Ancheta săptămânii
După 31 de ani, Primăria Botoșani a înregistrat la OSIM „Premiul Național de Poezie Eminescu”: Eminescu este al nostru, al tuturor / Dacă dorește să-l provincializeze, să-l facă de nivel local, să implice și aprozarul nu știu care...
  • După trei decenii în care manifestările dedicate Zilelor Eminescu au fost organizate de Fundația Culturală Hyperion, de anul viitor organizatorii ar putea fi alții.
  • Primăria municipiului Botoșani, finanțatorul principal al acestor evenimente culturale, a devenit proprietară pe titulatura premiului.

Premiul Național de Poezie ”Mihai Eminescu” – OPERA OMNIA trece la Primărie

 

Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci (OSIM) a emis certificatul de înregistrare al mărcii „Premiul Național de Poezie Mihai Eminescu – OPERA OMNIA”.

 

Durata de protecție a mărcii este de zece ani cu începere de la data de 20 mai 2021.

 

Primarul Cosmin Andrei, primul și singurul edil botoșănean care a întreprins un asemenea demers, susține că i-a convins pe cei de la OSIM că Primăria Botoșani merită exclusivitate pentru acest brand pornit de alte entități.

 

Și-a justificat gestul prin seria de polemici iscate după câteva dintre galele de decernare a acestui premiu, organizate în trecut pe 15 ianuarie, de Ziua Culturii Naționale.

 

„Această marcă trebuie să fie în portofoliul Primăriei”

 

Și promite că pe viitor Ziua Culturii Naționale va fi organizată la cel mai înalt nivel la Botoșani.

 

„Consider că această marcă – Premiul Național de Poezie Mihai Eminescu, OPERA OMNIA - trebuie să fie în portofoliul municipiului Botoșani care să determine organizarea evenimentelor următoare de Ziua Culturii Naționale. Primăria trebuie să fie actorul principal în cadrul acestor manifestări de tradiție la Botoșani, cu cooptarea tuturor celor care pot ajuta această manifestare să fie la cel mai înalt nivel”,

Cosmin Andrei, primar

 

Pentru viitoarea ediție, din ianuarie 2023, primarul și-a propus lărgirea colectivului de lucru privind manifestările organizate pe 15 ianuarie. Chiar un concurs de proiecte care să fie finanțat de municipalitate, cu alegerea celei mai bune idei, care să vină inclusiv de la specialiști: profesori universitari, academicieni, oameni de cultură și alții care ar avea un cuvânt de spus.

 

 

„Plecând de la Fundația Hyperion care a fost organizatorul celor peste 30 de gale la Botoșani, cărora doresc să le mulțumesc pe această cale, dar care să fie completați de către oamenii de cultură din Botoșani, eminescologi renumiți, profesori, colegi din aparatul de specialitate care au organizat an de an aceste manifestări. Intenționez chiar să avem o largă consultare asupra viitoarei manifestări de pe 15 ianuarie 2023”,

Cosmin Andrei, primar

 

„Eminescu este al nostru, al tuturor”

 

Există o serie de întrebări asupra cărora este nevoie de zăbavă, pentru găsirea răspunsurilor, spune mai departe Cosmin Andrei.

 

– Dacă câștigătorul premiului trebuie să fie cetățean de onoare, așa cum s-a întâmplat până acum?

 

– Să fie stabilit nivelul premiului pentru a nu mai exista polemici.

 

– Să se vadă care este contribuția Municipiului Botoșani pentru aceste manifestări, din punctul de vedere al cheltuielilor.

 

– Cum văd botoșănenii manifestările pentru cel mai important premiu al culturii românești?

 

„Dacă trebuie să implicăm instituțiile de cultură pe care le finanțăm cu sume consistente din bugetul local și care trebuie să fie un actor mai important pentru aceste manifestări? Nu trebuie să excludem nici Consiliul Județean, care are un Centru de Studii extraordinar la Ipotești, cu oameni valoroși. Iar această reușită a noastră, prilej cu care vreau să mulțumesc colegilor care s-au implicat în toată corespondența și documentația care ne-au făcut să avem în portofoliul Primăriei Botoșani acest premiu, pentru umătorii 10 ani, în patrimoniul orașului. Nu al meu. Nu al fundației. Nu al fundațiilor. Nu al unei persoane fizice. Al nostru, al tuturor, pentru că Eminescu este al nostru, al tuturor”,

Cosmin Andrei, primar

 

O explicație a acestui demers ar fi faptul că au existat controverse inclusiv în ceea ce-i privește pe poeții nominalizați pentru cel mai important premiu de poezie din România, care este acordat de Primăria Botoșani.

 

Edilul-șef a relatat un episod petrecut iarna trecută, înainte de evenimentul restrâns care a avut loc pe 15 ianuarie 2022.

 

„Premiul Național de Poezie a fost câștigat de către o femeie. O poetă. Am intuit acest lucru și l-am scris pe hârtie. Înainte să se întâlnească juriul. L-am scris colegilor mei, am pus data și am semnat. În acest an, neavând nicio informație de la juriu. Cu alte cuvinte, ce vreau să zic? Acest premiu al poeziei a avut așa o aură de mister și au fost multe polemici în jurul acordării premiului, care de multe ori a fost determinat într-o castă închisă”.

 

 

 

Gellu Dorian: Știam că noi suntem înregistrați cu o cerere acolo 

 

Contactat pentru a comenta ultimele evenimente care vor schimba, după 31 de ani, modul de organizare a acestor manifestări, Gellu Dorian, președintele Fundației Culturale Hyperion, principalul organizator, a rămas surprins de inițiativa Primăriei. Și a declarat că urmează să verifice dacă lucrurile stau într-adevăr așa, preconizând o retragere a fundației din organizarea manifestației dedicată marelui poet.

 

Gellu Dorian a explicat că nici Fundația Hyperion și nici Uniunea Scriitorilor din România nu au fost contactate sau consultate în privința înregistrării mărcii la OSIM.

 

„Deocamdată Fundația Culturală Hyperion, care este inițiatoarea acestui premiu de 30 de ediții, nu a fost întrebată, consultată de Primăria municipiului Botoșani, în legătură cu această înregistrare la OSIM a acestui premiu. Noi am avut o cerere mai veche la OSIM, a fost luată în evidență, urma să fim contactați, dar nu ne-am mai ocupat de lucrul acesta. Știam că noi suntem înregistrați cu această cerere acolo”,

Gellu Dorian, președintele Fundației Culturale Hyperion

 

În orice caz, lucrurile nu ar urma să rămână așa, întrucât conducerea Fundației Hyperion intenționează să depună o contestație împotriva emiterii certificatului de marcă înregistrată către Primăria Botoșani.

 

„Poate are altă titulatură, nu neapărat «Premiul Național de Poezie Mihai Eminescu – OPERA OMNIA». Dacă are altă titulatură: Premiul Eminescu, Premiul eu știu care, da, poate să înregistreze în formula asta. În rest, se va afla într-un litigiu, că noi vom face o contestație la OSIM și vom vedea în ce a constat, o să vedem despre ce este vorba”,

Gellu Dorian, președintele Fundației Culturale Hyperion

 

 

A ajuns un brand acest premiu...

 

Mai mult decât atât, președintele Fundației Hyperion nu vede șanse de succes în organizarea activităților dedicate poetului Mihai Eminescu, fără implicarea organizației pe care o conduce sau a Uniunii Scriitorilor.

 

„Dacă Primăria dorește să-l provincializeze, să-l facă de nivel local, să implice și aprozarul nu știu care și Poliția și Jandarmeria și nu știu care instituție, e treaba lui. Noi am dus acest premiu să devină de importanță națională, este de importanță națională, nu a avut niciun fel de reproș în afara acelor contestări care erau firești din partea unor scriitori nemulțumiți de anumite decizii ale juriului, dar în rest, cele 30 de ediții au în spate o anumită glorie națională, dacă vreți. A ajuns să fie un brand acest premiu, dar dumnealui, dacă dorește să-l facă de importanță locală, e problema dumnealui. Trebuia să ne consulte și pe noi, ca în această situație noi să ne fi retras, să-l fi lăsat și să înceapă cu ediția 1. Nu cu ediția 32-a, cum ar urma să fie acest premiu”,

Gellu Dorian, președintele Fundației Culturale Hyperion

 

Și concluzionează: „Dacă va fi așa, premiul se poate duce la Uniunea Scriitorilor, se poate duce la Iași, Primăria Iași vrea să-l preia de ani de zile”.

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
DOCUMENT: Premiul Eminescu și cei 7.500 euro, acordați fără semnăturile a doi membri ai juriului
DEZVĂLUIRE: Banii pentru Premiul Eminescu au fost trimiși altui poet - A trebuit să merg la bancă să îi trimit înapoi
ACUM: Ședință festivă la Primărie pentru Premiul Național „Mihai Eminescu” – GALERIE FOTO

 

 

STUDIU de CAZ - Cum s-a salvat o fabrică din Botoșani - De la director la muncitori, toți angajații au acceptat să muncească 4 luni fără salariu: Pare o poveste de Ion Creangă, dar așa a fost VIDEO
Astăzi este una dintre cele mai mari companii din Botoșani, însă în anii de după revoluție a fost închisă câteva săptămâni, iar apoi muncitorii au venit la lucru câteva luni cu toate că știau că nu vor fi plătiți. Au acceptat însă această variantă pentru a-și salva fabrica și implicit locurile de muncă.
POVESTEA achitării directorilor de la Modern Calor în dosarul DNA în care a fost atrasă și o companie de top: O încâlceală contractuală cum nu întâlnești în fiecare zi
Pe data de 28 iulie 2017 procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) – Serviciul Teritorial Suceava descindeau în birourile șefilor de la Modern Calor, compania orașului aflată în subordinea Consiliului Local. Era vizat un contract care asigura mentenanța a două motoare de cogenerare încheiat între Modern Calor și Elsaco Electronic.
Desfășurare impresionantă de forțe la o pensiune cu restaurant, piscină, loc de joacă și centru SPA, depistată cu branșament ilegal la apă
Pensiune 30 cu camere, piscină, centru SPA, restaurant, loc de joacă pentru copii, sistem de irigare a spațiului verde, vilă turistică. O afacere înfloritoare și cu impact în comunitate. Cu facturi lunare la apă care ar fi de doar câteva sute de lei.
Xiang, Zheng, Cheng și Sheng... Chinezii cuceresc comerțul la Botoșani: au pus mâna pe câteva dintre cele mai bune spații, iar profitul le-a explodat în pandemie
În alte vremuri văzuți doar pe la televizor ori la filmele de la cinematograf, chinezii încep să devină o prezență constantă în viața orașului. Nu sunt mulți, însă cei puțin ajunși pe aici au reușit să intre cu afaceri în câteva dintre cele mai importante spații din oraș.
AUR-ul a intrat la Botoșani pe mâna unei studente de 20 de ani, luată pe sus de jandarmi: Nu suntem județul paielor. Paie sunt cei care ne-au reprezentat la BucureștiVIDEO & GALERIE FOTO
Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) are lider nou la Botoșani. Deși partidul are un senator și un deputat, președinte a fost numită o tânără de 20 de ani.
Fost parlamentar vizat de DNA: Era în același timp director la București și administrator de Primărie la Botoșani – DOCUMENT
Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) – Serviciul Teritorial Suceava au ajuns din nou la Botoșani. Sunt vizați un fost deputat în Parlamentul României și un primar în funcție.
”Un joc de glezne, ca la fotbal!” / ”O mare prostie” - Cum s-au mâncat vechii PNL-iști cu PDL-iștii în orașul în care PSD-ul a câștigat toate alegerile, iar primarul PSD îl face director pe contracandidatul de la PNL
Dacă vă imaginați că doar la Botoșani fuziunea PNL – PDL a fost una de formă vă înșelați. Municipiul Botoșani nu este singurul unde unii lideri proveniți din fostele formațiuni au ca principală preocupare anihilarea celeilalte tabere și abia apoi, eventual, lupta cu celelalte partide.
AUR-ul se umple de traseiști, de la administratorul de la ”Apă” și candidatul cu 4 partide în 12 ani, la consilierul care le promitea sătenilor mall în comună
Este o imagine care se repetă obsesiv în politica de după revoluție. La două-trei cicluri electorale apare un partid cu un pronunțat mesaj populist care intră în Parlament și atrage ca un magnet botoșăneni, care după ce au petrecut ani buni pe la unul sau mai multe partide, sesizând formațiunea aflată pe val, realizează brusc că nu se mai regăsesc în partidul din care fac parte și intră în noul partid.
O rușine epocală: Botoșaniul a ratat șansa istorică de a construi un spital nou, n-am încăput nici măcar pe lista unităților respinse - liderii politici aruncă vina unii pe alții
Aproape jumătate din județele țării vor beneficia de unități medicale printr-o linie de finanțare a Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) gestionată de Ministerul Sănătății (MS) la care, din motive încă neclare, autoritățile botoșănene nu au avut acces. Sau poate că au avut, dar nu au putut ori nu s-au zbătut ori nu și-au unit eforturile pentru a obține finanțarea.
Bătălia revelioanelor pe axa Botoșani – Suceava: Anda Adam e cap de afiș în ambele orașe, prețul total e de trei ori mai mare ”dincolo”
După doi ani în care, din cauza pandemiei, administrațiile publice locale nu au mai organizat concerte de revelion, anul acesta se revine la situația dinaintea restricțiilor.
Singur împotriva sistemului! Un botoșănean a învins statul după ce a făcut pușcărie nevinovat
Era ridicat de pe stradă fiind suspectat că ar fi lovit o femeie și i-ar fi furat lanțul de aur de la gât. Din cauza unui tatuaj a petrecut trei luni într-o celulă, pentru ca ulterior să fie achitat, fapta de tâlhărie nefiind dovedită de procurori.
Angajatul Primăriei scos cu Poliția de la locul de muncă, repus pe post de judecători: Trebuie să i se plătească și toate salariile
Magistrații Tribunalului Botoșani s-au pronunțat în acest dosar vineri, 11 noiembrie 2022.
PSD-iștii din fruntea Urban Serv, doi deja pensionari, încearcă să obțină încă patru ani de mandat FĂRĂ CONCURS 
Membrii consiliului de administrație de la compania de salubrizare a Consiliului Local Botoșani încearcă să rămână încă patru ani în funcție fără să mai susțină vreun concurs. 
Nesimțire în stare pură: Tentativă de majorare a pensiilor speciale ale parlamentarilor, peste 10.000 de lei lună pentru două mandate
Sunt foști deputați și senatori care au făcut parte din Parlamentul României în urmă chiar și cu două decenii și care încă beneficiază de majorările salariale făcute la limita bunului simț de actualii componenți ai Legislativului.
6 oameni din ALDE intră șefi ”consultativi” la PNL – Povestea unei fuziuni prin... demisie colectivă
Intrarea Roxanei Țurcanu la sfârșitul săptămânii trecute în PNL nu a fost o decizie de moment. Între liberali și liberalii-democrați s-au purtat discuții de mai multe săptămâni privind o fuziune pe plan județean.
Cătălin Flutur în vizită la AUR-ul condus de George Simion: Suntem prieteni de ani de zile - CULISELE unei întâlniri pentru o brățară (a)politică
În săptămâna 15 - 21 august, fostul primar al municipiului Botoșani a vizitat sediul Alianței pentru Unirea Românilor (AUR).Cătălin Flutur susține că a mers la partidul menționat doar ca să ridice o invitație la nuntă.
Recensământ 2022: Pentru prima dată după 30 de ani municipiul Botoșani scade sub 100.000 de locuitori. Orașul riscă să-și piardă rangul, o parte din consilierii și polițiștii locali, inclusiv bani de la buget
Este cea mai gravă depopulare de la cel de-al Doilea Război Mondial, în care pierderile omenești au fost puse pe seama luptelor.Recensământul populației a oficializat practic fenomenul migrației la adevărata-i amploare, cu orașe din România părăsite masiv de locuitori.
O adolescentă din municipiu a obținut ordin de protecție împotriva propriei mame!
În cele mai multe dintre cazuri, divorțul dintre părinți se răsfrânge asupra copiilor care devin, în mod nefericit, o armă între foștii parteneri care caută răzbunare reciprocă.O încheiere de căsnicie din municipiul Botoșani se consumă în aceste zile cu lupte grele la Poliție și în instanță, după ce copilul a obținut ordin de protecție împotriva mamei.
Luptă până la Tribunal și Parchet pe direcția ”unicului șef” de la municipiu, primarul îi face prefectului plângere penală: S-a făcut sluj
Un nou conflict politico-administrativ se creionează în administrația publică locală de la Botoșani, în contextul animozității accentuate dintre filialele PNL și PSD, formațiuni care la nivel național se află în coaliția de guvernare. Nu și pe plan local.
Prietenie ruptă în două de AUR: Povestea unei candidaturi sprijinite de o organizație văzută ca o continuatoare a legionarilor - VIDEO
15 august 2020 – Bogdan Cărăușu își lansează candidatura la Consiliul Local pe platoul Sălii Polivalente din mijlocul mai multor reprezentanți ai Frăției Ortodoxe, inclusiv a președintelui Dan Grăjdeanu.7 iulie 2022 – invitat la Botoșăneanul TV, Bogdan Cărăușu face public că a întrerupt colaborarea cu organizația religioasă în ciuda sprijinului care i-a fost acordat atunci.
Sa spunem lucrurilor pe nume: din cite s-a aflat de la Ipotesti, d-l Dorian încasa lunar pentru propria revista Hyperion o suma frumusica de bani. De ce oare nu declara si aceasta? Mai sunt si alti beneficiari, prin sotii, prin interpusi
10 ianuarie 2023, 11:14
Valoarea unui premiu este dată de autoritatea organizatorului, de prestigiul juriului și, fără îndoială, de calitatea premianților. Onoarea acestui premiu nu este nici a Primăriei, nici a ”aprozarului”, nici măcar a sponsorului, onoarea este a comunității, gazda și beneficiară adevărată a evenimentul. ”Autoritatea” și priceperea de administrator în domeniul cultural ale Primăriei s-a văzut în acești ani în alegerea căii celei mai scumpe a demolării Teatrului Mihai Eminescu, o ruină ce rușinează orice știutor de carte din acest oraș. Și asta ca să fiu foarte blând, foarte zgârcit în critici... Datoria Primăriei este de a crea cadrul administrativ optim pentru o viață culturală la nivelul tradiției acestor locuri. Iar creația și aprecierea calității creației artistice (inclusiv prin jurizarea de premii) este o chestiune a comunității artiștilor și nu a Consiliului local, cu atât mai puțin a Instituției primarului. Nu valoarea în bani a unui premiu îi dă prestigiu, ci calitatea juriului. Bunăoară, valoarea în bani a Premiului Nobel este nesemnificativă pe lângă sumele rulate în transferul unui fotbalist de provincie...Voi repeta până obosesc: nu-i nici o onoarea că aici s-a născut Eminescu, Iorga și, la doi pași, Enescu sau Luchian, nume cu care unii ”patrioți” locali își umflă gușa și pieptul pronunțându-le. Ar fi fost o onoare ca aceste personalități, care s-au realizat în alte locuri din țară, din lume, să fi ajuns în plenitudinea creației lor aici. Onorarea lor de către autoritățile locale de astăzi? Nici una dintre aceste personalități nu are, la Botoșani, măcar un monument care să-i onoreze cu adevărat creația, memoria. Să-mi amintesc cum se demolează cu spor veritabile monumente arhitectonice, cum alte clădiri emblematice sunt batjocorite fiind destinate unor activități mizerabile?Straniu, pentru mine, este interesul acut al Primăriei de azi ca, din principalul partener al Concursului Național, să devină unicul. Deci, cu Primăria ca organizator în ”exclusivitate”, nu vor mai fi polemici? Care premiu și unde - nu a creat polemici? Apoi, ”efortul financiar” al Premiului nu-i suportat de Primărie, ci de un sponsor iar titlul de ”Cetățean de onoare” este total gratuit în toate sensurile... Alte cheltuieli de organizare ale Premiului oricând pot fi comparate, spre rușinarea primarilor ziși organizatori, cu banii cheltuiți în alte ocazii asemănătoare. Ia puneți toate cheltuielile pe masă, dacă tot vorbim de transparență! Fără îndoială că problemele culturale ale comunității pot solicita competența largă a unor oameni de cultură de prestigiu iar autoritățile vor face tot ce doresc sub legitimitatea sufragiului... Dar nu am încredere că votul democratic poate discerne cu adevărat valoarea unei opere, a creației unui artist. Deocamdată văd că, la noi, democrația are încă mari probleme în a discerne asupra valorii morale, a onestității ca și asupra capacității de administratori a celor care ne conduc.Acestea rămân părerile unui simplu contribuabil, singura calitate pe care mi-o revendic în calitate de locuitor al acestui oraș.
4 aprilie 2022, 20:59
Va rog sa inregistrati la OSIM si tramvaiul din Botosani. Poate, in acest fel, nu va mai fi distrus.
4 aprilie 2022, 19:45
Ar trebui să multumească Primăriei că a înregistrat acet eveniment. Era frumos sa-l fi înregistrat altcineva neavizat ca apoi să vedem ce s-ar fi întâmplat. A se vedea ce s-a întâmplat dupa ce un intreprinzător a înregistrat la OSIM marca Arsenie Boca.....
4 aprilie 2022, 15:41
Un primar oportunist care a tras preșul de sub picioare unui arogant celebru pentru caracterul lui profund discutabil. Ipotența unei primarii de municipiu de a crea ceva propriu vs căpușarea banului public de catre un mic impostor care se legitimeaza pe numele lui Eminescu.
4 aprilie 2022, 11:31
Omul e la faza pe marci si trotinete in vreme ce viespea ofilita de la judet e la vesnicele iscalituri cu rezultat zero cu care ii pacaleste pe prosti.
4 aprilie 2022, 10:46
Bre, primarul neputincios, lasă brandurile și te apucă odată de treabă, că Botoșaniul arată mai distrus decât Kievul..ce pacoste a dat peste orașul nostru, nu mai zic de județ..
4 aprilie 2022, 10:30
„Consider că această marcă – Premiul Național de Poezie Mihai Eminescu, OPERA OMNIA - trebuie să fie în portofoliul municipiului Botoșani care să determine organizarea evenimentelor următoare de Ziua Culturii Naționale. Primăria trebuie să fie actorul principal în cadrul acestor manifestări de tradiție la Botoșani, cu cooptarea tuturor celor care pot ajuta această manifestare să fie la cel mai înalt nivel”,Cosmin Andrei, primar
4 aprilie 2022, 10:18
Gogule, e vorba despre un furt, ce nu intelegi?
4 aprilie 2022, 10:01
Primarul spune clar, premiul va fi transferat la Ipotești, unde avem... Ce avem la Ipoteși? Am văzut la 15 ianuarie, vedem de când a plecat Coșereanu ce avem acolo, o șleahtă care încasează salarii pentru spectole on line, făra ca această activitate să se regăsească în logica pentru care a fost înființată instituția. Luna mai 2021 este luna în care Memorialul Ipotești, prin managerul Sainenco a tăiat definitiv finanțarea revistei Hyperion, luna în care primarul Andrei a amânat înca o dată decernarea Premiului Național 2021 fără un motiv credibil, a fost și luna în care s-au făcut presiuni indirecte din partea unei doamne a politicii botoșănene pentru subordonarea politică a culturii și i-a reușit în mare parte, aducând pe posturile de manageri ai culturii numai basarabeni. A se vedea structurile de personal de la Ipotești, Rapsozi, Muzeu,Teatru etc. Eminescu n-a fost niciodată al vostru, politicienilor care, atunci când în numele lui s-a cerșit o rentă, nu i-ați acordat-o decât în bătaie de joc, după moartea lui provocată tot de voi. Faptul că ați pus gheara pe un brand, la modul cel ma jalnic, spune multe despre calitatea umană a celor care au făcut-o.
4 aprilie 2022, 09:11
Dacă nu-i place ca Primăria să se ocupe de organizarea Zilelor Eminescu, Dorian poate organiza pe banii lui, orice manifestare culturală dorește!
4 aprilie 2022, 09:09
Sondaj
Este îndreptățită greva cadrelor didactice?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Marius Croitoru e în staff-ul tehnic la Botoșani, nu antrenor principal că nu poate, dar în partea asta de scouting, recunosc că are un ochi excepțional. Mihai Ciobanu e cu licență, rămâne în continuare el. Croitoru e ...
fashiondays.ro
Curs valutar
acum 2 zile
EUR
Euro
4.9575 lei
USD
Dolarul SUA
4.6194 lei
CHF
Francul elveţian
5.1137 lei
GBP
Lira sterlină
5.7071 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.3068 lei
XAU
Gramul de aur
290.0889 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2601 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3316 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0134 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3885 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2096 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6655 lei
Vremea
astăzi
Botosani
24.6 o C
Dorohoi
23.3 o C
Bucecea
23.9 o C
Darabani
22.9 o C
Saveni
23.8 o C
Ştefăneşti
21.9 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.