Reportaj
Ziua în care a plecat doamna Daniela, între lacrimile părintelui protopop și oamenii care n-au părăsit-o până la mormântul de lângă eroi – VIDEO & GALERIE FOTO

”Îmi cer iertare dacă vorbele mele sunt prea sărace și nepricepute pentru a cuprinde o viață a unui om care mult s-a străduit. În primul rând să se țină de cuvânt. Apoi să iubească și să facă cât mai mult bine”...

Preotul întors acasă pentru ”doamna Daniela”


... Rostește în fața a sute de oameni părintele Cristian Ștefan, ani bun preot paroh al Bisericii Sfinții Constantin și Elena din Vorona Centru. Toamna aceasta a împlinit patru ani de când slujește în Biserica Doamnei din inima Bucureștiului și pentru o zi s-a întors în comuna natală pentru a-i fi alături Danielei Șfaițer la ultimul drum pe această lume.


În timp a legat o prietenie de poveste cu familia Șfaițer, iar ”doamna Daniela”, după cum îi spune părintele, a înfrumusețat și a îmbogățit an de an sărbătorile Bisericii și ale Voronei, de la hram la Anul Nou, încât devenise de neconceput să aibă loc acolo un eveniment fără ca doamna Daniela să contribuite cu tot ceea ce putea, dar mai ales cu o parte din sufletul său, la tot ce se săvârșea acolo.

 

”Lasă în urma ei faptele bune ca niște candele veșnic aprinse”


Un tremurat răzbate din glasul preotului, la doar câteva minute după ce părintele protopop Petru Fercal lăcrimase în fața catafalcului:


”Iată a venit momentul spre a păși spre odihna cea veșnică, dar lasă în urma ei faptele bune ca niște candele veșnic aprinse prin untdelemnul blândeții, bunătății și a milei. Și toți cei care s-au adunat aici sunt o mărturie că faptele ei cu adevărat cheamă spre comuniune, pace și iubire. Mare este durerea despărțirii, dar și bucuria de a intra în viața cea veșnică este fără de cuvinte. De aceea, să ne îmbărbătăm că Mântuitorul ne cheamă spre fericire veșnică și chiar dacă ceilalți dragi rămân încă în lumea aceasta, niciodată nu se întrerupe comuniunea, că Sfânta Liturghie, slujbele de pomenire, sunt o realitate vie, trăite cu multă intensitate de comuniune, de împreună petrecere și de întrajutorare”.


”Cei care s-au adunat”, după cum remarcă părintele protopop, compun, în esență, lumea Danielei Șfaițer.

 

O lume într-o lume


Sunt preoți, măicuțe care își șterg lacrimile, sunt angajatele de la magazin și restaurant podidite de plâns, sunt oamenii simpli ai Voronei pe care i-a ajutat după puteri, sunt copiii cărora le-a fost alături dincolo de vorba sa ”nu vă lasă mama”, sunt mari sportivi ai țării, sunt foști și actuali demnitari ai țării și ai Botoșanilor, sunt cunoscuți jurnaliști din capitală, de care aflăm acum că ”doamna”, așa cum îi spunea toată lumea, era apropiată pentru că în modestia sa nu își dorea să marcheze fiecare întâlnire cu o poză pe Facebook. Acum dau ochii unii cu alții și parcă citești pe chipurile lor: ”Și tu o cunoșteai pe doamna?!”. Și tu, și el, și noi, și mulți alții...

 

Atâta lumină...  


La un moment dat, pe lângă lăcașul de cult situat peste drum de Primărie încep să treacă mașinile de pompieri. La Poiana este incendiu, se taie curentul și în Vorona Centru, cade și microfonul în timpul cuvântării părintelui Cristian Ștefan astfel încât părintele paroh Andrei Anușca se face auzit doar prin propriul glas, instalația de sunet devenind nefuncțională din cauza lipsei electricității.


Dar la început de decembrie biserica se scaldă într-o lumină parcă ireală, care pleacă atunci când cortegiul funerar părăsește lăcașul de cult în răsunetul clopotelor care îți străpung pieptul.


Daniela mai merge o singură dată în casa de la Vorona, apoi se oprește și la ”Crescendo”, locul în care se grăbea să revină și înainte de a pleca din această lume, îngrijorată fiind că și-a permis în sfârșit câteva zile libere.


N-a mai ajuns să-l vadă...

 

Arc peste timp


Peste câteva zeci de minute, pe strada Pacea din Botoșani, în dreptul cimitirului nu mai găsești un loc de parcare. Urcată care prin mașini personale, care prin autobuze, mulțimea de la Vorona a venit și la oraș pentru a o însoți pe doamna până în ultimele clipe, până undeva într-un loc de veci situat vis-a-vis de Cimitirul Eroilor.  


Oamenii se strecoară printre morminte și o conduc cu privirea.


Născută în Botoșani, unde și-a petrecut copilăria, adolescența și tinerețea, a plecat la Vorona când s-a căsătorit cu Cornel Șfaițer, omul de care era atât de mândră.


Ca un arc peste timp, și-a dorit ca la finalul călătoriei sale în lume, începută pe 2 februarie 1966, să se întoarcă la Botoșani, iar vrerea sa a fost lege pentru familie.

 

Filmul vieții


Privind aceste scene sfâșietoare îmi vine în minte un film în care eroina, o jurnalistă poate prea îndrăzneață, face publice niște documente secrete cu practici nu tocmai legale ale CIA-ului. Autoritățile americane se năpustesc asupra ei, o iau pe sus de acasă și o amenință cu închisoarea dacă nu dezvăluie cum a intrat în posesia actelor cu pricina. Încearcă să le explice că în jurnalism confidențialitatea surselor este o regulă de aur care nu poate fi încălcată. Într-un efort disperat de a o convinge să spună CIA-ului de unde are documentele, avocatul îi transmite: ”știi, până la urmă, indiferent de ceea ce ai făcut în viață, numărul oamenilor care îți vin la înmormântare depinde de vreme, dacă afară plouă sau este soare”.


Pe 8 decembrie 2022 la Vorona și la Botoșani a fost și soare, a fost și ceață, a bătut și vântul, a și plouat puțin.


Dar sute de oameni nu au mai ținut cont de vreme și de vremuri și i-au fost alături Danielei Șfaițer, căreia părintele Cristian Ștefan i-a transmis peste lumi: ”fericită este calea în care mergi astăzi suflete căci ți s-a gătit ție loc de odihnă la cer”.


Dumnezeu să te ierte și să te odihnească alături de cei drepți, Daniela Șfaițer.

 

Serviciile funerare au fost asigurate de Casa Florariu.

 

loading...
Fetele Danielei Șfaițer, mesaj emoționant - Să îi continuăm proiectele și să nu uităm valorile care i-au ghidat viață: iertarea, empatia, bunătatea
Ilie Năstase a venit la Botoșani pentru a-l susține pe Cornel Șfaițer – FOTO

 

Marea Neagră, mon amour: hotel capcană, restaurant cu patron ”șmecher calificat”, plaja de după ”boscheți” și doamnele vesele tare – GALERIE FOTO
Da, știu că am promis acum vrei trei ani că nu mai calc pe litoralul românesc, însă mă chinuie un soi de masochism patriotic care vara aceasta m-a readus la malul Mării Negre. Dorul aventurilor pe care numai prin stațiunile constănțene le întâlnești a învins până la urmă.
REPORTAJ: Locul din Botoșani mai puțin știut de credincioși, tărâm al credinței în jurul unei icoane găsită îngropată sub un copac – VIDEO&FOTO
A treia zi de Paște este cunoscută în ortodoxie și ca „Marțea Albă” din Săptămâna Luminată. Este o zi extrem de importantă pentru credincioși și notată cu cruce roșie în calendarul ortodox. Este totodată un prilej de regăsire sufletească în întâlnirea cu Dumnezeu, în lăcașurile sfinte fiind oficiate slujbe religioase.
REPORTAJ: Padocul orașului aproape plin, câinii strânși de pe străzi cu Poliția, au fost aplicate și amenzi – VIDEO & GALERIE FOTO
Pe 19 februarie 2023 un copil de 10 ani era aproape sfârtecat de trei câini care evadaseră dintr-o curte. Știrea plecată de la Botoșani s-a răspândit imediat în toată țara. Un val de ură la adresa câinilor s-a făcut resimțit în municipiu, apărând și primele animale otrăvite.
REPORTAJ Școală cu paznici înarmați: Zeci de bărbați de 40 – 50 de ani învață să scrie și să citească în regim special, la Botoșani – GALERIE FOTO
Există o serie de cursuri școlare de care majoritatea botoșănenilor aproape că nu au auzit. Elevii au vârste trecute de copilărie și a adolescență, iar mare parte dintre ei abia după câteva decenii de viață învață să scrie.
REPORTAJ: Armenii de la Botoșani sărbătoresc Crăciunul în același timp cu Boboteaza, un copil a scos crucea din apa sfințită – VIDEO & GALERIE FOTO
Este mare sărbătoare în comunitatea armenilor de la Botoșani care sărbătoresc în aceste zile Nașterea Domnului Iisus Hristos dar și Boboteaza.
REPORTAJ: Educația în nordul țării prin laboratoare încropite din donații în unități cu aproape 1.000 de copii – VIDEO & GALERIE FOTO
Unul dintre cele cinci orașe ale județului unde condițiile de trai sunt împărțite între rural și urban este Ștefăneștiul, o localitate din est, poziționată pe malul lacului de acumulare Stânca Costești.
Copiii din școlile botoșănene aduși la ore cu „masa caldă” a Guvernului: Încercăm prin toate metodele să-i atragemVIDEO & GALERIE FOTO
Nouă unități de învățământ din județul Botoșani sunt beneficiare ale programului guvernamental „Masa Caldă”, unul introdus de câțiva ani în sistemul educațional românesc și încă aflat în testare.
Hlipiceni, inima credinței! Sute de credincioși și pelerini la una dintre cele mai impresionate slujbe: Doamne, învață-ne să ne rugămVIDEO & GALERIE FOTO
Probabil că nicicând centrul comunei Hlipiceni nu a fost într-atât de animat precum în dimineața zilei de 15 septembrie 2022 care va rămâne în memoria colectivă ca o pagină în istoria credinței creștine.
Muncitorii care părăsesc Botoșaniul fugăriți tocmai de patronii care se plâng că le mor afacerile - REPORTAJ în trenul spre munca răsplătită pe merit
Sunt deja ani la rând de când mediul de afaceri din județul Botoșani suferă din cauza deficitului de forță de muncă. Întreaga vină a căzut asupra statului sau a prezumtivilor angajați care vânează mirajul străinătății. Realitatea arată lucrurile într-o lumină diferită. Meseriașii nu mai pleacă peste granițe în căutarea respectului pentru munca lor. Trec doar granițele dintre județele țării.
REPORTAJ: Sute de oameni la Mănăstirea Vorona, ceremonial religios impresionant săvârșit de Nichifor Botoșăneanul: De acum Dumnezeu ne-a rămas și Maica Sfântă VIDEO & GALERIE FOTO
Este zi de mare sărbătoare pentru creștini. Prima sărbătoare din noul an bisericesc are loc pe 8 septembrie de Sfânta Maria Mică sau Nașterea Maicii Domnului.
Prefectul Sorin Cornilă i-a deranjat pe „directorii fără chip”! A intrat neanunțat în birouri și a dat de lacrimi la un șef: Ne-a îmbolnăvit / Deci, plâng, dacă vreți vă spun... VIDEO & GALERIE FOTO
Într-o probabilitate extrem de ridicată puțini sunt botoșănenii care cunosc abrevierile acestor instituții: OSPA, ITCSMS sau OJZ. Aceste unități de stat există și funcționează din bani publici.Și sunt conduse de directori care sunt deranjați la fața locului extrem de rar de către jurnaliști sau șefi ierarhici.
REPORTAJ din perla montană a țării, acolo unde Briliantu' României se produce la terasă, iar oamenii care aruncă gunoaie ajung în iad – GALERIE FOTO 
Au curs vara aceasta valuri-valuri-valuri articolele, postările și indignările aferente despre ceea ce se întâmplă pe litoral, de la carnea expirată de acum câțiva ani și până la parcarea de o sută de lei pe zi din Mamaia. Bineînțeles, neuitând de episodul cu băiatul care și-a transferat celebritatea de la TV în online și a reușit să trezească la viață o țară cum nu au putut să o facă nici măcar prețurile aberante la gaze, electricitate și carburanți. 
REPORTAJ în județ! Chipul pe care-l arată războiul! Botoșani primește ucraineni cu ochii în lacrimi: Vin, se uită... nu pun mâna pe nimic, sunt foarte traumatizațiVIDEO & GALERIE FOTO 
Țara noastră a devenit un pansament al suferinței pentru zecile de mii de ucraineni care ne-au trecut deja granițele și care au statut de refugiat. Războiul și-a arătat fața la Botoșani prin valul de oameni care fac cunoștință cu noi cu lacrimi în ochi și înconjurați de copii și bagaje. 
Instituția de la Botoșani cu ușa aproape întotdeauna închisă! În interior, o profesie moare încet, ultimii „doctori ai pământului” lucrează mai degrabă din pasiune – GALERIE FOTO
Oficiul de Studii Pedologice și Agrochimice (OSPA). Există o astfel de instituție la Botoșani, (mai puțin cunoscută sau chiar deloc) și vizitată preponderent de persoanele care dezvoltă afaceri în domeniul agricol. Însă numai dacă sunt obligate, în demersul birocratic.
Bătrânul Măr care a făcut minuni ”odihnește” lângă gard, Sfinte Moaște ascunse de Securitate în zidul bisericii: De ce nu iei oasele acelea să le arunci în pârâu? - GALERIE FOTO
Botoșanii sunt asemenea unui tărâm încă nedescoperit, cu minuni purtate din gură în gură de pustnici sau de pelerinii care, an de an, bat potecile dintre mănăstiri.
REPORTAJ în Ucraina! CreaFuture a ajuns la Cernăuți într-un proiect cu educație non-formală, laborator de creativitate și legende cu străzi măturate cu trandafiri – FOTO & VIDEO
Cernăuți – Ucraina. Vineri, 18 iunie 2021, o zi frumoasă cu un soare arzător, diferit de cel care se ascunde după norii încărcați de ploaie ai municipiului Botoșani. Într-un cotidian alert, echipa de implementare a proiectului a ajuns în acest frumos oraș al țării vecine pentru mai multe momente de interes într-un parteneriat educațional, cu rezultate în ambele țări.
Drumul de aproape 100 de milioane de euro reparat cu ceremonii, primar ”omorât” și soț de primăriță pus la zid. Pentru că... ”oamenii sunt pe primul loc”VIDEO & GALERIE FOTO
Agitând în mână o mască, primarul de Todireni se plimbă de colo-colo prin bifurcația Trușești - Răuseni și privește în gol spre drumul de unde nu vine nimeni. Sigur, ”drum” este prea mult spus pentru chestia aceea care, când o privești, îți dă impresia că ai mai degrabă șanse să termini de numărat oile când suferi de insomnie decât gropile din așa-zisa șosea.
”Zare de vânzare”, locul din Botoșani care s-a născut dintr-un MIRACOL: Și peste toată ecuația asta este Dumnezeu – GALERIE FOTO
Există două moduri de a-ţi trăi viaţa: ca şi cum nu ar exista miracole sau ca şi cum totul ar fi un miracol. Cuvintele îi aparțin lui Albert Einstein, geniul care, deloc întâmplător, își găsește loc și în povestea noastră.
DARUL unui preot pentru cei loviți de soartă: Locul unde oamenii străzii sunt îmbrăcați, spălați, tunși și fac și masaj – VIDEO & GALERIE FOTO
Într-un apartament micuț situat la parterul unui bloc de pe Aleea Zorilor „a luat naștere” Centrul Social „Strop de Alinare”. Sunt ajutați oamenii nimănui, care își duc viața pe străzile Botoșanilor.
S-au săturat de restricții! Revoltă în Piața Revoluției, sute de oameni în stradă, jandarmii au interzis accesul și altora, s-au ars măști și fumigene – GALERIE FOTO & VIDEO
După șase ani de zile de la ultimul protest „al străzii” organizat în municipiu, Botoșaniul a dat în clocot iarăși. Cei mai mulți dintre cei care au ieșit să protesteze față de măsurile și restricțiile pandemice care parcă nu se mai opresc, s-au organizat pe rețele de socializare. Protestul a fost autorizat pentru 100 de persoane, în realitate în Piața Revoluției au ajuns de cinci ori mai multe.
Sondaj
Doriți comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale?
Da
Nu
Nu votez
Declaraţia zilei
„Pe Olga o cunosc de foarte mult timp. O cunosc de vreo 13 ani. Este o femeie absolut minunată și orice bărbat ar fi norocos să fie într-o relație cu ea. Îmi este o prietenă foarte bună și îmi aduce multă liniște în perioada ...
answear.ro%20
inpuff.ro
fashiondays.ro
Vremea
astăzi
Botosani
4.5 o C
Dorohoi
4.5 o C
Bucecea
3.8 o C
Darabani
2.7 o C
Saveni
4.8 o C
Ştefăneşti
3.0 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2024 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.