Ancheta săptămânii
Tocuri puține printre cravate, botoșănencele pătrund cu greu în lumea bărbaților! Doar ȘAPTE femei în Parlament în istoria județului, a opta a intrat printr-un mister

După recâștigarea cu sânge a democrației în țara noastră, la nivelul județului Botoșani cel puțin, butoanele au fost mai degrabă la îndemâna bărbaților. Femeile care au reușit să performeze în politică sunt puține și pot fi numărate pe degete. În schimb, bărbații care au avut funcții de înaltă demnitate publică sunt de ordinul zecilor.

Botoșănencele NU prea fac politică

 

Începând cu legislatura parlamentară din 1990, botoșănenii au trimis în Parlamentul României doar șapte femei. Cea cu numărul opt este tânăra Alexandra Huțu aleasă pe listele PSD Botoșani, și care a ajuns deputat, prin demisia unui coleg de partid. De altfel, renunțarea la mandat a lui Costel Pătrăuceanu încă ridică numeroase semne de întrebare, în condițiile în care visul aproape oricărui politician este să ajungă în Parlament. 

 

După alegerile parlamentare din decembrie 2020 s-a reliefat un fenomen îngrijorător. Femeile la nivel național sunt slab reprezentate, în condițiile în care din cei 466 de parlamentari doar 82 reprezintă sexul frumos. Înainte de demisia lui Pătrăuceanu, printre parlamentarii botoșăneni aleși la alegerile din 6 decembrie 2020, nu era nicio femeie, în condițiile în care în mandatul trecut au fost trei. 

 

Mai mult decât atât, ponderea femeilor în Parlamentul României a scăzut față de legislatura anterioară de la 19 la 17%.

 

Iar slaba reprezentare feminină în Parlament poate avea efecte puternice în comunitate, în rândul femeilor care fac parte din categorii vulnerabile și care nu au pe cineva care să le reprezinte interesele. Și asta în condițiile în care bărbații empatizează mai puțin sau deloc.

 

Botoșani, doar opt femei parlamentar

 

 

Revenind la Botoșani, începând cu anul 1990 și până în prezent, au fost alese sau au intrat în locul altora deja aleși pentru Parlamentul României Viorica Afrăsânei (mandatele 1992 – 1996, 1996 – 2000, 2000 – 2004), Doina Drețcanu (2001 - 2004 și 2004 – 2008), Roxana Anușcă Țurcanu (2012 – 2016), Liliana Mincă (2012 – 2016), Tamara Ciofu (2012 – 2016, 2016 – 2020), Mihaela Huncă (2016 – 2020), și recent Alexandra Huțu (2021 – 2024).

 

Toate aceste doamne au reprezentat botoșănenii în Camera Deputaților.

 

Singura femeie din istoria județului care a fost senator (de două ori, 2012 – 2016, 2016 – 2020) este Doina Federovici, președintele PSD Botoșani, probabil cea mai puternică femeie din politica botoșăneană.

 

De altfel, Doina Federovici a doborât două recorduri la Botoșani, fiind și prima femeie aleasă în postura de președinte al Consiliului Județean.

 

 

„Mă bucur că sunt, să zic așa, o deschizătoare de drumuri. Nu a fost intenția mea să dobor recorduri, ci doar să demonstrez că și noi, femeile putem avea un cuvânt de spus în administrația  țării. Și chiar unul important. La PSD Botoșani nu contează dacă ești femeie sau bărbat, ci contează să-ți faci treaba cu simț de răspundere și să reprezinți cu brio interesele celor care te-au votat, pentru că ei și-au pus mari așteptări în tine”,

Doina Federovici, președintele PSD Botoșani

 

PSD-ul bate PNL-ul la femei cu puterea în mâini 

 

Cât despre slaba reprezentativitate a femeilor în Parlamentul României sau orice alt structură decizională, Doina Federovici susține că la PSD în general sunt cooptate femei pentru „prima linie”. De altfel, cele mai multe doamne care au fost parlamentar au fost alese pe listele PSD.

 

„Cât despre aspectul că PSD nu are în această legislatura femei parlamentar, cred că ține doar de rezultatele surprinzătoare pe care le-au avut unele partide la Botoșani. Pe listele pentru Parlament am avut cea mai bună reprezentare: Alexandra Huțu, Dana Lăzăruc,  Ramona Guraliuc”,

Doina Federovici, președintele PSD Botoșani

 

Din noul Parlament fac parte doar 23 femei senator și 58 de doamne deputat.

 

Situața pe partide politice:

 

- PSD 22,3%

- USR-PLUS 20%

- PNL 15,7%

- AUR 12,8%

- UDMR 10 %

 

În istoria democratică a județului, PNL a avut-o doar pe Roxana Anușcă Țurcanu dar și în acest caz nominalizarea a fost subiectivă având în vedere că la acel moment era soția președintelui PNL, Florin Țurcanu. După ea, dar și înainte de ea, nicio femeie liberală nu a acces în Parlament.

 

„Nu prea au fost doritoare, acum ca să fiu sincer. Spre exemplu, la noi la PNL nu a vrut nimeni în față. Puteam pune pe cineva, dar nu au fost doritoare. Chiar nu a vrut nimeni, mă gândeam acum. Singura femeie care a vrut la un moment dat a fost Sînziana Secrieru, dar în rest, nimeni”,

Costel Șoptică, președintele PNL Botoșani

 

 

Iată legislaturile din Parlament și senatorii și deputații care au fost trimiși de botoșăneni pentru a le reprezenta interesele:

 

Senatul României

 

1990 – 1992

 

Constantin Dimitriu

Mihai Teodorescu

 

1992 – 1996

 

Dumitru Mocanu

Constantin Moldovanu înlocuit cu Constantin Lungu

Constantin Zăiceanu

 

1996 – 2000

 

Gheorghe Avram

Octav Cozmâncă

Dinu Secrieru

 

2000 – 2004

 

Dumitru Codreanu

Octav Cozmâncă

Nelu Pujină

 

2004 – 2008

 

Răzvan Theodorescu

Mihai Țâbuleac înlocuit cu Viorel Alexandru

Gavrilă Vasilescu

 

2008 – 2012

 

Gheorghe Marcu

Liviu Cîmpanu

Daniel Humelnicu

 

2012 – 2016

 

Doina Federovici

Șerban Mihăilescu

Corneliu Popescu

Viorel Grigoraș

 

2016 – 2020

 

Doina Federovici

Costel Șoptică

Lucian Trufin

 

2020 – 2024

 

Cristian Achiței

Lucian Trufin

Dorinel Cozma

 

Camera Deputaților

 

1990 – 1992

 

Aurelian Gulea

Dumitru Mocanu

Dumitru Nechifor

Ion Paicu

Nicolai Ureche

Severin Zofotă

 

1992 – 1996

 

Viorica Afrăsânei

Toader Clocotici

Tudor Manolescu

Alexandru Ota

Octav Pintilie

Alexandru Simionovici

Mihai Teodorescu

 

1996 – 2000

 

Viorica Afrăsânei

Eugen Gheorghe Hilote

Nicu Ioniță

Șerban Mihăilescu

Toma Năstase înlocuit cu Ștefan Baban

Emil Teodor Popescu

Dumitru Sandu

 

2000 – 2004

 

Viorica Afrăsânei

Ștefan Baban

Mihai Baltă

Costică Macaleți înlocuit cu Doina Drețcanu

Gheorghe Marcu

Mihai Mălaimare

Doru Dumitru Palade

 

2004 – 2008

 

Ștefan Baban

Cătălin Obuf Buhăianu

Liviu Cîmpanu

Radu Drăguș

Doina Drețcanu

Costică Macaleți

Mihai Mălaimare

 

2008 – 2012

 

Neculai Rebenciuc

Andrei Dolineaschi

Florin Țurcanu

Stelică Iacob Strugaru

Costică Macaleți

Cătălin Obuf Buhăianu

Mircea Grosaru (ales la nivel național)

 

2012 – 2016

 

Verginel Gireadă

Andrei Dolineaschi

Roxana Anușcă

Liliana Mincă

Costel Șoptică

Mihai Baltă

Cristian Roman

Tamara Ciofu

 

2016 – 2020

 

Cristian Achiței

Marius Budăi

Tamara Ciofu

Costel Lupașcu

Răzvan Rotaru

Mihaela Huncă

 

2020 – 2024

 

Marius Budăi

Dan Șlincu

Constantin Pătrăuceanu înlocuit de Alexandra Huțu 

Costel Șoptică

Lucian Feodorov

Andrei Drancă

 

loading...
EXCLUSIV: Mihaela Huncă a devenit director, preia șefia unei instituții din educație
MOTIVUL demisiei din Parlament a lui Constantin Pătrăuceanu: Am hotărât cu foarte mare greutate că...
Le-am trimis... AUR de la Botoșani: Prima ședință din Parlament, condusă de un botoșănean fiindcă e cel mai în vârstă deputat

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Plan secret pus la cale de 6 luni – cum a ajuns Dan Nechifor la 10 voturi de președinția PNL Botoșani
Intrarea prefectului în lupta pentru funcția de președinte al PNL Botoșani s-a făcut pe 27 iunie 2021, în ultima zi de depunere a candidaturilor pentru alegerile interne. Deși impresia creată a fost aceea a unei decizii luată ”pe ultima sută de metri”, în realitate a fost rezultatul unui plan minuțios pregătit cu jumătate de an înaintea scrutinului.
Noul șef de la ”Apă” a plecat de la ANIF după ce Agenția Națională i-a scos postul de director la concurs, se pregătește un ”liberal pe viață”
Pe 26 mai 2021, cu două săptămâni înainte de ședința consiliului de administrație în care Liviu Ștefan a fost numit director interimar la SC Nova Apaserv SA, Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare (ANIF) a scos la concurs posturile de directori de la 13 filiale teritoriale din țară, inclusiv cea de la Botoșani. Examentul începe chiar astăzi.
Jumătate dintre agenții de la Poliția Rutieră reținuți de DNA sunt plini de datorii la bănci, unii nu au nici măcar mașină
O ștersătură sau un grup de trei hashtag-uri, asta se regăsește la rubrica ”venituri din salarii” din declarațiile de avere ale polițiștilor de la Serviciul Rutier reținuți la începutul lunii iunie de Direcția Națională Anticorupție. Mai exact, vorbim strict de subofițerul și cei nouă agenți pentru care DNA a dispus reținerea. Aceștia și-au secretizat veniturile din salarii. Prin lege!
Politica... vaccinului: Județele cele mai sărace și care au votat cel mai mult AUR la parlamentare au cei mai puțini vaccinați, Botoșani e cap de afiș
Harta națională a vaccinării scoate la iveală o coincidență politică și sanitară în care județul Botoșani este unul dintre capetele de afiș. Comparația cu rezultatele înregistrate la alegerile parlamentare arată că refuzul imunizării provine cu precădere din unitățile administrativ-teritoriale în care Partidul Alianța pentru Unirea Românilor a obținut cele mai bune scoruri electorale.
Nu execută doar Primăria! Lichidatorul a vândut de la Termica păcură, țevi, coturi, puncte termice, o cale ferată și o... locomotivă. Și mai are de vândut!
Executarea silită a Primăriei Botoșani în urma proceselor pierdute la Curtea de Apel Suceava cu Cabinetul Individual de Insolvență (CII) Constantin Lulu Dascălu reprezintă cheia de boltă a activității pe care lichidatorul judiciar al SC Termica SA o desfășoară de zece ani la fosta societate de termoficare a orașului.
Cum a ajuns UE să pună umărul la politizarea masivă a concursurilor din România! Candidați secreți, rezultate secrete, a murit și ultima fărâmă de bun simț
Accederea pe tot felul de funcții publice, de execuție sau conducere, a unor persoane susținute politic și fără prea mare pregătire profesională, în cele mai multe dintre cazuri, a devenit extrem de facilă și are loc sub ochii noștri, ai tuturor, într-o semi-transparență care le convine de minune politicienilor, mai ales. 
Aleșii care au luat pandemia în brațe: Pe ”roșu” ședințele erau în sală, pe ”verde” au redevenit online... la ”televizorul cu lămpi”
De un an și două luni aproape toate instituțiile se folosesc fără jenă de situația sanitară pentru a nu permite intrarea publicului în sedii, pentru a bloca accesul la informațiile de interes public și pentru a limita pe cât posibil să dea socoteală populației și agenților economici care le plătesc practic salariile demnitarilor și celorlalți bugetari pentru ceea ce (nu) fac când stau baricadați în birouri.
Și directori, și consilieri: Magnificii de la municipiu care centrează și dau cu capul peste milioane de lei
Miercuri, 28 aprilie 2021, ședință a Consiliului Local Botoșani... Unul dintre cele mai importante proiecte de hotărâre de pe ordinea de zi îl reprezintă bugetul pe 2021 de la SC Urban Serv SA. Gabriel Tanasă, chiar președinte de ședință, ia cuvântul și anunță că se abține.
PNL și USR și-au împărțit cu scântei șefia instituțiilor, ”Salvați România” pune mâna pe câteva unități de stat cheie – LISTA
Votarea de către ambii consilieri locali ai Uniunii Salvați România a amendamentului la bugetul orașului prin care s-au suplimentat cu 597.000 de lei alocațiile către Direcția Servicii Publice Sport și Agrement (DSPSA) condusă de liberalul Eugen Țurcanu nu este una întâmplătoare. Opțiunea pro PNL a celor doi useriști survine unei întâlniri tensionate
Loading...
Un botoșănean a dat statul român în judecată după ce a stat nevinovat la pușcărie timp de 3 luni
Acest lucru se întâmplă la aproape 3 ani de când a fost ridicat de pe stradă pentru o faptă de tâlhărie pe care se presupunea că ar fi comis-o.
Voleibalistul, drumarul, d-na de la construcții și inginerul economist de la restaurant – (ne)specialiștii numiți politic să salveze ”Apa” la Botoșani
Târgul PSD – ALDE privitor la compania de apă și canalizare la care Consiliul Județean este acționar principal a fost desăvârșit în prima săptămână din aprilie. Adunarea Generală a Acționarilor (AGA) de la SC Nova Apaserv SA a votat completarea consiliului de administrație cu încă patru membri, doi sprijiniți de PSD, iar ceilalți doi de ALDE.
Ședințele secrete ale consilierilor și cele cu fețele ascunse ne-au costat peste un milion de lei într-un singur an
În această lună se împlinește un an de când accesul la ședințele Consiliului Județean și Consiliului Local este zădărnicit tocmai de oamenii trimiși acolo de botoșăneni să le reprezinte interesele. Folosindu-se de pandemie, atât aleșii de la județ, cât și cei de la municipiu respectă parțial sau deloc Codul Administrativ care prevede fără echivoc că întrunirile de plen se desfășoară în regim deschis.
Marea păcăleală a noilor restricții – Situația în Botoșani și România este în realitate mult mai bună decât înaintea alegerilor, noile măsuri sunt contrazise flagrant chiar de cifrele oficiale
Duminică seară, în România au intrat în vigoare noi restricții concomitent cu prelungirea stării de alertă. La jumătatea lunii martie, țara noastră împlinește un an de când se află în stare de urgență sau stare de alertă, iar marea problemă care însoțește noua serie de restrângere a drepturilor cetățenești este că nu are acoperire în situația faptică.
Directorul ar trebui să își oprească singur banii pe statul de plată: Urban Serv refuză să recupereze daunele plătite fostului administrator
Fostul președinte al consiliului de administrație de la SC Urban Serv SA și-a încasat toți banii pe care Curtea de Apel Suceava a decis că societatea trebuie să îi plătească după ce judecătorii au concluzionat că a fost destituit nelegal din funcție.
Loading...
Bătrânii din azilul CJ-ului tratați cu medicamente și materiale sanitare de 13 bani pe zi
La ședința ordinară a Consiliului Județean care a avut loc pe data de 25 februarie și care, asemeni aproape tuturor celorlalte din pandemie, s-a desfășurat cu încălcarea Codului Administrativ, nefiind publică, pe ordinea zi a fost introdus și un proiect referitor la Căminul pentru Persoane Vârstnice Trușești.
200 de milioane de euro – Cel mai mare proiect din istoria Botoșanilor în pericol din cauza meciurilor politice interminabile de la ”Apă”
Situația gravă în care se află operatorul licențiat de apă și canalizare poate avea consecințe dezastruoase pentru întreg mediul economic și social de la Botoșani. SC Nova Apaserv SA ar putea pierde o finanțare de circa 200 de milioane de euro dacă nu reușește să se echilibreze financiar și, mai ales, dacă intră în insolvență.
Urban Serv executată silit de Sînziana Secrieru: Compania orașului a impozitat daunele câștigate în instanță de fostul administrator
Fostul administrator și director adjunct al SC Urban Serv SA a declanșat executarea silită a societății după ce șefii acesteia i-au achitat doar o parte din suma câștigată în instanță pentru destituirea nelegală din funcția de membru al consiliului de administrație.
Primăria trambulină pentru ”Apele Române”, ținută închisă cu cheia: Pensionarul care face zilnic 5 ore pe drum numai pentru a lucra la Primăria Vatra Moldoviței – VIDEO & GALERIE FOTO
Vatra Moldoviței este o comună situată aproximativ la jumătatea distanței dintre Gura Humorului și Câmpulung Moldovenesc, însă nu pe drumul principal dintre cele două orașe turistice. Este necesar să te abați vreo 15 km de la șoseaua care leagă Moldova de Transilvania.
În numele fiului! Inspector șef pensionat, angajat la o altă instituție pe filiera chelneriței pusă inginer de tătucii din politică – VIDEO
Simona Iancu, fosta chelneriță angajată inginer la dispeceratul Administrației Bazinale Prut – Bârlad prin detașare de la Primăria Vatra Moldoviței, din județul Suceava, își are corespondent masculin la Botoșani.
Definitiv: Urban Serv obligată de judecători să îi plătească bani grei lui Nicuță după o demitere cu damf politic
Societatea de salubrizare a orașului este nevoită să îi plătească fostului director adjunct peste un sfert de miliard de lei vechi după ce a pierdut și la Suceava procesul intentat de Cezar Nicuță. Totul după niște decizii în care legea a fost ignorată pentru reglarea unor conturi politice.
Botosani ul a avut o singura femeie parlamentar, Tamara Ciofu. În rest....
12 ianuarie 2021, 05:06
Aloooooooo. DNA-ul, SRI-ul , urmăriți puțin activitatea și combinațiile de la PSD si de la CJ. Atunci să vezi distracție și...
11 ianuarie 2021, 14:59
Lasati ca hunca a fost consolata cu un os mai mic .....doar nu avea sa se intoarca la catedra , la lic sportiv !! A rezolvat o Hirtiuta...
11 ianuarie 2021, 12:13
Suntem cei mai penibili din toata țara. Avem o incompetenta ca presedinte de CJ, una care a intrat deputat ca a " renunțat" un fraier...fătălăi....
11 ianuarie 2021, 11:20
Scoateți cuvintul “probabil” din textul articolului....asta nu mai are liniște de acum incolo...! va deschide noi drumuri spre al paisepelea cincinal și va dobori și toate recordurile nescrise și din epoca de aur! Sa ne ținem atunci! Sa proslăvim proslavanca! Proslavanca ...nou termen de introdus in DEX ce va caracteriza de acum in colo asemenea personaje.
11 ianuarie 2021, 10:59
Articolul acesta ce reprezintă? Osanalele aduse unei repetente? asta nu are nici o școala făcută pe bune din ce are trecut in CV. Recorduri depășite la ce...? Dacă in cercul restrâns, analfabeta funcțională s-a înconjurat numai de fatalai și personaje cu inteligenta sub nivelul marii, asta nu o face cea mai deșteptă, frumosa sau inteligenta ... Megalomania afișata va trebui tratată corespunzător in viitorul apropiat. Soarta a adus-o in aceasta postura...tot soarta o va repara.
11 ianuarie 2021, 10:25
Misterul e menajera care se înconjoară doar cu analfabeți slugarnici.
11 ianuarie 2021, 09:16
La judet CJ, vor fi zero, zero realizări cu menajera la conducere. De unde naiba a mai apărut și nulitatea asta ???
11 ianuarie 2021, 09:05
La PNL, tocurile fac zgomot prin cabinetele parlanentarilor. Nu în față, că nu-i loc de testosteronul domnilor. În PNL orice barbat are "în spate" si "pe lângă" o femeie. :-). Macar una
11 ianuarie 2021, 08:31
Nici un mister. Au fost bani si șantaj la mijloc. Corupție marca Fefe-rovici. Tot Botoșaniul stie
11 ianuarie 2021, 08:23
melimeloparis.ro%20
astratex.ro
Sondaj
Trebuie impuse anumite restricții persoanelor privind participarea la evenimente culturale, sportive, private în funcție de imunizarea sau neimunizarea cu vaccinul anti Covid?
Da
Nu
Nu știu
Declaraţia zilei
„Vreau să transmit botoșănenilor că nu sunt cei mai proști dintre români, cei mai dezinformați dintre români, cei mai săraci dintre români așa cum sunt portretizați de niște domni care vremelnic dețin puterea la București ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9184 lei
USD
Dolarul SUA
4.1486 lei
CHF
Francul elveţian
4.5849 lei
GBP
Lira sterlină
5.7813 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.7998 lei
XAU
Gramul de aur
241.9139 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2314 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3871 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0777 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3104 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1933 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6613 lei
Vremea
astăzi
Botosani
18.6 o C
Dorohoi
17.4 o C
Bucecea
17.9 o C
Darabani
17.0 o C
Saveni
18.5 o C
Ştefăneşti
18.2 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.