Top News
Miracolul lui ÎMPREUNĂ la Botoșani: Toţi avem o misiune specială, trebuie doar să o identificăm - FOTO & VIDEO

O sărbătoare care a stat sub semnul bucuriei, într-o delicatețe sufletească de care doar ei, cei pe care îi numim generic oameni cu dizabilități, pot fi capabili.

Dizabilitatea semenilor noștri nu este o vulnerabilitate, dacă învățăm că un om înseamnă o lecție pentru fiecare dintre noi. De aceea, în fiecare an, data de 3 decembrie - Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități este un prilej de reafirmare a valorilor și drepturilor fundamentale ale persoanelor cu dizabilități, zi care reunește sub același scop instituții, persoane cu dizabilități și organizații din domeniul dizabilității.

 

La Botoșani, cei care au reușit să creeze o atmosferă de adevărată sărbătoare au fost Colegiul Național al Asistenților Sociali – Structura Teritorială Botoșani, în parteneriat cu Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Botoşani (Complex de apartamente ”Cireșarii”, Centrul de zi pentru copii cu nevoi speciale ”Șansa mea”, Complex de case de tip familial ”Sf. Mina”, Centrul de Plasament ”Prietenia” și Centrul de abilitare și reabilitare pentru persoane cu dizabilități ”Lucie Lecomte” ) , Asociația Nevăzătorilor din România – filiala Botoșani, Asociația Națională a Surzilor din România –filiala Botoșani, Asociația Părinților Copiilor cu Autism din Județul Botoșani, Asociația “Ne trebuie speranță” Botoșani, Asociația ”Down Activ” Moldova, Asociația ”Ridică-te și umblă!” și Școala Profesională Specială ”Sf. Stelian” Botoșani.

 

Așadar marți, preț de câteva ore, la etajul IV al Uvertura Mall au avut loc ateliere de creație și momente artistice, cu clipe încărcate de emoție, de bucurie și de frumusețe sufletească. Evenimentul a fost prezentat de actorul Marius Rusu și a beneficiat de participarea artistei Larisa Onciu, cea care a reușit să impresioneze audiența prin vocea extraordinară.

 

 

”Am vrut să le transmitem că privim lumea cu aceiaşi ochi”

 

Daniel Hliban, preşedintele Sucursalei Teritoriale Botoșani a Colegiului Naţional al Asistenţilor Sociali din România, a mărturisit că, într-o zi de mare sărbătoare, s-au adunat laolaltă nu doar persoane cu dizabilități, ci și foarte mulţi specialişti, și anume asistenţi sociali, psihologi şi alţi specialişti din cadrul asociaţiilor, fundaţiilor şi instituţiilor care activează în domeniul asistenţei sociale, dar și mulți părinţi, prieteni, rude ale persoanelor cu dizabilităţi.

 

”Pe toți îi sărbătorim astăzi şi am vrut să le transmitem că privim lumea cu aceiaşi ochi. De altfel, noi am avut şi nişte măşti sub forma unor ochelari pe care am vrut să îi folosim împreună, tocmai în ideea că vedem lumea la fel. Da, suntem diferiţi, suntem unici, dar în acelaşi timp celebrăm şi sărbătorim şi respectăm calităţile şi abilităţile persoanelor cu dizabilităţi în ideea în care noi recunoaştem că ei au unele abilităţi pe care alţi oameni nu le au”,

Daniel Hliban, preşedintele Sucursalei Teritoriale Botoșani a Colegiului Naţional al Asistenţilor Sociali din România

 

Într-o societate amputată sufletește, cuvintele au devenit prea deseori un zid dincolo de care nu se întâmplă nimic. Nu a fost cazul evenimentului care a reunit, marți, sute de persoane. Vorbele frumoase au fost însoțite de fapte. De aceea, totul s-a petrecut într-o frenezie și o emoție de nedescris.

 

Oameni care nu au probleme de locomoție au încercat să danseze într-un scaun cu rotile. Alții au oprit vorba pentru câteva minute și au încercat să transmită mesaje fără să deschidă gura. Sau să joace șah legați la ochi. Câți dintre noi am face performanță în aceste fel? Prea puțini spre deloc. Și totuși, există persoane în jurul nostru care, prezentând dizabilități, reușesc să dețină și să dezvolte, mai ales, abilități ieșite din comun.

 

”Vă daţi seama că acestea chiar sunt nişte abilităţi extraordinare pe care noi astăzi le-am demonstrat în cadrul activităţilor. Am avut şi momente artistice, dansuri populare, interpretări ale diverselor melodii de muzică populară şi uşoară, dar şi melodii patriotice. Am avut de asemenea o piesă de teatru extraordinară prezentată de copiii de la Asociaţia Down Activ Moldova, care a fost impresionantă. Mulţumim din suflet tuturor asociaţiilor şi instituţiilor care au participat la acest eveniment şi sperăm din tot sufletul să ne vedem şi la anul, la a treia ediţie, dacă ne ajută Dumnezeu, să fim sănătoşi”,

Daniel Hliban, preşedintele Sucursalei Teritoriale Botoșani a Colegiului Naţional al Asistenţilor Sociali din România

 

Daniel Hliban însuși a reușit să treacă dincolo de bariere. A experimentat dizabilitatea tocmai pentru a o transforma în abilitate. A învățat limbajul semnelor pentru a comunica mai ușor cu persoanele cu deficiențe de auz. Nu este nici un motiv pentru care noi să nu facem pașii către ei. Pentru că devenim mai apropiați tocmai prin ceea ce ne diferențiază.

 

”Omul este o fiinţă divină, este o creaţie a lui Dumnezeu, în fiecare inimă a fiecărui om există Dumnezeu, suntem cu toţii egali în faţa Lui. Mulţumim lui Dumnezeu pentru tot ce ne oferă”,

Daniel Hliban

 

 

”Să fim împreună, să ne ajutăm, să ne tolerăm, să ne respectăm”

 

Sucursala Teritorială Botoșani a Colegiului Naţional al Asistenţilor Sociali din România a organizat, de-a lungul timpului, mai multe activităţi care reuneau persoane cu diferite dizabilităţi. Pentru că dacă în singurătate, în izolare, durerea și suferința capătă dimensiuni uriașe, împreuna-lucrare dă roade. Împreună oamenii își poartă unii altora poverile fizice sau sufletești.

 

”Am observat că deşi fiecărei familii, fiecărei persoane îi este greu - ştim că dizabilităţile înseamnă foarte multe bariere, fie că vorbim de comunicare, de deplasare - dar atunci când se întâlnesc, între ei se întâmplă ceva miraculos, în sensul în care ei spun: nu este atât de greu pentru mine, eu cred că este mai greu pentru persoana de alături. Există o empatie, o compasiune reciprocă, într-un fel îi întăreşte pe fiecare dintre ei. Împreună - şi aici este succesul pe care noi îl promovăm mereu -  să fim împreună, să ne ajutăm, să ne tolerăm, să ne respectăm, să avem răbdare unii cu alţii. Şi noi faţă de persoanele cu dizabilităţi, şi faţă de familii, faţă de specialiştii care lucrează în domeniu. Nu este uşor nimănui, dar este o mare bucurie atunci când reuşim să îndepărtăm din aceste bariere şi simţim că nu am venit pe acest pământ fără o misiune specială. Toţi avem o misiune specială, trebuie doar să o identificăm”,

Daniel Hliban, preşedintele Sucursalei Teritoriale Botoșani a Colegiului Naţional al Asistenţilor Sociali din România

 

Este al doilea an în care, prin astfel de evenimente, se promovează sloganul: Care este diz-abilitatea ta?

 

”Noi am tăiat acel diz. În ideea de a ne uita şi la dizabilităţi, dar şi la abilităţi. Pentru că nu există om care să nu aibă şi de unele şi de altele. Ne place să credem mulţi dintre noi că suntem perfecţi, avem sănătate, dar în acelaşi timp toţi avem o barieră sau alta, mai la vedere sau mai ascuns, nu mai spun că se întâmplă multe situaţii în care astăzi poţi să fii într-un fel şi a doua zi cu totul altfel. Toate sunt la voia lui Dumnezeu, dar noi trebuie să ne înţelegem unii pe alţii, să ne ajutăm, să ne respectăm, să fim acolo unii pentru alţii”,

Daniel Hliban, preşedintele Sucursalei Teritoriale Botoșani a Colegiului Naţional al Asistenţilor Sociali din România

 

Nu așteaptă nimeni de la noi să salvăm lumea. Dar putem privi în jurul nostru. Problemele mari devin mici dacă se împart la mai multe mâini, la mai mulți ochi, mai mulți pași împreună. Și cuvintele care astăzi ne par mici sau neînsemnate mâine se vor face punte către aproapele nostru.

 

”Am stat şi ne-am gândit mereu dacă am putea să salvăm lumea. Evident că nu o putem salva, suntem mici. Dar aşa mici cum suntem noi, dacă fiecare om în jurul lui reuşeşte să rezolve problemele care sunt ale oamenilor din jurul lui - unul, doi, trei, familie - atunci nu ar mai fi nevoie de asistenţi sociali, de asociaţii şi fundaţii, de servicii sociale. Am fi de ajuns, am fi autosuficienţi”,

Daniel Hliban

 

De aceea, Daniel Hliban privește din nou cu speranță către comunitate. Către oamenii Cetății.

 

”Îndemn comunitatea, toţi comunităţii Cetăţii, toţi cetăţenii din Botoşani, să fie mai atenţi la nevoile celor de lângă ei, cu mai multă compasiune, cu mai multă înţelegere, cu mai multă empatie, şi în felul acesta vom reuşi, împreună, să salvăm lumea”,

este mesajul final al lui Daniel Hliban.

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Tânără din Botoșani, model de top pe scena din Londra – GALERIE FOTO cu creațiile celebre purtate
Este tânără, frumoasă și își dorește o carieră în actorie. A câștigat până acum mai multe concursuri de modă, iar cea mai nouă experiență a sa este London Fashion Week.
Un fost subsecretar de stat PSD a ajuns șef în termoficarea botoșăneană
Totul s-a jucat la un singur vor în ședința ordinară de Consiliu Local, iar desemnarea în funcția de conducere de la SC Modern Calor SA s-a făcut prin vot secret.
Fost inspector școlar de la Botoșani condamnat la închisoare pentru înșelăciune și fals
Magistrații de la Judecătoria Botoșani s-au pronunțat astăzi în procesul în care un fost inspector școlar de la Botoșani a fost trimis în judecată pentru înșelăciune în formă continuată și fals în înscrisuri sub semnătură privată.
Jurnalistul Florentin Florescu, privegheat de o mamă bătrână, foști colegi, un preot și creștinii satului: Nu era la vârsta la care să moarăGALERIE FOTO
Moartea lui Florentin Florescu le-a părut multora o glumă. Mulți dintre cei care l-au știut au recunoscut că vestea plecării jurnalistului, chiar de ziua lui, părea o ghidușie pusă la cale chiar de el. Au înțeles, cu cât treceau minutele, orele, că Florentin s-a lăsat de glume.
VIDEO șocant: Gândaci filmați în frigiderele restaurantelor din Botoșani - FOTOGALERIE
Noi imagini șocante au fost făcute publice de către reprezentanții Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor în urma controalelor efectuate la restaurantele din Botoșani
IMAGINI absolut șocante din bucătăriile restaurantelor controlate la Botoșani făcute publice de Protecția Consumatorilor – GALERIE FOTO
Pentru buna informare a cetățenilor din Botoșani, președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor, Eduardt Cozminschi, a făcut publice o serie de fotografii din bucătăriile unor restaurante care au făcut obiectul controalelor în zilele de 13 și 14 februarie 2020.
Este oficial: Hotel-restaurant închis de Protecția Consumatorilor - FOTO
Informațiile prezentate vineri dimineață privind acțiunile desfășurate de Autoritatea Națională pentru Consumatorilor (ANPC) în unele localuri din Botoșani au fost confirmare de reprezentanții instituției. Iar într-unul dintre cazuri s-a luat inclusiv măsura sistării activității.
Cu DUREREA la psihiatru: ”Dacă avem dureri înseamnă că trăim, că suntem vii”
Se spune că bucuria împărtăşită se transformă într-o bucurie mai mare. Însă durerea împărtăşită este o durere vindecată.
Camere VIDEO de supraveghere la ghene de gunoi: Imaginile în timp real ajung direct la Poliție și Urban Serv – FOTOGALERIE & VIDEO
Una dintre inițiativele viceprimarului Cosmin Andrei a fost de amplasare a unor camere de supraveghere în zona unor platforme de colectare deșeuri, unde cetățenii obișnuiesc să arunce sacii menajeri pe jos și nu în pubele.
Loading...
EXCLUSIV: Gelu Graur gata să renunțe la candidatura pentru Primăria Botoșani
Abia nominalizat de Uniunea Salvați România pentru candidatura la funcția de primar al municipiului Botoșani, Gelu Graur intenționează să iasă din cursă. Între acesta și o parte a liderilor USR Botoșani au apărut unele divergențe care l-au determinat să își revadă planurile politice.
Cascador de 17 ani încătușat de polițiști după o goană cu 160 km la oră și aproape două luni de pândă
Un adolescent de 17 ani a fost condus la sediul Poliției de la Botoșani, în cătușe.
O candidată pentru un post la Primăria Botoșani a luat nota… 0 la concurs
Concursul pentru un post de referent la Primăria Botoșani a eșuat. Ba chiar unii dintre candidați au dovedit că sunt total nepregătiți pentru un astfel de examen.
Scrisoarea de ADIO lăsată de tânăra amantă care a vrut să se sinucidă: Sunt sigură că după ce n-am să mai fiu…
Înainte de a înghiți un pumn de pastile, tânăra care locuia într-un apartament cu chirie în Zona Industrială a municipiului a lăsat un bilet de adio.
Băiat de 18 ani OMORÂT cu mașina, aproape 150.000 de lei va primi familia pentru viața lui
Mihai avea doar 18 ani când viața lui însă s-a frânt brusc fiind călcat de o mașină. A lăsat în urmă părinți și frați îndurerați purtați prin instanță pentru a se face dreptate în acest caz.
Loading...
Dramă din dragoste: O tânără care se iubea cu un bărbat însurat a băut un pumn de pastile – VIDEO & FOTOGALERIE
Fata locuia în chirie într-un apartament dintr-un cartier din Zona Industrială a orașului.
Despre spectacolul vieții și curajul de a trăi bucuriile simple, în ”Portugalia” de la Teatrul ”Mihai Eminescu” - GALERIE FOTO & VIDEO
Portugalia devine visul tuturor. Iar spectacolul este despre oameni obişnuiţi, cu oameni obişnuiţi. Cu umor și replici tăioase, cu situaţii comice care capătă, pe parcurs, conotaţii tragice, dureroase.
Convoi exceptionnel: Tânărul mort în Belgia, înmormântare cu un cap de camion și zeci de coroane – GALERIE FOTO
După zeci de mii de kilometri parcurși pe autostrăzile Europei, Florin Corsei a parcurs astăzi ultimul drum al vieții. A avut alături o mulțime de foști prieteni, colegi de muncă, de rude și oameni dragi sufletului său.
Un tânăr avocat este noul consilier din Cancelaria Prefectului, soția sa este funcționar în Prefectură
Noul purtător de cuvânt al Prefecturii Botoșani, care și-a început activitatea de astăzi, 7 februarie 2020, este avocat de profesie.
Haos politic după căderea Guvernului! Prefectul stă liniștit dar nu prea, liderii din teritoriu așteaptă finalizarea circului
Trecerea moțiunii de cenzură inițiată de PSD împreună cu UDMR a dus la căderea Guvernului Orban și un nou blocaj politico-administrativ în România. La București sunt făcute calcule politice la nivel înalt, cred politicienii din teritoriu. Însă aceste calcule vizează strict viitorul unora sau altora dintre partide, mai presus de binele poporului.
TRAGEDIE într-un cuplu de surdomuți! Soția și-a găsit partenerul de viață într-un pârâu
Nefericitul eveniment a fost semnalat în noaptea de 4 februarie 2020 când un botoșănean a cerut ajutorul prin numărul unic de urgență 112.
Loading...
inpuff.ro%20
Sondaj
Mai mergeți să mâncați în restaurantele din Botoșani după controlul Protecției Consumatorilor?
Declaraţia zilei
„Este o performanță pe care ne-am dorit-o de când am început să lucrăm împreună, eu ca antrenor și cu jucătorii împreună. Ne-am dorit să ajungem la acest moment. Îi felicit, vreau să le mulțumesc tuturor celor care au ...
starshiners.ro%20
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
acum 2 zile
EUR
Euro
4.8026 lei
USD
Dolarul SUA
4.4462 lei
CHF
Francul elveţian
4.5258 lei
GBP
Lira sterlină
5.7406 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.9757 lei
XAU
Gramul de aur
233.5122 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2503 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4235 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9317 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3532 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1919 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6430 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.