Top News
Bombă de aproape 7 milioane de euro la municipiu, Botoșani riscă falimentul

Municipiul Botoșani tocmai a fost chemat în judecată într-un proces capital pentru situația financiară a urbei. Miza este una uriașă: 30,1 milioane de lei sau, dacă vreți, peste 300 de miliarde de lei vechi.

Firma falimentară de termoficare a câștigat rețelele în instanță și vrea banii pe ele

SC Termica SA, fosta societate de termoficare a orașului, a deschis pe 14 martie o acțiune la Tribunalul Botoșani prin care solicită restituirea prin echivalent a unor bunuri transferate printr-o factură fiscală din 2010. Curtea de Apel Suceava a obligat Primăria Botoșani să înapoieze respectivele bunuri, însă acestea sunt imposibil de redat în natură și, în consecință, SC Termica SA, firmă în faliment condusă de lichidatorul Constantin Lulu Dascălu, cere acum contravalorea în lei a acestora. Mai exact, este vorba de rețeau primară transport agent termic modernizată, rețele secundare de transport agent termic modernizate, contori și bucle de măsură, echipamente, instalații, sisteme de măsură și automatizare integrate în sistemul centralizat de alimentare cu energie termică și amplasate în punctele termice, echipamente și instalații tehnologice aferente centralei electrice de termoficare, integrate și ele în sistemul centralizat de termoficare și un stoc de materiale utilizat la lucrările de modernizare derulate după 1 iulie 2010.

Un fost director al Fiscului a estimat valoarea bunurilor

De asemenea, SC Termica SA solicită și plata unor dobânzi, calculate la suma datorată începând cu amintita dată până la momentul achitării efective, plus achitarea cheltuielilor de judecată. În 2010, după crearea SC Modern Calor SA, SC Termica SA a fost practic deposedată de toate bunurile menționate mai sus, fără să încaseze contravaloarea lor. Magistrații suceveni au anulat transferul patrimonial efectuat în baza unei facturi, iar acum lichidatorul cere contravaloarea respectivelor bunuri. Deși actul a fost desființat în instanță, restituirea în natură nu poate fi pusă în practică deoarece bunurile în cauză sunt fie accesorii la bunurile aflate în domeniul puublic al municipiului Botoșani, fie înglobate în acestea (rețea de transport agent termic, sistem centralizat de alimentare cu energie termică), situația fiind confirmată și de un executor judecătoresc. Cum până la data transferului făceau parte din patrimoniul SC Termica SA, lichidatorul a apelat la un expert, Gheorghe Maga, fostul director al Fiscului, care printr-un raport de expertiză a concluzionat că Primăria Botoșani trebuie să achite nici mai mult, nici mai puțin de 30.106.429,30 de lei, la care se adaugă și dobânzile de la data transferului și până la data plății efective.

 

CITEȘTE ȘI:

O poveste de succes : Cum tragi o ţeapă de 45 de milioane de euro

Special pentru acest proces se dorește contractarea unei case de avocatură

Dată fiind importanța extraordinară pe care procesul îl are pentru municipalitate, pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local Botoșani de astăzi a fost introdus și un proiect de hotărâre privind achiziționarea unor servicii juridice pentru consultanță, asistare și reprezentare până la finalizarea procesului. Aceasta și după ce serviciul de specialitate de la Primăria Botoșani a întocmit un raport de specialitate în care se precizează că instituția se află în situația în care ”nu se pot asigura de către personalul de specialitate juridică angajat” serviciile juridice pentru acest proces.
Pierderea procesului de circa 6,7 milioane de euro ar avea un efect devastator asupra orașului, care și așa are în derulare credite bancare de circa 100 de milioane de lei. În plus, Parcul Cornișa trebuie terminat cu surse de la bugetul local întrucât lucrările nu s-au finalizat la timp, lucru valabil și la Teatrul Mihai Eminescu, singura diferență fiind că în acest caz se intenționează accesarea unui nou proiect european.

 

CITEȘTE ȘI:

Primăria a predat 36 de puncte termice către o societate aflată în faliment

 

Tranzacție de proporții: Un om de afaceri din Suceava a devenit acționar la o firmă din Botoșani, compania botoșăneană ridică un bloc premium în centrul orașului
Tranzacția imobiliară a începutului de an s-a perfectat astăzi la Suceava și vizează direct Botoșaniul. O firmă din grupul ”Trutzi” fondat de omul de afaceri Ciprian Nuțu a cumpărat 50% din acțiunile SC Tadas SRL, companie de construcții controlată de familia Bidașcă.
Puzderie de botoșăneni îmbolnăviți la chefuri și în vacanțe, s-a suplimentat numărul de paturi în spitale, trei zile consecutive de creșteri record
Județul Botoșani a înregistrat marți un record negativ de cazuri, autoritățile sanitare anunțând 384 de noi îmbolnăviri. În ultimele zile au fost raportate sute de noi infectări, incidențele fiind în creștere de la o zi la alta, ceea ce este o premieră pentru zona noastră, de la debutul pandemiei. 
Florin Țurcanu la sediul central al liberalilor, Roxana Țurcanu aproape prim-vicepreședinte la PNL Botoșani
Cele două comisii de negociere constituite la nivel central de PNL și ALDE pentru fuziune s-au întrunit astăzi la sediul central al liberalilor din București.
Botoșanii și Poetul: Muzică, poezie, gazetărie și public dornic de Eminescu – GALERIE FOTO&VIDEO
Sâmbătă, 15 ianuarie, Botoșani. Ziua Culturii Naționale, hrănită simbolic din existența celui mai mare poet al românilor.
TRAGEDIA auto de la Orășeni Deal: Încă un an de amânări la procesul în care doi soți și-au pierdut viața, blocaj la audierea de martori
Procesul în care doi soți au murit în urma unui cumplit accident la Orășeni Deal bate pasul pe loc. Dosarul se află încă pe rolul Judecătoriei Botoșani asta deși primul termen a avut loc în luna iunie a anului 2018.
Copilul genial care a încheiat într-un mod fabulos Ziua Culturii Naționale la Botoșani: Nu știm cine este - VIDEO
Un copil de șase ani a reușit să țină publicul în picioare, să primească ropote de aplauze, nu mulți dintre cei de față având la final lacrimi în ochi. Cine este copilul, era întrebarea care se auzea din om în om.
NEMULȚUMIRI de la valoarea „Premiului Național Mihai Eminescu”, Primăria acordă 35.000 de lei laureatului! PROPUNERE de diminuare din partea unei consiliere
În ședința festivă a Consiliului Local din 15 ianuarie 2022, de Ziua Culturii Naționale, Primăria Botoșani a alocat câte 35.000 de lei laureaților „Premiului Național Mihai Eminescu” din 2020 și 2021, pentru întreaga activitate.
Un tânăr botoșănean de 27 de ani, licențiat în Drept și cu două mastere, a devenit consilier de stat al vice-premierului Sorin Grindeanu
Numire importantă pentru un tânăr din Botoșani care a devenit consilier al viceprim-ministrului din cabinetul lui Nicoale Ciucă.
(DEZ)INTERES la ședința festivă de la Primărie de Ziua Culturii Naționale, chiul în bloc la masă, festivism limitat de criza momentului – VIDEO & GALERIE FOTO
Din cauza crizei sanitare, ședința festivă care are loc în fiecare an pe data de 15 ianuarie la Primăria Botoșani, în sala care-i poartă numele poetului nepereche a fost limitată ca prezență de persoane. Scriitorii au fost puțini, iar mesajele lor au fost transmise în mediul virtual.
Loading...
CONCERTUL de Anul Nou: Botoșănenii au umplut, două seri la rând, sala Filarmonicii ”George Enescu” – GALERIE FOTO&VIDEO
Concertul de Anul Nou al Filarmonicii ”George Enescu” din Botoșani a devenit o tradiție, la fel ca în toate orașele - din România sau de oriunde în lume - care au norocul unei astfel de instituții culturale.
Incredibila poveste a bustului lui Eminescu, din fața liceului care îi poartă numele: Evacuat de la Cernăuți, dispărut din București, apare misterios la Botoșani
O poveste fabuloasă, cunoscută de foarte puțini botoșăneni care, unii dintre ei, trec zilnic pe lângă liceul care poartă numele celui mai mare poet român.
Medicul șef condus pe ultimul drum în sunet de sirene, slujba oficiată de patru preoți: Şi-a dăruit și cariera și viața paciențilorFOTO & VIDEO
Foarte atent cu cei din jur, discret, bun la suflet. Sunt doar câteva dintre calitățile medicului Alexa care au fost amintite astăzi chiar de sora acestuia la slujba de înmormântare.
După 20 de ani în proprietatea Mitropoliei Moldovei, reabilitarea Conacului de la Miorcani aproape de final: Obiectivul se află într-o stare bună acum - GALERIE FOTO
Un obiectiv de importanță națională, care tezaurizează o moștenire culturală deosebită, este aproape de a-și recăpăta strălucirea de odinioară.
A fost sărbătoare mare de Crăciun, comunitatea din Botoșani unde bucuria și tradiția fac spectacol – GALERIE FOTO&VIDEO
Explozie de culoare, un spectacol al vârstelor îmbinat cu tradiția și cu spiritul comunitar care, la lipoveni, capătă de fiecare dată un farmec aparte.
Loading...
Lumânări la spitalul din Dorohoi, inclusiv directorul a încercat să-l salveze pe medicul șef de la Urgențe: S-a pierdut și din cauza muncii, a stresului
Medicul Ovidiu Alexa, care a încetat vineri din viață după ce a suferit un infarct, va fi depus astăzi la Capela Catedralei din Dorohoi. Toți cei care doresc să-i aducă aici un ultim omagiu o pot face timp de două zile.
Un cunoscut medic de la Spitalul Dorohoi a murit fulgerător la 46 de ani după ce a ieșit din gardă
Unul din cei mai apreciați medici de la Spitalul Municipal Dorohoi a plecat la ceruri vineri, 7 ianuarie 2022.
Ordin de la București: Se pregătesc trei ”mini spitale” provizorii, în spitalele propriu zise mai ajung doar bolnavii în stare gravă
Se înființează centre de evaluare ambulatorie la „Mavromati” și în alte două spitale. Astfel se evită aglomerația la Unitățile de Primiri Urgențe și pe secțiile din spitale.
Tânăr profesor din Botoșani, premiat pentru creativitate la Gala Angelica Gherman: Am primit un imbold care mi-a schimbat puțin percepția despre ceea ce facVIDEO & GALERIE FOTO
Întreruptă anul trecut în pandemie, când gândurile la Angelica Gherman s-au unit de la distanță în mediul virtual, Gala care-i poartă numele regretatei învățătoare s-a reluat în 2022 în condiții speciale.
Demisie la vârf în PNL, un fost secretar de stat a plecat dezgustat din partid: Nu vreau să fiu părtaș la ceea ce se întâmplă în momentul de față
Tensiunile de la nivel central, acolo unde fostul președinte al PNL, Ludovic Orban, a plecat din partid împreună cu mai mulți susținători, se resimt și pe plan județean. Consilierul local Maricel Maxim nu este singurul liberal botoșănean care a renunțat la funcția de conducere.
Un an de la debutul campaniei de vaccinare la Botoșani: BILANȚ prezentat de șefa DSP, peste 20.000 de persoane și-au făcut doza a treia
În urmă cu un an, la Botoșani se dădea startul campaniei de vaccinare. Iar primii medici care au dorit să se imunizeze au fost Monica Adăscăliței, Iulian Preda și Valentina Morcov.
nu am fost niciodata client TERMICA si mia venit ordim executor pt proprire !!!! pt ce / de unde e strigator la cer !!!!
29 august 2016, 11:15
E clar! Instalati-va centrale de apartament că la iarnă calorului va fi o amintire.
24 martie 2016, 18:21
Subiect din 2010 reincalzit in 2016 in lipsa realizărilor. Trioul Portariuc-Dascalu-Tincu cu ochii pe banii publici mocca. DNA vezi cum s-a aparat portariuc la suceava unde Judecatoarea a fost soția lui dascalu. Tun de tun
24 martie 2016, 17:18
Doamne cat tupeu au astia de la PDL dar e caracteristica ramasa de pe vremea lui Basescu si Boc.Seful lor, preaiubitul Flutur,e posibil sa dea cea mai mare gaura in bugetul primariei din ultimii 20 de ani iar ei au tupeul sa comenteze ca ar fi vina actualului primar.Oamnei buni voi ori sunteti cu capul ori cum am spus aveti un tupeu inimaginabil.Termica,Modern Calor au fost prostii facute EXCLUSIV in mandatul lui Flutur.
24 martie 2016, 16:10
Sunteti platit de Flutur sa debitati asemenea tampenii? De ce ar fi vina lui Portariuc? Dupa ce ca Flutur ne-a tras teapa, si ne-a lasat rau de tot in "groapa", si totul a ramas pe umerii lui Portariuc? In 4 ani a facut cat altii in 8.
24 martie 2016, 15:37
Se vede cu ochiul liber ca escr Dascalul si pr Portariuc au batut palma sa-si traga niste comisioane babane.
24 martie 2016, 15:15
CEI CE VORBESC DESPRE FALIMENTUL TERMICA, SA-I INTREBE PE EGNER-PSD-PIETRARU, AUTORII DE FAPT.
24 martie 2016, 14:01
Domnul Dascalu doreste sa incaseze inclusiv sumele primite pentru investitii de la bugetul central, adica 99% din valoarea ceruta. Vrabia malai viseaza, iar comentatorii din cabinetul Portariuc isi tocesc buricele degetelor degeaba.
24 martie 2016, 13:56
Mai bine mai tarziu decat niciodata.Sa plateasca toti pt ceea ce fac
24 martie 2016, 12:21
Acum abia observati faptele penale infaptuite de DIACONU, FLUTUR, CONSILIUL DE ADMINISTRATIE AL TERMICA???Nu este tarziu, abia acum apar in presa, dar organele abilitate lucreaza demult la acest caz!!Acestea vor duce la disparitia Modern Calor, prin intrarea in INSOLVENTA, datorita pierderilor si apoi FALIMENT!
24 martie 2016, 11:45
Oare nu are nimeni curajul și puterea de a desființa această megaescrocherie numită calor?
24 martie 2016, 09:45
Pentru OBS: banii ipotetic pierduti la Teatru si Cornisa deocamdata sunt doar in mintea celor de la PNL-PDL ,ca in rest nu avem nimic concret in aceste cazuri, doar presupuneri. In schimb, banii pierduti de cuplul Flutur-Alexa, 10 milioane de euro, sunt in documente: aproape 3 mil euro corectii financiare pe termoficare platite din cauza problemelor penale ale fratilor Alexa si aproape 7 milioane euro din cauza transferului de patrimoniu realizat ilegal de Flutur in 2009! Adevarul mereu va iesi la suprafata!!!
24 martie 2016, 09:45
Faceti si voi un click pe documentul din articol si vedeti ca-i vorba de peste 30 de milioane de lei
24 martie 2016, 09:40
Faceti si voi un click pe documentul din articol si vedeti ca-i vorba de peste 30 de milioane de lei
24 martie 2016, 09:39
BOTOSANENII AU DOUA MOTIVE DE INGRIJORARE, BANII EUROPENI DE LA TEATRU SI CORNISA PE CARE PORTARIUC I-A PIERDUT DIN INCOMPETENTA.
24 martie 2016, 09:38
Ma intrebam de ce ar mai vrea Flutur sa revina la primarie acu la batranete, cand are un salariu baban la Locativa, toata familia aranjata, conturile pline, etc. Dupa acest articol am inteles! Daca nu sterge urmele, vine trecutul peste el!
24 martie 2016, 09:35
Bateti campii si manipulati intr-un mod ORDINAR. Suma de 30.000.000 este cea solicitata de lichidator si nu cea stabilita de evaluator. Evaluatorul a estimat aproximativ 1.000.000
24 martie 2016, 09:31
Și iată, buboiul caloric se sparge. Oare mai sunt locuri libere în celula unde este cazat ciobanul?
24 martie 2016, 09:26
Maga, esti in eroare, Portariuc nu are ce sa faca decat sa puna in aplicare sentinta judecatoreasca! Cauza este insa in 2008 cand Flutur, incalcand legea a transferat patrimoniul Termica. Cum vad eu ca se vor desfasura lucrurile: primaria va trebui sa puna in aplicare sentinta apoi vor calcula prejudiciul si se vor indrepta impotriva lui Flutur si a celor care l-au ajutat in 2008, pentru recuperarea sumelor, prin sechestru asupra proprietatilor! De aici si disperarea lui Flutur pentru a reveni la primarie ca sa musamalizeze aceste tranzactii!
24 martie 2016, 09:16
Lichidatorul a batut palma cu Portariuc pe bani grei, se pare.
24 martie 2016, 09:06
Stati linistiti, Flutur si-a cumparat post de televiziune in urma cu cativa ani si vreo 3-4 jurnalisti la buchet asa ca prezinta cum vrea el lucrurile. Noroc de ziarele astea online ca mai aflam si noi adevarul din perioada de trista amintire: HSR, Ghiorhita, Termica, Diaconu, etc.
24 martie 2016, 08:58
articol comandat, ce interes are Dascalu in toata afacerea asta??? oare spagi la psd? pentru cine se lupta???? interesele cui le apara?
24 martie 2016, 08:56
Ion mai citeste odata poate intelegi, teapa e data de Flutur in 2010, iar Portariuc ar trebui sa o plateasca acum! Oare cat mai avem de tras de pe urma lui Flutur? Doar tepe, proiecte eronate si dosare penale au ramas in urma lui! Nu se autosesiseaza nimeni?
24 martie 2016, 08:51
Sa ii puna sechestru pe toata averea domnului Flutur si sa recupereze dauna . Nu are rost ca acum sa sufere altii de pe urma lui . Se lauda cu proiectele pe care le_ a facut .... dar cu daunele cum ramane ? Rusine celor care au fost la conducere in acea perioada ....
24 martie 2016, 08:36
De ce nu se indreapta primaria impotriva lui Flutur pentru abuz in serviciu??? pentru ca in motivarea instantei scrie clar ca acesta a realizat transferul in 2010 fara a respecta legea! Sau acesta este protejat de Secretarul Apostu si el implicat in acel transfer in 2010?
24 martie 2016, 08:34
Asta e adevarata mostenire a lui Flutur si Diaconu!
24 martie 2016, 08:16
A facut Termica infrastructura in timpul lui Ceausescu? Din banii cui? Au facut botosanenii batjocoriti si umiliti atunci si din nou, acum. Nu se mai termina hotiile in tara asta?! Toti astia care se vad in fruntea bucatelor se cred fii de regi, latifundiari si magnati de tot felul, considerand ca totul li se cuvine. Primaria nu trebuie sa dea nimic acestor lichele!
24 martie 2016, 08:14
Managementul defectuos are un singur nume, Ovidiu Iulian Portariuc!
24 martie 2016, 08:05
Sondaj
Vă permiteți iarna aceasta să plecați într-o vacanță?
Da
Nu
Nu știu
Declaraţia zilei
„Timp de 12 ani prin natura profesiei mele am fost în slujba cetățeanului, a celui care mi-a cerut ajutorul. Am învățat să le ascult problemele, am învățat că fiecare persoană are propria poveste și propria dorință, îns ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
21 ianuarie 2022
EUR
Euro
4.9449 lei
USD
Dolarul SUA
4.3614 lei
CHF
Francul elveţian
4.7821 lei
GBP
Lira sterlină
5.9178 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.8290 lei
XAU
Gramul de aur
257.2300 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2416 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3843 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1405 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.4856 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2032 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6644 lei
Vremea
astăzi
Botosani
-6.9 o C
Dorohoi
-7.1 o C
Bucecea
-7.6 o C
Darabani
-7.6 o C
Saveni
-6.5 o C
Ştefăneşti
-1.4 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.