Top News
SIDA pisicilor, boala care îți dă fiori dacă nu știi nimic despre ea: Sunt foarte multe cazuri în BotoșaniFOTO

Chiar dacă trăiesc cel mai aproape de om, știm prea puține despre ele. Cum ar fi, de pildă, că au boli la fel de grave ca noi, de la leucemie, artrită, boli de inimă, cancer și diabet, la SIDA sau tuberculoză.

Sunt cele mai dorite, mai blânde și mai prietenoase animale. În aceeași măsură simandicoase, sofisticate și independente. Și supuse bolilor de tot soiul. Unele mai blânde, care se tratează ușor, altele incurabile sau cu denumiri care înspăimântă.

 

Reacțiile stăpânilor, la aflarea unei astfel de vești, sunt dintre cele mai diverse. De la acceptare, tratament și îngrijire, la abandon.

 

În absența informațiilor, frica este prima care își face loc.

 

 

”Nu auzisem până atunci de așa ceva”

 

Irina este din Dorohoi și povestește cum, în urmă cu o lună de zile, a mers cu pisica la veterinar. O îngrijora starea generală a felinei, care își schimbase comportamentul de o vreme. S-a întors acasă cu un diagnostic pe care nu știa cum să îl abordeze, deși medicul veterinar i-a explicat pe îndelete ce și cum.

 

”Am dus pisica la veterinar și, în doar câteva minute, medicul a pus diagnosticul, pe care ulterior l-a confirmat cu teste: Virusul Imunodeficienţei Feline – FIV. Am aflat că e vorba despre ceea ce se cheamă SIDA pisicii. Am avut nevoie, câteva clipe, să mi se repete și să mi se explice. Nu auzisem până atunci de așa ceva, și am pisici în casă de vreo 15 ani”,

Irina D., din Dorohoi

 

Irina spune că s-a mai confruntat cu o problemă: familia ei i-a spus să scape de pisică, boala fiind una ”prea periculoasă”.

 

 

 

Este SIDA pisicilor un pericol pentru om?

 

Medicii spun că, oricât de neobișnuit ar suna un diagnostic, aceste boli pot fi ținute sub control, cu condiția ca ele să fie diagnosticate corect și tratate cu seriozitate.

 

Foarte important este, însă, că acestea nu se transmit la om.

 

De pildă Leucemia Felină (FeLV). O boală incurabilă, care afectează doar pisicile. Nu se transmite omului şi nu poate supravieţui în corpul uman.

 

Sau Virusul Imunodeficienţei Feline (FIV). Boală cunoscută drept ”SIDA pisicilor”, foarte asemănătoare cu Sindromul Imunodeficienţei Umane (HIV-SIDA). Viruşii care produc cele două boli (la om și la feline) fac parte din aceeaşi clasă, dar aceasta este, de fapt, singura asemănare dintre cele două afecţiuni, spun specialiștii.

 

Însă tocmai denumirea pe care veterinarii din toată lumea o folosesc: FIV - SIDA felin/ SIDA pisicilor (pentru a le explica mai bine proprietarilor care sunt efectele acestui virus) înspăimântă din prima clipă. 

 

 

Cu diagnosticul la veterinar

 

Medicii botoșăneni spun că se confruntă des cu reacțiile proprietarilor atunci când li se comunică faptul că pisica lor are ”SIDA”. Chiar dacă este o boală foarte frecventă la pisici, este curios că foarte puțini oameni au auzit de ea.

 

”Și noi avem probleme când punem diagnosticul de SIDA la pisici. În momentul în care spui proprietarului, trebuie să vii imediat cu completarea că este un virus complet diferit de cel prezent la om”,

Dănuț Bratu, medic veterinar Clinica TrioVet

 

 

Clinica Triovet este locul care adună cele mai multe pisici din județul Botoșani. Cele mai multe abandonate, bolnave, multe în stadii foarte grave.

 

 

Cui și cum se transmite SIDA pisicilor?

 

 

Boala se transmite pe același principiu ca și SIDA umană, explică medicii din Botoșani. Și anume prin contact sexual și mușcături și zgârieturi adânci, în special la motani, care se luptă mult mai agresiv decât femelele.

 

Și medicii punctează imediat: este valabil doar în cazul felinelor, nici măcar la câini sau alte specii.

 

 

Care sunt semnele bolii?

 

Nu există manifestări clasice în cazul acestei boli. La fel ca în cazul oamenilor, și aici depinde foarte mult de pisică.

 

Dar un medic veterinar, chiar și proprietarii de animale, își dau seama destul de repede că ceva este în neregulă cu pisicile.

 

Un alt aspect foarte important este că boala apare aproape exclusiv la pisicile nesterilizate, care vagabondează și intră în contact cu alte pisici. De aceea o pisică de apartament sau de curte va fi mult mai protejată dacă nu va fi lăsată liberă afară.

 

”Este o boală care afectează sistemul imunitar. Nu vom vedea ceva clasic. În schimb vom vedea pisica un pic răcită, parcă a pierdut puțin din greutate, blănița nu mai este la fel de lucioasă cum era înainte. Asta vede și proprietarul. Tot proprietarii mai văd că, uneori, apar niște semne de mărire a limfonodurilor, în limbajul nostru sunt ganglionii limfatici…”,

Dănuț Bratu, medic veterinar Clinica TrioVet

 

Pe lângă ganglionii limfatici, medicii veterinari sunt atenți și la gingivite. Proprietarul va fi ști că ceva nu este în regulă dacă pisicuței îi miroase foarte urât gura.

 

Din păcate, la fel ca și în cazul omului, nici pentru pisici nu există vaccin. Cel mai sigur este să se sterilizeze animalul, ca să nu se împerecheze cu altele și, în acest fel, să împrăștie boala.

 

”Un lucru foarte important, și proprietarii de pisoi nu îl știu, este că sterilizarea și hormonii care sunt suprimați în urma sterilizării încetinesc dezvoltarea virusului. Practic, virusul se multiplică în organism până când distruge complet sistemul imunitar. Însă un animal sterilizat va trăi mult mai mult cu boala decât un animal nesterilizat”,

Dănuț Bratu, medic veterinar Clinica TrioVet

 

Medicii spun că boala nu are o evoluție rapidă. Însă pisica are nevoie, în acest timp, de o atentă monitorizare.

 

”Boala evoluează în ani. Numai că au căderi, le scade imunitatea la orice factor de stres, la orice curent de aer rece, la orice mâncare rece, apar semne clinice”,

Dan Bejinariu, medic veterinar Clinica TrioVet

 

 

 

Tandrețe, grijă, monitorizare

 

Specialiștii spun că o pisică diagnosticată cu această boală este mult mai vulnerabilă. Și că are nevoie de mai multă tandrețe, de atenție din partea stăpânului.

 

”Este adevărat că au nevoie de mai multă atenție din partea proprietarului. Cu cât condițiile de viață sunt mai bune cu atât le prelungim mai mult viața. Nu au dureri decât atunci când fac anumite boli asociate, prin scăderea imunității. Dar dureri de la boala propriu-zisă nu au”,

Dănuț Bratu, medic veterinar Clinica TrioVet

 

Pentru a înțelege cât de răspândită este această boală, medicii spun că aproape 99% dintre motanii de pe stradă, motanii nesterilizați, sunt purtători ai virusului.

 

”Îi vedem și nu ne dăm seama că sunt purtători. Da, sunt foarte multe cazuri în Botoșani. În general, motanii sunt purtători. Depinde de testare, diagnosticul doar astfel se stabilește. Noi avem un adăpost cu pisici și testăm tot ce intră. Ce a trecut de doi ani și a apucat să intre în sezonul de montă se infectează. Și pisicuțele femele un pic mai bătrâne, de la 5-6-7 ani în sus, majoritatea sunt infectate”,

Dănuț Bratu, medic veterinar Clinica TrioVet

 

În concluzie, spun medicii, nu este o boală extrem de gravă, iar pisicile sterilizate pot intra fără probleme în contact cu alte pisici. Însă totul se agravează în clipa în care o pisică diagnosticată cu FIV capătă alte boli asociate. De aceea, o pisică bine îngrijită, cu alimentație potrivită, va trăi mulți ani cu acest diagnostic.

 

”Pisicile de obicei au un comportament specific de îngrijire, se ling una pe alta, nu se întâmplă absolut nimic dacă o pisică cu SIDA  stă cu o altă pisică. Exact la oameni, boala se transmite prin contact sexual, iar la pisici, ca o particularitate, prin mușcături foarte profunde, ca să ajungă la vasele de sânge”,

Dănuț Bratu, medic veterinar Clinica TrioVet

 

Medicii Dan Bejinariu și Dănuț Bratu, Clinica TrioVet)

 

loading...

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Un artist botoșănean își lansează un videoclip filmat la Colosseumul din Roma: Singurul artist român ce a obținut permisiunea autorităților italiene – VIDEO
”O megaproducție artistică”, ”videoclipul anului în lume al unui artist român”, ”filmat și produs de către televiziunea italiană”, acestea sunt cuvintele care anunță lansarea celui mai nou videoclip al prim-trompetistului Filarmonicii de Stat Botoșani.
Penultimul loc din România!!! Doar două noi cazuri de Covid în ziua când botoșănenii sunt obligați să poarte mască și afară
Hotărârea adoptată vineri de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) prin care începând de astăzi purtatul măștii devine obligatoriu în mai multe zone din municipiul reședință și din județ nu își are susținere tocmai în datele oficiale furnizate de autorități.
ULTIMĂ ORĂ: Masca obligatorie la Botoșani pe pietonale, în stații, piețe, târguri
Autoritățile au făcut anunțul în urmă cu puțin timp. Începând cu 1 august 2020 botoșănenii vor fi obligați să poarte măștile de protecție și în anumite spații deschise. 
Consiliera acuzată de trădare „încolțită” de PSD-iști în plen: Dacă citeam în engleză, cine înțelegea?
Consilierii locali s-au întâlnit joi în ședință ordinară, iar întâlnirea online a fost condusă de Daniela Roșu, cea care a fost exclusă din PSD, dar care a obținut în instanță anularea actului emis de partid.
În plină pandemie, zeci de copii din Botoșani au fost luați forțat de lângă părinți
Într-o perioadă extrem de grea pentru întreaga omenire, mai mulți copii au ajuns în grija statului.
Pe bune sau pe... campanie? Mega proiect de alimentare cu gaze a județului anunțat de vicepremier și senator: Abia aștept ca dl Șoptică să fie președintele CJ
Prezentă marți la Botoșani, viceprim-ministrul Raluca Turcan a făcut publice planurile Executivului de extindere a rețelei de gaze. Aceasta pentru că la data actuală gradul de racordare a locuințelor din România este de numai 32%, procent catalogat drept ”aproape o rușine” de oficialul guvernamental.
Doi soți din Botoșani MORȚI în accident, director „amenințat” cu amendă fiindcă ține procesul pe loc
Sunt mai bine de cinci ani de când doi soți își pierdeau viața într-un cumplit accident rutier în intersecția de la Orășeni Deal. Au rămas în urmă doi copii orfani în timp ce procesul bate pasul pe loc din cauză că dosarul este blocat la București.
ANCHETĂ: Trei întrebări și mai mulți actori botoșăneni, în trei decenii și jumătate de teatru - FOTO
O anchetă începută în anul 1985, de către secretarul literar al Teatrului ”Mihai Eminescu” din Botoșani, este continuată astăzi de publicația Botoșăneanul. Aceleași întrebări, alți actori. Uneori aceeași scenă.
Curs de dezvoltare a creativității, în aer liber, lângă piscină! Zeci de cadre didactice specializate în cadrul unui program european – FOTO&VIDEO
Proiectul lansat în mediul online la finele lunii trecute a intrat în perioada de implementare. Zeci de cadre didactice de la Botoșani au început cursurile de dezvoltare a creativității în cadrul programului ”CreaFuture - Creative Workforce for Cross-Border Future – Forță de muncă creativă pentru un viitor transfrontalier”.
Loading...
Un nou SCANDAL în politica botoșăneană un lider local PSD și-a dat demisia din cauza unui liberal care acuză că a fost păcălit de doi parlamentari
Luptele politice în pre-campania electorală aferentă alegerilor locale din septembrie se amplifică.
VIDEO din noul autobuz ISUZU care va circula în oraș pentru toți botoșănenii, de săptămâna viitoare – GALERIE FOTO
După numeroase petiții, semnale de alarmă, postări pe Facebook, jigniri, atacuri politice și valuri de revoltă, tramvaiele de la Botoșani devin în sfârșit, istorie.
EXCLUSIV: Social-democrata care nu a intrat în cursa din partid pentru CJ este candidata PSD la președinția Consiliului Județean
Ceea ce Botoșăneanul anticipa încă de luni la ”Ancheta Săptămânii” și anume că nominalizarea pentru obținerea candidaturii la președinția Consiliului Județean din partea PSD nu va fi obținută de vreunul dintre pretendenții înscriși în cursa internă, s-a confirmat între timp.
Suspectul de covid mort în accident rutier, plimbat dezbrăcat prin curtea spitalului: Era inconștient pe targă, doar în lenjerie intimăFOTOGALERIE
Familia lui Florin Caba, botoșăneanul de 42 de ani care a murit în accidentul de la Dealu Mare continuă să se revolte împotriva situației care a urmat evenimentului rutier.
Candidat la Primăria Botoșani cu program electoral din urmă cu 20 de ani, (încă) de actualitate: M-am uitat în jurul meu (la ceilalți candidați) și-am prins curaj VIDEO
Partidul Mișcarea Populară (PMP) – Filiala Botoșani și-a prezentat joi dimineață candidatul pentru Primăria Botoșani, validat de București în data de 20 iulie 2020.
Loading...
Bărbatul mort în accidentul rutier de ieri SUSPECT de covid, familia plânge la morgă, medicii au chemat Poliția – GALERIE FOTO & VIDEO
Întorsătură dureroasă de situație în cazul bărbatului de 42 de ani care a decedat în urma unui accident rutier care s-a produs ieri, marți, 21 iulie 2020 la Dealu Mare, intrarea în municipiul Dorohoi.
ULTIMA ORĂ: Covidul de la CFR Cluj a șutat puternic și în Golofca, fotbalistul a picat la marea testare
Situația devine din ce în mai îngrijorătoare la CFR Cluj! După ultimele testări, s-a ajuns la 10 jucători testaţi pozitiv cu COVID-19.
Povestea fantastică a lui ROC, botoșăneanul matematician care a „dat în mintea copiilor” cu ”Durdulucă în strămoșia Blajinilor” - FOTO
După proză și poezie, scriitorul născut la Botoșani vine acum cu o surpriză care s-ar putea încadra în categoria carte-eveniment.
Imaginea tristă a unui oraș care se (prea)schimbă - FOTO
Locuitorii care de zeci de ani admirau vechea casă și florile care parfumau împrejurimile trec acum triști prin zona care curând va deveni un șantier.
Spălătorie auto din Botoșani EVACUATĂ cu executorul judecătoresc – FOTOGALERIE
O altă sentință judecătorească pusă în executare în cursul zilei de joi, 16 iulie 2020, a fost în cazul unei persoane juridice.
Încă un consilier și-a recâștigat mandatul în instanță, într-un război politic cu Prefectura și două partide
În urmă cu o lună, prefectul Dan Nechifor era acuzat de faptul că s-a grăbit să emită un ordin prin care un consilier local ales viceprimar își pierdea mandatul înainte de termen.
melimeloparis.ro%20
Sondaj
Credeți că se va găsi vaccin contra coronavirusului?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Acolo (nr. în Parlamentul European) am învățat niște lucruri extrem de importante, faci compromisuri pentru a ajunge la un consens. Cred că am suficientă experiență ca să îi capacitez pe colegii mei să-și ducă la î ...
starshiners.ro%20
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.8375 lei
USD
Dolarul SUA
4.0949 lei
CHF
Francul elveţian
4.4794 lei
GBP
Lira sterlină
5.3607 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.8756 lei
XAU
Gramul de aur
271.0003 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2458 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3977 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9510 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.0641 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1839 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6494 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.