)
missgrey.ro
Reportaj
Aventuri de ministru prin judeţ: Haine mai groase; ca să te apleci… înseamnă efort VIDEO & GALERIE FOTO

Venit în judeţ ca să îl ajute pe candidatul PSD la Primăria Vlăsineşti, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale nu s-a dezminţit. Devenit celebru pentru perlele pe care le debitează, Petre Daea nu a ”dezamăgit” nici la Botoşani.

A ajutat legumicultorii cu şorţuri în culorile PSD-ului


Ba chiar s-ar putea spune că a dat recital. Întors de prin periplul prin comunele din estul judeţului, oficialul guvernamental a prezidat sâmbătă la amiază, la Primăria Săveni, o şedinţă cu parlamentari, şefii judeţului şi directorii de la instituţiile din agricultură. Pe aceştia din urmă i-a ridicat pe rând în picioare ca să se prezinte. Dintre toţi l-a cunoscut doar pe directorul de la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA). Apoi, timp de vreo jumătate de oră a ţinut un fel de cuvântare desprinsă parcă din vremurile PCR-ului, din care de altfel se şi trage, scoţând pe gură tot felul de enormităţi, absurdităţi, consideraţii fără cap şi fără coadă.
Un exemplu grăitor este modul în care a descris activitatea legumicultorului.


„Au stat în solarii cu foc, cu haine suplimentare peste ei, îmbrăcându-se suplimentar, îmbrăcându-se cu haine mai groase pe ei, cu mâinile. Legumele nu se fac decât în genunchi. Să nu spună cineva că stă drepţi şi plantează. Se apleacă! Şi ca să te apleci… înseamnă efort”,


Petre Daea, ministrul Agriculturii.


Şi ca să arate concret cum sprijină Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) legumicultorii, a scos din servietă nişte şorţuri, în culorile PSD-ului bineînţeles, şi un soi de diplome pentru participanţii la programul guvernamental de susţinere a programului de tomate româneşti.

Când a vrut s-o facă pe-a durul s-a cam umplut de ruşine


Iar la acest capitol, directorul Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană (DAJ), Cristian Delibaş, a trecut prin mari emoţii după ce şi-a permis să-l corecteze cu o cifră pe ministru.


-    Dar vreau să vă felicit pentru faptul că 64 de fermieri s-au înscris…
-    60 domn’ ministru.

 

-    60?
-    60 domn’ ministru. 24 la rodire.

 

-    Da, am fost mai darnic eu. Mi-e teamă că nu se potriveşte cu evidenţa mea şi s-ar putea să o păţeşti dacă…
-    60’ raportat domn’ ministru.

 

-    Atunci, dacă aţi raportat aşa… Ia să vedem (scoate nişte hârtii din mapă şi le răsfoieşte băgându-şi degetul în gură). Da’ să fii atent că, dacă nu se potriveşte, e bai. Şi suntem la Botoşani, da? 60, ai dreptate.


După un monolog de zeci de minute, în care singurele lucruri concrete le-au constituit scoaterea pe masă a unor şorţuri şi atestate, precum şi ora la care a fost în piaţă, 6:04, cei prezenţi au dat să răsufle uşuraţi.


„E presa aici, că aş da câteva metafore, da’ mi-i teamă că iar se interpretează în fel şi chip şi în loc de porumb o să spun altceva”,


Petre Daea, ministrul Agriculturii.

„Eu pot să traversez calea ferată, dar după ce trece trenul”


Spectacolul a fost desăvârşit la Centrul Cultural Săveni, acolo unde membrul Cabinetului Grindeanu s-a întâlnit teoretic cu fermieri, practic cu o mulţime de primari, tot felul de fete de prin PSD a căror singură legătura cu agricultura o reprezintă probabil mersul la piaţă, printre care se mai găseau şi ceva agricultori. Întâmpinat din nou cu caşcaval… acompaniat cu muzică, ministrul a dat impresia că nu mai vrea să ţină un discurs, spunându-le liderilor PSD prezenţi la prezidiu că ar vrea să asculte întrebările fermierilor. Odată ce a pus însă mână pe microfon, greu i-a mai dat drumul, astfel că a urmat o nouă serie de vorbe de duh:


„Dacă vă conving că nu e bine, ne ferim de rău”.
„Eu pot să traversez calea ferată, dar după ce trece trenul”.
„Pe agricultori îi trezeşte munca şi îi culcă oboseala”.
„Sunt un om mai mult în cizme decât în pantofi” (ministrul a purtat doar pantofi în vizita la Botoşani – n.r.).
„Mi-aţi brodat intrarea cu produse pe care le faceţi aici”.
„Sunt acasă şi îmi doresc să dau răspunsurile acum sau mai târziu”.
„Nu dau respectul, îl port”.
„Eu nu sunt producător de vorbe, eu sunt producător de fapte”.
„Într-un nod îngust nu poate să intre toată apa din Prut şi atunci vor rămâne doar situaţiile neclare”.
„O să vă întrebaţi: este ambiţia unui om care nu a avut altceva în viaţă decât dragostea de muncă?”

Mai bine vă uitaţi la „Viaţa Satului”


Când să îi adreseze în sfârşit şi fermierii întrebări, cei din prezidiu au început să explice faptul că Petre Daea nu prea mai are timp fiindcă trebuie să prindă un avion deoarece a doua zi este invitat la „Viaţa Statului”. Ca atare, li s-a recomandat oamenilor să vizioneze emisiunea. S-au acceptat totuşi câteva întrebări, la care răspunsurile ministrului au fost însă dezarmante:


„Vă trebuie adeverinţe? Luaţi-le!” – unui agricultor care se plângea că foarte greu obţine nişte adeverinţe de la Direcţia Agricolă.
„Să le modificaţi! Modificaţi-le” – unui fermier care se plângea că până pe 15 iunie el şi cei ca dânsul trebuie să obţină altă paşapoarte pentru animale.


S-a lăudat că îl cunoaşte pe preşedintele Asociaţiei Moldoovis, Ionică Nechifor, pe care l-a botezat însă Nechita şi căruia i-a transmis clar că nu-i va rezolva o problemă.

Mulţumiri fierbinţi


Cu toate acestea, asemeni tuturor miniştrilor care ne-au călcat judeţul, liderii judeţeni ai PSD Botoşani au făcut sluj şi în faţa lui Daea, căruia i-au mulţumit de zeci de ori în câteva ore pentru senzaţionala onoare şi extraordinarul efort pe care l-a făcut deplasându-se până la Botoşani. Nici asta nu i-a convenit însă ministrului: „eu n-am venit în vizită, eu am venit la muncă”. De fapt, a venit în campanie electorală pentru alegerile de la Vlăsineşti.


67 de ani


are Petre Daea, care a mai fost ministrul Agriculturii în 2004, în ultima jumătate de an de viaţă a Cabinetului Năstase.


Până în 2001, când a intrat în PSD, Petre Daea a ocupat doar funcţii la nivel judeţean, pentru ca odată devenit social-democrat cariera sa să erupă, incluzând şi trei mandate de parlamentar.

Ministru cu noaptea în cap prin Botoşani la roşii şi caşcaval: Natura muşcă VIDEO & GALERIE FOTO
Botoșani, 2017: Șef de la municipiu pus să meargă zilnic în piață fiindcă mănâncă în fiecare zi

 

Loading...
Ti se face scarba când vezi
13 iunie 2017, 22:18
Pupincuristul de serviciu al penalului de Teleorman&acolitii.
13 iunie 2017, 20:16
Multe vorbe frumoase dar in van si gratuite fapte zero !
13 iunie 2017, 08:05
Loading...
Sondaj
Când va fi inaugurat Parcul de Agrement Cornișa?
2018
2019
În apropierea viitoarelor alegeri locale
Niciodată
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
”Avem în vedere, dacă timpul va fi frumos, poate și un spectacol aici în preajma teatrului să atragem atenția asupra acestui obiectiv important. Deja au fost intervenții la nivel național. S-au scris în felurite apariții ...
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.5854 lei
USD
Dolarul SUA
3.8887 lei
CHF
Francul elveţian
3.9851 lei
GBP
Lira sterlină
5.1710 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.4776 lei
XAU
Gramul de aur
163.1062 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2223 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4883 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0617 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1122 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1777 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6160 lei
Vremea
astăzi
Botosani
17.6 o C
Dorohoi
16 o C
Bucecea
17.6 o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
16 o C
Horoscop
astăzi
web site traffic statistics
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2017 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.