Fostul parlamentar de Botoșani Mihai Mălaimare a fost invitat pe 30 octombrie la emisiunea ”Rețeaua de Idoli” realizată de Irina Păcurariu la TVR 2. A reprezentat județul în Legislativ în perioadele 2000 - 2004 și 2004 – 2008, însă producția televiziunii naționale s-a axat pe cariera din teatru a actorului.
Mihai Mălaimare s-a născut în Botoșani şi a absolvit cursurile Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică în anul 1973, la clasa profesorilor Moni Ghelerter, Zoe Anghel Stanca şi Geta Angheluță. Despre debutul său pe scenă şi-a amintit cu umor:
„Eram la Casandra, în 1972, ne pregăteam pentru ultimul an și apăruse afișul spectacolului în care jucam. Dintr-o eroare, în dreptul numelui meu apărea doar «Mălaimare». Regizorul și profesorul de actorie Moni Ghelerter a spus că e o greșeală gravă și trebuie remediată. Am răspuns: «Nu maestre, eu mă simt bine. E firesc! . «Ce vorbești, dragă, o să treacă multă apă pe Dâmbovița până o să te cheme pe tine doar Mălaimare!»”.
Mihai Mălaimare a studiat pantomima la Școala de Teatru „Jacques Lecoq” din Paris. Doctor în istoria teatrului, actorul a fost profesor la UNATC, a predat actoria la Universitatea Ecologică și a fost profesor de pantomimă la Școala de Teatru Pygmalion din Viena.
Întrebat cum a fost începutul în pantomimă, care a debutat cu o bursă la Paris, a răspuns: ”am debutat cu două perechi de palme, aș zice. Primite de la marea actriță Marcela Rusu, în cabina ei de la Teatrul Național”.
„Îndrăznisem să râd la un monolog pe care aceasta îl susținuse pe scenă. Peste câteva luni, ne-am reîntâlnit la Ambasada României din Paris. Eu eram în turneu cu trupa Teatrului Național, cu piesa «O scrisoare pierdută», iar actrița Marcela Rusu în vacanță, ea fiind prietenă cu Elena Ceaușescu și având un statut special. M-a întrebat de ce sunt trist? I-am spus că nu văd nicio soluție la dorința mea de a urma o bursă în pantomimă în Franța. M-a întrebat unde și i-am spus că aș vrea să îl am profesor pe Marcel Marceau, un mim francez. L-a chemat pe atașatul cultural și i-a spus: «Îl vezi pe acest tânăr, impertinent altminteri, dar talentat... o să fie într-o lună la Paris la o bursă»”.
După câteva zile, Radu Beligan, pe atunci director al Teatrului Național, i-a transmis să meargă la Suzana Gâdea, ministrul Culturii de la acea dată.
”Acolo, Suzana Gâdea (n.r. ministrul Culturii în 1981) tocmai mânca sarmale. Avea o oală sub birou și m-a întrebat dacă nu vreau să servesc și eu. Venisem cu un buchet de flori, pe care i l-am pus în brațe. Mi-a spus: «Mi-a dat ordin Marcela să te trimit la Paris. Dar să nu cumva să nu te mai întorci, că mă omoară ăștia»”.
Mihai Mălaimare s-a retras de curând din activitate, la 73 de ani, dintre care 50 petrecuţi pe scenă. Primii - la Teatrul Naţional Bucureşti, unde a fost repartizat ca şef de promoţie de la Institutul de Teatru, iar din 1990, în propriul său teatru, „Masca”, unde a fost şi director.
Din politică s-a retras după ce a terminat al doilea mandat de deputat și a trecut de la PSD la PNL, povestea schimbării partidului fiind scrisă chiar de parlamentar în cartea ”Demisia”. Ulterior a intrat în UNPR, de unde a plecat însă la scurt timp.
FOTO: TVR.ro
Zeci de vitezomani AMENDAȚI de polițiști la Botoșani: S-au reținut câteva permise - VIDEO
Redacția Botoșăneanul
Oct 31, 2024
Farmacia Anca, aproape de copii! Petrecere magică de Halloween cu paradă de costume și multe premii
Redacția Botoșăneanul
Oct 31, 2024
Un primar confirmă, apometre lăsate necitite cu anii de către Nova Apaserv: Fraților, eu nu am furat
Gabriela Erdic
Oct 31, 2024
Pregătiri pentru iarnă: De la utilaje și tone de sare la locuri de cazare - MESAJUL pompierilor
Redacția Botoșăneanul
Oct 31, 2024
Dezvoltare personală pentru copii: descoperire de sine și progrese în socializare
Redacția Botoșăneanul
Oct 31, 2024