Ancheta săptămânii
Tocuri puține printre cravate, botoșănencele pătrund cu greu în lumea bărbaților! Doar ȘAPTE femei în Parlament în istoria județului, a opta a intrat printr-un mister

După recâștigarea cu sânge a democrației în țara noastră, la nivelul județului Botoșani cel puțin, butoanele au fost mai degrabă la îndemâna bărbaților. Femeile care au reușit să performeze în politică sunt puține și pot fi numărate pe degete. În schimb, bărbații care au avut funcții de înaltă demnitate publică sunt de ordinul zecilor.

Botoșănencele NU prea fac politică

 

Începând cu legislatura parlamentară din 1990, botoșănenii au trimis în Parlamentul României doar șapte femei. Cea cu numărul opt este tânăra Alexandra Huțu aleasă pe listele PSD Botoșani, și care a ajuns deputat, prin demisia unui coleg de partid. De altfel, renunțarea la mandat a lui Costel Pătrăuceanu încă ridică numeroase semne de întrebare, în condițiile în care visul aproape oricărui politician este să ajungă în Parlament. 

 

După alegerile parlamentare din decembrie 2020 s-a reliefat un fenomen îngrijorător. Femeile la nivel național sunt slab reprezentate, în condițiile în care din cei 466 de parlamentari doar 82 reprezintă sexul frumos. Înainte de demisia lui Pătrăuceanu, printre parlamentarii botoșăneni aleși la alegerile din 6 decembrie 2020, nu era nicio femeie, în condițiile în care în mandatul trecut au fost trei. 

 

Mai mult decât atât, ponderea femeilor în Parlamentul României a scăzut față de legislatura anterioară de la 19 la 17%.

 

Iar slaba reprezentare feminină în Parlament poate avea efecte puternice în comunitate, în rândul femeilor care fac parte din categorii vulnerabile și care nu au pe cineva care să le reprezinte interesele. Și asta în condițiile în care bărbații empatizează mai puțin sau deloc.

 

Botoșani, doar opt femei parlamentar

 

 

Revenind la Botoșani, începând cu anul 1990 și până în prezent, au fost alese sau au intrat în locul altora deja aleși pentru Parlamentul României Viorica Afrăsânei (mandatele 1992 – 1996, 1996 – 2000, 2000 – 2004), Doina Drețcanu (2001 - 2004 și 2004 – 2008), Roxana Anușcă Țurcanu (2012 – 2016), Liliana Mincă (2012 – 2016), Tamara Ciofu (2012 – 2016, 2016 – 2020), Mihaela Huncă (2016 – 2020), și recent Alexandra Huțu (2021 – 2024).

 

Toate aceste doamne au reprezentat botoșănenii în Camera Deputaților.

 

Singura femeie din istoria județului care a fost senator (de două ori, 2012 – 2016, 2016 – 2020) este Doina Federovici, președintele PSD Botoșani, probabil cea mai puternică femeie din politica botoșăneană.

 

De altfel, Doina Federovici a doborât două recorduri la Botoșani, fiind și prima femeie aleasă în postura de președinte al Consiliului Județean.

 

 

„Mă bucur că sunt, să zic așa, o deschizătoare de drumuri. Nu a fost intenția mea să dobor recorduri, ci doar să demonstrez că și noi, femeile putem avea un cuvânt de spus în administrația  țării. Și chiar unul important. La PSD Botoșani nu contează dacă ești femeie sau bărbat, ci contează să-ți faci treaba cu simț de răspundere și să reprezinți cu brio interesele celor care te-au votat, pentru că ei și-au pus mari așteptări în tine”,

Doina Federovici, președintele PSD Botoșani

 

PSD-ul bate PNL-ul la femei cu puterea în mâini 

 

Cât despre slaba reprezentativitate a femeilor în Parlamentul României sau orice alt structură decizională, Doina Federovici susține că la PSD în general sunt cooptate femei pentru „prima linie”. De altfel, cele mai multe doamne care au fost parlamentar au fost alese pe listele PSD.

 

„Cât despre aspectul că PSD nu are în această legislatura femei parlamentar, cred că ține doar de rezultatele surprinzătoare pe care le-au avut unele partide la Botoșani. Pe listele pentru Parlament am avut cea mai bună reprezentare: Alexandra Huțu, Dana Lăzăruc,  Ramona Guraliuc”,

Doina Federovici, președintele PSD Botoșani

 

Din noul Parlament fac parte doar 23 femei senator și 58 de doamne deputat.

 

Situața pe partide politice:

 

- PSD 22,3%

- USR-PLUS 20%

- PNL 15,7%

- AUR 12,8%

- UDMR 10 %

 

În istoria democratică a județului, PNL a avut-o doar pe Roxana Anușcă Țurcanu dar și în acest caz nominalizarea a fost subiectivă având în vedere că la acel moment era soția președintelui PNL, Florin Țurcanu. După ea, dar și înainte de ea, nicio femeie liberală nu a acces în Parlament.

 

„Nu prea au fost doritoare, acum ca să fiu sincer. Spre exemplu, la noi la PNL nu a vrut nimeni în față. Puteam pune pe cineva, dar nu au fost doritoare. Chiar nu a vrut nimeni, mă gândeam acum. Singura femeie care a vrut la un moment dat a fost Sînziana Secrieru, dar în rest, nimeni”,

Costel Șoptică, președintele PNL Botoșani

 

 

Iată legislaturile din Parlament și senatorii și deputații care au fost trimiși de botoșăneni pentru a le reprezenta interesele:

 

Senatul României

 

1990 – 1992

 

Constantin Dimitriu

Mihai Teodorescu

 

1992 – 1996

 

Dumitru Mocanu

Constantin Moldovanu înlocuit cu Constantin Lungu

Constantin Zăiceanu

 

1996 – 2000

 

Gheorghe Avram

Octav Cozmâncă

Dinu Secrieru

 

2000 – 2004

 

Dumitru Codreanu

Octav Cozmâncă

Nelu Pujină

 

2004 – 2008

 

Răzvan Theodorescu

Mihai Țâbuleac înlocuit cu Viorel Alexandru

Gavrilă Vasilescu

 

2008 – 2012

 

Gheorghe Marcu

Liviu Cîmpanu

Daniel Humelnicu

 

2012 – 2016

 

Doina Federovici

Șerban Mihăilescu

Corneliu Popescu

Viorel Grigoraș

 

2016 – 2020

 

Doina Federovici

Costel Șoptică

Lucian Trufin

 

2020 – 2024

 

Cristian Achiței

Lucian Trufin

Dorinel Cozma

 

Camera Deputaților

 

1990 – 1992

 

Aurelian Gulea

Dumitru Mocanu

Dumitru Nechifor

Ion Paicu

Nicolai Ureche

Severin Zofotă

 

1992 – 1996

 

Viorica Afrăsânei

Toader Clocotici

Tudor Manolescu

Alexandru Ota

Octav Pintilie

Alexandru Simionovici

Mihai Teodorescu

 

1996 – 2000

 

Viorica Afrăsânei

Eugen Gheorghe Hilote

Nicu Ioniță

Șerban Mihăilescu

Toma Năstase înlocuit cu Ștefan Baban

Emil Teodor Popescu

Dumitru Sandu

 

2000 – 2004

 

Viorica Afrăsânei

Ștefan Baban

Mihai Baltă

Costică Macaleți înlocuit cu Doina Drețcanu

Gheorghe Marcu

Mihai Mălaimare

Doru Dumitru Palade

 

2004 – 2008

 

Ștefan Baban

Cătălin Obuf Buhăianu

Liviu Cîmpanu

Radu Drăguș

Doina Drețcanu

Costică Macaleți

Mihai Mălaimare

 

2008 – 2012

 

Neculai Rebenciuc

Andrei Dolineaschi

Florin Țurcanu

Stelică Iacob Strugaru

Costică Macaleți

Cătălin Obuf Buhăianu

Mircea Grosaru (ales la nivel național)

 

2012 – 2016

 

Verginel Gireadă

Andrei Dolineaschi

Roxana Anușcă

Liliana Mincă

Costel Șoptică

Mihai Baltă

Cristian Roman

Tamara Ciofu

 

2016 – 2020

 

Cristian Achiței

Marius Budăi

Tamara Ciofu

Costel Lupașcu

Răzvan Rotaru

Mihaela Huncă

 

2020 – 2024

 

Marius Budăi

Dan Șlincu

Constantin Pătrăuceanu înlocuit de Alexandra Huțu 

Costel Șoptică

Lucian Feodorov

Andrei Drancă

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
EXCLUSIV: Mihaela Huncă a devenit director, preia șefia unei instituții din educație
MOTIVUL demisiei din Parlament a lui Constantin Pătrăuceanu: Am hotărât cu foarte mare greutate că...
Le-am trimis... AUR de la Botoșani: Prima ședință din Parlament, condusă de un botoșănean fiindcă e cel mai în vârstă deputat

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Singur împotriva sistemului! Un botoșănean a învins statul după ce a făcut pușcărie nevinovat
Era ridicat de pe stradă fiind suspectat că ar fi lovit o femeie și i-ar fi furat lanțul de aur de la gât. Din cauza unui tatuaj a petrecut trei luni într-o celulă, pentru ca ulterior să fie achitat, fapta de tâlhărie nefiind dovedită de procurori.
Angajatul Primăriei scos cu Poliția de la locul de muncă, repus pe post de judecători: Trebuie să i se plătească și toate salariile
Magistrații Tribunalului Botoșani s-au pronunțat în acest dosar vineri, 11 noiembrie 2022.
PSD-iștii din fruntea Urban Serv, doi deja pensionari, încearcă să obțină încă patru ani de mandat FĂRĂ CONCURS 
Membrii consiliului de administrație de la compania de salubrizare a Consiliului Local Botoșani încearcă să rămână încă patru ani în funcție fără să mai susțină vreun concurs. 
Nesimțire în stare pură: Tentativă de majorare a pensiilor speciale ale parlamentarilor, peste 10.000 de lei lună pentru două mandate
Sunt foști deputați și senatori care au făcut parte din Parlamentul României în urmă chiar și cu două decenii și care încă beneficiază de majorările salariale făcute la limita bunului simț de actualii componenți ai Legislativului.
6 oameni din ALDE intră șefi ”consultativi” la PNL – Povestea unei fuziuni prin... demisie colectivă
Intrarea Roxanei Țurcanu la sfârșitul săptămânii trecute în PNL nu a fost o decizie de moment. Între liberali și liberalii-democrați s-au purtat discuții de mai multe săptămâni privind o fuziune pe plan județean.
Cătălin Flutur în vizită la AUR-ul condus de George Simion: Suntem prieteni de ani de zile - CULISELE unei întâlniri pentru o brățară (a)politică
În săptămâna 15 - 21 august, fostul primar al municipiului Botoșani a vizitat sediul Alianței pentru Unirea Românilor (AUR).Cătălin Flutur susține că a mers la partidul menționat doar ca să ridice o invitație la nuntă.
Recensământ 2022: Pentru prima dată după 30 de ani municipiul Botoșani scade sub 100.000 de locuitori. Orașul riscă să-și piardă rangul, o parte din consilierii și polițiștii locali, inclusiv bani de la buget
Este cea mai gravă depopulare de la cel de-al Doilea Război Mondial, în care pierderile omenești au fost puse pe seama luptelor.Recensământul populației a oficializat practic fenomenul migrației la adevărata-i amploare, cu orașe din România părăsite masiv de locuitori.
O adolescentă din municipiu a obținut ordin de protecție împotriva propriei mame!
În cele mai multe dintre cazuri, divorțul dintre părinți se răsfrânge asupra copiilor care devin, în mod nefericit, o armă între foștii parteneri care caută răzbunare reciprocă.O încheiere de căsnicie din municipiul Botoșani se consumă în aceste zile cu lupte grele la Poliție și în instanță, după ce copilul a obținut ordin de protecție împotriva mamei.
Luptă până la Tribunal și Parchet pe direcția ”unicului șef” de la municipiu, primarul îi face prefectului plângere penală: S-a făcut sluj
Un nou conflict politico-administrativ se creionează în administrația publică locală de la Botoșani, în contextul animozității accentuate dintre filialele PNL și PSD, formațiuni care la nivel național se află în coaliția de guvernare. Nu și pe plan local.
Prietenie ruptă în două de AUR: Povestea unei candidaturi sprijinite de o organizație văzută ca o continuatoare a legionarilor - VIDEO
15 august 2020 – Bogdan Cărăușu își lansează candidatura la Consiliul Local pe platoul Sălii Polivalente din mijlocul mai multor reprezentanți ai Frăției Ortodoxe, inclusiv a președintelui Dan Grăjdeanu.7 iulie 2022 – invitat la Botoșăneanul TV, Bogdan Cărăușu face public că a întrerupt colaborarea cu organizația religioasă în ciuda sprijinului care i-a fost acordat atunci.
Viorica Dăncilă, dezvăluiri la Botoșani după pierderea șefiei Guvernului: Nici Doina, nici Marius nu au dat un telefon / Nimeni nu se aștepta că o să-l aresteze pe Liviu Dragnea – VIDEO
În toată istoria sa, România a avut un singur prim-ministru femeie: Viorica Dăncilă. A condus Guvernul în perioada 29 ianuarie 2018 – 4 noiembrie 2019, perioadă marcată de proteste de stradă și de o luptă la baionetă cu Justiția.
E jale! Investiția la drumul Botoșani – Târgu-Frumos, doar la un sfert după jumătate din contract, pentru o mulțime de lucrări încă nu s-au obținut nici măcar avizele
Avem parte de anunțuri triumfaliste din partea unor demnitari botoșăneni cu poze în care apare asfaltul, dar în realitate situația de pe drumul Botoșani – Târgu-Frumos este una cel puțin îngrijorătoare. Asta reiese dintr-o situație primită de Prefectură de la Secția Drumuri Naționale (SDN), practic reprezentantul din județ al beneficiarului, adică al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) în Botoșani.
ALARMĂ: S-a cerut oficial suspendarea autorizației de mediu pentru rampa de deșeuri a județului, Botoșani riscă să fie îngropat în gunoaie
Comisariatul Județean Botoșani al Gărzii Naționale de Mediu a solicitat Agenției pentru Protecția Mediului (APM) suspendarea Autorizației Integrate de Mediu (AIM) emisă pentru Centrul Integrat de Management al Deșeurilor (CMID) Stăuceni. Mai direct spus, noua groapă de gunoi a județului riscă să rămână fără autorizație de mediu, ceea ce înseamnă că nu ar mai putea să își desfășoare activitatea, iar operatorii de salubrizare din întreg județul nu ar mai avea unde să ducă deșeurile.
Sătul să aștepte apa, un fost luptător în Legiunea Străină își vinde pensiunea din Botoșani: Chiar e strigător la cerVIDEO & GALERIE FOTO
Nici mai mult, nici mai puțin de 16 ani a luptat în instanță pentru a dobândi dreptul de proprietate asupra unui conac naționalizat de comuniști. L-a transformat în pensiune, a avut 50.000 de turiști, însă după opt ani de activitate dorește să renunțe la afacere. Iar motivul nu ar trebui să existe într-o țară membră a Uniunii Europene.
Val de procese deschise de Primărie pentru tranzacții cu locuințe din Centrul Vechi: Sume derizorii / Poate ne trezim și cu apartamentele noastre că devin nule
Primarul Cosmin Andrei susține că a intrat în posesia unor documente din care reiese că au fost vândute 15 apartamente din Centrul Istoric, iar contractele de vânzare – cumpărare nu au fost perfectate la notar. Drept pentru care toate aceste înțelegeri contractuale vor fi contestate în instanță.
Patru foști și actuali șefi ai Filarmonicii dați pe mâna Poliției, suspiciuni de luare de mită, abuz și neglijență în serviciu
Sesizarea organelor de cercetare a venit în urma unui audit efectuat la Filarmonica de Stat „George Enescu” Botoșani.Vizează patru angajați care au fost implicați în organizarea unui concurs pentru ocuparea poziției de concert maestru.
”Reforma de la Apă” a născut până la urmă mai mulți șefi, instalatorii au fost rebotezați ”operatori circuite rețea apă” poate-poate vine cineva să se angajeze
Pe 20 aprilie, cu câteva zile înaintea Paștelui, Adunarea Generală a Asociației de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) ”Aqua Botoșani”, structură constituită de Consiliul Județean și 73 de consilii locale, a avizat modificarea organigramei și statului de funcții la SC Nova Apaserv SA. După ce, în ianuarie, s-au redus directorii de la patru la doi, în aprilie numărul total al șefilor a crescut cu patru. În același timp, se găsesc foarte greu oameni pentru munca de jos.
Coșmar pe drumul Botoșani - Flămânzi: pietre, pământ, șanțuri și mult praf: Oamenii au rămas fără poduri, este disconfortul cu piatra, cu praful, cu penele... VIDEO & GALERIE FOTO
Pe 2 august 2021, Direcția Regională de Drumuri și Poduri (DRDP) anunța deschiderea șantierului de lucrări pe DN 28 B, Botoșani – Târgu Frumos.Odată frontul de lucru ajuns aproape de limita orașului Botoșani, pentru șoferi parcurgerea unui drum către Iași sau spre sudul țării a devenit un calvar.
Gata negocierile pe directori PNL - PSD: Doi liberali grei lăsați fără funcție, social-democrații au aplicat din nou tactica ”oricine, numai el nu”
Așa cum am anunțat spre finele săptămânii trecute, una dintre „victimele” negocierilor s-a nimerit a fi Ada Macovei, șefa educației botoșănene pe care, și de această dată, o urmărește trecutul.Negocierile au fost în cele din urmă închise și la Botoșani după intervenția unor șefi de la București.
DEZVĂLUIRI explozive despre „faimoasele autobuze” : Eltrans plătește taxă pentru fiecare kilometru suplimentar și are deja peste 100.000 km în plus - VIDEO
3.600 de euro plătește Eltrans pe lună pentru fiecare autobuz închiriat de la compania turcească cu care s-a încheiat un contract de leasing operațional.Autobuzele s-au defectat de 200 de ori în mai puțin de doi ani și sunt limitate și la numărul de kilometri parcurși.
Botosani ul a avut o singura femeie parlamentar, Tamara Ciofu. În rest....
12 ianuarie 2021, 05:06
Aloooooooo. DNA-ul, SRI-ul , urmăriți puțin activitatea și combinațiile de la PSD si de la CJ. Atunci să vezi distracție și...
11 ianuarie 2021, 14:59
Lasati ca hunca a fost consolata cu un os mai mic .....doar nu avea sa se intoarca la catedra , la lic sportiv !! A rezolvat o Hirtiuta...
11 ianuarie 2021, 12:13
Suntem cei mai penibili din toata țara. Avem o incompetenta ca presedinte de CJ, una care a intrat deputat ca a " renunțat" un fraier...fătălăi....
11 ianuarie 2021, 11:20
Scoateți cuvintul “probabil” din textul articolului....asta nu mai are liniște de acum incolo...! va deschide noi drumuri spre al paisepelea cincinal și va dobori și toate recordurile nescrise și din epoca de aur! Sa ne ținem atunci! Sa proslăvim proslavanca! Proslavanca ...nou termen de introdus in DEX ce va caracteriza de acum in colo asemenea personaje.
11 ianuarie 2021, 10:59
Articolul acesta ce reprezintă? Osanalele aduse unei repetente? asta nu are nici o școala făcută pe bune din ce are trecut in CV. Recorduri depășite la ce...? Dacă in cercul restrâns, analfabeta funcțională s-a înconjurat numai de fatalai și personaje cu inteligenta sub nivelul marii, asta nu o face cea mai deșteptă, frumosa sau inteligenta ... Megalomania afișata va trebui tratată corespunzător in viitorul apropiat. Soarta a adus-o in aceasta postura...tot soarta o va repara.
11 ianuarie 2021, 10:25
Misterul e menajera care se înconjoară doar cu analfabeți slugarnici.
11 ianuarie 2021, 09:16
La judet CJ, vor fi zero, zero realizări cu menajera la conducere. De unde naiba a mai apărut și nulitatea asta ???
11 ianuarie 2021, 09:05
La PNL, tocurile fac zgomot prin cabinetele parlanentarilor. Nu în față, că nu-i loc de testosteronul domnilor. În PNL orice barbat are "în spate" si "pe lângă" o femeie. :-). Macar una
11 ianuarie 2021, 08:31
Nici un mister. Au fost bani si șantaj la mijloc. Corupție marca Fefe-rovici. Tot Botoșaniul stie
11 ianuarie 2021, 08:23
Sondaj
Ați dat până acum ”atenții” la doctor?
Da
Nu
Nu am ajuns la doctor
Declaraţia zilei
”Din păcate, discriminarea în școli este prezentă. În sondajul nostru de opinie, realizat acum un și jumătate la nivel național, am cerut părinților și profesorilor copiilor din preuniversitar să identifice motivele de hăr ...
fashiondays.ro
Curs valutar
acum 2 zile
EUR
Euro
4.9005 lei
USD
Dolarul SUA
4.4823 lei
CHF
Francul elveţian
4.9076 lei
GBP
Lira sterlină
5.4945 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.4888 lei
XAU
Gramul de aur
275.3749 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2362 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2712 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1660 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3580 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2062 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6582 lei
Vremea
astăzi
Botosani
-1.3 o C
Dorohoi
-1.1 o C
Bucecea
-2.0 o C
Darabani
-1.6 o C
Saveni
-0.7 o C
Ştefăneşti
1.9 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.