Top News
Fosta groapă de gunoi s-a transformat într-o fabrică de făcut bani din crengi, mobilă aruncată, demolări și tot felul de alte deșeuri – GALERIE FOTO

Primarul Cătălin Flutur a prezentat joi o investiție realizată de municipalitate pentru soluționarea vechii probleme cu vegetația uscată. Groapa de gunoi de la Rediu a fost reamenajată într-o stație de procesare, despre care edilul șef a arătat că va aduce economii de peste 3 milioane de lei anual la bugetul local.

Resturile vegetale din oraș transformate în compost


Imaginile cu pubelele goale, dar cu grămezi uriașe de crengi, frunze și alte deșeuri uscate ar trebui să dispară din Botoșani.


Fosta rampă a fost acoperită în parte cu pavele și borduri de la lucrări dezafectate, a fost iluminată și securizată. Totodată, s-a refăcut racordul la rețeaua de apă și canalizare pentru asigurarea condițiilor de igienă și curățenie, de securitate și intervenție la incendii.


De asemenea, s-au achiziționat mai multe utilaje, printre care un sistem de compostare urbană a deșeurilor, prezentat drept cea mai inteligentă și economică soluție actuală, un utilaj multifuncțional care execută lucrări de săpare, încărcare, descărcare, cernere compost și omogenizare sol fertilizant și un tocător de crengi profesional.


S-a creat astfel un circuit prin care se preiau resturile vegetale din oraș, se toacă, se introduc într-o folie uriașă la uscat, iar după câteva săptămâni rezultă un compost care este utilizat ca îngrășământ pentru parcurile din oraș, scuaruri și alte spații verzi.


”Voiam să vă prezentăm un lucru absolut extraordinar, un lucru care s-a întâmplat în Botoșani. Indiferent de contrele din Consiliul Local, indiferent de ceea ce a gândit și ceea ce gândește majoritatea din CL, noi am mers înainte și ne-am făcut treaba”,


Cătălin Flutur, primar Botoșani.


Centrul de colectare este administrat de Direcția Edilitare a Primăriei Botoșani cu sprijinul Direcției Servicii Publice Sport și Agrement (DSPSA), deocamdată cu doar patru angajați întrucât circuitul este automatizat aproape în întregime, fiind de altfel coordonat de pe un simplu laptop.

 

S-au calculat economii de 90%


Pe baza unui raport întocmit de Sorin Grindei, actual consilier al primarului, fost director la Agenția pentru Protecția Mediului, Cătălin Flutur a subliniat că toate costurile cu operarea amintitului centru se ridică la doar 10% din valoarea care ar fi fost facturată de SC Urban Serv SA pentru acest serviciu.


De altfel, edilul șef a criticat în termeni duri majoritatea pe care PSD a avut-o în ultimii patru ani în Consiliul Local și conducerea societății de salubrizare pentru lipsa de implicare în rezolvarea problemelor deșeurilor verzi, reamintind că Primăria Botoșani a trebuit să intervină în cimitire pentru degajarea acestora de vegetația în exces fiindcă a avut de-a face cu ”oameni care nu au înțeles nimic din ceea ce trebuie să facă și din menirea lor”.


”Am făcut exact ceea ce trebuie, ceea ce așteaptă botoșănenii de la noi, cu specialiștii din Primărie, cu serviciile suport din Primărie și aici trebuie să reamintesc de efortul deosebit depus de Direcția Edilitare și cei de la DSPSA pentru că este o zonă foarte importantă, o zonă complexă, care în primul rând ne rezolvă nouă, celor din Botoșani, o multitudine de probleme ridicate în timp de – și am să o spun pe față, direct - de incompetența de care au dat dovadă unii în a administra niște afaceri”,


Cătălin Flutur, primar Botoșani.

 

Nu-i nevoie de licență de operare


catalin fluturMunicipalitatea și-a făcut însă calcule și pentru perioadele de abundență vegetativă, când producția va crește și va acoperi tot necesarul pentru parcuri și spații verzi, surplusul urmând a fi redirecționat contracost spre alte localități.


”Orice leuț pe care îl obținem din tot ce înseamnă deșeuri reciclabile vor intra înapoi în circuit în această zonă”,


Cătălin Flutur, primar Botoșani.


Centrul de colectare, pentru funcționarea căruia primarul a precizat că nu este necesară eliberarea unei licențe de operare de către ANRSC (Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice), va prelua inclusiv deșeurile rezultate din construcții-demolări, obiecte de mobilier aruncate și chiar materiale textile. Pentru toate acestea s-a amenajat un alt circuit, care urmează să fie dotat și cu o presă.


De la mobilă la textile și demolări


3,2 milioane de lei ar fi economia anuală făcută la bugetul local prin punerea în funcțiune a rampei care va gestiona deșeuri reciclabile necuprinse în Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor (SMID).

 

Este vorba de deșeuri din construcții și demolări de la populație, de mobilă, deșeuri verzi, textile, electrice, electronice și electrocasnice, deșeuri inerte provenite din măturatul stradal.

 

Neintroducerea acestor tipuri de gunoaie în SMID înseamnă practic faptul că nu sunt primite la noua rampă județeană de gunoi de la Stăuceni, municipalitatea fiind nevoită să găsească o soluție alternativă, care constă în transformarea fostei gropi de la Rediu.

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL

 

download from google playdownload from apple store
DIN CULISE: Gafe la depunerea jurământului prefectului și subprefecților, un invitat (ne)poftit și susținere politică în șoaptă – FOTO&VIDEO
Ceremonia restrânsă care a mai animat sala Nicolae Iorga din Palatul Administrativ la depunerea jurământului celor trei șefi ai Prefecturii a avut și momente nedorite.
Vot cu hoarda în Consiliul Județean și dezbateri în mare viteză: ”Stați puțin!”, ”O secundă”AUDIO ce fac aleșii la ședințele închise de un an
În jur de o oră a durat ședința Consiliului Județean Botoșani care a avut loc pe data de 25 februarie. Pentru prima dată în ultimul an, de când cu câteva excepții întrunirile aleșilor de la CJ au loc în circuit închis, fără accesul presei și al publicului larg, Botoșăneanul vă prezintă modul în care se desfășoară o astfel de ședință.
Botoșaniul tot mai ocolit de medici: Semieșec la concursul pentru 17 posturi, se reia procedura
Botoșaniul pare să fie tot mai ocolit de medici, iar elocvent este ceea ce s-a întâmplat la ultimul concurs organizat de Spitalul Județean Mavromati.
Botoșăneanul care folosește cel mai ieftin medicament din lume: Frigul este un profesor dur, dar cel mai înțelept în același timp – GALERIE FOTO
Pentru cei mai mulți dintre noi, primăvara înseamnă flori, soare, trezirea la viață a naturii. Există însă și oameni pentru care iarna, frigul, gheața reprezintă o binefacere și o metodă de a-și îmbunătăți viața.
LA MULȚI ANI! Pagini din viața pictorului: Teodor Valenciuc, decanul de vârstă al artiștilor botoșăneni, împlinește 91 de ani
Scoborât primăvăratec pe pământul Botoșanilor, Teodor Valenciuc împlinește, pe 1 martie, 91 de ani. Domol, cu un zâmbet reținut cât să facă din el un mucalit aproape sobru, visător de când se știe și scotocitor culoare, Teodor Valenciuc ne învață că vârsta nu se numără în ani, ci în povești trăite.
Care pandemie? Dan Bittman e deja sold-out cu primul spectacol la Botoșani, se mai vând bilete doar la al doilea
La primul spectacol din pandemie al unui artist de rang național s-au vândut deja toate biletele. Organizatorii au anunțat sold-out pentru concertul închinat femeii și programat pe data de 7 martie la Rapsodia City Center.
Botoșănenii care NU ne fac cinste: O tânără de 23 de ani a evadat din pușcărie din Italia, în China „Bonnie și Clyde” de Botoșani prinși la furat
Milioane de români și probabil mii de botoșăneni trăiesc peste hotare, unii încercând că muncească pentru a avea un venit cinstit, alții optând pentru alte metode de a obține bani în mod facil, însă ce contravine legilor din alte țări.
O parcare supra-aglomerată din centrul orașului va fi cu PLATĂ în urma solicitărilor botoșănenilor
Decizia a fost adoptată în ședința de Consiliu Local întrunită astăzi, de la ora 11:00.
INTERPELARE la ședința de la Municipiu: Sute de botoșăneni se opun unei investiții: Nu suntem de acord cu restaurante, magazine, terase, instituții
Ședința de Consiliu Local de astăzi, 25 februarie 2021 a început cu o intervenție din partea unei reprezentante a unui ONG local care se împotrivește deramării unei investiții în municipiu.
Loading...
Bolnavi de diabet lăsați o săptămână fără rețete după pensionarea unui medic de la ”Mavromati”
Mai mulți pacienți diagnosticați cu diabet nu și-au putut lua rețetele timp de o săptămână. Este vorba despre botoșăneni aflați în evidențele medicului pensionar Ioan Petrescu.
Botoșăneni infectați la petreceri private, cresc cazurile în municipiu de la o zi la alta
În ultimele zile, autoritățile sanitare de la Botoșani remarcă o creștere a cazurilor în municipiul Botoșani, rata de infectare ajungând la 2,41.
Primele imagini cu Fratele Andrei, botoșăneanul care a lăsat toate ale lumii: Gata să împărtășească un gând și un sfat bun și oferind totul - FOTOGALERIE
În urmă cu doi ani, actorul botoșănean lua o decizie care surprindea lumea artistică, și nu doar. La 33 de ani, în plină expansiune artistică, cu zeci de roluri pe scenă, în film, cu participări răsunătoare în emisiuni de top, actorul lăsa totul în urmă și pleca să își găsească liniștea. Și să găsească pe sine. 
Incendiu la o școală din Botoșani, mai multe echipaje de pompieri la fața locului – FOTO & VIDEO
La fața locului s-au deplasat mai multe echipaje de pompieri care au intervenit pentru stingerea incendiului. 
Scandalul de la Constanța: Colonelul Amarandei a trimis la Botoșani scara mobilă pentru un porumbel – GALERIE FOTO & VIDEO
La scurt timp de la preluarea conducerii Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Dobrogea botoșăneanul Cristian Amarandei s-a confruntat cu prima situație critică soldată cu decesul unei femei care a murit după ce a căzut de la înălțime.
Loading...
Stradă blocată complet de o înmormântare în etnie: circulația s-a reluat când au vrut rudele și cunoștințele – VIDEO & GALERIE FOTO
Nervi, înjurături, certuri și mai ales claxoane peste claxoane s-au putut auzi vineri în jurul orei 12:30 în zona centrală a municipiului Botoșani. Acolo, o înmormântare a unui reprezentant al etniei a dat peste cap circulația rutieră.
Primarul a împărțit locuințe la marginea orașului! Periplu cu deputați și viceprimar prin noile apartamente: Aș sări în sus de bucurie VIDEO & FOTO
În 2012 când USL zguduia politica românească, fostul primar de la Constanța, Radu Mazăre împreună cu Ovidiu Portariuc turnau simbolic primul cancioc de mortar pentru un ansamblu de locuințe pentru tineri. Se întâmpla în luna mai.
LOVITURĂ în procesul pentru tragedia auto de la Orășeni Deal, dosarul a ajuns la alt judecător
Unul dintre cele mai vechi dosare de la Judecătoria Botoșani a fost repartizat unui alt judecător. Este vorba despre dosarul în care este judecat Flavian Zacrețchi, tânărul care a produs accidentul de la Orășeni Deal în anul 2015 în care doi soți și-au pierdut viața.
Colonelul Amarandei în centrul unui scandal imens la Constanța: O femeie a căzut de la etajul 6 încercând să scape de un incendiu, pompierii NU aveau nici saltea, nici autoscară – VIDEO & FOTOGALERIE
O femeie de 56 de ani din Constanța a murit marți după ce a căzut de la balconul apartamentului de la etajul 6, cuprins de un incendiu violent. Ea ieșise pe balcon pentru a scăpa de flăcările din locuință și a așteptat acolo minute bune să fie salvată.
Se sparge pandemia: Dan Bittman concertează la Botoșani de Ziua Femeii... două zile la rând - Vino să-ți recalibrezi psihicul distrus
Poate cel mai mediatizat cântăreț român în ”epoca Covid” își reîncepe concertele la Botoșani. La aproape un an după ce spectacolele au fost blocate în totalitate de pandemie, în oraș vor avea loc show-uri timp de două zile la rând.
17 la 3! Victorie zdrobitoare în PNL pentru funcția de subprefect: Dacă va fi sau nu, asta e altă discuție
Biroul Politic Județean (BPJ) al Partidului Național Liberal s-a întrunit luni după amiază pentru a vota persoana a cărei nume a fost transmis la București pentru ocuparea unui post de suprefect la Botoșani.
Uite și la Flutur cum se lauda precum găina când a făcut un ou, aceste minime investiții sunt necesare și oricine era primar trebuia sa le facă și chiar mai mult decât atât. Utilajele au fost cumparate din bani publici , nu cred ca au fost aduși de Flutur de acasă.
7 august 2020, 07:14
Cu ocazia asta poate se gândește cineva sa se cosească și vegetația care creste printre pavelele de pe trotuarele din oraș, sunt zone in care circulația pietonala se face pe carosabil
7 august 2020, 06:38
este foarte corect ca si investitie complementara la cele realizate prin proiectul SIMD, mai mult autoritatea locala a inteles foarte bine obligatiile cei revin vizavi de unele categorii de deseuri generate in municipiu, aspect care a contribuit la stingerea multor divergente cu CJ Botosani ,Astfel de investitii vor fi multiplicate si in celelalte orase a judetului pentru solutionarea deseurilor verzi, celor de constructii, voluminoaselor, etc.
6 august 2020, 17:20
melimeloparis.ro%20
astratex.ro
Sondaj
Doriți să vă vaccinați contra Covid-19?
Da
Încă nu m-am hotărât
Nu
Declaraţia zilei
„Ce siguranță au acești copii de 15 – 16 ani maximum pe traseu, de la școală până acasă, ei termină orele la 19:00, respectiv 20:00. Când ajung acasă, când se odihnesc, când învață? Plus siguranța deplasării, de la ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.8838 lei
USD
Dolarul SUA
4.1118 lei
CHF
Francul elveţian
4.4060 lei
GBP
Lira sterlină
5.6917 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.7890 lei
XAU
Gramul de aur
223.8171 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2309 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3297 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1502 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.2419 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1852 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6568 lei
Vremea
astăzi
Botosani
0.6 o C
Dorohoi
0.8 o C
Bucecea
0.7 o C
Darabani
0.6 o C
Saveni
0.6 o C
Ştefăneşti
3.6 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.