Top News
Cultura în vremea COVID: ”Pandemia aceasta, microbul acesta, ne-a schimbat total” - FOTO & VIDEO

Fără cultură şi relativa libertate pe care o implică, societatea, chiar dacă pare perfectă, nu este decât o junglă. De aceea orice creaţie autentică este un dar către viitor, spunea Albert Camus. Ce alte cuvinte mai potrivite ar caracteriza aceste vremuri în care autenticul devine prizonierul tehnologiei, în care emoția se măsoară în like-uri și spectatorul se pierde într-un spațiu virtual tot mai aglomerat și mai relativ?

Fără să se fi aflat vreodată pe lista priorităților în ultimii 30 de ani, domeniul cultural a mai primit o lovitură: pandemia cu noul tip de coronavirus. O criză care a acutizat problemele deja existente, cu toții asistând în prezent la o nouă paradigmă culturală.

 

Una care ne situează pe o poziție nouă, care ne transformă din participant activ în unul pasiv. Comunicarea a primit un adversar nou: distanțarea socială. Apropierea dintre public și artist este dictată de alte reguli, urmărite riguros de pedepse (amenzi) și alte repercusiuni.

 

 

Adaptarea, cuvântul-cheie în vreme de pandemie

 

La Botoșani, oamenii au prins a ieși din case pentru a participa la un concert sau un spectacol de teatru. În aer liber, pentru că sălile rămân mai departe închise pentru public.

 

Sâmbătă seara, pe esplanada Casei Sindicatelor, zeci de spectatori au aplaudat prestația instrumentiștilor Filarmonicii ”George Enescu” Botoșani. Lucrările compozitorilor celebri, plus vioara lui Florin Ionescu-Galați și bagheta dirijorului Petronius Negrescu au creat, în mijlocul orașului, un spațiu liber, destins, o atmosferă magică. De care melomanii aveau mare nevoie.

 

Managerul Filarmonicii ”George Enescu”, Mihai Sârbu, recunoaște că artiștii au trecut și încă mai trec printr-o perioadă dificilă, iar aceste concerte, chiar și în aer liber, sunt licărul de speranță care se întrevede. Cel puțin deocamdată.

 

”Din păcate, este o situație mai diferită și, din alt punct de vedere, foarte dificilă. Dar încercăm să ne adaptăm. În momentul în care am putut să facem concerte în aer liber, ne-am adaptat. Vinerea avem concerte la Cornișa. Discutând și cu directorul artistic al instituției, pentru persoanele în vârstă care nu pot merge la Cornișa, facem și un concert gratuit, sâmbăta, aici pe esplanada Casei Sindicatelor. Și o dată la două săptămâni, ziua, la 11.00, tot sâmbătă, ne vedem în Parcul Mihai Eminescu, la foișor. Depinde de vreme, e adevărat, dar suntem norocoși, pentru că până acum nu am ratat niciun concert”,

Mihai Sârbu, manager Filarmonica ”George Enescu” Botoșani

 

Participarea la astfel de concerte estivale mai ostoiește, și de o parte și de alta, dorul de muzică și de public, însă nu va asigura niciodată confortul, acustica, ținuta, atitudinea unui concert de sală.

 

Vestea bună spune managerul Filarmonicii, este că instrumentiștii nu au avut de suferit din punct de vedere financiar. Pentru că, în afara concediilor care s-au consumat în această perioadă, instrumentiștii au studiat și s-au pregătit pentru întâlnirea cu publicul.

 

”Noi, artiștii, suntem mulțumiți. Instrumentiștilor le era dor de public. Am depășit cu bine și situația, nu am tăiat din salarii, au avut concedii de odihnă, iar acum, vara, cântăm. Avem câte trei concerte pe săptămână. Sperăm, în toamnă, să deschidem stagiunea în sală”,

Mihai Sârbu, manager Filarmonica ”George Enescu” Botoșani

 

Spre deosebire de alte instituții de cultură din țară, Botoșaniul beneficiază de câteva facilități, cum ar fi esplanada din centrul orașului sau amfiteatrul din parcul de agrement Cornișa. Spații care pot primi un număr important de spectatori, chiar și în condițiile distanțării impuse.

 

”Acum suntem în stagiunea estivală. Suntem norocoși că avem și aici esplanadă, că avem și scenă la Cornișa. Sunt alte instituții în țară care încă nu au pornit. Noi, iată, suntem la al șaptelea concert în două săptămâni”,

Mihai Sârbu, manager Filarmonica ”George Enescu” Botoșani

 

Concertele în aer liber reprezintă, însă, o portiță care îi ajută pe organizatori, spațiile închise fiind mult mai restrictive. Chiar și așa, repetițiile au loc în sală, însă nici acolo nimic nu se mai întâmplă ca până acum. Sunt achiziționate permanent materiale dezinfectante, măști, termoscanere, iar numărul instrumentiștilor este mult limitat și, în general, pe fiecare partită în parte.

 

”E greu cu distanțarea. A trebuit să achiziționăm scaune, să respectăm distanța între spectatori. Fiecare instrumentist cântă acum la pupitrul său, față de până acum, când erau doi la pupitru. Facem repetițiile pe partide, nu avem voie mai mult de 10 instrumentiști. Am achiziționat termoscaner, dezinfectant, măști… Ne conformăm. E bine că ne vedem cu publicul. O să facem lucruri frumoase când vom reveni în sală”,

Mihai Sârbu, manager Filarmonica ”George Enescu” Botoșani

 

 

Lecții învățat, strategii schimbate

 

Privită inițial ca o provocare, perioada pandemiei lasă în urmă multe lecții. Și vine cu altele, care se cer a fi învățate pe parcurs. Strategiile culturale s-au năruit peste noapte, managerii se adaptează și experimentează din mers, alături de angajați și de public.

 

Și, din orice perspectivă am privi, elementul-cheie în această nouă paradigmă rămâne publicul. Care are nevoie de muzică, de teatru, de spectacol.

 

”Oricum, pandemia aceasta, microbul acesta, ne-a schimbat total. Cel puțin, pe mine m-a schimbat total. Îți dai seama de pe o zi pe alta că ajungi să iei niște decizii, ca și coordonator, ce faci mâine... Ce faci cu oamenii. Oamenii au rate…”,

Mihai Sârbu, manager Filarmonica ”George Enescu” Botoșani

 

Speranțele managerului de la Filarmonică se așază în tinda verii, când speră ca planurile noii stagiuni să fie dintre cele mai reușite. Adică în sala de spectacol. Până atunci…

 

”Suntem doriți să facem un Ceaikovski, un Brahms, o simfonie…  Dar deocamdată suntem mulțumiți să putem concerta și așa. Iată, oamenii ascultă și filmează din balcoane. Lumea e dorită să asculte muzică…”,

Mihai Sârbu, manager Filarmonica ”George Enescu” Botoșani

 

 

Noi concerte estivale pentru melomani

 

Finalul săptămânii viitoare aduce noi concerte, de data aceasta vocal-simfonice. Vineri, la ora 20.00, în Amfiteatrul Cornișa, și sâmbătă, la aceeași oră, pe esplanada Casei Sindicatelor.

 

Orchestra va fi sub bagheta dirijorului Mircea Holiartoc. Invitate: soprana Cristina Simionescu și mezzo-soprana Maria Miron.

 

În program: lucrări vocale și orchestrale de largă popularitate

 

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Un artist botoșănean își lansează un videoclip filmat la Colosseumul din Roma: Singurul artist român ce a obținut permisiunea autorităților italiene – VIDEO
”O megaproducție artistică”, ”videoclipul anului în lume al unui artist român”, ”filmat și produs de către televiziunea italiană”, acestea sunt cuvintele care anunță lansarea celui mai nou videoclip al prim-trompetistului Filarmonicii de Stat Botoșani.
Penultimul loc din România!!! Doar două noi cazuri de Covid în ziua când botoșănenii sunt obligați să poarte mască și afară
Hotărârea adoptată vineri de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) prin care începând de astăzi purtatul măștii devine obligatoriu în mai multe zone din municipiul reședință și din județ nu își are susținere tocmai în datele oficiale furnizate de autorități.
ULTIMĂ ORĂ: Masca obligatorie la Botoșani pe pietonale, în stații, piețe, târguri
Autoritățile au făcut anunțul în urmă cu puțin timp. Începând cu 1 august 2020 botoșănenii vor fi obligați să poarte măștile de protecție și în anumite spații deschise. 
Consiliera acuzată de trădare „încolțită” de PSD-iști în plen: Dacă citeam în engleză, cine înțelegea?
Consilierii locali s-au întâlnit joi în ședință ordinară, iar întâlnirea online a fost condusă de Daniela Roșu, cea care a fost exclusă din PSD, dar care a obținut în instanță anularea actului emis de partid.
În plină pandemie, zeci de copii din Botoșani au fost luați forțat de lângă părinți
Într-o perioadă extrem de grea pentru întreaga omenire, mai mulți copii au ajuns în grija statului.
Pe bune sau pe... campanie? Mega proiect de alimentare cu gaze a județului anunțat de vicepremier și senator: Abia aștept ca dl Șoptică să fie președintele CJ
Prezentă marți la Botoșani, viceprim-ministrul Raluca Turcan a făcut publice planurile Executivului de extindere a rețelei de gaze. Aceasta pentru că la data actuală gradul de racordare a locuințelor din România este de numai 32%, procent catalogat drept ”aproape o rușine” de oficialul guvernamental.
Doi soți din Botoșani MORȚI în accident, director „amenințat” cu amendă fiindcă ține procesul pe loc
Sunt mai bine de cinci ani de când doi soți își pierdeau viața într-un cumplit accident rutier în intersecția de la Orășeni Deal. Au rămas în urmă doi copii orfani în timp ce procesul bate pasul pe loc din cauză că dosarul este blocat la București.
ANCHETĂ: Trei întrebări și mai mulți actori botoșăneni, în trei decenii și jumătate de teatru - FOTO
O anchetă începută în anul 1985, de către secretarul literar al Teatrului ”Mihai Eminescu” din Botoșani, este continuată astăzi de publicația Botoșăneanul. Aceleași întrebări, alți actori. Uneori aceeași scenă.
Curs de dezvoltare a creativității, în aer liber, lângă piscină! Zeci de cadre didactice specializate în cadrul unui program european – FOTO&VIDEO
Proiectul lansat în mediul online la finele lunii trecute a intrat în perioada de implementare. Zeci de cadre didactice de la Botoșani au început cursurile de dezvoltare a creativității în cadrul programului ”CreaFuture - Creative Workforce for Cross-Border Future – Forță de muncă creativă pentru un viitor transfrontalier”.
Loading...
Un nou SCANDAL în politica botoșăneană un lider local PSD și-a dat demisia din cauza unui liberal care acuză că a fost păcălit de doi parlamentari
Luptele politice în pre-campania electorală aferentă alegerilor locale din septembrie se amplifică.
VIDEO din noul autobuz ISUZU care va circula în oraș pentru toți botoșănenii, de săptămâna viitoare – GALERIE FOTO
După numeroase petiții, semnale de alarmă, postări pe Facebook, jigniri, atacuri politice și valuri de revoltă, tramvaiele de la Botoșani devin în sfârșit, istorie.
EXCLUSIV: Social-democrata care nu a intrat în cursa din partid pentru CJ este candidata PSD la președinția Consiliului Județean
Ceea ce Botoșăneanul anticipa încă de luni la ”Ancheta Săptămânii” și anume că nominalizarea pentru obținerea candidaturii la președinția Consiliului Județean din partea PSD nu va fi obținută de vreunul dintre pretendenții înscriși în cursa internă, s-a confirmat între timp.
Suspectul de covid mort în accident rutier, plimbat dezbrăcat prin curtea spitalului: Era inconștient pe targă, doar în lenjerie intimăFOTOGALERIE
Familia lui Florin Caba, botoșăneanul de 42 de ani care a murit în accidentul de la Dealu Mare continuă să se revolte împotriva situației care a urmat evenimentului rutier.
Candidat la Primăria Botoșani cu program electoral din urmă cu 20 de ani, (încă) de actualitate: M-am uitat în jurul meu (la ceilalți candidați) și-am prins curaj VIDEO
Partidul Mișcarea Populară (PMP) – Filiala Botoșani și-a prezentat joi dimineață candidatul pentru Primăria Botoșani, validat de București în data de 20 iulie 2020.
Loading...
Bărbatul mort în accidentul rutier de ieri SUSPECT de covid, familia plânge la morgă, medicii au chemat Poliția – GALERIE FOTO & VIDEO
Întorsătură dureroasă de situație în cazul bărbatului de 42 de ani care a decedat în urma unui accident rutier care s-a produs ieri, marți, 21 iulie 2020 la Dealu Mare, intrarea în municipiul Dorohoi.
ULTIMA ORĂ: Covidul de la CFR Cluj a șutat puternic și în Golofca, fotbalistul a picat la marea testare
Situația devine din ce în mai îngrijorătoare la CFR Cluj! După ultimele testări, s-a ajuns la 10 jucători testaţi pozitiv cu COVID-19.
Povestea fantastică a lui ROC, botoșăneanul matematician care a „dat în mintea copiilor” cu ”Durdulucă în strămoșia Blajinilor” - FOTO
După proză și poezie, scriitorul născut la Botoșani vine acum cu o surpriză care s-ar putea încadra în categoria carte-eveniment.
Imaginea tristă a unui oraș care se (prea)schimbă - FOTO
Locuitorii care de zeci de ani admirau vechea casă și florile care parfumau împrejurimile trec acum triști prin zona care curând va deveni un șantier.
Spălătorie auto din Botoșani EVACUATĂ cu executorul judecătoresc – FOTOGALERIE
O altă sentință judecătorească pusă în executare în cursul zilei de joi, 16 iulie 2020, a fost în cazul unei persoane juridice.
Încă un consilier și-a recâștigat mandatul în instanță, într-un război politic cu Prefectura și două partide
În urmă cu o lună, prefectul Dan Nechifor era acuzat de faptul că s-a grăbit să emită un ordin prin care un consilier local ales viceprimar își pierdea mandatul înainte de termen.
Managerul Filarmonicii e un exemplu bun de urmat .El poarta masca ca sa nu raspandeasca Covid.
5 iulie 2020, 20:26
melimeloparis.ro%20
Sondaj
Credeți că se va găsi vaccin contra coronavirusului?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Acolo (nr. în Parlamentul European) am învățat niște lucruri extrem de importante, faci compromisuri pentru a ajunge la un consens. Cred că am suficientă experiență ca să îi capacitez pe colegii mei să-și ducă la î ...
starshiners.ro%20
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.8375 lei
USD
Dolarul SUA
4.0949 lei
CHF
Francul elveţian
4.4794 lei
GBP
Lira sterlină
5.3607 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.8756 lei
XAU
Gramul de aur
271.0003 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2458 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3977 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9510 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.0641 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1839 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6494 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.