Top News
Abandonul școlar al copiilor ”stranierilor” combătut cu un proiect de proporții ajuns la jumătate: limba engleză, drumeții, workshopuri de bune maniere și multe altele – GALERIE FOTO

Proiectul european de aproape un milion de euro accesat de Primăria Flămânzi pentru copiii cu părinți plecați în străinătate a ajuns la jumătate. Pe 23 noiembrie, în sala casei de cultură a orașului, care din 2020 este și sediu provizoriu al administrației publice locale, a avut loc conferința intermediară.

Peste 200 de copii incluși deja în grupul țintă


Câteva zeci de persoane care lucrează la implementarea „EDUsmart - Măsuri integrate pentru stimularea participării la educație a copiilor cu părinți plecați la muncă în străinătate din Orașul Flămânzi, Județul Botoșani, Educație si competențe” - cod SMIS: 139093, au fost prezente la eveniment.


Obiectivul general al proiectului demarat pe 21 mai 2021 este reducerea riscului de sărăcie și excluziune socială și îmbunătățirea calității vieții.


Până la data conferinței de astăzi s-a constituit un grup țintă format din 39 de preșcolari și 189 de școlari de la Liceul Tehnologic ”Nicolae Bălcescu” și Școala Gimnazială ”Ion Bojoi”, peste 10% fiind romi și mai mult de 16% provenind din mediul rural.


Acești copii au beneficiat de o mulțime de programe și activități menite să le ușureze învățarea, integrarea în mediul școlar și în comunitate și, în esență, să îi păstreze în mediul educațional.

 

De la TIC la bune maniere, de la promovarea multiculturalismului la ”Cafeneaua părinților”


Astfel, 45 de copii au participat la instruiri non formale în domeniul TIC și tot atâția la cursuri de comunicare în limba engleză. 99 de copii au luat parte la workshopuri pentru dezvoltarea bunelor maniere, iar 120 la școlile de dezvoltare personală.


Activitățile în aer liber au jucat la rândul lor un rol important în cadrul ”EDUsmart”. Copiii din categoriile menționate au fost cooptați la nouă drumeții și două excursii tematice.


În fine, printre altele, preșcolarii și școlarii au fost incluși în sesiuni de informare în vederea promovării unui mod de viață sănătos, de informare cu privire la efectele nocive ale consumului de droguri și alcool, de promovare a multiculturalismului.


Tot prin ”EduSmart” s-au organizat și ateliere de tipul ”Cafeneaua părinților”, care au reunit 70 de persoane, s-a înființat o linie verde și s-au semnat zece protocoale de parteneriat public – privat.


De asemenea, pe linia informării și conștientizării, s-au organizat nouă evenimente cu teme diverse, precum ”Efectele negative ale plecării părinților”, ”Ziua Mondială a Ciocolatei”, ”Ziua Malala”, ”Ziua Prieteniei”.  

 

Ar fi vrut să participe și copii cu părinții acasă


Conferința de astăzi a fost deschisă chiar de primarul orașului Flămânzi, care a arătat că proiectul s-a bucurat de mare succes în rândul copiilor astfel încât și-au dorit să participe și cei care nu se încadrau în grupul țintă, părinții lor nefiind plecați în străinătate.


”Vreau să mulțumesc și să apreciez implicarea dvs. Știm foarte bine că acești copilași, beneficiari ai proiectului, sunt reveniți în țara noastră după o anumită perioadă și prin ceea ce dvs. faceți încercați să le aduceți o alinare și să își revină după acel șoc de a pleca de acolo. Cred că prin activitățile pe care le faceți copiii se simt destul de bine și se vede implicarea dvs. Am fost și eu la câteva grupe, am văzut copilașii, euforia și forfota de acolo, am văzut și acest aspect poate contradictoriu de la ceilalți copii care ar vrea și ei să fie implicați, dar nu pot beneficia de statutul acesta de copil al părintelui plecat în străinătate”,


Dan Oloieriu, primarul orașului Flămânzi.


A menționat că așteaptă ca proiectul să își facă în timp efectul, adică actualii preșcolari și școlari să se integreze în societate, ”iar rezultatele ulterior să fie pe măsură”.


Secretarul Primăriei Flămânzi, care este și managerul de proiect, a prezentat câteva date referitoare la acest proiect, trecând în revistă ceea ce s-a realizat de la lansare și până la data conferinței intermediare și ce mai rămâne de făcut.


”Vă mulțumesc pentru activitatea pe care ați depus-o până acum și sperăm să continuăm tot așa”,


Mariana Miulescu, manager proiect ”EDUsmart”.


20 decembrie 2023 este data prevăzută pentru finalizarea acestui proiect de 4.738.182 lei finanțat prin Programul Operațional Capital Uman 2014 – 2020,  fostul POSDRU din precedentul ciclu financiar european.

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
ANUNȚ Primăria Orașului Flămânzi: Invitație conferință intermediară
Primăria Flămânzi lansează EDUsmart, un proiect european destinat copiilor cu părinți plecați în străinătate

 

Alegeri la Colegiul Medicilor pentru Comisia de Disciplină: 11 cunoscuți medici de la Botoșani au intrat în cursă – LISTA
Colegiul Medicilor Botoșani organizează în aceste zile alegeri pentru Comisia de Disciplină.
Un director de instituție s-a pensionat, dar nu se dă dus de pe scaunul de șef: Eram cu inima îndoită/ Nu mă interesează latura financiară
Un șef de instituție de la Botoșani și-a depus dosarul de pensie la începutul lunii septembrie a anului 2023. Și a decis să mai rămână încă 12 luni în instituția unde lucrează de peste trei decenii.
MIRACOL la Iași - Copilul aruncat pe geam a ieșit din comă: Acest copil ne-a demonstrat că există speranțăVIDEO
Medicii de la Spitalul Sfânta Maria din Iași au reușit să producă un miracol în cazul băiețelului de 3 ani care a fost aruncat pe geam de propria mamă.
Doi pompieri au căzut din picioare la evenimentul organizat la Săveni – VIDEO&FOTO
O parte dintre militarii din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Botoșani au participat la evenimentele organizate de Ziua Pompierilor după ce au ieșit din turele de lucru.
Botoșăneancă internată PATRU luni la „Mavromati” după ce familia „a abandonat-o” în spital: Sumă RECORD cheltuită cu spitalizarea
Pacienta a stat internată pe două secții de la Spitalul Județean „Mavromati” și anume Anestezie și Terapie Intensivă, respectiv Medicală II.
Pompierii și-au sărbătorit ziua în cadru inedit cu oficialități și public extrem de numeros – VIDEO & GALERIE FOTO
La 175 de ani de serviciu în slujba comunității, pompierii de pretutindeni sărbătoresc astăzi, 13 septembrie 2023.La Botoșani evenimentul din acest an a avut un aspect aparte.
Ideea ingenioasă a unui director de la Botoșani: I-a adus pe Mickey și Minnie să conducă elevii la clase – VIDEO&FOTO
O festivitate de deschidere de an școlar care a ieșit din tiparele obișnuite, din punctul de vedere al organizării acestor evenimente în anii care s-au scurs de la Revoluție.
Colegiul „Laurian”, deschidere de an școlar cu oficialități și un afacerist de succes: Nimic să nu ne umbrească chipul FOTO & VIDEO
Festivitatea la Colegiul Național „AT Laurian” a început puțin după ora 9:00, după formatul clasic.
Doi directori de spital și un stareț propuși cetățeni de onoare într-o comună de la capătul județului
Ceremonia de înmânare a diplomelor de cetățean de onoare are loc în aceste momente pe scena pe care este în plină desfășurare „Festivalul Omeniei”, aflat la ediția a XVI-a.
Pacienții botoșăneni pentru care NU există locuri în spitale și care plătesc cu VIAȚA
Numărul botoșănenilor care și-au pierdut viața pentru că nu a existat un pat liber într-un spital de specialitate nu este unul extrem de ridicat.Însă acești oameni ar fi avut probabil o șansă la viață dacă problema care persistă la nivel național de decenii întregi ar fi fost rezolvată de guvernanți.
Salariilor directorilor de școli ar putea crește, lider sindical de la Botoșani: Nu a fost stabilit un termen
Liderii sindicatelor din Educație au avut luni, 4 septembrie 2023, o întâlnire la Guvernul României.
ALERTĂ la Botoșani cu boala „copilăriei”: Părinții REFUZĂ vaccinarea, decizie luată de DSP cu „ecouri” de la minister
La nivelul județului Botoșani a fost declanșată o campanie de informare în rândul părinților pentru a fi convinși să-și vaccineze copiii.
Ultimele clipe ale Alexandrei pe patul de spital - MĂRTURIA tulburătoare a medicului care a încercat să o readucă în simțiri - VIDEO
La ora 7:05 Alexandra a trimis ultimul mesaj. Îi era adresat mamei sale căreia i-a spus: „nu am aer”. Aceste cuvinte au devenit simbolul suferinței unei mulțimi de oameni care au rezonat cu durerea familiei și s-au revoltat în fața unui sistem care, pe alocuri, suferă grav.
Copiii Alexandrei plimbați pe rând cu mașina prin oraș, pentru a putea adormi fără mama lor – VIDEO
Primele declarații familiei Alexandrei au fost făcute luni, 29 august 2029 când au avut loc audierile la Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Botoșani.
Avocata din Iași angajată de familia Alexandrei a făcut DEZVĂLUIRI după prima zi de audieri: Vor fi chemate multe persoane, inclusiv medici și asistenți
Audierile familiei care au avut loc în cursul zilei de marți, 29 august 2023, la 11 zile de la moartea Alexandrei au durat nu mai puțin de opt ore.
Medic cu funcție de conducere în USR Botoșani, demisie după politizarea tragediei Alexandrei
Este vicepreședinte demisionar în cadrul Filialei Uniunii Salvați România (USR) Botoșani.
Ministrul Familiei, vizită inopinată la Botoșani: Cel de la pază nu știa cine sunt / M-a pus să mă legitimezFOTO & VIDEO
Ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse a ajuns la Botoșani într-o vizită neanunțată.
Direcția de Sănătate Publică, ANCHETĂ cu privire la moartea Alexandrei: Pacienta „abandonată” șapte ore pe timpul nopții
Direcția de Sănătate Publică (DSP) a finalizat raportul preliminar privitor la decesul pacientei Alexandra Ivanov.
Alexandra plânsă de sute de oameni, sicriul ei purtat de preoții veniți să oficieze slujba de înmormântare – VIDEO & GALERIE FOTO
Au venit să fie alături de familia îngenuncheată de durere oameni care au cunoscut-o pe Alexandra Ivanov.Dar și alții care i-au aflat povestea tragică în ultimele zile și care au vrut să fie alături de îndoliați.
„Dreptate pentru Alexandra” REVOLTĂ cu sute de oameni în fața Maternității: Huiduieli, claxoane, bulevard blocat și multă suferință – FOTO &VIDEO
Momente dureroase au loc în această seară în fața Maternității Botoșanii. Oamenii sunt în continuare alături de familia Alexandrei.
Sondaj
La clasa copiilor dvs. s-au cerut bani pentru fondul clasei?
Declaraţia zilei
„Doamna a vrut să o apere cumva când a văzut că se năpustește asupra ei. Vă dați seama, pumnul care era destinat beneficiarei, l-a primit doamna infirmieră. Nu era destinat doamnei. Noi ne băgăm, ne-o mai luăm așa, câ ...
answear.ro%20
flanco.ro/
inpuff.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9743 lei
USD
Dolarul SUA
4.7112 lei
CHF
Francul elveţian
5.1393 lei
GBP
Lira sterlină
5.7209 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.1578 lei
XAU
Gramul de aur
287.0737 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2584 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2777 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0033 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.4804 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2034 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6672 lei
Vremea
astăzi
Botosani
18.4 o C
Dorohoi
18.1 o C
Bucecea
15.7 o C
Darabani
13.8 o C
Saveni
19.1 o C
Ştefăneşti
15.3 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.