Top News
O expoziție-simbol la Botoșani: Artista care desena portrete pe pereții pușcăriei de la Botoșani, admirată astăzi pe simezele Galeriilor”Ștefan Luchian” – GALERIE FOTO & VIDEO

Pictură, grafică, tehnică mixtă, fotografie. Și nu doar atât. Omagiu, dialog între generații pe simeze și în Galerii.

Botoșănenii sunt invitați, începând de duminică, 23 februarie, și până pe 15 martie, să admire lucrările expuse în Galeriile de Artă ”Ștefan Luchian”, o expoziție colectivă denumită generic ”Arta la… feminin”.

 

 

”În spatele unui bărbat important stă o femeie care știe să iubească, să sufere, să aștepte”

 

Expoziția este dedicată artistei Maria Pillat-Brateș (1895 – 1975) și reunește pe simeze peste 90 de lucrări semnate de artiste din diverse generații și din diverse spații culturale românești.

 

Expun lucrări artistele: Laura Armeanu (Constanța), Andra  Balan (Iași), Dalina Bădescu (București), Daniela  Bercaru (Brașov), Adriana A. Botezatu (Iași), Cristina  Busuioc (Satu-Mare), Ioana Călinescu (Constanța), Nicoleta Cărare (Bacău), Aurora- Speranța Cernitu (Craiova), Teodora Chinschi (București), Mariana Constantinescu (Constanța), Adina Dogaru (Constanța), Ana Coșereanu (Botoșani), Genoveva Dolhescu (Botoșani), Daniela  Frumușanu (București), Mirela - Anca  Gavriloaie (Botoșani), Margareta  Gyulai  Nagy (Brașov), Laura Gugoașă (Botoșani), Adalgiza Harabagiu (București), Angela  Hreniuc (Botoșani), Adina Huiban (Iași), Ofelia Huțul (Iași), Anca Larionesei (Botoșani), Stela Maria Lucici (Pitești),  Lila Lungulescu (Botoșani), Ioana Maier (Constanța), Gabriela Meșter (Cluj), Alina Munteanu (Botoșani), Onița Mureșan (Bistrița-Năsăud), Carmen Nicolau (Botoșani), Elena Oleniuc (Brașov), Irina  Pal (Tulcea), Ioana Poleac (Bacău), Mihaela Roca (Constanța), Cristina  Marinela Radu (Iași), Iuliana Rață (Iași), Elisabeta Sinea (Alba-Iulia), Georgiana  Stănescu (Bacău), Adina Strugariu (Botoșani), Silvia Șoșoiu (Constanța), Aida Șușter (Botoșani), Rodica Todirișcă (Botoșani), Cristina Tudorache (Constanța), Clara-Livia Tudoran (Cluj), Victoria Țăroi (Brașov), Cezara Țîbuleac (Botoșani), Maria Unțanu (Slobozia), Diana Varga (Baia-Mare) și Carmen  Voisei (Bacău).

 

Coordonatorii expoziției sunt Ana Coșereanu, Liviu Șoptelea și Genoveva Dolhescu.

 

Evenimentul s-a bucurat de prezența artistelor care au expus lucrări, dar și a numeroși botoșăneni, iubitori de artă obișnuiți ai expozițiilor. Ziua însorită a contribuit, de bună seamă, la o prezență numeroasă în spațiul Galeriilor. Nu au lipsit ghioceii, semn că primăvara nu a fost doar în suflete astăzi.

 

 

”Galeriile de Artă ”Ștefan Luchian” au astăzi bucuria de a vă fi gazdă la o expoziție pe care ne-am dorit-o a fi un omagiu dedicat femeii, pentru că, așa cum știm cu toții, în spatele unui bărbat important stă o femeie care știe să iubească, să sufere, să aștepte. Mai ales știe să dea viață. Așa cum s-a întâmplat astăzi, ca artistele prezente în expoziție să dea viață operelor de artă. În general, și în pictură, și în sculptură, vorbim despre artiști bărbați, mai puțin despre artiste. Or expoziția aceasta, care se numește Arta la… feminin, este dedicată unei artiste mai puțin cunoscute, din cauza vicisitudinilor istoriei. Este vorba despre Maria Pillat Brateș, soția poetului Ion Pillat”,

Ana Elisabeta Coșereanu, muzeograf, coordonator expoziție

 

Lucrări din întreaga țară, cu semnături mai mult sau mai puțin cunoscute, au fost admirate în amiaza duminicii la Botoșani. 

 

Publicul a avut ocazia să admire și două acuarele semnate de Maria Pillat-Brateș.

 

 

Artista pe care comuniștii au băgat-o în pușcărie. La Botoșani 

 

Miorcanii lui Pillat aproape că devin legendă. Cu oameni care au scris, au iubit, au suferit. În pușcăriile comuniste sau domiciliu forțat, cu manuscrise furate de Securitate ce văd lumina tiparului după jumătate de secol. Povești pe care sătenii satului le-au purtat prin istorie până la noi, dar și mărturii rămase de la membrii familiei.

 

Recunoaştem Miorcanii, astăzi, şi din picturile Mariei Pillat-Brateş, soţia poetului Ion Pillat.

 

Un destin la fel de dureros, la fel de chinuitor ca al tuturor celor din familia Pillat. Arestată şi întemniţată la Botoșani, apoi obligată la domiciliu forţat.

 

Născută Procopie-Dumitrescu, la 25 iulie 1883, Maria era fiica lui Ion Procopie-Dumitrescu, fost primar al Bucureștilor. A expus pentru prima dată în 1914, la Salonul Tinerimii Artistice, cu pseudonimul I. Brateș. Arta ei a fost apreciată nu doar de critici de renume precum Ion Frunzetti sau Ștefan Nenițescu, dar și de marii artiști ai vremii, precum Nicolae Tonitza. S-a căsătorit cu poetul Ion Pillat, fiind cunoscută apoi, până astăzi, ca Maria Pillat-Brateș.

 

”Bunica mea a fost ocrotită de pasiunea ei pentru frumuseţe pe care a descoperit-o în natură, în artă, în oameni, dar şi în cele mai umile locuri unde a dus-o viaţa. Talentul cu care a dăruit-o Dumnezeu i-a dat curajul şi puterea să reţină farmecul unor chipuri, peisaje sau flori în tablouri de neuitat. Între pictura ei şi lirica lui Ion Pillat s-a creat în timp o armonie aparte, mărturii rămânând volumele de poeme "Balcic" şi "Povestea Maicii Domnului", pe care artista le-a ilustrat cu inspirată fineţe”, mărturisea în urmă cu câțiva ani Monica Pillat, nepoata poetului Ion Pillat.

 

(Monica Pillat, nepoata poetului Ion Pillat)

 

Cariera artistică avea să îi fie zdruncinată în 1949, când a fost arestată și închisă în penitenciarul de la Botoșani.

 

”Mi-a povestit că în închisoare, ca să nu-și piardă mințile, s-a apucat într-o zi să deseneze pe pereți cu un cărbune figurile deținutelor din încăpere, și gardienii, văzându-i schițele pe zid, i-au cerut să le facă portretele”, spune nepoata artistei, Monica Pillat.

 

După închisoare urmează cinci ani de domiciliu forțat la Miercurea-Ciuc. Acolo a continuat să deseneze, să picteze, reușind astfel să treacă prin timpul atât de vitreg și de complicat pentru cei din familia Pillat. Deși a fost reprimită în Uniunea Artiștilor Plastici în anul 1957 (la doi ani de la eliberare), nu i s-a mai permis să expună în nicio expoziție.

 

Ignorată de contemporani, marginalizată de artiștii vremii, s-a stins din viață pe 5 iunie 1975.

 

După zeci de ani, arta Mariei Pillat-Brateș a ieșit din nou la iveală, lucrările pictoriței găsindu-și loc pe simeze.

 

”Bunica mea avea un echilibru sufletesc mai solid deoarece credea profund în Dumnezeu. Arta pentru ea era și oglindire lăuntrica, și dăruire. Avea obiceiul să aducă acuarele unor persoane în suferință, deoarece simțea că pictura ei poate alina ori schimba în bine o stare neagră de spirit”, mărturisește Monica Pillat.

 

 

La final, momentul muzical a fost asigurat de Ludvic Schibinschi, care a adus în Galerii melodii dedicate femeii, dar și spiritul lui Ionel Bejenaru, regretatul om de cultură (video jos).

 

Expoziția este nu doar o invitație în universul artei contemporane, ci și un parcurs în istoria recentă a României. La care, măcar din când în când, este bine să ne întoarcem.

 

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store

 

EVACUARE în masă anunțată la Maternitate! Gravidele și bebelușii au început mutarea – GALERIE FOTO
Ceea ce s-a anunțat de către autoritățile județene și naționale în ultima săptămână a început să fie pus în practică vineri la amiază.
DEMERS fără precedent! Sute de jurnaliști, de la Pro TV, Adevărul și Digi la Ziarul de Iași, Obiectiv de Suceava și Botoșăneanul, cer oprirea cenzurii lansate de Sorescu
Centrul de Jurnalism Independent (CJI) a inițiat o petiție adresată Guvernului României prin care se solicită în mod imperativ stoparea cenzurii informaționale din țara noastră. Au semnat acest document peste 250 de jurnaliști, în nume propriu sau din partea televiziunilor, radiourilor ori ziarelor la care activează.
Al doilea botoșănean mort de coronavirus!!! A decedat în ziua în care i s-a confirmat infectarea
Decesul cu numărul 88 consemnat în România după debutul pandemiei de coronavirus provine din Botoșani.
ULTIMĂ ORĂ: Funcționari de la DSP Botoșani cercetați penal de procurori
Unul dintre dosarele preluate de Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoșani este privitor la funcționari din cadrul Direcției de Sănătate Publică.
IMAGINI șocante de la Hotel Rareș: Pături rupte, lenjerii murdare, angajatul unității INTRĂ în camere – VIDEO&FOTO
Doi tineri care au ajuns în Botoșani în urmă cu aproximativ două săptămâni de zile, din Austria, unde au fost la muncă.
Satele din Botoșani pustii din cauza coronavirusului, orășenii campioni la amenzi – GALERIE FOTO
Coronavirusul a pustiit Botoșaniul, iar timpul pare să stea în loc. Unii botoșăneni nu mai merg la serviciu, copiii nu se mai duc la școală. Iar efectele coronavirusului se observă și în mediul rural.
OFICIAL: Trei spitale pregătite la Botoșani și Dorohoi în lupta cu COVID 19
Astăzi, 30 martie 2020, a avut loc ședința Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Botoșani.
ULTIMĂ ORĂ: Maternitatea NU va mai fi spital COVID, autoritățile locale au găsit alt spital
În urma unor analize mai aprofundate vis a vis de transformarea Secției de Obstetrică și Ginecologie în spital COVID autoritățile locale au efectuat mai multe dezbateri.
ORDONANȚA IV: Măsuri mai dure pentru populație, unele prețuri plafonate, dezinfectante la blocuri - LISTA noilor reguli
 În urmă cu puțin timp ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela și secretarii de stat Bogdan Despescu și Raed Arafat au susținut o declarație de presă, la sediul Ministerului Afacerilor Interne.
Loading...
SURSE: Al doilea medic suspect de coronavirus la Spitalul Județean Mavromati
Un al doilea cadru medical de la cea mai mare unitate spitalicească a județului este posibil să fi contactat virusul COVID- 19
Botoșani, autoritățile îți MULȚUMESC! Imnul Național a răsunat pe străzile pustii ale orașului – FOTO&VIDEO
Toate mașinile de Poliție din țară au difuzat în megafoane "Deșteaptă-te române", sâmbătă la ora 17:00.
SITE la Botoșani lansat pentru botoșăneni, în lupta cu coronavirusul! Bătrânii abandonați se întâlnesc cu donatorii sau voluntarii – FOTOGALERIE
La Botoșani a fost activată recent o pagină electronică prin care persoanele care au nevoie de sprijin sau voluntarii care vor să dea o mână de ajutor în această perioadă, se pot întâlni în același loc.
Acțiunea ”Save Dora”: Dedesubturile numirii noului subprefect - meciul s-a jucat video la PMP, Minodora a avut rolul ei
Desemnarea noului subprefect în plină pandemie de coronavirus este în bună parte rezultatul unor fricțiuni politice intervenite între partidele de Dreapta de la Botoșani după destituirea Cabinetului Dăncilă. Toate au privit conducerea aceleiași instituții: Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA).
Povestea botoșănencei care a străbătut Europa de la Vest la Est sub teroarea… strănutului
Pandemia de coronavirus a prins-o în Elveția. În vizită. Drumul spre casă, la Botoșani, urmărită parcă de cel mai cunoscut personaj al lumii de astăzi – COVID-19 – a lăsat și el în urmă o poveste.
Loading...
ACUM: Guvernul numește o fostă șefă de instituție subprefect la Botoșani
Guvernul României s-a întrunit în ședință miercuri de la ora 17:00. Mai întâi a avut o expunere prim-ministrul Ludovic Orban, după care au luat cuvântul mai mulți miniștri.
Un pensionar a pândit peste o oră polițiștii în centrul orașului ca să iasă din bloc pe carantină – FOTOGALERIE
Un bătrân din Botoșani a fost filmat cum pândește peste o oră să plece polițiștii, ca să iasă în oraș, deși e carantină de coronavirus.  
Amenințarea unui medic de la Urgențe: Să mute Maternitatea? Jur că mă duc și mă leg cu lanțurile de gard
Informația neoficială propagată astăzi în spațiul public precum că Ministerul Sănătății ar pregăti transformarea Maternității Botoșani în spital Covid – 19 l-a alarmant inclusiv pe un medic de la Spitalul Județean.
EXCLUSIV: Povestea pacientei cu COVID, plimbată prin spital, relatată de șefa UPU care a intervenit în misiune: Unde am greșit eu ca medic?
Fata de 27 de ani care este cazul numărul 2 de la Botoșani identificată pozitiv la infecția cu COVID este din Cândești. A ajuns în primă fază la Spitalul Municipal Dorohoi unde lanțul epidemiologic se rupe la prima verigă slabă. Acolo, primul medic infecționist, care ar fi trebuit să ceară testarea pentru coronavirus, a ignorat simptomele.
Șefa UPU izolată în casă și testată, a luat contact cu tânăra confirmată cu coronavirus
Ramona Guraliuc a fost testată marți seara deoarece a intrat în contact cu tânăra confirmată cu COVID 19.
Medic de la Urgențe și pacienții aduși de la Suceava: Să fie testați astfel ajungem încă un spital închis
Situația de la Spitalul Județean Mavromati devine tensionată odată cu apariția a unui nou caz de coronavirus. În plus cadrele medicale sunt îngrijorate și de faptul că o parte din pacienții de la Suceava ar putea  ajunge la Botoșani.
Loading...
Loading...
Sondaj
Credeți că sunt reale statisticele privind infectările cu coronavirus făcute publice de autorități?
Declaraţia zilei
“Copiii sunt încântați că pot fi utili si că pot participa, într-o anumita măsură, pentru a trece cu bine de această problemă cu care toți ne confruntăm. Multumesc dui Câșlariu pentru donația făcută, pentru implicare ș ...
starshiners.ro%20
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.8314 lei
USD
Dolarul SUA
4.4445 lei
CHF
Francul elveţian
4.5663 lei
GBP
Lira sterlină
5.4595 lei
JPY
100 de yeni japonezi
4.0744 lei
XAU
Gramul de aur
236.0954 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2400 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3400 lei
AUD
Dolarul Australian
2.7427 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1682 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1775 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6471 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.