Top News
Botoșani, ”oraşul plin de grădini şi de soare”, a înflorit și în vreme de pandemie – GALERIE FOTO

Dacă multe dintre instituțiile statului arată dezolant după cele câteva luni de pandemie, nu același lucru se poate spune despre spațiile de sub balcoanele botoșănenilor, care redau orașului renumele de altădată.

Într-un oraș pe care, într-o preumblare de după-amiază, îl străbați la pas de la un capăt la altul, un turist cu ochi scotocitor nu are cum să nu remarce specificul urbei, în special arhitectura civilă, care ilustrează toate curentele artistice ale secolului al XIX-lea, pe care le regăsim la locuințe sau edificii publice, unele bine întreținute, altele în jalnica haină a trecerii vremii.

 

La aceasta adăugăm frumusețea vie, trecătoare, a orașului. Un aspect deloc de neglijat de vreme ce Eugenia Greceanu, în lucrarea ”Ansamblul urban medieval”, remarca valoarea urbanistică a urbei și prin calitatea excepțională a masivelor de vegetație, care au conferit Botoșanilor din trecut denumirea de ”Oraș al grădinilor”.

 

 

Grădina de sub balcon

 

În plină pandemie, Botoșaniul s-a transformat într-un adevărat ”oraș al trandafirilor”.

 

Și nu ne vom opri aici asupra intervențiilor edilitare ale autorităților, pentru că acestea privesc în mare măsură zone centrale, intersecții, perimetrul instituțiilor administrative sau obiective de interes major.

 

În mare parte, domeniul public destinat florilor este bine gestionat, chiar dacă doar în limita ”normelor obligatorii”, fără prea mult spirit inovativ sau creativ în amenajare urbană.

 

Vom poposi de data aceasta în zona blocurilor de locuit. Acolo unde, în vreme de pandemie, micile grădini au ”explodat” în zeci de culori.

 

Dar mai presus de toate am asistat, în luna iunie, la un regal al trandafirilor.

 

Este impresionant și deopotrivă surprinzător cum, în plină pandemie, botoșănenii nu au uitat să își îngrijească florile de sub balcoane. Cele mai multe dintre grădini sunt atent proiectate și organizate, cu simț estetic.

 

 

Este adevărat că există străzi unde este o adevărată plăcere să te plimbi, și amintim aici străzile Vârnav sau Bucovina. La fel cum pe altele privirea nu se încumetă să hălăduiască.

 

Izolarea a lăsat instituțiile pradă bălăriilor

 

În contrast cu mini-grădinile de trandafiri, imaginea pe care o oferă spațiul verde al unor instituții publice este de-a dreptul dezolantă. Iar ploile au contribuit generos, lăsând în urmă bălării mai mari decât gardul.

 

Pandemia și, în cele mai multe cazuri, absența angajaților de la serviciu au făcut ca spațiul verde din curțile unor instituții ale statului să se dezvolte necontrolat.

 

Nici măcar gardul viu, care altădată era atent curățat de către angajați, nu s-a mai bucurat acum de atenție, clădirile având deseori aspectul unor locuri părăsite.

 

 

Oraş-grădină

 

Istoricul Ionel Bejenaru ne amintea la rându-i, nu cu multă vreme înainte de a pleca la cele veșnice, că numeroase personalități au conlucrat la ideea de a atribui Botoșanilor supranumele de Oraș-grădină.

 

Începând cu Constantin Gane, istoric, memorialist botoşănean, care descria urbea drept „Botoşani, oraşul plin de grădini şi de soare”.

 

Geologul Ion Simionescu, profesor universitar, preşedinte al Academiei Române (1941 – 1944), spunea răspicat: „Rar oraş din ţară care să aibă atâtea grădini întinse ca Botoşanii, după cum rar oraş de dealuri, în care brazilor să le meargă atât de bine, variind podoaba grădinilor”.

 

Nicolae Leon, biolog, fratele lui Grigore Antipa: „În Botoşani era grădina lui Vârnav, o grădină mare cu flori şi fructe multe, în care cânta muzica militară de două opri pe săptămână (…) Oraşul Botoşani este plin de livezi şi florării. În copilăria mea era grădina lui Liptzchi, a lui Bolfos, grădina Petrinoaiei, în care cânta muzica şi lumea mergea de se plimba şi bea ape minerale”.

 

Străin orașului, dar sensibil la frumusețea orașului, Gala Galaction a dăruit Botoșanilor cuvinte de apreciere: „Cine intră în acest oraş se simte tainic învăluit de urma poeziei lui Eminescu (…) În grădina aceasta (n.n. Vârnav), iluziunea e mai puternică şi armoniile fără de moarte ale poeziei lui Eminescu se materializează în fiecare creangă legănată şi se revarsă, în jgheabul ceasului de faţă, din fiecare boschet cu granguri şi cu mierle”.

 

Ionel Bejenaru ne aduce și mărturia unei fiice a Botoșanilor (n. 1 februarie 1911, Ştefăneşti), prof. Rodica Procopiu: „Botoşaniul avea un parfum deosebit pe care, de exemplu, nu l-am întâlnit la Iaşi când am venit. Era oraşul grădinilor, construit oarecum cam prea pe orizontală, din punct de vedere vegetal, iar din punct de vedere cultural, spiritual mai bine spus, mergea pe verticală cu câteva clădiri care erau bisericile şi câteva instituţii publice: primăria, liceul „Laurian”, Tribunalul şi două regimente, 37 şi 77 infanterie, distinse pe front în războiul de întregire a patriei. Turlele bisericilor, a lui Ştefan cel Mare şi Petru Rareş dădeau această înălţare. Piaţa primăriei, cu pecetea şi cu un fel de fleşe a Primăriei dădeau acea atmosferă de linişte şi de spiritualitate. Această linişte pe care o găseai pe străzile pline de pini, de case cu grădini mari”.

 

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
ULTIMĂ ORĂ: Masca obligatorie la Botoșani pe pietonale, în stații, piețe, târguri
Autoritățile au făcut anunțul în urmă cu puțin timp. Începând cu 1 august 2020 botoșănenii vor fi obligați să poarte măștile de protecție și în anumite spații deschise. 
Consiliera acuzată de trădare „încolțită” de PSD-iști în plen: Dacă citeam în engleză, cine înțelegea?
Consilierii locali s-au întâlnit joi în ședință ordinară, iar întâlnirea online a fost condusă de Daniela Roșu, cea care a fost exclusă din PSD, dar care a obținut în instanță anularea actului emis de partid.
Pe bune sau pe... campanie? Mega proiect de alimentare cu gaze a județului anunțat de vicepremier și senator: Abia aștept ca dl Șoptică să fie președintele CJ
Prezentă marți la Botoșani, viceprim-ministrul Raluca Turcan a făcut publice planurile Executivului de extindere a rețelei de gaze. Aceasta pentru că la data actuală gradul de racordare a locuințelor din România este de numai 32%, procent catalogat drept ”aproape o rușine” de oficialul guvernamental.
Doi soți din Botoșani MORȚI în accident, director „amenințat” cu amendă fiindcă ține procesul pe loc
Sunt mai bine de cinci ani de când doi soți își pierdeau viața într-un cumplit accident rutier în intersecția de la Orășeni Deal. Au rămas în urmă doi copii orfani în timp ce procesul bate pasul pe loc din cauză că dosarul este blocat la București.
ANCHETĂ: Trei întrebări și mai mulți actori botoșăneni, în trei decenii și jumătate de teatru - FOTO
O anchetă începută în anul 1985, de către secretarul literar al Teatrului ”Mihai Eminescu” din Botoșani, este continuată astăzi de publicația Botoșăneanul. Aceleași întrebări, alți actori. Uneori aceeași scenă.
Curs de dezvoltare a creativității, în aer liber, lângă piscină! Zeci de cadre didactice specializate în cadrul unui program european – FOTO&VIDEO
Proiectul lansat în mediul online la finele lunii trecute a intrat în perioada de implementare. Zeci de cadre didactice de la Botoșani au început cursurile de dezvoltare a creativității în cadrul programului ”CreaFuture - Creative Workforce for Cross-Border Future – Forță de muncă creativă pentru un viitor transfrontalier”.
Un nou SCANDAL în politica botoșăneană un lider local PSD și-a dat demisia din cauza unui liberal care acuză că a fost păcălit de doi parlamentari
Luptele politice în pre-campania electorală aferentă alegerilor locale din septembrie se amplifică.
VIDEO din noul autobuz ISUZU care va circula în oraș pentru toți botoșănenii, de săptămâna viitoare – GALERIE FOTO
După numeroase petiții, semnale de alarmă, postări pe Facebook, jigniri, atacuri politice și valuri de revoltă, tramvaiele de la Botoșani devin în sfârșit, istorie.
EXCLUSIV: Social-democrata care nu a intrat în cursa din partid pentru CJ este candidata PSD la președinția Consiliului Județean
Ceea ce Botoșăneanul anticipa încă de luni la ”Ancheta Săptămânii” și anume că nominalizarea pentru obținerea candidaturii la președinția Consiliului Județean din partea PSD nu va fi obținută de vreunul dintre pretendenții înscriși în cursa internă, s-a confirmat între timp.
Loading...
Suspectul de covid mort în accident rutier, plimbat dezbrăcat prin curtea spitalului: Era inconștient pe targă, doar în lenjerie intimăFOTOGALERIE
Familia lui Florin Caba, botoșăneanul de 42 de ani care a murit în accidentul de la Dealu Mare continuă să se revolte împotriva situației care a urmat evenimentului rutier.
Candidat la Primăria Botoșani cu program electoral din urmă cu 20 de ani, (încă) de actualitate: M-am uitat în jurul meu (la ceilalți candidați) și-am prins curaj VIDEO
Partidul Mișcarea Populară (PMP) – Filiala Botoșani și-a prezentat joi dimineață candidatul pentru Primăria Botoșani, validat de București în data de 20 iulie 2020.
Bărbatul mort în accidentul rutier de ieri SUSPECT de covid, familia plânge la morgă, medicii au chemat Poliția – GALERIE FOTO & VIDEO
Întorsătură dureroasă de situație în cazul bărbatului de 42 de ani care a decedat în urma unui accident rutier care s-a produs ieri, marți, 21 iulie 2020 la Dealu Mare, intrarea în municipiul Dorohoi.
ULTIMA ORĂ: Covidul de la CFR Cluj a șutat puternic și în Golofca, fotbalistul a picat la marea testare
Situația devine din ce în mai îngrijorătoare la CFR Cluj! După ultimele testări, s-a ajuns la 10 jucători testaţi pozitiv cu COVID-19.
Povestea fantastică a lui ROC, botoșăneanul matematician care a „dat în mintea copiilor” cu ”Durdulucă în strămoșia Blajinilor” - FOTO
După proză și poezie, scriitorul născut la Botoșani vine acum cu o surpriză care s-ar putea încadra în categoria carte-eveniment.
Loading...
Imaginea tristă a unui oraș care se (prea)schimbă - FOTO
Locuitorii care de zeci de ani admirau vechea casă și florile care parfumau împrejurimile trec acum triști prin zona care curând va deveni un șantier.
Spălătorie auto din Botoșani EVACUATĂ cu executorul judecătoresc – FOTOGALERIE
O altă sentință judecătorească pusă în executare în cursul zilei de joi, 16 iulie 2020, a fost în cazul unei persoane juridice.
Încă un consilier și-a recâștigat mandatul în instanță, într-un război politic cu Prefectura și două partide
În urmă cu o lună, prefectul Dan Nechifor era acuzat de faptul că s-a grăbit să emită un ordin prin care un consilier local ales viceprimar își pierdea mandatul înainte de termen.
Încă o bombă politică: Vicepreședintele PSD a trecut la Pro România și candidează la Primăria Botoșani
Apropierea alegerilor locale tulbură serios apele politicii botoșănene. După ce ieri candidatul ALDE la Primăria Botoșani s-a retras din cursă, astăzi la Pro România s-a decis schimbarea persoanei nominalizate inițial.
Bombă înaintea alegerilor: Unul dintre candidații la Primăria Botoșani S-A RETRAS din cursă
Prima mare surpriză din perioada de precampanie electorală vine de la Alianța Liberalilor și Democraților (ALDE), care cu doar două luni și jumătate înainte de alegeri a rămas fără candidatul nominalizat la funcția de primar al municipiului Botoșani.
Artista de la Prisacani iubită de botoșăneni a ajuns pe acoperișul României cu ia cusută de bunica Anica – GALERIE FOTO & VIDEO
Iustina Irimia Cenușă nu mai are nevoie de prezentare, pentru că botoșănenii în marea lor parte o cunosc și o îndrăgesc. Și nu doar ei, ci și românii care au rezonat cu „Fetele de la Botoșani” când au lansat invitația muzicală ”Hai la Botoșani”, cu un succes real în lumea artistică românească.
melimeloparis.ro%20
Sondaj
Credeți că se va găsi vaccin contra coronavirusului?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
”Candidează la Primăria Botoșani (n.r Roxana Țurcanu) pentru că așa am apreciat într-un termen foarte scurt că este persoana potrivită, fiind și președintele partidului. Are experiența necesară să ducă o campanie ...
starshiners.ro%20
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.8341 lei
USD
Dolarul SUA
4.0976 lei
CHF
Francul elveţian
4.4795 lei
GBP
Lira sterlină
5.3537 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.8671 lei
XAU
Gramul de aur
260.3097 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2473 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4026 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9278 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.0629 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1847 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6493 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.