Ancheta săptămânii
Și directori, și consilieri: Magnificii de la municipiu care centrează și dau cu capul peste milioane de lei

Miercuri, 28 aprilie 2021, ședință a Consiliului Local Botoșani... Unul dintre cele mai importante proiecte de hotărâre de pe ordinea de zi îl reprezintă bugetul pe 2021 de la SC Urban Serv SA. Gabriel Tanasă, chiar președinte de ședință, ia cuvântul și anunță că se abține.

Uite așa se întâmplă!


Nu este însă o abținere clasică, adică un consilier care este nehotărât între ”pentru” și ”împotrivă” asupra problemei dezbătute și votează ”abținere”. Nu, alesul social-democrat pur și simplu refuză să își exercite mandatul cu care l-au învestit botoșăneni.


„La punctul referitor la SC Urban Serv SA mă voi abține de la orice fel de discuții și de la vot”,


Gabriel Tanasă, consilier local PSD


La același punct, viceprimarul de la Pro România urcă pe scena de la Casa de Cultură a Sindicatelor, unde are loc întrunirea, și merge la microfon.


„Vreau să anunț că nu voi participa la acest proiect având în vedere că am un contract de muncă suspendat la Urban Serv”,


Liviu Toma, viceprimar.

 

La presiunea UE, Guvernul a pus capăt ”târgului de job-uri de directori” de la Consiliu


Ceea ce s-a întâmplat la ședința din 28 aprilie a devenit însă o obișnuință de la alegerile locale din 2020 încoace. Profitând de o modificare a legii 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenței în exercitarea demnităților publice, a funcțiilor publice și în mediul de afaceri, prevenirea și sancționarea corupției, o mulțime dintre aleșii de la municipiu au rămas în continuare consilieri locali, dar și șefi la unitățile Consiliului Local.


Timp de 14 ani acest lucru a fost de neconceput. La presiunea forurilor europene și cu România în plin proces de aderare la Uniunea Europeană, Guvernul Năstase a fost nevoit practic să adopte actul normativ menționat și să alinieze inclusiv administrația publică românească la acquis-ul comunitar.


Astfel, s-a întrerupt practica aberantă dintr-o mulțime de deliberative locale, inclusiv de la cel botoșănean, în care consilierii își împărțeau chiar lor, pe criterii strict politice, funcțiile de directori și de membri în consiliile de administrație la companiile la care Consiliul Local Botoșani era unic acționar.

 

Eu centrez, eu dau cu capul


Din anul 1998, când fosta Regie Autonomă Municipală s-a spart în SC CET SA, SC Urban Serv SA, SC Eltrans SA și SC Locativa SA, consilierii au acaparat aproape în totalitate posturile de directori și membri în consiliile de administrație, pe care le negociau ca la piață, fără vreo jenă, pe holurile Primăriei Botoșani sau chiar în timpul ședințelor de CL, transformate în AGA când era nevoie. Și astfel, timp de cinci ani, municipalitatea s-a aflat într-o situație aberantă: consilierii locali adoptau în plen hotărâri, pe care tot ei le puneau în practică în calitate de directori sau de membri CA, după care reveneau în plenul municipal pentru a-și da singuri socoteală pentru cum au aplicat respectivele hotărâri.


Tot acest lanț de-a dreptul nesimțit, în care consilierii centrau și tot ei dădeau cu capul, a fost însă întrerupt după adoptarea legii 161/2003, care a interzis consilierilor locali să mai fie și directori ori membri în CA-urile companiilor subordonate Consiliului Local. Iar același lucru a fost valabil și în cazul consilierilor județeni, care nu mai aveau dreptul să fie directori sau membri în CA-urile firmelor la care Consiliul Județean era acționar.

 

Cum s-au apucat aleșii de fentat legea


Încet-încet însă, politicienii de la Botoșani au găsit soluția prin care să fenteze amintitul act normativ. În legea 161/2003 se specifica foarte clar că aleșii de la municipiu nu au dreptul să ocupe funcții de conducere la companiile la care Consiliul Local este acționar, dar nu era prevăzut expres că interdicția se păstrează și la cele la care Consiliul Județean era acționar. Lucru valabil și în sens invers, pentru consilierii județeni, care nu puteau fi șefi la unitățile subordonate CJ, dar care puteau ocupa funcții de conducere la unitățile care țin de Consiliul Local.


Și s-a creat astfel o veritabilă morișcă prin care consilierii județeni au fost propulsați șefi la unitățile subordonate Consiliului Local, iar cei de la municipiu au ajuns pe la unitățile CJ, driblând amintitul act normativ. Iar exemple sunt cu duiumul.

 

Manevră valabilă de la PRM și PDL până la PNL și PSD


În 2009, Eugen Nițură, agronom de profesie, era consilier județean din partea Partidului România Mare și totodată membru în CA-ul de la SC Eltrans SA. Director general era, ca și în momentul de față, liberalul Victor Ivănescu, pe atunci membru PDL. Din 2013 și până în 2019, când a demisionat din CJ, Victor Ivănescu și-a dublat funcția de director general sau adjunct la SC Eltrans SA cu cea de consilier județean.


În legislatura 2008 – 2012, Ion Diaconu, de la PDL la acea dată, a fost consilier județean și director general la SC Termica SA, iar apoi la SC Modern Calor SA.


În precedenta legislatură, Bogdan Buhăianu de la PSD, a fost pentru o perioadă consilier județean și membru în consiliul de administrație al SC Eltrans SA, companie la care a activat și ca șef de serviciu.


Vă spuneam însă că și reciproca este valabilă. Astfel, Ady Petrușcă, pe atunci membru PSD, a ocupat concomitent funcția de director adjunct la SC Nova Apaserv SA și mandatul de consilier municipal.

 

Parlamentarii au întors administrația locală în negura anilor '90


Dansul acesta politic-administrativ ar fi continuat probabil până în ziua de astăzi dacă nu intervenea Parlamentul care prin legea 128/2017 a modificat legea 161/2003 privind incompatibilitățile și conflictul de interese. Ceea ce ar fi trebuit însă să fie un act normativ de îndreptare a unei scăpări pe care precedentul o avusese, a întors însă administrația locală în urmă cu 20 de ani.


S-a schimbat alineatul 1, litera d, a articolului 88 din legea 161/2003, astfel că...


”Funcția de consilier local sau consilier județean este incompatibilă cu:


Funcţia de preşedinte, vicepreşedinte, director general, director, manager, asociat, administrator, membru al consiliului de administraţie sau cenzor la regiile autonome şi societăţile reglementate de Legea nr. 31/1990, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, de interes judeţean ori înfiinţate sau aflate sub autoritatea consiliului judeţean (...) în cazul consilierului local,


respectiv la regiile autonome şi societăţile reglementate de Legea nr. 31/1990, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, de interes local înfiinţate sau aflate sub autoritatea consiliului local (...) în cazul consilierului judeţean”.

 

Ce a făcut practic legiuitorul? A pus capăt manevrei prin care consilierii județeni ajungeau șefi la unitățile de la municipiu, iar consilierii locali erau propulsați conducători la unitățile de la județ, driblând prevederile legii 161/2003.


În schimb, parlamentarii ”au uitat” esențialul: prin noua modificare consilierilor locali NU le mai este interzis să fie conducători la unitățile subordonate Consiliului Local, iar consilierii județeni pot face parte din conducerea unităților subordonate Consiliului Județean.


Practic, administrația publică locală s-a întors în anii '90, dinaintea aderării la UE.

 

Ca frații: 2 de la PSD, 2 de la PNL


Și astfel în Consiliul Local avem parte de niște situații în afara logicii și a moralității, mai mulți aleși locali făcând concomitent parte din deliberativul municipal și din conducerile unităților subordonate tocmai CL-ului. Iar lucrurile acestea sunt valabile atât pentru PSD, cât și pentru PNL, confirmând încă o dată că, atunci când la mijloc sunt posturi la stat influente și bine plătite, între comportamentul social-democraților și al liberalilor nu există vreo diferență. Despre cine este vorba:


Cătălin Flutur, consilier local PNL & director general la SC Locativa SA.


Gabriel Tanasă, consilieri local PSD & director general la SC Urban Serv SA


Marius Rogojinschi, consilieri local PSD (fost consilier local PNL) & director la Teatrul pentru Copii și Tineret Vasilache Botoșani


Eugen Țurcanu, consilier local PNL & director al Direcției Servicii Publice, Sport și Agrement (DSPSA).


De notat este că Eugen Țurcanu a dublat funcțiile și înaintea modificării legislative din 2017.


”S-a schimbat legea. Și noi am avut nedumerirea aceasta după alegeri și, într-adevăr, am găsit în lege că se poate”,


Oana Georgescu, șef serviciul juridic Primăria Botoșani.


Înlocuitoarea secretarului municipiului a explicat că dublarea mandatelor cu funcțiile de directori este posibilă ca urmare a modificării pe care Parlamentul a adus-o în 2017 legii 161/2003.

 

15,5 milioane de lei


este bugetul previzionat pe acest an pentru SC Urban Serv SA.


5,19 milioane de lei


a fost bugetul pe anul trecut al SC Locativa SA


1,73 milioane de lei


este bugetul aprobat pentru acest an la Teatrul Vasilache


12 milioane de lei


este bugetul pe acest an al DSPSA

 

Trebuie spus că, atunci când pe ordinea de zi sunt proiecte care privesc unitățile pe care le conduc, consilierii locali menționați obișnuiesc să se recuze, anunțând că nu participă la vot și/sau dezbateri.


Cu alte cuvinte, își exercită mandatele cu care au fost învestiți de botoșăneni doar atât cât le convine.


Indemnizațiile le primesc însă integral, chiar dacă la o mulțime de proiecte fac doar act de prezență.


Prefectul, cel care emite ordine de încetare a mandatelor în cazul unor aleși locali depistați ca incompatibili, crede că de actualele situații bizare se face vinovat și Codul Administrativ adoptat în 2019 prin ordonanță de urgență.


”S-ar putea, într-adevăr, ca în momentul în care s-a preluat din fosta lege 215, în Codul Administrativ, să fie o scăpare a legii. Trebuie totuși să ținem cont că toate aceste societăți și instituții de cultură au consiliu de administrație care ia deciziile importante și care și el este politic. În funcția de manager, fără consiliul de administrație nu prea poți să iei nici o decizie”,


Dan Nechifor, prefect.

 


Nu ai voie la cabinetul prefectului, dar ai voie să cheltuiești milioane de lei pe un circuit lipsit de moralitate și bun simț


Regimul incompatibilităților aleșilor locali provoacă și alte situații aberante. În luna ianuarie a acestui an, liberala Monica Răileanu, intrată în Consiliul Local în locul demisionarului Marius Oroșanu, a depus jurământul. Anterior, a demisionat din postul de consilier al prefectului pentru mass-media pentru că ar fi devenit incompatibilă.


”Din punctul meu de vedere, ne raportăm la legea 161/2003, în care, cel puțin în ceea ce privește Instituția Prefectului, stipulează foarte clar că, calitatea de consilier local sau consilier județean este incompatibilă cu o funcție în cancelaria prefectului sau de salariat în cadrul Instituției Prefectului. Prevede expres”,


Dan Nechifor, prefect.


Da! Aici s-a ajuns: ești incompatibil dacă ești consilier local și îi scrii prefectului comunicate, dar nu ești incompatibil dacă în calitate de director propui Consiliului Local un proiect de buget al unei unități deținute de Consiliul Local, eventual îl și votezi sau vorbești cu colegii de partid ori din CL să îl voteze, după care tot tu vii și îl execuți.

 

De ce să fie incompatibilitate sau conflict de interese?

 

Doar pentru că la mijloc sunt milioane de lei care sunt direcționate pe o asemenea filieră? Prea puțin pentru niște politicieni ca să se uite în oglindă și să realizeze situația complet imorală și lipsită de bun simț în care se află și să renunțe ori la mandatul de consilier local, ori la funcția de conducere de la unitatea subordonată municipalității.

 

loading...
La 6 luni de la alegeri, PRIMUL primar care își pierde mandatul: Dacă era să fi fost un stat sănătos la noi în țara asta, eu eram erou
Sărbătoare printre primari şi consilieri! Nu-i mai demite nimeni pentru conflict de interese, pedeapsă în bătaie de joc

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL

 

download from google playdownload from apple store
PNL și USR și-au împărțit cu scântei șefia instituțiilor, ”Salvați România” pune mâna pe câteva unități de stat cheie – LISTA
Votarea de către ambii consilieri locali ai Uniunii Salvați România a amendamentului la bugetul orașului prin care s-au suplimentat cu 597.000 de lei alocațiile către Direcția Servicii Publice Sport și Agrement (DSPSA) condusă de liberalul Eugen Țurcanu nu este una întâmplătoare. Opțiunea pro PNL a celor doi useriști survine unei întâlniri tensionate
Un botoșănean a dat statul român în judecată după ce a stat nevinovat la pușcărie timp de 3 luni
Acest lucru se întâmplă la aproape 3 ani de când a fost ridicat de pe stradă pentru o faptă de tâlhărie pe care se presupunea că ar fi comis-o.
Voleibalistul, drumarul, d-na de la construcții și inginerul economist de la restaurant – (ne)specialiștii numiți politic să salveze ”Apa” la Botoșani
Târgul PSD – ALDE privitor la compania de apă și canalizare la care Consiliul Județean este acționar principal a fost desăvârșit în prima săptămână din aprilie. Adunarea Generală a Acționarilor (AGA) de la SC Nova Apaserv SA a votat completarea consiliului de administrație cu încă patru membri, doi sprijiniți de PSD, iar ceilalți doi de ALDE.
Ședințele secrete ale consilierilor și cele cu fețele ascunse ne-au costat peste un milion de lei într-un singur an
În această lună se împlinește un an de când accesul la ședințele Consiliului Județean și Consiliului Local este zădărnicit tocmai de oamenii trimiși acolo de botoșăneni să le reprezinte interesele. Folosindu-se de pandemie, atât aleșii de la județ, cât și cei de la municipiu respectă parțial sau deloc Codul Administrativ care prevede fără echivoc că întrunirile de plen se desfășoară în regim deschis.
Marea păcăleală a noilor restricții – Situația în Botoșani și România este în realitate mult mai bună decât înaintea alegerilor, noile măsuri sunt contrazise flagrant chiar de cifrele oficiale
Duminică seară, în România au intrat în vigoare noi restricții concomitent cu prelungirea stării de alertă. La jumătatea lunii martie, țara noastră împlinește un an de când se află în stare de urgență sau stare de alertă, iar marea problemă care însoțește noua serie de restrângere a drepturilor cetățenești este că nu are acoperire în situația faptică.
Directorul ar trebui să își oprească singur banii pe statul de plată: Urban Serv refuză să recupereze daunele plătite fostului administrator
Fostul președinte al consiliului de administrație de la SC Urban Serv SA și-a încasat toți banii pe care Curtea de Apel Suceava a decis că societatea trebuie să îi plătească după ce judecătorii au concluzionat că a fost destituit nelegal din funcție.
Bătrânii din azilul CJ-ului tratați cu medicamente și materiale sanitare de 13 bani pe zi
La ședința ordinară a Consiliului Județean care a avut loc pe data de 25 februarie și care, asemeni aproape tuturor celorlalte din pandemie, s-a desfășurat cu încălcarea Codului Administrativ, nefiind publică, pe ordinea zi a fost introdus și un proiect referitor la Căminul pentru Persoane Vârstnice Trușești.
200 de milioane de euro – Cel mai mare proiect din istoria Botoșanilor în pericol din cauza meciurilor politice interminabile de la ”Apă”
Situația gravă în care se află operatorul licențiat de apă și canalizare poate avea consecințe dezastruoase pentru întreg mediul economic și social de la Botoșani. SC Nova Apaserv SA ar putea pierde o finanțare de circa 200 de milioane de euro dacă nu reușește să se echilibreze financiar și, mai ales, dacă intră în insolvență.
Urban Serv executată silit de Sînziana Secrieru: Compania orașului a impozitat daunele câștigate în instanță de fostul administrator
Fostul administrator și director adjunct al SC Urban Serv SA a declanșat executarea silită a societății după ce șefii acesteia i-au achitat doar o parte din suma câștigată în instanță pentru destituirea nelegală din funcția de membru al consiliului de administrație.
Loading...
Primăria trambulină pentru ”Apele Române”, ținută închisă cu cheia: Pensionarul care face zilnic 5 ore pe drum numai pentru a lucra la Primăria Vatra Moldoviței – VIDEO & GALERIE FOTO
Vatra Moldoviței este o comună situată aproximativ la jumătatea distanței dintre Gura Humorului și Câmpulung Moldovenesc, însă nu pe drumul principal dintre cele două orașe turistice. Este necesar să te abați vreo 15 km de la șoseaua care leagă Moldova de Transilvania.
În numele fiului! Inspector șef pensionat, angajat la o altă instituție pe filiera chelneriței pusă inginer de tătucii din politică – VIDEO
Simona Iancu, fosta chelneriță angajată inginer la dispeceratul Administrației Bazinale Prut – Bârlad prin detașare de la Primăria Vatra Moldoviței, din județul Suceava, își are corespondent masculin la Botoșani.
Definitiv: Urban Serv obligată de judecători să îi plătească bani grei lui Nicuță după o demitere cu damf politic
Societatea de salubrizare a orașului este nevoită să îi plătească fostului director adjunct peste un sfert de miliard de lei vechi după ce a pierdut și la Suceava procesul intentat de Cezar Nicuță. Totul după niște decizii în care legea a fost ignorată pentru reglarea unor conturi politice.
Magazinul cu clienți selecți! Procurori sau judecători, foști polițiști sau militari care cumpără arme, sunt și femei cu pistol în Botoșani
Deși probabil zilnic botoșănenii trec pe această stradă, una dintre cele mai circulate ale orașului, puține au fost ocaziile în care mintea a procesat bannerul care anunță oferta acestui magazin: pistoale de tot felul, arme de vânătoare, arbalete, arcuri și alte obiecte menite să apere integritatea fizică a posesorului.
Consilieri cu case, apartamente și conturi bancare, patroni și „agricultori” de oraș: o d-nă cu 4 case și 3 mașini îi cam bate pe toți – AVERILE noilor aleși de la Județ
Jumătate dintre cei 32 de consilieri județeni aleși la scrutinul din septembrie 2020 sunt persoane care se află la primul mandat în Consiliul Județean. Cealaltă jumătate sunt politicieni care au fost aleși și în fosta legislatură.
Loading...
Tocuri puține printre cravate, botoșănencele pătrund cu greu în lumea bărbaților! Doar ȘAPTE femei în Parlament în istoria județului, a opta a intrat printr-un mister
După recâștigarea cu sânge a democrației în țara noastră, la nivelul județului Botoșani cel puțin, butoanele au fost mai degrabă la îndemâna bărbaților. Femeile care au reușit să performeze în politică sunt puține și pot fi numărate pe degete. În schimb, bărbații care au avut funcții de înaltă demnitate publică sunt de ordinul zecilor.
La Suceava și în stațiuni, Covidul și-a luat vacanță de sărbători și s-au ridicat restricțiile, la Botoșani a dat peste cei „mai catolici decât papa” și a rămas
Luna decembrie a fost una plină de ciudățenii în lupta autorităților cu coronavirusul. Deși este greu de crezut și dificil de înțeles, în majoritatea orașelor-stațiune din Suceava și Prahova, incomparabil mai aglomerate decât Botoșaniul, rata de infectare a scăzut exact când trebuia, adică în preajma sărbătorilor de iarnă. În schimb, la Botoșani, care poate fi orice numai oraș turistic nu, a rămas în continuare peste 3%.
Sărbători de iarnă în pandemie! Ce spun autoritățile de la Botoșani despre ce (NU) avem voie să facem: Copiii merg cu colinda? Primim cete de urători?  
Anul 2020 continuă să lase urme adânci în psihicul uman, această apăsare fiind mai greu de dus mai ales în preajma sărbătorilor de iarnă.
Botoșăneni tratați inuman în curtea spitalului, șefii județului se ceartă (in)conștient între ei, bolnavii tremură de frig ore lungi în fața Urgențelor – GALERIE FOTO
Umilințele pe care sute sau poate chiar mii de botoșăneni au fost nevoiți să le suporte în pandemie la Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) a Spitalului Județean s-au amplificat după venirea frigului. Iar soluția, dacă poate fi numită așa bătaia de joc la care au fost supuși oamenii, a reprezentat-o montarea a două corturi ale Armatei în curtea unității.
Rata Covid, calculată după o populație departe de ce a ieșit la recensământ: Două instituții invocate în obținerea numărului de locuitori, neagă furnizarea datelor
”Nr. Populație furnizat de IPJ Botoșani”, aceasta este formularea scrisă cu literă de o șchioapă care timp de mai multe săptămâni, inclusiv în prima parte a lunii noiembrie, încheia ”LISTA cu limitele de incidență cumulate a cazurilor pe ultimele 14 zile la nivelul Unităților Administrativ Teritoriale din județul Botoșani”. Cazuri de Covid, bineînțeles.
O piață nouă de peste 200.000 de euro stă închisă fiindcă e prea modernă în ”era Covid”: comercianții vând pe trotuare și în parcare – GALERIE FOTO
”Se suspendă activitatea piețelor agroalimentare în spații închise, târgurilor, bâlciurilor, piețelor mixte și volante și a talciocurilor, definite potrivit art.7 alin 1 din Hotărârea Guvernului nr. 348/2004 privind exercitarea comerțului cu produse și servicii de piață în unele zone publice, cu modificările și completările ulterioare (...) ÎNCEPÂND CU DATA DE 09.11.2020”.
"de actualele situații bizare se face vinovat și Codul Administrativ" Gâţii mamii lui, la pușcărie cu el!!!
10 mai 2021, 13:45
adevarul e ca oameni mai de valoare in judetul asta nu sunt, decat ei, sa le fie rusine, niste tarani lacomi
10 mai 2021, 13:45
Atentie la turcanu eujeeen!!! DSPSA nu este sc , nu are consiliu de administrație, va asigur ca a fost incompatibil cel puțin în mandatul trecut . Se doarme la Primărie, nu se studiază în amănunt legea. E penal în funcție țurcanu eujeeen zis si PUI CU MUJDEI SI MĂMĂLIGĂ!!!!
10 mai 2021, 11:11
melimeloparis.ro%20
astratex.ro
Sondaj
Trebuie impuse anumite restricții persoanelor privind participarea la evenimente culturale, sportive, private în funcție de imunizarea sau neimunizarea cu vaccinul anti Covid?
Da
Nu
Nu știu
Declaraţia zilei
„Am fost învăţat de mic în familie: când am posibilitatea să ajut pe cineva, să ajut. Dacă nu pot să ajut, să nu încurc, să îmi văd de ale mele. Chiar şi părintele Arsenie Papacioc spunea vorba asta: Dacă nu poţi să ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9250 lei
USD
Dolarul SUA
4.1340 lei
CHF
Francul elveţian
4.4992 lei
GBP
Lira sterlină
5.7441 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.7521 lei
XAU
Gramul de aur
238.2808 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2321 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3889 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1162 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3425 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1931 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6623 lei
Vremea
astăzi
Botosani
19.9 o C
Dorohoi
19.3 o C
Bucecea
19.2 o C
Darabani
18.7 o C
Saveni
19.6 o C
Ştefăneşti
15.7 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.