Top News
Fosta groapă de gunoi s-a transformat într-o fabrică de făcut bani din crengi, mobilă aruncată, demolări și tot felul de alte deșeuri – GALERIE FOTO

Primarul Cătălin Flutur a prezentat joi o investiție realizată de municipalitate pentru soluționarea vechii probleme cu vegetația uscată. Groapa de gunoi de la Rediu a fost reamenajată într-o stație de procesare, despre care edilul șef a arătat că va aduce economii de peste 3 milioane de lei anual la bugetul local.

Resturile vegetale din oraș transformate în compost


Imaginile cu pubelele goale, dar cu grămezi uriașe de crengi, frunze și alte deșeuri uscate ar trebui să dispară din Botoșani.


Fosta rampă a fost acoperită în parte cu pavele și borduri de la lucrări dezafectate, a fost iluminată și securizată. Totodată, s-a refăcut racordul la rețeaua de apă și canalizare pentru asigurarea condițiilor de igienă și curățenie, de securitate și intervenție la incendii.


De asemenea, s-au achiziționat mai multe utilaje, printre care un sistem de compostare urbană a deșeurilor, prezentat drept cea mai inteligentă și economică soluție actuală, un utilaj multifuncțional care execută lucrări de săpare, încărcare, descărcare, cernere compost și omogenizare sol fertilizant și un tocător de crengi profesional.


S-a creat astfel un circuit prin care se preiau resturile vegetale din oraș, se toacă, se introduc într-o folie uriașă la uscat, iar după câteva săptămâni rezultă un compost care este utilizat ca îngrășământ pentru parcurile din oraș, scuaruri și alte spații verzi.


”Voiam să vă prezentăm un lucru absolut extraordinar, un lucru care s-a întâmplat în Botoșani. Indiferent de contrele din Consiliul Local, indiferent de ceea ce a gândit și ceea ce gândește majoritatea din CL, noi am mers înainte și ne-am făcut treaba”,


Cătălin Flutur, primar Botoșani.


Centrul de colectare este administrat de Direcția Edilitare a Primăriei Botoșani cu sprijinul Direcției Servicii Publice Sport și Agrement (DSPSA), deocamdată cu doar patru angajați întrucât circuitul este automatizat aproape în întregime, fiind de altfel coordonat de pe un simplu laptop.

 

S-au calculat economii de 90%


Pe baza unui raport întocmit de Sorin Grindei, actual consilier al primarului, fost director la Agenția pentru Protecția Mediului, Cătălin Flutur a subliniat că toate costurile cu operarea amintitului centru se ridică la doar 10% din valoarea care ar fi fost facturată de SC Urban Serv SA pentru acest serviciu.


De altfel, edilul șef a criticat în termeni duri majoritatea pe care PSD a avut-o în ultimii patru ani în Consiliul Local și conducerea societății de salubrizare pentru lipsa de implicare în rezolvarea problemelor deșeurilor verzi, reamintind că Primăria Botoșani a trebuit să intervină în cimitire pentru degajarea acestora de vegetația în exces fiindcă a avut de-a face cu ”oameni care nu au înțeles nimic din ceea ce trebuie să facă și din menirea lor”.


”Am făcut exact ceea ce trebuie, ceea ce așteaptă botoșănenii de la noi, cu specialiștii din Primărie, cu serviciile suport din Primărie și aici trebuie să reamintesc de efortul deosebit depus de Direcția Edilitare și cei de la DSPSA pentru că este o zonă foarte importantă, o zonă complexă, care în primul rând ne rezolvă nouă, celor din Botoșani, o multitudine de probleme ridicate în timp de – și am să o spun pe față, direct - de incompetența de care au dat dovadă unii în a administra niște afaceri”,


Cătălin Flutur, primar Botoșani.

 

Nu-i nevoie de licență de operare


catalin fluturMunicipalitatea și-a făcut însă calcule și pentru perioadele de abundență vegetativă, când producția va crește și va acoperi tot necesarul pentru parcuri și spații verzi, surplusul urmând a fi redirecționat contracost spre alte localități.


”Orice leuț pe care îl obținem din tot ce înseamnă deșeuri reciclabile vor intra înapoi în circuit în această zonă”,


Cătălin Flutur, primar Botoșani.


Centrul de colectare, pentru funcționarea căruia primarul a precizat că nu este necesară eliberarea unei licențe de operare de către ANRSC (Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice), va prelua inclusiv deșeurile rezultate din construcții-demolări, obiecte de mobilier aruncate și chiar materiale textile. Pentru toate acestea s-a amenajat un alt circuit, care urmează să fie dotat și cu o presă.


De la mobilă la textile și demolări


3,2 milioane de lei ar fi economia anuală făcută la bugetul local prin punerea în funcțiune a rampei care va gestiona deșeuri reciclabile necuprinse în Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor (SMID).

 

Este vorba de deșeuri din construcții și demolări de la populație, de mobilă, deșeuri verzi, textile, electrice, electronice și electrocasnice, deșeuri inerte provenite din măturatul stradal.

 

Neintroducerea acestor tipuri de gunoaie în SMID înseamnă practic faptul că nu sunt primite la noua rampă județeană de gunoi de la Stăuceni, municipalitatea fiind nevoită să găsească o soluție alternativă, care constă în transformarea fostei gropi de la Rediu.

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL

 

download from google playdownload from apple store
Afacerea „chiria”: Zeci de botoșăneni își închiriază apartamentele, prețurile apropiate de cele din orașele mari
Într-o perioadă grea din punct de vedere economic mai mulți botoșăneni și-au scos la vânzare sau spre închiriere proprietățile: apartamente, garsoniere sau chiar vile.
Ludovic Orban a promis la Botoșani drumuri europene inclusiv pentru Moldova: Chiar dacă această autostradă nu va trece prin Botoșani, există un proiect de conectare GALERIE FOTO & VIDEO
Premierul României a revenit la Botoșani în cadrul unei vizite electorale, premergătoare alegerilor locale din 27 septembrie 2020. De altfel sintagma acestei zilei de sâmbătă, 19 septembrie 2020 a fost „au mai rămas opt zile”.
Artiștii care au îngenuncheat politica: ”Am putea povesti istoria armenilor din România pornind de la această expoziție impresionantă” - GALERIE FOTO & VIDEO
Cu doar o săptămână înainte de alegerile locale, un eveniment care a adunat la un loc zeci de botoșăneni, dar și un ambasador, doi parlamentari și chiar unii candidați, a reușit o performanță greu de atins în vremurile noastre: nu s-a rostit nici un cuvânt despre politică, nu s-au făcut promisiuni. Nu au lipsit, însă, aplauzele.
ATMOSFERĂ de neuitat: Botoșănenii au cântat cu măștile pe față alături de Proconsul, la primul concert în sală al Filarmonicii ”George Enescu” – GALERIE FOTO & VIDEO
Un concert așteptat, un moment ce va rămâne multă vreme în memoria publiculului botoșănean. Vineri seara, pentru prima dată după jumătate de an, sala Filarmonicii ”George Enescu” Botoșani s-a deschis pentru melomani.
Principalii trei candidați la funcția de primar din același oraș, internați sau băgați la izolare din cauza coronavirusului
Virusul SARS-COV-2 a stopat campania electorală cu o săptămână înainte de alegerile locale pentru trei candidați la funcția de primar dintr-un oraș botoșănean.
Școala 2020 de la Botoșani: Trei elevi pozitivi, o clasă întreagă la izolare! Au fost depistați cu covid două cadre didactice și o îngrijitoare
La acest moment nu există riscuri de contaminare în unitățile de învățământ, transmit specialiștii din cadrul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Botoșani.
FC Botoșani a pierdut întâlnirea cu istoria, calificare risipită încă din minutul 2 – GALERIE FOTO
FC Botoșani a întâlnit joi seară pe KF Shkendija în turul II preliminar al Europa League. Meciul s-a disputat pe Stadionul Municipal și s-a terminat cu scorul de 0 - 1.
ACUM: FC Botoșani față în față cu istoria în Europa League: primește gol la primul atac al oaspeților - GALERIE FOTO
Clubul de fotbal al orașului poate scrie astăzi o pagină de istorie a sportului botoșănean. FC Botoșani întâlnește de la ora 18:45 pe KF Shkendija în turul II preliminar al Europa League, care a încheiat pe locul 3 sezonul precedent din Macedonia de Nord.
Colegiul Eminescu pe un butoi cu pulbere, părinții au înroșit grupurile de WhatsApp, directorul unității: Avem cele mai bune intenții să ajutăm copiii, nu să defăimăm și să aruncăm cu noroi
Cea mai prestigioasă unitate de învățământ din județul Botoșani, Colegiul Național Mihai Eminescu din municipiu a adoptat scenariul galben pentru actualul an școlar, adică jumătate dintre elevi vin la cursuri, iar ceilalți participă online.
Loading...
Cinci profesori s-au retras de la catedre, peste 40 de cadre didactice vulnerabile în fața virusului vor preda în continuare
Nu toți profesorii botoșăneni s-au întors la catedre începând de luni, 14 septembrie 2020. Unii au ales să renunțe în a mai profesa.
Învățătoarea de la Botoșani care și-a adus pisica proprie la ore pentru copiii de la clasă – GALERIE FOTO & VIDEO
Este una dintre cele mai iubite cadre didactice de la Școala Gimnazială nr. 10 din municipiul Botoșani și la fiecare patru ani de zile, pentru clasa ei se face o adevărată listă cu copii ai căror părinți o doresc să le fie dascăl. Mulți sfârșesc dezamăgiți pentru că efectivul elevilor din clasă se oprește la 30.
Botoșănenii, uniți și în acest an în jurul Sfintei Cruci: Aici este cu adevărat catargul corabiei în care trăim, în care ne rugăm lui Dumnezeu – GALERIE FOTO
Cu flori, crenguțe de busuioc și lumânări aprinse în mâini, pitind șoapta rugăciunii sub mască, botoșănenii au ieșit și în acest an să dea mărturie de credință și să își rostească din nou încrederea în puterea Sfintei Cruci.
Primarul, poziție ȘOC la proiectul de milioane de euro al lui Tincu din Centrul Vechi: Este și pentru mine halucinant - VIDEO
Edilul șef are o atitudine surprinzătoare față de investiția pe care consilierul social-democrat Mihai Tincu dorește să o realizeze în Centrul Vechi și care este blocată de câteva luni în Consiliul Local.
Deschidere de an școlar în pandemie: Elevii cu măști în loc de flori, au venit la cursuri pe rând, direct în clase, pauze luate prin rotație – GALERIE FOTO & VIDEO
Un nou an școlar cu totul atipic și cu o serie de premiere care vor bulversa sistemul până când vor fi acceptate și respectate de toți factorii implicați în procesul educațional. Ziua de 14 septembrie a anului pandemic 2020 nu a semănat deloc cu celelalte deschideri de an școlar.
Loading...
În numele Tatălui: Performanța românească în vreme de pandemie și povestea mai puțin știută a botoșăneanului de AUR - GALERIE FOTO
Nu a alergat pentru premii, nici pentru glorie. Dar are parte și de premii, și de glorie. Pentru tânărul botoșănean, linia de sosire nu înseamnă și finalul cursei, pentru că dincolo de competiție, podium, performanțe se mai află ceva: dragostea nemărginită pentru tatăl său.
Un candidat promite să vândă toate mașinile Primăriei Botoșani: Unii vor primar ca să aibă o mașină
Una dintre cele mai inedite promisiuni din campania electorală pentru alegerile locale din 27 septembrie aparține candidatului Partidului Mișcarea Populară la Primăria Botoșani.
Se redeschid școlile! CreaFuture a finalizat și al doilea curs de dezvoltare a abilităților, cadrele didactice duc jocurile la elevi – FOTO&VIDEO
A doua serie de 20 de cadre didactice cursate în cadrul CreaFuture a terminat cu succes cursul de dezvoltare a creativității și abilităților de viață.
REVOLTĂ la grădinițe înainte de noul an școlar! Părinții acuză că le sunt trimiși copiii acasă la jumătatea zilei: Ne-am epuizat concediile în starea de urgență
Cu două zile înainte de începerea noului an școlar în rândul părinților de la Botoșani s-a născut o stare de nemulțumire. Mai ales a celor care au copii înscriși la grădinițe și care au fost anunțați că, deși unitatea a adoptat scenariul verde, timp de două săptămâni din lună, preșcolarii vor fi trimiși acasă la amiază.
Botoșănenii au băut pe rupte în pandemie, sute de persoane la spital: LUNA în care femeile au petrecut cel mai mult
Chiar și pe pandemie, sute de botoșăneni au băut peste măsură astfel că au avut nevoie de îngrijiri medicale. De altfel, statisticile arată că mai mult de 50% din populație consumă alcool. 
S-a pensionat una dintre cele mai experimentate directoare de la Botoșani
Încă un șef de instituție iese din activitate și merge la pensie.
Uite și la Flutur cum se lauda precum găina când a făcut un ou, aceste minime investiții sunt necesare și oricine era primar trebuia sa le facă și chiar mai mult decât atât. Utilajele au fost cumparate din bani publici , nu cred ca au fost aduși de Flutur de acasă.
7 august 2020, 07:14
Cu ocazia asta poate se gândește cineva sa se cosească și vegetația care creste printre pavelele de pe trotuarele din oraș, sunt zone in care circulația pietonala se face pe carosabil
7 august 2020, 06:38
este foarte corect ca si investitie complementara la cele realizate prin proiectul SIMD, mai mult autoritatea locala a inteles foarte bine obligatiile cei revin vizavi de unele categorii de deseuri generate in municipiu, aspect care a contribuit la stingerea multor divergente cu CJ Botosani ,Astfel de investitii vor fi multiplicate si in celelalte orase a judetului pentru solutionarea deseurilor verzi, celor de constructii, voluminoaselor, etc.
6 august 2020, 17:20
Sondaj
Pe cine votați la funcția de președinte al Consiliului Județean?
Mihaela Huncă – Pro România
Bogdan Dăscălescu – ALDE
Doina Federovici – PSD
Corneliu Popescu – PMP
Costel Șoptică – PNL
Constantin Rotaru – PPU-SL
Daniel Doctorescu – PRM
Corneliu Furtună – Alianța Partidul Verde - PNȚCD
Andrei Drancă – Alianța USR-PLUS
Declaraţia zilei
A fost foarte supărător faptul că am acuzat în mod direct liderii PSD de un blat făcut cu cei de la PNL în ceea ce privește municipiul Botoșani și CJ. Mai clar, am acuzat faptul că a existat o înțelegere ascunsă între cei de ...
starshiners.ro%20
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.8641 lei
USD
Dolarul SUA
4.1529 lei
CHF
Francul elveţian
4.5153 lei
GBP
Lira sterlină
5.2908 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.9554 lei
XAU
Gramul de aur
252.2762 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2481 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3373 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9614 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1184 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1808 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6535 lei
Vremea
astăzi
Botosani
12.8 o C
Dorohoi
12.4 o C
Bucecea
12.9 o C
Darabani
11.2 o C
Saveni
12.7 o C
Ştefăneşti
19.4 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.