Top News
Noua echipă a Teatrului ”Mihai Eminescu” duce spectacolul la un alt nivel: Ceva foarte interesant, ce nu s-a mai făcut / Cu adevărat senzațional

”Între teatru şi realitatea socială se află o linie de demarcaţie”, spunea Georges Gurvitch în a sa ”Sociologie teatrală”, adăugând că teatrul reprezintă ”sublimarea anumitor situaţii sociale, fie că le idealizează, fie că le ridiculizează, fie că îndeamnă la schimbarea lor”.

Or în vremuri de restriște pandemică, precum cele pe care le străbatem astăzi, teatrul tinde să elimine linia de demarcație și să devină o oglindă a societății. Și nu vorbim aici doar de o clădire anume – ajunsă și ea aproape ruină într-un nesfârșit tăvălug al contractelor, licitațiilor și refinanțărilor – ci de esența teatrului, de misterul actului artistic, de forța umană transmisă printr-un mesaj scenic.

 

Teatrul din Botoșani este parte din istoria orașului. În vreme de război, în foamete, în comunism sau în democrație, teatrul la Botoșani a fost flacăra nestinsă, spiritul viu al artei românești și universale. 

 

Iar astăzi, în timpul greu încercat și continuu virusat, teatrul rămâne punctul luminos al comunității. Un punct care se primenește de la o vreme nu doar cu un manager nou, ci și cu o întreagă echipă proaspătă, tânără și deopotrivă gata să schimbe percepția publicului asupra spectacolului modern.

 

Managerul Teatrului ”Mihai Eminescu” – regizorul Alexandru Vasilache – are în primul rând misiunea de a conferi continuitate, dar și de a ”transporta” actul artistic spre un nou spațiu, acela al Cinematografului ”Unirea” din municipiul Botoșani. Este adevărat, mai mult o misiune administrativă decât una creativă în cazul său.

 

În acest context, important este faptul că Teatrul dispune de o echipă nouă, rotunjită în urma unor concursuri desfășurate aproape pe bandă, de la manager și director artistic la secretar PR sau referent.

 

Lucian Băleanu este directorul artistic al instituției, cel care a ocupat astfel unul dintre posturile vacante de ceva vreme.

 

”În momentul în care am preluat instituția, foarte multe posturi erau disponibilizate. Posturi vacante din mai multe motive, fie că nu s-au ocupat în timp, fie s-au mai pensionat unii. Ne-am grăbit să organizăm toate concursurile pentru a merge în continuare cu echipa completă. Pentru că erau niște goluri care duceau la o un mers mai greoi al lucrurilor. Și atunci am zis că trebuie repede ocupate aceste funcții, ca să mergem și noi mai departe cu motoarele turate”,

Lucian Băleanu, director artistic Teatrul ”Mihai Eminescu” Botoșani

 

Iar echipa nouă este: manager general – regizorul Alexandru Vasilache, director artistic - Lucian Băleanu, secretar literar - Lenuș Teodora Moraru, secretar PR - Mirela Ciorogar, regizor artistic - Andrei Măjeri, referent impresariat – Vasile Iftime, administrator - Ioan Iftode. Acestora li se adaugă și Silvia Luca, actriță venită de la Chișinău. Nimeni alta decât soția managerului Alexandru Vasilache.

 

”Soția managerului a fost angajată în urma unui concurs, așa este. Silvia Luca este o actriță foarte bună și, desigur, un câștig pentru teatru, o actriță cu numeroase premii și un CV impresionant. Are o mare experiență de scenă, a jucat cu regizori mari nu doar la Chișinău, ci și la București și intră deja în distribuțiile teatrului botoșăneană”.

 

”Este exact echipa care trebuie să promoveze, să miște lucrurile”, este de părere Lucian Băleanu, care spune că, printr-o modificare de organigramă, s-ar putea obține și mai multe angajări în rândul actorilor.

 

Primele obiective ale noii echipe pleacă, firește, de la activitatea teatrală, dar ajung și la spațiul de lucru, de spectacole, colaborări și viziuni noi asupra actului artistic. De pildă, este în așteptare un spectacol, ”Take, Ianke și Cadâr”.

 

”Avem un spectacol care a rămas suspendat, Take, Ianke și Cadâr, până la clarificarea unor situații legate de distribuție. Mai exact, incertitudinea statutului unui actor din distribuție, până se clarifică compatibilitatea sau incompatibilitatea acestuia…”,

Lucian Băleanu, director artistic Teatrul ”Mihai Eminescu” Botoșani

 

 

”Un spectacol din două spectacole”

 

Și s-au rostogolit deja două premiere. Este vorba despre ”Insomnie de Crăciun” și, pe 15 ianuarie, spectacolul ”Același Altfel Eminescu”.

 

Iar în prezent se lucrează la un proiect extrem de ambițios. Două spectacole care se vor juca concomitent în două spații diferite.

 

”Un spectacol din două spectacole - ”Visul unei nopți, noaptea unui vis”. Pornind de la textul lui Shakespeare, ”Visul unei nopți de vară”. Va fi un spectacol format din alte două spectacole ce se vor juca concomitent, în două locații diferite. Aici și la Cinema Unirea. Așteptăm deocamdată să ne vină deciziile și să intrăm în posesia spațiului, cu toate hârtiile, semnăturile. E ceva foarte interesant, ceva ce nu s-a mai făcut”.

 

Asta imediat ce va fi posibil, având în vedere că săptămâna viitoare consilierii locali se vor întruni în ședință, pe ordinea de zi aflându-se și proiectul de hotărâre privind darea în administrarea Teatrului ”Mihai Eminescu” Botoșani a Cinematografului Unirea. Odată cu imobilul, Teatrul preia și personalul aferent și va asigura pentru o perioadă de minimum 15 ani difuzarea de film cinematografic. De asemenea, potrivit proiectului, spațiul va fi utilizat și administrat de către Teatru cu destinația sală de spectacole.

 

Imediat ce transferul se va fi finalizat, urmează amenajarea spațiului, astfel încât cinematograful să devină o scenă adecvată și actului teatral.

 

”Vom amenaja și vom face în așa fel încât să fie adecvat proiectului inițiat de dl manager Vasilache. E un concept nou, o paradigmă teatrală nemaiîntâlnită până acum. Așteptăm să fie ceva cu adevărat senzațional”,

Lucian Băleanu, director artistic Teatrul ”Mihai Eminescu” Botoșani

 

 

”Avem planuri mari”

 

După o perioadă nefastă, în care bugetul a fost aproape zero, punând la socoteală și problemele administrative care au impus implicare de urgență și soluționare asemenea, speranțele încep din nou să își facă apariția. Prin oameni noi, prin proiecte noi, printr-o atitudine îndrăzneață și optimistă.

 

Un sediu nou adaptat activității teatrale, proiecte inedite, colaborări cu celelalte instituții de cultură din Botoșani, un festival de teatru. Sunt doar câteva dintre obiectivele stabilite la început de drum.

 

”Avem planuri mari. Vrem un festival al nostru, în colaborare cu Teatrul Vasilache, cu proiecte comune. Sper că va fi ceva incitant și cu Filarmonica, plănuim un spectacol cu muzică live. Tot ce facem aici este în interesul tuturor și al urbei în special”,

Lucian Băleanu, director artistic Teatrul ”Mihai Eminescu” Botoșani

 

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store

Urmărește-ne și pe Google News

Florentina TONIȚĂ
Un șofer din Botoșani cu Mercedes a lovit în plin o fetiță care a traversat strada prin loc nepermis – VIDEO
Un accident a avut loc în urmă cu puțin timp pe drumul Botoșani – Suceava.
Doliu în Sănătate: S-a stins din viață un medic de la Botoșani care a salvat mii de copii
Este doliu în sistemul sanitar botoșănean. Un medic care a salvat mii de copilași s-a stins din viață astăzi, 4 iunie 2023.
Cine mai cântă pe la festivalurile din Botoșani: O moldoveancă s-a îmbrăcat în costum din piele și s-a lăudat pe scenă că are de 20 de ani aceeași greutate – VIDEO & GALERIE FOTO
A XIV – a ediție a festivalului ”Floare Albastră” organizat de Primăria și Consiliul Mihai Eminescu a adus alături de tinere talente locale și voci consacrate din muzica românească, dar și o interpretă din Republica Moldova.
Partidul oamenilor de afaceri, părăsit de președinte la Botoșani
La aproximativ un an după lansarea oficială la nivel central, Partidul Alianța Antreprenorilor și Agricultorilor (AAA) a rămas fără omul care s-a ocupat de constituirea filialei de la Botoșani.
Mirel Manea a cântat în deschiderea summit-ului cu 47 de șefi de stat și guvern: S-a întreținut cu Ursula von der Leyen și Maia Sandu – GALERIE FOTO
Al doilea summit al Comunității Politice Europene (CPE), for consultativ înființat în 2022, a început ieri în Republica Moldova și este dedicat solidarității cu Ucraina. Cu excepția Rusiei și Belarusului, toate țările europene fac parte din CPE.
Carnaval pe Pietonalul Unirii cu personaje de poveste, defilare spectaculoasă sub privirile a sute de botoșăneni – FOTO & VIDEO
Pe o vreme veritabilă de vară, copiii de la Botoșani au fost sărbătoriți de ziua lor cu o mulțime de activități. 
Capii PSD, luați la rost de o botoșăneancă la intrarea în cimitir: Generalii o să vă scoată din rahat VIDEO
Săptămâna trecută, de Ziua Eroilor, social-democrații s-au așteptat unii pe alții la intrarea în Cimitirul Pacea mai bine de o jumătate de oră, timp în care nu s-au întâlnit doar cu liberalii veniți la manifestare, ci și cu o mulțime de simpli botoșăneni.
Un tânăr s-a izbit cu mașina într-un copac, a fost transportat de urgență la spital – FOTO & VIDEO
Șoferul a fost transportat la spital pentru îngrijiri medicale.
S-a aprins Ipoteștiul! Festival ca la ”municipiu”: artiști de la București și Chișinău și un foc impresionant de artificii la ”Floare albastră”– VIDEO & GALERIE FOTO
Tineri și mai puțin tineri din comună și-au dat întâlnire sâmbătă pe stadionul ”Luceafărul” din Ipotești, acolo unde spre seară s-a deschis a XIV – a ediție a festivalului ”Floare Albastră” organizat de Primăria și Consiliul Local Mihai Eminescu.
Concursul ”Sfinții Închisorilor” și-a desemnat câștigătorii: Au lăsat o mărturie puternică pentru generația noastră, am ajuns să înțeleg mai bine comunismulGALERIE FOTO
Seminarul Teologic Liceal Ortodox ”Sfântul Gheorghe”, Inspectoratul Școlar Județean Botoșani, Palatul Copiilor Botoșani și Asociația ”Scut botoșănean” au organizat Concursul Județean Interliceal, gimnazial de Arte Plastice, Eseu și Poezie cu tema ”Sfinții Închisorilor”, ediția 2023.
FOTO & VIDEO Prefectul Cornilă în mijlocul protestatarilor, flancat de jandarmi: A fost huiduit și redus la tăcere  
Sute de profesori au protestat astăzi în Piața Revoluției. Printre protestatari, a ajuns și reprezentantul Guvernului în teritoriu.
Eroii sărbătoriți la Botoșani pe găști politice: Pleiadă de oficialități la cimitir, unii cu pozele, alții cu pomana – FOTO & VIDEO
Politicieni, militari, preoți și simpli botoșăneni au putut fi văzuți joi la Cimitirul Pacea acolo unde a fost marcată Ziua Eroilor.
Conducătorul Filarmonicii Botoșani, omagiu plin de amar la cavoul lui George Enescu din Paris: Mormântul celebrului compozitor român se poate confunda cu al oricărui anonim VIDEO & FOTOGALERIE
Spre finalul stagiunii numărul 70, aniversată cu o serie de concerte grandioase, Filarmonica ”George Enescu” din Botoșani a marcat șapte decenii de existență și printr-un omagiu adus marelui muzician căruia instituția îi poartă și numele.
Protestul romilor rupt în două: Politicienii de la Botoșani lăsați în pace, „grosul” a plecat la București: Vrem condiții! FOTO & VIDEO
 Organizatorii anunțau o prezență de peste 400 de romi. În realitate s-au strâns în jur de 200 de persoane.
Retroparada la Botoșani: Mașini unicat expuse pe Pietonalul Unirii, a apărut și Miliția – GALERIE FOTO&VIDEO
Vremea frumoasă de duminică i-a făcut pe mulți botoșăneni să prelungească plimbarea pe Pietonalul Unirii, acolo unde în special copiii au avut parte de o adevărată distracție.
Percheziții de amploare în nordul județului, s-au ridicat arme, cartușe și țigări – VIDEO & GALERIE FOTO
Poliția orașului Darabani, cu sprijinul Serviciului Investigații Criminale, Serviciului de Investigare a Criminalității Economice, Serviciului Arme Explozivi și Substanțe Periculoase, Biroului pentru Protecția Animalelor, Secției  7 Poliție Rurală Darabani și Poliției municipiului Dorohoi au pus astăzi în executare 18 mandate de percheziție domiciliară la locuințele unor persoane bănuite de comiterea infracțiunii de contrabandă.
REVOLTĂ cu peste 400 de romi la Botoșani: Asalt pe străzi, se vor picheta sedii de partide
Acțiunea de protest a fost anunțată de liderii comunității minoritarilor de la Botoșani.
Holograf a încins doamnele și domnișoarele într-un show cu muzică, motociclete, rochii de mireasă și... ”puțin venin” – VIDEO & GALERIE FOTO
18 ianuarie 2020... Sala Polivalentă din Botoșani se umple până la refuz la concertul ”Holograf Simfonic” conceput de impresarul artistic Liviu Sorinel. După numai două luni țara se închide din cauza pandemiei, spectacolele se anulează, viața se mută pe internet.
Artiști optzeciști în Galeriile botoșănene, un demers de recuperare a culturii – GALERIE FOTO
Muzeul Județean Botoșani găzduiește până pe 19 mai, pe simezele Galeriilor de Artă ”Ștefan Luchian”, expoziția ”Artiști 8-zeciști… în Galeriile botoșănene”.
Lidera romilor de la Prefectură, înmormântare cu polițiști și jandarmi în Centrul Vechi, după un priveghi nocturn cu lăutari - VIDEO & GALERIE FOTO
Semiramida Bălan, fost funcționar în cadrul Prefecturii Botoșani și lider al comunității rome a fost condusă astăzi pe ultimul său drum.
Mult succes noii echipe! Premiere deosebite, public avizat, spectacole cu sali pline la capacitate maxima 100%!
21 ianuarie 2022, 20:34
astratex.ro
Sondaj
Ar trebui să înceteze cadrele didactice greva după majorarea salarială aprobată de Guvern?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Sperăm ca aceste sacrificii ale dvs să fie răsplătite într-un final. De ce ne aflăm aici? Un motiv foarte simplu, știe toată lumea… Guvernanții, în ultimii cinci ani, au fost surzi la solicitățile noastre, s-au făcut c ...
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9560 lei
USD
Dolarul SUA
4.6047 lei
CHF
Francul elveţian
5.1085 lei
GBP
Lira sterlină
5.7745 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.2978 lei
XAU
Gramul de aur
290.6090 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2588 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3412 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0907 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.4531 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2095 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6652 lei
Vremea
astăzi
Botosani
29.6 o C
Dorohoi
29.7 o C
Bucecea
28.9 o C
Darabani
21.9 o C
Saveni
30.1 o C
Ştefăneşti
28.0 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.