Top News
Seară magică la Botoșani: Sute de spectatori în Gara mică a lui Gabriel Dorobanțu, ”Ave Maria” în lacrimi și îndelungi aplauze pentru Gabriel Cotabiță – GALERIE FOTO & VIDEO

Concertul de Crăciun, organizat de Filarmonica Botoşani în seara zilei de Sfântul Nicolae, a adus bucurie în inimile sutelor de spectatori care au umplut, vineri seara, sala Casei de Cultură a Sindicatelor.

Melancolici, purtând în colţul ochiului o lacrimă, cu palmele firave în aer sau fremătând de bucurie, botoşănenii au demonstrat că muzica bună este nemuritoare. Mai ales pentru generaţiile care mai poartă în suflet cântecele anilor 80 – 90 pentru că sunt și astăzi încărcare de emoție, de amintiri, dar și de urmele unor povești frumoase de viață.

 

Un public sensibil, în foarte mare proporţie constituit din persoane de vârsta a treia, a aplaudat aproape continuu prestaţia artiştilor. Tânăra soprană Nicoleta Maier, de la Opera Română din Iaşi, s-a completat fericit cu cei doi artişti invitaţi în cadrul Concertului de Crăciun al Filarmonicii ”George Enescu” Botoșani, și anume Gabriel Dorobanţu şi Gabriel Cotabiţă.

 

Au răsunat în sala de concerte a Filarmonicii Botoşani pagini de largă popularitate, colinde, muzică din repertoriul naţional şi internaţional, dar mai ales cântecele celor trei invitaţi, atent orchestrate şi interpretate sub bagheta lui Tiberiu Oprea, cel aflat vineri seara la pupitrul dirijoral al orchestrei.

 

 

A fost o seară deosebită şi pentru soprana Nicoleta Maier, care şi-a sărbătorit pe scenă ziua numelui, alături de cei doi mari artişti români. După strălucite concerte în ţară, dar şi în Grecia, Germania, Austria, Italia, Republica Moldova, Nicoleta Maier a reuşit, pe scena de la Botoşani, să impresioneze prin interpretări de excepţie, precum colindul ”Sus la poarta Raiului” sau melodia ”Copacul” (din repertoriul lui Aurelian Andreescu, muzica Jolt Kerestely, versuri Ovidiu Dumitru). Nicoleta Maier a evoluat şi alături de Gabriel Cotabiţă, susţinându-i acestuia partitura pentru interpretările feminine.

 

 

Gabriel Dorobanțu: ”Cântecul ne dă putere şi ne învaţă să fim fericiţi”

 

În special partea a doua a Concertului de Crăciun a fost pe placul spectatorilor, amintind de spectacolele anilor 80-90, cu aplauze prelungi, zâmbete melancolice, suspine după iubiri pierdute sau neîmplinite, mâini uitate în colţul gurii, lacrimi de bucurie. Și glumițe care le-au făcut pe doamnele din sală să hohotească roșu în obraz.

 

Gabriel Dorobanţu, la 66 de ani, a oferit publicului melodiile nemuritoare înscrise de multă vreme în repertoriul de aur al muzicii românești. Cu o carieră de multe decenii, cu o voce inegalabilă şi un zâmbet cuceritor, Gabriel Dorobanţu pare şi astăzi acelaşi june prim care umplea săli întregi la începutul carierei sale. Puţină lume mai ştie astăzi că, în anul 1981, artistul participa la Festivalul de interpretare „Mărțișor dorohoian”, unde obţinea Trofeul concursului. În acelaşi an, 1981, cântăreţul debuta la Radio România cu cântecul “Spune-mi, draga mea”, de Viorel Gavrilă, iar doi ani mai târziu urca pe scenă la la Festivalul de muzică ușoară Mamaia, secțiunea interpretare, cu cântecul “Ochii tăi”, de Vasile Veselovski, text Mihai Maximilian.

 

Însă una dintre cele mai îndrăgite piese, care s-a auzit vineri seara şi pe scena de la Botoşani, este “Hai, vino iar în gara noastră mică”, scrisă de Dumitru Lupu în 1986, pe versurile lui Florin Pretorian.

 

 

Considerat a fi cartea de vizită a lui Gabriel Dorobanţu, cântecul "Hai, vino iar în gara noastră mică" a fost interpretat de-a lungul vremii în numeroase limbi şi, spun specialiştii, poate fi interpretat şi ca romanţă, ca muzică populară, dar şi ca operetă.

 

Un cântec devenit şlagăr pentru multe generaţii, aplaudat şi cântat deopotrivă de publicul din Botoşani, alături de îndrăgitul artist.

 

”Un cântec care nu a fost în niciun top până acum, doar într-un top de suflet al spectatorilor. Vă invit să cântăm împreună, nu vă sfiiţi, chiar dacă suntem împreună cu Filarmonica, aşa cum nu m-am sfiit nici eu. Trebuie să avem curaj, iar cântecul ne dă putere şi ne învaţă să fim fericiţi, aşa că eu vă poftesc în Gara mică”,

Gabriel Dorobanţu

 

Au răsunat apoi multe dintre cântecele lui Gabriel Dorobanţu, de la ”Nu ştiu cine eşti” (muzica Dumitru Lupu, versuri Mala Barbulescu) la ”Serenada” (muzica Zdenka Runjića, text Radmila Popovici), dar şi alte şlagăre de neuitat.

 

 

Dirijorul Tiberiu Oprea: ”Botoşani este locul unde mă simt realmente ca acasă”

 

Instrumentiştii Filarmonicii ”George Enescu” din Botoşani au fost la înălţimea artiştilor invitaţi, fiind deopotrivă aplaudaţi la scenă deschisă şi apreciaţi atât de spectatori, cât şi de dirijorul Tiberiu Oprea.

 

 

”Aceşti oameni din orchestră sunt oameni deosebiţi, faţă de care dirijorii au câteodată nişte pretenţii absurde. Sunt nişte mici dictatori dirijorii... Sper că nu este cazul aici. Pentru că aici, la Botoşani, este unul dintre locurile - dacă nu singurul, şi cu inimă largă spun asta - unde mă simt realmente ca acasă. Poate stilul acesta moldovean, cald, m-a cucerit cu totul. Nu am avut nicio problemă în a relaţiona cu aceşti oameni de calitate. Se datorează lor, dar sigur şi managerul Mihai Sârbu are un plan de a ţine strâns această echipă şi de a promova valori şi de a ţine concerte minunate”,

Tiberiu Oprea, dirijor

 

Înainte de a intra pe scenă cel de-al treilea invitat special al serii, soprana Nicoleta Maier a mai oferit o surpriză, interpretând strălucit cântecul lui Aurelian Andreescu, fredonat de mii de ori şi în sute de interpretări în ultimele decenii de muzică românească - melodia ”Copacul”. Momentul a fost unul menit să accentueze profesionalismul interpretei, dar și al orchestrei.

 

 

Gabriel Cotabiță: ”Sunt legat foarte mult de acest oraş, pentru că aici sunt oameni speciali”

 

Apoi pe scenă şi-a făcut apariţia Gabriel Cotabiţă. La 64 de ani, după o cumpănă a vieţii care l-a dus în urmă cu câțiva ani până aproape de buza morţii, artistul ne arată că misiunea lui nu s-a încheiat. Cu o voce puternică, impunătoare, cu acelaşi zâmbet luminos, Gabriel Cotabiţă are nevoie de scenă, de public şi de aplauze. Iar muzica pe care o oferă merită din plin toate acestea.

 

Publicul din Botoşani a aplaudat frenetic melodiile pe care le aştepta, cântând fiecare vers alături de artist.

 

Recitalul a fost deschis cu ”Noapte albastră” (muzica Ionel Tudor, versuri Andreea Andrei). Una dintre cele mai cunoscute şi mai apreciate piese ale lui Gabriel Cotabiţă, ce avea să-i ofere multe drumuri în muzică, melodia apărea pe primul album al artistului, album ce purta chiar numele ”Noapte albastră”, în 1988.

 

Artistul care în 1975 debuta în muzica rock, susţinând mulţi ani concerte alături de trupe precum Redivivus, Basorelief, Holograf, avea să facă o cotitură muzicală în 1986, când Ionel Tudor îl solicită pentru a-i interpreta o piesă la Festivalul Mamaia. Aşa începea drumul luminos al lui Gabriel Cotabiţă în muzica uşoară românească, la care adăugăm și perioada de succes VH2. Un drum care continuă şi astăzi, pentru că muzica lui Cotabiţă are publicul său fidel care devine parcă mai numeros de la o generaţie la alta.

 

Alături de orchestra Filarmonicii Botoşani, Gabriel Cotabiţă a oferit spectatorilor şi ”Prima iubire şi ultima” (muzica Horia Moculescu, versuri Mihai  Maximilian), dar și ”Trece vremea”, din repertoriul VH2.

 

 

Partea a doua a recitalului a adus-o din nou pe scenă pe soprana Nicoleta Maier, care a cântat până la final alături de Gabriel Cotabiță. Aplauze prelungi au primit cei doi artişti pentru cunoscuta melodie ”Domnişoară, nu pleca” (muzica Ionel Tudor, versuri Andreea Andrei), Concertul de Crăciun al Filarmonicii Botoşani încheindu-se cu melodia ”Ave Maria” (muzică Cornel Fugaru, text Dan D. Dumitriu), un moment care a creat emoție în rândul spectatorilor care nu s-au sfiit să își șteargă lacrimile și apoi să se ridice în picioare în semn de apreciere pentru artiștii de pe scenă.

 

”Eu sunt legat foarte mult de acest oraş, pentru că aici sunt oameni speciali, începând cu fostul director Ion Ilie, care a fost un om incredibil. M-am îndrăgostit atât de mult de această filarmonică, am avut împreună turnee naţionale şi internaţionale”,

Gabriel Cotabiţă

 

 

Reveniți și săptămâna viitoare!

 

O sală plină, aplauze şi multă bucurie pe chipurile spectatorilor. O seară magică pe care oamenii au trăit-o simplu, bucurându-se de muzică, bucurându-se unii de alţii. Din păcate, o atmosferă de sărbătoare rară în sala de concerte a Filarmonicii ”George Enescu” din Botoşani, în condiţiile în care orchestra se află pe scenă în fiecare săptămână. Nu puţini au fost cei care, vineri seara, au constatat cu amărăciune acest fapt.

 

”Foarte frumos concertul. Dar în această seară am privit în jur şi m-am întrebat: unde a fost toată această lume până acum? Eu vin în fiecare vineri, de mult timp, şi sala nu a arătat niciodată aşa, bine, în afara concertelor de Crăciun, de Paști, de Anul Nou. Dacă iubim aşa mult această Filarmonică, şi aţi văzut ce aplauze a strâns în seara asta, cred că trebuie să facem mai mult. Să venim mai des, nu doar în astfel de momente”,

Ioana Vasiliu, pensionară din Botoşani

 

O ocazie pentru melomani să revină în sala de concerte a Filarmonicii Botoşani va fi chiar săptămâna viitoare, pe 13 decembrie 2019.

 

Dirijorul Martin Studer (Elveţia) şi pianistul Paul Ionescu, alături de orhestra Filarmonicii, vor prezenta un program care cuprinde lucrări de F.Mendelssohn-Bartholdy (Uvertura „Hebridele”, op. 26), W.A. Mozart (Concertul pentru pian şi orchestră nr. 20, în re minor, K. 466) şi P. I. Ceaikovski (Simfonia nr. 5, în mi minor, op. 64).

 

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Afacerea „chiria”: Zeci de botoșăneni își închiriază apartamentele, prețurile apropiate de cele din orașele mari
Într-o perioadă grea din punct de vedere economic mai mulți botoșăneni și-au scos la vânzare sau spre închiriere proprietățile: apartamente, garsoniere sau chiar vile.
Ludovic Orban a promis la Botoșani drumuri europene inclusiv pentru Moldova: Chiar dacă această autostradă nu va trece prin Botoșani, există un proiect de conectare GALERIE FOTO & VIDEO
Premierul României a revenit la Botoșani în cadrul unei vizite electorale, premergătoare alegerilor locale din 27 septembrie 2020. De altfel sintagma acestei zilei de sâmbătă, 19 septembrie 2020 a fost „au mai rămas opt zile”.
Artiștii care au îngenuncheat politica: ”Am putea povesti istoria armenilor din România pornind de la această expoziție impresionantă” - GALERIE FOTO & VIDEO
Cu doar o săptămână înainte de alegerile locale, un eveniment care a adunat la un loc zeci de botoșăneni, dar și un ambasador, doi parlamentari și chiar unii candidați, a reușit o performanță greu de atins în vremurile noastre: nu s-a rostit nici un cuvânt despre politică, nu s-au făcut promisiuni. Nu au lipsit, însă, aplauzele.
ATMOSFERĂ de neuitat: Botoșănenii au cântat cu măștile pe față alături de Proconsul, la primul concert în sală al Filarmonicii ”George Enescu” – GALERIE FOTO & VIDEO
Un concert așteptat, un moment ce va rămâne multă vreme în memoria publiculului botoșănean. Vineri seara, pentru prima dată după jumătate de an, sala Filarmonicii ”George Enescu” Botoșani s-a deschis pentru melomani.
Principalii trei candidați la funcția de primar din același oraș, internați sau băgați la izolare din cauza coronavirusului
Virusul SARS-COV-2 a stopat campania electorală cu o săptămână înainte de alegerile locale pentru trei candidați la funcția de primar dintr-un oraș botoșănean.
Școala 2020 de la Botoșani: Trei elevi pozitivi, o clasă întreagă la izolare! Au fost depistați cu covid două cadre didactice și o îngrijitoare
La acest moment nu există riscuri de contaminare în unitățile de învățământ, transmit specialiștii din cadrul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Botoșani.
FC Botoșani a pierdut întâlnirea cu istoria, calificare risipită încă din minutul 2 – GALERIE FOTO
FC Botoșani a întâlnit joi seară pe KF Shkendija în turul II preliminar al Europa League. Meciul s-a disputat pe Stadionul Municipal și s-a terminat cu scorul de 0 - 1.
ACUM: FC Botoșani față în față cu istoria în Europa League: primește gol la primul atac al oaspeților - GALERIE FOTO
Clubul de fotbal al orașului poate scrie astăzi o pagină de istorie a sportului botoșănean. FC Botoșani întâlnește de la ora 18:45 pe KF Shkendija în turul II preliminar al Europa League, care a încheiat pe locul 3 sezonul precedent din Macedonia de Nord.
Colegiul Eminescu pe un butoi cu pulbere, părinții au înroșit grupurile de WhatsApp, directorul unității: Avem cele mai bune intenții să ajutăm copiii, nu să defăimăm și să aruncăm cu noroi
Cea mai prestigioasă unitate de învățământ din județul Botoșani, Colegiul Național Mihai Eminescu din municipiu a adoptat scenariul galben pentru actualul an școlar, adică jumătate dintre elevi vin la cursuri, iar ceilalți participă online.
Loading...
Cinci profesori s-au retras de la catedre, peste 40 de cadre didactice vulnerabile în fața virusului vor preda în continuare
Nu toți profesorii botoșăneni s-au întors la catedre începând de luni, 14 septembrie 2020. Unii au ales să renunțe în a mai profesa.
Învățătoarea de la Botoșani care și-a adus pisica proprie la ore pentru copiii de la clasă – GALERIE FOTO & VIDEO
Este una dintre cele mai iubite cadre didactice de la Școala Gimnazială nr. 10 din municipiul Botoșani și la fiecare patru ani de zile, pentru clasa ei se face o adevărată listă cu copii ai căror părinți o doresc să le fie dascăl. Mulți sfârșesc dezamăgiți pentru că efectivul elevilor din clasă se oprește la 30.
Botoșănenii, uniți și în acest an în jurul Sfintei Cruci: Aici este cu adevărat catargul corabiei în care trăim, în care ne rugăm lui Dumnezeu – GALERIE FOTO
Cu flori, crenguțe de busuioc și lumânări aprinse în mâini, pitind șoapta rugăciunii sub mască, botoșănenii au ieșit și în acest an să dea mărturie de credință și să își rostească din nou încrederea în puterea Sfintei Cruci.
Primarul, poziție ȘOC la proiectul de milioane de euro al lui Tincu din Centrul Vechi: Este și pentru mine halucinant - VIDEO
Edilul șef are o atitudine surprinzătoare față de investiția pe care consilierul social-democrat Mihai Tincu dorește să o realizeze în Centrul Vechi și care este blocată de câteva luni în Consiliul Local.
Deschidere de an școlar în pandemie: Elevii cu măști în loc de flori, au venit la cursuri pe rând, direct în clase, pauze luate prin rotație – GALERIE FOTO & VIDEO
Un nou an școlar cu totul atipic și cu o serie de premiere care vor bulversa sistemul până când vor fi acceptate și respectate de toți factorii implicați în procesul educațional. Ziua de 14 septembrie a anului pandemic 2020 nu a semănat deloc cu celelalte deschideri de an școlar.
Loading...
În numele Tatălui: Performanța românească în vreme de pandemie și povestea mai puțin știută a botoșăneanului de AUR - GALERIE FOTO
Nu a alergat pentru premii, nici pentru glorie. Dar are parte și de premii, și de glorie. Pentru tânărul botoșănean, linia de sosire nu înseamnă și finalul cursei, pentru că dincolo de competiție, podium, performanțe se mai află ceva: dragostea nemărginită pentru tatăl său.
Un candidat promite să vândă toate mașinile Primăriei Botoșani: Unii vor primar ca să aibă o mașină
Una dintre cele mai inedite promisiuni din campania electorală pentru alegerile locale din 27 septembrie aparține candidatului Partidului Mișcarea Populară la Primăria Botoșani.
Se redeschid școlile! CreaFuture a finalizat și al doilea curs de dezvoltare a abilităților, cadrele didactice duc jocurile la elevi – FOTO&VIDEO
A doua serie de 20 de cadre didactice cursate în cadrul CreaFuture a terminat cu succes cursul de dezvoltare a creativității și abilităților de viață.
REVOLTĂ la grădinițe înainte de noul an școlar! Părinții acuză că le sunt trimiși copiii acasă la jumătatea zilei: Ne-am epuizat concediile în starea de urgență
Cu două zile înainte de începerea noului an școlar în rândul părinților de la Botoșani s-a născut o stare de nemulțumire. Mai ales a celor care au copii înscriși la grădinițe și care au fost anunțați că, deși unitatea a adoptat scenariul verde, timp de două săptămâni din lună, preșcolarii vor fi trimiși acasă la amiază.
Botoșănenii au băut pe rupte în pandemie, sute de persoane la spital: LUNA în care femeile au petrecut cel mai mult
Chiar și pe pandemie, sute de botoșăneni au băut peste măsură astfel că au avut nevoie de îngrijiri medicale. De altfel, statisticile arată că mai mult de 50% din populație consumă alcool. 
S-a pensionat una dintre cele mai experimentate directoare de la Botoșani
Încă un șef de instituție iese din activitate și merge la pensie.
Păcat ca botosanenii vin în numar mare doar la spectacole din zona comerciala. Să umplii sala cu Cotabiță si Daminescu si sa nu umplii sala cand pe scena sunt mari artisti spune ceva despre mica mare ipocrizie a spectatorilor ce vor sa bifeze doar concerte de pasti craciun...
8 decembrie 2019, 10:41
Sondaj
Pe cine votați la funcția de președinte al Consiliului Județean?
Mihaela Huncă – Pro România
Bogdan Dăscălescu – ALDE
Doina Federovici – PSD
Corneliu Popescu – PMP
Costel Șoptică – PNL
Constantin Rotaru – PPU-SL
Daniel Doctorescu – PRM
Corneliu Furtună – Alianța Partidul Verde - PNȚCD
Andrei Drancă – Alianța USR-PLUS
Declaraţia zilei
A fost foarte supărător faptul că am acuzat în mod direct liderii PSD de un blat făcut cu cei de la PNL în ceea ce privește municipiul Botoșani și CJ. Mai clar, am acuzat faptul că a existat o înțelegere ascunsă între cei de ...
starshiners.ro%20
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.8641 lei
USD
Dolarul SUA
4.1529 lei
CHF
Francul elveţian
4.5153 lei
GBP
Lira sterlină
5.2908 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.9554 lei
XAU
Gramul de aur
252.2762 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2481 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3373 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9614 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1184 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1808 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6535 lei
Vremea
astăzi
Botosani
14.4 o C
Dorohoi
14.2 o C
Bucecea
14.8 o C
Darabani
13.2 o C
Saveni
14.4 o C
Ştefăneşti
21.4 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.