Ancheta săptămânii
22 de asistenți medicali pensionați forțat înainte de sărbători! Unii au primit deciziile la ieșirea din tura de noapte

Situație explozivă înregistrată la Spitalul Județean de Urgență Mavromati în ultima lună din anul 2019, fix înaintea sărbătorilor de iarnă. Un val de asistenți medicali a ieșit din sistem, mai mult forțat. Sindicaliștii se întreabă dacă există înlocuitori pentru acești oameni.

Nu se dau duși la pensie

 

Dat fiind numărul însemnat de angajați care părăsesc sistemul, întrebarea rămasă este dacă se va asigura continuitatea serviciilor medicale, în condiții civilizate.

 

Deciziile de pensionare au pornit de la 1 decembrie 2019 și au tot continuat pe parcursul lunii. Chiar au fost cazuri în care asistenții medicali care au ieșit din tura de noapte și au primit la plecare decizii de încetare a raporturilor de muncă.

 

Majoritatea împliniseră deja vârsta standard de pensionare, adică 65 de ani, însă datorită, sau din cauza unui vid legislativ, au rămas în activitate.

 

Lege strâmbă, oameni prinși între pensie și salariu

 

În mod normal ei ar fi trebuit să se adreseze către conducere cu o solicitare în vederea pensionării, în termen de 30 de zile de la împlinirea vârstei de 65 de ani. Managerul spitalului ar fi aprobat cerința și astfel asiguratul ar fi dobândit calitatea de pensionar, după depunerea dosarului la Casa de Pensii.

 

Însă angajații care au împlinit 65 de ani nu au făcut nicio solicitare. Iar legea nu distinge cine comunică cui: adică angajatul către angajator sau angajatorul către angajat.

 

Nici Casa Județeană de Pensie nu are obligativitatea de a aduce la cunoștința angajatorului când unui asigurat i se schimbă calitatea de salariat și devine pensionar.

 

În aceste condiții, conducerea spitalului s-ar fi adresat Casei de Pensii pentru a întreba dacă au existat cereri de pensionare, în condițiile în care prevederile legislative spun foarte clar că la 65 de ani contractul de muncă încetează de drept la data comunicării deciziei de pensionare.

 

Iar ulterior le-ar fi cerut angajaților vizați să semneze declarații pe propria răspundere că merg la pensie.

 

Iar în această situație ar fi 22 de asistenți medicali

 

 

„Chiar dacă legislația în vigoare precizează foarte clar că se încetează raporturile de muncă la data îndeplinirii cumulative a condițiilor de pensie pentru limită de vârstă, asistenții medicali pot să se pensioneze la vârsta de 65 de ani, indiferent de sex”,

Narcis Drețcanu, director executiv adjunct CJP Botoșani

 

Plecarea asistenților medicali la pensie a stârnit o serie de reacții și în interiorul spitalului.

 

 

„S-a sistat concedierea medicilor iar acum s-a început cu asistenții medicali. Faptul că se sistează contractele de muncă pentru respectarea legii nu este nicio problemă. Singura problemă este că aceste persoane nu au fost anunțate decât în momentul când s-a luat decizia încetării contractului de muncă cu 1 decembrie 2019. Faptul că în locul acestor persoane nu avem altele calificate, din punctul meu de vedere ca șef serviciul resurse umane, care să asigure asistența medicală de calitate”,

Stelian Aivăncesei, șef serviciu resurse umane SJU, într-o postare pe Facebook

 

Vânătoare de... asistenți?!

 

Sunt înregistrate pensionări pe mai multe etaje ale spitalului, de la laboratorul de radiologie și imagistică medicală la laboratorul de analize medicale de pe anumite secții.

 

„Nu este normal să nu se discute cu acești oameni până în momentul în care s-a luat această decizie, nu este normal ca o unitate sanitară să înceapă să vâneze aceste persoane să vadă dacă și-au depus cererile de pensionare la Casa Județeană de Pensii”,

Stelian Aivăncesei, șef serviciu resurse umane SJU

 

 

Problema este cunoscută și la nivelul Consiliului Județean unde președintele a arătat că a cerut să fie găsite soluții.

 

 

„Știu despre această problemă, am recomandat o discuție a secretarului general care se ocupă cu legalitatea și cu șeful de la personal, să găsească soluția necesară. Ei pot să iasă la pensie, dar trebuie să organizeze concurs. Acolo există un manager care trebuie să procedeze ca atare. Ea nu face asta că vrea ea, că e șefă, are o legislație în spate care îi permite să facă anumite lucruri sau nu”,

Costică Macaleți, președinte CJ

 

Au participat la discuții inclusiv sindicaliștii din cadrul Spitalului Județean Mavromati. Lia Temciuc nu a mai putut fi contactată ulterior pentru detalii referitoare la discuțiile purtate la CJ. Se pare că și lidera de sindicat s-ar regăsi printre asistenții medicali care trebuie să se pensioneze.

 

loading...

 

Statul a secretizat ”puțin” morțile de Covid, decedații intră în pământ cu tot istoricul cazului
Istoria se repetă și în pandemie: la mai puțin de trei luni după ce Grupul de Comunicare Strategică (GCS) a îngrădit dreptul la informare al tuturor românilor și a restricționat accesul la datele privind numărul de persoane infectate din fiecare județ, s-a luat o măsură asemănătoare referitoare la decese.
ANALIZĂ: Cifrele NU mint – Românii se îmbolnăvesc mai tare de Covid-19 de fiecare dată când Iohannis cere prelungirea Stării de Urgență sau de Alertă
Pe 9 iunie președintele României anunță prelungirea Stării de Alertă cu păstrarea mai multor restricții, de la cinematografe și locuri de joacă închise la restaurante deschise doar pentru terase. Apar imediat proteste din partea mai multor asociații, patronate și politicieni, iar unele partide amenință că nu vor vota încă 30 de zile de Stare de Alertă.
Hotelieri puși să alerge după bani! Botoșănenii băgați FORȚAT în carantină așteptați să-și plătească cazarea și masa... de bunăvoie
În Ordonanța Militară cu numărul 4, ministrul Marcel Vela anunța o serie de măsuri pentru românii care nu respectă izolarea la domiciliu. Aceștia au fost introduși în carantină instituționalizată, adică într-un loc aflat sub paza Ministerului Afacerilor Interne (MAI). Iar mai apoi obligați să plătească și costurile cu cazarea și masa pentru 14 zile.
Violența domestică la noi! Mamă a trei copii cu gâtul tăiat de la o banală salată! Agresorul lăsat liber să meargă acasă, după doar o noapte
Campaniile împotriva violenței domestice rămân doar acțiuni prin care se cheltuiesc mulți bani pe tot felul de pliante și pe ședințe cu oameni cu talent  oratoric, care expun întâmplări pe care probabil că nu le-au trăit vreodată. Pentru că întotdeauna viața bate filmul, iar realitatea este trăită doar de victime. Toți ceilalți rămân simpli spectatori. 
O trăim și pe asta: administrator de grădiniță trimis șef la instituția care gestionează apele
La adăpostul pandemiei în unele instituții din România continuă să se întâmple lucruri necurate. Iar astăzi facem referire la o numire scandaloasă de șef la una dintre cele mai importante unități de stat.
Pandemia pare desprinsă dintr-un film devenit celebru: Botoșani în fruntea țării și la decese cu 42 de înmormântări ”made in Covid”
Viața trăită de botoșăneni în ultimele două luni, transpusă într-un tablou creionat pe întreg globul pământesc, a semănat izbitor cu un scenariu de film. Un paradox, am putea spune, având în vedere că în trecut, fără excepții, viața reală era sursa principală de inspirație a cinematecii.
Asta nu v-o spune vreo instituție! Suntem de fapt pe locul 3 în România la Covid-19, după Suceava și Arad
La ora redactării acestui articol este data de 7 mai, iar pe la amiază Grupul de Comunicare Strategică (GCS) transmite obișnuitul comunicat de presă privind evoluția pandemiei în România. Cu 560 de cazuri, Botoșani se află din nou pe locurile fruntașe. Suntem pe 6 între toate județele țării.
Dosarul de la Botoșani care ajunge la CEDO, după un proces plecat de la o simplă... Dacie, în urmă cu 8 ani
Opt ani de zile s-au scurs de când a început calvarul pentru un bărbat și o femeie, ajunși în prezent dușmani legali, protagoniști în procese înregistrate pe rolurile instanțelor de judecată sau în dosare instrumentate de organele de cercetare penală, polițiști și procurori.
Dezastrul de la ”Mavromati”: Oameni intrați cu alte boli și infectați cu coronavirus - Am ținut bomba cu ceas fix în Spitalul Județean
Dimensiunile dezastrului de la Spitalul Județean Botoșani sunt mai mari decât le arată statisticile pe care autoritățile le fac publice, mai ales la insistențele jurnaliștilor. Unitatea care ar trebui să însănătoșească oamenii a ajuns să îi îmbolnăvească de cel mai temut virus al momentului.
Loading...
Coronavirus 2020: Ziua în care dintr-un pix ne-au lăsat pradă infectării ca la Cernobâl
La 34 de ani de la explozia centralei de la Cernobâl, cel mai mare dezastru din istorie provocat de om, întreaga planetă se află din nou într-o situație disperată. Deși pe 26 aprilie 1986 a explodat o centrală nucleară, iar în 2020 ne confruntăm cu o pandemie, între cele două evenimente de proporții gigantice există câteva asemănări izbitoare. Și acestea țin de modul în care se comportă autoritățile din România.
AFACERE în plină pandemie la Răchiți! Primăria cumpără de peste 10.000 de euro bănci de la un (fost) angajat, abia devenit patron – DOCUMENT
Dedesubturile acestei afaceri pot fi lesne de înțeles. Un asistent comunitar despre care nu se poate spune foarte clar dacă mai lucrează sau nu la Primăria Răchiți a încheiat un contract cu administrația publică locală pentru a furniza… bănci. Totul s-a făcut în doar zece minute, pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice, la o valoare de 49.500 de lei.
38.000 de lei!! Cei mai mulți bani dați unui medic de familie, alții se chinuiesc să supraviețuiască! Criza epidemică îi pune la treabă
Deși medicina de familie este considerată Cenușăreasa sistemului sanitar, există și cadre medicale care câștigă sume substanțiale, în unele cazuri chiar și de peste 35.000 de lei pe lună.
70 de copii și 50 de salariați la mâna unor birocrați de la București! Un complex care arată ca-n reviste, la un pas de închidere – GALERIE FOTO
Povestea începe în urmă cu 30 de ani, născută dintr-un gând al unei doamne orfane. În traducere liberă, denumirea englezească poate însemna o mână de ajutor oferită celor în nevoie. Vizualizând Hand of Help în interior, se poate spune fără exagerare că acolo este mâna lui Dumnezeu pe creștetul copiilor care s-au născut în familiile nepotrivite. Iar puntea dintre Dumnezeu și acești copii o reprezintă două familii, cei care au creat această poveste: misiunea Hand of Help.
PSD-iștii și-au lăsat singuri ditamai vicepreședintele fără postul de director, pur și simplu l-au... eliminat
Conflictul mocnit dintre cele două mari tabere din PSD Botoșani a mai făcut o victimă: vicepreședintele Consiliului Județean, Liviu Toma, a rămas fără postul de conducere de la SC Urban Serv SA, care pur și simplu a fost scos din organigramă.
Loading...
METODA ideală pentru a scăpa de un director PSD, în favoarea unui văr de ministru – FOTOGALERIE
Directorii promovați cu concurs pe posturile publice de conducere, în teorie, ar trebui să-și desfășoare activitatea relaxați, fără teama că ar putea fi atinși de vântul schimbării. În practică, însă, oamenii politici mai ales, găsesc tot felul de metode „de a scăpa de ei”. Nu o fac doar social-democrații. Sau doar liberalii. O face toată lumea, la fiecare schimbare de guvernare, într-un tradițional firesc al mersurilor din sistemul bugetar.
1 milion de euro pe lună pentru cei 1.156 de botoșăneni care și-au păstrat pensiile speciale!
Disproporția flagrantă la salarizarea unor categorii profesionale se perpetuează și la apusul vieții, când este menținută aceeași inechitate între pensiile unor foști salariați, în comparație cu alții. Desigur, fericiții care s-au bucurat întreaga viață de venituri de vis și continuă aceeași fericire financiară și la pensie, nu sunt mulți. Și totuși nu sunt nici puțini.
Trei luni până în vară, iar la Cornișa afaceriștii și-au scos la vânzare restaurantele neconstruite, unul singur adulmecă potențialul
Ceea ce s-a întâmplat sezonul trecut la Cornișa Aquapark & Sports cu clienți care au venit cu pachețelul alimentar de acasă sau cu cutii de pizza livrate peste gard s-ar putea repeta, la dimensiuni mai mici, și vara aceasta. Pentru că, până la acest moment, un singur om de afaceri din Botoșani care a câștigat prin licitație un loc de alimentație publică a început efectiv să se ocupe de deschiderea unui restaurant.
Poveste de dragoste din Botoșani! O elevă virgină și-a acuzat tatăl vitreg de viol, bărbatul condamnat la 8 ani de închisoare
Dramele copiilor, acolo unde sunt, lasă urme adânci în inimile adulților și devin răni nevindecabile și pentru unii și pentru alții. Însă atunci când aceste drame sunt închipuite și generate de diferite angoase, viața adulților se schimbă radical și suferă deteriorări iremediabile.
UMILITOR! Filme 3D în sate cu oameni săraci și drumuri de pământ, cinematograful orașului ținut în „comunism”
În orice guvernare, de orice culoare politică, am fost martorii unui concurs de lăudăroșenii din partea politicienilor: care, cât și cum a făcut mai mult pentru popor. Nu știu cât a contat pentru acești oameni faptul că, poate, nevoile la nivel micro erau altele. Sau că la nivel macro, în programul de guvernare ar trebui să existe o logică a investițiilor, pliate și prioritizate în funcție de fiecare regiune în parte. De realitatea din teren.
SCANDAL național cu eliminarea pensiilor speciale – LISTA beneficiarilor de la Botoșani, cea mai mare pensie 40.000 de lei, cea mai mică 1.100 de lei
Decizia guvernării liberale de a elimina o parte din pensiile speciale achitate la acest moment unor categorii profesionale a rupt, din nou, România în două. Pe de o parte îi regăsim pe actualii sau potențialii viitori beneficiari ai acestor pensii de serviciu, iar în partea opusă, majoritatea cetățenilor care nu vor visa vreodată să beneficieze de astfel de venituri.
Adevarul este ca persoanele nu aveau 65 ani ,varsta limita pentru pensionare in sanatate ,(unele au doar 60 si nu au pensie) nu au fost lasate sa aleaga,eventual,pensie-salariu,nici nu au fost anuntate ce li se pregateste,au fost ignorate toate drepturile salariatului,s-au trezit cu o decizie si-atat! S-a mai intamplat undeva in tara asa ceva?!!!!
6 ianuarie 2020, 15:19
S-a încercat așa ceva și cu medicii.Acestiaau fost mai uniți și s-au apărat. Se pare că asistenții n-au reușit să impună aplicarea corectă a legii.Totusi, în condițiile în care există așa o lipsă de personal medical-e o mare iluzie că vin tineri bine pregătiți -cine își permite să trimită forțat la pensie oameni cu experiență care mai au dreptul la muncă 4-5 ani sau chiar câteva luni?!Nu se mai garantează dreptul la muncă în țara aceasta?! Cum se explică faptul că au fost aleși doar unii să plece iar ceilalți-mult mai mulți-și rămas fără probleme. Cine își permite o astfel de discriminare fără sa-i ceară nimeni socoteală?
5 ianuarie 2020, 17:06
Revoltator...adica cele 22 de persoane sunt discriminate fata de cele 69 care au ramas....si nimeni nu spune nimic?!Sindicat,Consiliul Judetean,deputati,senatori chiar nu va pasa ?!Cum se aplica legea in tara asta...discretionar?!Faceti ceva...oamenii astia sunt nedreptatiti si discriminati in raport cu colegii lor care sunt in aceeasi situatie...cine isi permite asemenea abuzuri intr-o tara care se doreste a fi in randul tarilor civilizate?!
3 ianuarie 2020, 11:55
Problema e ca niciuna dintre "pensionare" nu are 65 ani...unele au chiar 60 ani si nu au nici pensie.Asta in conditiile in care inca 69 de persoane lucreaza in continuare in spital in aceleasi conditii.Pe ce criterii au fost alese aceste 22 de persoane?!Parerea mea este ca investigatia ar trebui sa fie mult mai aplicata si sa intre in detalii....ceva e putred aici!!!
2 ianuarie 2020, 12:01
Toti sunt pensionati cu anticipatie. Au vazut ca pot sa mulga statul de 2 ori si in buna traditie pesedista, au facut-o. Adica cum ?! Ceri sa iesi la pensie cu 5 ani mai repede si in acelasi timp vrei sa si muncesti?! Du-te la privat doamna Lia. Daca te pricepi la ceva ... ca aia nu au nevoie de hau-hau lider de sindicat.
30 decembrie 2019, 13:48
Trăiască conducătorul iubit.Urrraaaaaaa, urrraaa!Stima noastră și mândria, Iohannis și sărăcia!
30 decembrie 2019, 12:29
Este o idee foarte buna in conditiile in care s au pregatit atatea tinere si lucreaza ca vanzatoare sau ca altceva .
30 decembrie 2019, 10:42
las ca nu-I bai!, nu se dadeau dusi ca mai luau un salariu din atentii obligatorii zilnice, buzunaru pregatit, daca vreun pacient urla de durere noaptea veneau la el si il mustruluiau ca deranja somnul, chiar nu-I o problema, vin din urma asistenti tineri cu chef de munca si mai putin blazati
30 decembrie 2019, 09:34
Așa, așa, pesedeul este vinovat! Auzi îndrăzneală la oamenii ăștia, să împlinească vârsta de pensionare în timpul mandatului vicepremierei școlite la Moscova! Și a mai și nins două zile!
30 decembrie 2019, 09:19
Dar Olguta (Budai) spunea ca nu exista nici o problema la Munca sau in legiskatia privind pensionarea la limita de varsta.
30 decembrie 2019, 08:18
melimeloparis.ro%20
Sondaj
Credeți că se va găsi vaccin contra coronavirusului?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
”Este o zi cu o încărcătură emoțională foarte mare pentru mine. N-am mai trăit asemenea emoții de prin 2012, deci timp de opt ani am fost mai relaxată. Astăzi, toate emoțiile s-au adunat și am să îmi cer scuze pentru ...
starshiners.ro%20
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.8359 lei
USD
Dolarul SUA
4.0751 lei
CHF
Francul elveţian
4.4904 lei
GBP
Lira sterlină
5.3679 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.8595 lei
XAU
Gramul de aur
268.4712 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2456 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3964 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9313 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.0691 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1848 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6491 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.