Ancheta săptămânii
22 de asistenți medicali pensionați forțat înainte de sărbători! Unii au primit deciziile la ieșirea din tura de noapte

Situație explozivă înregistrată la Spitalul Județean de Urgență Mavromati în ultima lună din anul 2019, fix înaintea sărbătorilor de iarnă. Un val de asistenți medicali a ieșit din sistem, mai mult forțat. Sindicaliștii se întreabă dacă există înlocuitori pentru acești oameni.

Nu se dau duși la pensie

 

Dat fiind numărul însemnat de angajați care părăsesc sistemul, întrebarea rămasă este dacă se va asigura continuitatea serviciilor medicale, în condiții civilizate.

 

Deciziile de pensionare au pornit de la 1 decembrie 2019 și au tot continuat pe parcursul lunii. Chiar au fost cazuri în care asistenții medicali care au ieșit din tura de noapte și au primit la plecare decizii de încetare a raporturilor de muncă.

 

Majoritatea împliniseră deja vârsta standard de pensionare, adică 65 de ani, însă datorită, sau din cauza unui vid legislativ, au rămas în activitate.

 

Lege strâmbă, oameni prinși între pensie și salariu

 

În mod normal ei ar fi trebuit să se adreseze către conducere cu o solicitare în vederea pensionării, în termen de 30 de zile de la împlinirea vârstei de 65 de ani. Managerul spitalului ar fi aprobat cerința și astfel asiguratul ar fi dobândit calitatea de pensionar, după depunerea dosarului la Casa de Pensii.

 

Însă angajații care au împlinit 65 de ani nu au făcut nicio solicitare. Iar legea nu distinge cine comunică cui: adică angajatul către angajator sau angajatorul către angajat.

 

Nici Casa Județeană de Pensie nu are obligativitatea de a aduce la cunoștința angajatorului când unui asigurat i se schimbă calitatea de salariat și devine pensionar.

 

În aceste condiții, conducerea spitalului s-ar fi adresat Casei de Pensii pentru a întreba dacă au existat cereri de pensionare, în condițiile în care prevederile legislative spun foarte clar că la 65 de ani contractul de muncă încetează de drept la data comunicării deciziei de pensionare.

 

Iar ulterior le-ar fi cerut angajaților vizați să semneze declarații pe propria răspundere că merg la pensie.

 

Iar în această situație ar fi 22 de asistenți medicali

 

 

„Chiar dacă legislația în vigoare precizează foarte clar că se încetează raporturile de muncă la data îndeplinirii cumulative a condițiilor de pensie pentru limită de vârstă, asistenții medicali pot să se pensioneze la vârsta de 65 de ani, indiferent de sex”,

Narcis Drețcanu, director executiv adjunct CJP Botoșani

 

Plecarea asistenților medicali la pensie a stârnit o serie de reacții și în interiorul spitalului.

 

 

„S-a sistat concedierea medicilor iar acum s-a început cu asistenții medicali. Faptul că se sistează contractele de muncă pentru respectarea legii nu este nicio problemă. Singura problemă este că aceste persoane nu au fost anunțate decât în momentul când s-a luat decizia încetării contractului de muncă cu 1 decembrie 2019. Faptul că în locul acestor persoane nu avem altele calificate, din punctul meu de vedere ca șef serviciul resurse umane, care să asigure asistența medicală de calitate”,

Stelian Aivăncesei, șef serviciu resurse umane SJU, într-o postare pe Facebook

 

Vânătoare de... asistenți?!

 

Sunt înregistrate pensionări pe mai multe etaje ale spitalului, de la laboratorul de radiologie și imagistică medicală la laboratorul de analize medicale de pe anumite secții.

 

„Nu este normal să nu se discute cu acești oameni până în momentul în care s-a luat această decizie, nu este normal ca o unitate sanitară să înceapă să vâneze aceste persoane să vadă dacă și-au depus cererile de pensionare la Casa Județeană de Pensii”,

Stelian Aivăncesei, șef serviciu resurse umane SJU

 

 

Problema este cunoscută și la nivelul Consiliului Județean unde președintele a arătat că a cerut să fie găsite soluții.

 

 

„Știu despre această problemă, am recomandat o discuție a secretarului general care se ocupă cu legalitatea și cu șeful de la personal, să găsească soluția necesară. Ei pot să iasă la pensie, dar trebuie să organizeze concurs. Acolo există un manager care trebuie să procedeze ca atare. Ea nu face asta că vrea ea, că e șefă, are o legislație în spate care îi permite să facă anumite lucruri sau nu”,

Costică Macaleți, președinte CJ

 

Au participat la discuții inclusiv sindicaliștii din cadrul Spitalului Județean Mavromati. Lia Temciuc nu a mai putut fi contactată ulterior pentru detalii referitoare la discuțiile purtate la CJ. Se pare că și lidera de sindicat s-ar regăsi printre asistenții medicali care trebuie să se pensioneze.

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
SUTE de pensionari de la Botoșani care au și SALARII trimiși acasă de Guvernul Orban, de la spitale și instituții la învățământ sau administrație

 

Bătălia revelioanelor pe axa Botoșani – Suceava: Anda Adam e cap de afiș în ambele orașe, prețul total e de trei ori mai mare ”dincolo”
După doi ani în care, din cauza pandemiei, administrațiile publice locale nu au mai organizat concerte de revelion, anul acesta se revine la situația dinaintea restricțiilor.
Singur împotriva sistemului! Un botoșănean a învins statul după ce a făcut pușcărie nevinovat
Era ridicat de pe stradă fiind suspectat că ar fi lovit o femeie și i-ar fi furat lanțul de aur de la gât. Din cauza unui tatuaj a petrecut trei luni într-o celulă, pentru ca ulterior să fie achitat, fapta de tâlhărie nefiind dovedită de procurori.
Angajatul Primăriei scos cu Poliția de la locul de muncă, repus pe post de judecători: Trebuie să i se plătească și toate salariile
Magistrații Tribunalului Botoșani s-au pronunțat în acest dosar vineri, 11 noiembrie 2022.
PSD-iștii din fruntea Urban Serv, doi deja pensionari, încearcă să obțină încă patru ani de mandat FĂRĂ CONCURS 
Membrii consiliului de administrație de la compania de salubrizare a Consiliului Local Botoșani încearcă să rămână încă patru ani în funcție fără să mai susțină vreun concurs. 
Nesimțire în stare pură: Tentativă de majorare a pensiilor speciale ale parlamentarilor, peste 10.000 de lei lună pentru două mandate
Sunt foști deputați și senatori care au făcut parte din Parlamentul României în urmă chiar și cu două decenii și care încă beneficiază de majorările salariale făcute la limita bunului simț de actualii componenți ai Legislativului.
6 oameni din ALDE intră șefi ”consultativi” la PNL – Povestea unei fuziuni prin... demisie colectivă
Intrarea Roxanei Țurcanu la sfârșitul săptămânii trecute în PNL nu a fost o decizie de moment. Între liberali și liberalii-democrați s-au purtat discuții de mai multe săptămâni privind o fuziune pe plan județean.
Cătălin Flutur în vizită la AUR-ul condus de George Simion: Suntem prieteni de ani de zile - CULISELE unei întâlniri pentru o brățară (a)politică
În săptămâna 15 - 21 august, fostul primar al municipiului Botoșani a vizitat sediul Alianței pentru Unirea Românilor (AUR).Cătălin Flutur susține că a mers la partidul menționat doar ca să ridice o invitație la nuntă.
Recensământ 2022: Pentru prima dată după 30 de ani municipiul Botoșani scade sub 100.000 de locuitori. Orașul riscă să-și piardă rangul, o parte din consilierii și polițiștii locali, inclusiv bani de la buget
Este cea mai gravă depopulare de la cel de-al Doilea Război Mondial, în care pierderile omenești au fost puse pe seama luptelor.Recensământul populației a oficializat practic fenomenul migrației la adevărata-i amploare, cu orașe din România părăsite masiv de locuitori.
O adolescentă din municipiu a obținut ordin de protecție împotriva propriei mame!
În cele mai multe dintre cazuri, divorțul dintre părinți se răsfrânge asupra copiilor care devin, în mod nefericit, o armă între foștii parteneri care caută răzbunare reciprocă.O încheiere de căsnicie din municipiul Botoșani se consumă în aceste zile cu lupte grele la Poliție și în instanță, după ce copilul a obținut ordin de protecție împotriva mamei.
Luptă până la Tribunal și Parchet pe direcția ”unicului șef” de la municipiu, primarul îi face prefectului plângere penală: S-a făcut sluj
Un nou conflict politico-administrativ se creionează în administrația publică locală de la Botoșani, în contextul animozității accentuate dintre filialele PNL și PSD, formațiuni care la nivel național se află în coaliția de guvernare. Nu și pe plan local.
Prietenie ruptă în două de AUR: Povestea unei candidaturi sprijinite de o organizație văzută ca o continuatoare a legionarilor - VIDEO
15 august 2020 – Bogdan Cărăușu își lansează candidatura la Consiliul Local pe platoul Sălii Polivalente din mijlocul mai multor reprezentanți ai Frăției Ortodoxe, inclusiv a președintelui Dan Grăjdeanu.7 iulie 2022 – invitat la Botoșăneanul TV, Bogdan Cărăușu face public că a întrerupt colaborarea cu organizația religioasă în ciuda sprijinului care i-a fost acordat atunci.
Viorica Dăncilă, dezvăluiri la Botoșani după pierderea șefiei Guvernului: Nici Doina, nici Marius nu au dat un telefon / Nimeni nu se aștepta că o să-l aresteze pe Liviu Dragnea – VIDEO
În toată istoria sa, România a avut un singur prim-ministru femeie: Viorica Dăncilă. A condus Guvernul în perioada 29 ianuarie 2018 – 4 noiembrie 2019, perioadă marcată de proteste de stradă și de o luptă la baionetă cu Justiția.
E jale! Investiția la drumul Botoșani – Târgu-Frumos, doar la un sfert după jumătate din contract, pentru o mulțime de lucrări încă nu s-au obținut nici măcar avizele
Avem parte de anunțuri triumfaliste din partea unor demnitari botoșăneni cu poze în care apare asfaltul, dar în realitate situația de pe drumul Botoșani – Târgu-Frumos este una cel puțin îngrijorătoare. Asta reiese dintr-o situație primită de Prefectură de la Secția Drumuri Naționale (SDN), practic reprezentantul din județ al beneficiarului, adică al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) în Botoșani.
ALARMĂ: S-a cerut oficial suspendarea autorizației de mediu pentru rampa de deșeuri a județului, Botoșani riscă să fie îngropat în gunoaie
Comisariatul Județean Botoșani al Gărzii Naționale de Mediu a solicitat Agenției pentru Protecția Mediului (APM) suspendarea Autorizației Integrate de Mediu (AIM) emisă pentru Centrul Integrat de Management al Deșeurilor (CMID) Stăuceni. Mai direct spus, noua groapă de gunoi a județului riscă să rămână fără autorizație de mediu, ceea ce înseamnă că nu ar mai putea să își desfășoare activitatea, iar operatorii de salubrizare din întreg județul nu ar mai avea unde să ducă deșeurile.
Sătul să aștepte apa, un fost luptător în Legiunea Străină își vinde pensiunea din Botoșani: Chiar e strigător la cerVIDEO & GALERIE FOTO
Nici mai mult, nici mai puțin de 16 ani a luptat în instanță pentru a dobândi dreptul de proprietate asupra unui conac naționalizat de comuniști. L-a transformat în pensiune, a avut 50.000 de turiști, însă după opt ani de activitate dorește să renunțe la afacere. Iar motivul nu ar trebui să existe într-o țară membră a Uniunii Europene.
Val de procese deschise de Primărie pentru tranzacții cu locuințe din Centrul Vechi: Sume derizorii / Poate ne trezim și cu apartamentele noastre că devin nule
Primarul Cosmin Andrei susține că a intrat în posesia unor documente din care reiese că au fost vândute 15 apartamente din Centrul Istoric, iar contractele de vânzare – cumpărare nu au fost perfectate la notar. Drept pentru care toate aceste înțelegeri contractuale vor fi contestate în instanță.
Patru foști și actuali șefi ai Filarmonicii dați pe mâna Poliției, suspiciuni de luare de mită, abuz și neglijență în serviciu
Sesizarea organelor de cercetare a venit în urma unui audit efectuat la Filarmonica de Stat „George Enescu” Botoșani.Vizează patru angajați care au fost implicați în organizarea unui concurs pentru ocuparea poziției de concert maestru.
”Reforma de la Apă” a născut până la urmă mai mulți șefi, instalatorii au fost rebotezați ”operatori circuite rețea apă” poate-poate vine cineva să se angajeze
Pe 20 aprilie, cu câteva zile înaintea Paștelui, Adunarea Generală a Asociației de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) ”Aqua Botoșani”, structură constituită de Consiliul Județean și 73 de consilii locale, a avizat modificarea organigramei și statului de funcții la SC Nova Apaserv SA. După ce, în ianuarie, s-au redus directorii de la patru la doi, în aprilie numărul total al șefilor a crescut cu patru. În același timp, se găsesc foarte greu oameni pentru munca de jos.
Coșmar pe drumul Botoșani - Flămânzi: pietre, pământ, șanțuri și mult praf: Oamenii au rămas fără poduri, este disconfortul cu piatra, cu praful, cu penele... VIDEO & GALERIE FOTO
Pe 2 august 2021, Direcția Regională de Drumuri și Poduri (DRDP) anunța deschiderea șantierului de lucrări pe DN 28 B, Botoșani – Târgu Frumos.Odată frontul de lucru ajuns aproape de limita orașului Botoșani, pentru șoferi parcurgerea unui drum către Iași sau spre sudul țării a devenit un calvar.
Gata negocierile pe directori PNL - PSD: Doi liberali grei lăsați fără funcție, social-democrații au aplicat din nou tactica ”oricine, numai el nu”
Așa cum am anunțat spre finele săptămânii trecute, una dintre „victimele” negocierilor s-a nimerit a fi Ada Macovei, șefa educației botoșănene pe care, și de această dată, o urmărește trecutul.Negocierile au fost în cele din urmă închise și la Botoșani după intervenția unor șefi de la București.
Adevarul este ca persoanele nu aveau 65 ani ,varsta limita pentru pensionare in sanatate ,(unele au doar 60 si nu au pensie) nu au fost lasate sa aleaga,eventual,pensie-salariu,nici nu au fost anuntate ce li se pregateste,au fost ignorate toate drepturile salariatului,s-au trezit cu o decizie si-atat! S-a mai intamplat undeva in tara asa ceva?!!!!
6 ianuarie 2020, 15:19
S-a încercat așa ceva și cu medicii.Acestiaau fost mai uniți și s-au apărat. Se pare că asistenții n-au reușit să impună aplicarea corectă a legii.Totusi, în condițiile în care există așa o lipsă de personal medical-e o mare iluzie că vin tineri bine pregătiți -cine își permite să trimită forțat la pensie oameni cu experiență care mai au dreptul la muncă 4-5 ani sau chiar câteva luni?!Nu se mai garantează dreptul la muncă în țara aceasta?! Cum se explică faptul că au fost aleși doar unii să plece iar ceilalți-mult mai mulți-și rămas fără probleme. Cine își permite o astfel de discriminare fără sa-i ceară nimeni socoteală?
5 ianuarie 2020, 17:06
Revoltator...adica cele 22 de persoane sunt discriminate fata de cele 69 care au ramas....si nimeni nu spune nimic?!Sindicat,Consiliul Judetean,deputati,senatori chiar nu va pasa ?!Cum se aplica legea in tara asta...discretionar?!Faceti ceva...oamenii astia sunt nedreptatiti si discriminati in raport cu colegii lor care sunt in aceeasi situatie...cine isi permite asemenea abuzuri intr-o tara care se doreste a fi in randul tarilor civilizate?!
3 ianuarie 2020, 11:55
Problema e ca niciuna dintre "pensionare" nu are 65 ani...unele au chiar 60 ani si nu au nici pensie.Asta in conditiile in care inca 69 de persoane lucreaza in continuare in spital in aceleasi conditii.Pe ce criterii au fost alese aceste 22 de persoane?!Parerea mea este ca investigatia ar trebui sa fie mult mai aplicata si sa intre in detalii....ceva e putred aici!!!
2 ianuarie 2020, 12:01
Toti sunt pensionati cu anticipatie. Au vazut ca pot sa mulga statul de 2 ori si in buna traditie pesedista, au facut-o. Adica cum ?! Ceri sa iesi la pensie cu 5 ani mai repede si in acelasi timp vrei sa si muncesti?! Du-te la privat doamna Lia. Daca te pricepi la ceva ... ca aia nu au nevoie de hau-hau lider de sindicat.
30 decembrie 2019, 13:48
Trăiască conducătorul iubit.Urrraaaaaaa, urrraaa!Stima noastră și mândria, Iohannis și sărăcia!
30 decembrie 2019, 12:29
Este o idee foarte buna in conditiile in care s au pregatit atatea tinere si lucreaza ca vanzatoare sau ca altceva .
30 decembrie 2019, 10:42
las ca nu-I bai!, nu se dadeau dusi ca mai luau un salariu din atentii obligatorii zilnice, buzunaru pregatit, daca vreun pacient urla de durere noaptea veneau la el si il mustruluiau ca deranja somnul, chiar nu-I o problema, vin din urma asistenti tineri cu chef de munca si mai putin blazati
30 decembrie 2019, 09:34
Așa, așa, pesedeul este vinovat! Auzi îndrăzneală la oamenii ăștia, să împlinească vârsta de pensionare în timpul mandatului vicepremierei școlite la Moscova! Și a mai și nins două zile!
30 decembrie 2019, 09:19
Dar Olguta (Budai) spunea ca nu exista nici o problema la Munca sau in legiskatia privind pensionarea la limita de varsta.
30 decembrie 2019, 08:18
Sondaj
Ați dat până acum ”atenții” la doctor?
Da
Nu
Nu am ajuns la doctor
Declaraţia zilei
„Am jucat acolo, prima etapă am intrat titular, după vreo două săptămâni și în septembrie m-a dat și el afară. Mi-a zis «Te duci la Botoșani». I-am zis «Nuuu, vă duceți dumneavoastră la Botoșani. Eu nu mă duc. Nevastă- ...
fashiondays.ro
Curs valutar
3 februarie 2023
EUR
Euro
4.9005 lei
USD
Dolarul SUA
4.4823 lei
CHF
Francul elveţian
4.9076 lei
GBP
Lira sterlină
5.4945 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.4888 lei
XAU
Gramul de aur
275.3749 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2362 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2712 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1660 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3580 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2062 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6582 lei
Vremea
astăzi
Botosani
-1.4 o C
Dorohoi
-1.7 o C
Bucecea
-2.1 o C
Darabani
-2.1 o C
Saveni
-1.2 o C
Ştefăneşti
-2.0 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.