Ancheta săptămânii
Afacerea GARAJUL de la Botoșani: Țepe imobiliare pe terenurile statului, oferte care depășesc și 10.000 de euro

Site-urile de profil sunt pline de anunțuri de vânzare a unor așa-zise proprietăți considerate de marea masă a fi chilipiruri. În general, vânzătorii vor să scape de o serie de proprietăți pentru care anual trebuie să scoată din buzunar sume consistente, mai puțin accesibile botoșănenilor care trăiesc la nivel mediu.

Ne referim la garajele din municipiul Botoșani pentru care, ani de zile, grație unei Hotărâri de Consiliu Local mai vechi, erau plătite anual taxe de concesiune derizorii. Situația a fost corectată printr-un nou normativ cu aplicabilitate locală, iar prețul pe metrul pătrat la garaje a fost reactualizat. Și astfel s-a ajuns în situația opusă, în care a deține un garaj în 2019 este considerat un lux.

 

Pe toate gusturile, de la 6.000 la 15.000 de euro

 

Și astfel au început să curgă anunțurile:

  • Garaj 15.000 de euro, cu beci în zona Școlii 6, intabulat
  • garaj zona școlii 6 intabulat, ușă electrică automată, beci pe toată suprafața utilă, suprafața utilă 19 mp, pod pentru depozitare.
  • garaj, cu o suprafață de 29 mp, este dotat cu ușă intrare culisantă, geam termopan, racordat la energie electrică, apă și canalizare, zona Școala nr.7 Botoșani, intabulat, liber de sarcini, la 6.500 de euro
  • Scot la vânzare garaj la parterul blocului din strada Primăverii nr. 24 în parcarea din spatele magazinului Carrefour Expres! Acesta este dotat cu apă, canalizare și curent. Nu caut schimburi, iar prețul este negociabil, 10.500 de euro
  • Garaj cu pod și beci, din bolțari. Teren concesionat de la primărie. Locație: Botoșani, str. Ștefan Luchian cu Armoniei la 9.000 de euro
  • Vând garaj cu suprafața de 18,90mp zona Calea Națională nr.90 (mai exact în spatele Carrefour-ului din Calea Naționala sau Rompetrol). Intabulat și achitat impozitul pe anul 2019 pentru 6.000 de euro
  • Garaj 25 mp. Construit din bolțari cu beci și pod. Se află pe str. Împărat Traian la intersecție cu Octav Onicescu. Este intabulat, preț 6.500 euro

 

… Și exemplele pot continua.

 

Merge și cu chirie

 

Evident sunt și ceva anunțuri prin care proprietarii bateriilor de garaje preferă să închirieze și să beneficieze lunar de o sumă care să acopere atât prețul taxei de concesiune plătită la Primărie cât și să rămână și cu ceva bani pentru uz propriu.

 

De exemplu, pe strada Împărat Traian un botoșănean închiriază un garaj la un preț de 350 de lei pe lună iar un altul cu doar 200 de lei lunar, lângă Colegiul Național Mihai Eminescu.

 

Clădirile aferente garajelor sunt proprietatea cetățenilor, terenul de sub acestea fiind proprietatea Primăriei. În aceste condiții, posesorii de garaje plătesc concesiune către municipalitate.

 

Două-trei decenii au plătit concesiune în bătaie de joc

 

În momentul în care un garaj este vândut, noul proprietar vine și preia prin cesiune concesiunea terenului, iar prețurile sunt actualizate la zi. Nu puține au fost cazurile în care botoșănenii cu garaje au avut un șoc când și-au dat seama cât au de plătit la Primărie, taxa de concesiune.

 

„Am avut în zone ultracentrale situații în care erau cetățeni care aveau contracte de concesiune pe 25 de ani, iar prețurile erau în unele situații de 1 leu/mp pe an, am întâlnit chiar și situația în care cineva avea 50 de bani/mp pe an. În momentul în care acea perioadă de 25 de ani a expirat, dlor a venit la primărie să-și prelungească contractele, pe noile prețuri. Prețul nou în zona centrală este de 61 lei/mp pe an. Au avut un șoc”,

Marian Murariu, viceprimarul municipiului Botoșani.

 

Suprafața medie a unui garaj este de 20 de metri pătrați. Cele mai mici garaje au o suprafață de 16 mp, iar cele mai mari 25 mp.

 

Iar la un calcul simplu…

 

„Dacă facem un calcul în zona 1, unde prețul este de 61 lei/mp pe an, înmulțit cu 20 de mp ajungem la 1.200 de lei un preț mediu pe an. Dar închipuiți-vă ce puțin plăteau înainte, când era 1 leu/mp și la ce prețuri se ajunge acum”,

Marian Murariu, viceprimarul municipiului Botoșani.

 

În alte orașe au fost rase de pe fața pământului

 

Prețurile pentru concesiunea garajelor în municipiul Botoșani sunt plătite în funcție de zonă, orașul fiind împărțit în trei arii, pornindu-se de la centru către periferie. Astfel, în centru sunt mai mari și scad spre străzile care se apropie de ieșirile din municipiu.

 

Viitorul pentru garaje, și la Botoșani, nu mai sună bine deloc.

 

Dacă în prezent încă sunt tolerate, pe viitor s-ar putea lua decizia demolării lor pentru a se face mai mult loc pe domeniul public. În Iași spre exemplu, municipiu aflat în județul vecin, această decizie a fost deja luată.

 

„Într-adevăr, aceste garaje ne cam încurcă, în situația în care numărul de mașini crește foarte mult. Practic, dacă n-ar fi aceste garaje am putea avea mult mai multe locuri de parcare. Părerea mea este că nu ar fi trebuit să fie construite de la bun început, sunt situații, cum este Iași, unde acum 8 -10 ani, primarul de atunci a luat hotărârea de a le dărâma pe toate. Probabil la un moment dat va trebui luată o decizie mai sus, la nivelul primarului, de a se face ceva”,

Marian Murariu, viceprimarul municipiului Botoșani.

 

Pe de altă parte, nici la capitolul estetică garajele din municipiu nu excelează.

 

Murături și service-uri auto ascunse în garaje

 

Într-un viitor apropiat se prea poate să se deruleze un control al polițiștilor locali, având în vedere că multe garaje din oraș nu adăpostesc de fapt autoturisme, ci sunt transformate în magazii sau debarale cu murături. Sau service-uri auto. Sau altceva.

 

„Din câte am înțeles, sunt unii cetățeni care nu își folosesc garajul pentru scopul pentru care au fost construite și le folosesc drept magazie. Voi discuta cu dnii de la Poliția Locală dacă există posibilitatea legală de a verifica aceste garaje”,

Marian Murariu, viceprimarul municipiului Botoșani.

 

Polițiștii locali nu ar avea mult de căutat pentru că pe aceeași pagină web pe care sunt promovare anunțurile de vânzare a garajelor există unul care atrage în mod special.

 

Și anume un garaj de pe strada Sucevei care a fost transformat într-o mică cămăruță de recreere, cu canapea, rafturi, măsuță, frigider și perdea din mărgele la intrare. Se vinde cu 7.000 de euro.

 

Un „chilipir”.  

 

loading...
Discuții intense pe tema garajelor din lemn care reprezintă un pericol la Dorohoi
Taxe cât un pachet de țigări pentru un GARAJ la Botoșani, doar 20 de lei pe an plătiți la Primărie – GALERIE FOTO
Incendiu la un garaj: au ars frigider, televizor, haine, numai maşină nu

 

DESCARCÃ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL:

Violența domestică la noi! Mamă a trei copii cu gâtul tăiat de la o banală salată! Agresorul lăsat liber să meargă acasă, după doar o noapte
Campaniile împotriva violenței domestice rămân doar acțiuni prin care se cheltuiesc mulți bani pe tot felul de pliante și pe ședințe cu oameni cu talent  oratoric, care expun întâmplări pe care probabil că nu le-au trăit vreodată. Pentru că întotdeauna viața bate filmul, iar realitatea este trăită doar de victime. Toți ceilalți rămân simpli spectatori. 
O trăim și pe asta: administrator de grădiniță trimis șef la instituția care gestionează apele
La adăpostul pandemiei în unele instituții din România continuă să se întâmple lucruri necurate. Iar astăzi facem referire la o numire scandaloasă de șef la una dintre cele mai importante unități de stat.
Pandemia pare desprinsă dintr-un film devenit celebru: Botoșani în fruntea țării și la decese cu 42 de înmormântări ”made in Covid”
Viața trăită de botoșăneni în ultimele două luni, transpusă într-un tablou creionat pe întreg globul pământesc, a semănat izbitor cu un scenariu de film. Un paradox, am putea spune, având în vedere că în trecut, fără excepții, viața reală era sursa principală de inspirație a cinematecii.
Asta nu v-o spune vreo instituție! Suntem de fapt pe locul 3 în România la Covid-19, după Suceava și Arad
La ora redactării acestui articol este data de 7 mai, iar pe la amiază Grupul de Comunicare Strategică (GCS) transmite obișnuitul comunicat de presă privind evoluția pandemiei în România. Cu 560 de cazuri, Botoșani se află din nou pe locurile fruntașe. Suntem pe 6 între toate județele țării.
Dosarul de la Botoșani care ajunge la CEDO, după un proces plecat de la o simplă... Dacie, în urmă cu 8 ani
Opt ani de zile s-au scurs de când a început calvarul pentru un bărbat și o femeie, ajunși în prezent dușmani legali, protagoniști în procese înregistrate pe rolurile instanțelor de judecată sau în dosare instrumentate de organele de cercetare penală, polițiști și procurori.
Dezastrul de la ”Mavromati”: Oameni intrați cu alte boli și infectați cu coronavirus - Am ținut bomba cu ceas fix în Spitalul Județean
Dimensiunile dezastrului de la Spitalul Județean Botoșani sunt mai mari decât le arată statisticile pe care autoritățile le fac publice, mai ales la insistențele jurnaliștilor. Unitatea care ar trebui să însănătoșească oamenii a ajuns să îi îmbolnăvească de cel mai temut virus al momentului.
Coronavirus 2020: Ziua în care dintr-un pix ne-au lăsat pradă infectării ca la Cernobâl
La 34 de ani de la explozia centralei de la Cernobâl, cel mai mare dezastru din istorie provocat de om, întreaga planetă se află din nou într-o situație disperată. Deși pe 26 aprilie 1986 a explodat o centrală nucleară, iar în 2020 ne confruntăm cu o pandemie, între cele două evenimente de proporții gigantice există câteva asemănări izbitoare. Și acestea țin de modul în care se comportă autoritățile din România.
AFACERE în plină pandemie la Răchiți! Primăria cumpără de peste 10.000 de euro bănci de la un (fost) angajat, abia devenit patron – DOCUMENT
Dedesubturile acestei afaceri pot fi lesne de înțeles. Un asistent comunitar despre care nu se poate spune foarte clar dacă mai lucrează sau nu la Primăria Răchiți a încheiat un contract cu administrația publică locală pentru a furniza… bănci. Totul s-a făcut în doar zece minute, pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice, la o valoare de 49.500 de lei.
38.000 de lei!! Cei mai mulți bani dați unui medic de familie, alții se chinuiesc să supraviețuiască! Criza epidemică îi pune la treabă
Deși medicina de familie este considerată Cenușăreasa sistemului sanitar, există și cadre medicale care câștigă sume substanțiale, în unele cazuri chiar și de peste 35.000 de lei pe lună.
inpuff.ro
Loading...
70 de copii și 50 de salariați la mâna unor birocrați de la București! Un complex care arată ca-n reviste, la un pas de închidere – GALERIE FOTO
Povestea începe în urmă cu 30 de ani, născută dintr-un gând al unei doamne orfane. În traducere liberă, denumirea englezească poate însemna o mână de ajutor oferită celor în nevoie. Vizualizând Hand of Help în interior, se poate spune fără exagerare că acolo este mâna lui Dumnezeu pe creștetul copiilor care s-au născut în familiile nepotrivite. Iar puntea dintre Dumnezeu și acești copii o reprezintă două familii, cei care au creat această poveste: misiunea Hand of Help.
PSD-iștii și-au lăsat singuri ditamai vicepreședintele fără postul de director, pur și simplu l-au... eliminat
Conflictul mocnit dintre cele două mari tabere din PSD Botoșani a mai făcut o victimă: vicepreședintele Consiliului Județean, Liviu Toma, a rămas fără postul de conducere de la SC Urban Serv SA, care pur și simplu a fost scos din organigramă.
METODA ideală pentru a scăpa de un director PSD, în favoarea unui văr de ministru – FOTOGALERIE
Directorii promovați cu concurs pe posturile publice de conducere, în teorie, ar trebui să-și desfășoare activitatea relaxați, fără teama că ar putea fi atinși de vântul schimbării. În practică, însă, oamenii politici mai ales, găsesc tot felul de metode „de a scăpa de ei”. Nu o fac doar social-democrații. Sau doar liberalii. O face toată lumea, la fiecare schimbare de guvernare, într-un tradițional firesc al mersurilor din sistemul bugetar.
1 milion de euro pe lună pentru cei 1.156 de botoșăneni care și-au păstrat pensiile speciale!
Disproporția flagrantă la salarizarea unor categorii profesionale se perpetuează și la apusul vieții, când este menținută aceeași inechitate între pensiile unor foști salariați, în comparație cu alții. Desigur, fericiții care s-au bucurat întreaga viață de venituri de vis și continuă aceeași fericire financiară și la pensie, nu sunt mulți. Și totuși nu sunt nici puțini.
Trei luni până în vară, iar la Cornișa afaceriștii și-au scos la vânzare restaurantele neconstruite, unul singur adulmecă potențialul
Ceea ce s-a întâmplat sezonul trecut la Cornișa Aquapark & Sports cu clienți care au venit cu pachețelul alimentar de acasă sau cu cutii de pizza livrate peste gard s-ar putea repeta, la dimensiuni mai mici, și vara aceasta. Pentru că, până la acest moment, un singur om de afaceri din Botoșani care a câștigat prin licitație un loc de alimentație publică a început efectiv să se ocupe de deschiderea unui restaurant.
Loading...
Poveste de dragoste din Botoșani! O elevă virgină și-a acuzat tatăl vitreg de viol, bărbatul condamnat la 8 ani de închisoare
Dramele copiilor, acolo unde sunt, lasă urme adânci în inimile adulților și devin răni nevindecabile și pentru unii și pentru alții. Însă atunci când aceste drame sunt închipuite și generate de diferite angoase, viața adulților se schimbă radical și suferă deteriorări iremediabile.
UMILITOR! Filme 3D în sate cu oameni săraci și drumuri de pământ, cinematograful orașului ținut în „comunism”
În orice guvernare, de orice culoare politică, am fost martorii unui concurs de lăudăroșenii din partea politicienilor: care, cât și cum a făcut mai mult pentru popor. Nu știu cât a contat pentru acești oameni faptul că, poate, nevoile la nivel micro erau altele. Sau că la nivel macro, în programul de guvernare ar trebui să existe o logică a investițiilor, pliate și prioritizate în funcție de fiecare regiune în parte. De realitatea din teren.
SCANDAL național cu eliminarea pensiilor speciale – LISTA beneficiarilor de la Botoșani, cea mai mare pensie 40.000 de lei, cea mai mică 1.100 de lei
Decizia guvernării liberale de a elimina o parte din pensiile speciale achitate la acest moment unor categorii profesionale a rupt, din nou, România în două. Pe de o parte îi regăsim pe actualii sau potențialii viitori beneficiari ai acestor pensii de serviciu, iar în partea opusă, majoritatea cetățenilor care nu vor visa vreodată să beneficieze de astfel de venituri.
Conacul familiei Pillat de la Miorcani iese din hățișul licitațiilor: Aşteptăm ordinul - GALERIE FOTO
O şansă istorică, când părea că totul e fără speranţă, pentru ca o clădire monument din Botoşani să îşi recapete nu doar utilitatea socială, ci şi importanţa culturală pe care o merită.
Parcă e un vis! Proiect european gigant lansat la Primărie, de la asfalt în mahalale și scuaruri cu relaxare la magazine sociale și analize gratuite pentru nevoiași – VIDEO
GAL.Acronimul a fost auzit probabil de majoritatea botoșănenilor la nivel de informație, însă puțin conștientizat ca impact asupra orașului. Un impact care valorează 7 milioane de euro, bani care vor intra în municipiul Botoșani, în asfalt, în sensuri giratorii și spații verzi, locuri de joacă și magazine sociale pentru cei săraci.
Pensii speciale pentru foști senatori de Botoșani! Peste 5.000 de euro la 4 oameni, numele ascunse sub regulamente europene, urmează și alții
Scopul principal al adoptării GDPR – Regulamentul de Prelucrare al Datelor cu Caracter Personal l-a reprezentat înlăturarea situațiilor în care o serie de informații duc la o persoana fizică identificată sau identificabilă. Intră în această categorie, din fericire pentru ei, și politicienii. Inclusiv cei care beneficiază de venituri de orice fel, din fonduri publice.
Sunt zone cu zeci garaje care dacă ar fi demolate s-ar putea construi clădiri unde să parcheze sute de maşini. La Botoșani s-au făcut afaceri foarte mari cu terenuri, pentru expropriaţi nu s-a găsit pământ, pentru tot felul de şmecheraşi a fost pământ berechet cu zecile de ha. Vedeţi cine a primit pământ la Legea 18, tot felul de indivizi care nu sunt din Botoşani, vedeţi cui au "vândut" apoi terenul. La prima mână s-a făcut escrocheria după care a urmat următoarea mână făcută legal, la un control escrocul care a "cumpărat" putea demonstra că are acte în regulă. De fapt au fost folosiţi diverşi indivizi ca persoane expropriate care au fost "despăgubiţi" după care au vândut pământul cui trebuia. Nu degeaba în Botoşani asociaţiile de proprietari s-au făcut pe cartier şi nu pe condominii aşa cum prevede legea, cineva trage folosul şi de aici. Preşedinţi de asociaţii care au câte 5-6000 lei pensie au nevoie de 1000 de lei de la asociaţie, sanchi-balamaua!
26 august 2019, 12:25
Foarte corect ar fi să se termine toate aceste concesiuni din mun. Botoșani cel puțin. Acum după muuult timp mai văd și eu un punct de vedere privitor la așa zisele garaje dar mai sunt suprafețele concesionate lângă blocuri pe care s-au construit extinderi ale apartamentelor de la parter iar în unele cazuri aceste extinderi au și etaj și mansardă. Ca la noi la nimeni. Iar unde este câte o bucată de teren se dă imediat autorizație de construcție pentru blocuri, vile eventual printre blocuri se mai ridică câte un service auto, o spălătorie , o crasmulita. Nu contează că după ce se construiesc toate acestea nu mai există acces auto în zona respectivă iar în caz de incendiu în zonă Dumnezeu cu mila.
26 august 2019, 11:52
Bravo bun articol..daramate toate...nicaieri in lume nu vezi tziganeala ca la botosani ..garaje daca se construiesc se construiesc de catre primarie cu 2 sau 3 nivele subtiri dar rezistente pentru a fi oportune..la botosani fiecare a facut ce a vrut
26 august 2019, 10:59
Veniți pe str.armoniei sa vedeti cum garajele s/au transformat in apartamente p plus doi. Cu o excepție sau două nimeni nu și tine mașina în așa zisul garaj. Unii locuiesc acolo, alții le/au inchiriat ca pravălii,sedii de firme, sau te miri ce altceva.
26 august 2019, 08:38
melimeloparis.ro%20
inpuff.ro
Sondaj
Credeți că se va găsi vaccin contra coronavirusului?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
 „Recunosc că am spus și eram foarte hotărât să nu mai revin niciodată în politică, dar având în vedere că am avut timp în 2015 – 2019, spre sfârșit, vă dați seama că sunt un număr de ani. Am stat și am urm ...
starshiners.ro%20
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.8418 lei
USD
Dolarul SUA
4.2893 lei
CHF
Francul elveţian
4.5555 lei
GBP
Lira sterlină
5.4092 lei
JPY
100 de yeni japonezi
4.0161 lei
XAU
Gramul de aur
249.1146 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2488 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3699 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9826 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1531 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1813 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6500 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.