Ancheta săptămânii
200 de milioane de euro – Cel mai mare proiect din istoria Botoșanilor în pericol din cauza meciurilor politice interminabile de la ”Apă”

Situația gravă în care se află operatorul licențiat de apă și canalizare poate avea consecințe dezastruoase pentru întreg mediul economic și social de la Botoșani. SC Nova Apaserv SA ar putea pierde o finanțare de circa 200 de milioane de euro dacă nu reușește să se echilibreze financiar și, mai ales, dacă intră în insolvență.

Semnal de alarmă tras de ministru încă de vara trecută


Prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020 companiile din domeniul apei pot obține fonduri nerambursabile uriașe pentru crearea de aducțiuni, construcția sau modernizarea unor stații de tratare sau de epurare, reabilitarea rețelelor și alte investiți din această gamă.
În România proiectele pe apă și canalizare sunt gestionate de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), iar în luna iulie a anului trecut, Marcel Boloș, venit atunci la Botoșani în calitate de ministru, a tras un semnal de alarmă privitor la lentoarea de care dă dovadă SC Nova Apaserv SA în întocmirea documentației necesare obținerii finanțării. Oficialul guvernamental de la acea dată acuza faptul că societatea se află abia în faza întocmirii studiului de fezabilitate.

 

marcel bolos la botosani

 

Se termină iarnă și tot pe acolo suntem


Martie 2021... La șapte luni de la vizita reprezentantului Cabinetului Orban, SC Nova Apaserv SA lucrează în continuare la aceeași documentație. Nu direct, ci printr-o asociere de firme condusă de SC Tadeco Consulting SRL, companie cu care s-a semnat un contract de servicii pentru pregătirea aplicației de finanțare și a documentațiilor de atribuire pentru ”Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din județul Botoșani”. Prin acest contract se realizează și acel SF invocat de fostul ministru al actualului MIPE. Studiul de fezabilitate trebuie depus la MIPE care dacă îl consideră corespunzător îl trimite spre aprobarea finală la Comisia Europeană.


”Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din județul Botoșani” va fi format din 14 sau 15 subproiecte (încă nu s-a stabilit clar). Printre altele, acestea prevăd construcția a două aducțiuni pe traseele Cătămărăști – Botoșani – Flămânzi și Ștefănești – Dângeni – Trușești, construcția unor stații de epurare la Săveni, Darabani, Bucecea și Ștefănești, reabilitări de rețele în aceste orașe și în municipiul Botoșani și modernizarea stației de tratare din Darabani.


Obiectivele incluse în acest mega-proiect au fost desprinse din Master Planul aprobat în 2015 de Consiliul Județean, acționarul majoritar al SC Nova Apaserv SA, referitor la extinderea și modernizarea sistemelor de apă și canalizare-epurare.


Valoarea totală a investiției a fost evaluată la 181 de milioane de euro, sumă confirmată la Botoșani chiar de fostul ministru al fondurilor europene, din care 92% vine de la UE, cu 6% trebuie să contribuie SC Nova Apaserv SA și cu 2% Consiliul Județean.


Sumele vor fi însă actualizate la nivelul anului 2021 și estimările făcute de SC Nova Apaserv SA arată că se va trece în final de 200 de milioane de euro.

 

De unde scoate 12 milioane de euro pentru cofinanțare o firmă adusă în pragul insolvenței pentru o datorie de șase ori mai mică?


Iar aici apare prima mare problemă. 6% din valoarea totală a proiectului înseamnă 12 milioane de euro, o sumă imposibil de asigurat de către compania de apă a CJ, care a ajuns într-o situație extrem de dificilă din cauza unei executări silite pentru o sumă de peste șase ori mai mică. Soluția ar fi contractarea unui credit bancar, dar cine finanțează o firmă cu datorii de milioane de lei și care abia a reușit să plătească salariile după două luni?


”De fapt aceasta este miza: ce efort financiar faci acum ca să aduci o investiție de 200 de milioane de euro în Botoșani? Dacă nu se face investiția aceasta cred că și nepoții nepoților noștri se vor răscoli în mormânt. 200 de milioane de euro este enorm de mult. Să nu ai acești bani să îi poți utiliza pentru realizarea unei infrastructuri vitale oricărei comunități mi se pare că e nu de război mondial, nu ar trebui să doarmă noaptea nimeni. Faceți asta! Este grija mea ca om al orașului, că altă grijă n-am, că nu-mi dă mie nimic”,


Valeriu Iftime, președinte Camera de Comerț, Industrie și Agricultură.


Președintele CCIA și al Elsaco, grup de firme care implementează proiecte de zeci de milioane de euro în domeniul apei, crede că este obligatoriu capitalizarea SC Nova Apaserv SA, fie de către Consiliul Județean, de un fond de investiții sau printr-o altă formă, ”ceva trebuie să se întâmple ca această firmă să fie capitalizată”, deoarece în caz contrar în câteva luni va intra în insolvență.

 

”Era iminența promovării unei cereri de deschidere a procedurii de insolvență”


Apoi, există riscul real al intrării în insolvență, tocmai pentru a salva societatea cel puțin o perioadă de executările silite, caz în care SC Nova Apaserv SA practic nu mai îndeplinește condițiile de obținere a finanțării.


”Dacă mai ținea o săptămână nu o vedeam bine. Era iminența promovării unei cereri de deschidere a procedurii de insolvență care crea un bulgăre de zăpadă fantastic”,


narcis stefanNarcis Ștefan, președinte CA SC Nova Apaserv SA.


Acesta susține că administratorii ajunseseră foarte aproape de momentul în care să fie practic obligați să introducă societatea în insolvență, chiar dacă de la Consiliul Județean i s-a cerut să nu recurgă la o asemenea măsură. Iar acest pericol nu a dispărut complet.


”Noi administratorii eram într-o mare dilemă. Legea conferă exclusivitate consiliului de administrație pentru declararea sau solicitarea deschiderii acestei proceduri. Dar societatea prin reprezentanții legali, prin consiliul de administrație, era obligat dacă în mod vădit veniturile sunt mult mai mici decât cheltuielile, pentru protecția creditorilor, administratorii sunt obligați să sesizeze judecătorul sindic. Și exista un mic risc ca, dacă altcineva ar fi cerut insolvența, viitorul administrator judiciar sau chiar lichidator, să ne tragă pe noi la răspundere că prea târziu am făcut treaba aceasta. În paralel, era și o sancțiune pe Codul Penal care spunea că, dacă în șase luni de când începe situația aceasta, nu sesizezi judecătorul sindic, este bancrută frauduloasă și noi administratorii eram responsabili de situația aceasta. Și executarea silită a început undeva prin octombrie”,


Narcis Ștefan, președinte CA SC Nova Apaserv SA.

 


”Suntem foarte întârziați, alte companii din România deja au licitat contracte și s-au apucat de executat lucrări”


Chiar și în condițiile în care s-ar rezolva problemele financiare, apare un al treilea obstacol. Atât ex-ministrul Marcel Boloș, cât și președintele grupului Elsaco, Valeriu Iftime, bine ancorat în Asociația Română a Apei (ARA), susțin că MIPE și mai departe Comisia Europeană alocă finanțările pe principiul ”primul sosit, primul servit” astfel încât este posibil ca la data la care SC Nova Apaserv SA termină documentația sau la cea la care se finalizează evaluarea de către Comisia Europeană, să se epuizeze pur și simplu fondurile alocate României pentru apă și canalizare.


”Noi suntem foarte întârziați, alte companii din România deja au licitat contracte și s-au apucat de executat lucrări, iar noi suntem abia la stadiul în care consultantul ne face documentația ca să ne aprobe finanțarea. Deci Botoșaniul nu are semnat contract de 200 de milioane de euro pe POIM.
Cel mai grav este că având această situație complicată economic, se poate ca acești bani să nu vină. O firmă în insolvență nu poate să obțină banii aceștia, iar eu cred că distanța dintre insolvență și normalitate este destul de mică la Botoșani”,


Valeriu Iftime, președinte Camera de Comerț, Industrie și Agricultură.


La Nova se speră ca până finele anului să se obțină finanțarea


Reprezentanții companiei de apă și canalizare nu sunt însă atât de pesimiști și consideră că nici foarte întârziată nu este SC Nova Apaserv SA față de alte firme de profil din România.


cristina panait”Cu proiectul suntem spre sfârșitul primei etape, reprezentând contractul de sprijin pentru documentația tehnică, inclusiv studiul de fezabilitate, care de fapt pregătește celelalte contracte aferente proiectului major «Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din județul Botoșani». Acum suntem în analiza instituțională și analiza cost-beneficiu, luna viitoare ar fi cea pentru depunerea studiilor de fezabilitate pentru toate cele 14-15 contracte de lucrări aferente proiectului regional”,


Cristina Panait, director executiv SC Nova Apaserv SA.


Cât despre estimările sau mai bine spus năzuințele directorului care coordonează acest mega proiect...  


”Eu sper ca până la sfârșitul acestui an să trecem de comisie, dar sunt operatori puternici care stau poate și de doi ani în analiză la comisie și tot îi mai trimite acasă pentru că datele din proiectele tehnice nu corespund cu punct și virgulă ghidului de finanțare. Ei privesc foarte tehnic lucrurile acestea”,


Cristina Panait, director executiv SC Nova Apaserv SA.

 

CJ-ul a mai băgat în faliment și Apa Grup. Se repetă povestea și cu Nova Apaserv?


În 2009 – 2010, Consiliul Județean a derulat o operațiune gigant prin care SC Apa Grup SA, operatorul de apă și canalizare la care era acționar majoritar, a fost băgat în faliment după ce acumulase datorii de circa 70 de milioane de lei. A fost înlocuit cu SC Nova Apaserv SA, o companie nou înființată tot cu CJ acționari majoritar, care a preluat toată activitatea fostului operator. Dar nu doar activitatea, ci și directorii, angajații, utilajele, iar ani buni a ființat chiar în același sediu.


La 11 ani de atunci spectrul falimentului apare din nou la compania de apă și canalizare controlată de CJ. Și aceasta pentru că, în afară de denumire, altceva esențial nu s-a schimbat. Problema fundamentală a rămas în continuare: directorii și membrii consiliului de administrație sunt numiți în continuare pe criterii politice, uneori în urma unor concursuri – simulacru, în care mereu ies învingători membrii partidului care deține majoritatea în CJ.

 

apa grup

 


Astfel s-a ajuns la un moment dat în situația incredibilă ca din 12 administratori și directori, SC Nova Apaserv SA să nu aibă nici măcar un singur absolvent de hidrotehnică. Și culmea ironiei, să se afle într-o situație vecină cu insolvența din cauza pierderii unui proces în condițiile în care atât președintele CA, cât și directorul general sunt juriști.


”Eu văd mai mult o luptă politică între un PSD care spun să o facă liberalii că și-au pus șeful, iar liberalii nu-și dau seama în ce s-au băgat pentru că eu nu văd ca Guvernul să dea niște bani la Botoșani pentru compania de apă. A doua oară compania de apă având o situație delicată, ei mai trecând odată printr-un proces de insolvență (finalizat cu falimentul SC Apa Grup SA – n.r.). Adică așteptând cu mâna întinsă că o să ne dea cineva ceva, n-o să dea nimeni. Dacă nu au bani să facă o majorare de capital serioasă de minim 3 milioane de euro, compania aceasta nu scapă de insolvență, adică acolo se duce. Măsura urgentă este să o faci sănătoasă economic pe termen scurt, adică măcar jumătate de an, ca în această jumătate de an să poți avea niște măsuri de reorganizare”,


Valeriu Iftime, președinte Camera de Comerț, Industrie și Agricultură.


Cuvântul de ordine: DEPOLITIZARE


În opinia acestuia, SC Nova Apaserv SA nu a ajuns să rămână fără electricitate și materii prime doar pentru că ne aflăm în stare de alertă.


Însă problema de fond pe care o vede este aceea a imixtiunii politicului în activitatea societății.


”Ceea ce este absolut clar este că, în măsura în care nu se depolitizează, nu reușești să numești un manager privat cu adevărat, o să suferim toți pentru că rezultatele se văd. Ce trebuie să înțelegem este că nu există nici o altă zonă în care să fie atâția bani europeni, cum sunt în infrastructura de valeriu iftimeapă, de canalizare și banii aceștia nu o să vină continuu”,


Valeriu Iftime, președinte Camera de Comerț, Industrie și Agricultură.


Este dificil de preconizat acum ce se va întâmpla în următorul an, darămite până la viitoarele alegeri, dar un lucru este cert: atât timp cât compania de apă, indiferent de cum va fi denumită, va continua să fie administrată din sediile unor partide, mai devreme sau mai târziu va ajunge de unde a plecat: datorii uriașe, conturi blocate, pericol de sistare a furnizării.


Iar prețul va fi cel mai mare din istoria administrației județene: 200 de milioane de euro.


Și nu este vorba doar de bani ca atare, ci de apă și canalizări de calitate, care cresc nivelul de trai și fac zona mai atrăgătoare atât pentru populație, cât și pentru investitori. Apoi, chiar și în cazul în care licitațiile pentru lucrări ar fi câștigate de companii din afara județului, acestea tot ar fi obligate să își deschidă puncte de lucru la Botoșani, ceea ce ar însemna încasări masive din taxe și impozite.


Țineți minte partidele care fac parte din plenul CJ și care controlează practic SC Nova Apaserv SA: PSD, PNL, ALDE și Pro România.

 

 

 

 

loading...
La Nova Apaserv se discută de insolvență, fostul director... recuperează datorii
Cum să pierzi șefia de la ”Apă” după ce ai avut 5 membri în CA din 7: Uluitoarea poveste în care Șoptică și Țurcanu au răsturnat PSD-ul cu... Pro

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL

download from google playdownload from apple store
Plan secret pus la cale de 6 luni – cum a ajuns Dan Nechifor la 10 voturi de președinția PNL Botoșani
Intrarea prefectului în lupta pentru funcția de președinte al PNL Botoșani s-a făcut pe 27 iunie 2021, în ultima zi de depunere a candidaturilor pentru alegerile interne. Deși impresia creată a fost aceea a unei decizii luată ”pe ultima sută de metri”, în realitate a fost rezultatul unui plan minuțios pregătit cu jumătate de an înaintea scrutinului.
Noul șef de la ”Apă” a plecat de la ANIF după ce Agenția Națională i-a scos postul de director la concurs, se pregătește un ”liberal pe viață”
Pe 26 mai 2021, cu două săptămâni înainte de ședința consiliului de administrație în care Liviu Ștefan a fost numit director interimar la SC Nova Apaserv SA, Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare (ANIF) a scos la concurs posturile de directori de la 13 filiale teritoriale din țară, inclusiv cea de la Botoșani. Examentul începe chiar astăzi.
Jumătate dintre agenții de la Poliția Rutieră reținuți de DNA sunt plini de datorii la bănci, unii nu au nici măcar mașină
O ștersătură sau un grup de trei hashtag-uri, asta se regăsește la rubrica ”venituri din salarii” din declarațiile de avere ale polițiștilor de la Serviciul Rutier reținuți la începutul lunii iunie de Direcția Națională Anticorupție. Mai exact, vorbim strict de subofițerul și cei nouă agenți pentru care DNA a dispus reținerea. Aceștia și-au secretizat veniturile din salarii. Prin lege!
Politica... vaccinului: Județele cele mai sărace și care au votat cel mai mult AUR la parlamentare au cei mai puțini vaccinați, Botoșani e cap de afiș
Harta națională a vaccinării scoate la iveală o coincidență politică și sanitară în care județul Botoșani este unul dintre capetele de afiș. Comparația cu rezultatele înregistrate la alegerile parlamentare arată că refuzul imunizării provine cu precădere din unitățile administrativ-teritoriale în care Partidul Alianța pentru Unirea Românilor a obținut cele mai bune scoruri electorale.
Nu execută doar Primăria! Lichidatorul a vândut de la Termica păcură, țevi, coturi, puncte termice, o cale ferată și o... locomotivă. Și mai are de vândut!
Executarea silită a Primăriei Botoșani în urma proceselor pierdute la Curtea de Apel Suceava cu Cabinetul Individual de Insolvență (CII) Constantin Lulu Dascălu reprezintă cheia de boltă a activității pe care lichidatorul judiciar al SC Termica SA o desfășoară de zece ani la fosta societate de termoficare a orașului.
Cum a ajuns UE să pună umărul la politizarea masivă a concursurilor din România! Candidați secreți, rezultate secrete, a murit și ultima fărâmă de bun simț
Accederea pe tot felul de funcții publice, de execuție sau conducere, a unor persoane susținute politic și fără prea mare pregătire profesională, în cele mai multe dintre cazuri, a devenit extrem de facilă și are loc sub ochii noștri, ai tuturor, într-o semi-transparență care le convine de minune politicienilor, mai ales. 
Aleșii care au luat pandemia în brațe: Pe ”roșu” ședințele erau în sală, pe ”verde” au redevenit online... la ”televizorul cu lămpi”
De un an și două luni aproape toate instituțiile se folosesc fără jenă de situația sanitară pentru a nu permite intrarea publicului în sedii, pentru a bloca accesul la informațiile de interes public și pentru a limita pe cât posibil să dea socoteală populației și agenților economici care le plătesc practic salariile demnitarilor și celorlalți bugetari pentru ceea ce (nu) fac când stau baricadați în birouri.
Și directori, și consilieri: Magnificii de la municipiu care centrează și dau cu capul peste milioane de lei
Miercuri, 28 aprilie 2021, ședință a Consiliului Local Botoșani... Unul dintre cele mai importante proiecte de hotărâre de pe ordinea de zi îl reprezintă bugetul pe 2021 de la SC Urban Serv SA. Gabriel Tanasă, chiar președinte de ședință, ia cuvântul și anunță că se abține.
PNL și USR și-au împărțit cu scântei șefia instituțiilor, ”Salvați România” pune mâna pe câteva unități de stat cheie – LISTA
Votarea de către ambii consilieri locali ai Uniunii Salvați România a amendamentului la bugetul orașului prin care s-au suplimentat cu 597.000 de lei alocațiile către Direcția Servicii Publice Sport și Agrement (DSPSA) condusă de liberalul Eugen Țurcanu nu este una întâmplătoare. Opțiunea pro PNL a celor doi useriști survine unei întâlniri tensionate
Loading...
Un botoșănean a dat statul român în judecată după ce a stat nevinovat la pușcărie timp de 3 luni
Acest lucru se întâmplă la aproape 3 ani de când a fost ridicat de pe stradă pentru o faptă de tâlhărie pe care se presupunea că ar fi comis-o.
Voleibalistul, drumarul, d-na de la construcții și inginerul economist de la restaurant – (ne)specialiștii numiți politic să salveze ”Apa” la Botoșani
Târgul PSD – ALDE privitor la compania de apă și canalizare la care Consiliul Județean este acționar principal a fost desăvârșit în prima săptămână din aprilie. Adunarea Generală a Acționarilor (AGA) de la SC Nova Apaserv SA a votat completarea consiliului de administrație cu încă patru membri, doi sprijiniți de PSD, iar ceilalți doi de ALDE.
Ședințele secrete ale consilierilor și cele cu fețele ascunse ne-au costat peste un milion de lei într-un singur an
În această lună se împlinește un an de când accesul la ședințele Consiliului Județean și Consiliului Local este zădărnicit tocmai de oamenii trimiși acolo de botoșăneni să le reprezinte interesele. Folosindu-se de pandemie, atât aleșii de la județ, cât și cei de la municipiu respectă parțial sau deloc Codul Administrativ care prevede fără echivoc că întrunirile de plen se desfășoară în regim deschis.
Marea păcăleală a noilor restricții – Situația în Botoșani și România este în realitate mult mai bună decât înaintea alegerilor, noile măsuri sunt contrazise flagrant chiar de cifrele oficiale
Duminică seară, în România au intrat în vigoare noi restricții concomitent cu prelungirea stării de alertă. La jumătatea lunii martie, țara noastră împlinește un an de când se află în stare de urgență sau stare de alertă, iar marea problemă care însoțește noua serie de restrângere a drepturilor cetățenești este că nu are acoperire în situația faptică.
Directorul ar trebui să își oprească singur banii pe statul de plată: Urban Serv refuză să recupereze daunele plătite fostului administrator
Fostul președinte al consiliului de administrație de la SC Urban Serv SA și-a încasat toți banii pe care Curtea de Apel Suceava a decis că societatea trebuie să îi plătească după ce judecătorii au concluzionat că a fost destituit nelegal din funcție.
Loading...
Bătrânii din azilul CJ-ului tratați cu medicamente și materiale sanitare de 13 bani pe zi
La ședința ordinară a Consiliului Județean care a avut loc pe data de 25 februarie și care, asemeni aproape tuturor celorlalte din pandemie, s-a desfășurat cu încălcarea Codului Administrativ, nefiind publică, pe ordinea zi a fost introdus și un proiect referitor la Căminul pentru Persoane Vârstnice Trușești.
Urban Serv executată silit de Sînziana Secrieru: Compania orașului a impozitat daunele câștigate în instanță de fostul administrator
Fostul administrator și director adjunct al SC Urban Serv SA a declanșat executarea silită a societății după ce șefii acesteia i-au achitat doar o parte din suma câștigată în instanță pentru destituirea nelegală din funcția de membru al consiliului de administrație.
Primăria trambulină pentru ”Apele Române”, ținută închisă cu cheia: Pensionarul care face zilnic 5 ore pe drum numai pentru a lucra la Primăria Vatra Moldoviței – VIDEO & GALERIE FOTO
Vatra Moldoviței este o comună situată aproximativ la jumătatea distanței dintre Gura Humorului și Câmpulung Moldovenesc, însă nu pe drumul principal dintre cele două orașe turistice. Este necesar să te abați vreo 15 km de la șoseaua care leagă Moldova de Transilvania.
În numele fiului! Inspector șef pensionat, angajat la o altă instituție pe filiera chelneriței pusă inginer de tătucii din politică – VIDEO
Simona Iancu, fosta chelneriță angajată inginer la dispeceratul Administrației Bazinale Prut – Bârlad prin detașare de la Primăria Vatra Moldoviței, din județul Suceava, își are corespondent masculin la Botoșani.
Definitiv: Urban Serv obligată de judecători să îi plătească bani grei lui Nicuță după o demitere cu damf politic
Societatea de salubrizare a orașului este nevoită să îi plătească fostului director adjunct peste un sfert de miliard de lei vechi după ce a pierdut și la Suceava procesul intentat de Cezar Nicuță. Totul după niște decizii în care legea a fost ignorată pentru reglarea unor conturi politice.
Magazinul cu clienți selecți! Procurori sau judecători, foști polițiști sau militari care cumpără arme, sunt și femei cu pistol în Botoșani
Deși probabil zilnic botoșănenii trec pe această stradă, una dintre cele mai circulate ale orașului, puține au fost ocaziile în care mintea a procesat bannerul care anunță oferta acestui magazin: pistoale de tot felul, arme de vânătoare, arbalete, arcuri și alte obiecte menite să apere integritatea fizică a posesorului.
Din nefericire Ieftimie are dreptate doar ca pentru cei ce ar trebui sa l audă, tot ce spune el e o limba străină, total necunoscuta unora.
2 martie 2021, 01:25
Problema este ca in toata tara nu se mai gasesc oameni care sa lucreze la o societati de stat si sa fie cinstiti. La privat patronii conduc direct ei sau ii bat cu harapnicul pe directori si pe angajati sa fie eficienti. La stat esti eficient daca aduci beneficii celui care te-a pus intr-o functie. Aceste beneficii se primesc de la diferiti constructori, proiectanti, consultanti,furnizori etc care se vor simti indreptatiti sa scada calitatea lucrărilor, proiecteleor, serviciilor, produselor pe care le livreaza. Societatea de stat incepe sa nu mai functioneze in pierdere desi a primit investitii de sute de milioane de euro. La Nova Apa se mai adauga furtul extins de apă pe traseele de sute de kilometri din Botosani, Dorohoi, Botosani -Flamanzi s.a.m.d Cine sunt presedintii de CJ,, membrii din consiliul de administratie, directorii, sefii de servicii, managerii de proiecte care ar stopa aceste grave nereguli? Nu ii avem.
1 martie 2021, 16:40
drumul catre dezastru este clar.......nu poate firedresata intr-o luna, doua, 1 an...........renuntati la acest megaproiect pt ca nu sunt bani de cofinantare, nu sunt oameni pregatiti, altfel UE isi cere banii inapoi......dom Iftime are si el un interes doar se stie..........trebuia sa traga semnale de alarma de vreo 30 de ani, cu toate institutiile in care zac neputinciosii, nestiutorii, trantorii politici............cu astia nu ai cum sa ajungi undeva....decat in groapa
1 martie 2021, 16:17
Cand se primesc bani de la UE sau din alta parte pt canalizare cine are obligatia sa verifice unde s au scurs acei bani ?
1 martie 2021, 13:26
Imediat apare Silegeanu cu soluția, unifica el toate partidele se pune el șef mai mare și gata, a rezolvat totul...
1 martie 2021, 11:12
bun articol, pentru operatorul de apa se impune ca toti factorii implicati sa solutioneze problemele, botosanenii nu au nicio vina, decat ca inca mai platesc un serviciu la un cost -calitate discutabil, fara permanenta la interventii de urgenta pe canalizare, fara utilaje de interventie, etc.
1 martie 2021, 09:29
Societatea de apa este aproape de faliment iar falimentatorii ce o conduc, aceiasi de dintotdeauna si-ai dat mana cu penibilul de la camera de comert care in patru ani a reusit sa-si umfle conturile cu bani europeni si sa nu faca nimic pentru mediul de afaceri botosanean, vor să facă un ouimpreună. Imi vine sa rad!!!
1 martie 2021, 09:29
melimeloparis.ro%20
astratex.ro
Sondaj
Trebuie impuse anumite restricții persoanelor privind participarea la evenimente culturale, sportive, private în funcție de imunizarea sau neimunizarea cu vaccinul anti Covid?
Da
Nu
Nu știu
Declaraţia zilei
„Vreau să transmit botoșănenilor că nu sunt cei mai proști dintre români, cei mai dezinformați dintre români, cei mai săraci dintre români așa cum sunt portretizați de niște domni care vremelnic dețin puterea la București ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9184 lei
USD
Dolarul SUA
4.1486 lei
CHF
Francul elveţian
4.5849 lei
GBP
Lira sterlină
5.7813 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.7998 lei
XAU
Gramul de aur
241.9139 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2314 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3871 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0777 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3104 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1933 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6613 lei
Vremea
astăzi
Botosani
18.9 o C
Dorohoi
17.9 o C
Bucecea
18.2 o C
Darabani
17.5 o C
Saveni
18.9 o C
Ştefăneşti
19.0 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.