Ancheta săptămânii
ANALIZĂ: Pandemia dă cu virgulă la Botoșani: avem de peste 4 ori mai multe îmbolnăviri decât anul trecut pe vremea asta

10, 12, 5, 9, 3, 11, 0
și...
13, 26, 20, 27, 35, 20, 40
Ce e cu aceste numere? Sunt noile cazuri zilnice din prima săptămână a lunii septembrie, de anul trecut și de anul acesta.

De la 127 anul trecut la 642 anul acesta în prima jumătate a lunii septembrie

 


O comparație realizată de Botoșăneanul pentru perioada 1 – 15 septembrie, pe baza datelor făcute publice de Grupul de Comunicare Strategică (GCS), scoate la iveală faptul că în 2021 față de 2020 numărul infectărilor s-a cvadruplat. În total, în prima jumătate a lunii septembrie aveam anul precedent doar 127 de cazuri, pentru ca anul acesta să fie înregistrate nici mai mult, nici mai puțin de 642. Este vorba de o creștere de 4,05 ori.

 

Evoluție cazuri Botoșani

 

DATA20202021DIFERENȚĂ

1 septembrie

1013+3

2 septembrie

1226+14

3 septembrie

520+15

4 septembrie

927+18

5 septembrie

335+32

6 septembrie

1120+9

7 septembrie

040+40

8 septembrie

712+5

9 septembrie

1064+54

10 septembrie

264+62

11 septembrie

2048+28

12 septembrie

1078+68

13 septembrie

240+38

14 septembrie

094+94

15 septembrie

2661+35
TOTAL127642+515

 

Avem totuși 60.000 de vaccinați cu schema completă


Culmea este că această majorare masivă a îmbolnăvirilor vine după peste nouă luni de vaccinare. Din ianuarie, când a început oficial imunizarea la Botoșani și până la jumătatea lui septembrie, circa 60.000 de botoșăneni au făcut schema completă de vaccinare. Mai exact, câte două doze de Pfizer, Moderna și AstraZeneca și cea unică de la Johnson & Johnson. Alți aproape 10.000 s-au vaccinat cu prima doză astfel încât județul Botoșani a trecut pragul de 20%, părăsind ultimele două poziții, care potrivit raportării făcute pe 14 septembrie de Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea (CNCAV) sunt ocupate de Suceava și Giurgiu.


Dincolo de vaccinare, până pe 15 septembrie 2021 la Botoșani s-au contabilizat 14.968 persoane. Deci ar trebui ca alți aproape 15.000 de oameni să se fi imunizat prin boală.


În ciuda tuturor acestor aspecte, nivelul pandemic la Botoșani, nu doar că nu a scăzut, nici măcar nu a stagnat sau nu a avut o creștere domoală. Ne confruntăm în realitate cu o explozie de cazuri, de neînțeles cel puțin strict prin prisma imunizărilor realizate în ultimul an.


Explicația 1: Nu era ”la dolce vita” de acum


Autoritățile sanitare au însă explicații, de la faptul că boala din 2021 are o cu totul altă formă decât cea din 2020, până la larghețea generală care a cuprins nu doar Botoșani, ci întreaga țară.


”Anul trecut pe vremea aceasta erau mai multe restricții, se foloseau mai mult masca și distanțarea și erau mai puține activități culturale și sociale. Acum, pe lângă faptul că a apărut mult mai devreme relaxarea, concerte, spectacole, vacanțe, pelerinaje, nunți, cumătrii, au avut loc în această perioadă”,


Monica Adăscăliței, director Direcția de Sănătate Publică (DSP).

 

Explicația 2: Delta e mai tare decât Alfa


Și asta nu ar fi totul.


”Tulpina este extrem de contagioasă. Tulpina Delta, după studiile pe care le-au făcut specialiștii, arată că este o tulpină britanică care a apărut anul acesta. Studiile arată că se transmite mai ușor la tineri și copii. La nivelul județului Botoșani deja avem reinfectări, persoane care au trecut prin boală la începutul anului și acum au luat din nou boala”,


Monica Adăscăliței, director Direcția de Sănătate Publică (DSP).


Din fericire, cu câteva excepții, majoritatea celor care au contactat boala a doua oară au parte de o formă mai ușoară.


Pe de altă parte...


”Vaccinul nu a garantat sută la sută. Au fost și excepții, păcat că au fost la pacienți tineri”,

 

Monica Adăscăliței, director Direcția de Sănătate Publică (DSP).

 

Virusul care vara pleacă în vacanță


Și totuși, cum este posibil ca un virus să plece în vacanță pe timpul verii și să revină în toamnă? Într-o mulțime de zile din timpul sezonului estival la Botoșani nu mai exista nici măcar un caz, pentru ca la jumătatea lunii septembrie să avem în tot județul de două-trei ori mai multe infecții decât erau în întreaga țară la mijlocul verii.


”Pentru că această boală este una virală. Totdeauna, bolile virale, bolile transmisibile – mă refer la gripă, la viroze – se manifestau în perioadă de toamnă-iarnă, în perioada cu diferență de temperatură, când scade imunitatea organismului. Știți foarte bine, câte gripe și viroze avem vara? Noi suntem și o populație cu imunitate mai scăzută, în sensul că luăm foarte mult antibiotic, ne autotratăm și clar că expunerea noastră este mult mai mare decât la persoane din alte state”,


Monica Adăscăliței, director Direcția de Sănătate Publică (DSP).

 

România, explozie de cazuri cu peste 5 milioane de vaccinați


Botoșani nu constituie o excepție pentru România. La nivel național fenomenul este același: la începutul toamnei avem considerabil mai multe cazuri decât în perioada similară din 2020. În total, în prima jumătate a lunii septembrie în România s-au înregistrat cu peste 14.000 mai multe cazuri, ceea ce înseamnă că, în medie, în fiecare zi din luna septembrie a acestui an s-au consemnat cu peste 900 de cazuri mai mult față de fiecare zi din aceeași lună a anului precedent.


Și aceasta în condițiile în care la 15 septembrie 2021 aveam în România 5.221.105 persoane vaccinate cu ambele doze.


Și altele 1.130.586 care au trecut prin boală.

 

Pandemia, câtă bucurie pentru unii...


În tot acest timp pandemia pare să fi devenit mană cerească pentru o puzderie de oameni, instituții și agenți economici. La Botoșani aproape că nu mai există stradă cât de cât importantă să nu aibă cel puțin un centru de testare. Am ajuns de altfel să avem un astfel de centru inclusiv într-o parcare de hipermarket. Bugetarii țin închise instituțiile precum niște fortărețe, unele bănci permit doar cu programare accesul clienților de ai căror bani se folosesc și curg cu nemiluita achizițiile sub pretextul pandemiei.


România se află de un an și jumătate în stare de urgență și apoi de alertă și nu dă vreun semn că ar vrea să iasă de acolo.

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
Coșmar la ”Mavromati”: 14 ore petrecute de unii bolnavi în containerele din curtea spitalului, prefectul a băgat în ședință toți șefii de secție – VIDEO
Municipiul Botoșani a intrat în scenariul galben, zeci de noi cazuri înregistrate – SITUAȚIA zilei

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL

Bătălia revelioanelor pe axa Botoșani – Suceava: Anda Adam e cap de afiș în ambele orașe, prețul total e de trei ori mai mare ”dincolo”
După doi ani în care, din cauza pandemiei, administrațiile publice locale nu au mai organizat concerte de revelion, anul acesta se revine la situația dinaintea restricțiilor.
Singur împotriva sistemului! Un botoșănean a învins statul după ce a făcut pușcărie nevinovat
Era ridicat de pe stradă fiind suspectat că ar fi lovit o femeie și i-ar fi furat lanțul de aur de la gât. Din cauza unui tatuaj a petrecut trei luni într-o celulă, pentru ca ulterior să fie achitat, fapta de tâlhărie nefiind dovedită de procurori.
Angajatul Primăriei scos cu Poliția de la locul de muncă, repus pe post de judecători: Trebuie să i se plătească și toate salariile
Magistrații Tribunalului Botoșani s-au pronunțat în acest dosar vineri, 11 noiembrie 2022.
PSD-iștii din fruntea Urban Serv, doi deja pensionari, încearcă să obțină încă patru ani de mandat FĂRĂ CONCURS 
Membrii consiliului de administrație de la compania de salubrizare a Consiliului Local Botoșani încearcă să rămână încă patru ani în funcție fără să mai susțină vreun concurs. 
Nesimțire în stare pură: Tentativă de majorare a pensiilor speciale ale parlamentarilor, peste 10.000 de lei lună pentru două mandate
Sunt foști deputați și senatori care au făcut parte din Parlamentul României în urmă chiar și cu două decenii și care încă beneficiază de majorările salariale făcute la limita bunului simț de actualii componenți ai Legislativului.
6 oameni din ALDE intră șefi ”consultativi” la PNL – Povestea unei fuziuni prin... demisie colectivă
Intrarea Roxanei Țurcanu la sfârșitul săptămânii trecute în PNL nu a fost o decizie de moment. Între liberali și liberalii-democrați s-au purtat discuții de mai multe săptămâni privind o fuziune pe plan județean.
Cătălin Flutur în vizită la AUR-ul condus de George Simion: Suntem prieteni de ani de zile - CULISELE unei întâlniri pentru o brățară (a)politică
În săptămâna 15 - 21 august, fostul primar al municipiului Botoșani a vizitat sediul Alianței pentru Unirea Românilor (AUR).Cătălin Flutur susține că a mers la partidul menționat doar ca să ridice o invitație la nuntă.
Recensământ 2022: Pentru prima dată după 30 de ani municipiul Botoșani scade sub 100.000 de locuitori. Orașul riscă să-și piardă rangul, o parte din consilierii și polițiștii locali, inclusiv bani de la buget
Este cea mai gravă depopulare de la cel de-al Doilea Război Mondial, în care pierderile omenești au fost puse pe seama luptelor.Recensământul populației a oficializat practic fenomenul migrației la adevărata-i amploare, cu orașe din România părăsite masiv de locuitori.
O adolescentă din municipiu a obținut ordin de protecție împotriva propriei mame!
În cele mai multe dintre cazuri, divorțul dintre părinți se răsfrânge asupra copiilor care devin, în mod nefericit, o armă între foștii parteneri care caută răzbunare reciprocă.O încheiere de căsnicie din municipiul Botoșani se consumă în aceste zile cu lupte grele la Poliție și în instanță, după ce copilul a obținut ordin de protecție împotriva mamei.
Luptă până la Tribunal și Parchet pe direcția ”unicului șef” de la municipiu, primarul îi face prefectului plângere penală: S-a făcut sluj
Un nou conflict politico-administrativ se creionează în administrația publică locală de la Botoșani, în contextul animozității accentuate dintre filialele PNL și PSD, formațiuni care la nivel național se află în coaliția de guvernare. Nu și pe plan local.
Prietenie ruptă în două de AUR: Povestea unei candidaturi sprijinite de o organizație văzută ca o continuatoare a legionarilor - VIDEO
15 august 2020 – Bogdan Cărăușu își lansează candidatura la Consiliul Local pe platoul Sălii Polivalente din mijlocul mai multor reprezentanți ai Frăției Ortodoxe, inclusiv a președintelui Dan Grăjdeanu.7 iulie 2022 – invitat la Botoșăneanul TV, Bogdan Cărăușu face public că a întrerupt colaborarea cu organizația religioasă în ciuda sprijinului care i-a fost acordat atunci.
Viorica Dăncilă, dezvăluiri la Botoșani după pierderea șefiei Guvernului: Nici Doina, nici Marius nu au dat un telefon / Nimeni nu se aștepta că o să-l aresteze pe Liviu Dragnea – VIDEO
În toată istoria sa, România a avut un singur prim-ministru femeie: Viorica Dăncilă. A condus Guvernul în perioada 29 ianuarie 2018 – 4 noiembrie 2019, perioadă marcată de proteste de stradă și de o luptă la baionetă cu Justiția.
E jale! Investiția la drumul Botoșani – Târgu-Frumos, doar la un sfert după jumătate din contract, pentru o mulțime de lucrări încă nu s-au obținut nici măcar avizele
Avem parte de anunțuri triumfaliste din partea unor demnitari botoșăneni cu poze în care apare asfaltul, dar în realitate situația de pe drumul Botoșani – Târgu-Frumos este una cel puțin îngrijorătoare. Asta reiese dintr-o situație primită de Prefectură de la Secția Drumuri Naționale (SDN), practic reprezentantul din județ al beneficiarului, adică al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) în Botoșani.
ALARMĂ: S-a cerut oficial suspendarea autorizației de mediu pentru rampa de deșeuri a județului, Botoșani riscă să fie îngropat în gunoaie
Comisariatul Județean Botoșani al Gărzii Naționale de Mediu a solicitat Agenției pentru Protecția Mediului (APM) suspendarea Autorizației Integrate de Mediu (AIM) emisă pentru Centrul Integrat de Management al Deșeurilor (CMID) Stăuceni. Mai direct spus, noua groapă de gunoi a județului riscă să rămână fără autorizație de mediu, ceea ce înseamnă că nu ar mai putea să își desfășoare activitatea, iar operatorii de salubrizare din întreg județul nu ar mai avea unde să ducă deșeurile.
Sătul să aștepte apa, un fost luptător în Legiunea Străină își vinde pensiunea din Botoșani: Chiar e strigător la cerVIDEO & GALERIE FOTO
Nici mai mult, nici mai puțin de 16 ani a luptat în instanță pentru a dobândi dreptul de proprietate asupra unui conac naționalizat de comuniști. L-a transformat în pensiune, a avut 50.000 de turiști, însă după opt ani de activitate dorește să renunțe la afacere. Iar motivul nu ar trebui să existe într-o țară membră a Uniunii Europene.
Val de procese deschise de Primărie pentru tranzacții cu locuințe din Centrul Vechi: Sume derizorii / Poate ne trezim și cu apartamentele noastre că devin nule
Primarul Cosmin Andrei susține că a intrat în posesia unor documente din care reiese că au fost vândute 15 apartamente din Centrul Istoric, iar contractele de vânzare – cumpărare nu au fost perfectate la notar. Drept pentru care toate aceste înțelegeri contractuale vor fi contestate în instanță.
Patru foști și actuali șefi ai Filarmonicii dați pe mâna Poliției, suspiciuni de luare de mită, abuz și neglijență în serviciu
Sesizarea organelor de cercetare a venit în urma unui audit efectuat la Filarmonica de Stat „George Enescu” Botoșani.Vizează patru angajați care au fost implicați în organizarea unui concurs pentru ocuparea poziției de concert maestru.
”Reforma de la Apă” a născut până la urmă mai mulți șefi, instalatorii au fost rebotezați ”operatori circuite rețea apă” poate-poate vine cineva să se angajeze
Pe 20 aprilie, cu câteva zile înaintea Paștelui, Adunarea Generală a Asociației de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) ”Aqua Botoșani”, structură constituită de Consiliul Județean și 73 de consilii locale, a avizat modificarea organigramei și statului de funcții la SC Nova Apaserv SA. După ce, în ianuarie, s-au redus directorii de la patru la doi, în aprilie numărul total al șefilor a crescut cu patru. În același timp, se găsesc foarte greu oameni pentru munca de jos.
Coșmar pe drumul Botoșani - Flămânzi: pietre, pământ, șanțuri și mult praf: Oamenii au rămas fără poduri, este disconfortul cu piatra, cu praful, cu penele... VIDEO & GALERIE FOTO
Pe 2 august 2021, Direcția Regională de Drumuri și Poduri (DRDP) anunța deschiderea șantierului de lucrări pe DN 28 B, Botoșani – Târgu Frumos.Odată frontul de lucru ajuns aproape de limita orașului Botoșani, pentru șoferi parcurgerea unui drum către Iași sau spre sudul țării a devenit un calvar.
Gata negocierile pe directori PNL - PSD: Doi liberali grei lăsați fără funcție, social-democrații au aplicat din nou tactica ”oricine, numai el nu”
Așa cum am anunțat spre finele săptămânii trecute, una dintre „victimele” negocierilor s-a nimerit a fi Ada Macovei, șefa educației botoșănene pe care, și de această dată, o urmărește trecutul.Negocierile au fost în cele din urmă închise și la Botoșani după intervenția unor șefi de la București.
Ca simplu muritor constat că o dată cu valul 4 s-a terminat încălzirea globală şi a început răcirea globală.
23 septembrie 2021, 10:55
Vad ca in spiritul anti-vaccinist pe care il dati mai departe, nici comentariile care nu va convin nu le acceptati.
20 septembrie 2021, 11:23
Se castiha bine de pe urma pandemiei. De ce am iesi din starea de urgenta/alerta/nepasare?
20 septembrie 2021, 09:01
Sondaj
Ați dat până acum ”atenții” la doctor?
Da
Nu
Nu am ajuns la doctor
Declaraţia zilei
”A fost o tensiune la nivel municipal, în cadrul organizației, în mijlocul organizației. Adică eu aveam două lupte, trebuia să fiu extrem de abil să pot să limitez luptele interne și să mă ocup de extern și mi-a mâncat ...
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9036 lei
USD
Dolarul SUA
4.5570 lei
CHF
Francul elveţian
4.9186 lei
GBP
Lira sterlină
5.4789 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.4457 lei
XAU
Gramul de aur
274.4439 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2392 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2569 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1404 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3896 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2057 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6587 lei
Vremea
astăzi
Botosani
-1.7 o C
Dorohoi
-1.7 o C
Bucecea
-2.0 o C
Darabani
-2.1 o C
Saveni
-1.2 o C
Ştefăneşti
1.9 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.