Top News
Un omagiu cu ochii în lacrimi și un premiu înmiresmat cu amintiri: El transformă clipa în durată - GALERIE FOTO & VIDEO

Momente pline de emoție s-au înscris în patrimoniul sufletesc al celor care au asistat, acum câteva zile, la omagierea unei mari personalități culturale.

Zilele Teatrului ”Mihai Eminescu” Botoșani au adus în prim-plan, spre finalul săptămânii trecute, o personalitate de marcă a culturii românești, chip de cărturar pentru care cuvântul a avut dintotdeauna formă și sens, a fost simbol și mobil pentru a transmite nu doar sentimente, ci și ceea ce rămâne în urma rostirilor de tot soiul, pe scenă sau pe micul ecran.

 

Născut pe 26 septembrie 1932 și trecut la cele veșnice pe 9 august 2018, Ștefan Oprea a absolvit Facultatea de Filologie a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi. A fost publicist comentator la revista Cronica, redactor-şef al revistei Dacia literară în perioada 1996-2005 şi consilier şef al Inspectoratului de Cultură din judeţul Iaşi în perioada 1993-1996, până s-a stins a făcut parte din conducerea revistei „Cronica Veche“. A fost conferenţiar la Facultatea de Teatru a Universităţii de Arte „George Enescu“ din Iaşi în perioada 1992-2006.

 

A fost distins cu Premiul Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru, Premiul pentru întreaga activitate al Uniunii Teatrale din România (UNITER) sau Ordinul naţional Pentru Merit în grad de Cavaler „pentru meritele avute în creaţia artistică şi promovarea culturii româneşti în ţară şi peste hotare, pentru abnegaţia deosebită în slujirea instituţiilor culturale din Moldova“.

Ștefan Oprea a fost, până aproape de trecerea la cele veșnice, un obișnuit al evenimentelor teatrale din Botoșani, fie că vorbim despre premiere sau festivaluri. Discret, dar fără să treacă neobservat, hâtru doar cât să destindă și să armonizeze discursul, un spirit liber într-o societate tot mai împovărată, Ștefan Oprea a fost generos cu studenții săi, cu colegii de breaslă și cu toți cei care i-au venit în întâmpinare. O blândețe care nu a exclus niciodată rigoarea și disciplina.

 

 

Un Premiu-Omagiu la Botoșani

 

La Botoșani, sâmbătă seara, s-a acordat Premiul ”Ștefan Oprea” pentru Critică de teatru, în prezența fiicei omului de cultură.

 

Anca Maria Rusu este profesor la Facultatea de Teatru a Universităţii de Arte „George Enescu“ Iași, la rândul său un binecunoscut critic şi istoric de teatru şi film.

 

Momentele de emoție au sporit atunci când fiica lui Ștefan Oprea a dat citire unui poem scris de tatăl său, ”Ploaia şi vântul”, după o idee de Omar Khayam.

 

Traian Apetrei, directorul Teatrului ”Mihai Eminescu” Botoșani, a evocat la rândul său personalitatea criticului Ștefan Oprea, anunțând totodată că, la mai bine de un an de la dispariția ilustrului om de cultură, Asociaţia Amfiteatru 2006 şi Teatrul Mihai Eminescu instituie Premiul ”Ștefan Oprea” pentru Critică de teatru.

 

”Nu e vorba doar de critic, ci de o personalitate culturală fascinantă, ştiitoare a fenomenului teatral în ansamblul său, a istoriei teatrului, a istoriei filmului, a fenomenului cinematografic românesc şi mondial. Personalitate culturală care a obţinut numeroase premii naţionale şi recunoaşteri internaţionale, profesor universitar, autor de cărţi de referinţă fără de care orice întoarcere în timp, în teatrul şi filmul românesc, nu se poate face. A fost alături de noi în aceste generaţii, cu aprecierile cuvenite pentru reuşitele Teatrului din Botoşani, a arătat şi direcţiile pe care s-ar fi cuvenit să evolueze teatrul, ne-a arătat ce e bun şi ce e mai puţin bun. Profesor pentru generaţii întregi de actori. O personalitate care a urcat la ceruri, un prieten al Teatrului Eminescu. Dovedeşte prin opera sa, prin recunoaşterea de care s-a bucurat, că teatrul este un fenomen fără de care viaţa comunităţii nu poate fi explicată”,

Traian Apetrei, manager ”Teatrul Mihai Eminescu” Botoșani

 

Publicul prezent în sală, venit pentru a viziona spectacolul ”Zeul Măcelului” (r. Erwin Şimşenshon), a fost martor la momentele emoționante în care fiica și-a omagiat cu lacrimă în ochi tatăl și mentorul, după cum a punctat dintru început prof.univ.dr. Anca Maria Rusu.

 

”Tatăl meu, mentorul meu, de la care am învăţat lucruri esenţiale, nu numai cum să scriu o cronică de teatru, nu numai ce să citesc, cum să urmăresc un spectacol de teatru, cum să urmăresc culoarea, lumina, detaliile… Am învăţat ce înseamnă să fii loial şi onest. Eu l-aş numi mai degrabă cronicar şi nu critic. Criticul e mai antipatic, cronicarul e un mare luptător cu timpul şi cu efemeritatea spectacolului. El opreşte clipa şi transformă clipa în durată. E de altfel titlul unui volum al tatei, Clipa şi durata. Încerc să transmit mai departe, din locul în care lucrez, valorile acestea care mi-au fost insuflate”,

Anca Maria Rusu, profesor la Facultatea de Teatru a Universităţii de Arte „George Enescu“ Iași

Primul câștigător al Premiului ”Ștefan Oprea” pentru Critică de teatru este la rândul său profesor la facultatea ieșeană de Teatru, critic de teatru și film, un neobosit călător în căutarea clipei și a duratei.

 

Călin Ciobotari a fost laureat, în 2019, la Premiile UNITER, câștigând categoria „Critică de teatru”.

 

Despre cel care a câștigat onorantul premiu, cuvintele care îl caracterizează cel mai bine sunt tot ale lui Ștefan Oprea, fiica acestuia dând citire rândurilor pe care tatăl său le-a scris cu puțin timp înainte de a pleca la cele veșnice. Mai exact, în luna februarie a anului 2018, Ștefan Oprea a elaborat, în stilul atât de cunoscut, o recomandare ce avea să îi slujească lui Călin Ciobotari la intrarea în UNITER:

 

”Critic de teatru, scriitor şi cadru didactic, Călin Ciobotari are la bază o temeinică pregătire filosofică şi teatrală. Demersurile sale critice şi estetice se integrează cu autoritate în peisajul teoretic al domeniului teatral, iar neliniştea şi ritmurile alerte ale spiritului său îl ajută să cuprindă, să cunoască şi să comenteze critic cvasitotalitatea evenimentelor scenice, festivaliere, colocviale, editoriale etc. din România. Circulă neobosit de la un capăt la altul al ţării şi nu ratează aproape nimic din cele care sunt obligatoriu de văzut şi de comentat critic pe scenele noastre. Iar opiniile sale au ajuns la onoranta situaţie de a fi aşteptate, căutate, apreciate şi asumate de creatorii din teatre pentru că sunt întotdeauna competente, fundamentate cultural, teoretic, drepte, ferite de compromisuri”, sunt cuvintele lui Ștefan Oprea.

 

Călin Ciobotari, membru al Uniunii Scriitorilor din România, al Asociaţiei Internaţionale a Criticii de Teatru, membru al UNITER, a primit la Botoșani, pe 12 octombrie 2019, Premiul ”Ştefan Oprea” pentru Critică de teatru.

 

Prilej pentru Călin Ciobotari de a aduce în fața publicului propriile sale amintiri legate de Ștefan Oprea, stârnind zâmbete, dar și emoție.

 

”Am un sentiment dublu în seara asta. Pe de o parte mi-e foarte dor de Ştefan Oprea. De un prieten cu care am bătut Iaşi-Botoşaniul în nopţi cu lună plină, în nopţi întunecoase, în nopţi ploioase. Era un om cu foarte, foarte  mult umor”,

Călin Ciobotari, critic de teatru

Nu de puține ori, în ultimii ani, Călin Ciobotari călătorea la Botoșani alături de Ștefan Oprea. Ocazie fericită pentru a depăna și a stârni impresii în urma vizionărilor. Așa se face că cei doi sunt opriți la Flămânzi și, pentru prima și ultima dată, spune Călin Ciobotari, s-au trezit că trebuie să sufle în fiolă.

 

”Mi s-a pus fiola de către Poliţia Rutieră, şi mie şi domnului Ştefan Oprea, la Flămânzi. De ce am ajuns în situaţia asta penibilă amândoi, oameni serioşi? Niciodată nu am condus în stare de ebrietate. Dar aveam nişte discuţii atât de interesante, eu ca şofer şi domnul Oprea ca însoţitor de dreapta al şoferului, încât şofatul nu mai exista pentru noi şi mergeam cu 20 la oră prin Flămânzi. Evident, părea suspect, așa că Poliţia Rutieră ne-a oprit. A venit poliţistul cu fiola, atunci domnul Oprea s-a revoltat şi i-a spus: Dumneata ştii cine este? E doctor în Cehov! Moment în care i-au pus şi domnului Oprea fiola”,

Călin Ciobotari

 

Criticul i-a mulțumit fiicei lui Ștefan Oprea care, dincolo de a aparține unei distinse familii, este și un excelent dascăl.

 

”Îi mulţumesc doamnei Anca Rusu, care pentru toată facultatea de teatru din Iaşi este un model veritabil. Mi-a fost conducător de doctorat şi îi datorez enorm, m-a învăţat ceva din rigorile formidabile pe care această familie de oameni de teatru nu doar că le are, dar încearcă să le transmită, într-o lume tot mai superficială, o lume care se bate pe burtă tot mai des cu arta, ceea ce nu e în regulă. Mulţumesc foarte mult”,

Călin Ciobotari

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
SIDA pisicilor, boala care îți dă fiori dacă nu știi nimic despre ea: Sunt foarte multe cazuri în BotoșaniFOTO
Chiar dacă trăiesc cel mai aproape de om, știm prea puține despre ele. Cum ar fi, de pildă, că au boli la fel de grave ca noi, de la leucemie, artrită, boli de inimă, cancer și diabet, la SIDA sau tuberculoză.
Cultura în vremea COVID: ”Pandemia aceasta, microbul acesta, ne-a schimbat total” - FOTO & VIDEO
Fără cultură şi relativa libertate pe care o implică, societatea, chiar dacă pare perfectă, nu este decât o junglă. De aceea orice creaţie autentică este un dar către viitor, spunea Albert Camus. Ce alte cuvinte mai potrivite ar caracteriza aceste vremuri în care autenticul devine prizonierul tehnologiei, în care emoția se măsoară în like-uri și spectatorul se pierde într-un spațiu virtual tot mai aglomerat și mai relativ?
Peste 1.300 de botoșăneni scoși din izolare! DOCUMENT Raed Arafat a cerut Prefecturii eliberarea botoșănenilor din carantină
Autoritățile nu îi mai pot ține pe români în izolare și carantină. Secretarul de stat Raed Arafat a trimis vineri o informare către Prefectura Botoșani și instituțiile similare din România, prin care anunță că cetățenii nu mai pot fi ținuți în carantină sau izolare, după publicarea în Monitorul Oficial a deciziei Curții Constituționale a României (CCR) privind neconstituționalitatea unor măsuri împotriva pandemiei de coronavirus.
Pe caniculă și în plină pandemie, a dispărut apa dintr-un oraș: N-au primit un strop de apă de la Botoșani
Orașul Flămânzi nu mai beneficiază de apă din sistemul public de trei zile, se plângea vineri primarul Dan Oloeriu. Potrivit edilului șef, de miercuri locatarii blocurilor din centrul urbei, dar și cei de la case care sunt racordați la rețeaua SC Nova Apaserv SA, nu au mai beneficiat de un strop de apă.
LOVITURĂ dată de instanță PSD-ului! Consiliera EXCLUSĂ pentru trădare revine în partid
Pesediștii botoșăneni au eșuat într-o prima fază în demersul de excludere din partid a unei consiliere locale.
Scântei la întâlnirea cu șefa cea mare a drumurilor: Ne trezim pe 23 decembrie / Nu se mai termină nici într-o sută de ani drumul ăstaGALERIE FOTO
Osanalele care de obicei se ridicau șefilor de la București sosiți la Botoșani au fost abandonate la întâlnirea care a avut loc miercuri la Prefectură cu reprezentanții Companiei Naționale de Autostrăzi și Infrastructură Rutieră (CNAIR).
Botoșănenii asimptomatici ținuți în spital cu săptămânile, ministrul Sănătății îi lasă acum să plece mai repede
Pe perioada pandemiei au existat numeroase nemulțumiri în rândul pacienților infectați cu COVID. Unii dintre botoșănenii care și-au exprimat nemulțumirea au fost cei asimptomatici, care doreau să fie lăsați acasă pentru a se vindeca.
Botoșani, ”oraşul plin de grădini şi de soare”, a înflorit și în vreme de pandemie – GALERIE FOTO
Dacă multe dintre instituțiile statului arată dezolant după cele câteva luni de pandemie, nu același lucru se poate spune despre spațiile de sub balcoanele botoșănenilor, care redau orașului renumele de altădată.
„A plouat” cu accidente la Botoșani în starea de alertă, oameni nevinovați omorâți pe șosele
În ultimele săptămâni am asistat la mai multe accidente petrecute la Botoșani, mai mult sau mai puțin grave. Iar față de lunile în care județul s-a aflat în stare de urgență, numărul a fost în creștere.
inpuff.ro
Loading...
Primul bărbat din Botoșani make-up artist: Trebuie să mă ocup personal de fiecare detaliu
Cu peste un deceniu de experiență în arta make-up-ului și peste 45 de cursuri de formare, Ramona Ursu vine pe piața Botoșaniului încă din anul 2006 cu prima Academie de Make-up acreditată din oraș. A început cu predarea cursurilor de cosmetician, în urma cărora cererea a fost atât de mare încât a obținut acreditarea și pentru cursurile de machiaj.
Lansare INEDITĂ a unui proiect european la Botoșani! Zeci de persoane împreună dar la distanță, pentru un program cu gândire didactică ALTFELVIDEO&FOTO
Miercuri, pe data de 24 iunie 2020, a avut loc lansarea proiectului cu finanțare europeană: ”CreaFuture - Creative Workforce for Cross-Border Future – Forță de muncă creativă pentru un viitor transfrontalier”.
Mașini scumpe înmatriculate la Botoșani chiar și pe pandemie – TOPUL mărcilor preferate de botoșăneni
Chiar și pe pandemie au fost botoșăneni care și-au achiziționat mașini, fie ele mai scumpe, sau mai ieftine.
Județul cu trei sfinți în calendar și o salbă de genii: ”Știți că, chiar născuți aici, noi nu cunoaștem Botoșaniul?”
Puțină lume știe că Botoșaniul are, în calendarul ortodox, trei sfinți. Lor li se adaugă marii duhovnici care s-au nevoit în mănăstirile din România sau de la Muntele Athos, dar și personalitățile cu care botoșănenii se mândresc, de la Eminescu la Iorga, Enescu, Luchian.
Stradă crăpată de furtună, se închide CIRCULAȚIA pentru că nu mai prezintă siguranță – VIDEO & FOTOGALERIE
La aproximativ două ore de la furtuna deosebit de violentă înregistrată la Botoșani, municipalitatea a hotărât să închidă un sector dintr-o stradă de la capătul orașului.
Loading...
O consilieră cere polițiști locali în civil pe străzile orașului: Oricâtă pândă am face noi în municipiul Botoșani, nu o să reușim
În ședința ordinară de Consiliu Local de vineri, 19 iunie 2020 a fost lansat un apel public către Poliția Locală și societatea Urban Serv.
Șef de la Botoșani TRIMIS la Suceava să conducă o instituție publică după ce omologul de acolo s-a îmbolnăvit subit
În contextul comandamentului de o lună de zile organizat la București de președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), conducerea instituției de la Suceava a fost preluată de un botoșănean.
Coșmar pe drumul de un milion de euro al orașului: Ce să ne facem noi dacă plouă, să ne batem cu Cel de Sus? VIDEO & GALERIE FOTO
În ultima zi a lunii octombrie 2019 au demarat lucrările la un drum al municipiului desprins parcă dintr-un sat uitat de lume de prin județ. Primăria Botoșani a obținut finanțare de la Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației (MLPDA) în cadrul Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL) pentru modernizarea Drumului Tătarilor.
DE ASTĂZI: Botoșănenii se pot testa la cerere – CÂT costă un test pentru COVID la Mavromati
La Spitalul Județean Mavromati se fac începând de marți, 16 iunie 2020, și teste contra cost pentru depistarea noului coronavirus. Botoșănenii care solicită acest lucru trebuie să aibă însă un motiv întemeiat.
Botoșăneancă cu COVID moartă la Mavromati, familia nu a fost anunțată: Nu știu ce i s-a administrat că deja a doua zi era foarte slăbită
O botoșăneancă infectată cu COVID s-a stins din viață sâmbătă, 13 iunie 2020, iar familia susține că nu a fost anunțată de deces.
Botoșani a pierdut o doamnă! Minodora Vasiliu va trăi în amintirea tuturor, mare de durere în ziua de rămas bun – GALERIE FOTO & VIDEO
Minodora Vasiliu a fost o doamnă. În adevăratul sens al cuvântului. O femeie care știa să îmbine natural eleganța cu finețea. Frumoasă dar și inteligentă, Minodora Vasiliu a fost un profesionist desăvârșit și a rămas la Botoșani pe lista celor mai longevivi directori de instituție.
melimeloparis.ro%20
inpuff.ro
Sondaj
Credeți că se va găsi vaccin contra coronavirusului?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
 „Recunosc că am spus și eram foarte hotărât să nu mai revin niciodată în politică, dar având în vedere că am avut timp în 2015 – 2019, spre sfârșit, vă dați seama că sunt un număr de ani. Am stat și am urm ...
starshiners.ro%20
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.8418 lei
USD
Dolarul SUA
4.2893 lei
CHF
Francul elveţian
4.5555 lei
GBP
Lira sterlină
5.4092 lei
JPY
100 de yeni japonezi
4.0161 lei
XAU
Gramul de aur
249.1146 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2488 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3699 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9826 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1531 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1813 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6500 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.