Botoşanii de altădată
Un oraș la limita supraviețuirii: Industria glorioasă transformată în ruine, abandonată sau fărâmițată în doar câțiva ani

Locul care în urmă cu jumătate de secol producea utilaje și echipamente căutate în întreaga lume se mai mândrește, în anul de grație 2021, doar cu titlul de oraș cu cel mai curat aer din România.

Botoșani este, potrivit Agenției Europeană de Mediu, orașul cu cel mai curat aer din România. Chiar dacă asta înseamnă lipsa industriei, lipsa locurilor de muncă, sărăcie, viață la limita supraviețuirii pentru mii de cetățeni, precum și absența oricărei perspective de viitor pentru tinerii orașului.

 

Funcția industrială a municipiului Botoșani a oscilat, spun specialiștii, între progres, stagnare și regres.

 

Din această perspectivă, profesorul universitar Vasile Nimigeanu a identificat patru perioade: două de progres (partea a doua a sec. XIX şi a partea a doua a sec. XX) şi două de stagnare şi regres (prima parte a sec. XX şi perioada de tranziţie, după 1989).

 

După Al Doilea Război Mondial (concentrat pe anii 1968 și până spre anii 1980) Botoșaniul a avut parte de o industrializare forțată, fapt care a dus în primul rând la creșterea semnificativă a populației.

 

 

1990: Aproape 40.000 de botoșăneni în fabrici și pe șantiere

 

S-a ajuns ca în anii 1990 ”să lucreze numai în industrie şi construcţii 37.061 persoane, adică mai mult decât întreaga populaţie a municipiului Botoşani în anul 1966”, spune prof. Vasile Nimigeanu în lucrarea "Industria municipiului Botoşani în secolul al XX-lea".

 

Șocul cel mare avea să vină însă în anul 1989, an ce aduce, odată cu criza economică generală, și restructurări și privatizări rapide. Pe lângă acestea, își face simțită concurența (internă și externă) care va duce la diminuarea activității în unele unități sau chiar închiderea altora.

 

”S-au închis: Uzinele textile Moldova (de prelucrare a bumbacului), Integrata de in, Întreprinderea de articole tehnice din cauciuc, Întreprinderea de prelucrare a lemnului, Abatoarele şi secţia de conservare a cărnii de la Răchiţi, Întreprinderea de prelucrare a legumelor şi fructelor, Fabrica de nutreţuri combinate, Plafarul şi unele secţii ale industriei construcţiilor de maşini”,

prof. univ. Vasile Nimigeanu

 

 

Postcomunism și regres ireversibil

 

Industria municipiului Botoșani cunoaște un declin fără precedent în urma restructurărilor şi a reducerilor de activitate din perioada 1992-2002, volumul forței de muncă diminuându-se brusc cu aproape 18.000 persoane.

 

Este perioada în care municipiul Botoşani, la fel ca întregul județ, duce lipsă de investitori strategici. Se reduce piața internă și externă, lipsesc materiile prime locale, apare concurența neloială.

 

Se simte din ce în ce mai mult uzura tehnică şi morală a utilajelor din unităţile industriale mari, care produc sub parametrii calitativi solicitaţi la export şi chiar pe piaţa internă. La care se adaugă, mai spune prof. Vasile Nimigeanu, ”lipsa unei strategii clare şi coerente de dezvoltare a Regiunii de Nord-Est şi a modului în care aceasta se poate integra într-o strategie naţională, dacă aceasta există”.

 

 

A fost odată…

 

Din Zona Industrială a municipiului amintim Întreprinderea Mecanica, fosta Fabrică de Șuruburi, care deținea peste 40.000 de metri pătrați de teren. Înființată în anul 1974, fabrica a fost achiziționată în 2005 de Subex Bacău, pentru ca ulterior, în 2009, să transfere activitatea pe o altă unitate – Mecanica SA Bacău, fuzionând în 2012 cu Subex Bacău. Nu va mai funcționa decât încă patru ani, pentru ca în 2016 să își sisteze definitiv activitatea. Mecanica Botoșani avea, înainte de 1989, beneficiari în întreaga lume.

 

Emblemă a industriei botoșănene a fost Electrocontact. Construită în perioada 1973-1985 (pusă în funcțiune în anul 1975), uzina producea echipament electric pentru minele de cărbune din fostul CAER (Consiliul de Ajutor Economic Reciproc), dar și aparataj electric pentru Centrala Nucleară de la Cernavodă.

 

La căderea comunismului, uzina avea încă un uriaș potențial, având în vedere că în anul 1990 aici activau aproape 6.000 de salariați. Ulterior, o parte dintre corpurile uzinei au fost ocupate de fabrici de confecții textile.

 

Tot în Zona Industrială, un proiect de extindere a Întreprinderii Electrocontact a fost abandonat. Este vorba despre Fabrica de Aparataj Electric de mare putere, care ar fi trebuit să producă începând cu anul 1991. Cu 600 de cadre tehnice înalt calificate la nivelul anului 1989, fabrica era pregătită să preia noua investiție, însă totul a fost abandonat.

 

Abandonată a fost și fosta întreprindere producătoare de mașini agricole – Forma, care în perioada 2002-2004 vindea primele 15 tractoare pentru fermieri.

 

În ruină a ajuns și fosta Fabrică de betoane Becona (numită o vreme și Fabrica de Case). Potrivit specialiștilor, fabrica avea în 1989 capacitatea de a realiza, în numai trei săptămâni, un bloc cu 4 etaje. ”Această capacitate remarcabilă de producție este o explicație a faptului că în Botoșani s-au construit un număr de 20.000 de apartamente în mai puțin de două decenii, în perioada 1970-1990”, aflăm din Ghidul turistic al Zonei Metropolitane – Botoșani în mileniul al treilea, istorie, cultură, monumente.

 

Trecem și pe la Fabrica de Izolatori electrici (Alcoor), specializată pe echipamente destinate liniilor de înaltă tensiune din spațiul estic sau statele din lumea arabă.

 

”Cuptoarele de sticlă, cu o lungime de zeci de metri, nu se răceau niciodată. Nici nu era permis așa ceva, repunerea în funcțiune ar fi însemnat practic reconstruirea liniei, care era echivalentă cu reconstruirea fabricii”, aflăm în același Ghid… dedicat Botoșaniului.

 

Mecanex, fosta fabrică de pompare IUPS, a fost înființată în 1972, fiind la vremea ei începutul dezvoltării industriei grele a Botoșanilor, ”dezvoltare care a continuat cu Electrocontact, Întreprinderea Mecanica, Întreprinderea de fabricare a izolatorilor de sticlă, Întreprinderea de articole tehnice de cauciuc și Forma (Întreprinderea de utilaje pentru mecanizarea agriculturii)”.

 

În zona industrială găsim și Plafarul, care era a doua filială de producție din România, cu profil achiziție, prelucrare, ambalare și desfacere plante medicinale. A fost sursă de materii prime pentru fabricile de medicamente din țară, dar și un important exportator. A fost unul dintre cele mai cunoscute branduri românești.

 

Înființată în anul 1948, a devenit trust în 1975 și regie autonomă în 1999, an în care societatea Plafar avea la unele plante medicinale stocuri pentru 50 de ani (de pildă, 300 de tone de coriandru destinate exportului, la acea vreme, în Sri Lanka). După anul 1989, Plafar Botoșani nu a mai făcut față concurenței pe piața externă.

 

Mai amintim și Uzinele Textile Moldova, înainte de 1989 un adevărat colos industrial cu peste 10.000 de angajați. Sau Integrata de In și Cânepă, demolată pentru a face loc unui supermarket, dar pe frontispiciul căruia a rămas lucrarea în mozaic realizată de Constantin Piliuță.

 

 

La limita supraviețuirii

 

Botoșaniul a devenit, în ultimii 20-30 de ani, un punct de atracție pentru investitorii în industria textilă și a confecțiilor. Dar, mai spun specialiștii, această industrie, mai ales practicată în sistem Lohn, unde câştigurile sunt foarte reduse şi în care lucrează peste jumătate din populaţia activă a oraşului (53%), ”pare să fie dăunătoare şi chiar falimentară pe termen lung”.

 

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store

Urmărește-ne și pe Google News

Florentina TONIȚĂ
Pământul bogat din Nordul sărac al României și o sărbătoare astăzi cu totul uitată - FOTO
În urmă cu 40-50 de ani, în duminica cea mai apropiată zilei de 6 august, în nordul județului Botoșani se sărbătorea Ziua Minerului.
Un botoșănean uriaș, necunoscut la el acasă: Cetățean de onoare al orașului, academician, a realizat primul transplant de măduvă osoasă din România
Botoșaniul și-a căpătat renumele de ”oraș al geniilor”. De la Eminescu până la Iorga, de la știință la poezie, urbea moldavă a dat țării și lumii minți luminate și vizionare.
Botoșăneanul care l-a ”ales” pe Cuza domn apoi l-a urmat în exil, s-a preocupat și de recunoașterea celor doi fii nelegitimi ai fostului domnitor
Istoriografia românească îl prezintă pe acest ilustru botoșănean drept prieten și colaborator al lui Alexandru Ioan Cuza. Iar adevărul nu este nicidecum departe.
Povestea dramatică a unei pianiste de geniu: ”Dacă pașii te poartă vreodată spre cimitirul de la bariera Suliței, oprește-te și la locul de veci al Ruselei!”
Destinul tulburător al fetei care ar fi putut scrie istorie în muzica secolului al XIX-lea nu s-a scris până la capăt. A murit înainte de a împlini 26 de ani. La înmormântare, Scipione Bădescu scria despre stingerea “celei mai gingașe și mai strălucitoare flori din grădina societății botoșănene”.
Cum a ajuns tatăl lui Eminescu să fie ”închis” la mănăstire, după ce a botezat un viitor mire în biserica de la Ipotești
Destinul familiei Eminovici este unul deseori analizat, detalii de tot soiul apărând de-a lungul timpului, fie că vorbim despre surse credibile, științifice, ori dintre cele care fac mai degrabă obiectul senzaționalului.
Geniul exmatriculat din liceul botoșănean: Şi faţă de alţii şi faţă de mine însumi, nedreptatea mi-a fost totdeauna odioasă
Astăzi se împlinesc 151 de ani de la nașterea, la Botoșani, a celui mai mare istoric al românilor. 
În așteptarea unui moment istoric: Cum a mutat Iorga clopotnița Bisericii-simbol și documentul secret ascuns în zid acum mai bine de un secol - FOTO
Luna aceasta, orașul cunoscut de vreo jumătate de secol drept Târgul Doamnei - probabil cea mai frumoasă denumire pe care o poate primi o așezare - va consemna încă un moment istoric.
”Școala” de genii, locul din Botoșani care a dat țării minți luminate, de la academicieni la scriitori și pictori: Am devenit profesor, poate şi datorită acestei pregătiri iniţiale
Lumea academică este în doliu. Unul dintre cei mai mari lingviști ai țării - absolvent al unei școli botoșănene - a trecut la cele veșnice.
S-a stins un medic botoșănean - Trei generații, trei oameni de valoare, trei povești impresionante de viață - FOTO
O veste tristă ne-a reamintit povestea fascinantă a unei familii de botoșăneni. Un preot și doi medici, destine de excepție, care au scris istorie în teologie și în medicină.
Povestea unei spargeri cu autori neidentificați nici după 20 de ani și un obiect care leagă aproape misterios trei familii cu blazon
Un loc din nordul județului Botoșani are o poveste incredibilă, ce poate deveni oricând subiectul unui film documentar cu accente dramatice pe destinul unei familii care a dat țării politicieni de primă mână, scriitori de excepție, artiști și încă mulți oameni destoinici.
În căutarea bradului sădit de Iorga, martorul care s-a întors la Ipoteşti şi a murit în ziua comemorării lui Eminescu – GALERIE FOTO
A fost secretarul particular al lui Nicolae Iorga. Profesor la clasa palatină, unde învăța viitorul rege Mihai. A scris sute de studii și a semnat cărți ce s-au bucurat în timp de aprecierea multor oameni de seamă. Înainte de a muri a revenit la Ipotești, în căutarea bradului argintiu.
Cum îl sărbătoreau botoșănenii pe Enescu acum 90 de ani, o întâlnire emoționantă între un copil și un geniu al muzicii - FOTO               
După aproape un secol, Botoșanii nu mai au aproape nimic din gloria orașului de odinioară. Parfumul fostelor grădini ce concurau cu cele ale marilor capitale europene, casele modelate în linii arhitectonice care mai păstrează și astăzi, chiar în ruină fiind, parfumul de epocă, oamenii pentru care arta însemna mai mult decât colecții de fotografii lângă monumente suferinde... 
INTERVIU - Alexandru Hriscu și Botoșaniul de odinioară: Există o lipsă de patriotism local și o indiferență crasă la nivelul autorităților care ar trebui să se ocupe de patrimoniul orașului
”Această pagină tratează file din istoria vizuală și documentară a oraşului Botoşani din diferite surse documentare online sau offline. Pentru amintirea vremurilor trecute, tuturor botoșănenilor de pretutindeni”. Este descrierea uneia dintre cele mai urmărite și îndrăgite pagini din mediul virtual, Botoșaniul de odinioară.
În martie 1990 a aplanat conflictul de la Târgu Mureş, botoşăneanul lăudat de Vasile Milea care i-a refuzat pe ruşi şi l-a înfruntat de Iliescu
Erou sau ”personaj coleric”? Militar de carieră sau un simplu supus? Curajos sau dornic de afirmare? Poate că nici un alt general al Armatei Române nu a fost atât de controversat ca acest botoșănean care, dincolo de gradele militare, s-a bucurat și de distincții civile precum titlul de Cetățean de Onoare al municipiului Botoșani.
Mințile luminate care au făcut istorie: Primul doctor în medicină din Moldova, botoșăneanul care a luptat cu varicela și a învins holera
În urmă cu 100, chiar 200 de ani, Botoșanii aveau parte de oameni cultivați, străluciți, îndrăzneți. Oameni care au luptat cu molime dintre cele mai cumplite și le-au învins.
Kilometrul zero al culturii naționale, locul din Botoșani pe care comuniștii voiau să îl declare ”rezervație de arhitectură urbană” – GALERIE FOTO
Locul nașterii poetului Mihai Eminescu. Biserica în care a fost botezat Mihai Eminescu. Vechi străzi de promenadă, clădiri care poartă în ziduri neștiute povești de dragoste sau secretele niciodată aflate ale comercianților de tot soiul. Un ansamblu urban unic în Moldova, o bogăție ignorată și abandonată astăzi.
”Copilul etern” al teatrului românesc a jucat pe scena de la Botoșani: A fost o perioadă fericită din viața mea / Îmi plăceau oamenii care umpleau până la refuz sălile de spectacol GALERIE FOTO
I se spune actrița-veselie, actrița-poveste. Însă, mai presus de toate, este ”copilul etern” al teatrului românesc. În acest an împlinește 80 de ani de viață, un destin de excepție, o carieră dedicată artei, o călătorie de șase decenii care a cotit, o vreme, și către Botoșani.
Cum petrecea Paștile anticomunistul condamnat la moarte și executat de Securitate la Botoșani / De ce americanii nu au mai ajuns niciodată
Condamnat la moarte de comuniști, s-a predat singur la Securitate, pentru a-și proteja familia. Folosit ca agent dublu, i-a trădat pe comuniști și s-a alăturat iarăși Rezistenței din munți. Prins din nou, a fost condamnat fără proces și împușcat pe poligonul Penitenciarului Botoșani.
Fostul director de la Europa Liberă, mărturisiri despre ”Botoșanii copilăriei mele”: Ne lumina și ne sfințea doar poezia lui Eminescu – GALERIE FOTO
”Aici Mircea Carp, să auzim numai de bine!” Sunt cuvintele pe care părinții și bunicii noștri le-au ascultat ani la rând, cu urechea lipită de aparatul de radio, prin vocea celebră de la Vocea Americii sau Europa Liberă. Într-o vreme în care acest gest - ascultarea celor două posturi de radio - te putea duce în pușcăria comunistă...
Rana de pe obrazul Orașului Geniilor: Destinul dureros al casei care se prăbușește sub ochii noștri – GALERIE FOTO
În mijlocul orașului care a dat țării cel mai mare istoric și savant, o casă rezistă de mai bine de două secole, parcă anume spre a ne aminti că, acolo unde rădăcinile putrezesc, tulpina rămâne fără viață iar rodul se usucă și cade.  
FANTASTIC ARTICOL
5 octombrie 2021, 21:04
Dupa abator nu plange nimeni, s-au deschis mai multe in loc si mai moderne. Se livreaza carne si preparate din carne in toata Europa si nu numai. Situatia industriei in Romania este consecinta politicilor gresite. Nici o lege data dupa 89 nu a fost in folosul cetateanului. In lume cetateanul este important, nivelul de trai al acestuia fiind cheia unei vieti mai bune calitativ. La noi este invers, idealul pare a fi saracia si distrugerea.
23 august 2021, 00:19
Cin raspunde pentru distrungerea a tot ce era benefic Romaniei , o sa ziceti industrie energofaga nerentabile , etc , si asta ar trebuie discutata stimata redactie ,nu doar cea fost .
22 august 2021, 20:09
Sondaj
A fost politizată ediția din acest an a Balului Oamenilor de Afaceri?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Este un memoriu foarte amplu și bănuiesc că este un... provin informațiile de la un fost manager de la Nova Apaserv. Atât timp cât a fost acolo nu a rezolvat? Bănuiesc că este și frustrat acum și vă spun dvs. informațiile ce ...
answear.ro%20
inpuff.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.9725 lei
USD
Dolarul SUA
4.5419 lei
CHF
Francul elveţian
5.1534 lei
GBP
Lira sterlină
5.7376 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.0556 lei
XAU
Gramul de aur
294.1024 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2544 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3086 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0036 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3433 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2044 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6669 lei
Vremea
astăzi
Botosani
0.9 o C
Dorohoi
0.3 o C
Bucecea
1.1 o C
Darabani
-0.4 o C
Saveni
0.7 o C
Ştefăneşti
5.3 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.