care nu au scăpat cu voie de la stăpânire decât personaje insignifiante. De azi înainte, nici măcar speranţa nu mai este o opţiune.
CLASARE!!! Unul dintre cele mai groaznice accidente de la Botoșani, terminat cu netrimitere în judecată; tată și fiu morți în aceeași zi
Era 25 decembrie 2015, prima zi de Crăciun. O amiază mohorâtă, fără zăpadă, însă cu ceață din belșug, mai ales în apropierea municipiului, pe drumul ce duce spre Dorohoi. La ora 12:45 timpul şi viaţa s-au oprit în loc pentru câţiva oameni.
Reglări de conturi din concediul medical la unitatea cu trei directori ”de capul lor”
Noul consiliu de administraţie al SC Urban Serv SA s-a întrunit vineri după-amiază în şedinţă extraordinară şi a avizat noua organigramă. Există două modificări şi ambele îl vizează direct pe Cezar Nicuţă.
Iubita elevului de la Pacea scoasă din povestea crimei de-un fir de păr din mâna liceenei omorâte
După ceva peste patru luni de la crima săvârșită în păduricea de la Pacea procurorii au finalizat dosarul în care inculpat este un adolescent de numai 17 ani. El este acuzat că a omorât o fată cu un an mai mare decât el.
Omul acesta conduce Botoşaniul? Şeful CJ se laudă în raportul de activitate cu citirea regulată a ziarelor şi cu postările pe Facebook
Raportul de activitate al preşedintelui Consiliului Judeţean Botoşani, făcut public oficial în cadrul şedinţei ordinare din iulie, cuprinde şi un capitol special dedicat activităţii de informare, relaţii publice şi mass-media.
”Fapta nu există”! Dosarul Tratoria clasat: Țurcanu a scăpat, Gheorghincă și Purice la fel, 6 fapte de posibilă corupție au picat
La patru ani de la strămutarea operatorului de apă și canalizare, dosarul de la Direcția Națională Anticorupție privind închirierea unui nou sediu administrativ a fost clasat de către procurorii de la Serviciul Teritorial Suceava.
Un ”fleac” de 170.000: Modern Calor pregăteşte din nou mutarea unei părţi a profitului în buzunarele șefilor şi salariaţilor
În luna mai a acestui an, SC Modern Calor SA a trimis o adresă către Adunarea Generală a Acţionarilor prin care propunea modul de împărţire a profitului contabil rămas după deducerea impozitului pe profit.
Curtea de Conturi caută o sută de mii ”la gunoi”, directorii ar fi luat niște bani pe care ”au uitat” să-i mai dea înapoi
Situația de la una dintre societățile Consiliului Local Botoșani se complică de la o zi la alta. Controlorii financiari au revenit pentru a prinde urma unor bani nerecuperați din unitate.
BMW-ul e viața lor :) Dar merge și un Audi sau Mercedes - Capii PSD-ului s-au umplut de mașini de lux după dobândirea mandatelor
Cele 18 luni trecute din actuala legislatură par să nu se fi scurs în zadar pentru unii parlamentari social-democrați. Cel puțin în ceea ce privește realizările… auto strict personale.
Copiii ăştia trăiesc doar cu aer? Băiatul care doarme pe câmp şi fata care merge cu „ia-mă nene” , tinerii din politica botoşăneană se întrec în sărăcie... declarată
Nu tu casă, nu tu maşină şi nici măcar o garsonieră pe la capătul oraşului… Şi dacă nu ar fi ceva bănuţi de pe la stat, mai-mai că te-ai gândi că mor de foame.Cam acestea sunt coordonatele „averilor” unei bune părţi a tinerilor din politica botoşăneană, care, dacă ar fi să ne luăm exclusiv după declaraţiile de avere pe care tocmai le-au completat la jumătatea acestei luni, îşi duc traiul de pe o zi pe alta.
Zero, nimic, mulţimea vidă: CJ-ul condus de Macaleţi n-a cheltuit nici măcar 1 euro din ciclul de finanţare 2014 – 2020
Se împlinesc luna aceasta doi ani de la preluarea şefiei Consiliului Judeţean de către Costică Macaleţi, iar instituţia pe care o conduce are un bilanţ catastrofal în privinţa proiectelor europene.
Lidera femeilor din PSD a ajuns expertă la Construcții fără concurs, după un an de PR la ”Apă”
Lidera Organizației Femeilor Social Democrate de la Botoșani și-a schimbat din nou locul de muncă. După doar un an și câteva zile la SC Nova Apaserv SA, fiica vicepreședintelui PSD Botoșani, Gheorghe Vâzdoagă, a plecat de la această societate. Și, ca de fiecare dată, nu s-a angajat la vreo firmă privată, ci tot la o unitate a statutului.
O femeie din Centrul Vechi a bătut doi băieți într-o școală din municipiu, în timpul orelor
Un nou incident șocant a avut loc într-o unitate de învățământ de la Botoșani. Doi elevi au fost bătuți de mama unei colege. Florentina L. locuiește în Centrul Istoric, iar fiica ei învață la Școala nr. 8 din municipiu.
”Jurisconsult” la magazinul familiei din județ, parașutat mare șef la București, alături de doctori în istorie și teologie
Întrunit pentru prima dată în ședință după votul dat de Parlament, noul colegiu de conducere al Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) și-a stabilit pe 3 aprilie Biroul de Coordonare și Structura de Securitate. Cu 9 voturi din 11, botoșăneanul Boris Precul a fost desemnat șef al Structurii de Securitate (SS) a CNSAS. Se pune astfel punct unei promovări halucinante, în care un tânăr de 30 de ani, fără să fi avut în viața sa vreo tangență cu activitatea CNSAS sau fosta Securitate, ajunge să ocupe un post de conducere în cadrul unei instituții atât de sensibile.
Un botoșănean plătește de nouă luni degeaba locul de parcare din cauza unui traficant de BMW-uri - GALERIE FOTO
Un botoșănean plătește de nouă luni concesiune pentru un loc de parcare pe care nu îl poate folosi. Spațiul pentru care a dat bani până la sfârșitul anului este mai mereu ocupat de altcineva. Primăria i-a luat banii, dar nu îl ajută deloc să și beneficieze de ceea ce a cheltuit.
Fetiţă desfigurată de un câine - nasul brăzdat și fără o bucată de ureche - doi ani de luptă în van prin Justiţie - GALERIE FOTO
Ziua de 26 martie 2016 este una pe care o fetiţă din comuna Brăeşti nu o va uita vreodată. A plecat să se joace cu o prietenă şi s-a întors acasă desfigurată pe viaţă.
Primarul care se plimbă cu „tanc” de 30.000 de euro în comuna fără nici un angajat la privat: De ce vă votează oamenii? Nu ştiu / Ce le-aţi promis? Nimica! - FOTO & VIDEO
Prestaţia pe alocuri jenantă pe care preşedintele Consiliului Judeţean, Costică Macaleţi, a avut-o la „România, te iubesc” nu a fost singura a unei oficialităţi botoşănene. Primarul poate celei mai sărace comune l-a concurat serios.
kalapod.net%20
Afacerea Dormitorul – cum să plăteşti mobilă pentru o cameră întreagă şi să primeşti doar o mască de butelie
Câteva piese de mobilier au generat o dispută serioasă între un atelier de profil şi un client. Şi după câteva luni de certuri s-a ajuns la un proces.
CE RUSINE OT DOMNII DIRECTORI DE LA APA SA AI PROFIT O ASEMENEA SUMA,PE PIELEA SARACILOR CARE AU UN SALAR DE MIZERIE.MAMA MEA ,MOARTA DE 12 ANI II VENEAU FACTURI DE PLATIT.A DATO IN TRIBUNAL,DAR NU STIU CU CINE SE JUDECA.NU COSTA APA ,CIT COSTA MAJORARILE,CE POLITICA.REPET,RUSINE RUSINEEEEEEEE
19 noiembrie 2018, 14:47
Te doare capul cu asa directori si asa sindicat. Legea junglei, fiecare pentru el. Doamne ajuta la salarii mai mari....pentru directori bineinteles.
19 noiembrie 2018, 08:57
zenda.ro
astratex.ro
Sondaj
Vă place cum a fost împodobit municipiul Botoșani de sărbători?
Da
Parțial
Nu
Declaraţia zilei
"Toate lumea ştie, nu pot să ascund faptul că simpatizez cu Dinamo. Este un lucru normal, pentru că am jucat acolo, am antrenat la Dinamo, am copilul care joacă la Dinamo. Se cunoaşte simpatia mea faţă de Dinamo.Acum eu sunt la FC ...
StarShinerS.ro
Curs valutar
acum 2 zile
EUR
Euro
4.6540 lei
USD
Dolarul SUA
4.1197 lei
CHF
Francul elveţian
4.1341 lei
GBP
Lira sterlină
5.1867 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.6288 lei
XAU
Gramul de aur
164.1137 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2369 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4376 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9530 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.0770 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1804 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6234 lei
Vremea
astăzi
Botosani
-4 o C
Dorohoi
-4 o C
Bucecea
-4 o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
-4 o C
Horoscop
astăzi
web site traffic statistics
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2018 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.