Ancheta săptămânii
ANALIZĂ: Pandemia dă cu virgulă la Botoșani: avem de peste 4 ori mai multe îmbolnăviri decât anul trecut pe vremea asta

10, 12, 5, 9, 3, 11, 0
și...
13, 26, 20, 27, 35, 20, 40
Ce e cu aceste numere? Sunt noile cazuri zilnice din prima săptămână a lunii septembrie, de anul trecut și de anul acesta.

De la 127 anul trecut la 642 anul acesta în prima jumătate a lunii septembrie

 


O comparație realizată de Botoșăneanul pentru perioada 1 – 15 septembrie, pe baza datelor făcute publice de Grupul de Comunicare Strategică (GCS), scoate la iveală faptul că în 2021 față de 2020 numărul infectărilor s-a cvadruplat. În total, în prima jumătate a lunii septembrie aveam anul precedent doar 127 de cazuri, pentru ca anul acesta să fie înregistrate nici mai mult, nici mai puțin de 642. Este vorba de o creștere de 4,05 ori.

 

Evoluție cazuri Botoșani

 

DATA20202021DIFERENȚĂ

1 septembrie

1013+3

2 septembrie

1226+14

3 septembrie

520+15

4 septembrie

927+18

5 septembrie

335+32

6 septembrie

1120+9

7 septembrie

040+40

8 septembrie

712+5

9 septembrie

1064+54

10 septembrie

264+62

11 septembrie

2048+28

12 septembrie

1078+68

13 septembrie

240+38

14 septembrie

094+94

15 septembrie

2661+35
TOTAL127642+515

 

Avem totuși 60.000 de vaccinați cu schema completă


Culmea este că această majorare masivă a îmbolnăvirilor vine după peste nouă luni de vaccinare. Din ianuarie, când a început oficial imunizarea la Botoșani și până la jumătatea lui septembrie, circa 60.000 de botoșăneni au făcut schema completă de vaccinare. Mai exact, câte două doze de Pfizer, Moderna și AstraZeneca și cea unică de la Johnson & Johnson. Alți aproape 10.000 s-au vaccinat cu prima doză astfel încât județul Botoșani a trecut pragul de 20%, părăsind ultimele două poziții, care potrivit raportării făcute pe 14 septembrie de Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea (CNCAV) sunt ocupate de Suceava și Giurgiu.


Dincolo de vaccinare, până pe 15 septembrie 2021 la Botoșani s-au contabilizat 14.968 persoane. Deci ar trebui ca alți aproape 15.000 de oameni să se fi imunizat prin boală.


În ciuda tuturor acestor aspecte, nivelul pandemic la Botoșani, nu doar că nu a scăzut, nici măcar nu a stagnat sau nu a avut o creștere domoală. Ne confruntăm în realitate cu o explozie de cazuri, de neînțeles cel puțin strict prin prisma imunizărilor realizate în ultimul an.


Explicația 1: Nu era ”la dolce vita” de acum


Autoritățile sanitare au însă explicații, de la faptul că boala din 2021 are o cu totul altă formă decât cea din 2020, până la larghețea generală care a cuprins nu doar Botoșani, ci întreaga țară.


”Anul trecut pe vremea aceasta erau mai multe restricții, se foloseau mai mult masca și distanțarea și erau mai puține activități culturale și sociale. Acum, pe lângă faptul că a apărut mult mai devreme relaxarea, concerte, spectacole, vacanțe, pelerinaje, nunți, cumătrii, au avut loc în această perioadă”,


Monica Adăscăliței, director Direcția de Sănătate Publică (DSP).

 

Explicația 2: Delta e mai tare decât Alfa


Și asta nu ar fi totul.


”Tulpina este extrem de contagioasă. Tulpina Delta, după studiile pe care le-au făcut specialiștii, arată că este o tulpină britanică care a apărut anul acesta. Studiile arată că se transmite mai ușor la tineri și copii. La nivelul județului Botoșani deja avem reinfectări, persoane care au trecut prin boală la începutul anului și acum au luat din nou boala”,


Monica Adăscăliței, director Direcția de Sănătate Publică (DSP).


Din fericire, cu câteva excepții, majoritatea celor care au contactat boala a doua oară au parte de o formă mai ușoară.


Pe de altă parte...


”Vaccinul nu a garantat sută la sută. Au fost și excepții, păcat că au fost la pacienți tineri”,

 

Monica Adăscăliței, director Direcția de Sănătate Publică (DSP).

 

Virusul care vara pleacă în vacanță


Și totuși, cum este posibil ca un virus să plece în vacanță pe timpul verii și să revină în toamnă? Într-o mulțime de zile din timpul sezonului estival la Botoșani nu mai exista nici măcar un caz, pentru ca la jumătatea lunii septembrie să avem în tot județul de două-trei ori mai multe infecții decât erau în întreaga țară la mijlocul verii.


”Pentru că această boală este una virală. Totdeauna, bolile virale, bolile transmisibile – mă refer la gripă, la viroze – se manifestau în perioadă de toamnă-iarnă, în perioada cu diferență de temperatură, când scade imunitatea organismului. Știți foarte bine, câte gripe și viroze avem vara? Noi suntem și o populație cu imunitate mai scăzută, în sensul că luăm foarte mult antibiotic, ne autotratăm și clar că expunerea noastră este mult mai mare decât la persoane din alte state”,


Monica Adăscăliței, director Direcția de Sănătate Publică (DSP).

 

România, explozie de cazuri cu peste 5 milioane de vaccinați


Botoșani nu constituie o excepție pentru România. La nivel național fenomenul este același: la începutul toamnei avem considerabil mai multe cazuri decât în perioada similară din 2020. În total, în prima jumătate a lunii septembrie în România s-au înregistrat cu peste 14.000 mai multe cazuri, ceea ce înseamnă că, în medie, în fiecare zi din luna septembrie a acestui an s-au consemnat cu peste 900 de cazuri mai mult față de fiecare zi din aceeași lună a anului precedent.


Și aceasta în condițiile în care la 15 septembrie 2021 aveam în România 5.221.105 persoane vaccinate cu ambele doze.


Și altele 1.130.586 care au trecut prin boală.

 

Pandemia, câtă bucurie pentru unii...


În tot acest timp pandemia pare să fi devenit mană cerească pentru o puzderie de oameni, instituții și agenți economici. La Botoșani aproape că nu mai există stradă cât de cât importantă să nu aibă cel puțin un centru de testare. Am ajuns de altfel să avem un astfel de centru inclusiv într-o parcare de hipermarket. Bugetarii țin închise instituțiile precum niște fortărețe, unele bănci permit doar cu programare accesul clienților de ai căror bani se folosesc și curg cu nemiluita achizițiile sub pretextul pandemiei.


România se află de un an și jumătate în stare de urgență și apoi de alertă și nu dă vreun semn că ar vrea să iasă de acolo.

 

loading...
Coșmar la ”Mavromati”: 14 ore petrecute de unii bolnavi în containerele din curtea spitalului, prefectul a băgat în ședință toți șefii de secție – VIDEO
Municipiul Botoșani a intrat în scenariul galben, zeci de noi cazuri înregistrate – SITUAȚIA zilei

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL

Laptopurile de aproape 1.000 de euro bucata ale aleșilor de la Județ, numai bune de pus milieuri pe ele: Niște bani aruncați aiurea - GALERIE FOTO
21 aprilie 2021, Consiliul Județean Botoșani... După un an în care atât fostul, cât și actualul președinte al CJ au invocat pandemia pentru a nu organiza ședințe de plen în format fizic, consilierii județeni primesc laptopuri pentru a le facilita munca în slujba comunității.
Partidul Amploiaților?! Liberalismul botoșănean pe mâna unei găști de bugetari și directori la stat în care privații sunt suprimați
”Prin noi înșine... dar mai ales cu statul”, aceasta pare să fie noua deviză a marii mase a liberalilor botoșăneni. Partidul care, în teorie, își bazează politicile publice așezând antreprenorul la loc de cinste s-a transformat la Botoșani într-o grupare aproape în exclusivitate a bugetarilor și a lucrătorilor la unitățile de stat.
Sensul giratoriu care mai mult încurcă decât ajută! Accidente cu victime sau fără, în zona care înnebunește conducătorii auto – GALERIE FOTO
17 iulie 2021. Colonelul Narcis Jachel din cadrul ISU Botoșani este implicat alături de soție într-un accident rutier care s-a produs exact în fața instituției unde lucrează aproape de-o viață. Pe un drum pe care l-a parcurs probabil de sute de ori. Un drum pe care-l cunoștea extrem de bine. Dar asta până la amenajarea noului sens giratoriu care se dovedește a fi de fapt o brambrureală de indicatoare și reguli rutiere, care nu au neapărat logică. 
Noii șefi de la Nova Apaserv și-au pus în cap să demaște furturile de apă! Angajați în comisia de disciplină, se aduc controlori din alte județe
Legende sau realități, la Botoșani circulă tot felul de povești cu conducte ascunse sub pământ pe care le folosesc ilegal anumiți utilizatori, cea oficială fiind conectată la un apometru pentru care se face plata lunară. Prin aceste tertipuri s-ar umple piscine, s-ar desfășura activități în spălătorii (auto, mai ales) și tot felul de alte lucruri. Și, evident, aceleași voci arată că aceste duble branșamente nu au putut fi făcute fără ajutor de la angajați tocmai din cadrul operatorului de apă și canalizare.
DOCUMENT: Lucrările la Botoșani – Tg. Frumos avizate pe bucăți, mai mult pe partea ieșeană! „Strategicul” nostru din beton lăsat la urmă – FOTO&VIDEO
Asta reiese din documentul de avizare pentru lucrările efectuate la DN 28B Târgu Frumos – Botoșani, fiind dată undă verde doar pentru o distanță de 51,2, din totalul de 71,50 de kilometri. Cel mai mare tronson pentru care NU s-au obținut autorizațiile necesare efectuării lucrărilor este pe teritoriul județului Botoșani.
Clădirea cu două instituții în interior pasată între miniștri botoșăneni! Pesediștii și-au arătat mușchii și au „omorât” un proiect de modernizare
Marius Budăi și Raluca Turcan. Doi botoșăneni care au reușit, datorită partidului, să acceadă în funcții de miniștri. Ambii la același minister, cel al Muncii.
Fosta casă a PDL-ului, interzisă prin hotărâre la PNL, a început bătaia pe imobilul din buricul târgului – GALERIE FOTO
Strada Teatrului nr.16, undeva în spatele fostului restaurant ”Pod de Piatră”, pe frontispiciul unei clădiri stă scris ”Partidul Național Liberal – Filiala Teritorială Botoșani”.Aleea Maxim Gorki nr.2, în vecinătatea fostei Case a Corpului Didactic, un alt imobil la intrarea căruia este afișată o emblemă generoasă: ”Partidul Național Liberal – filiala Botoșani”.
DOCUMENT Casa tuturor posibilităților: Județul și Municipiul s-au zbătut să cumpere o casă monument care nu era de vânzare și pe care, de fapt, au refuzat să o achiziționeze când au avut prilejul
Se spune deseori că ”România este țara tuturor posibilităților”. Și cum Botoșani face parte din această țară, nu poate constitui o excepție. Mai ales atunci când discutăm despre administrația publică locală.
O fuziune cum n-a mai fost: USR a ras PLUS la Botoșani, o treime dintre delegații de la municipiu sunt rude între ei
”Miercuri și joi, 105 delegați ai filialelor partidelor proaspăt fuzionate USR și PLUS din întreg județul au ales prin vot direct conducerea județeană a USR Botoșani pentru următorii 4 ani”.
Loading...
Plan secret pus la cale de 6 luni – cum a ajuns Dan Nechifor la 10 voturi de președinția PNL Botoșani
Intrarea prefectului în lupta pentru funcția de președinte al PNL Botoșani s-a făcut pe 27 iunie 2021, în ultima zi de depunere a candidaturilor pentru alegerile interne. Deși impresia creată a fost aceea a unei decizii luată ”pe ultima sută de metri”, în realitate a fost rezultatul unui plan minuțios pregătit cu jumătate de an înaintea scrutinului.
Noul șef de la ”Apă” a plecat de la ANIF după ce Agenția Națională i-a scos postul de director la concurs, se pregătește un ”liberal pe viață”
Pe 26 mai 2021, cu două săptămâni înainte de ședința consiliului de administrație în care Liviu Ștefan a fost numit director interimar la SC Nova Apaserv SA, Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare (ANIF) a scos la concurs posturile de directori de la 13 filiale teritoriale din țară, inclusiv cea de la Botoșani. Examentul începe chiar astăzi.
Jumătate dintre agenții de la Poliția Rutieră reținuți de DNA sunt plini de datorii la bănci, unii nu au nici măcar mașină
O ștersătură sau un grup de trei hashtag-uri, asta se regăsește la rubrica ”venituri din salarii” din declarațiile de avere ale polițiștilor de la Serviciul Rutier reținuți la începutul lunii iunie de Direcția Națională Anticorupție. Mai exact, vorbim strict de subofițerul și cei nouă agenți pentru care DNA a dispus reținerea. Aceștia și-au secretizat veniturile din salarii. Prin lege!
Politica... vaccinului: Județele cele mai sărace și care au votat cel mai mult AUR la parlamentare au cei mai puțini vaccinați, Botoșani e cap de afiș
Harta națională a vaccinării scoate la iveală o coincidență politică și sanitară în care județul Botoșani este unul dintre capetele de afiș. Comparația cu rezultatele înregistrate la alegerile parlamentare arată că refuzul imunizării provine cu precădere din unitățile administrativ-teritoriale în care Partidul Alianța pentru Unirea Românilor a obținut cele mai bune scoruri electorale.
Nu execută doar Primăria! Lichidatorul a vândut de la Termica păcură, țevi, coturi, puncte termice, o cale ferată și o... locomotivă. Și mai are de vândut!
Executarea silită a Primăriei Botoșani în urma proceselor pierdute la Curtea de Apel Suceava cu Cabinetul Individual de Insolvență (CII) Constantin Lulu Dascălu reprezintă cheia de boltă a activității pe care lichidatorul judiciar al SC Termica SA o desfășoară de zece ani la fosta societate de termoficare a orașului.
Loading...
Cum a ajuns UE să pună umărul la politizarea masivă a concursurilor din România! Candidați secreți, rezultate secrete, a murit și ultima fărâmă de bun simț
Accederea pe tot felul de funcții publice, de execuție sau conducere, a unor persoane susținute politic și fără prea mare pregătire profesională, în cele mai multe dintre cazuri, a devenit extrem de facilă și are loc sub ochii noștri, ai tuturor, într-o semi-transparență care le convine de minune politicienilor, mai ales. 
Aleșii care au luat pandemia în brațe: Pe ”roșu” ședințele erau în sală, pe ”verde” au redevenit online... la ”televizorul cu lămpi”
De un an și două luni aproape toate instituțiile se folosesc fără jenă de situația sanitară pentru a nu permite intrarea publicului în sedii, pentru a bloca accesul la informațiile de interes public și pentru a limita pe cât posibil să dea socoteală populației și agenților economici care le plătesc practic salariile demnitarilor și celorlalți bugetari pentru ceea ce (nu) fac când stau baricadați în birouri.
Și directori, și consilieri: Magnificii de la municipiu care centrează și dau cu capul peste milioane de lei
Miercuri, 28 aprilie 2021, ședință a Consiliului Local Botoșani... Unul dintre cele mai importante proiecte de hotărâre de pe ordinea de zi îl reprezintă bugetul pe 2021 de la SC Urban Serv SA. Gabriel Tanasă, chiar președinte de ședință, ia cuvântul și anunță că se abține.
PNL și USR și-au împărțit cu scântei șefia instituțiilor, ”Salvați România” pune mâna pe câteva unități de stat cheie – LISTA
Votarea de către ambii consilieri locali ai Uniunii Salvați România a amendamentului la bugetul orașului prin care s-au suplimentat cu 597.000 de lei alocațiile către Direcția Servicii Publice Sport și Agrement (DSPSA) condusă de liberalul Eugen Țurcanu nu este una întâmplătoare. Opțiunea pro PNL a celor doi useriști survine unei întâlniri tensionate
Un botoșănean a dat statul român în judecată după ce a stat nevinovat la pușcărie timp de 3 luni
Acest lucru se întâmplă la aproape 3 ani de când a fost ridicat de pe stradă pentru o faptă de tâlhărie pe care se presupunea că ar fi comis-o.
Voleibalistul, drumarul, d-na de la construcții și inginerul economist de la restaurant – (ne)specialiștii numiți politic să salveze ”Apa” la Botoșani
Târgul PSD – ALDE privitor la compania de apă și canalizare la care Consiliul Județean este acționar principal a fost desăvârșit în prima săptămână din aprilie. Adunarea Generală a Acționarilor (AGA) de la SC Nova Apaserv SA a votat completarea consiliului de administrație cu încă patru membri, doi sprijiniți de PSD, iar ceilalți doi de ALDE.
Ca simplu muritor constat că o dată cu valul 4 s-a terminat încălzirea globală şi a început răcirea globală.
23 septembrie 2021, 10:55
Vad ca in spiritul anti-vaccinist pe care il dati mai departe, nici comentariile care nu va convin nu le acceptati.
20 septembrie 2021, 11:23
Se castiha bine de pe urma pandemiei. De ce am iesi din starea de urgenta/alerta/nepasare?
20 septembrie 2021, 09:01
melimeloparis.ro%20
astratex.ro
starshiners.ro%20
Sondaj
Pe 27 septembrie 2021 se împlinește un an de la alegerile locale. Dacă ar fi astăzi din nou alegeri, pe cine ați vota?
Cosmin Andrei
Cătălin Flutur
Marcel Gheorghiță
Cătălin Silegeanu
Liviu Toma
Altul
Declaraţia zilei
”Casa de Pensii Botoșani dorește un document oficial din copilărie, sub 16 ani. Aceste documente pot fi DOAR gradele de handicap primite de Larisa în primii ani când a intrat legea in vigoare, 1993-1995, când era chemată anual ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9476 lei
USD
Dolarul SUA
4.2587 lei
CHF
Francul elveţian
4.6280 lei
GBP
Lira sterlină
5.8750 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.7354 lei
XAU
Gramul de aur
246.8735 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2435 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3533 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1944 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.4423 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1926 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6651 lei
Vremea
astăzi
Botosani
5.7 o C
Dorohoi
4.1 o C
Bucecea
5.0 o C
Darabani
3.8 o C
Saveni
5.4 o C
Ştefăneşti
4.2 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.