„Tartar de dinozaur” și holograme: un „bucătar AI” din Dubai stârnește curiozitate și scepticism

Un restaurant care se mândrește cu faptul că este condus de primul „bucătar AI” din lume tocmai și-a deschis porțile în bogatul emirat Dubai, stârnind curiozitate și scepticism cu privire la capacitatea tehnologiei de a…

 

Un restaurant care se mândrește cu faptul că este condus de primul „bucătar AI” din lume tocmai și-a deschis porțile în bogatul emirat Dubai, stârnind curiozitate și scepticism cu privire la capacitatea tehnologiei de a rivaliza, în bucătărie, cu creativitatea umană, notează AFP.

Situat la poalele zgârie-norilor strălucitori din centrul orașului, Woohoo își întâmpină clienții într-un decor care pare desprins din science fiction: de la intrare, unde sunt întâmpinați de un ecran holografic al „bucătarului AI”, numit Aiman și reprezentat ca un bărbat blond care poartă ochelari tehnologici care îi ascund ochii, până la sala iluminată de holograme și proiecții futuriste.

A post shared by Gault&Millau UAE (@gaultmillauuae)

Totul este controlat de inteligența artificială datorită unei mașini cilindrice mari, prezentată de restaurant ca un supercomputer, care tronează în mijlocul încăperii.

Vedeta spectacolului, „cheful Aiman”, este un model specializat de inteligență artificială, dezvoltat de o companie din Emiratele Arabe Unite. El nu gătește, ci concepe preparatele, antrenat pe mii de rețete și zeci de ani de cercetări în artele culinare și gastronomia moleculară, potrivit restaurantului.

A post shared by WOOHOO (@woohoo.dubai)

„Poate că într-o zi IA va crea preparate mai bune decât oamenii”, spune cofondatorul Woohoo, turcul Ahmet Oytun Cakir.

Deși meniul propune în principal preparate inspirate din bucătăria internațională fusion, „bucătarul IA” se remarcă prin anumite preparate semnătură, precum cel numit „tartar de dinozaur”, care ar trebui să ofere gustul animalului dispărut pe baza studiului ADN-ului său.

Acest aperitiv, a cărui rețetă este ținută secretă și care, la gust, seamănă cu o combinație de carne crudă, este oferit la prețul de 215 dirhami (aproximativ 50 de euro) într-o farfurie pulsantă, care dă impresia că respiră.

„A fost o adevărată surpriză. A fost absolut delicios”, a mărturisit unul dintre clienți, Efe Urgunlu.

La aragaz, bucătari în carne și oase realizează rețetele și le pot rectifica dacă este necesar.


Citește mai mult pe Hotnews.ro

Sursa https://www.hotnews.ro

Abonament BT Pătrat Mov

Abonează-te, citește Botosaneanul.ro fără reclamă și comentează cât vrei

Autentificare