Top News
Stagiunea s-a închis la Filarmonica Botoșani cu un discurs - MANIFEST: Acum a fost momentul lor / De noi depinde ca peste un an de zile să nu stăm 14 luni în casăVIDEO&FOTO

Canicula de vineri, chiar sub amenințarea furtunilor anunțate de meteorologi, nu i-a oprit pe melomani să iasă din case pentru a asista la ultimul concert din această stagiune al Filarmonicii ”George Enescu” Botoșani.

La ora 18.30, ”echipați” regulamentar cu măști, doamnele și cu evantaie, iubitorii de muzică simfonică își ocupaseră deja locurile în sală, pregătiți pentru un program semi-estival, cu o orchestră mult redusă (în fapt, orchestra de coarde), fără dirijor, având însă un solist de renume: violonistul Florin Ionescu-Galați.

 

Solist permanent al Filarmonicii Botoșani, violonistul Florin Ionescu-Galaţi s-a născut pe 19 aprilie 1970. A început să studieze vioara cu tatăl său, continuând apoi la Şcoala de Muzică din Braşov şi Universitatea de Muzică din Bucureşti cu binecunoscutul maestru Ştefan Gheorghiu. Distins cu premii la diferite concursuri, Florin Ionescu-Galați a început să concerteze încă de la vârsta de 10 ani, înscriindu-şi în palmares numeroase concerte şi recitaluri susţinute atât în ţară cât şi peste hotare.

 

 

Publicul botoșănean l-a aplaudat în numeroase concerte pe Florin Ionescu-Galați, încă din anii în care pășea pe scenă alături de tatăl său, celebrul dirijor Ilarion Ionescu-Galați.

 

Un program diversificat, în note melancolice, dar și multe scoase din tiparul divertismentului simfonic. 

 

De la W. A. Mozart („Mica serenadă”) și J. S. Bach (Aria din Suita nr. 3, în re major), programul a trecut către F. Kreisler („Frumosul Rozmarin”, „Bucuria dragostei”, „Tristețea dragostei”) și S. Joplin („The Easy Winners”, „Elite Syncopations”, „The Entertainer”), pentru ca în final orchestra să se așeze, armonizându-se într-un extraordinar sunet de coarde, pentru a interpreta cunoscuta lucrare „Czardas”, a lui V. Monti.

 

Ultimul concert din stagiunea 2020-2021 a consemnat și un moment cu adevărat special, care va rămâne cu certitudine în memoria publicului meloman. Aplauzele generoase și deopotrivă meritate l-au determinat pe Florin Ionescu-Galați să ofere publicului, în afara programului anunțat, o interpretare de excepție a lucrării ”Dimineața după nuntă”, a lui Ion Voicu.

 

O lucrare de virtuozitate, dar și de simțire artistică, dar mai ales emoție, pe care violonistul a reușit să o transmită publicului. Într-o sală în care măștile erau tot mai greu de suportat din pricina căldurii, muzica lui Ion Voicu, în interpretarea lui Florin Ionescu-Galați, a făcut ca până și evantaiele doamnelor să se oprească. Aplauzele de final au fost răsplata unui adevărat moment de grație pe care violonistul l-a oferit în acest ultim concert al stagiunii.

 

 

 

 

Un discurs - manifest

 

Înainte de a se retrage în culise, după un concert epuizant, violonistul Florin Ionescu-Galați a mulțumit publicului pentru prezența în sală, însă a continuat printr-un apel: Convingeți cât mai mulți oameni să vină la concert!

 

”Prezența dvs. ne obligă să venim din ce în ce mai bine pregătiți, și ne obligă să susținem ștacheta, iar dvs. în fața noastră aveți obligația de a perpetua această mișcare, să vorbiți din om în om, din gură în gură: am fost la un concert, hai și tu. La fiecare concert să aduceți un om în plus”,

Florin Ionescu-Galați, violonist

 

Artistul s-a lansat apoi într-o adevărată pledoarie pentru cultură, dar îndemnând totodată la ieșirea din pasivitate, la atitudine împotriva ”imbecilizării”, trăgând de asemenea un semnal de alarmă cu privire la pericolul în care se află nu doar cultura, ci și educația.

 

”Criza de cultură care este acum pe întreaga planetă, evident pentru toată lumea, este manipulată. Orice țară, orice continent imbecilizat este mai ușor de condus. Ceea ce se întâmplă în spatele Covid-ului, din punct de vedere cultural și al învățământului, este foarte clar. Ori dacă mâna asta de oameni din fiecare sală de concert nu vom riposta și nu vom spune și nu vom ”urla” cu privire la ceea ce se întâmplă cu viitorul, cu copiii noștri, cu nepoții noștri, să știți că nu va dispărea (Covid-ul, nota red.). Dar nici lipsa de cultură nu va dispărea. Nici foamea de imbecilizare a planetei nu va dispărea. Acum a fost momentul lor.

Vă rog, pentru cei care sunteți iubitori de artă, de cultură, care doriți ca învățământul, ca nepoții, copiii dvs., să aibă o viață mai bună, să nu stați cu mâinile în sân. Pentru că de dvs. și de noi depinde ca peste un de zile să nu stăm 14 luni în casă cu copiii și cu nepoții, să îi punem să facă școală pe device-uri”,

Florin Ionescu-Galați, violonist

 

 

 

loading...
Vioara lui Florin Ionescu-Galați și bagheta lui Alexandru Ganea, într-un concert de excepție al Filarmonicii ”George Enescu” - FOTO&VIDEO
Filarmonica Botoșani închide stagiunea 2020-2021 cu un concert de vioară

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
FOTO & VIDEO Sute de credincioși, uniți în jurul Sfintei Cruci: Părintele protopop - Și conducătorii țării trebuie să-L asculte pe Dumnezeu
Sute de botoșăneni au luat parte marți seară la slujba religioasă oficiată lângă Monumentul Sfintei Cruci.
Campioana olimpică Simona Radiș și vicecampionul Mugurel Semciuc, premiați „acasă” în codrii lui Eminescu sub privirile legendei vii, Elisabeta Lipă – VIDEO & GALERIE FOTO
Locația aleasă pentru acest eveniment dedicat performerilor și performanței din sport a fost insula micuță de pe Lacul de la Ipotești, apa înconjurată de codrii care i-au fost sursă de inspirație poetului nepereche Mihai Eminescu în operele sale lăsate moștenire oamenirii.
FOTO & VIDEO „Noapte Albastră” pe Pietonalul Unirii: Gabriel Cotabiță, concert de excepție în fața publicului numeros - Pentru mine, Botoșani este un loc special
Festivalul Culturii și Patrimoniului organizat de Asociația B-Right Media în cadrul unui proiect transfrontalier se încheie cu un recital marca Gabriel Cotabiță.
Venit în campanie la Botoșani, Dan Barna a primit … usturoi de Copălău să alunge spiritele rele din Parlament – FOTO & VIDEO
Liderul USR-PLUS, Dan Barna, a ajuns duminică la Botoșani unde a participat la o întâlnire cu membrii partidului.
Festivalul de pe Unirii a început la... atelier, vin două zile de concerte și o... ”Noapte albastră” – GALERIE FOTO
Festivalul Culturii și Patrimoniului organizat de Asociația B-Right Media în cadrul unui proiect transfrontalier a debutat vineri după-amiază pe Pietonalul Unirii cu ateliere de artizanat.
Audiențe cu peste 50 de botoșăneni la Primărie, de la locuințe sociale la copii care aruncă cu roșii, găini la bloc sau pisici care zgârie mașini – VIDEO
Săptămâna acesta primarul orașului a avut zi de audiență, situație care se petrece o dată pe lună. Din partea botoșănenilor interesul a fost unul extrem de crescut, fiind înscrise pe listă pentru a-și prezenta problemele, peste 50 de oameni.
Fenomenul care îngrijorează la Botoșani: Adolescenți „în prăpastie”, tentative de suicid cu supradoză de pastile
Tot mai mulți adolescenți suferă de depresie, iar din nefericire unii dintre ei ajung la spital după tentative de suicid.
„REFORMA” lui Cîțu: Botoșănean numit șef peste toți prefecții din România
După ieșirea USR-PLUS de la guvernare, premierul Florin Cîțu a lansat o campanie de „curățenie” în instituțiile publice unde membrii acestei formațiuni ocupau posturi.
”Blestemele câștigătorilor la Loto”: Un botoșănean a făcut infarct după marea lovitură, altul a murit în mașina cumpărată din banii primiți de la loterie
Câștigurile ușoare, precum cele de la Loto, de cele mai multe ori se duc exact așa cum apar. Dar nu este numai asta. Mai ales după revoluție s-a creat un soi de legendă a blestemelor căzute asupra celor care au câștigat de fiecare dată la Loto. Cazurile sunt nenumărate, și majoritatea cu motive inexplicabile, de cele mai multe ori.
Loading...
REACȚII după tragedia de la Mall, cunoscut medic despre METODA care l-ar fi putut salva pe bătrânul mort sub privirile a zeci de oameni
La sfârșitul săptămânii trecute, un bătrân s-a stins din viață la mall sub privirile a zeci de oameni. Venise să ia masa, însă s-a înecat cu o bucată de carne. Medicii ajunși la fața locului nu l-au mai putut salva.
Două zile de spectacole pe Pietonalul Unirii în cadrul unui proiect european, de la Gabriel Cotabiță la artiști locali și din Republica Moldova – PROGRAMUL
Vara a trecut, spectacolele continuă însă. La sfârșitul acestei săptămâni pe Pietonalul Unirii va avea loc Festivalul Culturii și Patrimoniului, manifestare organizată de Asociația B-Right Media în cadrul unui proiect transfrontalier.
Șefii de la Eltrans „plâng” deja de dorul tramvaielor: A fost o mare sărbătoare pentru toți
O raritate din partea reprezentanților societății de transport public local, emiterea de comunicate de presă. Se întâmplă doar în apropierea sărbătorilor de iarnă sau pascale, când este anunțat programul după care se circulă în zilele libere.
O lansare de carte inedită cu eroii în sală, alții își odihnesc veșnicia în paginile autoarei: Trebuie să avem respect față de cititorii noștri / Cea mai mare onoare să scrie un om despre mine!GALERIE FOTO
O carte-omagiu despre oameni și locuri, o lansare care a avut loc în prezența unora dintre eroii a căror poveste se înșiră fermecător în paginile autoarei.
Galeria Nordului: Eveniment unic în spațiul botoșănean, oamenii veniți din toată țara pentru bucuria Întâlnirii GALERIE FOTO
A fost din nou muzică, a fost din nou lume multă în Nord. Festivalul inițiat la Darabani de Ștefan și Alexandru Teișanu a devenit un fenomen cultural ce nu mai poate fi ignorat, chiar dacă autoritățile întorc de o vreme privirea în altă parte atunci când le ajunge înainte o propunere de finanțare. Și nu e de mirare. Festivalul Nordului nu este o promenadă politică, nici desfășurare de artiști mediocri pe tăpșan.
Loading...
Se coace o schimbare la vârf în Prefectură, s-a făcut anunțul: Se pregătesc hotărâri de guvern pentru demitere
Președintele încă în funcție al PNL a făcut public sâmbătă, în județul Hunedoara, că la Guvern se pregătesc hotărâri pentru demiterea prefecților și subprefecților USR-PLUS.
De lângă șefa CJ, un primar de oraș a cerut eliminarea Consiliului Județean din PNI-ul care a rupt coaliția: De ce să consume din bugetul nostru? - GALERIE FOTO
Programului Național de Investiții (PNI) ”Anghel Saligny”, care a provocat ruperea coaliției guvernamentale, a provocat dispute inclusiv la Botoșani. Și asta chiar înainte ca PNI să ajungă pe masa Executivului.
Ada Macovei nu mai vrea în școlile botoșănene profesori agresivi și care țipă la elevi: În sistem trebuie să rămână doar cei care iubesc cu adevărat meseria aceasta
După ce a condus Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Botoșani în perioada 2009 – 2012, Ada Macovei a revenit la conducerea instituției cu o nouă echipă dar și cu dorințăde reformare.
MINUNEA răsărită în curtea bisericii din mijlocul orașului: E o mare bucurie / Vin mulți și fac fotografii GALERIE FOTO
În centrul orașului, un preot a creat o adevărată oază de bucurie pentru copii și părinți deopotrivă. Și asta pentru că, pe lângă împărtășirea cu cele sfinte, părintele nu contenește să își surprindă enoriașii cu tot felul de ”copilării” duhovnicești.
Primarul a vrut să-și deschidă birou în Centrul Istoric: Îmi dați voie să fiu acolo în fiecare zi? Fostul edil: Să vă uitați la statuie
Unul dintre proiectele aflate în dezbatere în ședința ordinară de luni, 30 august 2021, a făcut referire la un spațiu din Centrul Istoric al municipiului.
Politica Nordului: Darabani, locul în care muzica unește ceea ce pandemia desparte - GALERIE FOTO&VIDEO
Ediția a opta a Festivalului Nordului a adus din nou la Darabani public din toată țara, iubitori de muzică sau pur și simplu oameni care profită, după anul de pandemie, de orice prilej care îi face fericiți.
Subscriu, domnule „cetatean” !
28 iunie 2021, 08:24
O inchidere de stagiune jalnica dupa cei 10 ani de management dezastruos a lui Sarbu Mihai.
28 iunie 2021, 07:56
melimeloparis.ro%20
astratex.ro
starshiners.ro%20
Sondaj
Cine are dreptate în conflictul PNL - USR-PLUS?
PNL
USR-PLUS
Nici PNL, nici USR-PLUS
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
Eu am fost dintotdeauna liberal și nu am ascuns chestiunea asta. Și vreau să vă spun că astăzi demonstrăm încă o dată că indiferent de culoarea politică suntem împreună pentru a dezvolta această piață de weekend....
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
acum 2 zile
EUR
Euro
4.9473 lei
USD
Dolarul SUA
4.1999 lei
CHF
Francul elveţian
4.5309 lei
GBP
Lira sterlină
5.7880 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.8197 lei
XAU
Gramul de aur
238.6026 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2382 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4085 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0693 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3177 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1955 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6653 lei
Vremea
astăzi
Botosani
11.6 o C
Dorohoi
9.7 o C
Bucecea
10.1 o C
Darabani
8.9 o C
Saveni
9.9 o C
Ştefăneşti
11.9 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.