Ancheta săptămânii
Și directori, și consilieri: Magnificii de la municipiu care centrează și dau cu capul peste milioane de lei

Miercuri, 28 aprilie 2021, ședință a Consiliului Local Botoșani... Unul dintre cele mai importante proiecte de hotărâre de pe ordinea de zi îl reprezintă bugetul pe 2021 de la SC Urban Serv SA. Gabriel Tanasă, chiar președinte de ședință, ia cuvântul și anunță că se abține.

Uite așa se întâmplă!


Nu este însă o abținere clasică, adică un consilier care este nehotărât între ”pentru” și ”împotrivă” asupra problemei dezbătute și votează ”abținere”. Nu, alesul social-democrat pur și simplu refuză să își exercite mandatul cu care l-au învestit botoșăneni.


„La punctul referitor la SC Urban Serv SA mă voi abține de la orice fel de discuții și de la vot”,


Gabriel Tanasă, consilier local PSD


La același punct, viceprimarul de la Pro România urcă pe scena de la Casa de Cultură a Sindicatelor, unde are loc întrunirea, și merge la microfon.


„Vreau să anunț că nu voi participa la acest proiect având în vedere că am un contract de muncă suspendat la Urban Serv”,


Liviu Toma, viceprimar.

 

La presiunea UE, Guvernul a pus capăt ”târgului de job-uri de directori” de la Consiliu


Ceea ce s-a întâmplat la ședința din 28 aprilie a devenit însă o obișnuință de la alegerile locale din 2020 încoace. Profitând de o modificare a legii 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenței în exercitarea demnităților publice, a funcțiilor publice și în mediul de afaceri, prevenirea și sancționarea corupției, o mulțime dintre aleșii de la municipiu au rămas în continuare consilieri locali, dar și șefi la unitățile Consiliului Local.


Timp de 14 ani acest lucru a fost de neconceput. La presiunea forurilor europene și cu România în plin proces de aderare la Uniunea Europeană, Guvernul Năstase a fost nevoit practic să adopte actul normativ menționat și să alinieze inclusiv administrația publică românească la acquis-ul comunitar.


Astfel, s-a întrerupt practica aberantă dintr-o mulțime de deliberative locale, inclusiv de la cel botoșănean, în care consilierii își împărțeau chiar lor, pe criterii strict politice, funcțiile de directori și de membri în consiliile de administrație la companiile la care Consiliul Local Botoșani era unic acționar.

 

Eu centrez, eu dau cu capul


Din anul 1998, când fosta Regie Autonomă Municipală s-a spart în SC CET SA, SC Urban Serv SA, SC Eltrans SA și SC Locativa SA, consilierii au acaparat aproape în totalitate posturile de directori și membri în consiliile de administrație, pe care le negociau ca la piață, fără vreo jenă, pe holurile Primăriei Botoșani sau chiar în timpul ședințelor de CL, transformate în AGA când era nevoie. Și astfel, timp de cinci ani, municipalitatea s-a aflat într-o situație aberantă: consilierii locali adoptau în plen hotărâri, pe care tot ei le puneau în practică în calitate de directori sau de membri CA, după care reveneau în plenul municipal pentru a-și da singuri socoteală pentru cum au aplicat respectivele hotărâri.


Tot acest lanț de-a dreptul nesimțit, în care consilierii centrau și tot ei dădeau cu capul, a fost însă întrerupt după adoptarea legii 161/2003, care a interzis consilierilor locali să mai fie și directori ori membri în CA-urile companiilor subordonate Consiliului Local. Iar același lucru a fost valabil și în cazul consilierilor județeni, care nu mai aveau dreptul să fie directori sau membri în CA-urile firmelor la care Consiliul Județean era acționar.

 

Cum s-au apucat aleșii de fentat legea


Încet-încet însă, politicienii de la Botoșani au găsit soluția prin care să fenteze amintitul act normativ. În legea 161/2003 se specifica foarte clar că aleșii de la municipiu nu au dreptul să ocupe funcții de conducere la companiile la care Consiliul Local este acționar, dar nu era prevăzut expres că interdicția se păstrează și la cele la care Consiliul Județean era acționar. Lucru valabil și în sens invers, pentru consilierii județeni, care nu puteau fi șefi la unitățile subordonate CJ, dar care puteau ocupa funcții de conducere la unitățile care țin de Consiliul Local.


Și s-a creat astfel o veritabilă morișcă prin care consilierii județeni au fost propulsați șefi la unitățile subordonate Consiliului Local, iar cei de la municipiu au ajuns pe la unitățile CJ, driblând amintitul act normativ. Iar exemple sunt cu duiumul.

 

Manevră valabilă de la PRM și PDL până la PNL și PSD


În 2009, Eugen Nițură, agronom de profesie, era consilier județean din partea Partidului România Mare și totodată membru în CA-ul de la SC Eltrans SA. Director general era, ca și în momentul de față, liberalul Victor Ivănescu, pe atunci membru PDL. Din 2013 și până în 2019, când a demisionat din CJ, Victor Ivănescu și-a dublat funcția de director general sau adjunct la SC Eltrans SA cu cea de consilier județean.


În legislatura 2008 – 2012, Ion Diaconu, de la PDL la acea dată, a fost consilier județean și director general la SC Termica SA, iar apoi la SC Modern Calor SA.


În precedenta legislatură, Bogdan Buhăianu de la PSD, a fost pentru o perioadă consilier județean și membru în consiliul de administrație al SC Eltrans SA, companie la care a activat și ca șef de serviciu.


Vă spuneam însă că și reciproca este valabilă. Astfel, Ady Petrușcă, pe atunci membru PSD, a ocupat concomitent funcția de director adjunct la SC Nova Apaserv SA și mandatul de consilier municipal.

 

Parlamentarii au întors administrația locală în negura anilor '90


Dansul acesta politic-administrativ ar fi continuat probabil până în ziua de astăzi dacă nu intervenea Parlamentul care prin legea 128/2017 a modificat legea 161/2003 privind incompatibilitățile și conflictul de interese. Ceea ce ar fi trebuit însă să fie un act normativ de îndreptare a unei scăpări pe care precedentul o avusese, a întors însă administrația locală în urmă cu 20 de ani.


S-a schimbat alineatul 1, litera d, a articolului 88 din legea 161/2003, astfel că...


”Funcția de consilier local sau consilier județean este incompatibilă cu:


Funcţia de preşedinte, vicepreşedinte, director general, director, manager, asociat, administrator, membru al consiliului de administraţie sau cenzor la regiile autonome şi societăţile reglementate de Legea nr. 31/1990, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, de interes judeţean ori înfiinţate sau aflate sub autoritatea consiliului judeţean (...) în cazul consilierului local,


respectiv la regiile autonome şi societăţile reglementate de Legea nr. 31/1990, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, de interes local înfiinţate sau aflate sub autoritatea consiliului local (...) în cazul consilierului judeţean”.

 

Ce a făcut practic legiuitorul? A pus capăt manevrei prin care consilierii județeni ajungeau șefi la unitățile de la municipiu, iar consilierii locali erau propulsați conducători la unitățile de la județ, driblând prevederile legii 161/2003.


În schimb, parlamentarii ”au uitat” esențialul: prin noua modificare consilierilor locali NU le mai este interzis să fie conducători la unitățile subordonate Consiliului Local, iar consilierii județeni pot face parte din conducerea unităților subordonate Consiliului Județean.


Practic, administrația publică locală s-a întors în anii '90, dinaintea aderării la UE.

 

Ca frații: 2 de la PSD, 2 de la PNL


Și astfel în Consiliul Local avem parte de niște situații în afara logicii și a moralității, mai mulți aleși locali făcând concomitent parte din deliberativul municipal și din conducerile unităților subordonate tocmai CL-ului. Iar lucrurile acestea sunt valabile atât pentru PSD, cât și pentru PNL, confirmând încă o dată că, atunci când la mijloc sunt posturi la stat influente și bine plătite, între comportamentul social-democraților și al liberalilor nu există vreo diferență. Despre cine este vorba:


Cătălin Flutur, consilier local PNL & director general la SC Locativa SA.


Gabriel Tanasă, consilieri local PSD & director general la SC Urban Serv SA


Marius Rogojinschi, consilieri local PSD (fost consilier local PNL) & director la Teatrul pentru Copii și Tineret Vasilache Botoșani


Eugen Țurcanu, consilier local PNL & director al Direcției Servicii Publice, Sport și Agrement (DSPSA).


De notat este că Eugen Țurcanu a dublat funcțiile și înaintea modificării legislative din 2017.


”S-a schimbat legea. Și noi am avut nedumerirea aceasta după alegeri și, într-adevăr, am găsit în lege că se poate”,


Oana Georgescu, șef serviciul juridic Primăria Botoșani.


Înlocuitoarea secretarului municipiului a explicat că dublarea mandatelor cu funcțiile de directori este posibilă ca urmare a modificării pe care Parlamentul a adus-o în 2017 legii 161/2003.

 

15,5 milioane de lei


este bugetul previzionat pe acest an pentru SC Urban Serv SA.


5,19 milioane de lei


a fost bugetul pe anul trecut al SC Locativa SA


1,73 milioane de lei


este bugetul aprobat pentru acest an la Teatrul Vasilache


12 milioane de lei


este bugetul pe acest an al DSPSA

 

Trebuie spus că, atunci când pe ordinea de zi sunt proiecte care privesc unitățile pe care le conduc, consilierii locali menționați obișnuiesc să se recuze, anunțând că nu participă la vot și/sau dezbateri.


Cu alte cuvinte, își exercită mandatele cu care au fost învestiți de botoșăneni doar atât cât le convine.


Indemnizațiile le primesc însă integral, chiar dacă la o mulțime de proiecte fac doar act de prezență.


Prefectul, cel care emite ordine de încetare a mandatelor în cazul unor aleși locali depistați ca incompatibili, crede că de actualele situații bizare se face vinovat și Codul Administrativ adoptat în 2019 prin ordonanță de urgență.


”S-ar putea, într-adevăr, ca în momentul în care s-a preluat din fosta lege 215, în Codul Administrativ, să fie o scăpare a legii. Trebuie totuși să ținem cont că toate aceste societăți și instituții de cultură au consiliu de administrație care ia deciziile importante și care și el este politic. În funcția de manager, fără consiliul de administrație nu prea poți să iei nici o decizie”,


Dan Nechifor, prefect.

 


Nu ai voie la cabinetul prefectului, dar ai voie să cheltuiești milioane de lei pe un circuit lipsit de moralitate și bun simț


Regimul incompatibilităților aleșilor locali provoacă și alte situații aberante. În luna ianuarie a acestui an, liberala Monica Răileanu, intrată în Consiliul Local în locul demisionarului Marius Oroșanu, a depus jurământul. Anterior, a demisionat din postul de consilier al prefectului pentru mass-media pentru că ar fi devenit incompatibilă.


”Din punctul meu de vedere, ne raportăm la legea 161/2003, în care, cel puțin în ceea ce privește Instituția Prefectului, stipulează foarte clar că, calitatea de consilier local sau consilier județean este incompatibilă cu o funcție în cancelaria prefectului sau de salariat în cadrul Instituției Prefectului. Prevede expres”,


Dan Nechifor, prefect.


Da! Aici s-a ajuns: ești incompatibil dacă ești consilier local și îi scrii prefectului comunicate, dar nu ești incompatibil dacă în calitate de director propui Consiliului Local un proiect de buget al unei unități deținute de Consiliul Local, eventual îl și votezi sau vorbești cu colegii de partid ori din CL să îl voteze, după care tot tu vii și îl execuți.

 

De ce să fie incompatibilitate sau conflict de interese?

 

Doar pentru că la mijloc sunt milioane de lei care sunt direcționate pe o asemenea filieră? Prea puțin pentru niște politicieni ca să se uite în oglindă și să realizeze situația complet imorală și lipsită de bun simț în care se află și să renunțe ori la mandatul de consilier local, ori la funcția de conducere de la unitatea subordonată municipalității.

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
La 6 luni de la alegeri, PRIMUL primar care își pierde mandatul: Dacă era să fi fost un stat sănătos la noi în țara asta, eu eram erou
Sărbătoare printre primari şi consilieri! Nu-i mai demite nimeni pentru conflict de interese, pedeapsă în bătaie de joc

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL

 

download from google playdownload from apple store
Singur împotriva sistemului! Un botoșănean a învins statul după ce a făcut pușcărie nevinovat
Era ridicat de pe stradă fiind suspectat că ar fi lovit o femeie și i-ar fi furat lanțul de aur de la gât. Din cauza unui tatuaj a petrecut trei luni într-o celulă, pentru ca ulterior să fie achitat, fapta de tâlhărie nefiind dovedită de procurori.
Angajatul Primăriei scos cu Poliția de la locul de muncă, repus pe post de judecători: Trebuie să i se plătească și toate salariile
Magistrații Tribunalului Botoșani s-au pronunțat în acest dosar vineri, 11 noiembrie 2022.
PSD-iștii din fruntea Urban Serv, doi deja pensionari, încearcă să obțină încă patru ani de mandat FĂRĂ CONCURS 
Membrii consiliului de administrație de la compania de salubrizare a Consiliului Local Botoșani încearcă să rămână încă patru ani în funcție fără să mai susțină vreun concurs. 
Nesimțire în stare pură: Tentativă de majorare a pensiilor speciale ale parlamentarilor, peste 10.000 de lei lună pentru două mandate
Sunt foști deputați și senatori care au făcut parte din Parlamentul României în urmă chiar și cu două decenii și care încă beneficiază de majorările salariale făcute la limita bunului simț de actualii componenți ai Legislativului.
6 oameni din ALDE intră șefi ”consultativi” la PNL – Povestea unei fuziuni prin... demisie colectivă
Intrarea Roxanei Țurcanu la sfârșitul săptămânii trecute în PNL nu a fost o decizie de moment. Între liberali și liberalii-democrați s-au purtat discuții de mai multe săptămâni privind o fuziune pe plan județean.
Cătălin Flutur în vizită la AUR-ul condus de George Simion: Suntem prieteni de ani de zile - CULISELE unei întâlniri pentru o brățară (a)politică
În săptămâna 15 - 21 august, fostul primar al municipiului Botoșani a vizitat sediul Alianței pentru Unirea Românilor (AUR).Cătălin Flutur susține că a mers la partidul menționat doar ca să ridice o invitație la nuntă.
Recensământ 2022: Pentru prima dată după 30 de ani municipiul Botoșani scade sub 100.000 de locuitori. Orașul riscă să-și piardă rangul, o parte din consilierii și polițiștii locali, inclusiv bani de la buget
Este cea mai gravă depopulare de la cel de-al Doilea Război Mondial, în care pierderile omenești au fost puse pe seama luptelor.Recensământul populației a oficializat practic fenomenul migrației la adevărata-i amploare, cu orașe din România părăsite masiv de locuitori.
O adolescentă din municipiu a obținut ordin de protecție împotriva propriei mame!
În cele mai multe dintre cazuri, divorțul dintre părinți se răsfrânge asupra copiilor care devin, în mod nefericit, o armă între foștii parteneri care caută răzbunare reciprocă.O încheiere de căsnicie din municipiul Botoșani se consumă în aceste zile cu lupte grele la Poliție și în instanță, după ce copilul a obținut ordin de protecție împotriva mamei.
Luptă până la Tribunal și Parchet pe direcția ”unicului șef” de la municipiu, primarul îi face prefectului plângere penală: S-a făcut sluj
Un nou conflict politico-administrativ se creionează în administrația publică locală de la Botoșani, în contextul animozității accentuate dintre filialele PNL și PSD, formațiuni care la nivel național se află în coaliția de guvernare. Nu și pe plan local.
Prietenie ruptă în două de AUR: Povestea unei candidaturi sprijinite de o organizație văzută ca o continuatoare a legionarilor - VIDEO
15 august 2020 – Bogdan Cărăușu își lansează candidatura la Consiliul Local pe platoul Sălii Polivalente din mijlocul mai multor reprezentanți ai Frăției Ortodoxe, inclusiv a președintelui Dan Grăjdeanu.7 iulie 2022 – invitat la Botoșăneanul TV, Bogdan Cărăușu face public că a întrerupt colaborarea cu organizația religioasă în ciuda sprijinului care i-a fost acordat atunci.
Viorica Dăncilă, dezvăluiri la Botoșani după pierderea șefiei Guvernului: Nici Doina, nici Marius nu au dat un telefon / Nimeni nu se aștepta că o să-l aresteze pe Liviu Dragnea – VIDEO
În toată istoria sa, România a avut un singur prim-ministru femeie: Viorica Dăncilă. A condus Guvernul în perioada 29 ianuarie 2018 – 4 noiembrie 2019, perioadă marcată de proteste de stradă și de o luptă la baionetă cu Justiția.
E jale! Investiția la drumul Botoșani – Târgu-Frumos, doar la un sfert după jumătate din contract, pentru o mulțime de lucrări încă nu s-au obținut nici măcar avizele
Avem parte de anunțuri triumfaliste din partea unor demnitari botoșăneni cu poze în care apare asfaltul, dar în realitate situația de pe drumul Botoșani – Târgu-Frumos este una cel puțin îngrijorătoare. Asta reiese dintr-o situație primită de Prefectură de la Secția Drumuri Naționale (SDN), practic reprezentantul din județ al beneficiarului, adică al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) în Botoșani.
ALARMĂ: S-a cerut oficial suspendarea autorizației de mediu pentru rampa de deșeuri a județului, Botoșani riscă să fie îngropat în gunoaie
Comisariatul Județean Botoșani al Gărzii Naționale de Mediu a solicitat Agenției pentru Protecția Mediului (APM) suspendarea Autorizației Integrate de Mediu (AIM) emisă pentru Centrul Integrat de Management al Deșeurilor (CMID) Stăuceni. Mai direct spus, noua groapă de gunoi a județului riscă să rămână fără autorizație de mediu, ceea ce înseamnă că nu ar mai putea să își desfășoare activitatea, iar operatorii de salubrizare din întreg județul nu ar mai avea unde să ducă deșeurile.
Sătul să aștepte apa, un fost luptător în Legiunea Străină își vinde pensiunea din Botoșani: Chiar e strigător la cerVIDEO & GALERIE FOTO
Nici mai mult, nici mai puțin de 16 ani a luptat în instanță pentru a dobândi dreptul de proprietate asupra unui conac naționalizat de comuniști. L-a transformat în pensiune, a avut 50.000 de turiști, însă după opt ani de activitate dorește să renunțe la afacere. Iar motivul nu ar trebui să existe într-o țară membră a Uniunii Europene.
Val de procese deschise de Primărie pentru tranzacții cu locuințe din Centrul Vechi: Sume derizorii / Poate ne trezim și cu apartamentele noastre că devin nule
Primarul Cosmin Andrei susține că a intrat în posesia unor documente din care reiese că au fost vândute 15 apartamente din Centrul Istoric, iar contractele de vânzare – cumpărare nu au fost perfectate la notar. Drept pentru care toate aceste înțelegeri contractuale vor fi contestate în instanță.
Patru foști și actuali șefi ai Filarmonicii dați pe mâna Poliției, suspiciuni de luare de mită, abuz și neglijență în serviciu
Sesizarea organelor de cercetare a venit în urma unui audit efectuat la Filarmonica de Stat „George Enescu” Botoșani.Vizează patru angajați care au fost implicați în organizarea unui concurs pentru ocuparea poziției de concert maestru.
”Reforma de la Apă” a născut până la urmă mai mulți șefi, instalatorii au fost rebotezați ”operatori circuite rețea apă” poate-poate vine cineva să se angajeze
Pe 20 aprilie, cu câteva zile înaintea Paștelui, Adunarea Generală a Asociației de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) ”Aqua Botoșani”, structură constituită de Consiliul Județean și 73 de consilii locale, a avizat modificarea organigramei și statului de funcții la SC Nova Apaserv SA. După ce, în ianuarie, s-au redus directorii de la patru la doi, în aprilie numărul total al șefilor a crescut cu patru. În același timp, se găsesc foarte greu oameni pentru munca de jos.
Coșmar pe drumul Botoșani - Flămânzi: pietre, pământ, șanțuri și mult praf: Oamenii au rămas fără poduri, este disconfortul cu piatra, cu praful, cu penele... VIDEO & GALERIE FOTO
Pe 2 august 2021, Direcția Regională de Drumuri și Poduri (DRDP) anunța deschiderea șantierului de lucrări pe DN 28 B, Botoșani – Târgu Frumos.Odată frontul de lucru ajuns aproape de limita orașului Botoșani, pentru șoferi parcurgerea unui drum către Iași sau spre sudul țării a devenit un calvar.
Gata negocierile pe directori PNL - PSD: Doi liberali grei lăsați fără funcție, social-democrații au aplicat din nou tactica ”oricine, numai el nu”
Așa cum am anunțat spre finele săptămânii trecute, una dintre „victimele” negocierilor s-a nimerit a fi Ada Macovei, șefa educației botoșănene pe care, și de această dată, o urmărește trecutul.Negocierile au fost în cele din urmă închise și la Botoșani după intervenția unor șefi de la București.
DEZVĂLUIRI explozive despre „faimoasele autobuze” : Eltrans plătește taxă pentru fiecare kilometru suplimentar și are deja peste 100.000 km în plus - VIDEO
3.600 de euro plătește Eltrans pe lună pentru fiecare autobuz închiriat de la compania turcească cu care s-a încheiat un contract de leasing operațional.Autobuzele s-au defectat de 200 de ori în mai puțin de doi ani și sunt limitate și la numărul de kilometri parcurși.
"de actualele situații bizare se face vinovat și Codul Administrativ" Gâţii mamii lui, la pușcărie cu el!!!
10 mai 2021, 13:45
adevarul e ca oameni mai de valoare in judetul asta nu sunt, decat ei, sa le fie rusine, niste tarani lacomi
10 mai 2021, 13:45
Atentie la turcanu eujeeen!!! DSPSA nu este sc , nu are consiliu de administrație, va asigur ca a fost incompatibil cel puțin în mandatul trecut . Se doarme la Primărie, nu se studiază în amănunt legea. E penal în funcție țurcanu eujeeen zis si PUI CU MUJDEI SI MĂMĂLIGĂ!!!!
10 mai 2021, 11:11
Sondaj
Ați dat până acum ”atenții” la doctor?
Da
Nu
Nu am ajuns la doctor
Declaraţia zilei
”Din păcate, discriminarea în școli este prezentă. În sondajul nostru de opinie, realizat acum un și jumătate la nivel național, am cerut părinților și profesorilor copiilor din preuniversitar să identifice motivele de hăr ...
fashiondays.ro
Curs valutar
3 februarie 2023
EUR
Euro
4.9005 lei
USD
Dolarul SUA
4.4823 lei
CHF
Francul elveţian
4.9076 lei
GBP
Lira sterlină
5.4945 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.4888 lei
XAU
Gramul de aur
275.3749 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2362 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2712 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1660 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3580 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2062 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6582 lei
Vremea
astăzi
Botosani
-2.2 o C
Dorohoi
-2.2 o C
Bucecea
-2.9 o C
Darabani
-2.7 o C
Saveni
-1.8 o C
Ştefăneşti
-5.9 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.