Top News
Un cimitir oficial închis, în al doilea se pregătesc 10.000 de locuri de veci! Deținuții băgați la muncă mai bine de jumătate de an: VIDEO & GALERIE FOTO
  • Cimitirul Pacea a fost oficial închis și deja nu mai dispune de locuri de veci noi. Sunt înhumate doar persoanele care aveau morminte concesionate.
  • La Eternitatea până anul viitor vor fi disponibile mii de locuri de înhumare.

Lumină în Cimitirul Eternitatea 

 

Primarul Cosmin Andrei însoțit de viceprimarul Bogdan Buhăianu au efectuat o scurtă vizită de lucru în Cimitirul Eternitatea unde au intervenit modificări majore.

 

Aleea principală, altădată vegheată de copacii uriași care au crescut de-a lungul anilor, este în prezent luminată de...absența lor. „Am făcut curat în Cimitirul Eternitatea și am făcut acest lucru fără costuri ale municipalității”, explică primarul Cosmin Andrei.

 

 

Primăria are încheiat un protocol cu Penitenciarul Botoșani și poate solicita serviciile deținuților, în mod gratuit. Este vorba despre acele persoane care mai au puțin din pedeapsă și urmează să fie reintegrați în societate, care preferă probabil munca în aer liber în detrimentul unei celule cu gratii. 

 

Jumătate de an, muncă cu deținuții

 

În ultimele șase luni, deținuți din Penitenciar au lucrat în Cimitirul Eternitatea unde au făcut o curățenie generală și pe partea de resturi vegetale dar și pe colectare a deșeurilor aruncate printre morminte.

 

„Persoanele private de libertate au venit și au muncit în Cimitirul Eternitatea într-o colaborare care a dat rezultate. Mai sunt încă lucruri de făcut dar cimitirul arată foarte bine, comparativ cu ceea ce era înainte”,

Cosmin Andrei, primar

 

 

A fost efectuată o igienizare totală care a presupus inclusiv toaletarea copacilor care a început pe aleile principale fiind continuată pe cele secundare. Viceprimarul a supravegheat lucrările, el fiind coordonatorul serviciului care administrează cimitirele.

 

„S-au tăiat și toaletat copacii care reprezentau un pericol pentru mormintele și pentru cetățenii municipiului Botoșani ca veneau în cimitir. Au fost foarte multe cereri depuse pentru tăieri copaci în cimitirul Eternitatea. S-au tăiat peste 30 de copaci la Eternitatea, 10 la Pacea și continuăm după cum bine vedeți”,

Bogdan Buhăianu, viceprimar

 

„Era o junglă aici”

 

Serviciul Public de Administrare a Piețelor, Oborului și Cimitirelor (SPAPOC) a preluat Pacea și Eternitatea. În trecut aceste două obiective erau administrate de Urban Serv. Odată cu trecerea la serviciul Primăriei s-a încercat pe cât posibil să fie igienizate pentru a fi diminuate reclamațiile cetățenilor: „Era o junglă aici, în cimitirul Eternitatea, nu se puteau vedea crucile. Și am considerat că este un respect pentru înaintașii noștri să avem cimitire care să arate bine”, a explicat primarul Cosmin Andrei.

 

Mai mult, la vijelii mai puternice, copacii bătrâni cădeau peste morminte și distrugeau crucile, reparațiile fiind efectuate tot pe cheltuiala municipalității.

 

În spatele Bisericii din Cimitirul Eternitatea, la câteva zeci de metri, se află terenul care a fost preluat de Primărie de la Ministerul Agriculturii. Acolo urmează să fie extins actualul cimitir, însă prin lucrările prinse în proiect, aproape că vorbim despre amenajarea unuia nou.

Pentru că pe lângă cele aproximativ 10.000 de locuri de veci noi care vor fi amenajate, noul amplasament va avea și o capelă, alei principale și secundare, toate dispuse pe o suprafață de șase hectare.

 

„Trebuie să rezolvăm o problemă stringentă a orașului. Să avem locuri de înhumare, pentru că a fost această presiune pe administrația publică”, susține primarul Cosmin Andrei.

 

Extinderea Cimitirului Eternitatea părea doar o idee greu realizabilă din cauza costurilor uriașe necesare în primă fază. Undeva la 3 milioane de euro, având în vedere că terenul primit nu era decât o văgăună cu izvoare subterane unde a fost necesară inclusiv aducerea terenului la nivel și acoperirea gropii care se afla în mijloc.

 

Pentru a putea fi realizat s-a decis etapizarea investiției și efectuarea lucrărilor pe loturi.

 

„Era o valoare peste capacitatea municipiului Botoșani. L-am eficientizat împreună cu proiectanții care au lucrat „pro bono” împreună cu colegii de la Investiții și l-am adus sub valoarea de 1 milion de euro, la care a fost și licitată”, a explicat viceprimarul Bogdan Buhăianu. Astfel că în primă fază a fost alocată o sumă de 400.000 de euro cu care s-au realizat primele lucrări prin care au fost amenajate sisteme de captare a apelor pluviale dar și racordurile electrice.

 

„Vom veni cu alei principale din care se va pleca către aleile secundare care vor fi mormintele conform STAS-ului din lege. Proiectul se va termina la finele anului viitor”,

Bogdan Buhăianu, viceprimar

 

Deja în zonă au început să fie înhumate persoane, pentru a fi suplinită această nevoie a orașului.

 

Toalete la cimitire

 

De asemenea, Cimitirul Eternitatea dispune la acest moment și de toalete ecologice.

 

„Pentru prima dată în municipiul Botoșani avem toalete în cimitire pentru că a fost cerut acest lucru de către botoșăneni. L-am rugat pe dl viceprimar să se preocupe și iată, la Eternitatea s-a întâmplat acest lucru. Avem toalete pentru cei care vin la cimitir, toalete care sunt branșate la rețeaua de canalizare. Vor urma investiții și la Pacea pe acest subiect, să avem toalete pentru că ne-au transmis botoșănenii că erau nevoi care trebuiau rezolvate”,

Cosmin Andrei, viceprimar

 

Cele două toalete au fost amplasate aproape de intrarea principală în Eternitatea.

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
Extinderea Cimitirului Eternitatea: CUM arată acum proiectul de peste 4 milioane de lei – GALERIE FOTO

 

Concurs pentru un post de director ANULAT de judecătorii de la Curtea de Apel Suceava
Decizia a fost luată de judecătorii de la Curtea de Apel Suceava care au menținut practic sentința pronunțată în urmă cu jumătate de an de Tribunalul Botoșani.
Doar câteva click-uri și le primești acasă! Cartea & filmul ”Tragedia de la Huțani – cel mai mare accident din istoria României” de vânzare pe un site special creat - VIDEO & GALERIE FOTO
”Tragedia de la Huțani – cel mai mare accident din istoria României” este povestea nenorocirii maxime care a avut loc vreodată pe un drum din România.
Abandonul școlar al copiilor ”stranierilor” combătut cu un proiect de proporții ajuns la jumătate: limba engleză, drumeții, workshopuri de bune maniere și multe altele – GALERIE FOTO
Proiectul european de aproape un milion de euro accesat de Primăria Flămânzi pentru copiii cu părinți plecați în străinătate a ajuns la jumătate. Pe 23 noiembrie, în sala casei de cultură a orașului, care din 2020 este și sediu provizoriu al administrației publice locale, a avut loc conferința intermediară.
Zeci de botoșăneni în Procesiune la Biserica Vovidenia: Rugăciune, evlavie cu sfinte moaște și 1.000 de pachete pentru sărmani – GALERIE FOTO&VIDEO
Creștini cu lumânări în mâini, preoți purtând cu evlavie sfinte moaște, dangăt de clopot și cântări de laudă aduse Maicii Domnului.
Inițiatorul Premiilor Eminescu de la Botoșani a devenit cetățean de onoare al municipiului Iași – FOTOGALERIE 
”Nimeni nu-i profet în țara lui” pare să fie un proverb care se aplică de minune poetului și prozatorului Gellu Dorian. Inițiatorul, în 1991, a Premiului Național de Poezie „Mihai Eminescu”, una dintre cele mai importante manifestări culturale din România, care se desfășoară de peste trei decenii la Botoșani, a devenit cetățean de onoare al municipiului Iași. 
Gata propunerea tehnică pentru noul stadion: Tribune integral acoperite, loje pe etaje, 500 de locuri de parcare – VIDEO & GALERIE FOTO
Firma contractată de Primăria Botoșani pentru realizarea Documentației de Avizare a Lucrărilor de Intervenție (DALI) pentru Stadionul Municipal și-a terminat treaba și a livrat instituției propunerea tehnică pentru ridicarea noii arene. Imaginile au fost prezentate joi în premieră la ”Botoșăneanul TV” și dezvăluie o cu totul altă construcție față de cea existentă.
Pe scena de la Botoșani, ministrul Culturii a primit flori de la o directoare a Operei Naționale București – VIDEO & FOTOGALERIE
Înaintea începerii concertului ”Gheorghe Zamfir și prietenii”, care a avut loc vineri seară, pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor au fost invitații primarul Cosmin Andrei și ministrul Culturii, Lucian Romașcanu.
3 Sud – Est, atmosferă de anii 2000 la Irish Pub, sute de oameni au cântat și dansat cu celebra trupă: Scoateți casetele de la naftalină!VIDEO & GALERIE FOTO
Peste 300 de botoșăneni, mulți dintre ei aflați la a doua tinerețe, s-au distrat ca în anii de liceu sau de facultate în noaptea de vineri spre sâmbătă la Grand Irish Pub, la concertul aniversar susținut de ”3 Sud – Est”.
Balul afaceriștilor 2022: Businessmanii și politicienii de prim rang, dar mai ales soțiile lor, au făcut parada modei, dar până la urmă au ieșit scântei - GALERIE FOTO
Unii dintre marii oamenii de afaceri din Botoșani, dar și cei cu un volum de business mai redus, însă cu rezultate deosebite în 2021, s-au strâns vineri seară la Cucorăni, la a 29 – a ediție a Balului Oamenilor de Afaceri organizat de Camera de Comerț Industrie și Agricultură (CCIA) Botoșani și care de această dată a avut SC Hidroplasto SRL, compania patronată de Cătălin Silegeanu, partener principal.
48 de oameni morți într-o mlaștină! Cartea ”Tragedia de la Huțani” scrisă de jurnaliștii de la Botoșăneanul, de vânzare la librăria Cărturești 
Botoșănenii, sucevenii, dar și toți românii care vor să afle după 42 de ani povestea celui mai tragic eveniment care a avut loc vreodată pe un drum al țării o pot achiziționa și de la librăria Cărturești. 
Oameni uciși de bacterii, sute de îmbolnăviri și la „Mavromati”: Proiect la Botoșani pentru echipamente noi
La mijlocul lunii octombrie, cinci pacienți au murit în secția de Terapie Intensivă a Spitalul Clinic Județean Mureș după ce au luat o bacterie din unitatea medicală. Sute de infecții intraspitalicești sunt raportate anual și la Spitalul Județean „Mavromati”.
Filarmonica smile: Pagina web a ajuns în anul în care trăim, bannere uriașe prin oraș și... vine ”Simfonia Direcția 5” – GALERIE FOTO
Concertele de excepție organizate toamna aceasta la Botoșani sunt dublate și de inițiative interne cu impact extern la instituția muzicală a municipalității botoșănene.  
JAF armat la un cazino din Iași, o botoșăneancă divă pe Facebook a atacat cu iubitul cu care are un trecut tumultuos – GALERIE FOTO & VIDEO
Două persoane au fost reținute de polițiștii ieșeni după ce au intrat  într-o sală de jocuri și au fugit cu circa 35.000 de lei.Unul dintre ei a intrat în interior cu o cagulă pe față și un pistol cu electroșocuri și a paralizat-o pe una dintre angajate.
Drama mai puțin știută a antrenorului de la FC Botoșani: Atunci, la momentul respectiv, totul era pentru mine pierdutVIDEO
La 44 de ani, actualul tehnician de pe banca FC Botoșani a pregătit deja opt echipe care au evoluat sau încă se mai află în primul eșalon fotbalistic. Aceasta și pentru că și-a început cariera în antrenorat, la echipa de tineret a lui Dinamo București, încă de pe când avea doar 21 de ani.
Concertul celor trei tenori-manageri: unul dintre directori ”s-a supărat” că nu-i vine rândul la cântat și s-a plâns dirijorului și orchestrei – GALERIE FOTO
”Gală de Operă”, așa s-a intitulat spectacolul pe care Filarmonica ”George Enescu” l-a organizat vineri seară la Casa de Cultură a Sindicatelor. Conducerea instituției municipalității botoșănene a ținut să ofere melomanilor și un concert după conceptul celebrelor reprezentații Pavarotti – Domingos – Carreras.
O liceană din Botoșani a pus pe jar Poliția din Botoșani: A „visat” o tâlhărie care nu a avut loc
Au fost două săptămâni în care polițiștii din cadrul Serviciul Investigații Criminale al Poliției Botoșani a efectuat cercetări.Fata de 15 ani a sesizat că mai multe zile consecutiv ar fi fost tâlhărită de doi tineri.
Filarmonica iese în lumea largă: concerte în Veneția, Londra, Glasgow, Cardiff, Dubai și Chișinău - Vorbesc de date concrete, date certeFOTOGALERIE 
La nici patru luni de la învestire, noul manager al Filarmonicii ”George Enescu” a perfectat mai multe înțelegeri prin care instituția municipalității va susține concerte în locuri în care cei mai mulți dintre botoșăneni doar visează să ajungă. 
Autobuz ELECTRIC pe străzile orașului, botoșănenii pot circula GRATUIT: Este un exemplu despre cum va arăta transportul de persoane: VIDEO & GALERIE FOTO
Este un autobuz care se află în teste la Botoșani.Și arată asemenea celor 11 autobuze electrice pe care Primăria urmează să le achiziționeze cu fonduri europene.
Concurs pregătit pentru șefia spitalului orașului, candidații pot vizita unitatea medicală  
Consiliul de Administrație al Spitalului de Recuperare „Sfântul Gheorghe” organizează concurs pentru ocuparea funcției de manager.
Adio, dar lucrez la cabinet: Plecată în PNL, Roxana Țurcanu rămâne consiliera vicepreședintelui ALDE de la CJ – VIDEO 
Plecarea Roxanei Țurcanu din ALDE alături de soțul său și de alți membri ai acestui partid nu va aduce și încetarea colaborării de la Consiliul Județean între fosta lideră pe Botoșani a acestei formațiuni și noul președinte interimar al organizației. 
Sondaj
Credeți că trebuie limitată la 30 km/h viteza pe șoseaua de la Lebăda?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
”Am dat două goluri frumoase, am avut două ocazii bune. Sunt fericit, sunt mulțumit. Vreau să îl felicit pe Edjouma că nu s-a bucurat la gol. Eu spun că a fost un meci frumos, un meci spectaculos. Au fost oameni lângă mine care ...
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9207 lei
USD
Dolarul SUA
4.6726 lei
CHF
Francul elveţian
4.9903 lei
GBP
Lira sterlină
5.7178 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.4523 lei
XAU
Gramul de aur
269.7555 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2383 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.1975 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1778 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.4784 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2020 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6616 lei
Vremea
astăzi
Botosani
-2.0 o C
Dorohoi
-1.6 o C
Bucecea
-0.8 o C
Darabani
-2.1 o C
Saveni
-1.5 o C
Ştefăneşti
4.2 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.