Ancheta săptămânii
Tocuri puține printre cravate, botoșănencele pătrund cu greu în lumea bărbaților! Doar ȘAPTE femei în Parlament în istoria județului, a opta a intrat printr-un mister

După recâștigarea cu sânge a democrației în țara noastră, la nivelul județului Botoșani cel puțin, butoanele au fost mai degrabă la îndemâna bărbaților. Femeile care au reușit să performeze în politică sunt puține și pot fi numărate pe degete. În schimb, bărbații care au avut funcții de înaltă demnitate publică sunt de ordinul zecilor.

Botoșănencele NU prea fac politică

 

Începând cu legislatura parlamentară din 1990, botoșănenii au trimis în Parlamentul României doar șapte femei. Cea cu numărul opt este tânăra Alexandra Huțu aleasă pe listele PSD Botoșani, și care a ajuns deputat, prin demisia unui coleg de partid. De altfel, renunțarea la mandat a lui Costel Pătrăuceanu încă ridică numeroase semne de întrebare, în condițiile în care visul aproape oricărui politician este să ajungă în Parlament. 

 

După alegerile parlamentare din decembrie 2020 s-a reliefat un fenomen îngrijorător. Femeile la nivel național sunt slab reprezentate, în condițiile în care din cei 466 de parlamentari doar 82 reprezintă sexul frumos. Înainte de demisia lui Pătrăuceanu, printre parlamentarii botoșăneni aleși la alegerile din 6 decembrie 2020, nu era nicio femeie, în condițiile în care în mandatul trecut au fost trei. 

 

Mai mult decât atât, ponderea femeilor în Parlamentul României a scăzut față de legislatura anterioară de la 19 la 17%.

 

Iar slaba reprezentare feminină în Parlament poate avea efecte puternice în comunitate, în rândul femeilor care fac parte din categorii vulnerabile și care nu au pe cineva care să le reprezinte interesele. Și asta în condițiile în care bărbații empatizează mai puțin sau deloc.

 

Botoșani, doar opt femei parlamentar

 

 

Revenind la Botoșani, începând cu anul 1990 și până în prezent, au fost alese sau au intrat în locul altora deja aleși pentru Parlamentul României Viorica Afrăsânei (mandatele 1992 – 1996, 1996 – 2000, 2000 – 2004), Doina Drețcanu (2001 - 2004 și 2004 – 2008), Roxana Anușcă Țurcanu (2012 – 2016), Liliana Mincă (2012 – 2016), Tamara Ciofu (2012 – 2016, 2016 – 2020), Mihaela Huncă (2016 – 2020), și recent Alexandra Huțu (2021 – 2024).

 

Toate aceste doamne au reprezentat botoșănenii în Camera Deputaților.

 

Singura femeie din istoria județului care a fost senator (de două ori, 2012 – 2016, 2016 – 2020) este Doina Federovici, președintele PSD Botoșani, probabil cea mai puternică femeie din politica botoșăneană.

 

De altfel, Doina Federovici a doborât două recorduri la Botoșani, fiind și prima femeie aleasă în postura de președinte al Consiliului Județean.

 

 

„Mă bucur că sunt, să zic așa, o deschizătoare de drumuri. Nu a fost intenția mea să dobor recorduri, ci doar să demonstrez că și noi, femeile putem avea un cuvânt de spus în administrația  țării. Și chiar unul important. La PSD Botoșani nu contează dacă ești femeie sau bărbat, ci contează să-ți faci treaba cu simț de răspundere și să reprezinți cu brio interesele celor care te-au votat, pentru că ei și-au pus mari așteptări în tine”,

Doina Federovici, președintele PSD Botoșani

 

PSD-ul bate PNL-ul la femei cu puterea în mâini 

 

Cât despre slaba reprezentativitate a femeilor în Parlamentul României sau orice alt structură decizională, Doina Federovici susține că la PSD în general sunt cooptate femei pentru „prima linie”. De altfel, cele mai multe doamne care au fost parlamentar au fost alese pe listele PSD.

 

„Cât despre aspectul că PSD nu are în această legislatura femei parlamentar, cred că ține doar de rezultatele surprinzătoare pe care le-au avut unele partide la Botoșani. Pe listele pentru Parlament am avut cea mai bună reprezentare: Alexandra Huțu, Dana Lăzăruc,  Ramona Guraliuc”,

Doina Federovici, președintele PSD Botoșani

 

Din noul Parlament fac parte doar 23 femei senator și 58 de doamne deputat.

 

Situața pe partide politice:

 

- PSD 22,3%

- USR-PLUS 20%

- PNL 15,7%

- AUR 12,8%

- UDMR 10 %

 

În istoria democratică a județului, PNL a avut-o doar pe Roxana Anușcă Țurcanu dar și în acest caz nominalizarea a fost subiectivă având în vedere că la acel moment era soția președintelui PNL, Florin Țurcanu. După ea, dar și înainte de ea, nicio femeie liberală nu a acces în Parlament.

 

„Nu prea au fost doritoare, acum ca să fiu sincer. Spre exemplu, la noi la PNL nu a vrut nimeni în față. Puteam pune pe cineva, dar nu au fost doritoare. Chiar nu a vrut nimeni, mă gândeam acum. Singura femeie care a vrut la un moment dat a fost Sînziana Secrieru, dar în rest, nimeni”,

Costel Șoptică, președintele PNL Botoșani

 

 

Iată legislaturile din Parlament și senatorii și deputații care au fost trimiși de botoșăneni pentru a le reprezenta interesele:

 

Senatul României

 

1990 – 1992

 

Constantin Dimitriu

Mihai Teodorescu

 

1992 – 1996

 

Dumitru Mocanu

Constantin Moldovanu înlocuit cu Constantin Lungu

Constantin Zăiceanu

 

1996 – 2000

 

Gheorghe Avram

Octav Cozmâncă

Dinu Secrieru

 

2000 – 2004

 

Dumitru Codreanu

Octav Cozmâncă

Nelu Pujină

 

2004 – 2008

 

Răzvan Theodorescu

Mihai Țâbuleac înlocuit cu Viorel Alexandru

Gavrilă Vasilescu

 

2008 – 2012

 

Gheorghe Marcu

Liviu Cîmpanu

Daniel Humelnicu

 

2012 – 2016

 

Doina Federovici

Șerban Mihăilescu

Corneliu Popescu

Viorel Grigoraș

 

2016 – 2020

 

Doina Federovici

Costel Șoptică

Lucian Trufin

 

2020 – 2024

 

Cristian Achiței

Lucian Trufin

Dorinel Cozma

 

Camera Deputaților

 

1990 – 1992

 

Aurelian Gulea

Dumitru Mocanu

Dumitru Nechifor

Ion Paicu

Nicolai Ureche

Severin Zofotă

 

1992 – 1996

 

Viorica Afrăsânei

Toader Clocotici

Tudor Manolescu

Alexandru Ota

Octav Pintilie

Alexandru Simionovici

Mihai Teodorescu

 

1996 – 2000

 

Viorica Afrăsânei

Eugen Gheorghe Hilote

Nicu Ioniță

Șerban Mihăilescu

Toma Năstase înlocuit cu Ștefan Baban

Emil Teodor Popescu

Dumitru Sandu

 

2000 – 2004

 

Viorica Afrăsânei

Ștefan Baban

Mihai Baltă

Costică Macaleți înlocuit cu Doina Drețcanu

Gheorghe Marcu

Mihai Mălaimare

Doru Dumitru Palade

 

2004 – 2008

 

Ștefan Baban

Cătălin Obuf Buhăianu

Liviu Cîmpanu

Radu Drăguș

Doina Drețcanu

Costică Macaleți

Mihai Mălaimare

 

2008 – 2012

 

Neculai Rebenciuc

Andrei Dolineaschi

Florin Țurcanu

Stelică Iacob Strugaru

Costică Macaleți

Cătălin Obuf Buhăianu

Mircea Grosaru (ales la nivel național)

 

2012 – 2016

 

Verginel Gireadă

Andrei Dolineaschi

Roxana Anușcă

Liliana Mincă

Costel Șoptică

Mihai Baltă

Cristian Roman

Tamara Ciofu

 

2016 – 2020

 

Cristian Achiței

Marius Budăi

Tamara Ciofu

Costel Lupașcu

Răzvan Rotaru

Mihaela Huncă

 

2020 – 2024

 

Marius Budăi

Dan Șlincu

Constantin Pătrăuceanu înlocuit de Alexandra Huțu 

Costel Șoptică

Lucian Feodorov

Andrei Drancă

 

loading...
EXCLUSIV: Mihaela Huncă a devenit director, preia șefia unei instituții din educație
MOTIVUL demisiei din Parlament a lui Constantin Pătrăuceanu: Am hotărât cu foarte mare greutate că...
Le-am trimis... AUR de la Botoșani: Prima ședință din Parlament, condusă de un botoșănean fiindcă e cel mai în vârstă deputat

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Bătrânii din azilul CJ-ului tratați cu medicamente și materiale sanitare de 13 bani pe zi
La ședința ordinară a Consiliului Județean care a avut loc pe data de 25 februarie și care, asemeni aproape tuturor celorlalte din pandemie, s-a desfășurat cu încălcarea Codului Administrativ, nefiind publică, pe ordinea zi a fost introdus și un proiect referitor la Căminul pentru Persoane Vârstnice Trușești.
200 de milioane de euro – Cel mai mare proiect din istoria Botoșanilor în pericol din cauza meciurilor politice interminabile de la ”Apă”
Situația gravă în care se află operatorul licențiat de apă și canalizare poate avea consecințe dezastruoase pentru întreg mediul economic și social de la Botoșani. SC Nova Apaserv SA ar putea pierde o finanțare de circa 200 de milioane de euro dacă nu reușește să se echilibreze financiar și, mai ales, dacă intră în insolvență.
Urban Serv executată silit de Sînziana Secrieru: Compania orașului a impozitat daunele câștigate în instanță de fostul administrator
Fostul administrator și director adjunct al SC Urban Serv SA a declanșat executarea silită a societății după ce șefii acesteia i-au achitat doar o parte din suma câștigată în instanță pentru destituirea nelegală din funcția de membru al consiliului de administrație.
Primăria trambulină pentru ”Apele Române”, ținută închisă cu cheia: Pensionarul care face zilnic 5 ore pe drum numai pentru a lucra la Primăria Vatra Moldoviței – VIDEO & GALERIE FOTO
Vatra Moldoviței este o comună situată aproximativ la jumătatea distanței dintre Gura Humorului și Câmpulung Moldovenesc, însă nu pe drumul principal dintre cele două orașe turistice. Este necesar să te abați vreo 15 km de la șoseaua care leagă Moldova de Transilvania.
În numele fiului! Inspector șef pensionat, angajat la o altă instituție pe filiera chelneriței pusă inginer de tătucii din politică – VIDEO
Simona Iancu, fosta chelneriță angajată inginer la dispeceratul Administrației Bazinale Prut – Bârlad prin detașare de la Primăria Vatra Moldoviței, din județul Suceava, își are corespondent masculin la Botoșani.
Definitiv: Urban Serv obligată de judecători să îi plătească bani grei lui Nicuță după o demitere cu damf politic
Societatea de salubrizare a orașului este nevoită să îi plătească fostului director adjunct peste un sfert de miliard de lei vechi după ce a pierdut și la Suceava procesul intentat de Cezar Nicuță. Totul după niște decizii în care legea a fost ignorată pentru reglarea unor conturi politice.
Magazinul cu clienți selecți! Procurori sau judecători, foști polițiști sau militari care cumpără arme, sunt și femei cu pistol în Botoșani
Deși probabil zilnic botoșănenii trec pe această stradă, una dintre cele mai circulate ale orașului, puține au fost ocaziile în care mintea a procesat bannerul care anunță oferta acestui magazin: pistoale de tot felul, arme de vânătoare, arbalete, arcuri și alte obiecte menite să apere integritatea fizică a posesorului.
Consilieri cu case, apartamente și conturi bancare, patroni și „agricultori” de oraș: o d-nă cu 4 case și 3 mașini îi cam bate pe toți – AVERILE noilor aleși de la Județ
Jumătate dintre cei 32 de consilieri județeni aleși la scrutinul din septembrie 2020 sunt persoane care se află la primul mandat în Consiliul Județean. Cealaltă jumătate sunt politicieni care au fost aleși și în fosta legislatură.
La Suceava și în stațiuni, Covidul și-a luat vacanță de sărbători și s-au ridicat restricțiile, la Botoșani a dat peste cei „mai catolici decât papa” și a rămas
Luna decembrie a fost una plină de ciudățenii în lupta autorităților cu coronavirusul. Deși este greu de crezut și dificil de înțeles, în majoritatea orașelor-stațiune din Suceava și Prahova, incomparabil mai aglomerate decât Botoșaniul, rata de infectare a scăzut exact când trebuia, adică în preajma sărbătorilor de iarnă. În schimb, la Botoșani, care poate fi orice numai oraș turistic nu, a rămas în continuare peste 3%.
Loading...
Sărbători de iarnă în pandemie! Ce spun autoritățile de la Botoșani despre ce (NU) avem voie să facem: Copiii merg cu colinda? Primim cete de urători?  
Anul 2020 continuă să lase urme adânci în psihicul uman, această apăsare fiind mai greu de dus mai ales în preajma sărbătorilor de iarnă.
Botoșăneni tratați inuman în curtea spitalului, șefii județului se ceartă (in)conștient între ei, bolnavii tremură de frig ore lungi în fața Urgențelor – GALERIE FOTO
Umilințele pe care sute sau poate chiar mii de botoșăneni au fost nevoiți să le suporte în pandemie la Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) a Spitalului Județean s-au amplificat după venirea frigului. Iar soluția, dacă poate fi numită așa bătaia de joc la care au fost supuși oamenii, a reprezentat-o montarea a două corturi ale Armatei în curtea unității.
Rata Covid, calculată după o populație departe de ce a ieșit la recensământ: Două instituții invocate în obținerea numărului de locuitori, neagă furnizarea datelor
”Nr. Populație furnizat de IPJ Botoșani”, aceasta este formularea scrisă cu literă de o șchioapă care timp de mai multe săptămâni, inclusiv în prima parte a lunii noiembrie, încheia ”LISTA cu limitele de incidență cumulate a cazurilor pe ultimele 14 zile la nivelul Unităților Administrativ Teritoriale din județul Botoșani”. Cazuri de Covid, bineînțeles.
O piață nouă de peste 200.000 de euro stă închisă fiindcă e prea modernă în ”era Covid”: comercianții vând pe trotuare și în parcare – GALERIE FOTO
”Se suspendă activitatea piețelor agroalimentare în spații închise, târgurilor, bâlciurilor, piețelor mixte și volante și a talciocurilor, definite potrivit art.7 alin 1 din Hotărârea Guvernului nr. 348/2004 privind exercitarea comerțului cu produse și servicii de piață în unele zone publice, cu modificările și completările ulterioare (...) ÎNCEPÂND CU DATA DE 09.11.2020”.
Concurs de poveste pentru un manager cu leafă de vreo 15.000 de lei, a început pe vremea lui Flutur, nu se știe dacă se mai termină cu Andrei
Consiliul de Administrație al Spitalului de Pneumoftiziologie Botoșani organizează concurs pentru funcția de manager. Aproape în orice altă perioadă a anului un astfel de anunț putea fi tratat ca oricare altul de acest gen. A fost însă demarat într-o situație specială pentru administrația publică locală și de aici au plecat și interpretările politice.
Loading...
Propovăduitorii în halate albe ai Covidului, în prima linie a campaniei electorale la mai toate partidele parlamentare
La alegerile locale a putut fi considerată o coincidență. Sau o conjunctură. Ori un concurs de împrejurări. Numai că a venit campania electorală pentru scrutinul parlamentar și se întâmplă din nou. Și nu mai poate fi vorba nici de coincidență, nici de conjunctură, nici de un concurs de împrejurări.
Elevii fără tablete pentru școală, 3 milioane de euro cheltuite însă la Botoșani pe alegerile locale pentru ca trei sferturi din primari să rămână în funcții
Alegerile locale din anul istoric 2020 pot fi trecute în categoria „dezmățurilor financiare” în condițiile în care au costat dublu față de alte scrutine anterioare. Vorbim la nivel național de un total de peste 200 de milioane de euro pentru organizarea și desfășurarea alegerilor locale. Iar costurile suplimentare au fost cauzate de criza sanitară care a lovit mapamondul.Și dezmățul, continuă.
Candidații care s-au făcut de rușine la locale: Pe unul nu l-a votat nici nevasta, alții n-au „păcălit” alegătorii chiar dacă aveau același nume cu... primarul
Peste 7.000 de candidați s-au înscris în lupta electorală pentru județul Botoșani, majoritatea depunându-și candidaturile pe listele pentru consiliile locale din cele 78 de unități administrativ-teritoriale. Câteva sute au candidat pentru funcția de primar, unii fără a avea în spate culorile unui partid, preferând postura de independenți.
Femeia e la putere în noua conducere a CJ, vom avea și cea mai tânără doamnă vicepreședinte din istoria Consiliului – CINE sunt noii vicepreședinți
Liderii PSD și cei ai ALDE s-au întâlnit joi la sediul social-democraților și au stabilit încă de atunci crearea unei coaliții pentru asigurarea majorității în Consiliul Județean.
Candidat bogat, candidat sărac la Primăria Botoșani! AVERILE aspiranților la fotoliul de primar al municipiului reședință de județ - GALERIE FOTO
O imagine în ansamblu a declarațiilor de avere ale candidaților la funcția de primar al municipiului Botoșani indică faptul că, în 2020, în rândul competitorilor predomină persoane din pătura socială de mijloc. Există și câțiva candidați mai „avuți” care au agonisit de-a lungul anilor din venituri private sau publice. Și o a treia categorie, a celor care nu se pot lăuda nici măcar cu un loc de muncă stabil.
Șoferul care a produs accidentul dramatic din Bulevard este LIBER! Victimele rămase cu sechele și amenințate cu moartea, șocate de decizia judecătorilor – DOCUMENT
Seara de 1 iunie a anului 2020 a fost marcată la Botoșani de unul dintre cele mai grave accidente rutiere produse în municipiul reședință de județ, bilanțul fiind unul apropiat de tragedie: trei autoturisme distruse, șase oameni răniți grav sau extrem de grav, dintre care doi încarcerați. Șoferul vinovat se afla în plin live la volan, în momentul producerii accidentului. Era băut și, la analiza toxicologică, în sânge i-a fost depistat și canabis.
Botosani ul a avut o singura femeie parlamentar, Tamara Ciofu. În rest....
12 ianuarie 2021, 05:06
Aloooooooo. DNA-ul, SRI-ul , urmăriți puțin activitatea și combinațiile de la PSD si de la CJ. Atunci să vezi distracție și...
11 ianuarie 2021, 14:59
Lasati ca hunca a fost consolata cu un os mai mic .....doar nu avea sa se intoarca la catedra , la lic sportiv !! A rezolvat o Hirtiuta...
11 ianuarie 2021, 12:13
Suntem cei mai penibili din toata țara. Avem o incompetenta ca presedinte de CJ, una care a intrat deputat ca a " renunțat" un fraier...fătălăi....
11 ianuarie 2021, 11:20
Scoateți cuvintul “probabil” din textul articolului....asta nu mai are liniște de acum incolo...! va deschide noi drumuri spre al paisepelea cincinal și va dobori și toate recordurile nescrise și din epoca de aur! Sa ne ținem atunci! Sa proslăvim proslavanca! Proslavanca ...nou termen de introdus in DEX ce va caracteriza de acum in colo asemenea personaje.
11 ianuarie 2021, 10:59
Articolul acesta ce reprezintă? Osanalele aduse unei repetente? asta nu are nici o școala făcută pe bune din ce are trecut in CV. Recorduri depășite la ce...? Dacă in cercul restrâns, analfabeta funcțională s-a înconjurat numai de fatalai și personaje cu inteligenta sub nivelul marii, asta nu o face cea mai deșteptă, frumosa sau inteligenta ... Megalomania afișata va trebui tratată corespunzător in viitorul apropiat. Soarta a adus-o in aceasta postura...tot soarta o va repara.
11 ianuarie 2021, 10:25
Misterul e menajera care se înconjoară doar cu analfabeți slugarnici.
11 ianuarie 2021, 09:16
La judet CJ, vor fi zero, zero realizări cu menajera la conducere. De unde naiba a mai apărut și nulitatea asta ???
11 ianuarie 2021, 09:05
La PNL, tocurile fac zgomot prin cabinetele parlanentarilor. Nu în față, că nu-i loc de testosteronul domnilor. În PNL orice barbat are "în spate" si "pe lângă" o femeie. :-). Macar una
11 ianuarie 2021, 08:31
Nici un mister. Au fost bani si șantaj la mijloc. Corupție marca Fefe-rovici. Tot Botoșaniul stie
11 ianuarie 2021, 08:23
melimeloparis.ro%20
astratex.ro
Sondaj
Ce vaccin anti Covid preferați?
Pfizer/BioNTech
Moderna
AstraZeneca
Johnson & Johnson
Sputnik V
Altul
Declaraţia zilei
 „Am reluat o poveste mai veche, dacă nu mă înșel din 2016, la sistemul de supraveghere din municipiul Botoșani. Noi am trimis o adresă cu ajutorul colegilor de la Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) în baza Legii 333 ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.9226 lei
USD
Dolarul SUA
4.1180 lei
CHF
Francul elveţian
4.4688 lei
GBP
Lira sterlină
5.6719 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.7764 lei
XAU
Gramul de aur
230.7072 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2314 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3715 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1662 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.2818 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1897 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6619 lei
Vremea
astăzi
Botosani
4.1 o C
Dorohoi
4.2 o C
Bucecea
3.8 o C
Darabani
3.4 o C
Saveni
4.1 o C
Ştefăneşti
5.5 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.