Top News
Un omagiu cu ochii în lacrimi și un premiu înmiresmat cu amintiri: El transformă clipa în durată - GALERIE FOTO & VIDEO

Momente pline de emoție s-au înscris în patrimoniul sufletesc al celor care au asistat, acum câteva zile, la omagierea unei mari personalități culturale.

Zilele Teatrului ”Mihai Eminescu” Botoșani au adus în prim-plan, spre finalul săptămânii trecute, o personalitate de marcă a culturii românești, chip de cărturar pentru care cuvântul a avut dintotdeauna formă și sens, a fost simbol și mobil pentru a transmite nu doar sentimente, ci și ceea ce rămâne în urma rostirilor de tot soiul, pe scenă sau pe micul ecran.

 

Născut pe 26 septembrie 1932 și trecut la cele veșnice pe 9 august 2018, Ștefan Oprea a absolvit Facultatea de Filologie a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi. A fost publicist comentator la revista Cronica, redactor-şef al revistei Dacia literară în perioada 1996-2005 şi consilier şef al Inspectoratului de Cultură din judeţul Iaşi în perioada 1993-1996, până s-a stins a făcut parte din conducerea revistei „Cronica Veche“. A fost conferenţiar la Facultatea de Teatru a Universităţii de Arte „George Enescu“ din Iaşi în perioada 1992-2006.

 

A fost distins cu Premiul Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru, Premiul pentru întreaga activitate al Uniunii Teatrale din România (UNITER) sau Ordinul naţional Pentru Merit în grad de Cavaler „pentru meritele avute în creaţia artistică şi promovarea culturii româneşti în ţară şi peste hotare, pentru abnegaţia deosebită în slujirea instituţiilor culturale din Moldova“.

Ștefan Oprea a fost, până aproape de trecerea la cele veșnice, un obișnuit al evenimentelor teatrale din Botoșani, fie că vorbim despre premiere sau festivaluri. Discret, dar fără să treacă neobservat, hâtru doar cât să destindă și să armonizeze discursul, un spirit liber într-o societate tot mai împovărată, Ștefan Oprea a fost generos cu studenții săi, cu colegii de breaslă și cu toți cei care i-au venit în întâmpinare. O blândețe care nu a exclus niciodată rigoarea și disciplina.

 

 

Un Premiu-Omagiu la Botoșani

 

La Botoșani, sâmbătă seara, s-a acordat Premiul ”Ștefan Oprea” pentru Critică de teatru, în prezența fiicei omului de cultură.

 

Anca Maria Rusu este profesor la Facultatea de Teatru a Universităţii de Arte „George Enescu“ Iași, la rândul său un binecunoscut critic şi istoric de teatru şi film.

 

Momentele de emoție au sporit atunci când fiica lui Ștefan Oprea a dat citire unui poem scris de tatăl său, ”Ploaia şi vântul”, după o idee de Omar Khayam.

 

Traian Apetrei, directorul Teatrului ”Mihai Eminescu” Botoșani, a evocat la rândul său personalitatea criticului Ștefan Oprea, anunțând totodată că, la mai bine de un an de la dispariția ilustrului om de cultură, Asociaţia Amfiteatru 2006 şi Teatrul Mihai Eminescu instituie Premiul ”Ștefan Oprea” pentru Critică de teatru.

 

”Nu e vorba doar de critic, ci de o personalitate culturală fascinantă, ştiitoare a fenomenului teatral în ansamblul său, a istoriei teatrului, a istoriei filmului, a fenomenului cinematografic românesc şi mondial. Personalitate culturală care a obţinut numeroase premii naţionale şi recunoaşteri internaţionale, profesor universitar, autor de cărţi de referinţă fără de care orice întoarcere în timp, în teatrul şi filmul românesc, nu se poate face. A fost alături de noi în aceste generaţii, cu aprecierile cuvenite pentru reuşitele Teatrului din Botoşani, a arătat şi direcţiile pe care s-ar fi cuvenit să evolueze teatrul, ne-a arătat ce e bun şi ce e mai puţin bun. Profesor pentru generaţii întregi de actori. O personalitate care a urcat la ceruri, un prieten al Teatrului Eminescu. Dovedeşte prin opera sa, prin recunoaşterea de care s-a bucurat, că teatrul este un fenomen fără de care viaţa comunităţii nu poate fi explicată”,

Traian Apetrei, manager ”Teatrul Mihai Eminescu” Botoșani

 

Publicul prezent în sală, venit pentru a viziona spectacolul ”Zeul Măcelului” (r. Erwin Şimşenshon), a fost martor la momentele emoționante în care fiica și-a omagiat cu lacrimă în ochi tatăl și mentorul, după cum a punctat dintru început prof.univ.dr. Anca Maria Rusu.

 

”Tatăl meu, mentorul meu, de la care am învăţat lucruri esenţiale, nu numai cum să scriu o cronică de teatru, nu numai ce să citesc, cum să urmăresc un spectacol de teatru, cum să urmăresc culoarea, lumina, detaliile… Am învăţat ce înseamnă să fii loial şi onest. Eu l-aş numi mai degrabă cronicar şi nu critic. Criticul e mai antipatic, cronicarul e un mare luptător cu timpul şi cu efemeritatea spectacolului. El opreşte clipa şi transformă clipa în durată. E de altfel titlul unui volum al tatei, Clipa şi durata. Încerc să transmit mai departe, din locul în care lucrez, valorile acestea care mi-au fost insuflate”,

Anca Maria Rusu, profesor la Facultatea de Teatru a Universităţii de Arte „George Enescu“ Iași

Primul câștigător al Premiului ”Ștefan Oprea” pentru Critică de teatru este la rândul său profesor la facultatea ieșeană de Teatru, critic de teatru și film, un neobosit călător în căutarea clipei și a duratei.

 

Călin Ciobotari a fost laureat, în 2019, la Premiile UNITER, câștigând categoria „Critică de teatru”.

 

Despre cel care a câștigat onorantul premiu, cuvintele care îl caracterizează cel mai bine sunt tot ale lui Ștefan Oprea, fiica acestuia dând citire rândurilor pe care tatăl său le-a scris cu puțin timp înainte de a pleca la cele veșnice. Mai exact, în luna februarie a anului 2018, Ștefan Oprea a elaborat, în stilul atât de cunoscut, o recomandare ce avea să îi slujească lui Călin Ciobotari la intrarea în UNITER:

 

”Critic de teatru, scriitor şi cadru didactic, Călin Ciobotari are la bază o temeinică pregătire filosofică şi teatrală. Demersurile sale critice şi estetice se integrează cu autoritate în peisajul teoretic al domeniului teatral, iar neliniştea şi ritmurile alerte ale spiritului său îl ajută să cuprindă, să cunoască şi să comenteze critic cvasitotalitatea evenimentelor scenice, festivaliere, colocviale, editoriale etc. din România. Circulă neobosit de la un capăt la altul al ţării şi nu ratează aproape nimic din cele care sunt obligatoriu de văzut şi de comentat critic pe scenele noastre. Iar opiniile sale au ajuns la onoranta situaţie de a fi aşteptate, căutate, apreciate şi asumate de creatorii din teatre pentru că sunt întotdeauna competente, fundamentate cultural, teoretic, drepte, ferite de compromisuri”, sunt cuvintele lui Ștefan Oprea.

 

Călin Ciobotari, membru al Uniunii Scriitorilor din România, al Asociaţiei Internaţionale a Criticii de Teatru, membru al UNITER, a primit la Botoșani, pe 12 octombrie 2019, Premiul ”Ştefan Oprea” pentru Critică de teatru.

 

Prilej pentru Călin Ciobotari de a aduce în fața publicului propriile sale amintiri legate de Ștefan Oprea, stârnind zâmbete, dar și emoție.

 

”Am un sentiment dublu în seara asta. Pe de o parte mi-e foarte dor de Ştefan Oprea. De un prieten cu care am bătut Iaşi-Botoşaniul în nopţi cu lună plină, în nopţi întunecoase, în nopţi ploioase. Era un om cu foarte, foarte  mult umor”,

Călin Ciobotari, critic de teatru

Nu de puține ori, în ultimii ani, Călin Ciobotari călătorea la Botoșani alături de Ștefan Oprea. Ocazie fericită pentru a depăna și a stârni impresii în urma vizionărilor. Așa se face că cei doi sunt opriți la Flămânzi și, pentru prima și ultima dată, spune Călin Ciobotari, s-au trezit că trebuie să sufle în fiolă.

 

”Mi s-a pus fiola de către Poliţia Rutieră, şi mie şi domnului Ştefan Oprea, la Flămânzi. De ce am ajuns în situaţia asta penibilă amândoi, oameni serioşi? Niciodată nu am condus în stare de ebrietate. Dar aveam nişte discuţii atât de interesante, eu ca şofer şi domnul Oprea ca însoţitor de dreapta al şoferului, încât şofatul nu mai exista pentru noi şi mergeam cu 20 la oră prin Flămânzi. Evident, părea suspect, așa că Poliţia Rutieră ne-a oprit. A venit poliţistul cu fiola, atunci domnul Oprea s-a revoltat şi i-a spus: Dumneata ştii cine este? E doctor în Cehov! Moment în care i-au pus şi domnului Oprea fiola”,

Călin Ciobotari

 

Criticul i-a mulțumit fiicei lui Ștefan Oprea care, dincolo de a aparține unei distinse familii, este și un excelent dascăl.

 

”Îi mulţumesc doamnei Anca Rusu, care pentru toată facultatea de teatru din Iaşi este un model veritabil. Mi-a fost conducător de doctorat şi îi datorez enorm, m-a învăţat ceva din rigorile formidabile pe care această familie de oameni de teatru nu doar că le are, dar încearcă să le transmită, într-o lume tot mai superficială, o lume care se bate pe burtă tot mai des cu arta, ceea ce nu e în regulă. Mulţumesc foarte mult”,

Călin Ciobotari

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Țara lui „Papură Vodă”: ALERTĂ din Ucraina pe difterie, vizite oficiale ANULATE, Botoșaniul NU are vaccin
Autoritățile sanitare din România, prin Ministerul Sănătății se află în monitorizare a unei alerte venită din Ucraina unde au fost înregistrate mai multe cazuri de difterie. În acest sens, direcțiile de sănătate publică au primit note de comunicare de la minister prin care să ia măsurile necesare preîntâmpinării îmbolnăvirii populației.
EXCLUSIV: Încă un primar intră în PNL, a depus adeziune în noaptea alegerilor
Primarul de la Pomârla nu este singurul din județ care după ce PNL a ajuns la guvernare, iar Klaus Iohannis a câștigat detașat primul tur al alegerilor prezidențiale, și-a redescoperit valențele liberale.
Mai aproape de Botoșani! Starbucks deschide o cafenea pe 210 de metri pătrați
Vineri, 15 noiembrie, lanțul de cafenele Starbucks va inaugura la Suceava prima cafenea de acest tip din nord-estul României, după cea din Palas Iași. Starbucks va fi prezent la parterul Iulius Mall Suceava, pe o suprafață de 210 metri patrati, anunță YesComment.ro.
Show-ul lui Ștefan Bănică, chinuit la Botoșani de acustica îngrozitoare a Polivalentei: Nu știu cum ajunge sunetul la voi - VIDEO & GALERIE FOTO
După câțiva ani, Ștefan Bănică a revenit în fața publicului botoșănean. A făcut-o joia trecută seară, la Sala Polivalentă.
BOMBĂ POLITICĂ: Șeful Pro România Botoșani trece la PNL, supărat pe șefii de la București - Ne-au umilit
Victoria detașată a lui Klaus Iohannis în primul tur al alegerilor prezidențiale și revenirea PNL la guvernare aduce și primul transfer de anvergură al liberalilor.
Rămas în învățământ! Profesorul de sport acuzat că a bătut șase elevi, predă la altă școală
Profesorul de sport care pe data de 11 octombrie a fost acuzat de mai mulți părinți că le-ar fi lovit copiii profesează în continuare în sistemul educațional botoșănean.
Accident cumplit provocat de o măicuță, daune URIAȘE cerute pentru dezastru rutier de la o femeie care n-are nimic
Unele dintre cele mai cumplite accidente de la Botoșani s-au petrecut în intersecția de la Orășeni Deal. Așa și-a căpătat și denumirea de „intersecția morții”. Cele mai multe dintre procesele ce s-au deschis în urma acestor evenimente rutiere sunt în plină desfășurare.
Președinta unei secții de votare a chemat Poliția prin 112
Situație atipică înregistrată la o secție de votare de la Botoșani.
Șef din alt județ pentru conducerea Poliției de la Botoșani, după pensionarea lui Viorel Șerbănoiu
Așa cum s-a vehiculat, Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR) a detașat o persoană pe una dintre funcțiile de conducere vacante de la IPJ Botoșani.
DSPSA din nou în scandal: Medicul veterinar dat afară fără preaviz - deschide proces și cere daune de 1 milion de euro de la director și primar
Direcția de Servicii Publice, Sport și Agrement (DSPSA), structură a Primăriei Botoșani, condusă de liberalul Eugen Țurcanu, iese din nou în evidență.
Ionuț, băiatul înjunghiat de mamă, plâns de întreg orașul; colegii fotbaliști i-au dus podoabele, familia dărâmată – GALERIE FOTO & VIDEO
Orașul Săveni a oferit joi imaginea tristeții. Un tablou al deznădejdii, dar și al empatiei din partea unor persoane străine care au vrut să le fie alături celor rămași din familia Nichifor, pe ultimul drum al băiatului de 17 ani care a murit brusc și condamnabil.
Un PSD-ist curajos vrea să fie director de instituție în guvernare liberală
După ce a fost director interimar în guvernarea PSD, un șef de instituție de la Botoșani vrea să ocupe postul de conducere și în cea liberală.
Doi foști prefecți revin în Prefectură în guvernarea liberală, aer proaspăt pe postul de subprefect
Schimbarea prefecților și a subprefecților, odată cu învestirea Guvernului Ludovic Orban, nu se va face nicicum în termen de 48 de ore, așa cum anunța europarlamentarul Rareș Bogdan. Tehnic, acest lucru nu este posibil.
ȘEDINȚĂ de urgență în biroul primarului pentru situația tramvaielor, șeful Eltrans chemat pentru explicații – SOLUȚIA de viitor apropiat
După incidentul grav de vineri după amiază soldat cu avarierea unui taximetru și o amendă record aplicată societății Eltrans, primarul Cătălin Flutur a comandat o ședință la prima oră, în dimineața zilei de luni, 4 noiembrie 2019.
Afacerea ”Balul” la CCIA: Topul e (ne)secret, ”prietenul” președintelui scos din schemă, Camera i-a premiat doar pe cei care ”au sărit la cap”
La aproape doi ani de la preluarea conducerii Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA) Botoșani de către Valeriu Iftime, Balul Oamenilor de Afaceri a devenit un business în toată regula.
TRAGEDIE botoșăneană în Cipru: Tânăr scos mort din mare
Încă un botoșănean plecat pentru un trai mai bun peste hotare și-a găsit sfârșitul la mii de kilometri de casă.
Încă o SERIE de mașini ridicate, de la Mercedes la BMW sau Fiat! LISTA cu autoturismele care dispar de pe străzi
Municipalitatea botoșăneană, prin societatea Eltrans continuă seria activităților de ridicare a autoturismelor care sunt abandonate pe domeniul public.
Asta da lecție! Cum fac sute de mii de euro profesorii și elevii de la un liceu ”de la țară” – GALERIE FOTO
Ultima zi din octombrie a fost una deosebită pentru cadrele didactice și elevii de la Liceul Tehnologic ”Nicolae Bălcescu” Flămânzi. Aula celei mai prestigioase unități de învățământ din sudul județului s-a umplut până la refuz.
Cu 10 zile înaintea alegerilor, ministrul anunță adjudecarea lucrărilor la un drum vital pentru județ: Botoșănenii au de ce să fie optimiști
La doi ani și jumătate de când a promis chiar la Botoșani reabilitarea drumului Botoșani – Ștefănești, ministrul de atunci și de astăzi al Transporturilor a făcut în sfârșit anunțul mult așteptat.
Scene dureroase: Bărbat plin de sânge și descălțat în mijlocul străzii – GALERIE FOTO
A fost panică joi dimineață în cartierul Bucovina. Mai exact pe strada Mihail Kogălniceanu, acolo unde un bărbat cu fața sângerândă era întins pe carosabil.
kalapod.net%20
starshiners.ro%20
Sondaj
Cu cine votați în turul II al alegerilor prezidențiale?
Klaus Iohannis
Viorica Dăncilă
Declaraţia zilei
”Încrederea și votul cetățenilor din comuna Păltiniș înseamnă enorm pentru mine și nu face decât să-mi întărească convingerile că vom izbăvi împreună pentru comunitatea noastră. Mulțumesc tuturor pentru încredere, ...
astratex.ro
Curs valutar
acum 2 zile
EUR
Euro
4.7667 lei
USD
Dolarul SUA
4.3224 lei
CHF
Francul elveţian
4.3685 lei
GBP
Lira sterlină
5.5647 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.9774 lei
XAU
Gramul de aur
203.6272 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2467 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4239 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9313 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.2621 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1864 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6379 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2019 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.