Top News
Noua echipă a Teatrului ”Mihai Eminescu” duce spectacolul la un alt nivel: Ceva foarte interesant, ce nu s-a mai făcut / Cu adevărat senzațional

”Între teatru şi realitatea socială se află o linie de demarcaţie”, spunea Georges Gurvitch în a sa ”Sociologie teatrală”, adăugând că teatrul reprezintă ”sublimarea anumitor situaţii sociale, fie că le idealizează, fie că le ridiculizează, fie că îndeamnă la schimbarea lor”.

Or în vremuri de restriște pandemică, precum cele pe care le străbatem astăzi, teatrul tinde să elimine linia de demarcație și să devină o oglindă a societății. Și nu vorbim aici doar de o clădire anume – ajunsă și ea aproape ruină într-un nesfârșit tăvălug al contractelor, licitațiilor și refinanțărilor – ci de esența teatrului, de misterul actului artistic, de forța umană transmisă printr-un mesaj scenic.

 

Teatrul din Botoșani este parte din istoria orașului. În vreme de război, în foamete, în comunism sau în democrație, teatrul la Botoșani a fost flacăra nestinsă, spiritul viu al artei românești și universale. 

 

Iar astăzi, în timpul greu încercat și continuu virusat, teatrul rămâne punctul luminos al comunității. Un punct care se primenește de la o vreme nu doar cu un manager nou, ci și cu o întreagă echipă proaspătă, tânără și deopotrivă gata să schimbe percepția publicului asupra spectacolului modern.

 

Managerul Teatrului ”Mihai Eminescu” – regizorul Alexandru Vasilache – are în primul rând misiunea de a conferi continuitate, dar și de a ”transporta” actul artistic spre un nou spațiu, acela al Cinematografului ”Unirea” din municipiul Botoșani. Este adevărat, mai mult o misiune administrativă decât una creativă în cazul său.

 

În acest context, important este faptul că Teatrul dispune de o echipă nouă, rotunjită în urma unor concursuri desfășurate aproape pe bandă, de la manager și director artistic la secretar PR sau referent.

 

Lucian Băleanu este directorul artistic al instituției, cel care a ocupat astfel unul dintre posturile vacante de ceva vreme.

 

”În momentul în care am preluat instituția, foarte multe posturi erau disponibilizate. Posturi vacante din mai multe motive, fie că nu s-au ocupat în timp, fie s-au mai pensionat unii. Ne-am grăbit să organizăm toate concursurile pentru a merge în continuare cu echipa completă. Pentru că erau niște goluri care duceau la o un mers mai greoi al lucrurilor. Și atunci am zis că trebuie repede ocupate aceste funcții, ca să mergem și noi mai departe cu motoarele turate”,

Lucian Băleanu, director artistic Teatrul ”Mihai Eminescu” Botoșani

 

Iar echipa nouă este: manager general – regizorul Alexandru Vasilache, director artistic - Lucian Băleanu, secretar literar - Lenuș Teodora Moraru, secretar PR - Mirela Ciorogar, regizor artistic - Andrei Măjeri, referent impresariat – Vasile Iftime, administrator - Ioan Iftode. Acestora li se adaugă și Silvia Luca, actriță venită de la Chișinău. Nimeni alta decât soția managerului Alexandru Vasilache.

 

”Soția managerului a fost angajată în urma unui concurs, așa este. Silvia Luca este o actriță foarte bună și, desigur, un câștig pentru teatru, o actriță cu numeroase premii și un CV impresionant. Are o mare experiență de scenă, a jucat cu regizori mari nu doar la Chișinău, ci și la București și intră deja în distribuțiile teatrului botoșăneană”.

 

”Este exact echipa care trebuie să promoveze, să miște lucrurile”, este de părere Lucian Băleanu, care spune că, printr-o modificare de organigramă, s-ar putea obține și mai multe angajări în rândul actorilor.

 

Primele obiective ale noii echipe pleacă, firește, de la activitatea teatrală, dar ajung și la spațiul de lucru, de spectacole, colaborări și viziuni noi asupra actului artistic. De pildă, este în așteptare un spectacol, ”Take, Ianke și Cadâr”.

 

”Avem un spectacol care a rămas suspendat, Take, Ianke și Cadâr, până la clarificarea unor situații legate de distribuție. Mai exact, incertitudinea statutului unui actor din distribuție, până se clarifică compatibilitatea sau incompatibilitatea acestuia…”,

Lucian Băleanu, director artistic Teatrul ”Mihai Eminescu” Botoșani

 

 

”Un spectacol din două spectacole”

 

Și s-au rostogolit deja două premiere. Este vorba despre ”Insomnie de Crăciun” și, pe 15 ianuarie, spectacolul ”Același Altfel Eminescu”.

 

Iar în prezent se lucrează la un proiect extrem de ambițios. Două spectacole care se vor juca concomitent în două spații diferite.

 

”Un spectacol din două spectacole - ”Visul unei nopți, noaptea unui vis”. Pornind de la textul lui Shakespeare, ”Visul unei nopți de vară”. Va fi un spectacol format din alte două spectacole ce se vor juca concomitent, în două locații diferite. Aici și la Cinema Unirea. Așteptăm deocamdată să ne vină deciziile și să intrăm în posesia spațiului, cu toate hârtiile, semnăturile. E ceva foarte interesant, ceva ce nu s-a mai făcut”.

 

Asta imediat ce va fi posibil, având în vedere că săptămâna viitoare consilierii locali se vor întruni în ședință, pe ordinea de zi aflându-se și proiectul de hotărâre privind darea în administrarea Teatrului ”Mihai Eminescu” Botoșani a Cinematografului Unirea. Odată cu imobilul, Teatrul preia și personalul aferent și va asigura pentru o perioadă de minimum 15 ani difuzarea de film cinematografic. De asemenea, potrivit proiectului, spațiul va fi utilizat și administrat de către Teatru cu destinația sală de spectacole.

 

Imediat ce transferul se va fi finalizat, urmează amenajarea spațiului, astfel încât cinematograful să devină o scenă adecvată și actului teatral.

 

”Vom amenaja și vom face în așa fel încât să fie adecvat proiectului inițiat de dl manager Vasilache. E un concept nou, o paradigmă teatrală nemaiîntâlnită până acum. Așteptăm să fie ceva cu adevărat senzațional”,

Lucian Băleanu, director artistic Teatrul ”Mihai Eminescu” Botoșani

 

 

”Avem planuri mari”

 

După o perioadă nefastă, în care bugetul a fost aproape zero, punând la socoteală și problemele administrative care au impus implicare de urgență și soluționare asemenea, speranțele încep din nou să își facă apariția. Prin oameni noi, prin proiecte noi, printr-o atitudine îndrăzneață și optimistă.

 

Un sediu nou adaptat activității teatrale, proiecte inedite, colaborări cu celelalte instituții de cultură din Botoșani, un festival de teatru. Sunt doar câteva dintre obiectivele stabilite la început de drum.

 

”Avem planuri mari. Vrem un festival al nostru, în colaborare cu Teatrul Vasilache, cu proiecte comune. Sper că va fi ceva incitant și cu Filarmonica, plănuim un spectacol cu muzică live. Tot ce facem aici este în interesul tuturor și al urbei în special”,

Lucian Băleanu, director artistic Teatrul ”Mihai Eminescu” Botoșani

 

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Dan Lungu la Botoșani: Ceea ce sunt astăzi datorez în bună parte profesorilor mei care au avut răbdarea să mă descopere, să mă încurajeze GALERIE FOTO&VIDEO
În perioada 16 – 21 mai 2022, Casa Corpului Didactic Botoşani a organizat ediția a XII-a a Zilelor EDU – CCD, eveniment care a găzduit Simpozionul județean “Experiențe educaționale”.
Proiect pentru un nou supermarket: se va construi în apropierea gării și va avea inclusiv spațiu verde
Consiliul Local Botoșani a lansat în consultare publică, la începutul acestei săptămâni, intenția de elaborare și de obținere a avizului de oportunitate pentru un Plan Urbanistic Zonal privind construirea unui nou supermarket.
Primul om de afaceri care și-a anunțat candidatura la alegerile locale: Voi merge independent la ambele funcții VIDEO
Cu doi ani și patru luni înaintea alegerilor locale se profilează deja un candidat la Primăria și Consiliul Local Botoșani. Deși a fost membru PSD și apoi a făcut parte și din Partidul Pro România, cel mai probabil va intra din postura de independent în cursa de la municipiu.
Peste 18 milioane lei doar pentru un lot! Constructorii de pe drumul strategic ținuți pe șantier cu bani mai mulți: Am făcut eforturi supraomenești
Lucrările la drumul strategic avansează însă din cauza exploziei prețurilor la materialele de construcții a fost nevoie din nou de votul consilierilor județeni pentru suplimentarea sumei necesară pentru finalizarea investiției. 
Anca Boldea, SFATURI despre cum trebuie să avem grijă de igiena noastră, în vacanță: Pe perna aia au dormit sute de persoaneVIDEO
Vacanțele, mult așteptatele momente de relaxare se pot transforma în unele cazuri, în episoade de coșmar.
Coșmar aproape de final: Șefii de la „Drumurile Naționale” anunță asfaltarea sectorului Flămânzi - Copălău – VIDEO
Anunțul a fost făcut de reprezentanții Direcției Regionale de Drumuri și Poduri (DRDP) Iași, căreia i se subordonează și Secția Drumuri Naționale Botoșani.
Ordin de sus pentru suspendarea lui Mihai Țurcanu din fruntea DSVSA, înlocuitor este și... nu prea
Ziua de vineri, 13 mai 2022, a fost probabil cea mai ghinionistă din toată viața șefului interimar de la Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA). Vizat de infracțiuni de corupție, i s-a sigilat biroul și apoi a fost adus la serviciu de procurorii anticorupție.
De la matematică și istorie la ”palma adusă situației în care ne aflăm în învățământul românesc”: Este o crimă educaționalăGALERIE FOTO
Un eveniment cultural și deopotrivă științific a avut loc sâmbătă, în Aula Magna a Colegiului Național ”A. T. Laurian”, care a reunit numeroase personalități din Botoșani, dar și din țară și Republica Moldova.
O noapte de mai la muzeu: Botoșănenii au prins gustul vizitelor nocturne, deși o fac doar o dată pe an – GALERIE FOTO
O atmosferă de normalitate, într-un oraș care se pretinde a fi prin excelență cultural. Muzee forfotind de lume, de la prunci în brațele mamei până la bunici purtând cu aceeași eleganță umbrela sau cârja.
Loading...
POVESTEA descinderilor la DSVSA: Mihai Țurcanu acuzat că ar fi forțat două angajate să favorizeze o firmă la o licitație
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Suceava au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, începând cu data de 13 mai 2022, față de inculpatul Mihai Țurcanu, se anunță într-un comunicat de presă.
SURSE: Doi șefi din Inspectoratul Școlar schimbați din funcție, ministrul ar fi semnat ordinul
Inspectorii școlari generali adjuncți de la Botoșani ar fi fost deja schimbați prin ordin al ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu.
De la 19 ani la 7 și jumătate: Magistrații au admis apelul șoferului care a dat cu mașina peste un bărbat din Centrul Vechi - N-a mai vrut să-l omoare, l-a izbit fără să vrea
Curtea de Apel Suceava a admis apelul declarat de inculpatul Vasile Gologan, autorul accidentului care a avut loc pe 23 august 2017 în zona Luceafărul din Centrul Vechi și care a provocat ulterior mișcări de stradă. Magistrații botoșăneni au schimbat fundamental hotărârea Tribunalului Botoșani.
Scandal la ridicarea cu Poliția a unui BMW: Șoferul avea permisul suspendat, a făcut accident și a plecat mai departe – FOTOGALERIE
La câteva ore după producerea accidentului din bulevardul Mihai Eminescu, acolo unde un BMW a lovit un copil de șase ani, polițiștii botoșăneni au reușit să identifice automobilul.
Instituțiile de la Botoșani dau startul examenelor pentru angajările pe repede înainte din pandemie, puzderie de posturi în joc
În perioada pandemiei s-au făcut numeroase angajări fără concurs în spitale și în alte instituții aflate în prima linie precum Direcția de Sănătate Publică (DSP) sau Serviciul Județean de Ambulanță (SJA).
Loading...
”Iona”, un spectacol fără gong la Teatrul ”Mihai Eminescu” Botoșani
Publicul intră în sală direct în ”Iona”, simte cu Iona, așteaptă cu Iona. Întunericul din sală îi cuprinde deopotrivă pe actor și pe spectator, de aceea și călătoria se face împreună, mai bine de 70 de minute, până la finalul cu aplauze.
Între vers și Dumnezeu, poetul de la strana bisericii: O mică rugăciune pentru odihna sufletului săuFOTO&VIDEO
”Sunt un ins obişnuit, poate puţin cam retras…”, spunea despre sine poetul care le-a cântat îngerilor, dar s-a prăbușit sub propria suferință.
Fata doborâtă de o boală nemiloasă, cazul care l-a marcat pe omul ce a strâns milioane pentru cei grav bolnavi: Plângea pentru bolnavi și nevoiași și se ruga neîncetat, chiar dacă durerile erau greu de dus pentru un om - VIDEO
De peste un deceniu Vlad Plăcintă derulează campanii umanitare prin intermediul Asociației ”Salvează o Inimă”. A strâns astfel aproape 15 milioane de euro, bani care au schimbat destinele a sute de oameni.
Meci nebun pe Municipal! FC Botoșani pierde cu Dinamo, cinci goluri și o eliminare cum rar se poate vedea - VIDEO
FC Botoșani nu a reușit să învingă pe Dinamo într-un meci ce a contat pentru etapa a opta a din play-out.
Sute de elevi botoșăneni cu alocațiile tăiate după chiul masiv de la ore
La nivelul județului Botoșani sunt peste 5.800 de beneficiari ai alocației pentru susținerea familiei.
Ada Macovei aproape ”exmatriculată” de la Inspectoratul Școlar, adversarii politici și din sistem au făcut coadă să o „ajute”
Șefa educației botoșănene ar urma să fie schimbată din fruntea Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) într-un viitor nu foarte îndepărtat.
Mult succes noii echipe! Premiere deosebite, public avizat, spectacole cu sali pline la capacitate maxima 100%!
21 ianuarie 2022, 20:34
Sondaj
Ar trebui introduse uniformele școlare obligatorii?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„L-a adus într-o bocceluță asistenta care l-a văzut că este bine format, țipă, respiră. Și a coborât două etaje, cât ne despărțeau, să îi oferim îngrijirea necesară. Cântărea 900 de grame și mama nu știa câte luni ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.9429 lei
USD
Dolarul SUA
4.6098 lei
CHF
Francul elveţian
4.8066 lei
GBP
Lira sterlină
5.8083 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.6289 lei
XAU
Gramul de aur
275.5597 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2418 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2579 lei
AUD
Dolarul Australian
3.2900 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.6187 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2001 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6644 lei
Vremea
astăzi
Botosani
27.7 o C
Dorohoi
26.1 o C
Bucecea
27.0 o C
Darabani
25.7 o C
Saveni
26.6 o C
Ştefăneşti
25.4 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.