Top News
Într-o lume care desparte, există un om care adună: Fenomenul Hărman la Botoșani – GALERIE FOTO

Aproape 100 de lucrări, un colecționar și colorata poveste dintr-o primăvară capricioasă încă.

Așa s-ar putea rezuma, în câteva cuvinte, evenimentul expozițional aflat încă în derulare în spațiul Galeriilor de Artă ”Ștefan Luchian” Botoșani.

 

Există în artă o practică, devenită aproape o instituție, numită a colecționarului. Iar alăturarea celor două cuvinte, oricât de nepotrivită ar părea, nu este deloc întâmplătoare, dacă aducem în atenție, de pildă, numele celebrului Krikor H. Zambaccian, colecționarul din a cărui pasiune avea să se nască, mai târziu, o instituție: Muzeul Zambaccian.

 

Ei sunt cei care tranzacționează arta și o fac, de cele mai multe ori, din pasiune. Desigur, nu toată arta colecționată se va dovedi a fi și una câștigătoare în timp. Însă compensația, chiar lipsită de spirit mercantil, constă tocmai în menținerea și dezvoltarea unui fenomen artistic, fie că este vorba despre tabere de creație, fie că privim către evenimentele expoziționale itinerante cu public.

 

 

Fenomenul Hărman la Botoșani

 

Evenimentul expozițional, care poartă denumirea de ”Fenomenul Hărman”, este organizat de colecționarul Nicolae-Ioan Vrâncean, în parteneriat cu Revista de Arte Vizuale și Cultură – Vector și  Asociația AVV. Pe simezele botoșănene sunt expuse 80 de lucrări de pictură abstractă contemporană, realizate de cei mai reprezentativi artiști nonfigurativi ai României, lucrări completate de sculptură mică și mozaic.

 

Fiecare dintre cele aproape 100 de lucrări poartă amprenta unor artiști pe care, în decursul anilor, un colecționar i-a reunit în simpozioane, tabere, ateliere de creație. Un colecționar care, prin propriile eforturi financiare, a organizat apoi expoziții itinerante, ducând în lume povestea fiecărui artist.

 

Așadar, an de an, Nicolae Vrâncean organizează tabere la Hărman, în apropierea orașului Brașov, denumirea de Fenomenul Hărman fiind apărută de câteva luni în spațiul virtual și public, întrucât colecționarul  își prezintă lucrările achiziționate și online. Expoziția este așadar și itinerantă, a fost pe simeze în marile orașe, acum este și la noi. La Botoșani, în aceste zile, pot fi admirate lucrărilor unor importanți artiști contemporani, nume mai mult sau mai puțin cunoscute, dar fără îndoială foarte valoroase, după cum ne asigură curatorii din Galerii.

 

”Cred eu că ar fi păcat ca botoșănenii să rateze o asemenea expoziție, pentru că se întâmplă o dată în viață”,

Ana Coșereanu, curator Galeriile de Artă ”Ștefan Luchian”

 

Vernisajul expoziției, care a avut loc sâmbătă, în prezența colecționarului, a reunit și câțiva iubitori ai artei, având în vedere situația pandemică. Însă ușile Galeriei sun deschise până după Paști, tocmai pentru a oferi prilejul pasionaților de artă de a privi pe îndelete, fără presiunea unei aglomerări umane, fiecare lucrare expusă pe simeze. Iar lucrările, fără îndoială, merită vizita botoșănenilor.

 

”Culoarea este cea care definește sufletul, într-o expoziție eveniment datorată domnului  Nicolae Vrâncean, un împătimit colecționar de artă, care și-a pus la dispoziție iubirea de frumos, întâi sufletul, și apoi ceea ce înseamnă colecționarul de artă, organizator de tabere, Mecena pentru artiști, și să faci acest lucru minunat de a împărtăși cu ceilalți bogăția de frumusețe, bogăția care face mai mult decât toate fondurile care s-au consumat pe realizarea lucrărilor, și asta până la final, să fii altruist, omul care iubește deopotrivă artiștii, arta și iubitori de artă”,

 Ana Coșereanu, curator Galeriile de Artă ”Ștefan Luchian”

 

La rândul său, Nicolae Ioan Vrâncean a venit în fața botoșănenilor pentru a-și prezența ”bogăția” artistică, un efort financiar deloc de neglijat, însă fără îndoială o ”povară” la care orice iubitor de artă ar visa.

 

”Sunt la Botoșani împreună cu dvs., dar sper că nu doar împreună cu dvs., ci și cu cei care în zilele următoare vor intra în Galerii și vor vedea aceste lucrări. Nu pot să nu îmi aduc aminte cu plăcere de faptul că Botoșaniul are o atestare documentară de la 1437, că aici s-au născut sau au locuit mari pictori, precum Luchian, dar și Octav Băncilă. Am studiat galeriile din țară, mi-am făcut o imagine asupra a ceea ce acestea promovează, asupra seriozității artiștilor care au prilejul să fie pe simeze și am început să iubesc Botoșanii. Mi-am propus să vin aici cu această colecție. Mă simt bine, și știu că, atunci când voi lua lucrările, voi avea mai mulți prieteni decât acum. Și poate mă întorc la Botoșani cu altă colecție, la fel de valoroasă. Aceste aproximativ 100 de lucrări care sunt în Galerie fac parte din colecția Vrâncean, colecția mea, care însumează în total în jur de 1.000 de lucrări. Deci, fără să mă laud, aș putea să fac mai multe expoziții în același timp. Acestei colecții i se adaugă și una de sculptură mult mai puțin reprezentativă ca număr, dar foarte valoroasă, precum și mozaic. Asta a fost și succesiunea demersului meu în ale artei: a fost întâi sculptura, apoi mozaic, iar când s-a umplut curtea de mozaic am trecut pe pictură”,

 Nicolae Ioan Vrâncean, colecționar și curator al expoziției

 

Colecționarul a mărturisit că, anual, organizează simpozioane internaționale de artă.

 

”În fiecare an adun 30-35 de artiști, astfel s-a creat și colecția, așa s-a creat și un sistem de prietenii și am ajuns și la această denumire de pe afiș, Fenomenul Hărman. Este un demers pe care l-aș recomanda și altora. Sunt îndrăgostit de ceea ce fac, sunt îndrăgostit de artiștii din colecția mea, suntem spiritual împreună, ne întâlnim în tabere. Iubesc publicul”,

Nicolae Ioan Vrâncean, colecționar și curator al expoziției

 

Lucrările expuse, chiar dacă se încadrează într-un nonfigurativ al artei abstracte, ating un spectru numit deseori asocial. Poate că nu întâmplător invitația de a viziona această expoziție vine chiar în acest timp atipic, într-un spațiu artistic organizat, insituționalizat, dar care nu impune orizonturi, dimpotrivă. Cele aproape 100 de lucrări formează un tot care, coloristic, se amprentează primăvăratec prin culori vii, contrastante tocmai temerilor sociale și comunitare cu care ne confruntăm cu toții.

 

Arta nonfigurativă predispune la introspecție, provoacă spiritul și creează profunzimi tocmai prin eliberarea de forme, de concret.

 

O expoziție care, într-o societate gri și guvernată de limite, de reguli și restricții, poate oferi picătura de libertate a spiritului. 

 

Printre expozanți: Marin Gherasim, Corneliu Vasilescu, Leon Vreme, Florin Ciubotaru, Miron Duca, Suzana Fîntînariu, Angela Tomaselli, Gheorghe Dican, Marcel Lupșe, Gheorghe Pogan, Liviu Șoptelea, Ana Ruxandra Ilfoveanu, Letiția Oprișan, Gheorghe Anghel, Carmen Poenaru, Marius Barb (Barbone), Eugen Raportoru, Aurel Bulacu, Horia Cristina și mulți alții. Din anul 2000 colecția unicat a fost itinerată în marile orașe ale României, printre care: Timișoara, București, Râmnicu-Vâlcea, Sibiu, Alba –Iulia.

 

 

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Instituția care stă de jumătate de an fără conducere, la un pas să aibă director
De aproape șapte luni, una dintre unitățile de stat de la Botoșani este condusă prin telefon sau e-mail. Este drept nu are o mare vizibilitate la public și niciun colectiv numeros, însă funcționalitatea sa este necesară.
Un puști prins la o casă de schimb valutar din Primăverii cu sute de euro falși
S-a întâmplat în după amiaza zilei de miercuri, 5 mai 2021, la o casă de schimb valutar din zona Primăverii a municipiului Botoșani.
Botoșănean bătut cu pumnii și picioarele de o gașcă de tineri, în timp ce venea de la biserică, în noaptea de Înviere – FOTO
Noaptea în care suflarea creștin-ortodoxă primește Lumina Sfântă pentru a o duce acasă nu este una de pace și liniște sufletească chiar pentru toți botoșănenii.
Sărbători încheiate la spital: Botoșăneni ajunși la Urgențe după ce au mâncat și au băut prea mult
După masa bogată de Paşti au fost persoane care au ajuns la spital. Unele au avut nevoie de îngrijiri medicale pentru că au mâncat prea mult, altele fiindcă au băut peste măsură.
La biserica din cartier lumânările s-au aprins la trei sferturi de oră după miezul nopții, dar au creat cărări de lumină – VIDEO & GALERIE FOTO
Spre deosebire de anii precedenți, în 2021, după vreo 14 luni pline de tot felul de restricții, care au afectat direct și viața lăcașurilor de cult, la Biserica Sfinții Trei Ierarhi din cartierul Bucovina, Lumina Învierii nu a mai venit la miezul nopții.
Meci și Iftime – Șfaițer pe Municipal: Chindriș la Sepsi? N-au ăștia bani / Și când jucăm noi, old-boys, vrem să câștigămVIDEO & GALERIE FOTO
Confruntarea dintre FC Botoșani și Sepsi Sfântu Gheorghe, încheiată sâmbătă cu scorul de 2 – 1, a fost, dincolo de bătălia directă pentru locul 4, și una a marilor orgolii.
Liberalii își ascut săbiile pentru alegerile interne, Șoptică, Achiței și Gireadă printre numele vehiculate: Nici mort nu dau partidul pe mâinile pedeliștilor
În această primăvară se împlinesc patru ani de la ultimele alegeri din PNL Botoșani și în mod normal ar fi trebuit să aibă loc un alt scrutin intern. Ca mai în toate domeniile și în politică situația sanitară mondială a dus la amânarea conferinței județene.
Anul în care cei dragi au murit și au Înviat singuri: ”Nu vă vizitați părinții, bunicii!” / Sicrie închise, cimitire ferecate de Paști
A trecut un an pe care nimeni nu-l va uita vreodată. Un an în care ne-am plâns morții în tăcere, fără să le dăm măcar ultima sărutare. În care lumânarea aprinsă de Înviere a venit în fața blocului, în care cimitirele au fost păzite pentru ca nu cumva pandemia să își facă de cap printre cruci.
Revenirea la normalitate? Locuri libere în spitalele din Botoșani, o unitate medicală va fi redeschisă tuturor pacienților după scăderea cazurilor
În ultimele zile, numărul cazurilor înregistrate la nivelul județului Botoșani este în scădere. Astfel că o parte din restricții au fost ridicate. În municipiul Botoșani spre exemplu restaurantele și-au reluat activitatea mai întâi la o capacitate de 30%, iar de astăzi pot funcționa la jumătate.
Loading...
Gabriel Hârtie părăsește Inspectoratul Școlar, un fost inspector șef preia postul
După mai bine de patru ani, Gabriel Hârtie își încheie săptămâna aceasta mandatul în fruntea Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ). În 2017, după câteva luni de interimat, profesorul de educație fizică a susținut un concurs pe care l-a promovat.
După 6 luni în Primăria Botoșani, administratorul public visează la un stadion de cartier omologat UEFA: Va fi destinat tuturor
Mircea Magdalena este de jumătate de an noul administrator public al Primăriei Botoșani, pe o funcție pe care predecesoarea sa a ocupat-o timp de două decenii.
Astăzi este îngrijitoare la școala din sat, dar a făcut istorie în fotbalul românesc: Cele mai grele meciuri pentru mine erau cu Botoșaniul
A jucat la cele mai importante cluburi din țară, a impresionat și în Turcia, a avut oferte și din Rusia, a fost căpitan al echipei naționale. Astăzi este îngrijitoare la școala din sat, unde a revenit după o carieră strălucită în fotbal.
Sediul Poliției renovat cu 800.000 de euro a rămas în curte cu o scară care duce... nicăieri – GALERIE FOTO
Două neajunsuri au ieșit în evidență la redeschiderea Poliției municipiului Dorohoi: parcarea este neasfaltată, iar în curte a rămas o construcție ciudată de care firma care a executat lucrarea nu s-a atins.
Relația impresionantă a botoșăneanului supranumit ”părintele manualelor de religie” cu duhovnicul Justin Pârvu: Când l-am văzut, m-am încălzit aşa pe interior şi m-am simţit ca la mama acasă
Omenirea trăiește, de mai bine de un an, cu moartea în ceafă, sub amenințarea unui virus care ne-a schimbat nu doar viețile, ci a produs modificări în toate structurile sociale și nu numai. Dincolo de durere, însă, ies la suprafață și mărturisiri impresionante, povești de viață care zidesc în cei rămași bunătate și credință.
Loading...
Ministrul Bode a venit pentru o „bijuterie” de 800.000 de euro destinată polițiștilor, dar a rămas impresionat de Dorohoi: Arată splendid VIDEO & GALERIE FOTO
Lucian Bode, oficialul care a preluat conducerea Ministerului Afacerilor Interne (MAI), a ajuns vineri la Botoșani într-o vizită la care a ajutat și Costel Șoptică, președintele PNL Botoșani.
„Iadul financiar” de la Nova Apaserv: Stradă din centru blocată de zile întregi, ambuteiaje produse în zonă – FOTOGALERIE
Situația financiară de la compania de apă este din ce în ce mai critică iar efectele se resimt inclusiv în municipiul reședință de județ.
Gata cu șefia la București! Subsecretar de stat trimis înapoi la Botoșani de premierul Cîțu
După un an și trei luni se întoarce de unde a plecat. Botoșăneanul Ioan Zarug a fost destituit miercuri din funcția de vicepreședinte al Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).
S-a dus și cea din urmă șansă: Ultimul proces pe marginea funcției de primar, tranșat la Suceava
Magistrații din județul vecin au respins astăzi recursul depus de Cătălin Flutur în cadrul dosarului civil constituit imediat după alegerile locale împotriva Biroului Electoral de Circumscripție Municipală (BECM) și Biroului Electoral de Circumscripție Județeană (BECJ).
Restaurantele se redeschid în week-end la un sfert din capacitate, prefectul speră într-o minune: Noi așteptăm să …
Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) se va întruni vineri, 23 aprilie 2021, pentru a decide oficial deschiderea restaurantelor, cinematografelor, sălilor de spectacole și de jocuri.
Mănâncă românește! Piața volantă cu produse naturale inaugurată încă o dată de parlamentari și șefii Prefecturii – GALERIE FOTO & VIDEO
Săptămâna trecută, sâmbătă, au trecut pe la standurile amenajate pe platforma de la Piața Mare din imediata apropiere a Pietonalului Transilvaniei, șefii județului și municipiului.
melimeloparis.ro%20
astratex.ro
Sondaj
Ce vaccin anti Covid preferați?
Pfizer/BioNTech
Moderna
AstraZeneca
Johnson & Johnson
Sputnik V
Altul
Declaraţia zilei
„Interesant este și aspectul că aceste procese s-au finalizat în anul 2019 iar acțiunea pentru dosarul acesta de executare au fost amânate, din diverse motive, nu vă pot răspunde, ar trebui să răspundă lichidatorul de ce au ...
starshiners.ro%20
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9259 lei
USD
Dolarul SUA
4.0492 lei
CHF
Francul elveţian
4.4955 lei
GBP
Lira sterlină
5.7056 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.7243 lei
XAU
Gramul de aur
239.1391 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2293 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3753 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1884 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3424 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1921 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6624 lei
Vremea
astăzi
Botosani
11.8 o C
Dorohoi
11.9 o C
Bucecea
11.8 o C
Darabani
12.2 o C
Saveni
12.1 o C
Ştefăneşti
8.7 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.