Top News
Botoșaniul geniilor văzut prin ochii turiștilor: Splendid, dar dezolant / Fraților, suntem în 2020! - FOTO & VIDEO

Potențialul turistic al unui oraș ca Botoșaniul a fost mereu (supra)licitat în campaniile electorale sau în discursurile ocazionale menite să creeze un plus de imagine, un adaos de noblețe, un aer aristocrat într-o lume în care modernismul a devenit soluția facilă și argumentul folosit de unii dezvoltatori imobiliari, pe motiv că monumentele istorice nu își mai găsesc locul în ambientul actual.

Între județele Moldovei, Botoșaniul păstrează încă un număr însemnat de case vechi, de mănăstiri, spații protejate, chiar conace și case memoriale ale unor personalități dintre cele mai cunoscute (Iorga, Enescu, Eminescu).

 

Însă turistul care nu călătorește într-un cadru organizat (excursii, tabere etc.) nu beneficiază de o infrastructură care să îi vină în întâmpinare. Desigur, politicile la nivel local au creat un centru turistic, de câțiva ani au apărut și câteva indicatoare către principalele obiective. Se simte prezența la târguri, de unde ni se transmit semnale încurajatoare: avem tradiții, avem locuri minunate, oameni care duc mai departe istoria.

 

Doar că nu toți turiștii care ajung în nordul țării văd Botoșaniul din această perspectivă.

 

Iar unii dintre cei care vin, văd și pleacă lansează apoi în spațiul public opinii care, de multe ori, au un impact mult mai mare decât discursurile din târgurile de turism, oricât de motivante ar fi acestea.

 

La o simplă căutare prin lumea vloggerilor – fiind și cei cu cea mai mare audiență la publicul de toate vârstele – am aflat și cum se vede Botoșaniul prin ochii unui om aflat pentru prima dată în Botoșani sau a unuia revenit după multă vreme în oraș.  

 

 

Un drum până la Botoșani

 

Andreea Balaban, de pildă, este din București și a făcut o vizită rapidă la Botoșani. Început de an 2018. Pasionată de antichități, a decis să vină în nordul țării pentru a achiziționa un obiect. A profitat de călătorie pentru a vedea și câteva locuri din oraș.

 

”E prima dată când merg la Botoșani, nu am mers niciodată până acolo. Dar a dat Dumnezeu și am găsit biroul perfect. Nu găseam un birou, o masă de toaletă, un scrin care să fie fain. Din vară tot caut pe diverse site-uri, pe cele noi, pe site-uri de antichități. Să fie și pe stilul meu, dar și accesibil ca buget. Cel pe care l-am găsit, deși nu este ieftin, este absolut superb. O masă de toaletă de fapt, franțuzească, cu niște detalii superbe. Cu picioare curbate, oglindă și scăunel. Vă dați seama, din moment ce sunt dispusă să fac un drum atât de departe, într-o singură zi, cu tot ce implică asta, mi-l doresc foarte tare”, spune Andreea.

 

Contactul cu Botoșaniul se întâmplă pe la orele amiezii. Prima oprire: la Bălușeni, într-un peisaj feeric de iarnă.

 

 

”Suntem foarte aproape de Botoșani, în comuna Bălușeni. Ne-am oprit pentru că e o pădure, este totul alb, picior de om foarte puțin, ne-am bucurat de peisajul de poveste”.

 

Peisajul feeric nu este însă de ajuns pentru a cunoaște Botoșaniul. 

 

 

Case frumoase, dar în paragină

 

Operațiunea ”biroul” s-a încheiat cu succes, spune Andreea, așa că a pornit în căutarea unor case vechi. A fotografiat, a ”fragmentat” detalii prin obiectivul aparatului de fotografiat, a filmat interioare și… Concluzia nu a fost deloc surprinzătoare: splendid, dar frumusețea este tristă, dezolantă.

 

”Am căutat pe net case vechi și am găsit două foarte frumoase. Bineînțeles, este foarte trist când vezi cum arată, pentru că nu știu cât vor mai rezista. Casa este absolut superbă, o bijuterie, însă lăsată în paragină, cu geamuri sparte, nimeni nu o repară și probabil că va cădea la primul cutremur”.

 


 

Este vorba despre Casa Silion, cu adevărat o bijuterie arhitectonică. Situat pe strada I.C.Brătianu, în municipiul Botoșani, monumentul este o adevărată operă de artă, care amintește de Belle Epoque şi de Botoşaniul de început de secol XX. Despre această casă, Eugenia Greceanu, în lucrarea „Arhitectura civilă a oraşului Botoşani în veacul al XIX-lea“, spunea că este un ”exemplar de arhitectură Secession, remarcabil prin frenezia tratării volumelor”.

 

Andreea nu se mulțumește doar cu acest obiectiv, astfel că ajunge și pe strada Maxim Gorki nr. 13. Încă un fragment trist din istoria orașului. Botoșănenii știu că este vorba despre o clădire datând de la mijlocul sec. XIX, aflată pe Lista monumentelor istorice din județul Botoșani (cod BT-II-m-B-01889). Adăpost pentru oamenii străzii, clădirea a fost de mai multe ori cuprinsă de flăcări, fiind nevoie ca pompierii să intervină pentru a mai salva ce se mai putea.

 

”Cea de a doua casă. În spatele meu sunt blocuri. Oare cum o fi să stai vizavi și să vezi asta când te uiți pe geam? E în paragină, geamuri sparte. Este dezolant”, spune tânăra bucureșteancă.

 

 

 

La revenirea în București, după 14 ore de condus - ”am ajuns bine, nu ne-au prins zăpezile” -  Andreea reface drumul și trasează câteva concluzii.

 

”Case frumoase, dar în paragină, că nu are nimeni grijă de ele. Dacă s-ar ocupa cineva, ar putea fi niște chestii fabuloase și s-ar putea scoate bani din ele dacă le-ar restaura. Poate să le transforme în muzeu, cafenea, restaurant, sigur ar atrage atenția Superbe, dar totuși foarte trist. Interiorul cu mult moloz, cărămizi, mizerie, gunoaie, păreau să locuiască acolo oameni ai străzii. Foarte trist, dezolant. Păcat de ele, sunt atât de frumoase și ne batem joc de frumusețile pe care am putea să le avem, nu știu cu ce efort, dar e păcat că sunt lăsate să se degradeze”.

 


(Măsuța cumpărată de la Botoșani este o minune, spune Andreea)

 

Biciclist pe străzile orașului: ”Fraților, suntem în 2020!”

 

Un alt anotimp, altă experiență. De data aceasta, cel care ne conduce pe străzile orașului este ”biciclist în Arad”. Luna iunie 2020, într-un Botoșani încă zdruncinat de tramvaie (între timp înlocuite cu autobuze).

 

Biciclistul parcurge drumul dinspre zona industrială către centrul orașului, pe bulevard, apoi coborând pe lângă Liceul Laurian. Prima observație: lipsa pistelor pentru biciclete.

 

”Frumușel Botoșaniul. Ce nu îmi place că nu văd pistă de bicicletă, cel puțin pe aici. Și nu îmi plac tramvaiele. Fraților, suntem în 2020, modernizați-vă și voi. În 2020 să mai aveți încă tramvaiele astea, domnul primar sau primăriță, ce-i fi, cam dormi pe tine. Mă gândesc că în majoritatea orașelor din țară e la fel…”.

 

 

 

Ajunge în centru, însă nici aici nu găsește piste pentru biciclete.

 

De-a lungul traseului, semnalează problemele din trafic: un pieton care aleargă pe trecere, o mașină parcată pe sens invers, un biciclist care nu semnalizează atunci când execută un viraj, vagonul tramvaiului plin ochi de călători, când regulile impus distanțarea din cauza pandemiei…

 

 

O tânără însărcinată pe drumul către Botoșani: ”Ziceai că sunt pe trambulină”

 

Andreea Mocanu este tot din București. Însărcinată, a venit cu soțul ei la Botoșani. Mai exact, la Avrămeni, la bunici.

 

”Am zis că este timpul să vă arăt și vouă pe unde am copilărit și cu ce bunătățuri m-a învățat mamaia de când eram mică”, spune tânăra.

 

Însă proba cea mai importantă - și dificilă – a fost pentru ea drumul până la Botoșani, cu mașina.

 

”A fost mai întâi un drum de la București la Galați, unde am stat o noapte la ai mei, apoi ne-am mobilizat pentru drumul către Avrămeni. Eu fiind însărcinată, drumul nu a durat 6 ore, cât ar trebui, pentru că știți cum sunt drumurile din Moldova… A durat cam 8 ore jumătate. Și cu mers de ziceai că sunt pe trambulină, ceea ce nu recomand deloc femeilor însărcinate, dar m-am mutat mai în față, sunt bine acum”, a povestit vloggerița din București.

 

 

loading...
Marile festivaluri ale micilor orașe: ”România e făcută mai degrabă din Darabaniuri decât din Clujuri” – GALERIE FOTO
MINUNILE din Botoșani ignorate de politicieni, NEȘTIUTE de turiști! Vulcanii noroioși din județ, peisajele nepromovate de unitățile administrative- GALERIE FOTO

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Una dintre funcțiile de conducere de spital (ne)dorite, scoasă la concurs! Candidații lăsați în spital cu presă, dar cu întrebările trimise înainte
Funcție de manager de spital scoasă la concurs pe finalul anului istoric 2020.
ALEGERI GENERALE: PNL a depus listele pentru parlamentare cu absențe de marcă: Deja am câștigat la alegerile locale după cum bine știți FOTO&VIDEO
S-au prezentat la Biroul Electoral Județean din incinta Palatului Administrativ preponderent liberalii care se află pe listele pentru Senat și Camera Deputaților la alegerile din 6 decembrie 2020, însă nu în totalitate. Au intrat cu dosarele de candidatură doar cei care sunt cap de listă pentru ambele camere din Parlament.
Un nou FOCAR într-o instituție publică! Patru salariați depistați pozitiv în weekend, anchetă făcută de DSP
Seria infectărilor în unități ale statului continuă cu noi cazuri de funcționari care au contactat boala cauzată de virusul SARS-COV-2.
Înmormântare cu zeci de polițiști și jandarmi: Preotul mort de Covid adus la biserică doar înaintea înhumării, DSP-ul a obligat familia să-l depună la morgă – GALERIE FOTO
Părintele profesor Constantin Muha a ajuns seara trecută la Dorohoi. Sicriul a fost depus la morga Spitalului municipal Dorohoi, în ciuda dorinţei familiei şi a  credincioşilor, care aşteptau să fie depus pe catafalcul ridicat în curtea Bisericii Sfânta Vineri.
Director de instituție suspendat, achitat la Suceava într-un dosar cu primar și afacerist condamnați și puși să aducă bani grei de acasă
După trei ani de procese, directorul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Botoșani a fost achitat definitiv în procesul în care DNA îl trimisese în judecată pentru complicitate la ”folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei”.
Gata LISTA PNL Botoșani pentru Parlament: Senator, deputat, primar de oraș, afaceriști, doctoriță, plus doi oameni din Prefectură
Biroul Politic Județean (BPJ) al PNL Botoșani s-a întrunit vineri la ora 13:00 pentru a stabili candidații la alegerile parlamentare. Membrii BPJ au votat listele pentru Senat și Camera Deputaților, pe care aspiranții la Legislativ au fost trecuți în ordinea negociată de liderii organizației.
ACCIDENTUL mortal de la „Permise”: Tânărul care avea atunci 19 ani și care a omorât un om cu mașina, condamnat la închisoare cu suspendare
Pe 18 iunie 2017 un cumplit accident rutier a avut loc pe Calea Națională, lângă sediul Serviciului Public Comunitar Regim Permise și Înmatricularea Vehiculelor (SPCRPCIV), un bărbat fiind omorât în timp ce citea ziarul.
Municipiul Botoșani tot mai aproape de restricțiile din starea de urgență, zeci de bolnavi zilnic, rata se apropie de 1,5 la mia de locuitori
O statistică valabilă pentru județul Botoșani indică faptul că botoșănenii continuă să se expună virusului SARS-COV-2 și contactează boala în societate, la evenimente private și nu neapărat la locul de muncă.
Hram pe pandemie la Biserica de pe Unirii: Coadă pe tot Pietonalul, zona împânzită de polițiști și jandarmi – GALERIE FOTO
Biserica Ortodoxă o prăznuiește astăzi, 14 octombrie 2020 pe Sfânta Cuvioasă Parascheva,  ocrotitoarea Moldovei. În condiții speciale însă și asta din cauza pandemiei de Covid. La Iași au avut loc chiar și proteste deoarece nu au fost lăsați să participe la pelerinaj și oameni din alte județe.
Loading...
Gata negocierile între partide! PSD-ul își împarte vicepreședinții și viceprimarii, femeie susținută pentru funcția de administrator la Județ
Partidul Social Democrat a câștigat în 27 septembrie 2020 atât Consiliul Județean cât și Primăria municipiului reședință de județ. De asemenea, în județ, 43 de primării au fost adjudecate tot de social democrați.
Învățământul pe pandemie: Elevii botoșăneni fără tablete, e nevoie și de personal în școli - Este mai multă muncă
La nivelul județului Botoșani, școlile își desfășoară activitatea după cele trei scenarii respectiv roșu, galben și verde. Momentan, 22 de unități de învățământ aplică scenariul roșu care presupune învățarea exclusiv online.  
Peste 100 de botoșăneni îmbolnăviți de bacteriile din spital: Nu vom afla câte infecţii au fost la pacienţii care au decedat cu COVID-19
În doar câteva luni în jur de 120 de botoșăneni s-au îmbolnăvit în spital. Au fost raportate infecții intraspitalicești chiar și în lunile de pandemie.
Fără mandate după locale, președinții de la USR și PLUS Botoșani încearcă la parlamentare
Alianța USR-PLUS se află la Botoșani într-o situație specială după alegerile locale: liderii celor două formațiuni care au candidat pe 27 septembrie nu se află în structura noilor autorități județene.
Proiecția filmului ”30 de ani și 15 minute” la Botoșani, în prezența lui Ștefan Mandachi: Oare omul ăsta o fi strigat și el că vrea autostrăzi? - FOTO&VIDEO
O sală încremenită, în care doar lacrima a mișcat vreme de 90 de minute. Imagini tulburătoare, momente de revoltă, de neputință în fața unei realități în care ne zbatem de 30 de ani. Din păcate, fără speranță…
Loading...
Președintele CJ, noii primari, consilierii județeni și locali învestiți în condiții speciale, în aer liber sau „fără asistență”, în mediul virtual
Pandemia care marchează anul 2020 aduce noi situații în premieră care în trecut nici nu ar fi fost luate în calcul. Spre exemplu, mult așteptatele ședințe de învestire în care noii aleși locali depun jurământul, vor fi organizate în acest an în condiții speciale.
ȚEAPĂ de la stat pentru copila asistentei de la Botoșani moartă de la infecția cu COVID-19
Urmașii angajaților din sistemul sanitar care au decedat în urma îmbolnăvirii cu virusul SARS-COV-2 nu pot beneficia de drepturile prevăzute de legislația în vigoare, adică o pensie de urmaș calculată la un procent din salariul avut de persoana decedată.
Străzi din municipiu inundate și cu apa până la genunchi, primarul ales de botoșăneni promisiune fermă: Am vorbit în această perioadă despre cei 60 de km pe care îmi doresc să-i asfaltez în acești 4 ani VIDEO
Ploile care au căzut în ultimele zile în municipiul Botoșani mai ales, au scos la iveală din nou problemele cu care se confruntă botoșănenii care locuiesc la periferie, în zone în care nu există asfalt, ci doar drumuri de pământ sau cel mult pietruite.
Covid-ul izbește instituțiile: TREI unități cu angajați depistați pozitiv într-o singură zi
Direcția de Sănătate Publică are în derulare în acest moment mai multe anchete epidemiologice care vizează mai mulți angajați din sistemul bugetar.
Botoșăneanca de la „Crimele Comunismului” s-a descotorosit de cercetătorii care au săpat după osemintele elevului Călinescu, deținuții politicii încheie colaborarea cu ”domnișoara” - FOTOGALERIE
Dorohoianca Alexandra Toader, numită în funcția de președinte executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) la jumătatea lunii ianuarie a acestui an, l-a înlocuit la conducerea Institutului pe Radu Preda.
Primarul ales Cosmin Andrei pe străzile inundate ale orașului: Este nevoie urgentă de refacerea infrastructurii de colectare a apei pluvialeGALERIE FOTO
Ploaia abundentă care a căzut în după amiaza zilei de marți, 6 octombrie 2020 a provocat noi inundații în zonele problematice ale municipiului reședință de județ.
Sondaj
Credeți că o vom duce mai bine după alegerile din 27 septembrie?
Da
Nu
Va fi la fel
Declaraţia zilei
„Nu ne-am dorit aceste alegeri pentru că noi am pus și punem pe primul loc sănătatea botoșănenilor, educația copiilor noștri, sănătatea bunicilor și părinților noștri și nu suntem de acord cu aceste alegeri. Ne-am î ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.8730 lei
USD
Dolarul SUA
4.1185 lei
CHF
Francul elveţian
4.5396 lei
GBP
Lira sterlină
5.3917 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.9322 lei
XAU
Gramul de aur
253.9661 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2412 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3354 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9234 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1317 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1788 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6548 lei
Vremea
astăzi
Botosani
15.0 o C
Dorohoi
12.5 o C
Bucecea
15.0 o C
Darabani
12.0 o C
Saveni
15.0 o C
Ştefăneşti
18.3 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.